گزارش ماهیانه نقض حقوق پیروان ادیان مرداد 1402

گزارش ماهیانه نقض حقوق پیروان ادیان مرداد 1402

تهیه وتنظیم گزارشات : آرشا کچوئیان، علی فروتن، سعید پورمند، صدرا مجیب یزدانی

تنظیم نمودار آماریکریم ناصری

ماده 18 اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهره‌مند شود. این حق متضمن آزادی تغییرمذهب یا عقیده و ایمان می‌باشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس می‌تواند از این حقوق یا مجتمعاً به‌طور خصوصی یا به‌طور عمومی برخوردار باشد.
ماده 19 اعلامیه جهانی حقوق بشر


هر انسانی محق به آزادی عقیده و بیان است؛ و این حق شامل آزادی داشتن باور و عقیده ای بدون نگرانی از مداخله و مزاحمت، و حق جستجو، دریافت و انتشار اطلاعات و افکار از طریق هر رسانه ای بدون ملاحظات مرزی است.
گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران تا پایان ماه مرداد 1402 شمسی است. این گزارش به‌صورت آماری-تحلیلی ارائه می‌شود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت به‌خصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همین‌طور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیت‌های مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودیت‌های فراوان در ایران محسوب می‌شود.
فشار بر پیروان سایر ادیان همچنان ادامه دارد :
جمهوری اسلامی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروه‌های مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آن‌ها ممکن است وفاداری به‌نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیت‌های مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار داده‌اند.
بازداشت‌ها و خشونت‌های هدفمند ارگان‌های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. این دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم می‌شوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحت‌فشارهای بیشتری قرار دارند، آن‌ها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هم‌اکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره می‌کردند، در زندان‌های اوین و رجایی شهر به سر می‌برند و ده‌ها تن از پیروان آن نیز در زندان‌های کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبس‌های طولانی شده‌اند. ادیان و مذاهب رسمی هم چون مسیحیان نیز با محدودیت‌هایی زیادی مواجه هستند، جمهوری اسلامی ایران تنها عبادت مسیحیان عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت می‌شناسد، تبلیغ آئین برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی می‌شود. کسانی که فارس زبان هستند از ورود به کلیساها منع میشوند و کلیساها وظیفه دارند اسامی اعضای خود به همراه کپی کارت ملی آنها را به وزارت اطللاعات ارائه دهند ، توزیع کتب مقدس در کتابفروشی ها ممنوع میباشد . ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مسیحیت را به رسمیت می‌شناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت دین خود هستند کماکان وجود دارد و کلیساهای خانگی با سرکوب گسترده مواجه هستند. تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان سنی نیز اعمال می‌شود، آن‌ها که اکثراً در مناطق حاشیه‌ای کشور زندگی می‌کنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند. حتی در مواردی گزارش تخریب نمازخانه اهل سنت هم گزارش شده است و این گروه از افراد با اعدام و بازداشت و آزار و اذیت هایی مواجه هستند حتی آنها از استخدام در ادارات دولتی و تصدی سمت هم منع هستند که نمونه بارز آن انتخاب بیژن ذوالفقار نصب به سمت وزیر ورزش در دولت حسن روحانی بوده که به خاطر اهل تسنن بودن وی از مجلس رای اعتماد نگرفت.

اهل سنت:
اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تک‌تک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواسته‌ای زیاده خواهان نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی می‌شود.
زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را می‌گذرانند و بصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیده‌شان مورد بی‌احترامی قرار می‌گیرند.
اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار می‌دهد. با این حال در کنار سایر پیروان ادیان در ایران که این ماده اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از ۳ دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیت‌های کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهره‌مندی برابر از فرصت‌ها و امکانات محروم هستند، همین‌طور با موانع و محدودیت‌های جدی برای تبلیغ باورهای خود و بجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبه‌رو هستند.

در این ماه :

احضار ماموستا صابر خدامرادی، امام جمعه شهرک «قَوَخ» به دادگاه ویژه روحانیت در همدان
ماموستا صابر خدامرادی، امام جمعه شهرک «قَوَخ» در شهرستان سقز به دادگاه ویژه روحانیت همدان احضار شد. این روحانی روز یکشنبه دهم اردیبهشت‌ماه، توسط دادگاه ویژه روحانیت همدان به هفت ماه و نیم حبس تعلیقی و ۷۴ ضربه شلاق تعلیقی به مدت سه سال محکوم شد. دادگاه ماموستا صابر خدامرادی را به «تبلیغ علیه نظام و تشویش اذهان عمومی» متهم کرده بود. روز چهارشنبه ششم اردیبهشت‌ماه، این روحانی برای سومین بار به دلیل حمایت از خیزش انقلابی زن، زندگی، آزادی در خطبه‌های نماز جمعه به دادگاه ویژه روحانیت همدان احضار شد. ( کمپین دفاع از زنداینان سیاسی و مدنی، 1 مرداد 1402)
بازداشت و بلاتکلیفی مولوی عبدالمجید مرادزهی، علیرغم گذشت بیش از ۱۷۰ روز از تاریخ دستگیری

روز پنجشنبه ۲۹ تیر ماه ۱۴۰۲، مولوی عبدالمجید مرادزهی، فعال مذهبی اهل سنت، محبوس و بلاتکلیف در بازدشتگاه اداره اطلاعات مشهد، علبرغم گذشت بیش از ۱۷۰ روز از تاریخ دستگیری از حقوق اولیه یک متهم، محروم است. این شهرند اهل سنت، از بهمن ماه ۱۴۰۱ در بازداشت به سر می برد. با توجه به اینکه بیش از ۱۷۰ روز از بازداشت مولوی عبدالمجید مرادزهی گذشته اما وی از حق ملاقات با خانواده و برقراری هرگونه تماس تلفنی با آنها محروم است و از زمان بازداشت فقط ۱ تماس با خانواده اش داشته است. همچنین، تا لحظه تنظیم این خبر و مراجعات خانواده و نزدیکان مولوی عبدالمجید مرادزهی، به شعبه دادسرای روحانیت مشهد، مصداق حقوقی اتهام های وی «تشویش اذهان عمومی و مصاحبه با رسانه های خارجی» عنوان شده است. مولوی عبدالمجید مرادزهی در تاریخ ۱۰ بهمن ماه ۱۴۰۱، به اتهام توسط ماموران اداره اطلاعات زاهدان بازداشت و در تاریخ ۱۱ بهمن ماه همان سال جهت بازجویی و تشکیل پرونده به شهر مشهد مرکز استان خراسان رضوی، منتقل شد و از آن زمان در بلاتکلیفی بسر می برد و پاسخ درستی به خانواده این شهروند اهل سنت در خصوص تعیین وضعیت حقوقی پرونده وی صورت نگرفته است. (کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی،2 مرداد 1402)

عبدالواحد شهلی‌بر، از اعضای مسجد مکی زاهدان آزاد شد
عبدالواحد شهلی‌بر یکی از اعضای مسجد مکی زاهدان آزاد شد. عبدالواحد شهلی‌بر یکی از اعضای مسجد مکی زاهدان که یک ماه پیش پس از احضار به دادسرای عمومی و انقلاب این شهر بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شده بود، صبح امروز سه شنبه سوم مردادماه ۱۴۰۲، پس از گذشت یک ماه از زمان بازداشت، آزاد شد.عبدالواحد شهلی‌بر، سی و هشت ساله، فرزند مسافر و اهل زاهدان” عنوان شده است. این شهروند پیشتر در تیرماه سال جاری به همراه شش تن از اعضای دیگر مسجد مکی زاهدان، بازداشت شده بود. (هرانا،3 مرداد 1402)

تشدید فشار بر زندانیان اهل سنت زندان وکیل آباد مشهد
زندانیان اهل سنت زندان وکیل آباد مشهد به عناوین مختلف تحت فشار و آزار و اذیت قرار داشته و در بلاتکلیفی به سر می برند. ندانیان اهل سنت زندان وکیل آباد مشهد، چهار زندانی عقیدتی اهل سنت به اسامی فرهاد شاکری، حکیم عظیم گرگیج، عبدالرحمن گرگیج و عیسی عیدمحمدی پس از ۸ سال زندان همچنان بلاتکلیف هستند. این زندانیان که از سال ۱۳۹۴ در زندان به‌سر می‌برند، همراه با دیگر زندانیان اهل سنت به عناوین مختلف تحت فشار قرار دارند. آنها به شورای انضباطی زندان احضار شده و به بهانه های واهی تحت فشار قرار گرفته اند. زندانیان عقیدتی اهل سنت در بند ۶/۱ زندان وکیل آباد مشهد محبوس هستند. ( سایت کانون دفاع از حقوق بشر در ایران،3 مرداد 1402)

مولوی عبدالحمید: نباید مردم برای بقای حکومت کشته شوند
مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در خطبه‌های نماز جمعه ششم مرداد گفت: «برای بقای حکومت، نباید مردم کشته شوند» و هیچ حکومتی ارزش آن را ندارد که برای بقا مخالفان خود را بکشد. به گفته او، «بعضی همه چیز را به دشمن نسبت می‌دهند، [این] صحیح نیست.» مولوی افزود: «خدا و خلق خدا» نیز می‌دانند نسبت‌دادن مشکلات به دشمن درست نیست. مولوی عبدالحمید تصریح کرد حاکم نباید مقابل مردم تکبر داشته باشد بلکه باید به حرف آنها گوش کند و احترام بگذارد. او افزود نظام هرچه دارد از آن مردم است و «رضایت مردم رضایت خدا است.» امام جمعه اهل سنت زاهدان در ادامه گفت بالای ٩٨ درصد ملت ایران پس از انقلاب به جمهوری اسلامی «آری» گفتند و طی هشت سال دفاع مقدس برای دفاع از استقلال و انقلاب و نظام، فرزندان خود را به جبهه‌های جنگ فرستادند. این روحانی برجسته اهل سنت گفت مردم طی ۴۴ سال گذشته با جمهوری اسلامی همکاری کرده‌اند و در انتخابات‌ مختلف حضور داشته‌اند. او گفت حکومتداری و انتخاب دولت و مسئولان حق مردم است. ( کانون حقوق بشر در ایران،7 مرداد 1402)

ناامنی زندان مرکزی سلماس به دلیل ایجاد تفرقه بین زندانیان شیعه و اهل سنت
روز شنبه ۷ مردادماه ۱۴۰۲، به گزارش یک منبع موثق، مسئولان زندان مرکزی سلماس با استفاده از ترفند تفرقه بینداز و حکومت کن، برای تحت فشار دادن زندانیان و سرکوب آنها اقدام به ایجاد تفرقه بین زندانیان شیعه و اهل سنت نموده و آنها را به جان هم می‌اندازند. ندانیان می گویند که در این شرایط دیگر هیچ امنیتی ندارند و مسئولیت هر اتفاقی که پس از این بیفتد به عهده مسئولان زندان است. زیرا تا پیش از این همه زندانیان با هر عقیده و دین و مذهبی در کنار هم به صورت مسالمت آمیز دوران حبس خود را می گذراندند و مشکلی با هم نداشتند. اما در این شرایط زندان ناامن شده و جان و سلامت زندانیان در خطر است. زندان سلماس در خیابان حافظ شمالی این شهر قرار دارد. ( کانون حقوق بشر در ایران،9 مرداد 1402)
عبدالعلیم اسماعیل زهی توسط اداره اطلاعات سپاه زاهدان احضار و بازجویی شد
بر اساس این گزارش، عبدالعلیم اسماعیل زهی فرزند مولوی عبدالحمید توسط اطلاعات سپاه زاهدان احضار و مورد بازجویی قرار گرفت.همچنین از وی خواسته شده روز شنبه نیز باید در اداره اطلاعات سپاه زاهدان حاضر شود.تا لحظه تنظیم این گزارش از دلایل احضار وی اطلاعی حاصل نشده است.عبدالعلیم اسماعیل زهی توسط اداره اطلاعات سپاه زاهدان احضار و بازجویی شد(هرانا , 14 مرداد 1402)
هفت زندانی سنی مذهب به زندان قزلحصار کرج منتقل شدند
سیدقاسم آبسته، سید داوود عبداللهی، ایوب کریمی، انور خضری، خسرو بشارت، کامران شیخه و فرهاد سلیمی، زندانیان سنی مذهب روز سه شنبه دهم مردادماه از زندان رجایی شهر کرج به زندان قزلحصار منتقل شدند. این زندانیان همگی در سوئیتی فاقد امکانات نگهداری میشوند و این امر موجب افزایش نگرانی خانواده های آنان شده است. همچنین قاسم آبسته که از بیماری کلیوی و مشکلات تیروئید رنج میبرد، از رسیدگی مناسب پزشکی محروم مانده است. این زندانیان در اسفندماه ۹۴ توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی محمد مقیسه به اعدام محکوم شدند. این حکم در دیوان عالی کشور توسط قاضی علی رازینی نقض شد. پس از ۹ سال بلاتکلیفی در تاریخ ۱۷ تیرماه ۹۷ حکم سه تن از زندانیان با آنها ابلاغ شد و بر اساس این حکم انور خضری و خسرو بشارت به اتهام مشارکت در قتل هر یک به تحمل ۱۰ سال حبس و کامران شیخه نیز به اعدام محکوم شد. (هرانا , 14 مرداد 1402)
تشدید فشار بر معترضان زاهدان و حضور پرشمار عوامل حکومت در شهر؛ مولوی عبدالحمید خطبه نخواند
سایت حال‌وش با انتشار ویدیوهایی از جو امنیتی حاکم بر زاهدان، خاش، ایرانشهر، سراوان و چابهار در روز سیزدهم مرداد خبر داد. حضور پر‌تعداد نیروهای نظامی در استان سیستان و بلوچستان در حالی‌ است که نماز جمعه ۱۳ مرداد زاهدان برخلاف هفته‌های گذشته به امامت مولوی عبدالحمید برگزار نشد. با گذشت ساعاتی از پایان نماز جمعه امروز، گزارش یا تصویری از چهل‌وچهارمین راهپیمایی اعتراضی زاهدانی‌ها مخابره نشده اما گروه رسانه‌ای حال‌وش از حضور پر‌تعداد نیروهای نظامی در سطح شهر زاهدان خبر داد.بر اساس این گزارش، روز ۱۳ مرداد نیروهای نظامی و انتظامی همانند جمعه‌های گذشته در تمام خیابان‌های شهر زاهدان حضوری پررنگ داشتند.علاوه بر زاهدان، در شهرهای دیگر استان سیستان و بلوچستان مانند خاش، ایرانشهر، سراوان و چابهار هم حضور و گشت‌زنی نیروهای نظامی و امنیتی گزارش شده است.تداوم این فضای امنیتی در حالی‌ است که کانال‌های اطلاع‌رسانی دفتر امام جمعه اهل سنت زاهدان خبر دادند عبدالحمید اسماعیل‌زهی با وجود حاضر شدن در مراسم نماز جمعه روز ۱۳ مرداد، به علت «کسالت جزیی» در این مراسم سخنرانی نکرده است.به‌جای مولوی عبدالحمید که از جمعه خونین زاهدان در روز هشتم مهر سال گذشته تاکنون خطبه‌هایی انتقادی علیه حکومت ایراد کرده است، نماز جمعه امروز زاهدانی‌ها را عبدالغنی بدری، امام جمعه موقت و معاونت دارالعلوم مسجد مکی برگزار کرد. (هرانا , 14 مرداد 1402)

