تهیه و تنظیم,نمودارها : حمیدرضا تقی پور دهقان تبریزی
گردآوری داده : هادی درتومی
ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهرهمند شود. این حق متضمن آزادی تغییرمذهب یا عقیده و ایمان میباشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس میتواند از این حقوق یا مجتمعاً بهطور خصوصی یا بهطور عمومی برخوردار باشد.
ماده ۱۹ اعلامیه حقوق بشر
هر انسانی محق به آزادی عقیده و بیان است؛ و این حق شامل آزادی داشتن باور و عقیده ای بدون [نگرانی] از مداخله [و مزاحمت]، و حق جستجو، دریافت و انتشار اطلاعات و افکار از طریق هر رسانه ای بدون ملاحظات مرزی است.
گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران از ابتدای زمستان ۱۳۹۷ تا پایان بهار ۱۳۹۸ شمسی (۲۱ دسامبر ۲۰۱۸ تا ۲۱ یونی ۲۰۱۹ ) است. این گزارش به صورت آماری – تحلیلی ارائه میشود،
مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت جمهوری اسلامی ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت به خصوص در حوزه دیده بانی و گزارشگری نقض حقوق بشر و همینطور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیتهای مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر بسیاری از فعالان و گزارشگران در زندان و بازداشت هستند) با محدودیتهای فراوان در ایران محسوب میشود.
برای آگاهی این که در بسیاری از موارد نقض حقوق شهروندان و پیروان سایر ادیان در ایران به دلیل تهدید خانوادهای افراد بازداشت و یا محکوم به حبس شده و یا به هر طریق حقوق شهروندی وی نقض شده از سوی ارگانهای امنیتی و قضائی تهدید به پرونده سازی مجدد در صورت رسانه ای کردن پرونده فرد می شوند.
یادآوری مهم: گزارش پیش رو در بر دارنده ۲۰ تا ۳۰ درصد واقعیت از موارد نقض حقوق پیروان ادیان در ایران می باشد.
این گزارش از خبرگزاریهای معتبر و رسانه های داخلی مورد تائید دولت جمهوری اسلامی ایران جمعآوری و تنظیم شده است.
منابع خبری مندرج در این گزارش عبارتند از ;
خبرگزاری بی بی سی، خبرگزاری دویچه وله، خبرگزاری ایرنا، خبرگزاری فارس، خبرگزاری هرانا, صدای امریکا، کمپین فعالین بلوچ, رادیو فردا، محبت نیوز, حقوق بشر در ایران, مرکز دموکراسی و حقوق بشر کردستان, مرکز اسناد حقوق بشر ایران, خبرگزاری خراسان, خبرگزاری نسیم تهیه شده است.
فشار بر پیروان سایر ادیان همچنان ادامه دارد :
دولتمردان کنونی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروههای مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری بهنظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت ملی و سیاسی، سرکوب فعالیتهای مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار دادهاند.
بازداشتها و خشونتهای هدفمند از سوی ارگانهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است.
در کشور ایران شهروندان بر مبنای دین بر ۲ دسته رسمی و غیر رسمی تقسیم شدند.
در اصل ۱۲ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به صراحت کلام بر آن تاکید شده است. پیروان آئین بهائی از ادیان غیررسمی ایران هستند که تحتفشارهای بسیاری به نسبت سایر ادیان قرار دارند. بهائیان از انجام مناسک دینی و تبلیغ دین و خود، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، در حال حاضر صدها تن از شهروندان بهائی در زندانهای مختلف کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و سایر شهرهای ایران متحمل حبسهای طولانی شدند.
از سوی دیگر دگراندیشان مذهبی یعنی شهروندانی که از مادر و پدر مسلمان متولد می شوند نمی توانند تغییر دین بدهند و این حق برای آنها صد درصد از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران نقض می شود.
بعنوان مثال نوکیشان مسیحی در ایران حق انجام ازدواج برمبنای آموزهای انجیل و مسیحیت را ندارند, حق بیان آزادانه عقاید مذهبی خود بر مبنای مفاد و موارد مندرج در ماده ۱۸ و ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۱۸ و ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ را به هیچ عنوان ندارند.
البته این عدم امکان بیان آزادانه حق تغییر مذهب فقط شامل نوکیشان مسیحی نیست بلکه سایر دگراندیشان از ادیان دیگر هم حق بیان عقاید و دگراندیشی خود را بطور آزادانه ندارند و از حق اشتغال در اداره جات دولتی محروم هستند.
از سوی دیگر ادیان و مذاهب رسمی که در اصل۱۳ قانون اساسی بعنوان ادیان مورد تائید شناخته شدند، عبارتند از شهروندان اهل سنت، زرتشتي، كليمي و مسيحي
اما آنها هم علیرغم به رسمیت شناخته شدن در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران با موارد گسترده ای از سرکوب و نقض حقوق شهروندی مواجه هستند.
بعنوان مثال; مسیحیان نیز با محدودیتهایی زیادی مواجه هستند، تنها عبادت مسیحیان عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت میشناسد، تبلیغ (بشارت) دین مسیحیت برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی میشود. کسانی که فارس زبان هستند از ورود به کلیساها منع میشوند و کلیساها وظیفه دارند اسامی اعضای خود به همراه کپی کارت ملی آنها را به وزارت اطللاعات ارائه دهند ، توزیع کتب مقدس در کتابفروشی ها ممنوع میباشد .
ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی، مسیحیت را به رسمیت میشناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت دین خود هستند کماکان وجود دارد و کلیساهای خانگی با سرکوب گسترده مواجه هستند.
تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان اهل سنت نیز اعمال میشود، آنها که اکثراً در مناطق حاشیهای کشور زندگی میکنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند.
حتی در مواردی گزارش تخریب نمازخانه اهل سنت هم گزارش شده است و این گروه از افراد با اعدام و بازداشت و آزار و اذیت هایی مواجه هستند حتی آنها از استخدام در ادارات دولتی و تصدی سمت هم منع هستند که نمونه بارز آن انتخاب بیژن ذوالفقار نصب به سمت وزیر ورزش در دولت حسن روحانی بوده که به خاطر اهل تسنن بودن وی از مجلس رای اعتماد نگرفت .
اهل سنت
اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تکتک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواستهای زیادهخواهان نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی میشود.
زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را میگذرانند و بهصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیدهشان مورد بیاحترامی قرار میگیرند.
در اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار میدهد. بااینحال در کنار سایر پیروان ادیان در ایران که این ماده اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از سه دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیتهای کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهرهمندی برابر از فرصتها و امکانات محروم هستند، همینطور با موانع و محدودیتهای جدی برای تبلیغ باورهای خود و بهجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبهرو هستند.
در این ۶ ماه
: دو روحانی اهل سنت بلوچ ساکن چابهار به دادگاه انقلاب زاهدان احضار شدند. هویت این دو شهروند بلوچ “مولوی خدابخش اسلام دوست” و “مولوی اسماعیل اسلام دوست” احراز شده است.
: روز چهارشنبه۵ دیماه ۱۳۹۷، حمزه درویش، زندانی اهل سنت محبوس در زندان رجایی شهر کرج بر اثر فشارهای روحی و روانی وارده از سوی مسئولین زندان و رابطان نهادهای امنیتی دچار حمله عصبی شده است.
: نامق دلدل، زندانی اهل سنت محبوس در زندان رجایی شهر کرج به سلول انفرادی بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج منتقل شده است.
: چهارشنبه ۲۰دیماه ۱۳۹۷، کاظم درویشی، زندانی سنی مذهب محبوس در بند ۱۲ زندان ارومیه، با پایان دوران محکومیت از این زندان آزاد شد. لازم به ذکر است که این زندان عقیدتی در بهمن ماه سال ۱۳۹۴ بازداشت و توسط شعبه ۱۰ دادگاه تجدید نظر استان آذربایجان غربی به 3 سال حبس تعزیری محکوم شده بود.
: چهارشنبه ۲۶ دیماه ۱۳۹۷، در بند جوانان زندان ارومیه درگیری و تنش در میان زندانیان امنیتی و زندانیان جرایم عموم اتفاق افتاده و منجر به زخمی شدن و انتقال زندانیان امنیتی از این بند به بخش پذیرش زندان شده است. از آخرین وضعیت زندانیان امنیتی مجروح شده اطلاعی در دست نیست اما هویت افراد مضروب شده به شرح ذیل میباشد: احمد قنبردوست اهل پیرانشهر محکوم به پنج سال حبس، محمد قنبردوست اهل پیرانشهر محکوم به پنج سال حبس، رسول شیری اهل پیرانشهر محکوم به دو سال حبس، محمد شیری اهل پیرانشهر محکوم به سه سال حبس، محمد حسین پور اهل پیرانشهر محکوم به پنج سال حبس، عادل سلیمی اهل بوکان (پیشتر در عراق دو سال تحمل حبس کرده) محکوم به پنج سال حبس، محمد نیکزاد اهل بوکان محکوم به یک سال و نیم حبس، پوریا آزادطوسی اهل تکاب محکوم به پنج سال حبس و ابراهیم مرادی اهل پیرانشهر محکوم به سه سال حبس، تماما از بابت اتهام «همکاری با گروههای تکفیری (جبهه النصره و حرکت انصار المهاجرین)» محکوم شده و در زندان ارومیه تحمل حبس میکنند.
