حقوق بشر در ایران – روز جاری, “نازیلا نوری”, درویش گنابادی و از بازداشت شدگان حادثه گلستان هفتم با توجه به اتمام دوران محکومیت حبس ۱ساله خود از بند زنان زندان اوین آزاد شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران, امروز جمعه ۱۰ آبان ماه ۱۳۹۸, “نازیلا نوری”, از زنان دراویش گنابادی که در پی درگیریهای حادثه گلستان هفتم اسفند ماه سال ۱۳۹۶, توسط ماموران امنیتی بازداشت و از سوی دادگاه تجدیدنظر استان تهران به تحمل ۱ سال حبس تعزیری محکوم شده بود با توجه به اتمام دوران حبس از بند زندان زندان اوین آزاد شد.
“نازیلا نوری”, در جریان حادثه گلستان هفتم واقع در خیابان پاسداران تهران در اسفند ماه ۱۳۹۶, توسط ماموران انتظامی بازداشت شد و با اتمام مراحل بازجوئی و تکمیل پرونده توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران, به ریاست ماشالله احمدزاده, رئیس وقت شعبه مذکور از بابت اتهام “اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت داخلی کشور” به تحمل ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده بود که این حکم پس از ارجاع به شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به ریاست “احمد زرگر”, به ۱ سال حبس تعزیری تقلیل پیدا کرد.
لازم به ذکر است, پیشتر کمیته وقت پیگیری وضعیت دراویش زندانی اعلام کرده بود که در حوادث گلستان هفتم بیش از ۷۰ درویش زن بازداشت و توسط مأموران امنیتی، ۱۱ تن از آنها را به زندان قرچک منتقل کرده بودند. وضعیت نگهداری دراویش زن زندانی در قرنطینه زندان قرچک بسیار بحرانی و اسفناک بود. “ نازیلا نوری”، “شکوفه یداللهی”، “سپیده مرادی”، “سیما انتصاری”، “شیما انتصاری”، “شهناز کیان اصل”، “مریم فریسانی”، “الهام احمدی”، “آویشا جلالالدین”، “معصومه باراکوهی” و “صدیقه صفابخت”؛ یازده درویش زن زندانی بودند که از یکم اسفندماه ۱۳۹۶ به قرنطینه زندان قرچک منتقل شده بودند.
همچنین در تاریخ ۲۶ خرداد ماه ۱۳۹۷, در چی حمله گارد ویژه زندان قرچک ورامین به بند زنان در این زندان به شدت زنان درویش محبوس در این بند را به صورت انفرادی به بندهای مختلف زندان انتقال و با باتوم و شوکر مورد ضرب و شتم قرار داده بودند که در پی این رفتار خشونت آمیز” نازیلا نوری”, به همراه جمع دیگری از زنان دراویش اعلام اعتصاب غذای اعتراضی کرده بودند.
در پی تداوم اعتصاب غذای “نازیلا نوری و سایر زنان دراویش, حقوق بشر در ایران, در تاریخ ۴ تیر ماه ۱۳۹۸, با انتشار گزارشی از وخامت اوضاع جسمی این زن درویش بهمراه “شکوفه یداللهی”, دیگر زن درویش بازداشت شده در حادثه گلستان هفتم با علائم جسمانی “عفونت شدید دستگاه گوارش”،”سرگیجه” و “کاهش شدید وزن و فشارخون” را اطلاع رسانی کرده بود.
لازم به یادآوری است، از نیمهشب ۱۴ بهمنماه سال ۱۳۹۶ حضور پر تعداد نیرو های امنیتی و انتظامی در اطراف منزل دکتر نور علی تابنده با واکنش منفی سایر دراویش مواجه شد، دراویش گنابادی در حمایت از قطب خود تجمعاتی اطراف منزل دکتر تابنده تشکیل دادند، این تجمعات با دخالت نیروهای انتظامی و لباس شخصی به خشونت کشیده شد و صدها تن زخمی و بازداشت شدند؛ این در حالی بود که پیش تر در شامگاه چهارشنبه ۴ بهمنماه ۱۳۹۶ نیز ماموران امنیتی در اقدامی مشابه در همین مکان حضور یافتند که موجی از نگرانیها در میان دراویش را رقم زده بود.
فشارها به دراویش در نظام جمهوری اسلامی عمدتا از شهر قم آغاز شد. قم مذهبی ترین شهر ایران است و با توجه به نزاع تاریخی صوفیه و اهل شریعت، فشار بر دراویش در این شهر سابقه طولانی دارد و به سالهای قبل از انقلاب میرسد؛ اما در سالهای اول دهه هشتاد خورشیدی با انتشار شماری از کتابهای ضد صوفی در قم که این سلسله را به ضد شیعی بودن متهم میکردند، رفته رفته جو سنگینتری علیه آنها شکل گرفت. تنش در مناسبات حکومت با دراویش نعمتاللهی با تخریب برخی از مکانهای مذهبیشان و مخالفت حکومت با گردهمایی آنها به خصوص در قم وارد مرحله ای شد که یک دهه بعد در تهران به درگیری فیزیکی و خونریزی انجامید.
در سالهای گذشته اخبار و گزارشهای پرشماری از احضار، تهدید، بازداشت و در نهایت محاکمه و صدور احکام سنگین برای دراویش – به ویژه دراویش سلسله گنابادی- منتشر شده است.
سازمان عفو بین الملل, در تاریخ ۴ خردادماه ۱۳۹۷, با صدور بیانیه ای ضمن ابراز نگرانی نسبت به وضعیت زنان دراویش، از جمهوری اسلامی ایران خواسته بود آنها را بیقید و شرط آزاد کند.