تداوم بازداشت و بلاتکلیفی هفت نفر از اعضای مسجد مکی زاهدان
عبدالمجید مرادزهی، عبدالباسط شاهوزهی، عبدالنصیر شه بخش، اسامه شه بخش (نارویی)، گل احمد شاهوزهی، یونس نهتانی و ابراهیم حسن زهی افرادی هستند که حال‌وش می‌گوید در ارتباط با وقایع مسجد مکی زاهدان بازداشت شده و هم‌چنان در زندان به سر می‌برند.مولوی عبدالمجید مرادزهی، مشاور و از اعضای دفتر مولوی عبدالحمید، در ۱۰ بهمن‌ماه پارسال، توسط نیروهای امنیتی اداره اطلاعات به اتهام «تشویش اذهان عمومی و مصاحبه با رسانه های خارجی» بازداشت شده است.عبدالباسط شاهوزهی، از اعضای انتظامات مسجد مکی که هشتم خرداد سال جاری توسط ماموران امنیتی در منزلش بازداشت شده است و پس از گذشت ۷۰ روز همچنان در وضعیت نامشخصی به سر می‌برد. (هرانا , 17 مرداد 1402)

پرونده سازی در زندان؛ حمزه درویش به چهارده سال حبس در تبعید محکوم شد
حمزه درویش، زندانی سنی مذهب محبوس در زندان لاکان رشت، از بابت پرونده ای که در دوران حبس برای وی گشوده شده، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب رشت به چهارده سال حبس در تبعید به شهرستان رامهرمز خوزستان محکوم شده است. بر اساس حکمی که در تاریخ ۸ مردادماه ۱۴۰۲، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب رشت به ریاست قاضی احمد درویش گفتار صادر و به وی ابلاغ شده، آقای درویش از بابت اتهام “اجتماع و تبانی برضد امنیت کشور” به پنج سال حبس، از بابت اتهام “مشارکت در تخریب عمدی به قصد مقابله با نظام” به پنج سال حبس، از بابت اتهام “توهین به رهبری” به دو سال حبس و از بابت اتهام “توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی” به دو سال حبس با احتساب ایام بازداشت قبلی و از بابت “احراق عمدی بنا و ساختمان زندان و متعلقات آن به قصد مقابله با نظام” به نفی بلد (تبعید) از محل سکونت فعلی خود به شهرستان رامهرمز محکوم شده است. آقای درویش پس از یک سال آزادی با وثیقه مجددا بازداشت و در دادگاهی پر ابهام به ۱۵ سال حبس محکوم شد. وی در تاریخ ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۹، از زندان رجایی شهر کرج خارج و به زندان لاکان رشت منتقل شد. حمزه درویش در تاریخ ۹ مهرماه ۹۹ برای دومین بار از زمان انتقال به زندان لاکان رشت به یکی از سلول‌های انفرادی این زندان منتقل و نهایتا در تاریخ ۲۳ آذرماه ۹۹ به سالن ۱۰ این زندان منتقل شد.در تاریخ ۱۴ بهمن ماه ۱۴۰۰ جلسه بازپرسی وی، در خصوص پرونده ای دیگر به صورت آنلاین در شعبه ۱۶ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان رشت، برگزار و تفهیم اتهام شد. این پرونده با شکایت وزارت اطلاعات و با استناد به انتشار فایل صوتی آقای درویش در فضای مجازی که در آن از شرایط نگهداری اش در زندان سخن گفته بود، تشکیل شد.(هرانا , 19 مرداد 1402)

اقدام به خودکشی حمزه درویش در زندان لاکان رشت
روز جمعه ۲۰ مردادماه ۱۴۰۲، زندانی عقیدتی – سیاسی حمزه درویش پس از صدور حکم ۱۴ سال زندان برای پرونده جدید در زندان، اقدام به خودکشی کرد. وی در روز پنجشنبه ۱۹ مردادماه ۱۴۰۲، با خوردن ۱۴ قرص اقدام به خودکشی کرد و هم اکنون در بیمارستان رازی رشت بستری است. به گزارش منبع موثق، برای او پس از شورش در زندان لاکان رشت، پرونده سازی کرده و هفته قبل به او ابلاغ کردند که به ۱۴ سال دیگر محکوم شده است. این درحالیست که او ۴ روز قبل از شورش و آتش سوزی در زندان لاکان رشت به صورت تنبیهی به سلول انفرادی منتقل شده بود. این منبع اضافه می کند: «دادستان رشت کل ماجرای شورش در این زندان را به گردن او انداخته و او را متهم ردیف اول معرفی کردند. به او محکومیت جدید ۱۴ سال زندان و تبعید به رامهرمز را ابلاغ کرده اند.» به گزارش همین منبع او مدت ۱۰ ماه است که از ملاقات با خانواده محروم است و برای هر بار ملاقات خانواده او پس از گذار از پیج و خم های اداری فراوان می توانند یک ربع پشت شیشه با او ملاقات کنند. پرونده جدید گشوده شده بر علیه حمزه درویش پس از درگیری و شورش روز ۱۷ مهرماه ۱۴۰۱، در زندان لاکان رشت پرونده ای جدید بر علیه حمزه درویش تشکیل شد. این در حالیست که به گفته نزدیکانش وی ۴ روز قبل به صورت تنبیهی به سلول انفرادی منتقل شده بود. روز ۴ مردادماه ۱۴۰۲، حمزه درویش به حکم قاضی احمد درویش در دادگاه انقلاب رشت به اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور» به ۵ سال زندان، به اتهام «مشارکت در تخریب عمدی به قصد مقابله با نظام» به ۵ سال زندان، به اتهام «توهین به رهبری» به دو سال و به اتهام «توهین به خمینی» به دو سال زندان دیگر محکوم شد.علاوه بر این او را به اتهام «احراق عمدی ساختمان زندان و متعلقات به قصد مقابله با نظام» به تبعید به شهر رامهرمز محکوم کردند. «آقای درویش در زمان تبعید از هرگونه معاشرت و مراوده و رفت و آمد با دیگران به غیر از ارتباط با خویشاوندان محروم است. همچنین، در صورتی که حمزه درویش توبه نماید و توبه وی محرز گردد وفق مقررات قانونی میتواند پس از سپری کردن یک سال نفی بلد از عفو رهبری برخوردار شود. رای صادر شده ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است.»(خبرگزاری کانون حقوق بشر ایران.21مرداد1402)
شهرستان خاش؛ دو روحانی اهل سنت توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند
روز شنبه بیست و یکم مردادماه، عبدالله براهویی و صفی الله شریف روحانیون اهل سنت توسط نیروهای امنیتی در شهرستان خاش بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. هویت این شهروندان “عبدالله براهویی، استاد حوزه علمیه مدینه العلوم و اهل شهرستان خاش و همچنین صفی الله شریف، شهروند تبعه کشور افغانستان” گزارش شده است. تا لحظه تنظیم این گزارش از دلایل بازداشت، محل نگهداری و اتهامات مطروحه علیه این شهروندان اطلاعی حاصل نشده است.( خبرگزاری هرانا.23مرداد1402)
احضار مولوی فتحی محمد نقشبندی امام جمعه راسک از سوی اداره اطلاعات، سپاه و نماینده رهبری
«مولوی فتحی محمد نقشبندی روز دوشنبه هفته جاری بدون حکم قضایی و احضاریه کتبی با تماس تلفنی توسط مصطفی محامی نماینده ولی فقیه در استان به دفتر وی احضار شده و جلسه ای با حضور نمایندگان وی، اداره اطلاعات و اطلاعات سپاه در محل این نهاد جهت توبیخ ، تهدید و محاکمه مولوی نقشبندی تشکیل گردیده و نمایندگان اداره اطلاعات و اطلاعات سپاه با تهدید و پرخاشگری در حضور نماینده محامی در این جلسه به مولوی نقشبندی گفته اند که پرونده و حکم بازداشت ایشان روی میز است.» گفته میشود احضار و تهدید مولوی نقشبندی به علت خطبه های انتقادی ایشان از دستگاه های نظامی و امنیتی در رابطه با محکوم کردن حمله سپاه پاسداران به یک منزل مسکونی در جکیگور، تراشیدن محاسن مولوی عبدالحمید مرادزهی در زندان مشهد، دفاع از مواضع مولوی عبدالمحید و مواضع فرزند ایشان مولوی عبدالغفار نقشبندی بوده است.(خبرگزاری حال وش.25مرداد1402)

هادی احمدی مجددا به دادگاه ویژه روحانیت کرمانشاه احضار شد
هادی احمدی، روحانی اهل سنت، با دریافت ابلاغیه ای به دادگاه ویژه روحانیت کرمانشاه احضار شد. آقای احمدی در تاریخ بیست و یکم تیرماه نیز به این مرجع قضایی احضار شده بود. بر اساس احضاریه ای که توسط دادگاه ویژه روحانیت کرمانشاه صادر و به وی ابلاغ شده، از این روحانی اهل سنت خواسته شده تا روز چهارشنبه یکم شهریور ماه، در این شعبه حاضر شود. این روحانی اهل سنت در تاریخ بیست و یکم تیرماه نیز به این مرجع قضایی احضار شده بود. تاکنون از دلایل احضار این شهروند اطلاعی حاصل نشده است.
هادی احمدی، خطیب و مدرس مدرسه علوم دینی شمس العارفین نجار پاوه است.( خبرگزاری هرانا.26مرداد1402)

تلاش شهرداری و نیروهای نظامی برای تخریب مسجد مدرسه دینی الخلیل سراوان
شهرداری سراوان با همکاری نیروهای نظامی قصد تخریب مسجد مدرسه دینی الخلیل سراوان را داشتند که با ممانعت طلبه ها جهت ورود به محوطه مدرسه روبرو شدند. روز ۲۴ مرداد ماه ۱۴۰۲، شهرداری و نیروهای نظامی قصد تخریب مسجد مدرسه دینی الخلیل سراوان را داشتند. از علت هجوم جهت تخریب مسجد این مدرسه اطلاعی در دسترس نیست. «شهرداری و نیروهای نظامی سراوان تلاش داشتند تا وارد محوطه مدرسه شوند که طلاب این مرکز دینی مانع آنها شدند.» در ماه های اخیر فشار به مراکز دینی، روحانیون و جوانان بلوچ توسط ارگان های قضایی و نظامی افزایش چشمگیری داشته است.(خبرگزاری کمپین فعالین بلوچ،29مرداد1402)

