گزارش آماری نقض حقوق پیروان ادیان، فروردین ماه 1404

گزارش آماری نقض حقوق پیروان ادیان، فروردین ماه 1404

تهیه وتنظیم گزارشات : سعید بهشتی متین، صدرا مجیب یزدانی، شراره هادی‌زاده رئیسی

تنظیم نمودار آماری : کریم ناصری

ماده 18 اعلامیه جهانی حقوق بشر

هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهره‌مند شود. این حق متضمن آزادی تغییرمذهب یا عقیده و ایمان می‌باشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس می‌تواند از این حقوق یا مجتمعاً به‌طور خصوصی یا به‌طور عمومی برخوردار باشد.

 

ماده 19 اعلامیه جهانی حقوق بشر

هر انسانی محق به آزادی عقیده و بیان است؛ و این حق شامل آزادی داشتن باور و عقیده ای بدون نگرانی از مداخله و مزاحمت، و حق جستجو، دریافت و انتشار اطلاعات و افکار از طریق هر رسانه ای بدون ملاحظات مرزی است.

گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران تا پایان بهمن ماه 1403 شمسی است. این گزارش به ‌صورت آماری-تحلیلی ارائه می‌شود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت به ‌خصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همین‌طور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیت‌های مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودییت‌های فراوان در ایران محسوب می‌شود.

 

فشار بر پیروان سایر ادیان همچنان ادامه دارد :

 

جمهوری اسلامی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروه‌های مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آن‌ها ممکن است وفاداری به ‌نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیت‌های مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر قرار داده‌اند.بازداشت‌ها و خشونت‌های هدفمند ارگان‌های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. این دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم می‌شوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحت‌فشارهای بیشتری قرار دارند، آن‌ها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هم‌اکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره می‌کردند، در زندان‌های اوین و رجایی شهر به سر می‌برند و ده‌ها تن از پیروان آن نیز در زندان‌های کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبس‌های طولانی شده‌اند. ادیان و مذاهب رسمی هم چون مسیحیان نیز با محدودییت‌های زیادی مواجه هستند، جمهوری اسلامی ایران تنها عبادت مسیحیان عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت می‌شناسد، تبلیغ آئین برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی می‌شود. کسانی که فارس زبان هستند از ورود به کلیساها منع میشوند و کلیساها وظیفه دارند اسامی اعضای خود به همراه کپی کارت ملی آنها را به وزارت اطللاعات ارائه دهند ، توزیع کتب مقدس در کتابفروشی ها ممنوع میباشد . ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مسیحیت را به رسمیت می‌شناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت به دین خود هستند کماکان وجود دارد و کلیساهای خانگی با سرکوب گسترده مواجه هستند. تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان سنی نیز اعمال می‌شود، آن‌ها که اکثراً در مناطق حاشیه‌ای کشور زندگی می‌کنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند. حتی در مواردی گزارش تخریب نمازخانه‌های اهل سنت هم گزارش شده است و این گروه از افراد با اعدام و بازداشت و آزار و اذیت هایی مواجه هستند حتی آنها از استخدام در ادارات دولتی و تصدی سمت هم منع هستند که نمونه بارز آن انتخاب بیژن ذوالفقار نصب به سمت وزیر ورزش در دولت حسن روحانی بوده که به خاطر اهل تسنن بودن وی از مجلس رای اعتماد نگرفت.

 

 

اهل سنت:

اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تک‌تک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواسته‌ای زیاده خواهانه نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی می‌شود.زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را می‌گذرانند و بصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیده‌شان مورد بی‌احترامی قرار می‌گیرند.اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار می‌دهد. با این حال در کنار سایر پیروان ادیان در ایران که این ماده قانون اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از ۳ دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیت‌های کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهره‌مندی برابر از فرصت‌ها و امکانات محروم هستند، همین‌طور با موانع و محدودییت‌های جدی برای تبلیغ باورهای خود و بجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبه‌رو هستند.

در این ماه :