: روز پنجشنبه ۲۷ دیماه ۱۳۹۷، دادسرای عمومی و انقلاب زاهدان در ابلاغیههای جداگانه از ۴ تن از کارمندان پایگاه اطلاعرسانی “سنیآنلاین” خواسته است تا در شعبه ۱۳ دادیاری این دادسرا حاضر شوند.
: حمزه درویش زندانی عقیدتی محبوس در زندان رجائی شهر کرج که در روندی پر ابهام و بدون در نظر گرفتن اصول دادرسی عادلانه به ۱۸سال حبس تعزیری محکوم گردید و در حال حاضر در این زندان سپری کردن دوران محکومیت حبس خود میباشد از شکنجه شدن خود در دوران بازجوئی و زمانی که در سلول انفرادی وزارت اطلاعات محبوس بود خبر داده است.
: زندانیان عقیدتی اهل سنت محبوس در سالن ۲۱ اندرزگاه ۷زندان رجائی شهر کرج طی سه ماه گذشته با افزایش فشارهای امنیتی و موارد گسترده ای از محرومیت از حقوق شهروندی که از جمله میتوان به حق دادرسی برابر و دسترسی به وکیل و همچنین برخورداری از خدمات پزشکی و درمانی بوده است محروم هستند.
: در پی هجوم نیروهای گارد ویژه زندان رجائی شهر به سالن ۲۱ اندرزگاه ۷ زندان رجائی شهر که محل نگهداری زندانیان عقیدتی اهل سنت می باشد که این هجوم توام با ضرب و شتم و انتقال تعدادی از زندانیان عقیدتی محبوس به سلول انفرادی بوده است .
: یورش گارد زندان به زندانیان اهل سنت، به بهانه امتناع یکی از زندانیان با نام توحید قریشی، از حضور در جلسه دادگاه به دلیل عدم رعایت فاصله زمانی قانونی بین تاریخ ابلاغ و تاریخ دادگاه و همچنین عدم دسترسی به وکیل صورت گرفته است.
: ۱۷بهمن ۱۳۹۷، «عیسی آذری» امام جمعه روستای کورانه از توابع صومای برادوست ارومیه توسط نیروهای سپاه پاسداران پس از ضرب و شتم بازداشت و به محل نامعلومی منتقل شد.
: دو تن از زندانیان عقیدتی محبوس در سلول انفرادی زندان رجائی شهر کرج بنامهای توحید قریشی و حمزه درویش که در تاریخ ۱۷ بهمن ۱۳۹۷ و در پی یورش گارد امنیتی زندان رجائی شهر کرج به همراه تعدادی نیروهای لباس شخصی به سالن 21 اندرزگاه 7 این زندان که بند مخصوص نگهداری زندانیان عقیدتی سنی مذهب می باشد به شدت مورد ضرب و شتم و اهانت قرار گرفته و سپس به سلول انفرادی منتقل شده بودند از تاریخ ۱۷ بهمن ماه علی رغم وخامت و جراحات شدید جسمی در اعتصاب غذا بسر میبردند همچنان در اعتصاب غذا و محروم از دسترسی به خدمات پزشکی هستند.
: روز دوشنبه ۲۹ بهمن ماه سالجاری, محمدناصر درویش، پدر حمزه درویش زندانی عقیدتی سنی مذهب محبوس در زندان رجائی شهر کرج، در پی احضار تلفنی روز دوشنبه در اداره اطلاعات رشت حاضر شد و مورد بازجوئی ماموران امنیتی قرار گرفت.
: روز یکشنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۷ “حبیب سواری” شهروند اهل سنت ساکن اهواز توسط نیروهای اطلاعات سپاه پاسدارن در اهواز بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است .هنوز از دلایل بازداشت و محل نگهداری آقای سواری اطلاعی در دست نیست و تلاش خانواده وی برای کسب اطلاع از وضعیت فرزندشان تاکنون بینتیجه بوده است.
: روز چهارشنبه ۸ اسفندماه ۱۳۹۷، حاتم ملاحی، فرزند ابراهیم، طلبه مدرسه دینی بندرعباس، توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شده است. بر اساس این گزارش پس از پیگیریهای خانواده آقای ملاحی با تبدیل قرار بازداشت وی به قرار وثیقه موافقت شده اما تا این لحظه خبری از قبول وثیقه و آزادی وی نیست.
: روز یکشنبه ۱۹اسفند ۱۳۹۷ ارکان پالائی جاف, زندانی عقیدتی سنی مذهب محبوس در زندان رجائی شهر کرج در اعتراض به عدم موافقت مسئولان این زندان با مرخصی وی از تاریخ ۱۰ اسفند ماه ۱۳۹۷ دست به اعتصاب غذا زده است و پس از اعلام اعتصاب غذا با ضرب وشتم مسئولان زندان رجائی شهر به سلول انفرادی منتقل شده است.
: روز ۵ فروردین ۱۳۹۸، حافظ عبدالقیوم تاج نویسنده و مترجم و همچنین مدرس حوزه علمیه شهرستان سرباز به اداره اطلاعات این شهرستان واقع در راسک احضار و مورد بازدجوئی قرار گرفته است. حافظ عبدالقیوم تاج مدرس حوزه علمیه دارالعلوم رحمانیه نصیرآباد است. پیرامون جزئیات احضار این شهروند اهل سنت و یا دلایل احضار و بازجوئی از وی تا لحظه تنظیم این خبر اطلاع دقیقی در دست نیست.
: روز ۱۳ فروردین ۱۳۹۸، اداره اطلاعات کردستان از سفر “کاک هاشم حسین پناهی”, مدرس “مدرسه علوم دینی امام بخاری سنندج” به زاهدان جهت شرکت در مراسم فارغ التحصیلی طلاب علوم دینی حوزه دارالعلوم در زاهدان ممانعت بعمل آورده است. یک منبع نزدیک به کاک هاشم حسین پناهی در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران ضمن تائید این خبر گفت; ممانعت از سفر کاک هاشم حسین پناهی در حالی است که وی سال ۱۳۹۷ به همراه هیئتی به نمایندگی از طرف ” کاک حسن امینی” حاکم شرع مردمی کردستان, در آن گردهمایی سالیانه حضور پیدا کرده بود و به ایراد سخنرانی پرداخته بود که مورد استقبال افراد حاضر در مراسم فوق الذکر قرار گرفته بود و ممانعت از حضور مجدد “کاک هاشم حسین پناهی” در مراسم امسال میتواند سخنرانی سال گذشته این فعال اهل سنت در سال گذشته باشد.
: روز۱۷ فروردین ۱۳۹۸ ، اداره اطلاعات کردستان از سفر “کاک حسن امینی”, حاکم شرع اهل سنت کردستان و رئیس مدرسه امام بخاری سنندج برای شرکت در مراسم فارغ التحصیلی “طلاب دارالعلوم زاهدان” ممانعت بعمل آورده است. با توجه اعمال ممانعت از سوی وزارت اطلاعات, دفتر محکمه شرعی کردستان با انتشار بیانیهای ضمن تایید این خبر، اعمال محدودیتها علیه رهبران و بزرگان اهل سنت را خلاف شرع و حتی اصول مندرج در قانون اساسی دانسته است.
: روز ۱۹ فروردین ۱۳۹۸، علیرغم گذشت یک هفته از اتمام دوران محکومیت حبس توحید قریشی, زندانی سنی مذهب محبوس در سالن ۲۱ اندرزگاه ۷ زندان رجائی شهر با توجه به کارشکنی و ممانعت ارگانهای امنیتی و مسئولان این زندان این زندانی عقیدتی همچنان در این زندان بسر میبرد. بنقل از یک منبع نزدیک به این زندانی عقیدتی در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران ضمن تائید این خبر گفت: تاریخ ۱۳ فروردین ماه دقیقا آخرین روزی بود که محکومیت توحید قریشی به اتمام میرسید اما با توجه به ممانعت مسئولان زندان رجائی شهر این زندانی عقیدتی همچنان در این زندان محبوس شده.
