صانعی: ارسال پارازیت ماهواره‌ای حرام است

چکیده :تصریح آیت الله العظمی یوسف صانعی به اینکه ارسال پارازیت روی امواج ماهواره “موجب ضمان” می شود، بدین معناست که حکومت ملزم است خسارات ناشی از این اقدام نامشروع را جبران و هزینه های احتمالی را به آسیب دیدگان پرداخت کند….

 یک هفته پس از آنکه آیت الله العظمی موسوی اردبیلی ارسال پارازیت های مضر را جایز ندانست، آیت الله العظمی یوسف صانعی در فتوای صریح تری، ارسال پارازیت را به طور کلی حرام دانست و خطرها و ضررهای ناشی از آن را موجب ضمان اعلام کرد.

این مرجع تقلید نواندیش با تاکید بر اینکه ارسال پارازیت مصداق تصرف در هوا و فضای منزل مردم و در نتیجه تعدی به سلطه مالکانه و حقوق شخصی مردم است، نفس انجام چنین کاری را شرعا جایز ندانسته و حرام اعلام کرده است.

آیت الله صانعی که این فتوا را در پاسخ به سوال پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه (شفقنا) صادر کرده، پس از حرام دانستن اصل ارسال پارازیت، تصریح می کند که عواقب خطرناک این کار برای انسان ها در حرمت و معصیت کبیره بودن آن جای شک و شبهه باقی نمی گذارد.

تصریح این مرجع تقلید به اینکه ارسال پارازیت روی امواج ماهواره “موجب ضمان” می شود، بدین معناست که حکومت ملزم است خسارات ناشی از این اقدام نامشروع را جبران و هزینه های احتمالی را به آسیب دیدگان پرداخت کند.

افزایش احتمال بروز اختلالات عصبی و مغزی، آریتمی قلبی یا توقف حرکت قلب، مرگ کودکان و نوزادان، ابتلا به سرطان خون، ام اس و بیماری های صعب العلاج از جمله عوارض شایع ایجاد پارازیت بر روی امواج ماهواره ای است.

هرچند به طور غیررسمی از نقش سپاه در ارسال پارازیت بر روی امواج ماهواره ای سخن گفته می شود، اما هنوز هیچ نهادی به طور رسمی مسئولیت این کار را به عهده نگرفته است. دو سال پیش، این موضوع باعث شد که برخی مسئولان درباره منبع ارسال پارازیت ها بگو مگو کنند.

معصومه ابتکار که از سال گذشته ریاست سازمان محیط زیست را برعهده گرفت، سال ۹۱ در مصاحبه های متعددی درباره سونامی سرطان هشدار داد و تشعشعات را از جمله عوامل آن دانست. وی گفت: مشخص نیست مسئولیت این امواج با چه کسی است تا بتوان بایت ان از کسی سوال پرسید و یا بر آن نظارت کرد.

پس از این سخنان، رضا تقی‌پور وزیر ارتباطات دولت احمدی نژاد هم خواستار شناسایی “منبع ارسال” پارازیت های مخابراتی شد و از عواقب بسیار سوء و متعدد آن خبر داد. البته این مقام دولت دهم منکر ارتباط پارازیت‌های ارسالی با وزارت خانه خود شد و گفت که این وزارتخانه به طور جدی پیگیر این مساله است.

اما اکنون پس از دو سال، هنوز مشخص نیست که پیگیری ها به کجا رسیده است و با توجه به اظهارنظرهای اخیر مراجع تقلید درباره غیر شرعی بودن ارسال پارازیت های مضر، آیا هنوز هم عزمی در حاکمیت برای توقف ارسال پارازیت بر روی امواج ماهواره ای وجود دارد یا خیر.

پارازیت چیست؟

آنچه که پارازیت خوانده می شود امواج الکترومغناطیسی است که با هدف از بین بردن و ایجاد اختلال در شبکه‌های ماهواره ای فرستاده می شوند و با فرکانسهای مشابه شبکه‌های هدف موجب اختلال و جایگزینی در امواج اصلی می شوند. از زمانی که امواج ماهواره به ایران رسید و مردم شبکه های خارجی را جایگزین شبکه های داخلی کردند بحث فرستادن امواج پارازیت به منظور جلوگیری از پخش شبکه های ماهواره مطرح شد. متولیان فرهنگی شبکه های ماهواره ای را تهدیدی برای فرهنگ جمهوری اسلامی ایران می دانستند و از آن به تهاجم فرهنگی یاد می کردند که قصد انقلاب را کرده و از این رو نیز از هر شیوه ایی برای مهارش استفاده کردند.