بازداشت خشونت‌آمیز شیخ زاهد شهابی، فعال مذهبی توسط اداره اطلاعات در سقز
شیخ زاهد شهابی، از فعالان مذهبی کُرد اهل سقز، در جریان هجوم خشونت آمیز نیروهای اداره اطلاعات بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. شیخ زاهد شهابی از حاضران و سخنرانان یکی از مراسمات نوروزی اخیر در سقز بود.به گفته منابع آگاه، نیروهای اداره اطلاعات با هجوم به خانقاه “راه آزادی” سقز، ضمن ارعاب و بازداشت زاهد شهابی، کتاب‌های موجود در این خانقاه را به بیرون از آن پرت کرده‌اند.در همین ارتباط، چند روز پیشتر شماری از فعالان مدنی سقز با پیش‌بینی وقوع چنین حملاتی پس از مراسمات نوروزی، نسبت به پرونده‌سازی برای فعالان هشدار دادند. (هه‌نگاو ,5 فروردین 1404)
حذف، تحریف و نفرت‌پراکنی؛ بازنمایی مسلمانان سنی در رسانه‌های ایران
در رسانه‌ها و سیاست‌گذاری‌های فرهنگی جمهوری اسلامی، مسلمانان سنی با چهره‌ای کلیشه‌ای، منفی و تبعیض‌آمیز بازنمایی می‌شوند. اهل سنت اغلب با برچسب‌هایی مانند وهابی و تکفیری به‌عنوان دیگری خطرناک معرفی شده و از حضور مثبت در سینما، تلویزیون و رسانه‌های رسمی محروم‌اند. در این گفتمان، سنی خوب کسی است که با سیاست‌های نظام همراه باشد و سنی بد معترض و مطالبه‌گر، که با سرکوب و بی‌اعتباری مواجه می‌شود.افزایش چشمگیر مطالب نفرت‌پراکن در شبکه‌های اجتماعی، نبود آمار رسمی از جمعیت اهل سنت، و سانسور فرهنگی، همگی بخشی از پروژه‌ای گسترده برای حذف هویت مستقل سنی‌ها از حافظه جمعی و روایت رسمی کشور هستند. این وضعیت نه‌تنها شکاف‌های مذهبی را تعمیق می‌کند، بلکه مانعی جدی بر سر راه گفت‌وگوی بین‌فرهنگی و تحقق عدالت اجتماعی است.(ایران وایر ۲۱ فروردین ۱۴۰۴)
لقمان امینی، روحانی اهل سنت به دادگاه ویژه روحانیت همدان احضار شد
لقمان امینی، روحانی اهل سنت ساکن سنندج، با دریافت ابلاغیه‌ای به دادگاه ویژه روحانیت همدان احضار شد. طبق احضاریه‌ای که این روحانی اهل سنت دریافت کرده است، او باید در تاریخ ۱ اردیبهشت ۱۴۰۴، در دادگاه ویژه روحانیت همدان حضور پیدا کند. آقای امینی در خردادماه سال ۱۴۰۲، از بابت تبلیغ علیه نظام، نگهداری سلاح کمری و حمایت از اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، به ۱۱ سال حبس تعزیری محکوم شد. وی همچنین از باب مجازات‌های تکمیلی به مدت دو سال تبعید به اردبیل، خلع دائم لباس روحانیت و ‌ممنوعیت از خطبه جمعه محکوم شده است. جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات لقمان امینی در تاریخ ۱۷ خرداد ۱۴۰۲، برگزار شده بود. آقای امینی پیشتر با دریافت ابلاغیه‌ای به دادگاه ویژه روحانیت احضار شده بود. لقمان امینی، امام جمعه مسجد جامع چهاریارنبی سنندج در تاریخ ۳ اسفند ۱۴۰۱ با تودیع وثیقه آزاد شد. بازداشت او در تاریخ ۱۰ بهمن‌ ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی صورت گرفته بود.(هرانا.27فروردین1404)
مولوی عبدالحمید با اشاره به افزایش اعدام‌ها: قانونی که فایده‌ای ندارد چرا بر اجرای آن اصرار شود؟
جمعه ۲۹ فروردین ماه ۱۴۰۴، مولوی عبدالحمید اسماعیل‌زهی، امام جمعه زاهدان در مراسم نماز جمعه زاهدان، با اشاره به افزایش اعدام در هفته‌های اخیر در کشور، با بیان اینکه این اعدام‌ها «ثبوت شرعی در کتاب و سنت» ندارند، خواستار «توقف اعدام» در کشور شد و گفت: می‌طلبد که مسئولان روی این موضوع فکر کنند. اعدام‌هایی که تا کنون به‌خاطر مواد مخدر انجام شده‌اند هیچ فایده‌ای نداشته و مانع خریدوفروش مواد مخدر نشده‌اند. لذا حکم و قانونی که فایده‌ای برای جامعه ندارد چرا باید بر اجرای آن اصرار شود؟! اعدام افراد نگرانی بزرگی را برای فرزندان و خانواده و خویشاوندان‌شان به دنبال دارد. مولوی عبدالحمید اظهار داشت: موضوع افزایش اعدام‌ها در کشور که به اتهام مواد مخدر یا به خاطر اتهامات عقیدتی و سیاسی صورت می‌گیرند، این روزها در رسانه‌ها داغ است. بنده قبلا نیز در رابطه با اعدام صحبت کرده‌ام و این سخنان بنده سیاسی تلقی نشوند، بلکه علمی هستند.( رسانک،29فروردین1404)