: ساعت ده صبح روز شنبه ۳۱ فروردین۱۳۹۸, چهار تن از زندانیان عقیدتی سنی مذهب محبوس در سالن ۲۱ اندرزگاه ۷ زندان رجائی شهر کرج بنامهای: قاسم آبسته, انور خضری، داوود عبداللهی و ایوب کریمی به زندان مهاباد واقع در استان آذربایجان غربی جهت محاکه از بابت پرونده ای که از حدود ۱۰ سال پیش بوصورت مفتوحه برای این افراد بود منتقل شدند. انور خضری از تاریخ اول بهمن ۱۳۸۸ و قاسم آبسته, داوود عبداللهی, ایوب کریمی از تاریخ ۱۶ آذر ۱۳۸۸ در زندان رجائی شهر کرج بسر میبرند. بنقل از یک منبع نزذیک به این افراد در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران ضمن اعلام این خبر گفت: در لحظه انتقال این ۴ زندانی عقیدتی، به آنها گفته شده بود که با تفکیک پرونده برحسب اتهامات وارده، به اتهام ترور “عبدالرحیم تینا” امام جماعت مسجد خلفای راشدین شهرستان مهاباد، جهت محاکمه به زندان مهاباد منتقل میشوند.
: روز پنجشنبه ۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ چهار زندانی سنی مذهب محبوس در زندان رجایی شهر بنامهای انور خضری، قاسم آبسته، داود عبدالهی و ایوب کریمی که پیش تر در تاریخ ۱۰ فرودین ماه به مکان نامعلومی منتقل شده بودند پس از سه روز بازجوئی در اداره آگاهی تهران واقع در چهار راه شاپور مجددا به زندان رجائی شهر کرج بازگردانده شدند. این زندانیان از روز شنبه به مدت ۳ روز در سلولهای انفرادی بازداشتگاه اداره آگاهی شاپور تهران تحت بازجوئی قرار گرفته و گفته میشود پس از اخذ ازمایش دی ان ای به زندان بازگردانده شدند.
: عبدالحمید آریامنش, شهرونداهل سنت بلوچ ساکن سمنان صبح روز جمعه ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ توسط نیروهای امنیتی این شهر بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است. بر اساس این گزارش: از آنجائیکه عبدالحمید آریامنش(کلندرزهی) فعال مدنی بوده و در ماه های رمضان سالهای گذشته برای برگزاری نماز تراویح و فعالیت های مذهبی فعال بوده است گمان میرود بخاطر نزدیک شدن ماه مبارک رمضان و جلوگیری از شروع فعالیت هایش ایشان را بازداشت کردند.
: روز شنبه ۲۱ اردیبهشتماه ۱۳۹۸، جبار قادری و مختار مروتی (باباخانی)، دو تن از زندانیان اهل سنت محبوس در زندان رجایی شهر کرج در چهارمین روز اعتصاب خود به مکان نامعلومی منتقل شدند. مسئولین زندان تلویحا از انتقال آنان به مراکز درمانی خبر داده اند با این حال به دلیل عدم تماس زندانیان با خانواده ها محل انتقال و شرایط فعلی این دو زندانی قابل تائید نیست.
: روز دوشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۸, عبدالحمید آریامنش شهروند بلوچ اهل سنت ساکن سمنان بعد از گذشت سه روز از بازداشت از شماره ناشناسی اجازه تماس با خانواده یافت. یک منبع آگاه در این باره گفت: “در این تماس تلفنی عبدالحمید به مادر خود گفته است برایم ۲۰۰ میلیون وثیقه صادر شده است بدون آنکه جلسه دادگاهی برایم برگزار شود و عادلانه تفهیم اتهام شوم.”
; مولوی ابراهیم صفی زاده ظهر روز ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ پس از اقامه نماز جمعه در هرات افغانسان توسط اطلاعات ایران با شلیک سه گلوله به گردن، شانه و کلیه ترور شدند. خوشبختانه مولوی صفی زاده در این ترور نافرجام جان سالم به در برده و در حال حاضر در بیمارستانی در هرات افغانستان تحت مداوا هستند. جبهه اهل سنت ایران ضمن محکوم کردن این عمل تروریستی، غیر انسانی در ماه مبارک رمضان اعلام می دارد که جامعه اهل سنت در ایران به غیر از نظام ولایت فقیه هیچ دشمنی ندارد و مسئولیت این عمل شنیع نیز بر گردن سردمداران این نظام است.
: یحیی کاروانی که سال گذشته در تاریخ ۲۸ بهمن ۱۳۹۷ در وسط شهر چابهار اقدام به ترور دو روحانی اهل سنت به نام های مولوی عبدالوهاب میران زهی و حافظ محمد صالح میران زهی نموده بود روز دوشنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ از زندان آزاد شد. کمپین فعالین بلوچ پیشتر به اسنادی دست پیدا کرده که نشان میدهند نامبرده پیشتر توسط وزارت اطلاعات مسلح شده بود و در جریان قتلی دیگر نیز با مداخله این ارگان آزاد شده بود.
: شامگاه دوشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۸, تعدادی از شهروندان اهل تسنن ساکن اهواز در حین انجام مناسک مذهبی« ادای نماز تراویح» توسط ماموران اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. بازداشت این شهروندان که گفته می شود در دسته ای پر تعداد بوده در حین برگزاری نماز تراویح و توسط قرارگاه ابوالفضل العباس وابسته به اطلاعات سپاه همراه با ضرب و شتم صورت گرفته است.
: روز چهارشنبه ۱۵ خرداد ۱۳۹۸، از برگزاری نماز عید فطر و نماز صبح در نمازخانه اهل سنت در تهران توسط نیروهای امنیتی و انتظامی جلوگیری شد. این در حالی است که علیرغم اینکه اهل سنت تاکنون اجازه ساخت مسجد مخصوص خود در تهران را نداشته و پس از پیگیری های فراوان مسئولین با برگزاری این مراسم در نمازخانه اهل سنت موافقت کرده بودند.
: روز پنجشنبه ۲۳خرداد ۱۳۹۸, توحید قریشی و حمزه درویش, دو تن از زندانیان عقیدتی سنی مذهب محبوس در سالن ۲۱ اندرزگاه ۷ زندان رجائی شهر کرج که در تاریخ۱۸ خرداد ماه سالجاری به زندان اوین منتقل شده بودند پس از گذشت ۶روز بیخبری و اتمام مراحل بازجوئی در بند امنیتی ۲ الف زندان اوین از سوی اطلاعات سپاه پاسداران به بند خود در زندان رجائی شهر کرج بازگردانده شدند.
: به نقل از مرکز دموکراسی و حقوق بشر کردستان، روز دوشنبە ۱۳خرداد ۱۳۹۸، “عبدالقدوس حسینی“ نایب امام جماعت مسجد سرهنگ سنندج ساعاتی در ادارە اطلاعات این شهرستان تحت بازجویی قرار گرفت.
: روز سه شنبه ۲۸خرداد ۱۳۹۸, رحمت الله پاکزاد, زندانی عقیدتی سنی مذهب محبوس در سالن ۲۱ اندرزگاه ۸ زندان رجائی شهر کرج, که از تاریخ ۲۶ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ به دلیل مشکلات گوارشی و روده به دفعات به بهداری زندان رجائی شهر جهت درمان مراجعه کرده بود پس از گذشت 32 روز ۶۴ بار مراجعه به بهداری زندان, در پی وخامت حال به صورت اورژانسی به مرکز درمانی خارج از این زندان منتقل شد.
: ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز یکشنبه ۵خردادماه ۱۳۹۸، محمد اربابی فرزند غلام سخی با پایان دوران محکومیت شش ماهه خود از زندان ارومیه آزاد شد.این شهروند سنی مذهب در تاریخ ۱۱خردادماه ۱۳۹۷ توسط نیروهای امنیتی به اتهام “همکاری با گروههای سلفی” بازداشت شده بود.
: روز ۱۶ خردادماه ۱۳۹۸، عبدالحمید آریامنش، شهروند ساکن سمنان پس از تحمل ۳۳روز بازداشت در بازداشتگاه اطلاعات سپاه این شهر، آزاد شد.
: حسب بخشنامه صادره از سوی سازمان بهزیستی کشور از این پس مهد های کودک از بکارگیری و استخدام پیروان سایر ادیان منع شدند. دربند ۱۹ این بخشنامه که متن آن به دست مرکز اسناد حقوق بشر ایران رسیده آمده است: به کار گیری پرسنل از اقلیتهای دینی تحت هر عنوان در مهدهای کودک، به غیر از مهدهای مخصوص اقلیت های دینی، ممنوع میباشد.