اما این پارازیت ها پس از انتخابات خرداد ۸۸ بیشتر و بیشتر شدند، اتفاقات و حوادثی که پس از انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری رخ داد خصوصا نقش شبکه های ماهواره ای در اطلاع رسانی و انتشار اخبار بدون سانسور و حذف سبب شد تا شدت این امواج بیشتر شود. هنگامی که رسانه ملی در اختیار یک جناح بود و دروغ پشت دروغ از شبکه های متعلق به مردم پخش می شد، آمار دروغ گفته می شد، تهدید می شدند به سرکوب و شلیک و در روزهایی که صدا و سیمای ملی به واقع میلی شده بود، مردم خبرهای مربوط به اتفاقات پس از انتخابات چون اخبار مربوط به جنبش سبز، راه پیمایی های اعتراضی، بیانیه های احزاب و میرحسین موسوی و کروبی، کشته شدن و بازداشت هموطنانشان را و تمامی اتفاقات آن روز ها را از شبکه های ماهواره دنبال می کردند.

از این رو برای محدود کردن دسترسی مردم به ماهواره ارسال بسیار قوی امواج پارازیت آغاز شد به طوریکه در ۲۴ ساعت اولیه شبکه بی بی سی نه تنها در بیشتر نقاط کشور که حتی تا سواحل مدیترانه نیز قطع شد و از آن زمان فرستادن این امواج با توجه به زمان تغییر می کرده، گاهی در خرداد و بهمن زیاد می شود و در تیر و دی ماه کم، و غالبا در مناسبت های خاص هم بیشتر می شود.

فرستادن این امواج با قدرت بسیار اما فقط مردم را از دیدن شبکه های خبری و یا حتی سرگرم کننده محروم نساخت، این امواج باعث بسیاری از بیماری ها خصوصا بیماری سرطانی و بیشتر از همه سقط جنین در زنان باردار شد، به طوری که همان زمان مورد اعتراض بعضی از نمایندگان مجلس قرار گرفت و نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هشتم در ان زمان طی مصاحبه ای نسبت به تاثیر مخرب پارازیت‌های ماهواره ای و مخابراتی بر سلامت روان شهروندان تهرانی هشدار داد.

تاثیرات پارازیت بر سلامت شهروندان

تحقیقات همچنین نشان داده که امواج پارازیت تاثیرات مخربی بر اعصاب و روان انسان بر جای می گذارند. همچنین این امواج ممکن است در اثر تداوم، ناشنوایی مزمن را به همراه داشته باشد و برای افراد التهابات پوستی را به دنبال بیاورد.

از این رو نیز معصومه ابتکار نسبت به خطر امواج ماهواره هشدار داده و در سخنان خود در سال ۹۱ خاطر نشان کرده بود که اعضای شورای شهر تهران هیچ اطلاعاتی در رابطه با موضوع پارازیت‌ها و فرستنده‌های آن ندارند اما می دانند که این امواج بر سلامتی انسان و سلول‌های بدن تاثیر می‌گذارند.

این عضو شورای شهر می گفت که به عنوان یک متخصص ایمونولوژی و محقق اطمینان دارد که سر منشاء بسیاری از عوارض و بیماری‌های بدن می‌تواند این امواج باشد. رییس سازمان محیط زیست دولت اصلاحات ادامه می دهد که امروزه وقتی شاهد افزایش بیماری‌های مختلف با منشاء ناشناخته هستیم، به طور قطع و یقین می‌توانیم بگوئیم تشعشع می‌تواند موجب اختلال در سیتم ایمنی بدن شود و این موضوع قطعی است.

کارشناسان این حوزه نیز اعلام کرده اند که وجود امواج الکترومغناطیس دکل های BTS و پارازیت، افزایش پدیده جهش زایی ژنتیکی و ناباروری در شهروندان را محتمل می کند. به طوری که بیش از این نیز به گزارش خبر آنلاین دکتر محمد رضا رزاقی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به افزایش رو به تزاید شمار مبتلایان به ناباروری در کشور، قرار گیری در معرض تابش انواع امواج را از علل ناباروری در جامعه بر شمرد.