بهائیان:
ایران، کشوری که در آن بهائیان زیادی زندگی میکنند، آئین بهایی هنوز یک در ایران «فرقه مرتد» تلقی می‌شود. . این مشهور است که بهاییان به دنبال صلح هستند، قدرت سیاسی نمی‌خواهند و تهدید امنیتی ایجاد نمی‌کنند. با این حال جمهوری اسلامی ایران آن‌ها را تحت تعقیب قرار می‌دهد. از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ میلادی تاکنون، بهاییان به طور سامانمند و روشمند از دسترسی به تحصیلات عالی و همچنین حق اشتغال محروم بوده‌اند؛و اگر پیگیر حق از دست رفته خود باشند با اتهامات واهی و زندان و تهدید مواجه می‌گیرند و همواره درمعرض دستگیری‌های بدون مجوز قانونی و حبس قرار گرفته‌اند. بهائیان هرگز قادر نبوده‌اند به طور علنی از تعالیم دینی خود پیروی کنند. آنها تقریباً در تمام مراحل زندگی مورد بدرفتاری قرار می‌گیرند.انتقال دانش و تجربه بشری، جز از طریق آموزش امکان‌پذیر نیست و به همین دلیل حق تحصیل یکی از حقوق بنیادی بشر در مواد ۲۶ و ۲۷ اعلامیه جهانی حقوق بشر، بند ۲ ماده ۱۹ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی و مواد ۱۳ ، ۱۴ و ۱۵ میثاق بین‌المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که همگی بر حق تحصیل بدون هیچ نوع تبعیض از حیث نژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب، عقیده سیاسی و یا هر عقیده مردادگر یا اصل و منشأ ملی یا اجتماعی، دارایی، نسب یا هر وضعیت مردادگر شناخته‌شده و بر آن تأکید شده و دولت ایران موظف است تمامی امکانات و تسهیلات لازم را برای ایجاد شرایط مناسب جهت بهره‌ مندی همه شهروندان از این حق طبیعی فراهم کند و کلیه موانعی را که در اثر شرایط خاص جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در مسیر رسیدن شهروندان به این حق قرار می‌گیرد، مرتفع سازند.ممانعت از کسب‌وکار بهاییان یکی دیگر از فشارها و آزار و اذیت‌هایی است که بهاییان با آن مواجه هستند، پلیس اداره اماکن که وابسته به نیروی انتظامی است در نقاط مختلف کشور که سرکشی ماهانه به محل کسب شهروندان دارند، در اکثر مواقع محل کسب بهاییان را به دلیل عدم اجازه کسب، پلمپ می‌کنند.
در این ماه :