در ادامه روند ستیز با اهل سنت، حقوق آنان به شرح ذیل نقض گردید:
گزارش آماری | ||
احضار و بازجویی | 17 مورد | |
بازداشت و بیخبری | 11 مورد | |
محاکمه | 6 مورد | |
محرومیت از درمان و دسترسی به خدمات پزشکی | 4 مورد | |
شکنجه | 14 مورد | |
تهدید | 1 مورد | |
بلاتکلیفی افراد بازداشت شده | 4 مورد | |
عدم رعایت اصل تفکیک جرائم(( انتقال به بند جرائم غیر مرتبط)) | 8 مورد | |
ضرب و شتم | 19 مورد | |
محرومیت از حق ملاقات | 2 مورد | |
محرومیت از حق انتخاب و کیل | 1 مورد | |
محرومیت از حق دادرسی عادلانه | 2 مورد | |
محرومیت از کار | 1 مورد | |
مخالفت با مرخصی زندانی | 1 مورد | |
اعتصاب | 1 مورد | |
فرافکنی و حاشیه سازی | 2 مورد | |
انتقال به انقرادی | 5 مورد | |
جلوگیری از برگزاری یا برهم زدن مناسک مذهبی | 4 مورد | |
ممانعت از سفر | 2 مورد | |
جلو گیری از آزادی زندانیان با وجود اتمام محکومیت | 1 مورد | |
آزادی از زندان با پایان دوران محکومیت | 3 مورد | |
محرومیت از حقوق شهروندی | 17 مورد | |
جمع کل موارد نقض | 123 مورد | |
*************************************************************************************************
بهاییان
ایران، کشوری که در آن بهائیان زیادی زندگی میکنند، آئین بهایی هنوز یک در ایران «فرقه مرتد» تلقی میشود. این مشهور است که بهاییان به دنبال صلح هستند، قدرت سیاسی نمیخواهند و تهدید امنیتی ایجاد نمیکنند. بااینحال رژیم دینی ایران آنها را تحت تعقیب قرار میدهد. از انقلاب اسلامی 1979 میلادی تاکنون، بهاییان بهطور سامانمند و روشمند از دسترسی به تحصیلات عالی و همچنین حق اشتغال محروم بودهاند؛و اگر پیگیر حق از دست رفته خود باشند با اتهامات واهی و زندان و تهدید مواجه میگردند و همواره در معرض دستگیریهای بدون مجوز قانونی و حبس قرارگرفتهاند. بهائیان هرگز قادر نبودهاند بهطور علنی از تعالیم دینی خود پیروی کنند. آنها تقریباً در تمام مراحل زندگی مورد بدرفتاری قرار میگیرند.
انتقال دانش و تجربه بشری، جز از طریق آموزش امکانپذیر نیست و به همین دلیل حق تحصیل یکی از حقوق بنیادی بشر در مواد 26 و 27 اعلامیه جهانی حقوق بشر، بند 2 ماده 19 میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی و مواد 13 ، 14 و 15 میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که همگی بر حق تحصیل بدون هیچ نوع تبعیض از حیث نژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب، عقیده سیاسی و یا هر عقیده دیگر یا اصل و منشأ ملی یا اجتماعی، دارایی، نسب یا هر وضعیت دیگر شناختهشده و بر آن تأکید شده و دولت ایران موظف است تمامی امکانات و تسهیلات لازم را برای ایجاد شرایط مناسب جهت بهرهمندی همه شهروندان از این حق طبیعی فراهم کند و کلیه موانعی را که در اثر شرایط خاص جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در مسیر رسیدن شهروندان به این حق قرار میگیرد، مرتفع سازند.
ممانعت از کسبوکار بهاییان یکی دیگر از فشارها و آزار و اذیتهایی است که بهاییان با آن مواجه هستند، پلیس اداره اماکن که وابسته به نیروی انتظامی است در نقاط مختلف کشور که سرکشی ماهانه به محل کسب شهروندان دارند، در اکثر مواقع محل کسب بهاییان را به دلیل عدم اجازه کسب، پلمپ میکنند.
در این ماه ها
: روز سهشنبه 4 دیماه 1397 جلسه دادگاه تجدید نظر شهریار سیروس، شهروند بهائی در شعبه 36 دادگاه تجدیدنظر استان تهران برگزار شد.
: محل کسب شش شهروند بهایی در خرمشهر پس از گذشت 40 روز همچنان پلمب است. گفته میشود علیرغم پیگیریهای مکرر و مراجعه این شهروندان به نهادهای مختلف تاکنون پاسخی به آنان داده نشده است.
: در ادامه سرکوب و نقض حقوق شهروندان بهائی در ایران, روز سهشنبه 4 دیماه 1397، جلسه دادگاه تجدیدنظر 9 شهروند بهایی بازداشتی در بهارستان اصفهان برگزار شد. به این شهروندان گفته شده رای نهایی دادگاه تا ده روز دیگر صادر و به آنان ابلاغ خواهد شد.
: روز شنبه 8 دیماه 1397، منزل جلیل بهامین، شهروند بهایی ساکن بهارستان اصفهان توسط نیروهای امنیتی مورد تفتیش قرار گرفت. مامورین در هنگام ورود به منزل وی حکم صادره از سوی دادستانی اصفهان را به همراه داشتند. در هفته های گذشته نیز منازل بختیار روحانی و ساسان دست پیش، دو شهروند بهایی دیگر ساکن این شهر به همین شیوه مورد تفتیش و ضبط وسایل قرار گرفته بود.
: روز دوشنبه 10 دیماه 1397، جلسه دادگاه تجدید نظر 5 شهروند بهایی اهل شیراز برگزار خواهد شد. دادگاه بدوی این شهروندان بهایی به صورت غیابی برگزار شده و اقدام به صدور رای کرده بود.
: پویا رضویان، شهروند بهایی ساکن تنکابن، از ادامه تحصیل و دریافت مدرک دیپلم محروم مانده است. این شهروند بهایی در سال تحصیلی 1390-1391 به جهت اعتراض به خواندن کتابی در مخالفت با آیین بهایی سر صف مدرسه، از محل تحصیل خود اخراج شده بود.
: روز دوشنبه 10 دیماه 1397، شعبه یک دادگاه تجدید نظر استان سیستان و بلوچستان شش شهروند بهایی را مجموعا به 3 سال حبس تعزیری محکوم کرد. این شهروندان پیشتر توسط شعبه 3 دادگاه انقلاب شهر زاهدان به اتهام “اقدام علیه امنیت ملی از طریق عضویت در تشکل جامعه بهایی” به 18 سال حبس تعزیری محکوم شده بودند.
: روزچهارشنبه 12 دیماه 1397، جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات مطروحه علیه 13 شهروند بهایی ساکن کرمانشاه لغو شد. این شهروندان بهائی پیشتر در دو مرحله در مهرماه و آبانماه سال گذشته توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از چند هفته با قرار وثیقه آزاد شده بودند.
: روز چهارشنبه 12 دیماه، علی احمدی، شهروند بهایی ساکن قائمشهر که صبح روز سهشنبه 29 آبان، از سوی نیروهای امنیتی بازداشتشدهبود، با سپردن وثیقه 150 میلیون تومانی به صورت موقت و تا پایان مراحل دادسری آزاد شد.
: روز شنبه 15 دی 1397، چهار شهروند بهایی که از سوی شعبه اول دادگاه انقلاب مجموعاً به 130 ماه حبس تعزیری محکومشده بودند. جهت اجرای حکم بازداشت شدند. حکم این افراد در شعبه 23 دادگاه تجدید نظراستان اصفهان در تاریخ 24 اردیبهشت عینا تائید شده بود.
: دستکم 32 شهروند بهایی در یک پرونده مشترک به اداره اطلاعات کرج احضار و بازجویی شدند. این شهروندان پیشتر نیز در زمان بازداشت یکی دیگر از شهروندان بهایی به نام مهرداد حیرانی در کلاس وی حضور داشتند و در همان محل مورد بازجویی نیروهای امنیتی قرار گرفته بودند.
: تا پایان وقت اداری روز 16 دیماه 1397، محل کسب 9 شهروند بهایی در امیدیه پس از 34 روز فک پلمب شد. طبق قانون شهروندان میتوانند تا 15 روز در سال بدون دلیل خاصی اماکن کسب خود را تعطیل کنند با این حال این قانون برای شهروندان بهایی لحاظ نمی شود و در هر مناسبت مذهبی که طبق باورهای دینی آنان کسب و کار باید متوقف شود اداره های انتظامی و اماکن به پلمب اماکن کسب آنان اقدام می کنند.
: روز شنبه 15 دیماه 1397، سما نظیفی، شهروند بهایی و دانشجوی رشته معماری دانشگاه آزاد شهریار به دلیل بهایی بود از ادامه تحصیل محروم و از دانشگاه اخراج شد.
: روز شنبه 15 دیماه 1397، محل کسب فرشید دیمی، شهروند بهایئ در بیرجند به دستور مقامات قضایی پلمب شده است.
: دو تن از شهروندان بهائی بازداشت شده در کرج به نامهای سروش آگاهی و ندا شبانی کماکان در بازداشت و بی خبری به سر میبرند. این شهروندان بهایی در تاریخ 7 آذرماه سال جاری توسط نیروهای امنیتی شهر کرج بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.
: در تاریخ 10 دیماه 1397، یک شهروند بهایی به نام لیزا تبیانیان در دادگاه تجدید نظر استان البرز از اتهامات مطروحه در دادگاه بدوی تبرئه شد. لیزا تبیانیان پیشتر از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به 7 ماه حبس تعزیری محکوم شده بود.
: بدیع صفاجو، دانشجوی بهایی ترم هفت مهندسی شیمی، روز چهارشنبه 19 دیماه 1397، به دلیل اعتقاد به دیانت بهائی از واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اخراج و از ادامه تحصیل محروم شده است.