بهائیان:
ایران، کشوری که در آن بهائیان زیادی زندگی میکنند، آئین بهایی هنوز یک در ایران «فرقه مرتد» تلقی می‌شود. . این مشهور است که بهاییان به دنبال صلح هستند، قدرت سیاسی نمی‌خواهند و تهدید امنیتی ایجاد نمی‌کنند. با این حال جمهوری اسلامی ایران آن‌ها را تحت تعقیب قرار می‌دهد. از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ میلادی تاکنون، بهاییان به طور سامانمند و روشمند از دسترسی به تحصیلات عالی و همچنین حق اشتغال محروم بوده‌اند؛و اگر پیگیر حق از دست رفته خود باشند با اتهامات واهی و زندان و تهدید مواجه می‌گیرند و همواره درمعرض دستگیری‌های بدون مجوز قانونی و حبس قرار گرفته‌اند. بهائیان هرگز قادر نبوده‌اند به طور علنی از تعالیم دینی خود پیروی کنند. آنها تقریباً در تمام مراحل زندگی مورد بدرفتاری قرار می‌گیرند.
انتقال دانش و تجربه بشری، جز از طریق آموزش امکان‌پذیر نیست و به همین دلیل حق تحصیل یکی از حقوق بنیادی بشر در مواد ۲۶ و ۲۷ اعلامیه جهانی حقوق بشر، بند ۲ ماده ۱۹ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی و مواد ۱۳ ، ۱۴ و ۱۵ میثاق بین‌المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که همگی بر حق تحصیل بدون هیچ نوع تبعیض از حیث نژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب، عقیده سیاسی و یا هر عقیده دیگر یا اصل و منشأ ملی یا اجتماعی، دارایی، نسب یا هر وضعیت دیگر شناخته‌شده و بر آن تأکید شده و دولت ایران موظف است تمامی امکانات و تسهیلات لازم را برای ایجاد شرایط مناسب جهت بهره‌مندی همه شهروندان از این حق طبیعی فراهم کند و کلیه موانعی را که در اثر شرایط خاص جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در مسیر رسیدن شهروندان به این حق قرار می‌گیرد، مرتفع سازند.
ممانعت از کسب‌وکار بهاییان یکی دیگر از فشارها و آزار و اذیت‌هایی است که بهاییان با آن مواجه هستند، پلیس اداره اماکن که وابسته به نیروی انتظامی است در نقاط مختلف کشور که سرکشی ماهانه به محل کسب شهروندان دارند، در اکثر مواقع محل کسب بهاییان را به دلیل عدم اجازه کسب، پلمپ می‌کنند.
در این ماه :
کرمان؛ آزادی دو شهروند بهائی همزمان با تداوم بازداشت سه تن دیگر
دو شهروند بهائی در کرمان با تودیع وثیقه آزاد شده و همزمان سه شهروند بهائی دیگر کماکان در بازداشت بسر میبرند. “شهرام فلاح، یکتا فلاح و پریدخت شجاعی در بازداشتگاه اداره اطلاعات کرمان بسر میبرند.” از سوی دیگر فواد شاکر و بهنام پور احمری شهروندان بهائی ساکن کرمان روز پنجشنبه بیست و نهم تیر، آزاد شدند. زادی این شهروندان با تودیع وثیقه یک میلیارد تومانی صورت گرفته است. تا کنون از اتهامات مطروحه علیه این پنج شهروند بهائی اطلاعی حاصل نشده است. فواد شاکر، شهرام فلاح، یکتا فلاح، بهنام پور احمری و پریدخت شجاعی شهروندان بهائی ساکن کرمان روز چهارشنبه بیست و یکم تیرماه در منزل شهرام فلاح بازداشت شدند. در زمان بازداشت، ماموران ضمن تفتیش منزل آقای فلاح و خودروهای مهمانان وی، برخی از وسایل شخصی از جمله تلفن همراه این شهروندان بهائی را ضبط کردند. (هرانا , 1 مرداد 1402)
جلوگیری دوباره از ورود بهائیان به آرامستان گلستان جاوید تهران
مقامات بهشت زهرا تهران بار دیگر از ورود بهائیان به آرامستان «گلستان جاوید تهران» جلوگیری کرده و آنان را از برگزاری محترمانه مراسم یکی از درگذشتگان خود محروم کردند. فردی به نام «مسعود مومنی» که خود را نماینده بهشت زهرا معرفی کرده، در روز جمعه ۳۰ تیر، با قفل و زنجیر کردن درب «گلستان جاوید تهران» مانع از ورود بهاییان شده است. نماینده بهشت زهرای تهرانی با لحنی پرخاشگرانه گفته است که بهاییان اجازه حضور در گلستان جاوید و تلاوت دعا برای فرد درگذشته خود را ندارند. در همین حال منبع موثقی به ایران وایر گفته است که این مراسم مربوط به مراسم یادبود متوفی بهایی به نام آقای ادیبی بوده است. این منبع آگاه گفته مومنی به خانواده‌های اعدامی‌های دهه شصت اجازه ورود داده‌ است ولی از ورود بهائیان جلوگیری کرده است. این منبع به ایران وایر گفت که «به نظر می‌آید نقشه‌ای که مومنی درسر دارد این است که بین بهائیان و خانواده‌های اعدام شدگان دهه شصت دشمنی بیاندازد. بهاییان تهران در پاسخ به ادعای مسعود مومنی که مالکیت گلستان جاوید تهران توسط بهاییان را انکار کرده است به او گفته‌اند، زمین‌های گلستان جاوید تهران در ازای مصادره بیش از ۲۰۰ هکتار زمین بهاییان به آن‌ها داده شده و این موضوع از سوی روسای بهشت زهرا تایید شده است. بهاییان تهران در نهایت مجبور شدند، پشت در های بسته و زیر آفتاب سوزان تابستان در زمین های خاکی جلو در گلستان جاوید تهران مراسم دعا برای متوفی خود را برگزار کنند. (ایران‌وایر , 2 مرداد 1402)

اعزام به مرخصی عنایت الله نعیمی، شهروند بهایی از زندان مرکزی اصفهان (دستگرد)
روز پنچ‌شنبه ۲۹ تیر ماه ۱۴۰۲، عنایت الله نعیمی، شهروند بهایی و زندانی عقیدتی محبوس در زندان مرکزی اصفهان، پس از تودیع وثیقه به مرخصی ۱۰ روزه اعزام شد. عنایت الله نعیمی باوجود ابهامات قضایی که در روند پرونده این شهروند بهایی باقی مانده توسط شعبه دادگاه انقلاب اصفهان، در مجموع به ۱۵ سال حبس تعزیری و همچنین سایر محورمتیهای اجتماعی محکوم شد. لازم به اشاره است، عنایت الله نعیمی، در تاریخ ۱۶ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، پس از محاکمه در شعبه اول دادگاه انقلاب استان اصفهان، از بات اتهاماتی مرتبط با (تشکیل شبکه یاران ایران و ارتباط با تشکیلات بهائیت در اسرائیل) به دستور قاضی براتی بازداشت و به زندان دستگرد اصفهان منتقل و در تاریخ ۲۳ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، به اتهام (اقدام علیه امنیت ملی) به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری و از بابت اتهام (فعالیت تبلیغی علیه نظام) هم با در نظر گرفتن ماده ۵۰۰ مکرر قانون مجازات اسلامی هم به تحمل به تحمل ۵ سال حبس تعزیری محکوم و از سوی دیگر به پرداخت ۵۰ میلیون تومان جزای نقدی و همچنین ۱۵ سال محرومیت از حق عضویت در احزاب، گروهها و دسته جات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی محکوم شد. این شهروند بهایی، در تاریخ ۴ مهر ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از تفتیش منزل و توقیف برخی لوازم الکترونیکی سپس جهت بازجویی به بازداشتگاه اداره اطلاعات استان اصفهان منتقل و پس از طی مراحل بازجویی و سپس بازپرسی در شعبه دادسرای عمومی و انقلاب استان اصفهان به زندان دستگرد، منتقل و در تاریخ ۲۲ آبان ماه ۱۴۰۱، با تودیع قرار وثیقه آزاد شده بود. (کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی , 2 مرداد 1402)

مژگان صمیمی، شهروند بهائی بازداشت شد
روز چهارشنبه بیست و هشتم تیر ۱۴۰۲، مژگان صمیمی، شهروند بهائی در رشت بازداشت شد. یک‌ منبع نزدیک به خانواده وی در این خصوص به هرانا گفت: “ماموران وزارت اطلاعات ظهر روز چهارشنبه با مراجعه به منزل خانم صمیمی، اقدام به بازداشت وی کردند. ماموران در زمان بازداشت، ضمن تفتیش منزل برخی از وسایل شخصی این شهروند را ضبط کردند. مژگان صمیمی در یک‌ تماس تلفنی با خانواده از انتقالش به زندان لاکان رشت خبر داده است.” “خانم صمیمی با اتهام تبلیغ علیه نظام مواجه است.” (هرانا , 3 مرداد 1402)
رشت؛ شیوا کاشانی نژاد، شهروند بهائی بازداشت شد
روز چهارشنبه بیست و هشتم تیر ۱۴۰۲، شیوا کاشانی نژاد، شهروند بهائی در رشت بازداشت شد. ماموران در زمان بازداشت، ضمن تفتیش منزل برخی از وسایل شخصی این شهروند از جمله تلفن همراه و کتاب‌ های مذهبی وی را ضبط کردند. خانم کاشانی نژاد تاکنون تماسی با خانواده خود نداشته است. علیرغم مراجعات خانواده این شهروند بهائی به نهاد های امنیتی و قضایی، مسئولان از ارائه پاسخی شفاف در خصوص سرنوشت و محل نگهداری شیوا اجتناب می کنند. شیوا کاشانی‌ نژاد، شهروند بهائی ساکن در رشت، مدرس شناخته پیانو و مادر انیسا سمیعیان است. (هرانا , 3 مرداد 1402)
بهاییان در تیر ۱۴۰۲؛ ۱۲۳ سال حبس، ۵میلیارد و ۲۹۸میلیون تومان جریمه
تیر سال جاری، یکی از سخت‌ترین ماه‌ها در سال‌های گذشته برای شهروندان بهایی ساکن ایران بود. ممانعت از خاک‌سپاری متوفیان در آرامستان بهاییان که از ابتدای سال جاری شروع شده، همچنان ادامه دارد. پیکرهای متوفیان بهایی پس از روزها و گاهی هفته‌ها نگهداری در سردخانه بهشت زهرا، توسط ماموران، بدون اطلاع خانواده‌ متوفی و انجام هرگونه مراسم مذهبی و غسل، در محل قبرهای جمعی اعدام‌شدگان دهه ۶۰ دفن شدند. کاظم صدیقی، خطیب نماز جمعه تهران، در روز عید غدیر از تریبون نماز جمعه به بهاییان حمله کرد، و موضوع کشف حجاب را به بهاییان نسبت داد. صدیقی، بانوانی را که حجاب اختیاری دارند، بهایی نامید. در تیر ۱۴۰۲، ده‌ها بهایی صرفا به‌اتهام اعتقادات دینی خویش، از سوی دادگاه‌های انقلاب به ده‌ها سال زندان محکوم شدند. تعدادی از بهاییان بازداشت و تنی چند از ایشان، جهت اجرای حکم راهی زندان شدند. در تیر سال جاری، دادگاه‌های انقلاب، ۳۷ شهروند بهایی را در شهرهای مختلف کشور به زندان محکوم کردند. اتهام اصلی همه‌ این شهروندان، پیروی از آیین بهایی بود که با عناوینی نظیر «عضویت در گروه غیرقانونی» یا «تبلیغ علیه نظام [تبلیغ آیین بهایی]»، در دادنامه‌ها ذکر شده است. (ایران وایر , 3 مرداد 1402)
کرمان؛ سه شهروند بهائی با قرار تامین آزاد شدند
شهرام فلاح، یکتا فلاح و پریدخت شجاعی شهروندان بهائی آزاد شدند. آزادی این شهروندان با قرار تامین صورت گرفته است. تا کنون از اتهامات مطروحه علیه این شهروندان بهائی اطلاعی حاصل نشده است. فواد شاکر، شهرام فلاح، یکتا فلاح، بهنام پور احمری و پریدخت شجاعی شهروندان بهائی ساکن کرمان روز چهارشنبه بیست و یکم تیرماه در منزل شهرام فلاح بازداشت شدند. در زمان بازداشت، ماموران ضمن تفتیش منزل آقای فلاح و خودروهای مهمانان وی، برخی از وسایل شخصی از جمله تلفن همراه این شهروندان بهائی را ضبط کردند. (هرانا، 4 مرداد 1402)

شماری از شهروندان بهائی در رشت بازداشت شدند
اداره کل اطلاعات گیلان و سازمان سپاه اطلاعات سپاه این استان، در اطلاعیه ای مشترک از بازداشت شماری از شهروندان بهائی در شهرستان رشت، خبر دادند. اداره کل اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه گیلان، این شهروندان را متهم کرده اند که در “محیط‌ های مختلف، فرهنگی، اجتماعی و آموزشی را در سطوح مختلف و به طور خاص در آموزشگاه‌ های موسیقی برای کودکان و نوجوانان، فعالیت در عرصه کارگردانی و بازیگری تئاتر و در سریال‌ های شبکه سراسری صداو سیما و استانی باران” نفوذ داشته اند. از تعداد دقیق و دلیل بازداشت اطلاعاتی در دسترس نیست. (هرانا، 4 مرداد 1402)