تفتیش منزل فراز آقابابایی، شهروند بهائی در اصفهان
منزل فراز آقابابایی، شهروند بهائی ساکن اصفهان، توسط ماموران اداره اطلاعات در تاریخ ۲۱ اسفندماه ۱۴۰۳ تفتیش شد. در جریان این بازرسی، لوازم شخصی او ضبط شد و مأموران وی را برای ارائه پاره‌ای از توضیحات احضار کردند.(هرانا, 1 فروردین 1404)
ادامه حبس سپهر ضیائی؛ نگاهی به وضعیت جدید این شهروند بهائی
سپهر ضیائی، شهروند بهائی محبوس در زندان اوین در حال تحمل سی‌امین ماه از دوران محکومیت خود است. تاکنون درخواست های مرخصی و اعاده دادرسی این شهروند بهائی رد شده است.این شهروند بهائی در زمستان سال ۱۴۰۱ توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری از بابت اتهام “عضویت در دسته جات‌ و گروه های‌ غیر قانونی با هدف‌ برهم زدن امنیت کشور” به تحمل پنج سال حبس و از بابت مجازات تکمیلی به دو سال ممنوعیت خروج از کشور، مصادره تلفن و لپ تاپ های ضبط شده محکوم شد. پس از مدتی محکومیت آقای ضیائی، توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران عینا تایید شد.(هرانا, 3 فروردین 1404)
ولی‌الله قدمیان از زندان اوین آزاد شد
آقای ولی‌الله قدمیان، شهروند بهایی که دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری می‌کرد، با مرخصی متصل به پایان محکومیت از این زندان آزاد شد. پیشتر ولی‌الله قدمیان جهت تحمل دو سال حبس خود بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. در مهرماه ۱۴۰۲، آقای قدمیان توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران، به دو سال حبس محکوم شده بود. (هرانا, 13 فروردین 1404)
پارلمان اروپا خواستار آزادی فوری مهوش ثابت، زندانی عقیدتی بهایی شد
پارلمان اروپا در ۱۵ فروردین ۱۴۰۴ با تصویب قطعنامه‌ای فوری، نگرانی خود را نسبت به وضعیت حقوق بشر در ایران اعلام کرد و خواستار آزادی بی‌قید و شرط مهوش ثابت، زندانی عقیدتی بهایی، شد. خانم ثابت، ۷۲ ساله و عضو پیشین گروه یاران ایران، تنها به دلیل باورهای دینی‌اش مجموعاً بیش از ۱۳ سال زندانی بوده است. او اخیراً با وجود بیماری و عمل قلب باز، با ادامه حبس ۱۰ ساله مواجه است. این سومین قطعنامه فوری پارلمان اروپا در پنج ماه اخیر در محکومیت سرکوب بهاییان ایران است. نمایندگان اروپایی، از جمله هلموت برندشتاتر و کورنلیا ارنست، از خانم ثابت به عنوان نماد شجاعت و الهام برای مردم ایران یاد کرده‌اند.(ایران وایر ۱۸ فروردین ۱۴۰۴)
قائم شهر؛ مریم ذبیحی، شهروند بهائی به حبس محکوم شد
براساس حکمی که توسط شعبه ۱۰۴ دادگاه کیفری دو شهرستان قائم شهر صادر شده است، این شهروند بهائی بابت اتهام “فعالیت آموزشی مغایر و مخل شرع مقدس اسلام” به تحمل ۱۰ ماه حبس محکوم شده است. جلسه رسیدگی به اتهامات خانم ذبیحی در تاریخ ۲۷ فروردین ماه امسال در این شعبه برگزار و حکم نیز در همان روز صادر شده است. برگزاری جلسات امتحان دانشجویان دانشگاه غیررسمی بهائیان ایران در منزل شخصی او، مصداق اتهام مطروحه علیه خانم ذبیحی عنوان شده است. روز دوشنبه ۲۳ بهمن ۱۴۰۲، منزل مریم ذبیحی توسط نیروهای امنیتی تفتیش شد. ماموران تمام وسایل الکترونیکی، کتاب‌های درسی، لپتاپ‌ ها و تبلت‌ های پنج جوان بهائی که مهمان این منزل بودند را ضبط کردند. پس از آنکه بهائیان ایران به دلیل اعتقادات مذهبی‌ خود از تحصیل در دانشگاه‌های دولتی محروم شدند، دانشگاه علمی آزاد بهائیان ایران که با نام BIHE (Baha’i Institute for Higher Education) شناخته می‌شود، در سال ۱۳۶۶ توسط جامعه بهائی ایران تأسیس شد. این دانشگاه غیررسمی، با همکاری استادان داوطلب و در شرایطی بسیار محدود، امکان تحصیلات دانشگاهی را برای شهروندان بهائی فراهم می‌کند. طی این سال‌ها، بسیاری از اساتید و مسئولان این نظام آموزش عالی با برخوردهای قضایی و امنیتی مواجه شده‌اند.( هرانا،30فروردین1404)

