خبرگزاری هرانا – سما خانجانی، شهروند بهایی اهل سمنان، در نتایج کنکور سراسری ۹۸ با پیغام “نقص در پرونده” مواجه و به دلیل بهایی بودن از ادامه تحصیل محروم شد. با احتساب وی شمار شهروندان بهایی محروم از تحصیل در کنکور ۹۸ که تاکنون هویت آنها توسط هرانا احراز شده به ۲۳ تن رسید.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، سما خانجانی، شهروند بهایی اهل سمنان، در نتایج آزمون سراسری ۹۸، با پیغام نقص در پرونده مواجه و از ادامه تحصیل محروم شد.
با احتساب “سما خانجانی” شمار شهروندان بهایی شرکت کننده در کنکور سراسری ۹۸ که با عناوین مختلفی به دلیل بهایی بودن از ادامه تحصیل محروم شده اند تاکنون به ۲۳ تن رسید.
هرانا طی روزهای گذشته در گزارشی از مواجه شدن ۲۲ شهروند بهایی دیگر به نام های “سراج صفریان از ساری، تارا احسان از کرج، روژین کثیری از کرج، شمیم ایدلخانی از اردبیل، سهند شیرازی از تهران، مهتاب خادم از تهران، ارمغان عنایتی از سمنان، سیاوش بلوچ قرائی از مشهد، شایلین عقیلی از کرج، نگار ایقانی از شیراز، روژان احسانی از کاشان، غزل الله وردی گرجی از ساری، ترنم کمالی از شیراز، نگین فروغی، درسا مصطفوی از تهران، آریا احسانی از کرج، بهزاد یزدانی، شعله موفقی ایولی، از ساری، رشته ریاضی فیزیک، مهسا فروهری از کرج، وفا نوبخت، اهل ساری، با رتبه ۶۵۷، آیلار روشن نهاد، با رتبه ۱۰۷ و نوریه فردوسیان، اهل اصفهان” با این پیغام خبر داده بود.
این شهروندان تحت عناوین مختلفی از جمله “نقص در پرونده” از تحصیل محروم شدهاند. گزینه نقص در پرونده یک ترفند متداول است که عمدتا از سال ۱۳۸۵ در این موارد برای محروم کردن شهروندان بهایی از ادامه تحصیل به کار گرفته شده است.
علیرغم نص صریح قانون، طبق مصوبه محرمانه شورای عالی انقلاب فرهنگی ایران، بهائیان علاوه بر محرومیت از اشتغال در اماکن دولتی، از تحصیلات دانشگاهی نیز محروم هستند.
هر ساله گزارشات زیادی از محروم شدن شهروندان بهایی از ادامه تحصیل در دانشگاههای ایران منتشر میشود. این موضوع حتی افرادی را که در آستانه فارغالتحصیلی هستند نیز در بر میگیرد.
در جریان کنکور سراسری سال گذشته نیز خبرگزاری هرانا، اسامی ۵۸ تن از شهروندان بهایی را که با این پیغام مواجه شده و از تحصیل در دانشگاه های کشور محروم شده بودند احراز و منتشر کرده بود.
گزارشگران حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران در طی عمر حکومت ایران بارها به بهایی ستیزی و به خصوص محروم کردن دانشجویان بهایی از حق تحصیل اعتراض کردهاند و آن را مصداق بارزی از بیتوجهی دولت ایران به معاهدات حقوق بشری دانستهاند.
شهروندان بهایی در ایران از آزادیهای مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد.
گفتنی است بر اساس منابع غیررسمی در ایران بیش از سیصد هزار نفر بهایی وجود دارد اما قانون اساسی ایران تنها ادیان اسلام، مسیحیت، یهودیت و زرتشتیگری را به رسمیت شناخته و مذهب بهاییان را به رسمیت نمیشناسد، به همین دلیل طی سالیان گذشته همواره حقوق بهائیان در ایران به صورت سیستماتیک نقض شده است.