فریبا کمال آبادی و مهوش ثابت؛ ۳۶۵ روز زندان بدون حکم قطعی

وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران، ۹مرداد۱۴۰۱،‌ در یک اقدام هماهنگ و برنامه‌ریزی شده، به منازل ده‌ها شهروند بهایی در شهرهای مختلف ایران یورش برد. در این عملیات، شماری از بهاییان از جمله «مهوش ثابت» و «فریبا کمال آبادی» دستگیر شدند. فردای روز دستگیری، وزارت اطلاعات در بیانیه‌ای با عنوان «بازداشت اعضای هسته مرکزی حزب جاسوس بهاییت»، دستگیری بهاییان را «تبلیغ گسترده‌ آموزه‌های بهاییت و نفوذ در محیط‌های آموزشی در سطوح مختلف و به‌طور خاص، مهدکودک‌های سراسر کشور» بیان کرد. کلیه دستگیرشدگان در طی روزها یا ماه‌های بعد، به قید وثیقه آزاد شدند. در بین بازداشتی‌ها، تنها فریبا کمال آبادی و مهوش ثابت آزاد نشدند. امروز این دو شهروند بهایی، یک سال است که همچنان در زندان به‌سر می‌برند. فریبا کمال آبادی و مهوش ثابت [شهریاری] دو عضو گروه سابق «یاران ایران» هستند. گروه «یاران ایران»، به مدیران جامعه بهایی ایران اطلاق می‌شود که نزدیک به دو دهه با اطلاع کامل وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی، امورات جامعه بهایی ایران را اداره می‌کردند. (ایران وایر، 9 مرداد 1402)

انتقال بهروز فرزندی، جانباز جنگ و شهروند بهایی به زندان
بهروز فرزندی، جانباز و اسیر جنگ ایران و عراق، جهت ادامه حکم به زندان عادل آباد شیراز منتقل شد. این شهروند بهایی به اتهام تبلیغ علیه نظام و عضویت در جامعه بهایی محکوم به ۳۱ ماه و ۱۶ روز حبس تعزیری است. بهروز فرزندی روز شنبه ۷مرداد۱۴۰۲ پس از یک دوره توقف حکم و انجام معالجات پزشکی، جهت ادامه حکم احضار و به زندان منتقل شد. فرزندی در تاریخ ۱۶اسفند۱۴۰۰، جهت تحمل محکومیت خود را به زندان معرفی کرد، اما پس از مدتی به‌دلیل وخامت حال با رای پزشکی قانونی، حکم متوقف و آزاد شد. بهروز فرزندی پس از مرخصی از زندان، به علت گرفتگی ۹۵ درصدی رگ قلب در بیمارستان کوثر شیراز تحت عمل جراحی قرار گرفت و پزشکان با عمل آنژِیو، گرفتگی رگ را با بالن و قرار دادن استند باز کردند. بنا به نظر متخصصین قلب، او احتیاج به تغذیه سالم همراه با ورزش سبک و محیطی دور از استرس دارد. (ایران وایر، 9 مرداد 1402)

رویا ملکوتی، شهروند بهایی در مشهد بازداشت شد
روز شنبه ۷مرداد۱۴۰۲، «رویا ملکوتی [کاشفی]»، شهروند بهایی ساکن مشهد، پس از احضار و معرفی خود به دادسرای انقلاب مشهد بازداشت و به زندان وکیل آباد مشهد منتقل شد. علاوه‌بر خانم ملکوتی، هشت شهروند بهایی دیگر نیز در احضاریه‌های جداگانه جهت پاره‌ای توضیحات به شعبه ۹۰۳ دادسرای انقلاب مشهد احضار شدند. «علی سلیمانی مارشک»، بازپرس شعبه، یکی از احضارشدگان به نام رویا ملکوتی را به دفتر خود احضار کرد و پس از ساعتی بازجویی، او را با قرار یک ماه بازداشت به زندان وکیل آباد منتقل کرد. بازپرس هشت شهروند بهایی دیگر به نام‌های «گلنوش نصیری»، «نوشین مصباح»، «سهیلا فروغی»، «نسیم ثابتی»، «رویا نوازی»، «فریده مرادی»، «شهره سالکیان» و «آزیتا حمدی» را مرخص کرده و به آن‌ها اعلام می‌کند که به‌زودی تلفنی احضار خواهند شد و در صورت پاسخ ندادن به تماس تلفنی، حکم تفتیش منازل ایشان را صادر خواهد کرد. (ایران وایر، 9 مرداد 1402)

دادگاه تجدیدنظر؛ حامی بهادری، شهروند بهائی به شش سال حبس محکوم شد
روز دوشنبه هشتم مرداد ۱۴۰۲، حکم صادره علیه حامی بهادری، توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران عینا تایید شد. این شهروند بهائی محبوس در اندرزگاه شش زندان اوین، پیشتر توسط شعبه پانزدهم دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی از بابت اتهام “اجتماع و تبانی” به پنج سال حبس و از بابت اتهام “تبلیغ علیه نظام” به یک سال حبس محکوم شده بود. همچنین از بابت مجازات تکمیلی، آقای بهادری به دو سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم و اموال شخصی این شهروند و همسرش از جمله لپ‌تاپ ها، دوربین عکاسی و تجهیزات مربوطه، هارد، مودم اینترنت و طلا ها توقیف شد. با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی پنج سال حبس در خصوص وی قابل اجرا خواهد بود. (هرانا، 10 مرداد 1402)

حمایت زندانیان سیاسی از دو زندانی بهایی
۴۵ زن زندانی کنونی و پیشین در ایران، در حمایت از #فریبا_کمال‌آبادی و #مهو_شهریاری، دو زن زندانی بهایی، محکومیت و زندانی شدنِ دوباره این دو را ناشی از عدم عقلانیت و برآمده از تعصبی عبوس خواندند. این نامه همزمان با سالگرد زندانی شدنِ دوباره این دو مدیر پیشین جامعه بهاییان ایران امضا شده است. فریبا کمال‌آبادی ۶۱ ساله و مهوش شهریاری ۷۰ ساله پیشتر به مدت ده سال زندانی بودند. این دو ، سال گذشته و در موج تازه سرکوب بهاییان بار دیگر بازداشت و به تحمل ده سال زندان محکوم شدند. نرگس محمدی، نازنین زاغری، فائزه هاشمی، صدیقه وسمقی و ‌شهناز اکلمی از جمله امضاکنندگان نامه حمایت از این دو زن هستند. امضا کنندگان در نامه خود نوشته‌اند از ایستادگی بر باور و عقیده این دو نفر می‌آموزند اگرچه که زندانی شدنشان تلخی این روزها را دوچندان کرده است. (فرانیوز، 11 مرداد 1402)

تداوم بازداشت و بلاتکلیفی کیوان رحیمیان در زندان اوین
روز چهارشنبه یازدهم مردادماه ۱۴۰۲، کیوان رحیمیان، شهروند بهایی، کماکان در زندان اوین در بازداشت و بلاتکلیفی بسر میبرد. بیش از یک هفته از آخرین تماس آقای رحیمیان با خانواده گذشته است و در طی این مدت خانواده وی از آخرین وضعیت او بی خبر هستند. این امر موجب افزایش نگرانی های خانواده و نزدیکان وی شده است. با گذشت بیش از دو هفته از زمان بازداشت آقای رحیمیان، مسئولین مربوطه کماکان پاسخ روشنی در خصوص وضعیت پرونده این شهروند بهایی ارائه نداده اند. روز سه شنبه بیست و هفتم تیرماه، کیوان رحیمیان، شهروند بهایی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. کیوان رحیمیان پیش از این نیز سابقه بازداشت و تحمل حبس دارد. وی در سال ۱۳۹۶، پس از تحمل پنچ سال حبس از زندان رجایی شهر کرج آزاد شده بود. آقای رحیمیان از اساتید دانشگاه مجازی بهاییان ایران است. (هرانا، 11 مرداد 1402)

زمان و شعبه دادگاه رسیدگی به اتهامات شش شهروند بهائی تعیین شد
بر اساس ابلاغیه ای که در تاریخ نهم مردادماه توسط شعبه‌ ۲۹ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی سید علی مظلوم صادر و به این شهروندان ابلاغ شده، از سعیده خضوعی، صبا سفیدی، ایرج شکور، سمیرا ابراهیمی، پدرام عبهر و ارسلان یزدانی خواسته شده است تا در روز سه‌ شنبه ۱۷ مرداد ماه جهت دفاع از اتهامات مطروحه در این مرجع قضایی حاضر شوند. سعیده خضوعی و صبا سفیدی، اواخر اسفندماه سال گذشته در دو ابلاغیه مجزا جهت اخذ آخرین دفاعیاتشان به دادسرای اوین احضار شدند. پیشتر اسکایلر تامپسون، مسئول روابط خارجی مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در رابطه با بازداشت و برخورد های قضایی صورت گرفته در خصوص این شهروندان بهائی، گفته بود: “این سازمان به شدت اعمال تبعیض آمیز علیه اقلیت های مذهبی در ایران را محکوم می کند. ما از ایران می‌خواهیم که گام‌های مشخصی بردارد تا اطمینان حاصل شود که ایرانیان بخصوص شهروندان بهائی می‌توانند از آزادی‌های مذهبی، از جمله انجام آزادانه امور مذهبی مورد نظر خود برخوردار شوند.” (هرانا، 11 مرداد 1402)

کامیار حبیبی و سامان استوار برای اجرای حکم احضار شدند
شهروند بهایی طبق ماده ۴۹۸ قانون مجازات اسلامی متهم به شرکت در تشکیل گروه و اداره اشخاص به قصد بر هم زدن امنییت ملی در آینده نزدیک از طریق اقدام به ترویج بهاییت در زمینه اطفال ، کودکان ، نوجوانان ، فعالیّت آموزشی وتبلیغی مغایر و مخل شرع اسلام از طریق آموزش و ترویج تعالیم بهاییت درمهد کودک‌ها و طبق ماده ۵۰۰ مکرر قانون مجازات اسلامی متهم به ساماندهی و مدیریت مجموعه‌های آموزشی، هستند.دادگاه بدوی این دو متهم را به پنج سال حبس تعزیری و ۵۰ میلیون تومان جریمه نقدی محکوم کرد که حکم مذکور عینا در تجدیدنظر تایید شد.سامان استوار، ۱۴۰ روز و کامیار حبیبی ۹۵ روز در سال گذشته تحت بازداشت بودند. (هرانا، 14 مرداد 1402)
۹ شهروند بهائی جهت تحمل حبس راهی زندان شدند
مهسا تیرگر بهنمیری، رامله تیرگرنژاد، الهام شارقی آرانی، نکیسا صادقی، صدف شیخ زاده، شهرزاد مستوری، نگین رضایی، کامیار حبیبی و سامان استوار، شهروندان بهائی جهت تحمل دوران محکومیت خود راهی زندان کچویی و ندامتگاه مرکزی کرج شدند. یک منبع مطلع در این خصوص گفت: “روز جاری مهسا تیرگر بهنمیری، رامله تیرگرنژاد، الهام شارقی آرانی، نکیسا صادقی، صدف شیخ زاده، شهرزاد مستوری، نگین رضایی به زندان کچویی کرج منتقل شدند. همزمان کامیار حبیبی و سامان استوار نیز راهی ندامتگاه مرکزی کرج شدند.”در خردادماه سال جاری، محکومیت این شهروندان بهائی به همراه چهار تن دیگر توسط شعبه ۱۲ دادگاه تجدیدنظر استان البرز عینا تایید شد.این افراد در پرونده ای مشترک مجموعا به چهل سال و هفت ماه حبس و مجازات های تکمیلی محکوم شدند.اهانت و فعالیت آموزشی و تبلیغی علیه شرع اسلام، شرکت در تشکیل گروه و اداره اشخاص به قصد بر هم زدن امنیت کشور از طریق اقدام به ترویج بهائیت در اطفال، کودکان و نوجوانان، فعالیت آموزشی و ترویجی مغایر با شرع اسلام از طریق آموزش و ترویج بر اساس تعالیم بهائیت در مهدهای کودک، تبلیغ بر علیه شرع اسلام از طریق آموزش کوچینگ، از جمله اتهامات مطروحه بر علیه این افراد است. (هرانا، 16 مرداد 1402)
قاضی تاییدکننده احکام زندانیان سیاسی و شهروندان بهائی، دادستان کل ایران شد
محمد موحدی‌ آزاد که در دوره ۱۰ ساله ریاست شعبه ۵۴ دادگاه تجدیدنظر انقلاب تهران در تایید حکم صدها زندانی سیاسی از جمله در اعتراضات پس از انتخابات سال ۱۳۸۸ و شهروندان بهائی نقش داشته، به عنوان دادستان کل ایران انتخاب شد. سازمان عدالت برای ایران اعلام کرده موحدی آزاد در مقام رئیس شعبه ۵۴ دادگاه تجدیدنظر دادگاه انقلاب تهران، به‌دلیل صدور احکام ناعادلانه حبس برای شهروندان بهائی به‌دلیل باور مذهبی آن‌ها، مرتکب نقض حقوق بشر شده است.از جمله بر اساس این احکام هر یک از هفت مدیر سابق جامعه بهائی، از سوی دادگاه تجدیدنظر به ۲۰ سال حبس محکوم شدند.موحدی همچنین قاضی پرونده گروه «مهدویت» بود که یکی از اتهاماتشان کشتن علی رازینی، رییس کل دادگستری استان تهران، در دهه ۷۰ اعلام شده بود. او همچنین قضاوت پرونده هواپیماربایی توسط برادران حردانی را به عهده داشت. (هرانا، 16 مرداد 1402)
سابین یزدانی، شهروند بهایی جهت تحمل سه سال حبس راهی زندان کچویی کرج شد
سابین یزدانی، شهروند بهایی جهت تحمل محکومیت سه سال حبس خود راهی زندان کچویی کرج شد. او پیش‌تر از سوی دادگاه انقلاب کرج به حبس و مجازات های تکمیلی محکوم شده بود. سابین یزدانی پیش‌تر توسط دادگاه انقلاب کرج به سه سال حبس تعزیری، پنج سال محرومیت از حقوق اجتماعی، دو سال ممنوعیت اقامت در استان البرز، دو سال منع خروج از کشور و دو سال منع از هر گونه فعالیت آموزشی و فرهنگی محکوم شده بود.در خردادماه سال جاری، محکومیت این شهروند بهائی به همراه دوازده تن دیگر توسط شعبه ۱۲ دادگاه تجدیدنظر استان البرز عینا تایید شد.سابین یزدانی پیش‌تر توسط دادگاه انقلاب کرج به سه سال حبس تعزیری، پنج سال محرومیت از حقوق اجتماعی، دو سال ممنوعیت اقامت در استان البرز، دو سال منع خروج از کشور و دو سال منع از هر گونه فعالیت آموزشی و فرهنگی محکوم شده بود. (هرانا، 17 مرداد 1402)
ساناز تفضلی، شهروند بهائی به حبس محکوم شد
ساناز تفضلی، شهروند بهائی محبوس در زندان وکیل آباد مشهد، توسط دادگاه انقلاب این شهر به ده سال و نه ماه حبس محکوم شد. در صورت تایید این حکم در مرحله تجدیدنظر، مجازات اشد یعنی شش سال و شش ماه زندان در خصوص وی قابل اجرا خواهد بود. بر اساس حکمی که توسط شعبه یک دادگاه انقلاب مشهد به ریاست هادی منصوری صادر و به خانم تفضلی ابلاغ شده است، وی از بابت اتهام “شکیل گروه به قصد برهم زدن امنیت داخلی” به شش سال و شش ماه حبس، در خصوص اتهام “اجتماع و تبانی به‌ قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور” به سه سال و هفت ماه حبس و از بابت اتهام “فعالیت آموزشی یا تبلیغی انحرافی مغایر یا مخل به شرع مقدس اسلام در قالب فرقه، گروه، جمعیت یا مانند آن” به هشت ماه حبس محکوم شده است.“کشف کتاب و آثار مربوط به آیین بهائی” و “تشکیل گروهای آموزشی برای کودکان بهائی” از مصادیق اتهامات مطروحه علیه این شهروند عنوان شده است. (هرانا، 18 مرداد 1402)