مسیحیان:
جمهوری اسلامی ایران کمر به نابودی مسیحیت بسته است، واقعیتی است تلخ در مورد جفا بر مسیحیان ایران؛ مسیحیانی که به خاطر دگراندیشی و تغییر دین از سوی جمهوری اسلامی ایران مورد اتهام و محکومیت قرار می‌گیرند. جفا بر مسیحیان در ایران رو به رشد است و روزانه مسیحیان بسیاری مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند. در جمهوری اسلامی ایران تعداد بی‌شماری از مسیحیان به خاطر تغییر دین و فعالیت‌های مذهبی‌شان زندانی‌شده، مورد اتهام و محکومیت قرار می‌گیرند. در حال حاضر بر اساس گزارش سازمان‌های مدافع حقوق مسیحیان در ایران گفته می‌شود تعداد زیادی از مسیحیان شناخته‌شده تنها به جرم‌هایی نظیر اقدامات بشارتی و یا آموزش و پخش انجیل در زندان به سر می‌برند و یا دیگر شهروندان مسیحی با عناوین جاسوسی محکوم می‌شوند و بسیاری از نوکیشان مسیحی تحت جفا قرارگرفته و با ضربات شلاق به جرم روزه‌خواری و شرب خمر در مراسم عشاء ربانی یا شکنجه و آزار در سلول خود در زندان‌های ایران مواجه شده و بعضاً حتی تهدید به مرگ شده‌اند. فشار دستگاه‌های امنیتی و قضایی بر کلیساها همچنان ادامه دارد و در ادامه سلسله محدودیتهای اعمال‌شده از سوی مسئولان امنیتی، کلیساهای تبشیری رسمی، کلیسای جماعت ربانی مرکز در تهران، کلیسای پروتستان عمانوئیل، کلیسای انجیلی پطرس واقع در تهران و … یا به اجبار تن به همکاری با نهادهای امنیتی و تن دادن به خواسته‌های آنان مبنی بر افشای فهرست اعضای این کلیساها به همراه سایر مشخصات ایشان من‌جمله شماره ملی، بستن درهای خود را به روی ایمان داران و نوکیشان مسیحی فارسی‌زبان و عدم برگزاری مراسم به زبان فارسی داده‌اند و یا به کل تعطیل و رهبران آنان مانند روبرت آسریان دستگیر و با احکام غیرمنصفانه و بلندمدت مواجه شده‌اند. حتی کلیساها از پذیرش فارسی زبانان خودداری میکنند و باید مراسم خود را به زبان غیر از فارسی برگزار نمایند . صدور احکام حبس برای مسیحیان ایران همچنان ادامه دارد؛ با اینکه در قانون اساسی ایران آزادی دینی مسیحیان، کلیمیان و زرتشتیان به رسمیت شناخته‌شده ولی عملکرد حکومت در برابر تبلیغات مردادنی و اجرای مناسک مذهبی آنان تاکنون نشان داده است که اصول مندرج در قانون اساسی در مورد آزامرداد دین و مذهب و عدم تفتیش عقاید، تنها سرپوشی برای نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران بوده است. در قانون اساسی ایران مذهب شیعه جعفری تنها مذهب رسمی ایران بوده و ارگان‌های مذهبی و امنیتی حکومت ایران تبلیغ اصول و مبانی این امردادان و مذاهب را تهدیدی برای ایدئولوژی غالب حکومتی قلمداد می‌کنند و این مسئله یکی از عمده دلایلی است که حاکمیت به واسطه‌ی آن، پیروان و مبلغین مسیحیت را سرکوب و با بستن کلیسای آنان، راه را برای تبلیغات دینی این دسته از پیروان ادیان در ایران را سد می‌کند.