: روز چهارشنبه 19 دیماه 1397، معین محمدی، شهروند بهائی ساکن یزد توسط نیروهای امنیتی این شهر بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است.
:یک دانشجوی بهایی به نام شایان معنوی، به دلیل بهایی بودن از دانشگاه آزاد واحد شهر قدس اخراج شد. با وجود محرومیت شهروندان بهایی از تحصیل در دانشگاهها، برخی از این شهروندان گاها موفق به ورود به دانشگاه شده و پس از مدتی به بهانههای مختلف توسط مسئولین از ادامه تحصیل محروم میمانند.
: آزیتا رفیعزاده شهروند بهایی زندانی از روز یکشنبه 16 دی ماه در اعتراض بهمحدودیت تماس تلفنی بند زنان زندان اوین با خانوادههایشان استفاده از تماس تلفنی برای ارتباط با خانوادههای خود را متوقف کردند. زنان زندانی در بند نسوان زندان اوین تا این اواخر هفتگی فقط سه بار و هر بار به مدت 20 دقیقه میتوانستند با خانوادههای خود تماس تلفنی داشته باشند اما اکنون این زمان به 10 دقیقه کاهش پیدا کرده است. همچنین زمان برقراری تماسهای تلفنی نیز برای زندانیان به صورت محدود و مشخص تعیین شده است.
: دو شهروند بهائی ساکن یزد به نامهای مهران بندی امیرآبادی و مهران اسلامی امیرآبادی, روز شنبه 22 دیماه 1397، توسط شعبه 11 دادگاه تجدید نظر استان یزد هر کدام به یک سال حبس تعزیری محکوم شدند.
: یک دانشجوی بهائی به نام شیرین بنی نژاد، به دلیل بهائی بودن از دانشگاه آزاد سما اندیشه اخراج شد. با وجود محرومیت شهروندان بهایی از تحصیل در دانشگاهها، برخی از این شهروندان گاها موفق به ورود به دانشگاه شده و پس از مدتی به بهانههای مختلف توسط مسئولین از ادامه تحصیل محروم میمانند.
: روز شنبه 29 دی ماه 1397، دو تن از شهروندان بهائی ساکن کرمان بنامهای کیانا رضوانی و کیمیا مصطفوی توسط نیروهای امنیتی این شهر بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. از دلایل بازداشت و محل نگهداری این شهروندان تا زمان تنظیم گزارش اطلاع دقیقی در دست نیست.
: روز یکشنبه 30 دی ماه 1397، آتوسا احمدآئی (خرمی)، شهروند بهایی، توسط نیروهای وزارت اطلاعات در منزل شخصی خود در تهران بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
: روز پنجشنبه 4 بهمنماه، دو شهروند بهائی به نامهای “کیانا رضوانی” و “کیمیا مصطفوی” که توسط نیروهای امنیتی در کرمان، بازداشت شدهبودند، با سپردن وثیقه به صورت موقت از زندان کرمان آزاد شدند.
: در تاریخ 15 دیماه 1397، سهیل حقدوست، شهروند بهائی ساکن قائمشهر توسط شعبه 28 دادکاه تجدید نظر استان مازندران به تحمل 4 ماه حبس تعزیری محکوم شد. در دادنامه صادره توسط دادگاه تجدید نظر اتهام عنوان شده علیه این شهروند بهایی “تبلیغ علیه نظام” بوده است.
: روز دوشنبه 8 بهمن 1397 ندا شبانی، شهروند بهائی که در تاریخ 7 آذرماه سالجاری از سوی نیروهای امنیتی در کرج بازداشت شدهبود، با سپردن وثیقه 300 میلیون تومانی به صورت موقت، تا پایان مراحل دادرسی آزاد شد.
: روز دوشنبه 8 بهمن 97، فرزاد روحانی شهروند بهایی ساکن یزد توسط مأموران امنیتی بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقلشدهاند. «مأموران وزارت اطلاعات بدون نشان دادن حکم منزل این شهروند بهایی را تفتیش و تمام وسایل شخصی مربوط به ایشان و کارشان را جمعآوری کردند».
: روز شنبه 13 بهمنماه 1397، افسانه امامی، شهروند بهائی ساکن تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است. مامورین پیش از حضور وی در منزل و در حضور همسرشان ضمن تفتیش منزل، تعدادی از وسایل شخصی از جمله موبایل، کامپیوتر و کتب ایشان را نیز ضبط کردند.
: روز شنبه 13 بهمنماه 97 دو تن از شهروندان بهائی ساکن یزد بنامهای؛ مهران اسلامی امیرآبادد و مهران بندی امیرآبادی جهت تحمل دوران محکومیت راهی زندان این شهر شدند.
: مریم غفارمنش، شهروند بهائی ساکن کرج، علیرغم گذشت 140 روز از زمان بازداشت کماکان در در زندان اوین به سر میبرد.
: شعبه 17 دادگاه تجدید نظر استان فارس پنج شهروند بهایی اهل شیراز را مجموعا به 30 ماه حبس تعزیری محکوم کرد. بر اساس حکم صادره توسط این دادگاه، فرهاد سرافراز، شهرام منصور، وحید دانا، سعید عابدی و ادیب حق پژوه، هر کدام به تحمل 6 ماه حبس تعزیری محکوم شدند.
:روز دوشنبه 26 آذر 1397 محمدرضا(کسری) طیفوری شهروند ساکن اصفهان که پیش تر توسط دادگاه انقلاب اصفهان به اتهام “تبلیغ علیه نظام از طریق تبلیغ آیین بهایی” و تکثیر فیلم محسن مخملباف در ارتباط با بهائیان، به 5 سال حبس تعزیری محکوم شده بود و سپس این حکم در مرحله تجدید نظر به یک سال کاهش پیدا کرده بود جهت تحمل دوران حبس یک ساله خود راهی زندان مرکزی اصفهان شده است.
: روز دوشنبه 15 بهمنماه 1397، رویا حسین زاده، شهروند بهائی با تودیع قرار وثیقه 50 میلیون تومانی و تا پایان مراحل دادرسی از زندان لاکان رشت آزاد شده است.
: آتوسا احمدآئی رفسنجانی، شهروند بهایی ساکن تهران با گذشت 21 روز از زمان بازداشت کماکان در بازداشت و بی خبری به سر میبرد. “علیرغم پیگیریهای مکرر خانواده خانم احمدآئی، وی تاکنون هیچ تماس و ملاقاتی نداشته و آنها از وضعیت سلامت ایشان بیخبرند. همچنین مسئولین زندان اوین از پذیرش هر گونه وسایل شخصی، بهداشتی، پول و پوشاک برای ایشان خودداری کردهاند.
: روز پنجشنبه 25 بهمن 1397 اجرای حکم حبس پنج تن از شهروندان بهائی ساکن شیراز بنامهای “فرهاد سرافراز”، “شهرام منصور”، “وحید دانا”، “سعید عابدی”و “ادیب حقپژوه” که پیش از این توسط شعبه 17 دادگاه تجدیدنظر تائید شده بود با توجه به اعمال عفو 22 بهمن و در ادامه آزادی زودهنگام و لغو اجرای محکومیت برخی زندانیان لغو و به وکیل آنها ابلاغ شده است.
: روز شنبه 27 بهمن ماه 1397، دو شهروند بهائی بهانی ساکن یزد به نامهای مهران بندی امیرآبادی و مهران اسلامی امیرآبادی از زندان این شهرآزاد شدند. این افراد در تاریخ 13 بهمن ماه جهت تحمل دوران محکومیت یک ساله خود راهی زندان شده بودند. موج جدید آزادی زودهنگام زندانیان سیاسی که به مناسبت 22 بهمن آغاز شده تاکنون شامل 30 زندانی یا محکوم سیاسی شده است.
: روز سهشنبه 30 بهمنماه 1397، چهار تن از شهروندان بهائی محبوس در زندان وکیل آباد مشهد بنامهای؛ ساقی فدائی, می خلوصی , دری امری و شایان تفضلی که جهت سپری کردن دوران محکومیت حبس یک ساله خود در زنداتن وکیل آباد مشهد بسر می بردند در ادامه روند آزاد سازی زندانیان با محکومیت یک سال و یا کمتر در راستای عفو 22 بهمن از زندان آزاد شده اند.
: روز سه شنبه 7 اسفند 1397. هفته گذشته جلسه رسیدگی به اتهامات فاروق ایزدی نیا, محقق، مترجم و شهروند بهائی ساکن تهران در محل دادگاه انقلاب تهران برگزار شد. این شهروند بهائی با اتهام “تبلیغ علیه نظام” مورد محاکمه قرار گرفته است. این نکته حائز اهمیت است که “فاروق ایزدی نیا” پیشتر، دو بار به مدت طولانی به دلیل باورمند بودن به آئین بهائی به حبس محکرم شده بود.