دادگاه تجدیدنظر؛ مهوش ثابت و فریبا کمال آبادی به ۲۰ سال حبس محکوم شدند
حکم اولیه مهوش ثابت (شهریاری) و فریبا کمال آبادی از اعضای سابق مدیران جامعه بهائی ایران موسوم به “یاران ایران” در دادگاه تجدیدنظر استان تهران عینا تایید شد. این دو شهروند بهائی پیشتر توسط دادگاه انقلاب تهران هر کدام به تحمل ده سال حبس و دیگر مجازات ها محکوم شدند. در پی دادخواست تجدید نظرخواهی، پرونده این شهروندان در بهمن سال گذشته به شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران ارسال شد اما پس از مدتی برای رفع نقص مجددا به شعبه صادر کننده رای در دادگاه انقلاب انتقال یافت. نهایتا حکم اولیه، در دادگاه تجدیدنظر تایید و اخیرا به این شهروندان ابلاغ شده است.یک منبع نزدیک به خانواده خانم ثابت به هرانا گفت: “خانم ثابت حدود ۷۰ سال سن دارد و از بیماری های مختلفی رنج میبرد که تحمل دوران حبس را برای وی سخت تر کرده است. وی طی ماه های گذشته چندین مرتبه به بیمارستان خارج از زندان اعزام شده است.”مهوش ثابت (شهریاری) و فریبا کمال آبادی، از اعضای سابق مدیران جامعه بهائی ایران موسوم به “یاران ایران”، روز یکشنبه ۹ مردادماه ۱۴۰۱، همزمان با پنج شهروند بهائی، دیگر در شهرهای مختلف کشور توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. در این روز منازل دستکم ۳۷ شهروند بهائی دیگر مورد تفتیش نیروهای امنیتی قرار گرفت. بعد از این اقدامات، همزمان با انتشار اطلاعیه وزارت اطلاعات، صدا و سیمای جمهوری اسلامی با انتشار ویدیویی شهروندان بهائی بازداشت شده را به جاسوسی، نفوذ در مهدکودک‌ها و ترویج بی حجابی در کشور متهم کرد. (هرانا، 19 مرداد 1402)