در این ماه :
محروم از درمان؛ گزارشی از آخرین وضعیت ناصر نورد گل‌تپه در زندان اوین
ناصر نورد گل‌تپه اخیرا در سی‌وپنجمین روز از اعتصاب خود، با علائمی مشکوک به عارضه سکته به بیمارستان بنی‌هاشم منتقل شد. پس از انجام معاینات اولیه، پزشکان عارضه‌ ای مشابه سکته مغزی یا حمله خفیف قلبی را تشخیص دادند؛ به طوری که دست و پای چب وی دچار اختلال در حرکت شده است. علیرغم تاکید پزشک معالج بر انجام فیزیوتراپی و ادامه روند درمان این زندانی، او بدون رسیدگی پزشکی مکفی به زندان بازگردانده شد.در تاریخ ۱۸ بهمن ماه ۱۴۰۳، ناصر نورد گل‌تپه به همراه ژوزف شهبازیان، دیگر شهروند مسیحی ساکن تهران بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. تا لحظه تنظیم این گزارش، از اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی حاصل نشده است.( هرانا, 5 فروردین 1404)
ادامه مصایب کلیسای اسقفی: از بسته ماندن کلیساها تا آزار اعضا
مشکلات و مصایب کلیسای اسقفی (انگلیکن) که از همان روزهای اول انقلاب با قتل کشیش ارسطو سیاح در شیراز آغاز شد، همچنان توسط حکومت ادامه دارد. از بسته ماندن کلیساهای فارسی‌زبان، فشار شدید بر اعضا، تغییر کاربری املاک توقیف‌شده کلیسا، و حتی محرومیت نوکیشان از داشتن آرامستان.حکومت ایران پنج سال پیش به بهانهٔ شیوع کووید-۱۹ دستور تعطیلی مراکز عبادتی را صادر کرد. با این حال، کلیساهای رسمی فارسی‌زبان اسقفی در تهران، شیراز، و اصفهان هنوز هم بسته باقی مانده و مجوز برپایی خدمات عادی به آن‌ها داده نشده است. دلایل این امر نامشخص است. ( ماده 18, 7 فروردین 1404)
منصور و محمود مردانی، دو نوکیش مسیحی به حبس و دیگر مجازات‌ها محکوم شدند
منصور و محمود مردانی، دو برادر نوکیش مسیحی به حبس و دیگر مجازات‌ها محکوم شدند. بر اساس این گزارش، این حکم در تاریخ ۱۶ دی ۱۴۰۳ توسط دادگاه انقلاب شهرستان لنجان به ریاست قاضی محمدعلی عباسی صادر و اخیرا به این دو نوکیش مسیحی ابلاغ شده است. بر اساس رأی صادره، آن‌ها به اتهام فعالیت تبلیغی موثر علیه نظام از طریق تبلیغ مسیحیت، هرکدام به چهار سال حبس، پرداخت ۱۵۰ میلیون تومان جزای نقدی و پنج سال محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شده‌اند. این دو برادر همچنین به منع اقامت در استان اصفهان و شهر فولادشهر و تبعید به شهرستان اردل در استان چهارمحال و بختیاری به مدت دو سال محکوم شده‌اند. ( هرانا, 12 فروردین 1404)
کلیسای پنطیکاستی کرمانشاه پس از تعطیلی، مصادره شد
کلیسای پنطیکاستی کرمانشاه، متعلق به آشوریان و ثبت‌شده در فهرست آثار ملی، پس از تعطیلی توسط مقامات جمهوری اسلامی مصادره شده است. این کلیسا که در دهه ۱۳۸۰ ثبت ملی شد، اکنون متروکه و در حال ویرانی است. از سال ۱۳۸۸ و پس از بازداشت کشیش ویلسون عیسی‌وی، درهای آن بسته مانده‌اند. مقامات این کلیسا را به دلیل برگزاری مراسم به زبان فارسی و استقبال نوکیشان هدف قرار داده‌اند. این اقدام بخشی از روند گسترده‌تر سرکوب مسیحیان در ایران است که شامل مصادره اموال، تعطیلی کلیساها و فشار بر نوکیشان می‌شود. رسانه‌ها پیش‌تر نسبت به وضعیت این بناها و تخریب دیگر اموال تاریخی مسیحیان در ایران هشدار داده بودند.(ایران‌اینترنشنال ۱۸ فروردین ۱۴۰۴)
تداوم بازداشت پروین قدیانی، نوکیش مسیحی در زندان کچویی کرج
پروین قدیانی، نوکیش مسیحی، حدود سه ماه است که در وضعیت بلاتکلیف در زندان کچویی کرج به‌سر می‌برد. او اواسط دی‌ماه توسط نیروهای امنیتی به اتهام تبلیغ دین مسیحیت بازداشت و پس از بازجویی، به این زندان منتقل شده است. با وجود به رسمیت شناخته شدن مسیحیت در قانون اساسی ایران، برخورد امنیتی با نوکیشان همچنان ادامه دارد. این بازداشت‌ها در تضاد با ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی است که بر آزادی دین و تغییر آن تأکید دارند.(هرانا ۱۹ فروردین ۱۴۰۴)
دو ماه بازداشت بدون تفهیم اتهام؛ مادر ژوزف شهبازیان درگذشت
ژوزف شهبازیان، نوکیش مسیحی و زندانی عقیدتی سابق، از ۱۸ بهمن ۱۴۰۳ تاکنون بدون تفهیم اتهام در بازداشت به‌سر می‌برد. در این مدت، مادر بیمار او که تحت مراقبت وی بود، در ۲۰ فروردین درگذشت. بازداشت او و ناصر نورد گل‌تپه، نوکیش مسیحی دیگر، بدون رعایت حقوق قانونی متهمان صورت گرفته است. شهبازیان پیش‌تر نیز به‌دلیل فعالیت‌های مسالمت‌آمیز دینی‌اش زندانی شده بود. هم‌زمان، فشار بر دیگر نوکیشان مسیحی مانند امیرعلی مینایی، منصور و محمود مردانی نیز ادامه دارد و برخی از آنان با احکام سنگین حبس، جزای نقدی، ومحرومیت‌های اجتماعی روبه‌رو شده‌اند.(ماده ۱۸ ، ۲۱فروردین ۱۴۰۴)
کمیسیون آمریکایی خواستار طرح موضوع آزادی دینی ایران در مذاکرات عمان شد
