کمیسیون ایالات متحده آمریکا در امور آزادی مذهبی بینالمللی از دولت ترامپ خواست در مذاکرات پیشرو با ایران که قرار است در عمان برگزار شود، پاسخگویی ایران در زمینه نقض آزادیهای دینی را به عنوان یکی از محورهای اصلی مورد پیگیری قرار دهد.
این کمیسیون با انتشار یک بیانیه هشدار داد که آزار و اذیت شدید اقلیتهای مذهبی و دینی در ایران موجب شده صدها نفر از کشور بگریزند و به دنبال پناهندگی به دلیل تعقیب مذهبی باشند. در صورتی که این افراد به ایران بازگردانده شوند، ممکن است با خطر جدی تهدید، شکنجه، و زندانهای طولانیمدت روبرو شوند، صرفاً به دلیل اینکه از حق آزادی فکر، وجدان و دین خود استفاده کردهاند، از جمله تغییر دین یا اعتقاد.
رئیس این کمیسیون، استفان شک، در این بیانیه گفته است «ایرانیانی که با تفسیر دینی مورد تأیید دولت مخالفت میکنند – بهویژه نوکیشان مسیحی – با آزار و اذیت شدید حکومتی روبرو هستند. دولت ترامپ باید در مذاکرات عمان، خواهان امتیازاتی مشخص از ایران در مورد این نقض سیستماتیک آزادیهای مذهبی شود.»
طبق این بیانیه «در میان افراد در معرض خطر، گروهی از نوکیشان مسیحی ایرانی هستند که در فوریه از ایران به ایالات متحده گریختند و اکنون در پاناما به سر میبرند. دولت پاناما به آنان مجوز موقت ۳۰ روزه با امکان تمدید ۹۰ روزه اعطا کرده، اما این افراد هنوز ممکن است به ایران بازگردانده شوند، جایی که خطر آزار، شکنجه و حبس طولانیمدت در انتظار آنان است.»
این کمیسیون یادآوری کرد که «ماده ۳۳ کنوانسیون ۱۹۵۱ پناهندگان و پروتکل ۱۹۶۷ آن، بازگرداندن پناهجو به کشوری که در آن در معرض تهدید جانی یا آزادی به دلایل دینی قرار دارد را صراحتاً ممنوع میداند.»
معاون رئیس کمیسیون، میر سالووویچیک، تأکید کرد: «حمایت از ایرانیانی که به دلایل دینی تحت تعقیب هستند، پیام روشنی به جامعه بینالملل میدهد که آزادی دین و اعتقاد برای دولت آمریکا اولویت دارد.»
او همچنین خواستار آن شد که کنگره ایالات متحده «متمم لوتنبرگ» را به طور دائمی تمدید کند. «متمم لوتنبرگ» سه دهه پیش برای تسهیل پذیرش یهودیانی که از اتحاد جماهیر شوروی فرار کرده بودند، در کنگره به تصویب رسید. قانونگذاران آمریکا این برنامه را در سال ۲۰۰۴ گسترش دادند تا شامل اقلیتهای دینی مورد آزار و اذیت در جمهوری اسلامی ایران نیز بشود.
گزارش های متعددی از فشار بر نوکیشان مسیحی در کشورهایی که درخواست پناهندگی کرده اند منتشر شده و حتی برخی از انها علیرغم محکومیت قضایی به دلیل باور و فعالیت صلح امیز مسیحی در معرض دیپورت به ایران قرار گرفته اند.
نحوه گفتگو ایران و آمریکا که قرار است روز شنبه در خصوص برنامه هستهای تهران در عمان آغاز شود ادامه دارد، درحالیکه آمریکا میگوید گفتگوها مستقیم خواهد بود و دولت ایران تاکید داشته این مذاکرات «غیرمستقیم» انجام می شود.
در گزارش سالانه ۲۰۲۵ کمیسیون ایالات متحده آمریکا در امور آزادی مذهبی بینالمللی بار دیگر توصیه کرد که جمهوری اسلامی ایران بار دیگر در فهرست «کشورهای با نگرانی ویژه» از نظر نقض آزادی دینی قرار گرفته است.
اعضای کمیسیون ایالات متحده آمریکا در امور آزادی مذهبی بینالمللی از سوی رئیسجمهوراین کشور و دو حزب کنگره منصوب میشوند.