تداوم بازداشت و بلاتکلیفی نهاله شهیدی یزدی، شهروند بهائی در زندان کرمان
نهاله شهیدی یزدی، شهروند بهائی ساکن کرج، علیرغم گذشت ۱۳۶ روز از زمان دستگیری، کماکان در زندان کرمان در بازداشت و بلاتکلیفی بسر میبرد. یک منبع نزدیک به خانواده این شهروند گفت: “مسئولین مربوطه به دلیل آنچه عدم تکمیل پرونده در دادسرا و عدم پایان مراحل بازجویی عنوان کرده اند، به وکیل انتخابی خانم شهیدی یزدی اجازه دسترسی به پرونده را نداده اند.” این منبع افزود: “از دو وکیل انتخابی وی، وکیل اول این شهروند بهائی، بواسطه عدم همکاری مسئولین قضایی استعفا داد.” تاکنون از اتهامات مطروحه علیه این شهروند بهائی اطلاعی حاصل نشده است. خانم شهیدی یزدی در تاریخ هشتم فروردین ماه، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و سپس به بازداشتگاه اطلاعات کرمان منتقل شد. نهاله شهیدی یزدی، شهروند بهائی و فعال حقوق کودکان پیشتر نیز به واسطه فعالیت های خود سابقه بازداشت و محکومیت را داشته است.( خبرگزاری هرانا.21مرداد1402)
تداوم بازداشت و بلاتکلیفی؛ ممنوعیت تماس و ملاقات کیوان رحیمیان در زندان اوین
کیوان رحیمیان، شهروند بهایی محبوس در زندان اوین، از روز دوشنبه دوم مردادماه با دستور مسئولان مربوطه از برقراری تماس تلفنی و ملاقات با خانواده محروم مانده است. وی در تاریخ بیست و هفتم تیرماه بازداشت و تاکنون بصورت بلاتکلیف در این زندان بسر میبرد. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروند بازداشتی گفت: “در پی نگرانی و بی خبری از وضعیت آقای رحیمیان صبح امروز خانواده این شهروند با مراجعه به زندان اوین مطلع شدند که وی از دوم مردادماه تاکنون از تماس تلفنی و ملاقات با خانواده خود محروم شده است.” روز سه شنبه بیست و هفتم تیرماه، کیوان رحیمیان، شهروند بهایی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. کیوان رحیمیان پیش از این نیز سابقه بازداشت و تحمل حبس دارد. وی در سال ۱۳۹۶، پس از تحمل پنچ سال حبس از زندان رجایی شهر کرج آزاد شده بود. آقای رحیمیان از اساتید دانشگاه مجازی بهاییان ایران است. شهروندان بهائی در ایران از آزادی‌های مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد.( خبرگزاری هرانا.21مرداد1402)
آزادی یونس نهتانی، شهروند اهل سنت با تودیع قرار وثیقه از زندان مرکزی زاهدان
در ساعات پایانی پنجشنبه ۱۹ مرداد ماه ۱۴۰۲، یونس نهتانی، فرزند حبیب، اهل و ساکن زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان و از فعالان مذهبی اهل سنت، پس از اتمام بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع قرار وثیقه از زندان مرکزی زاهدان، آزاد شد. آزادی یونس نهتانی، با قید وثیقه و پس از تحمل ۳۵ روز بلاتکلیفی وی در بازداشت صورت گرفته و این شهروند اهل سنت باید در انتظار دریافت ابلاغیه تشکیل جلسه دادرسی خود باشد. لازم به اشاره است، یونس نهتانی، در تاریخ ۱۵ تیر ماه ۱۴۰۲، یونس نهتانی، توسط ماموران اداره اطلاعات زاهدان، بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه آن نهاد امنیتی و طی مراحل بازجویی ها و تفهیم اتهام، سپس به زندان مرکزی زاهدان منتقل شده بود.(خبرگزاری حال وش.21مرداد1402)
محروم از درمان؛ گزارشی از وضعیت حامی بهادری، شهروند بهائی در زندان اوین
حامی بهادری، شهروند بهائی دوران محکومیت پنج ساله خود را در زندان اوین سپری می کند. وی از چند بیماری رنج میبرد و از رسیدگی پزشکی مناسب و اعزام به بیمارستان محروم مانده است. “آقای بهادری از بیماری هایی از جمله قارچ پوستی، مشکلات شدید هموروئید و زانو، سردرد های میگرنی و دندان درد رنج میبرد. بیش از سه ماه است که مراجعه وی به بهداری، بی نتیجه بوده و با سنگ اندازی مسئولان مربوطه، از رسیدگی درمانی مناسب و اعزام به بیمارستان خارج از زندان، محروم است.” “بهداری زندان تایید کرده که وی باید برای درمان درد زانو به بیمارستان اعزام شود. با اینحال مسئولان مربوطه به بهانه های مختلف از اعزام وی به بیمارستان ممانعت به عمل آورده اند. از سوی دیگر در رابطه با دندان درد این شهروند بهائی مسئولان اعلام کرده اند که برای اعزام به خارج از زندان نیاز به تایید پزشک است. در زمان حضور پزشک در بهداری نیز به آقای بهادری اطلاع نمی دهند و در پرونده او عدم مراجعه درج می کنند.” مشکلات مذکور، بر نگرانی خانواده و اطرافیان این شهروند بهائی افزوده است. حامی بهادری، شهروند بهائی بیست و شش ساله، در تاریخ سی مهرماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. آقای بهادری پیشتر توسط شعبه پانزدهم دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی از بابت اتهام “اجتماع و تبانی” به پنج سال حبس و از بابت اتهام “تبلیغ علیه نظام” به یک سال حبس محکوم شد. این حکم نهایتا توسط دادگاه تجدیدنظر استان تهران عینا تایید شد. با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی پنج سال حبس در خصوص وی قابل اجرا خواهد بود.( خبرگزاری هرانا،22مرداد1402)
شیوا کاشانی نژاد و مژگان صمیمی شهروندان بهائی با تودیع وثیقه آزاد شدند
شیوا کاشانی نژاد (سمیعیان) و مژگان صمیمی، شهروندان بهائی ساکن رشت، با تودیع وثیقه از زندان لاکان این شهر آزاد شدند. آزادی خانم کاشانی‌ نژاد، روز پنجشنبه نوزدهم مرداد و خانم صمیمی روز شنبه بیست و یکم مرداد، با تودیع وثیقه ششصد میلیون تومانی برای هر کدام صورت گرفته است. مژگان صمیمی و شیوا کاشانی نژاد (سمیعیان) روز چهارشنبه بیست و هشتم تیر ماه توسط نیروهای امنیتی در منازل شخصی خود بازداشت شدند. چند روز پس از بازداشت این شهروندان، اداره کل اطلاعات گیلان و سازمان اطلاعات سپاه این استان، در اطلاعیه ای مشترک از بازداشت شماری از شهروندان بهائی در شهرستان رشت، خبر دادند. در اطلاعیه مذکور این شهروندان را متهم کردند که در “محیط‌ های مختلف، فرهنگی، اجتماعی و آموزشی را در سطوح مختلف و به طور خاص در آموزشگاه‌ های موسیقی برای کودکان و نوجوانان، فعالیت در عرصه کارگردانی و بازیگری تئاتر و در سریال‌ های شبکه سراسری صداو سیما و استانی باران” نفوذ داشته اند. شیوا کاشانی‌ نژاد، شهروند بهائی ساکن در رشت، مدرس شناخته پیانو و مادر انیسا سمیعیان است. گفتنی است، انیسا سمیعیان و همسرش وصال ممتازی چندی پیش توسط دادگاه انقلاب رشت مجموعا به نه سال و شش ماه و چهار روز حبس محکوم شدند.( خبرگزاری هرانا،23مرداد1402)
جمال الدین خانجانی و ماریا خانجانی، شهروندان بهائی بازداشت شدند
یکشنبه بیست و دوم مرداد، جمال الدین خانجانی از مدیران سابق جامعه بهائی ایران به همراه دخترش ماریا خانجانی، پس از تفتیش منزل توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان اوین منتقل شدند. “آقای خانجانی به همراه دخترش پس از تفتیش منزل توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان اوین منتقل شدند.” تا لحظه تنظیم این گزارش از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این شهروندان بهائی اطلاعی حاصل نشده است. جمال الدین خانجانی، از مدیران سابق جامعه بهایی ایران پیش از این نیز به واسطه فعالیت های خود سابقه برخورد های قضائی را دارد.( خبرگزاری هرانا،23مرداد1402)
وزارت اطلاعات از بازداشت ۹ شهروند بهائی در تهران خبر داد
وزارت اطلاعات با انتشار اطلاعیه‌ ای از بازداشت ۹ شهروند بهائی در تهران خبر داد. این وزارتخانه همچنین گفته است که ۴۰ داروخانه و انبار این شهروندان توقیف شده است. این وزارتخانه در اطلاعیه ای بدون ارائه سندی مدعی شده که این شهروندان بهائی به دلیل “اختلال در بازار داروقاچاق و احتکار دارو، تقلب در داروهای مسافرتی، پولشویی و فرار مالیاتی، ” بازداشت شده اند. در این اطلاعیه آمده است، چهل باب داروخانه و انبار این شهروندان با حکم مرجع قضایی توقیف شده است. در این گزارش به هویت و محل نگهداری این شهروندان بازداشتی اشاره ای نشده است.( خبرگزاری هرانا.23مرداد1402)
دادگاه تجدیدنظر گیلان؛ یک زوج بهائی به ۹ سال و ۶ ماه حبس محکوم شدند
وصال ممتازی و انیسا سمیعیان، زوج بهائی ساکن رشت توسط دادگاه تجدیدنظر استان گیلان به نه سال و شش ماه حبس و محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شدند. این زوج بهائی چندی پیش توسط شعبه سوم دادگاه انقلاب رشت مجموعا به نه سال و شش ماه و چهار روز حبس محکوم شدند. براساس حکم صادره، خانم سمیعیان از بابت اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام” به هفت ماه و شانزده روز حبس تعزیری، در خصوص اتهام “فعالیت آموزشی و تبلیغ انحرافی مغایر با شرع مقدس اسلام” به سه سال و شش ماه و یک روز حبس تعزیری محکوم شد. آقای ممتازی نیز از بابت اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام” به هفت ماه و شانزده روز حبس تعزیری، در خصوص اتهام “توهین علیه رهبری” به یک سال و سه ماه حبس تعزیری و بابت اتهام “توهین به شرع مقدس اسلام” به سه سال و شش ماه و یک روز حبس تعزیری و پرداخت سی و هشت میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شده است. همچنین هر کدام از این شهروندان به ده سال و یک روز محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شدند. با اعمال قانون ۱۳۴ مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی سه سال و شش ماه و یک روز حبس تعزیری در خصوص هرکدام از این شهروندان قابل اجرا است. بیش از ۵۰ نفر از دوستان، همکاران، هنرجویان، والدین هنرجویان و …. یک استشهادنامه ای را جمع آوری و امضا کردند مبنی بر اینکه این زوج بهائی همیشه بر مدار قانون استوار بودند. وکلای این شهروندان تلاش کردند که این استشهاد نامه را به صورت لایحه سیستمی برای دادگاه ارسال کنند. اما به محض وصول پرونده به شعبه تجدید نظر، رای عینا تایید شد و حتی به وکیل اجازه ملاقات با قاضی داده نشد.” در آبان سال گذشته، منزل وصال ممتازی و همسرش آنیسا سمیعیان، شهروندان بهائی ساکن در رشت، توسط نیروهای امنیتی مورد تفتیش قرار گرفت. آقای ممتازی روز سه شنبه ۱۵ آذرماه، توسط ماموران امنیتی بازداشت و پس از مدتی با تودیع وثیقه آزاد شد.( خبرگزاری هرانا،25مرداد1402)
سوزان عید محمدزادگان، شهروند بهائی بازداشت شد
سوزان عید محمدزادگان، شهروند بهائی ساکن بابل شامگاه سه شنبه بیست و چهارم مردادماه، توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. “بازداشت خانم عید محمدزادگان توسط نیروهای امنیتی بدون ارائه حکم قضایی در منزل شخصی وی صورت گرفته است. بی خبری از سرنوشت وی منجر به نگرانی های خانواده و نزدیکان او شده است.” نیوشا بدیعی ثابت که در منزل سوزان عید محمدزادگان مهمان بوده است نیز بازداشت شده است. تا لحظه تنظیم این گزارش از دلایل بازداشت، محل نگهداری و اتهامات مطروحه این شهروند اطلاعی حاصل نشده است.( خبرگزاری هرانا،26مرداد1402)
نیوشا بدیعی ثابت، شهروند بهایی در بابل بازداشت شد
روز سه‌شنبه ٢٤ مرداد ۱۴۰۲ (١۵ آگوست ۲۰۲۳)، نیوشا بدیعی ثابت، شهروند ٣٨ ساله بهایی ساکن تهران در حالی که طی یک سفر به بابل رفته بود، توسط نیروهای حکومتی در این شهر بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است. در حال حاضر یک پرونده قضایی برای نیوشا بدیعی ثابت، روانشناس و مترجم بهایی در دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان بابل گشوده شده که اطلاعی از اتهامات انتسابی علیه این شهروند بهایی در دست نیست. نیوشا بدیعی ثابت، شهروند بهایی ساکن تهران پیشتر نیز به دلیل‌های فعالیت خود بازداشت و توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران مورد محاکمه قرار گرفته است.(خبرگزاری سازمان حقوق بشری هه‌نگاو26مرداد1402)
گزارشی از آخرین وضعیت بهروز فرزندی، شهروند بهائی در زندان عادل آباد شیراز
بهروز فرزندی، شهروند بهائی دوران محکومیت خود را در زندان عادل آباد شیراز سپری میکند. این شهروند بهائی که چندی پیش با توقف حکم به مرخصی درمانی اعزام شده بود، هفتم مردادماه جهت گذراندن ادامه حبس خود به این زندان بازگشت. آقای فرزندی در تیرماه ۱۴۰۱ به دلیل بیماری قلبی، با توقف حکم به مرخصی درمانی اعزام شد. این شهروند بهائی در تاریخ هفتم مردادماه سال جاری جهت گذراندن ادامه دوران محکومیت خود به زندان عادل آباد شیراز بازگشت. بهروز فرزندی به همراه پنج شهروند بهائی دیگر در تاریخ ۱۷ فروردین ماه ۱۴۰۰ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به سلول های انفرادی بازداشتگاه های نیروی انتظامی تحت نظر اطلاعات سپاه و بازداشتگاه وزارت اطلاعات شیراز منتقل شدند. آنان نهایتا در اردیبهشت ماه با تودیع وثیقه، آزاد شدند. این افراد آبان ماه ۱۴۰۰ توسط شعبه اول دادگاه انقلاب شیراز هر یک از بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به ۷ ماه و ۱۶ روز حبس تعزیری و از بابت اتهام عضویت در گروه های معاند نظام به ۳۱ ماه و ۱۶ روز حبس تعزیری محکوم شدند. این شهروندان در تاریخ ۱۶ اسفندماه ۱۴۰۰ جهت تحمل دوران محکومیت بازداشت و به زندان عادل آباد شیراز منتقل شدند. بازداشت این شهروندان پس از احضار به دادگاه انقلاب به بهانه پاره ای از توضیحات و بدون ابلاغ اجرای احکام صورت گرفته بود.( خبرگزاری هرانا،26مرداد1402)
دادگاه تجدیدنظر؛ محکومیت هوشیدر زارعی، شهروند بهائی به حبس و جزای نقدی تا محرومیت های اجتماعی
حکم اولیه هوشیدر زارعی، شهروند بهائی ساکن شیراز، در دادگاه تجدیدنظر استان فارس عینا تایید شد. وی در دادگاه بدوی به شش سال حبس، محرومیت های اجتماعی و جزای نقدی محکوم شده بود. بر اساس حکمی که اخیرا توسط دادگاه تجدیدنظر استان فارس به ریاست قضات کامران زارع و شاهرخ جابری صادر و به آقای زارعی ابلاغ شده است، وی از بابت اتهاماتی از جمله تبلیغ علیه نظام و تبلیغات فرقه ای به نفع گروه های مخالف نظام به شش سال حبس محکوم شد. او همچنین به عنوان مجازات تکمیلی به محرومیت برخی از حقوق اجتماعی به مدت پنج سال، منع فعالیت در فضای مجازی و منع خروج از کشور با ابطال گذرنامه به مدت دو سال و پرداخت جزای نقدی به مبلغ پانصد میلیون ریال محکوم شد. با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی پنج سال حبس در خصوص وی قابل اجرا خواهد بود. جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات این شهروند بهائی در تاریخ بیست و چهارم خردادماه سال جاری برگزار شده بود. هوشیدر زارعی در تاریخ نهم اردیبهشت ماه، توسط نیروهای امنیتی در شیراز بازداشت شد. وی نهایتا در تاریخ سی و یکم اردیبهشت ماه، با تودیع وثیقه یک میلیارد و دویست میلیون تومانی زندان عادل آباد آزاد شد. هوشیدر زارعی، متولد سال ۱۳۵۸، از مربیان جودو و شهروند بهائی ساکن شیراز است.( خبرگزاری هرانا،26مرداد1402)
موج جدید سرکوب بهائیان ایران: بازداشت یا زندانی کردن به ۶۰ مورد و آزارها به ۱۸۰ مورد رسید
جامعه جهانی بهائی اعلام کرد موارد بازداشت یا زندانی کردن بهائیان در هفته‌های اخیر به تقریبا ۶۰ مورد رسیده و عوامل جمهوری اسلامی علاوه بر بازداشت یک بهائی ۹۰ ساله، ۱۸۰ نفر دیگر را در موجی از سرکوب‌های بی‌رحمانه هدف آزار و اذیت خود قرار داده‌اند. جامعه جهانی بهائی روز سه‌شنبه ۲۴ مرداد با انتشار بیانیه‌ای تایید کرد که جمال‌الدین خانجانی، یک بهائی ۹۰ ساله که در شرایط نامناسب جسمی به سر می‌برد و قبلا به دلیل اعتقاد به آیین بهائی ۱۰ سال را در زندان سپری کرده، بازداشت شده است. این جامعه تاکید کرد که این دستگیری بخشی از موج جدیدی از آزار و اذیت بهائیان کشور است که در هفته‌های اخیر شامل بیش از ۱۸۰ مورد سرکوب علیه این جامعه بوده است. در بیانیه جامعه جهانی بهائی آمده که آقای خانجانی به همراه دخترش ماریا خانجانی بازداشت شده است. این شهروند بهائی پیش از این به مدت یک دهه، از سال ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۷، به دلیل عضویت در گروه مدیریتی بهائیان ایران موسوم به «یاران»، زندانی شده بود. جامعه جهانی بهائی تاکید کرده که این گروه «با آگاهی کامل حکومت، در نتیجه ممنوعیت موسسات رسمی بهائی در ایران تشکیل شده بود و به نیازهای دینی جامعه بهائی ایران توجه داشت».گروه یاران در سال ۱۳۸۷ منحل شد و هر هفت عضو آن بازداشت و ابتدا به ۲۰ و سپس به ۱۰ سال زندان محکوم شدند. همه این افراد محکومیت‌های ۱۰ ساله خود را به پایان رساندند و در سال ۱۳۹۷ آزاد شدند. جامعه جهانی بهائی یادآور شده است تنها چند روز پیش از بازداشت آقای خانجانی، دو زن بهائی دیگر و از اعضای سابق «یاران»، خانم‌ها مهوش ثابت و فریبا کمال‌آبادی که در روز ۹ مرداد ۱۴۰۱ بازداشت شده بودند، تایید حکم حبس ۱۰ ساله خود را که این هفته در دادگاه تجدیدنظر صادر شد، دریافت کردند. خانم ثابت ۷۰ ساله است، از مشکلات جسمی شدیدی رنج می‌برد و در سال گذشته بارها از زندان به بیمارستان منتقل شده است. جامعه جهانی بهائی اضافه کرد که عفیف نعیمی، چهارمین عضو «یاران» نیز که مشکلات جسمی شدیدی دارد و یک سال پیش نیز دستگیر شده بود، اخیرا به هفت سال حبس محکوم شده است. سیمین فهندژ، نماینده جامعه جهانی بهائی در سازمان ملل در ژنو گفت: «ظلم وارده به جامعه بهائیان ایران حد و مرزی ندارد. دستگیری یک مرد ۹۰ ساله و دیگرانی که مشکلات جسمانی دارند، کسانی که قبلا نیز ۱۰ سال را به دلیل اعتقاداتشان در زندان گذرانده‌اند، اقدامی مذبوحانه در ادامه تلاش برای از بین بردن جامعه بهائی ایران است.»(خبرگزاری جامعه جهانی بهائی.26مرداد1402)
آرش نبوی، شهروند بهائی بازداشت شد
آرش نبوی، شهروند بهائی ساکن اصفهان روز دوشنبه بیست و سوم مردادماه، توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروند گفت: “روز دوشنبه، پنج مامور وزارت اطلاعات با مراجعه به محل سکونت آقای نبوی، اقدام به بازداشت این شهروندن کردند. ماموران در زمان بازداشت، ضمن تفتیش منزل، برخی از وسایل شخصی از جمله تعدادی کتاب، موبایل ها و تبلت این شهروند را ضبط کردند.” این منبع مطلع در ادامه افزود: “در مراجعات خانواده آقای نبوی به زندان و ستاد خبری وزارت اطلاعات این شهر، به آنها اعلام شده است که وی کماکان در مرحله بازجویی است. نیروهای امنیتی، محل نگهداری آقای نبوی را اعلام نکردند.” تا لحظه تنظیم این گزارش از دلایل بازداشت، محل نگهداری و اتهامات مطروحه این شهروند اطلاعی حاصل نشده است. آرش نبوی، مجرد و حدود سی و هفت ساله، به همراه پدر و مادر خود، ساکن “کوی امام” در اصفهان است.( خبرگزاری هرانا،29مرداد1402)