کمیسیون آزادی مذهبی ایالات متحده از دولت ترامپ خواسته در مذاکرات پیش‌رو با ایران در عمان، موضوع نقض آزادی‌های دینی در ایران را به‌عنوان محور اصلی مطرح کند. این کمیسیون نسبت به آزار سیستماتیک اقلیت‌های دینی، به‌ویژه نوکیشان مسیحی، هشدار داده و خواستار فشار بر ایران برای توقف این رفتارها شده است. همچنین به وضعیت گروهی از نوکیشان مسیحی ایرانی که به آمریکا پناه آورده و اکنون در پاناما هستند، اشاره شده که در صورت بازگشت، با خطر شکنجه و زندان روبرو خواهند شد. کمیسیون همچنین خواستار تمدید دائمی «متمم لوتنبرگ» برای حمایت از اقلیت‌های دینی ایران شده است. این موضوع همزمان با مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا در عمان مطرح شده که به گفته واشنگتن، به‌صورت مستقیم و از نظر ایران، غیرمستقیم خواهد بود.(ماده ۱۸، ۲۲ فروردین ۱۴۰۴)
توضیحات رادنی عیسوی درباره تعطیلی و مصادره کلیسای پنطیکاستی کرمانشاه
رادنی عیسوی، فرزند کشیش ویلسون عیسوی، در گفت‌وگویی با ایران‌اینترنشنال از تعطیلی و مصادره کلیسای پنطیکاستی آشوری در کرمانشاه انتقاد کرد. به گفته او، ثبت این کلیسای تاریخی در فهرست میراث فرهنگی راه را برای مصادره‌اش هموار کرد. این کلیسا در دهه ۱۳۸۰ ثبت ملی شد اما حالا متروکه و در حال ویرانی است. کشیش ویلسون عیسوی در سال ۱۳۸۸ بازداشت و شکنجه شد و از آن زمان کلیسا تعطیل مانده است. مقامات، تعطیلی کلیسا را با توجیه تخلفات صنفی انجام دادند. گزارش‌ها نشان می‌دهد که حکومت پس از انقلاب، بسیاری از کلیساها و اموال مسیحیان را مصادره کرده و حتی برخی بناهای ثبت‌ شده مانند بیمارستان مسیح را نیز تخریب کرده است. این اقدامات در حالی صورت می‌گیرد که مسیحیان و نوکیشان مسیحی به‌رغم شناسایی رسمی در قانون اساسی، با فشار و سرکوب مواجه‌اند.(ایران اینترنشنال ۲۲ فروردین ۱۴۰۴)
اعتصاب غذای امیرعلی مینایی، نوکیش مسیحی محبوس در اعتراض به وضعیت زندان
امیرعلی مینایی، نوکیش مسیحی زندانی در اوین که به بیماری قلبی مبتلاست، و اخیراً توسط یکی از مأموران زندان مورد ضرب‌وشتم قرار گرفته، روز شنبه، ۲۳ فروردین ماه دست به اعتصاب غذا زده است. این جوان ۳۱ ساله که اخیراً دچار شکستگی استخوان در پای راست خود نیز شده، از فروردین ۱۴۰۳ در زندان اوین به‌سر می‌برد و محکوم به سه سال و هفت ماه حبس به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق راه‌اندازی کلیسای خانگی» شده است همچنین امیرعلی مینایی در اعتراض به محرومیت از دسترسی به تلفن در دوران حبس، مصرف داروهای خود را نیز متوقف کرده است. این حکم در اسفند ۱۴۰۲ توسط قاضی بدنام دادگاه انقلاب، ایمان افشاری صادر شد؛ قاضی‌ که همچنین حکم محرومیت این نوکیش مسیحی از حقوق اجتماعی را پس از دوران حبس صادر کرده است. امیرعلی مینایی نخستین‌بار در آذر ۱۴۰۲ بازداشت شد و بیش از دو ماه را در بند ۲۰۹ زندان اوین، که تحت کنترل وزارت اطلاعات است، سپری کرد.( «ماده ۱۸» 26فروردین1404)
تداوم بازداشت و بلاتکلیفی آیدا نجف لو، نوکیش مسیحی در زندان اوین
آیدا نجف لو، نوکیش مسیحی، بیش از دو ماه است که توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده و هم اکنون به صورت بلاتکلیف در زندان اوین نگهداری می‌شود. بازداشت این نوکیش مسیحی اواسط بهمن ماه سال گذشته توسط نیروهای امنیتی صورت گرفته است. وی سپس بعد از ۶۵ روز از بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین در تاریخ ۲۴ فروردین ماه سال جاری، به بند زنان این زندان منتقل شده است. تاکنون امکان آزادی وی با وثیقه نیز فراهم نشده است. تا لحظه تنظیم این گزارش، از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این نوکیش مسیحی اطلاعی حاصل نشده است.( هرانا،27فروردین1404)
زندان اوین؛ ممانعت از رسیدگی پزشکی و اعزام به مرخصی درمانی نوکیش مسیحی «لاله ساعتی»
لاله ساعتی، نوکیش مسیحی محبوس در زندان اوین، به‌رغم آسیب دیدگی انگشتان دست چپ و نیاز به درمان تخصصی، از حق اعزام به مراکز درمانی و مرخصی بیمارستانی محروم شده است. این نوکیش مسیحی چندی پیش در حیاط زندان اوین زمین خورد و دچار کجی دو انگشت دست چپ، شامل انگشت حلقه و انگشت کوچک، شد. مادر خانم ساعتی به‌تازگی درخواستی برای اعزام فرزندش به مرخصی درمانی به دادسرای زندان اوین داده بود، اما با مخالفت مواجه شد و به او اطلاع داده شد که ضابط امنیتی پرونده مانع اعزام وی به مرخصی است. پس از این، مادر لاله ساعتی درخواست اعزام او به بیمارستان را نیز مطرح کرد که این درخواست نیز با مخالفت روبرو گردید. لاله ساعتی پس از بازداشت در بهمن ماه ۱۴۰۲، در تاریخ ۲۶ اسفند همان سال، توسط قاضی ایمان افشاری، رئیس شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران، در حالی که حق انتخاب وکیل نداشت (بر اساس تبصره ماده ۴۸ آئین دادرسی کیفری)، با حضور وکیل تسخیری، به اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» محاکمه و در پی فعالیت‌های صلح‌آمیز مسیحی‌اش، که در ارتباط با حضور او در کلیساهای خانگی پس از بازگشت به ایران و محتوای گوشی تلفن همراهش بود، به تحمل ۲ سال حبس تعزیری و ۲ سال منع خروج از کشور محکوم شد.( محبت نیوز.28فروردین1404)