: روز چهارشنبه 8 اسفند 1397.غزاله باقری طاری، شهروند بهائی ساکن تهران به اتهام اقدام علیه امنیت ملی به 5 سال حبس تعزیری محکوم شد. وی در تاریخ 29 مهرماه سال 1396 و در روزهائی که یکی از روزهای مهم در آئین بهائی محسوب میشود در تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت و 23 روز بعد به قید وثیقه و بطور موقت آزاد شده بود. لازم به ذکر است که اتهام مطروحه علیه غزاله باقری “اقدام علیه امنیت کشور از طریق عضویت و اداره تشکیلات بهایی” عنوان شده است.
: روزدوشنبه 20 اسفند 1397, سعید ناصری شهروند بهائی ساکن تهران که جهت پیگیری وضعیت همسرش افسانه امامی و برادر وی حمید ناصری که نامبردگان در بازداشت نیروهای امنیتی بسر میبرند به زندان اوین مراجعه کرده بود بازداشت شده است. همچنین حمید امامی در تاریخ 20 اسفند ماه 1397 و قبل از ظهر در مقابل محل کسب خود توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان اوین منتقل شده بود.
: روزشنبه 11 اسفند 1397 . طی روزهای گذشته پویا تبیانیان، شهروند بهائی محبوس در زندان سمنان که از سال 1391 جهت سپری کردن محکومیت حبس 7 ساله خود در زندان سمنان محبوس شده بود پس از تحمل بیش از 6 سال حبس از این زندان آزاد شد.
: روز چهارشنبه 15 اسفندماه 1397، آتوسا احمدآئی رفسنجانی شهروند بهائی ساکن تهران که در تاریخ 30 دیماه 1397 توسط نیروهای امنیتی و در منزل شخصی خود بازداشت شده بود.با تودیع قرار وثیقه 200 میلیون تومانی و تا پایان مراحل دادرسی از زندان اوین آزاد شد.
: روز سه شنبه 21 اسفند 1397, ذبیح الله رئوفی شهروند بهائی محبوس در زندان مرکزی سنندج آزاد شده است. ذبیح الله رئوفی در تاریخ 17 شهریور ماه 1394 توسط نیروهای امنیتی در منزل خود بازداشت و 6 روز بعد با قرار وثیقه 30 میلیون تومانی و بطور موقت آزاد شده بود.
: روز شنبه 25 اسفند 1397, افسانه امامی شهروند بهائی ساکن تهران, که در تاریخ 13 بهمن ماه 1397 توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود بازداشت شده بود با تودیع وثیقه 500 میلیون تومانی بطور موقت از زندان اوین آزاد شد.
: روز یکشنبه 26 شهریور 1397, مریم غفارمنش, شهروند بهائی ساکن کرج با تودیع وثیقه از زندان اوین آزاد شد. این شهروند بهائی در تاریخ 25 شهریور ماه 1397 توسط نیروهای امنیتی در کرج بازداشت و پس از تفتیش منزل وی همزمان با انتقال به بند 209 زندان اوین بمدت 2 ماه در سلول انفرادی محبوس شده بود.
: روز سه شنبه 28 اسفند 1397 .شیدا قدوسی شهروند بهائی محبوس در زندان گرگان با اسفاده از قانون آزادی مشروط از این زندان آزاد شده است. با توجه به قانون آزادی مشروط چنانچه مجموع محکومیت حبس متهم زیر ده سال باشد میبایستی یک سوم مجموع حبس خود را سپری کند و با نظر دادستان میتواند مشمول قانون آزادی مشروط بشود. این شهروند بهائی که مادر دو فرزند است در دادگاه بدوی به 11 سال حبس تعزیری محکوم شده بود.
: در ساعات اولیه صبح روز یکشنبه 11 فروردین 1398, ژینوس سبحانی, شهروند بهائی ساکن تهران پس از مراجعه ماموران امنیتی این شهر به منزل وی این شهروند بهائی را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کرده اند. در زمان بازداشت این شهروند بهائی, نیروهای امنیتی برخی لوازم شخصی وی از قبیل لب تاب و گوشی تلفن همراه وی را ضبط کردند.
: صبح روز دوشنبه 12 فروردین1398, ژینوس سبحانی شهروند بهائی که پیش از این در تاریخ 11 فروردین ماه,صبح هنگام و پس از مراجعه ماموران امنیتی به منزل وی بازداشت و به بازداشتگاه منتقل شده بود پس از یک روز بازداشت از بازداشتگاه نیروهای امنیتی در تهران آزاد شده است.
: در تاریخ 14 فروردین 1398 دادگاه انقلاب یزد طی حکمی معین محمدی، از شهروندان بهائی این شهر را به 6 سال حبس تعزیری محکوم کرده است. معین محمدی در تاریخ 19 دی ماه سال 1397 بهنگام خروج از خانه توسط ماموران امنیتی یزد بازداشت شده بود. همچنین خانواده این شهروند بهائی در زمانی که متوجه شدند وی به محل کارش نرسیده با توجه به پیگیرهایی که انجام داده بودند پس از گذشت چندین ساعت متوجه شدند که معین محمدی بازداشت شده است. گفتنی است پیش از بازداشت وی نیروهای امنیتی به منزل او رفته و علاوه بر تفتیش منزل ایشان منزل پدر آقای محمدی را نیز تفتیش کرده بودند؛ در صورتی که حکم بازرسی منزل مربوط به منزل خود معین محمدی بوده است. مامورین پس از تفتیش کامل منازل، موبایلها، لپتاپها و تعدادی از کتب و وسایل شخصی را نیر با خود برده بودند.
: روز یکشنبه 18 فروردینماه 1398, سه شهروند بهائی ساکن شیراز بنامهای: پژمان شهریاری, کوروش روحانی و محبوب حبیبی توسط دادگاه تجدید نظر استان فارس به ترتیب به 6 ماه و 3 ماه و یک روز و 6 ماه حبس تعزیری محکوم شدند.با توجه به حکم صادره که امروز یکشنبه 18 فرودین 1398 به هر سه نفر این شهروندان ابلاغ شده است کوروش روحانی به تحمل 3 ماه و یک روز و محبوب حبیبی و پژمان شهریاری هریک به تحمل 6 ماه حبس تعزیری حبس تعزیری محکوم شدند.
: معین محمدی, شهروند بهائی محبوس در زندان یزد عصر روز چهارشنبه 21 فروردین ماه 1398 با تودیع قرار وثیقه آزاد شد. این شهروند بهائی در تاریخ 19 دی ماه 1397 بهنگام خروج از خانه توسط ماموران امنیتی یزد بازداشت شده بود. با ارجاع پرونده معین محمدی به دادگاه و برگزاری دادگاه, این شهروند بهائی از سوی دادگاه انقلاب یزد مورد محاکمه قرار گرفت و به تحمل 6 سال حبس تعزیری محکوم شده است.
: ذبیح الله رئوفی, شهروند بهائی اهل سنندج روز یکشنبه مورخ 25 فروردین 1397 جهت سپری کردن دوران تبعید ساعتی پیش خود را به دایره اجرای احکام شهرستان میناب معرفی کرده است. این شهروند بهائی از سوی شعبه 4 دادگاه تجدیدنظر سنندج به به اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام” به یک سال حبس تعزیری و یک سال تبیعید به شهرستان میناب واقع در استان هرمزگان محکوم شده بود. ذبیح الله رئوفی, با توجه به اینکه در تاریخ 21 اسفند ماه 1398 در راستای آزاد سازی زودهنگام زندانیان آزاد شده بود با دریافت احضاریهای جهت اجرای حکم تبعید به شعبه 4 اجرای احکام دادگاه انقلاب شهرستان میناب احضار شده بود.
: 31 فروردین 1398،محسن مهرگانی، شهروند بهائی محبوس در زندان مرکزی اصفهان در تاریخ 10 فروردین ماه سالجاری با توجه به مشمول شدن پرونده وی برای آزادی مشروط از این زندان آزاد شد. این شهروند بهائی پیش از این در از دی ماه سال 1397 جهت تحمل دوران محکومیت خود راهی این زندان شده بود.
: روز شنبه 7 اردیبهشت 1398 نگین قدمیان، شهروند بهائی با توجه به اتمام مرخصی 5 روزه در تاریخ 7 اردیبهشت 1398 به زندان اوین بازگشت.
: روز سه شنبه 10 اردیبهشت 1398, جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات 13 تن از شهروندان بهائی ساکن کرمانشاه بنامهای “نغمه شادابی، سهیلا شادابی، فرزانه امینی و برهان تبیانیان, پیمان قیامی، عزت الله شهیدی: فروزان امینی، کامبیز مرادی پور، امرالله اسلامی، نعمت الله شادابی، سینو رسولی، سپیده احراری و امیر کدیور” برگزار شد.
: یلدا فیروزیان, اردشیر فنائیان و بهنام اسکندرانی سه تن از شهروندان بهائی ساکن سمنان در ساعات اولیه صبح روز سه شنبه 10 اردیبهشت 1398 توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از تفتیش منازل و ضبط برخی وسائل شخصی, جملگی هر سه نفر را به بازداشتگاه اداره اطلاعات سمنان منتقل شدند.