مسیحیان:
جمهوری اسلامی ایران کمر به نابودی مسیحیت بسته است، واقعیتی است تلخ در مورد جفا بر مسیحیان ایران؛ مسیحیانی که به خاطر دگراندیشی و تغییر دین از سوی جمهوری اسلامی ایران مورد اتهام و محکومیت قرار می‌گیرند. جفا بر مسیحیان در ایران رو به رشد است و روزانه مسیحیان بسیاری مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند. در جمهوری اسلامی ایران تعداد بی‌شماری از مسیحیان به خاطر تغییر دین و فعالیت‌های مذهبی‌شان زندانی‌شده، مورد اتهام و محکومیت قرار می‌گیرند. در حال حاضر بر اساس گزارش سازمان‌های مدافع حقوق مسیحیان در ایران گفته می‌شود تعداد زیادی از مسیحیان شناخته‌شده تنها به جرم‌هایی نظیر اقدامات بشارتی و یا آموزش و پخش انجیل در زندان به سر می‌برند و یا دیگر شهروندان مسیحی با عناوین جاسوسی محکوم می‌شوند و بسیاری از نوکیشان مسیحی تحت جفا قرارگرفته و با ضربات شلاق به جرم روزه‌خواری و شرب خمر در مراسم عشاء ربانی یا شکنجه و آزار در سلول خود در زندان‌های ایران مواجه شده و بعضاً حتی تحدید به مرگ شده‌اند. فشار دستگاه‌های امنیتی و قضایی بر کلیساها همچنان ادامه دارد و در ادامه سلسله محدودیت‌های اعمال‌شده از سوی مسئولان امنیتی، کلیساهای تبشیری رسمی، کلیسای جماعت ربانی مرکز در تهران، کلیسای پروتستان عمانوئیل، کلیسای انجیلی پطرس واقع در تهران و … یا به اجبار تن به همکاری با نهادهای امنیتی و تن دادن به خواسته‌های آنان مبنی بر افشای فهرست اعضای این کلیساها به همراه سایر مشخصات ایشان من‌جمله شماره ملی، بستن درهای خود را به روی ایمان داران و نوکیشان مسیحی فارسی‌زبان و عدم برگزاری مراسم به زبان فارسی داده‌اند و یا به کل تعطیل و رهبران آنان مانند روبرت آسریان دستگیر و با احکام غیرمنصفانه و بلندمدت مواجه شده‌اند. حتی کلیساها از پذیرش فارسی زبانان خودداری میکنند و باید مراسم خود را به زبان غیر از فارسی برگزار نمایند . صدور احکام حبس برای مسیحیان ایران همچنان ادامه دارد؛ با اینکه در قانون اساسی ایران آزادی دینی مسیحیان، کلیمیان و زرتشتیان به رسمیت شناخته‌شده ولی عملکرد حکومت در برابر تبلیغات دینی و اجرای مناسک مذهبی آنان تاکنون نشان داده است که اصول مندرج در قانون اساسی در مورد آزادی دین و مذهب و عدم تفتیش عقاید، تنها سرپوشی برای نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران بوده است. در قانون اساسی ایران مذهب شیعه جعفری تنها مذهب رسمی ایران بوده و ارگان‌های مذهبی و امنیتی حکومت ایران تبلیغ اصول و مبانی این ادیان و مذاهب را تهدیدی برای ایدئولوژی غالب حکومتی قلمداد می‌کنند و این مسئله یکی از عمده دلایلی است که حاکمیت به واسطه‌ی آن، پیروان و مبلغین مسیحیت را سرکوب و با بستن کلیسای آنان، راه را برای تبلیغات دینی این دسته از پیروان ادیان در ایران را سد می‌کند.

در این ماه :
گزارشی از آخرین وضعیت مهدی اکبری، نوکیش مسیحی در زندان اوین
مهدی (یاسر) اکبری سومین سال از دوران محکومیت ده ساله خود را در زندان اوین سپری میکند. آقای اکبری اخیرا در نامه ای از زندان اوین، نسبت به نقض حقوق خود در مراحل دادرسی اعتراض کرده است. وی در این نامه اظهار داشته که جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات او تنها پنج دقیقه به طول انجامیده است. همچنین طی مراحل دادرسی از حق دسترسی به وکیل محروم بوده است. به گفته اکبری، اقاریر وی در دوران بازجویی که در جلسه دادگاه به طرح اتهام اقدام علیه امنیت ملی منجر شده، تماما در نتیجه اعمال آزار و اذیت های روحی بوده است. مهدی اکبری، در تاریخ هشتم دی ماه سال ۱۴۰۰ مطلع شد که امیرعلی، پسر ۱۸ ساله‌ اش که از مشکلات حاد جسمانی رنج می برد، جان خود را از دست داده است. وی همچنین در این نامه اشاره کرده است که “به دلیل مقدمات اداری زندان و درخواست وثیقه ۱۵۰ میلیون تومانی، نتوانسته است که به موقع در مراسم خاکسپاری فرزندش حضور یابد.” مهدی اکبری در سال ۱۳۹۶ برای رسیدگی به وضعیت درمانی فرزند ۱۸ ساله اش به ایران بازگشت که با توقیف گذرنامه خود مواجه شد. او پس از مدت کوتاهی توسط ماموران اطلاعات سپاه در تهران بازداشت و سپس به یکی از سلول های انفرادی بازداشتگاه این نهاد امنیتی منتقل شد. آقای اکبری در مهر ماه ۱۳۹۹ توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی محمد مقیسه از بابت اتهام «اقدام علیه امنیت ملی از طریق تشکیل کلیسای خانگی» به ده سال زندان محکوم شد. حکم صادره در دادگاه تجدیدنظر استان تهران و سپس در دیوان عالی کشور عینا تایید شد. (هرانا ، 1 مرداد 1402)
بازداشت حدود هفتاد نوکیش مسیحی در یازده شهر،طی یک ماه و نیم
حدود هفتاد شهروند مسیحی، از ۱۱ خرداد ماه تا ۲۶ تیرماه ۱۴۰۲، طی یورش نیروهای امنیتی در یازده شهر بازداشت شدند. دستکم ده تن هنوز در زندان بسر میبرند. بازداشت شهروندان ارمنی درحالی صورت می گیرد که حکومت جمهوری اسلامی همواره تبلیغ کرده که ارمنی ها و آشوری ها از آزادی دینی و اجرای مراسم مذهبی برخوردار هستند. ارمنی‌ها و آشوری‌هایی که باور مسیحی خود را با نوکیشان فارسی‌زبان درمیان می‌گذارند به شدت سرکوب می‌شوند.دستگیری این شهروندان مسیحی بین تاریخ های ۱۱ خرداد تا ۲۶ تیرماه، طی حملات نیروهای امنیتی به منازل مسیحیان و کلیساهای خانگی صورت گرفته است.پیشتر طبق گزارش ها رسیده، سازمان ماده ۱۸ اعلام کرد که در اواخر تیرماه طی حمله به پنج شهر، دستکم ۵۳ نوکیش مسیحی بازداشت شدند. (هرانا ، 19 مرداد 1402)
حکم ۲ سال تبعید «زمان فدایی» از اعضای کلیسای غیر تثلیثی رشت، بخشیده شد
گزارش‌های دریافتی از ایران حاکیست حکم تبعید صاحب (زمان) فدایی از اعضای یک کلیسای غیر تثلیثی موسوم به «کلیسای ایران» در رشت، بخشیده شد. مقامات قضایی سه شنبه ،۱۷ مرداد با آقای فدایی تماس گرفته و به او اطلاع دادند که می تواند اسناد ملکی را که به عنوان وثیقه ارائه کرده است را وصول نماید، چراکه حکم دوسال تبعید وی بخشیده شد. زمان فدایی در تاریخ بیست و چهارم اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۵، در مراسم کلیسایی در رشت توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شد. فدایی سپس در تاریخ سوم تیر ماه ۹۶، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی، به ریاست قاضی احمدزاده، از بابت اتهام “اداره و تشکیل کلیسای خانگی” به ده سال حبس محکوم شد. بعد از درخواست اعاده دادرسی، در تاریخ دوم تیرماه ۹۸، محکومیت وی به شش سال حبس کاهش یافت. وی در شهریورماه ۹۸ جهت اجرای حکم حبس راهی زندان اوین شد. حکم ۸۰ ضربه شلاق این نوکیش مسیحی در تاریخ بیست و پنجم آبان ماه ۹۹ در دادسرای «شهید مقدس» اوین به اجرا درآمد. وی بهمن ماه سال گذشته از زندان اوین به دنباله صدور بخشنامه عفو آزاد شده بود. این شهروند مسیحی به دلیل “تأخیر در بازگشت به زندان” به تحمل ۵۰ ضربه شلاق محکوم شد که این حکم در روز یکشنبه چهارم تیرماه در شعبه یک اجرای احکام کیفری دادسرای اوین اجرا گردید. صاحب فدایی از اعضای یک کلیسای خانگی موسوم به «کلیسای ایران» در شهر رشت است. این گروه خود را از پیروان “ ویلیام برانهام” می دانند . وی از واعظین مشهور قرن بیستم در آمریکا است که پیروان وی ارزش ویژه ایی برای سخنانش قائلند. خاستگاه این افراد که هیچ ارتباطی با بدنه کلیساهای رسمی ایران ندارند در شهر شمالی ایران، رشت می باشد. این گروه از مسیحیان غیرتثلیثی در شهرستانهای کرج ، شیراز و اصفهان دارای تعداد محدودی همفکر هستند که به طور مرتب از سوی نیروهای اطلاعاتی و امنیتی مورد فشار و بازداشت قرار می گیرند.(خبرگزاری سازمان بین‌المللی مسیحی «میدل ایست کانسرن».25مرداد1402)

پیروان سایر ادیان :
جمهوری اسلامی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروه‌ های مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آن‌ها ممکن است وفاداری به‌ نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیت‌ های مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار داده‌ اند.
بازداشت‌ ها و خشونت‌ های هدفمند ارگان‌ های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. در ایران دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم می ‌شوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحت‌ فشارهای بیشتری قرار دارند، آن ‌ها از انجام مناسک مذهبی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هم‌ اکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهائیان را در این کشور اداره می ‌کردند، در زندان‌ های اوین و رجایی شهر به سر می ‌برند و ده‌ ها تن از پیروان آن نیز در زندان ‌های کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبس‌ های طولانی شده اند. یکی از آیین‌های مذهبی در ایران، «یمانی» نام دارد که مدعی زمینه‌سازی ظهور امام دوازدهم شیعیان است.

در این ماه :

گزارشی از جرئیات حمله یک گروه « تندرو سلفی» به خانواده قوامی/ کریم قوامی جان خود را از دست داد
روز پنج شنبه ۲۹ تیر ماه ١٤٠٢، کریم قوامی کارمند صدا و سیمای سنندج در پی حمله یک گروه «تندرو سلفی» جان خود را از دست داد. آقای قوامی به بهانه تهیه گزارش از «ماه محرم» کشته شده است. یک منبع مطلع که از نزدیک تمام این حادثه را با چشم خود دیده است در گفتگو با گزارشگر کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، گفت: کریم منزل پدرش بود. و بعدا برای پیاده روی همراه با دختر 9 ماهه‌اش رفته بود بیرون ساعت 11 شب برگشت بچه کوچکش بغلش بود نفری سوار بر موتور بود به پایین کوچه رفت دوباره برگشت به کریم گفت: چیه چرا تماشا می‌کنید کریم هم گفت: من نه کاری دارم ونه شما را نگاه کردم مرد موتور سوار هم گفت: فکر می‌کنید خبر ندارم در صدا وسیما خبر در مورد محرم گزارش تهیه می‌کنید، پس تو «کافری با اذن خداوند سرت را می‌برم کریم در جواب گفت: کار من اینست گزارش تهیه می‌کنم من کاری به این حرف‌ها و دعواها ندارم، برو خدا روزیتو جای دیگه بده بعد متور سوار بچه کوچک کریم که بغلش بود را روی زمین پرت کرد. کریم تا خواست به بچه کمک کند با لگد به سرکریم زد و کریم بیهوش شد بعد رفیق دیگرشون به اسم «امید» برای کمک به شاهو غریبی اومد نفر اولی که به سر کریم ضربه زد تا دلشون خواست باچاقو به سر وصورت بدن کریم زدند خواستن سرش را ببرند موفق نشدند برادرش به کمک کریم امد فرار کردند کریم بی‌هوش شده بود. کریم را به بیمارستان بردند جلوی بیمارستان هم لشکر کشی کردند مامورها اجازه ورود ندادند بعد مداوا کریم با رضایت خودش به منزل برگشت صبح پاسگاه زنگ زد به منزل پدر کریم، دوبار به منزل پدر حمله کردند برادر کریم اسلحه را از یکی حمله کنندها گرفت و دنبالشون کرد تیر هوای شلیک کردانها به دست برادر کریم ضربه زدند و اسلحه از دست او افتاد او دراز کش کردن خواستن سرش را ببرند ولی کریم به کمکش رفت در همان حال با اسلحه به کریم زدند و کریم کشته شد و برادرش موفق به فرار شد به 110 زنگ زدندکسی به کمک ما نیامد باماشین خودم کریم را به بیمارستان بردیم ساعت چهار صبح جان سپرد بعد از اینکه کریم مرد تازه پلیس آمد.( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی .1 مرداد1402)

