علیرغم سپری شدن ۱۵ روز، سعید اتحاد، قاسم معصومی، سیامک هنرور، سروش آبادی، صدیقه اقدسی، عالیه فروتن و بهروز فرزندی اردکانی، شهروندان بهائی ساکن شیراز، کماکان در سلول های انفرادی در بازداشت و بلاتکلیفی به سر می برند. این شهروندان در تاریخ ۱۷ فروردینماه پس از تفتیش منزل و ضبط تعدادی از وسایل شخصی توسط ماموران اطلاعات سپاه بازداشت و به یکی از بازداشتگاه های تحت نظر این نهاد امنیتی منتقل شدند.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز چهارشنبه ۱ اردیهبشتماه ۱۴۰۰، علیرغم گذشت ۱۵ روز، هفت شهروند بهائی ساکن شیراز کماکان در بازداشت و بلاتکلیفی در سلول های انفرادی به سر می برند.
از زمان بازداشت تاکنون برخی از خانوادهها ملاقاتهایی ۳ دقیقهای با عزیزان خود داشتهاند. با این وجود خانواده بهروز فرزندی، سروش آبادی و قاسم معصومی تاکنون موفق به ملاقات با آنان نشدهاند. سروش آبادی در بازداشتگاه اطلاعات موسوم به پلاک ۱۰۰ و بهروز فرزندی و قاسم معصومی نیز در یکی از بازداشتگاههای اطلاعات سپاه نگهداری میشوند. همچنین سعید اتحاد، سیامک هنرور، صدیقه اقدسی و عالیه فروتن از زمان بازداشت تاکنون در سلولهای انفرادی بازداشتگاه پلاک ۲۰۱ نیروی انتظامی شیراز، تحت بازداشت اطلاعات سپاه هستند. این شهروندان با گذشت ۱۵ روز از زمان بازداشت تاکنون تفهیم اتهام و یا بازجویی نشده اند.
خانوادههای صدیقه اقدسی، عالیه فروتن، سعید اتحاد و سیامک هنرور امروز پس از پیگیریهای مکرر با دریافت نامهای از سوی دادیار امکان ملاقات چند دقیقهای با آنان را پیدا کردند.
به گفته یک منبع نزدیک به خانواده یکی شهروندان بهایی بازداشت شده، سروش آبادی طی آخرین تماس تلفنی با خانواده خود به سختی قادر به صحبت کردن بوده است. خانواده این شهروند نهایتا با پیگیریهای مکرر داروهای ضروری روزانهاش را تحویل دادهاند. این شرایط موجب افزایش نگرانی خانواده او شده است.
این هفت شهروند بهائی ساکن شیراز در تاریخ ۱۷ فروردینماه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. منازل این شهروندان نیز در زمان بازداشت توسط این نیروها تفتیش و تعدادی از وسایل شخصی آنان از جمله تلفن های همراه، کامپیوترها و همچنین کلیه کتب، آثار و تصاویر مربوط به آئین بهائی ضبط شد. همزمان با بازداشت این شهروندان بهائی، منازل تعداد دیگری از شهروندان بهائی از جمله هایده فروتن، کرامت نیک آیین و ویلیام ممتازیان توسط نیروهای امنیتی تفتیش و تعدادی از لوازم شخصی آنان نیز ضبط شده است.
از میان بازداشت شدگان، صدیقه اقدسی تا روز بازداشت به دلیل درد مفاصل و استخوان ها و بیماری فشار خون تحت درمان بوده است. به گفته یک منبع نزدیک به خانواده خانم اقدسی، استرس، همواره موجب تشدید بیماری وی می شود و این موضوع بر نگرانی خانواده او افزوده است.
از سوی دیگر بهروز فرزندی اردکانی که از مجروحان و اسرای سابق جنگ ایران و عراق است بیش از ۲۵ سال گذشته را به دلیل بیماری قلبی و مشکلات عصبی و شنوایی ناشی از موج انفجار در جنگ تحت مراقبت های پزشکی بوده و عدم پاسخدهی مسئولان در خصوص وضعیت این شهروند بهائی همزمان با شیوع ویروس کرونا در زندان ها باعث افزایش نگرانی در خصوص سلامت وی شده است.
آقای فرزندی همچنین در سال ۹۷ به دلیل باورهای دینی و با دخالت حراست دانشگاه از دریافت مدرک تحصیلی به بهانه گم شدن پرونده محروم مانده بود. او پیشتر و در زمان تحصیل در دانشگاه نیز بارها به بهانههای مختلف تهدید به ممانعت از تحصیل و هربار به حراست دانشگاه احضار شد. این شهروند بهائی در سال ۹۶ با نگارش نامهای که متن کامل آن توسط هرانا منتشر شده بود به شرح مشکلات و موانع موجود در ترم آخر تحصیل خود در دانشگاه پیام نور شیراز پرداخته بود.
شهروندان بهائی در ایران از آزادیهای مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد.
بر اساس منابع غیررسمی در ایران بیش از سیصد هزار شهروند بهائی وجود دارد اما قانون اساسی ایران فقط اسلام، مسیحیت، یهودیت و زرتشتی گری را به رسمیت شناخته و مذهب بهائیان را به رسمیت نمیشناسد. به همین دلیل طی سالیان گذشته همواره حقوق بهائیان در ایران به صورت سیستماتیک نقض شده است.