: روز چهارشنبه، 18 اردیبهشت 1398 ، منزل یک شهروند بهایی ساکن اصفهان به نام “نیوشا بهین آئین” توسط نیروهای امنیتی این شهر مورد تفتیش گرفت. مامورین پس از تفتیش محل تعدادی از لوازم شخصی از جمله لپ تاپ، تلفن همراه و کتب دینی ایشان را نیز با خود بردند. گفته می شود همزمان با این اقدام خانم بهین آئین نیز به اداره اطلاعات اصفهان احضار شده است.
; روز سهشنبه 17 اردیبهشت 1398، سه تن از شهروندان بهایی ساکن شیراز به نامهای «پژمان شهریاری»، «محبوب حبیبی» و «کوروش روحانی» جهت اجرای حکم به زندان عادلآباد شیراز منتقل شدند. دادگاه تجدیدنظر شیراز «محبوب حبیبی» و «کوروش روحانی» را به 6 ماه حبس و «پژمان شهریاری» را به 3 ماه و یکروز حبس تعزیری، با اتهام “تبلیغ علیه نظام” محکوم کرده بود.
: روز یکشنبه 22 اردیبهشت 1398, “حشمت الله احسانی”, شهروند بهائی ساکن روستای مازگان کاشان که در زمینه گلاب گیری در این شهر فعالیت اقتصادی و شغلی میکند در پی یورش ماموران امنیتی, علاوه بر ضبط وسائل گلابگیری به وی اعلام شد که حق ادامه فعالیت شغلی در این زمینه را ندارد. گفته می شود که این شهروند بهائی مورد تهدید قرار گرفته که در صورت اطلاع رسانی در ارتباط با این موضوع از سوی نهادهای امنیتی با مشکل مواجه خواهد شد.
: روز سه شنبه 24 اردیبهشت 1398, “حسن ممتاز سروستانی”، شهروند بهائی محبوس در زندان اوین جهت انجام آزمایشات پزشکی به بیمارستان خارج از این زندان منتقل شد و با توجه به انجام عمل آنژیوگرافی و تاکید پزشک معالج مبنی بر بستری شدن و استنت گذاری «فنر قلب» روز چهارشنبه 25 اردیبهشت ماه سالجاری به زندان اوین بازگردانده شده است. این شهروند بهائی پیشتر به دلیل تدریس ادبیات فارسی به دانشجویان محروم از تحصیل بهایی در دانشگاه مجازی بهاییان به 5 سال حبس محکوم شده بود.
: روز پنجشنیه 27 اردیبهشت 1398, “فرزاد روحانی منشادی”, شهروند بهائی ساکن یزد بعد از گذشت 3 ماه نیم بازداشت, با تودیع وثیقه ای به مبلغ 700 میلیون تومان بطور موقت و تا اتمام مراحل دادرسی آزاد شده است. جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات فرزاد روحانی منشادی در تاریخ 25 اردیبهشت ماه سالجاری از سوی دادگاه انقلاب یزد برگزار شده بود.
: روز شنبه 11 خرداد 1398 , یلدا فیروزیان, اردشیر فنائیان و بهنام اسکندرانی 3 تن از شهروندان بهائی ساکن سمنان که بیش از یک ماه از بازداشت آنها میگذرد کماکان در وضعیت بلاتکلیف بسر میبرند و خانوادهای این 3 شهروند بهائی از وضعیت و سلامت فرزندانشان در نگرانی بسر میبرند.
; روز سه شنبه 21 خرداد 1398, شش تن از شهروندان بهائی ساکن تبریز بنامهای؛ خیرالله بخشی, مونیکا علیزاده«اقدسی», کامبیز میثاقی, شبنم عیسی خانی, فرزاد بهادری و شهریار خداپناه توسط شعبه 1 دادگاه انقلاب تبریز به ریاست قاضی رحیم حملبر با حضور عباس جمالی وکیل مدافع هر 6 شهروند بهائی برگزار شد.
: روز شنبه 25 خرداد 1398, شش تن از شهروندان بهائی ساکن تبریز بنامهای؛ خیرالله بخشی, مونیکا علیزاده«اقدسی», کامبیز میثاقی, شبنم عیسی خانی, فرزاد بهادری و شهریار خداپناه که در تاریخ 21 خرداد ماه سالجاری از سوی شعبه 1 دادگاه انقلاب این شهر به ریاست “قاضی رحیم حملبر” مورد محاکمه قرار گرفته بودند, هر یک به تحمل 6 ماه حبس تعزیری محکوم شدند.
: روز چهارشنبه 29 خرداد 1398, دادگاه بدوی در تهران طی حکمی نگین تدریسی, شهروند بهائی ساکن تهران را از بابت اتهاماتی ازقبیل “پرداخت شهریه کلاس زبان به یک شهروند افغانستانی”، “دادن مشاوره روانشناسی” و ” یادداشتهایی که در دفتر شخصی خود جهت آموزش دیگران نوشته بود” به تحمل 5 سال حبس تعزیری محکوم کرد.
: دادگاه تجدیدنظر استان خراسان با صدور حکمی, کاویز نوزدهی, شهروند بهائی ساکن مشهد را از اتهامات “اقدام علی امنیت ملی” و “تبلیغ علیه نظام” تبرئه کرده است. این شهروند بهائی از سوی دادگاه بر حسب اتهامات فوق به تحمل 4 سال حبس تعزیری محکوم شده بود.
: حسب بخشنامه صادره از سوی سازمان بهزیستی کشور از این پس مهد های کودک از بکارگیری و استخدام پیروان سایر ادیان منع شدند. دربند 19 این بخشنامه که متن آن به دست مرکز اسناد حقوق بشر ایران رسیده آمده است: به کار گیری پرسنل از پیروان سایر ادیان تحت هر عنوان در مهدهای کودک، به غیر از مهدهای مخصوص پیروان سایر ادیان، ممنوع میباشد.
در ادامه روند ستیز با بهاییان ، حقوق آنان به شرح ذیل نقض گردید:
گزارش آماری | ||
احضار و بازجویی | 34 مورد | |
بازداشت و بیخبری | 23 مورد | |
محاکمه | 48 مورد | |
محرومیت از درمان و دسترسی به خدمات پزشکی | 1 مورد | |
شکنجه | 1 مورد | |
تهدید | 1 مورد | |
بلاتکلیفی افراد بازداشت شده | 7 مورد | |
محرومیت از کار | 2 مورد | |
محرومیت از تحصیل | 5 مورد | |
فرافکنی و حاشیه سازی | 8 مورد | |
صدور حکم حبس | 27 مورد | |
آغاز دوران محکومیت | 10 مورد | |
پلمپ محل کسب | 1 مورد | |
تفتیش منزل | 8 مورد | |
ضبط وسائل | 10 مورد | |
محرومیت از تماس تلفنی | 2 مورد | |
آزادی موقت و با قرار وثیقه | 10 مورد | |
عفو 22 بهمن | 11 مورد | |
آزادی از زندان با پایان دوران محکومیت | 2 مورد | |
ازادی مشروت | 2 مورد | |
محرومیت از حقوق شهروندی | 30 مورد | |
جمع کل موارد نقض | 130 مورد | |
**************************************************************************************************
مسیحیان
جمهوری اسلامی کمر به نابودی مسیحیت بسته است، واقعیتی است تلخ در مورد جفا بر مسیحیان ایران؛ مسیحیانی که به خاطر دگراندیشی و تغییر دین از سوی حکومت مذهبی جمهوری اسلامی مورد اتهام و محکومیت قرار میگیرند. جفا بر مسیحیان در کشورهای اسلامی رو به رشد است و روزانه مسیحیان بسیاری مورد آزار و اذیت قرار میگیرند. در جمهوری اسلامی ایران نیز، تعداد بیشماری از مسیحیان به خاطر تغییر دین و فعالیتهای مذهبیشان زندانیشده، مورد اتهام و محکومیت قرار میگیرند. در حال حاضر بر اساس گزارش سازمانهای مدافع حقوق مسیحیان در ایران گفته میشود تعداد زیادی از مسیحیان شناختهشده تنها به جرمهایی نظیر اقدامات بشارتی و یا آموزش و پخش انجیل در زندان به سر میبرند و یا دیگر شهروندان مسیحیی با عناوین جاسوسی محکوم میشوند و بسیاری از نوکیشان مسیحی تحت جفا قرارگرفته و با ضربات شلاق به جرم روزهخواری و شرب خمر در مراسم عشاء ربانی یا شکنجه و آزار در سلول خود در زندانهای ایران مواجه شده و بعضاً حتی تحدید به مرگ شدهاند. فشار دستگاههای امنیتی و قضایی بر کلیساها همچنان ادامه دارد و در ادامه سلسله محدودیتهای اعمالشده از سوی مسئولان امنیتی، کلیساهای تبشیری رسمی، کلیسای جماعت ربانی مرکز در تهران، کلیسای پروتستان عمانوئیل، کلیسای انجیلی پطرس واقع در تهران و … یا بهاجبار تن به همکاری با نهادهای امنیتی و تن دادن به خواستههای آنان مبنی بر افشای فهرست اعضای این کلیساها به همراه سایر مشخصات ایشان منجمله شماره ملی، بستن درهای خود را به روی ایمانداران و نوکیشان مسیحی فارسیزبان و عدم برگزاری مراسم به زبان فارسی دادهاند و یا بهکل تعطیل، رهبران آنان جمهوری مانند روبرت آسریان دستگیر و با احکام غیرمنصفانه و بلندمدت مواجه شدهاند. حتی کلیساها از پذیرش فارسی زبانان خودداری میکنند و باید مراسم خود را به زبان غیر از فارسی برگزار نمایند . صدور احکام حبس برای مسیحیان ایران همچنان ادامه دارد؛ با اینکه در قانون اساسی ایران آزادی دینی مسیحیان، کلیمیان و زرتشتیان به رسمیت شناختهشده ولی عملکرد حکومت در برابر تبلیغات دینی و اجرای مناسک مذهبی آنان تاکنون نشان داده است که اصول مندرج در قانون اساسی در مورد آزادی دین و مذهب و عدم تفتیش عقاید، تنها سرپوشی برای نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران بوده است. در قانون اساسی ایران مذهب شیعه جعفری تنها مذهب رسمی ایران بوده و ارگانهای مذهبی و امنیتی حکومت ایران تبلیغ اصول و مبانی این ادیان و مذاهب را تهدیدی برای ایدئولوژی غالب حکومتی قلمداد میکنند و این مسئله یکی از عمده دلایلی است که حاکمیت بهواسطهی آن، پیروان و مبلغین مسیحیت را سرکوب و با بستن کلیسای آنان، راه را برای تبلیغات دینی این دسته از پیروان ادیان در ایران ، سد میکند .