همچنین دکتر محققی رئیس مرکز تحقیقات سرطان نیز در گفت و گو با خبرآنلاین در مورد مضرات امواج پارازیتهای ماهواره ای گفته است: اصولاً آنتن های تلفن همراه و دکل های مخابراتی و نیز تشعشعات ناشی از دکل های برق فشارقوی هر یک به نوبه خود اثر گذاری خفیف تا شدیدی روی افراد دارند و سبب ساز ناباروری شدید در افراد می شود. به عنوان نمونه در مورد دکل های برق فشار قوی طیف های مختلف امواج الکترومغناطیسی، میدان های مغناطیسی ایجاد می کنند و افرادی که در حوزه این میدان ها قرار می گیرند تحت تاثیر آثار سوء این امواج واقع می شوند. تاثیر این امواج روی کودکان می تواند باعث بروز برخی از انواع سرطان ها شود. در افراد بالغ نیز موضوع در مواردی باعث بروز مخاطرات و بیماری ها در سیستم های عصبی، قلب و عروق و دستگاه گوارش می شود و در مواردی نیز باعث ایجاد سرطان خون در این افراد شده است.

حسن اصیلیان، معاون سابق محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست هم گفته است: طی تحقیقی که در دانشگاه تربیت مدرس انجام دادیم به این نتیجه رسیدیم، افراد در معرض تشعشعات دکل های تلفن همراه و پارازیت ها مبتلا به اختلال ناباروری پیشرفته هستند.

در واقع امواج منتشر شده برای ارسال پارازیت در فضا روی سیستم مغز و اعصاب و تعادل انسان اثر می گذارد و گاهی اوقات نیز روی غدد داخلی و رحم به‌خصوص در زنان باردار تاثیر منفی دارد؛ به‌طوری که این امواج در زنان باردار باعث سقط جنین و عوارض مادرزادی و ژنتیک در نوزاد آنها خواهد شد. پزشکان معتقد هستند که در طولانی مدت نیز این امواج روی پرده گوش و سیستم شنوایی تاثیرات منفی خود را نشان خواهند گذاشت گاهی نیز این پارازیت‌ها منجر به اختلالات قلبی وعروقی خواهد شد.

بر اساس گزارش پزشکان در سال های اخیر تعداد افرادی که افراد مبتلا به سردردهای شدید و عصبانیت و علائم افسردگی و همچنین تعداد کسانی که دچار حملات شدید‌ ام‌اس می‌شوند افزایش‌یافته است. این امواج می تواند نسوج نرم بدن، مانند پوست، بافت های چشم، تیروئید و نسوج و بافت های داخلی و بخصوص بافت های مغزی را بشدت تحت تاثیر قرار بدهد و باعث بروز سر دردهای میگرنی و بروز سرطان بویژه در سنین بالا در کسانی شود که مدت طولانی در معرض این امواج قرار می گیرند. دردناک تر از همه وضع کودکان، نوجوانان و زنان و بویژه زنان باردار است که هم خود و هم جنین درون رحم آنها بشدت در معرض خطر قرار دارند.

سرطان پوست و سرطان غدد مترشحه داخلی از دیگر عوارض این پارازیت ها اعلام شده است.

دو سال پیش هم رئیس مرکز تحقیقات سلولی بیمارستان صارم گفته بود «با افزایش پارازیت‌ها و امواج الکترومغناطیسی، در دو سال اخیر (پس از سال ۸۸) آمار سقط جنین غیر عمدی ۳٫۵ درصد و آمار بارداری خارج از رحم حدود ۲ درصد افزایش یافته‌است.»

پارازیت ها به سرانجام نرسیدند

زمستان گذشته وزیر بهداشت از تحقیق در مورد آثار بهداشتی پارازیت خبر داد. حسن قاضی زاده هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت که گروهی متشکل از کارشناسان وزارت ارتباطات، بهداشت، سازمان انرژی اتمی و سایر دستگاه‌های مربوطه در مورد تاثیر پخش پارازیت بر سلامت مردم تحقیق می‌کند.

او افزود: کمیته بررسی کننده پارازیت‌ها با آزادی کامل در حال تحقیق درباره تاثیر پارازیت‌ها بر سلامت مردم است و اگر مشکلی در این راستا وجود داشته باشد، اعلام می‌کند.

هاشمی در مصاحبه با ایرنا گفت: سه ماه است که ما اصرار می کنیم بررسی‌های بیشتر انجام شود که اگر مشکلی هست، مشخص شود.

وزیر بهداشت البته مشخص نکرد که نگرانی خود را با چه سازمانی در میان گذاشته و کمیته بررسی مورد اشاره او تحت نظر چه نهادی فعالیت می‌کند اما یادآورد شد که وزارت بهداشت مسئولیت بررسی حفظ سلامت مردم را برعهده دارد.

اما آیا ممنوعیت شرعی، محدودیت های حقوقی و قانونی و نیز تلاش های برخی دولتمردان خواهد توانست جلوی خودسری برخی نهادهای ارسال کننده پارازیت را بگیرد؟