پیروان سایر ادیان :
جمهوری اسلامی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروه‌ های مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آن‌ها ممکن است وفاداری به‌ نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیت‌ های مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار داده‌ اند.بازداشت‌ ها و خشونت‌ های هدفمند ارگان‌ های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. در ایران دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم می ‌شوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحت‌ فشارهای بیشتری قرار دارند، آن ‌ها از انجام مناسک مذهبی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هم‌ اکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهائیان را در این کشور اداره می ‌کردند، در زندان‌ های اوین و رجایی شهر به سر می ‌برند و ده‌ ها تن از پیروان آن نیز در زندان ‌های کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبس‌ های طولانی شده اند. یکی از آیین‌های مذهبی در ایران، «یمانی» نام دارد که مدعی زمینه‌سازی ظهور امام دوازدهم شیعیان است.

در این ماه :

توصیه کمیسیون آمریکایی: تحریم ناقضان آزادی دینی و اعطای پناهندگی به قربانیان
کمیسیون ایالات متحده آمریکا در امور آزادی مذهبی بین‌المللی در گزارش سالانه خود که روز سه‌شنبه، پنجم فروردین ۱۴۰۴ منتشر شد، به موارد متعدد سرکوب اقلیت‌های مذهبی و دینی در ایران در سال ۲۰۲۴ میلادی، از جمله مسیحیان، پرداخته است.این کمیسیون به دولت آمریکا توصیه کرده است که ناقضان آزادی‌های دینی را تحریم کند و شرایط لازم برای پناهندگی قربانیان سرکوب مذهبی و دینی را فراهم آورد.( ماده 18, 6 فروردین 1404)
مجتبی ویسی از پیروان آیین یارسان موقتاً آزاد شد
مجتبی ویسی، شهروند کُرد پیرو آیین یارسان و از بازداشت‌شدگان جشن نوروز در کرمانشاە (کرماشان)، پس از گذشت بیش از سه هفته با تودیع وثیقه به صورت موقت تا پایان مراحل دادرسی از زندان آزاد شد.نیروهای اطلاعات سپاه این شهروند را در پارک شیرین این شهر و با توسل بە خشونت بازداشت کرده و دختر خردسالش کە همراە وی بود را در همان محل رها کرده‌ بودند. (هه‌نگاو ,9 فروردین 1404)
نرگس خراسانی با پایان ایام مرخصی به زندان اوین بازگشت
بازگشت به زندان خانم خراسانی، روز جمعه ۸ فروردین‌ماه ۱۴۰۴ با پایان ایام مرخصی او صورت گرفته است. وی در تاریخ ۲۸ اسفند ۱۴۰۳، به مرخصی اعزام شده بود. نرگس خراسانی به همراه دو هم پرونده ای خود به نام های فرشته حسینی و پریسا یوسفی در تاریخ ۲۶ خرداد ۱۴۰۳، جهت تحمل حبس بازداشت و راهی زندان اوین شدند. آنها به دلیل هواداری از فرقه عرفان حلقه در دادگاه انقلاب محاکمه شده بودند. فرشته حسینی به پنج سال حبس و نرگس خراسانی و پریسا یوسفی هر کدام به سه سال حبس محکوم شدند. این افراد پیشتر در مردادماه ۱۴۰۱ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و چندی بعد با تودیع وثیقه از زندان اوین آزاد شده بودند. ( هرانا, 11 فروردین 1404)

آگاهی بیشتر:

این گزارشات آماری از میان بیش از 35 خبر که در طول فروردین ماه 1404 تهیه شده است.

آمار فوق از گزارشات رسانه‌های داخلی و خارجی مورد تائید دولت جمهوری اسلامی ایران جمع‌آوری شده و عملاً نمی‌تواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ درصد واقعیت‌های جامعه باشد.

این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان که از رسانه‌های داخلی و خارجی مانند ایسنا، هرانا، ایسنا، ایرنا، ایلنا، هنر آنلاین، باشگاه خبرنگاران جوان، خبرگزاری فارس، کیهان، همشهری آنلاین، مرداد‌نیوز، سازمان ماده 18، کردپرس، کردپا، کمپین فعالین بلوچ، هه‌نگاو، بی‌بی‌سی فارسی، جمع‌آوری گرمردادده، تهیه شده است.

همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حقوق ادیان در فروردین ماه همکاری کردند خانم‌ها و آقایان: کریم ناصری، آرشا کچوئیان، صدرا مجیب یزدانی، سینا اشجعی، امیر پالوانه، سعید بهشتی متین، اسفندیار سنگری، محمود گلستانی، حسین صادقی، الهه عظیمی، پروین رحمانی آرتیانی، نغمه ظریفی‌مقدم، عباس رهبری، مریم حبیبی، آیلین علی‌وردی‌لوییی، پروین محمدی افقا، شراره هادی‌زاده رئیسی، می‌باشند. اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:

https://adian.bashariyat.org/