زندان دیزل‌آباد؛ محرومیت سیاوش حیاتی از مرخصی علی‌رغم وضعیت وخیم سلامتی
سیاوش حیاتی، سخنگوی مجمع مشورتی فعالان مدنی یارسان و دبیر جبهه متحد کُرد، با وجود ابتلا به بیماری آنفلوانزا از مرخصی و حتی رسیدگی کامل پزشکی در زندان دیزل‌آباد محروم شده است. مسئولان زندان دیزل‌آباد با اعمال فشار اداره اطلاعات کرمانشاه (کرماشان)، علاوه بر خودداری از اعزام سیاوش حیاتی به مرخصی، از رسیدگی کامل پزشکی به وی نیز ممانعت به عمل می‌آورند. سیاوش حیاتی در روز شنبه ٢٣ اردیبهشت ماه ١٤٠٢، پس از بازداشت در شعبه اول اجرای احکام کیفری دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان اسلام آبادغرب (شاباد)، برای اجرای حکم حبس یک ساله خود به زندان دیزل‌آباد کرمانشاه منتقل شد. این فعال مدنی یارسان پیشتر، توسط شعبه ۵ دادگاه انقلاب کرمانشاه مستقر در اسلام‌آباد غرب به اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق مصاحبه با تلویزیون و رسانه‌های معاند” به یک‌سال حبس تعزیری محکوم شد. (هه‌نگاو، 6 مرداد1402)

متن کامل لایحه «حجاب و عفاف» منتشر شد؛ از جزای نقدی تا ممنوعیت فعالیت در فضای مجازی و ممنوع‌الخروجی
متن کامل لایحه موسوم به «حجاب و عفاف» روز پنجشنبه پنجم مردادماه از سوی خبرگزاری کار ایران، ایلنا، منتشر شد. لایحه مزبور مدتی قبل از سوی قوه قضائیه تهیه و تنظیم و به دولت ابراهیم رئیسی ارسال شده بود. دولت رئیسی پس از دریافت آن را به مجلس شورای اسلامی فرستاد و پس از آن، رئیس مجلس آن را برای بررسی بیشتر به کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی ارسال کرد. لایحه مزبور متشکل از پنج فصل با عناوین کلیات، وظایف عمومی دستگاه‌های اجرایی، تکالیف اختصاصی دستگاه‌های اجرایی، وظایف عمومی و مسئولیت اجتماعی، و جرایم و تخلفات، در قالب ۷۰ ماده است. در فصل اول این لایحه عنوان شده هر رفتار مروج «برهنگی، بی‌عفتی، بی‌حجابی، بدپوششی… [و] ازدواج دیرهنگام» ممنوع است. از جمله نکات مورد توجه در فصل دوم لایحه «حجاب و عفاف» موظف کردن وزارت امور خارجه به «انعقاد پیمان‌ها و تأسیس و تقویت جنبش‌های جهانی برای حفظ و دفاع از کیان خانواده…در میان کشورهای جهان» است. در فصل سوم از صدا و سیما خواسته شده برنامه‌هایی به منظور تحقق اهداف این لایحه تهیه کند، از دعوت و انعقاد قرارداد با هنرمندانی که «سبک زندگی آنها مغایر فرهنگ حجاب و عفاف است» خودداری کند، و از تولید و پخش صوت و تصویر مروج «فساد، برهنگی، بی‌حجابی، و بی‌عفتی» جلوگیری کند. در فصل چهارم، «التزام عملی به عفاف و حجاب شرط جذب، به کارگیری، استخدام، ارتقا، ترفیع، رتبه‌بندی، انتصابات و برخورداری از امتیازات استخدامی در دستگاه‌های اجرایی» عنوان شده است. طبق فصل پنجم، «هر شخص در فضای مجاز يا غيرمجازی به اصل حجاب توهين کند يا برهنگی، بی‌عفتی، بی‌حجابی يا بدپوششی را ترويج کند… در مرتبه اول به جزای نقدی درجه چهار و به تشخيص مقام قضایی ممنوعيت از خروج از کشور و ممنوعيت از فعاليت عمومی در فضای مجازی از شش ماه تا دو سال … محکوم می‌شود.» (خبرگزاری کار ایران، 7 مرداد1402)
صدور قرار نهایی دادسرای شهرستان صحنه در مورد ٧١ شهروند بازداشت شده پیرو یارسان
قرار نهایی بازپرسی دادسرای شهرستان صحنه در مورد پرونده ٧١ نفر از جمعله ۴ زن از شهروندان یارسان که سال گذشته در این شهر بازداشت شده بودند، صادر گردیده است. طبق قرار نهایی شعبه اول بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان صحنه به ریاست میثم شورچه، دو شهروند یارسان به نام‌های سیدامین عباسی و نوشاد طاهری به “اجتماع و تبانی برای بر هم زدن امنیت” متهم و پرونده آن‌ها جهت رسیدگی به دادگاه ارجاع شده است. همچنین، پرونده سیاوش حیاتی با اتهاماتی دایر بر “اجتماع و تبانی برای بر هم زدن امنیت داخلی” و “فعالیت تبلیغی علیه نظام” به دادسرای عمومی و انقلاب تهران ارجاع شده است. دو شهروند دیگر به نام‌های فرهاد ذوالنوری و فریبرز شاه ابراهیمی نیز، با تعهد کتبی، قرار موقوفی تعقیب صادر شده است. طبق قرار نهایی از ٣٤ نفر از این شهروندان تعهد کتبی مبنی بر عدم تکرار جرم عمدی مشابه اخذ شده و بقیه افراد ذکرشده از تمامی اتهامات انتسابی تبرئه شدند. قابل ذکر است که این افراد روز جمعه ۲۷ آبان ۱۴۰۱ در جریان مراسم بیست و یکمین سالگرد ترور سید خلیل عالی‌نژاد توسط نیروهای حکومتی بازداشت شده بودند که بعدها با وثیه و موقتاً آزاد شدند. (هه‌نگاو، 7 مرداد1402)

جلسه بازپرسی احمد براکوهی در دادسرای قرچک برگزار شد
جلسه بازپرسی احمد براکوهی برگزار شد. روز یکشنبه هشتم مرداد در شعبه یک بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان قرچک برگزار شده، آقای براکوهی از بابت اتهام “تبلیغ علیه نظام” به دفاع از خود پرداخته است. احمد براکوهی پس از حضور در این جلسه، با قرار التزام آزاد شد. این درویش گنابادی در تاریخ هفتم مردادماه سال جاری، با دریافت ابلاغیه ای به مرجع قضایی مذکور احضار شده بود. (هرانا، 9 مرداد1402)

آئین یارسان؛ همزمان با صدور قرار موقوفی تعقیب و منع تعقیب برای ۵۷ تن، علیه دو شهروند قرار جلب به دادرسی صادر شد
برای ۵۹ شهروند، قرار جلب به دادرسی، موقوفی تعقیب و منع تعقیب صادر شد. بر اساس این قرار که در تاریخ بیست و پنجم تیرماه توسط شعبه یک بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان صحنه صادر و به این شهروندان پیرو آئین یارسان ابلاغ شده، قرار جلب به دادرسی برای سید امین عباسی، آزاد با تودیع وثیقه به اتهام “اجتماع و تبانی برای برهم زدن امنیت داخلی و فعالیت تبلیغی” و نوشاد طاهری، آزاد با تودیع وثیقه به اتهام “اجتماع و تبانی برای برهم زدن امنیت داخلی” صادر شده است. افزون بر این، رضا پیری، احسان حسن‌ بیگی، امیرحسین جراحی، فریبرز حیاتی، سید کامیاب حیدری، سارینا شیرزادی، محمدامین خزایی، علیرضا شبگرد، بهناز شبگرد، یاسمن سهرابی، فرزاد الماسی، سید سروش عباسی، افشین عظیمی، حسن عزیزی نیا دولت آبادی، علی نظری تاویرانی، عرفان غلامی، فواد ابراهیمی صحنه، سید فرید ابراهیمی، سیده فائزه رعنایی، سید فریبرز شاه ابراهیمی، مهرعلی همتی، نعمت پورولی، رضا سرمستی، سید عارف مرادی، هادی عزیزی، سید فرهاد ذوالنوری، علیرضا دارابی، سیامک پیری، امیرحسین شریفی سراب بادیه، حمید سرو زندی نژاد، سید علی دکه ای، شهرام سنگ سفیدی، سید معصوم رضوی، سید فریدون طاهری و هژیر شاکرمی یه “اجتماع و تبانی برای برهم زدن امنیت داخلی، اخلال در نظم عمومی و توهین به رهبر حکومت ایران” متهم و نظر به اینکه این افراد مراتب ندامت خود را اعلام کرده و تعهد کتبی بر عدم تکرار جرم عمدی مشابه داده اند، قرار موقوفی تعقیب برای آنها صادر شده است. همچنین شعبه یک بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان صحنه برای محمدرضا بهرامی، امیر رضا دارابی گرگلانی، سیاوش کلیایی، احسان مرادی محمودآبادی، حمید افشاری فرد، سعید الماسی، پیمان حق جویان، یزدان ملکی، سید کرم عباسی، بردیا عبدالتاجدینی، امیرحسین خالق کرجی، حسن بیدسرخی، سلمان شیرزادی، علی ابراهیمیان، مسعود جعفری، هژیر شاه کرمی، فرزاد رحمت آبادی، نقی عبدالرحمنی، رشید محمدی، نوید حسنلو، کسری ابراهیمیان و رضا سرمستی بابت اتهامات “اجتماع و تبانی برای برهم زدن امنیت داخلی، اخلال در نظم عمومی و فعالیت تبلیغی و توهین به رهبر حکومت ایران” به دلیل رد اتهامات انتسابی در کلیه مراحل تحقیقات و عدم وجود ادله کافی برای اتهامات موجود در پرونده قرار منع تعقیب صادر کرده است. (هرانا، 9 مرداد1402)

بازداشت یک شهروند به اتهام «توهین به مسئولان و مقدسات دینی » در فضای مجازی در شهرستان پاوه
روز شنبه هفتم مرداد ماه ۱۴۰۲، سرهنگ فضل‌الله پرنو، فرمانده انتظامی شهرستان پاوه از بازداشت یک یک شهروند در فضای مجازی به اتهام «توهین به مقدسات دینی و مذهبی در فضای مجازی و توهین به مسئولان» خبر داد. فرمانده انتظامی شهرستان پاوه در تشریح این خبر گفت:”در پی «توهین به مقدسات دینی و مسئولان نظام جمهوری اسلامی» در فضای مجازی از سوی فردی در یکی از شهرستان‌های همجوار، موضوع در دستور کار ماموران انتظامی فرماندهی انتظامی شهرستان پاوه قرار گرفت.” وی در ادامه افزود:”ماموران با انجام اقدامات تخصصی شناسایی این فرد شدند و پس از اخذ دستور نیابت قضایی، وی را بازداشت کردند.” در این گزارش، به هویت متهم بازداشت شده اشاره ای نشده است. (کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، 10 مرداد1402)

برای آگاهی بیشتر:

آمار فوق از گزارشات رسانه های داخلی و خارجی مورد تائید دولت جمهوری اسلامی ایران جمع آوری شده و عملا نمی تواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیت های جامعه باشد. این گزارشات آماری از میان بیش از245 خبر که در طول مرداد ماه 1402 تهیه شده است. این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان حقوق ادیان که از رسانه های داخلی و خارجی مانند ایسنا ، هرانا ، ایسنا ، ایرنا ، ایلنا ، هنر آنلاین ، باشگاه خبرنگاران جوان ، خبرگزاری فارس ، کیهان ، همشهری آنلاین ، آباننیوز، سازمان ماده 18 ، کردپرس ، کردپا ، کمپین فعالین بلوچ ، هه نگاو ، بی بی سی فارسی ، جمع آوری گردیده، تهیه شده است. همکارانی که درگردآوری این موارد خبری نقض حقوق ادیان درمرداد ماه همکاری کردند خانمها و آقایان: کریم ناصری، آرشا کچوئیان، علی فروتن، سعید پورمند، صدرا مجیب یزدانی رضا شایگان، لیلا رمضان، قندیل دادخواه، پوریا فرجی، کیمیا قزلباش،اسفندیار سنگری، داود لطفی، محمد مهدی خسرو پناه ، عباس رهبری، مریم حبیبی، لیلا ابوطالبی، کوثر ولی زاده، شراره هادیزاده رئیسی، می باشند. اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:

adian.bashariyat.org