در این ماه ها
: در ادامه روند رو به افزایش سرکوب دگراندیشان مذهبی در ایران, یک رسانه وابسته به سپاه پاسداران، گزارش داد که 9 تن از نوکیشان مسیحی در استان البرز توسط اداره اطلاعات سپاه پاسداران در این شهر بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل گردیدند.
: جمشید درخشان، نوکیش مسیحی ساکن کرج که در تاریخ 9 آذرماه سالجاری (30 نوامبر2018) در هشتگرد کرج بازداشت شده بود، در تاریخ 25 آذر ماه (16 دسامبر2018) با قرار وثیقه و تا پایان مراحل دادرسی به صورت موقت آزاد شده است.
: “شیما و شکوفه زنگنه” دو نوکیش مسیحی با قرار وثیقه 500 میلیون تومانی برای هر کدام و به صورت موقت تا پایان مراحل دادرسی از زندان سپیدار اهواز آزاد شدند. “شکوفه زنگنه” پس از گذراندن 24 روز بازداشت در تاریخ چهارم دی ماه از زندان بطور موقت آزاد شد.
: شعبه 54 دادگاه تجدید نظر استان تهران حکم صادره توسط دادگاه بدوی علیه مجیدرضا سوزنچی را به 2 سال حبس تعزیری کاهش داد.
: در تاریخ3 بهمن 1397 حدود ساعت 9 صبح، نیروهای امنیتی پس از ورود به منزل یک نوکیش مسیحی به نام «سینا مولودیان» وی را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند. همچنین نیروهای امنیتی در زمان بازداشت این نوکیش مسیحی اقدام به تفتیش منزل این نوکیش مسیحی نمودند و تعدادی از لوازم شخصی وی از جمله گوشی تلفن همراه و کتاب و لب تاب را ضبط کردند.
: 5 بهمنماه 1397، اسماعیل مغربی نژاد، نوکیش مسیحی اهل شیراز توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است. بر اساس این گزارش ماموران امنیتی پس از بازداشت اسماعیل مغربینژاد او را با خود به محل زندگیاش برده و پس از تفتیش خانه، وسایل شخصی او مانند لپتاپ، تلفن همراه، کتابهای مسیحی و نوشتههای روزانه او را ضبط کرده و با خود بردند. ماموران امنیتی مدعی شدند که حکم جلب به همراه دارند ولی درخواست اسماعیل مغربینژاد برای مشاهده آن را رد کردند.
: طی ماه بهمن 1397 دستکم 6 تن از نوکیشان مسیحی در شهر رشت توسط نیروهای امنیتی این شهر بازداشت و به مکانهای نامعلومی منتقل شدهاند. در تاریخ 9 بهمن 1397، دو نوکیش مسیحی به نامهای “حسین کدیور” و “خلیل پوردهقان” در یک جلسه کلیسای خانگی بازداشت شدند. در تاریخ 21 بهمن ماه نیز “عبدالرضا (متیاس) علی حق نژاد” در منزل شخصی خود بازداشت شد، در ادامه این روند 26 بهمن ماه نیز سه نوکیش مسیحی دیگر به نامهای “محمد وفادار”، “محمد (شهروز) اسلام دوست” و “کمال نعمانیان” در یک جلسه کلیسای خانگی بازداشت شدند. همچنین نیروهای امنیتی طی تماسی فاطمه (تینا) پسندیده، همسر کشیش زندانی یوسف ندرخانی، را تهدید کردهاند که در صورت خروج از استان گیلان بازداشت خواهد شد.
: فاطمه محمدی، نوکیش مسیحی از تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی به بهانههایی همچون ترتیب زمانی در ثبتنام محروم شده است.
: در تاریخ 15 بهمنماه 1397، سینا مولودیان، نوکیش مسیحی با تودیع قرار وثیقه و تا پایان مراحل دادرسی آزاد شد.
: یکشنبه 19 اسفند 1397 .تخریب بناها و قبر های متعلق به مسیحیان با انگیزه های مختلف صورت میگیرد. گاهی سودجویی های شخصی گاهی تحریم های دینی و اعتقادی و گاهی هم با انگیزه ی کسب سودهای میلیاردی از زمین هایی که این اثار تاریخی در ان قرار دارند. قبرستان مسیحیان در محدودهی تندرستان کرمان بیش از 100 سال قدمت دارد و افراد و مفاخر سرشناس در آن دفن شده اند . این اولین بار نیست که این قبرستان ها تخریب میشود. بسیاری افراد سودجو با انگیزه ی پیدا کردن گنج و اتیقه تاریخ را شخم میزنند و هیچ سازمانی مسعولیت این اسیب ها را بر عهد نمیگیرد.
: یکشنبه 19 اسفند 1397 .مسئول فنی اداره کل میراث فرهنگی استان فارس گفت: کلیسای مریم مقدس وضعیت مناسبی ندارد و نیازمند بهسازی اضطراری با صرف پنج میلیارد ریال اعتبار است که در سال جاری هنوز اعتباری برای بهسازی این اثر ملی اختصاص پیدا نکرده است!
: روز پنجشنبه 19 اردیبهشت 1398, ماموران اداره اطلاعات به همراه چند نفر از اعضای ستاد اجرائی فرمان امام در تبریز با یورش به کلیسای آشوریان در این شهر تمامی قفل دربهای ورودی به این مکان مذهبی که متعلق به مسیحیان آشوری انجیلی میباشد را عوض کرده و و صلیبی که بر بالای این کلیسا بود را پائین کشیدند.
در ادامه روند ستیز با مسیحیان ، حقوق آنان به شرح ذیل نقض گردید:
گزارش آماری | ||
بازداشت و بیخبری | 17 مورد | |
محرومیت از تحصیل | 1 مورد | |
فرافکنی و حاشیه سازی | 1 مورد | |
جلوگیری از برگزاری یا برهم زدن مناسک مذهبی | 12 مورد | |
صدور حکم حبس | 1 مورد | |
تفتیش منزل | 3 مورد | |
ضبط وسائل | 4 مورد | |
تخریب اماکن | 2 مورد | |
آزادی موقت و با قرار وثیقه | 4 مورد | |
جمع کل موارد نقض | 45 مورد | |
**************************************************************************************************
دراویش گنابادی
دراویش گنابادی و نعمت اللهی 11 میلیون نفر هستند ، یعنی 9 برابر کل نیروهای مسلح ایران . در بهمن و اسفند 1396 در شهر تهران به درگیری و زد وخورد دراویش با نیروهای امنیتی انجامید. در تنشهایی که میان پلیس ایران و شماری از دراویش گنابادی ایجاد شد نهایتاً به کشته شدن 3 مأمور پلیس و 2 عضو بسیج و بازداشت حدود 300 درویش در اول اسفند منجر شد. این تنشهای زمانی آغاز شد که دراویش نعمتاللهی گنابادی در اعتراض به ایجاد محدودیت علیه رهبر یا قطب خود، نورعلی تابنده ملقب به مجذوبعلی شاه، در منطقه پاسداران در شمال تهران تجمع کرده بودند. با گسترش این درگیری جامعهی دراویش طریقت نعمتاللهی گنابادی شاهد موج تازهای از سرکوب، آزار و اذیت همکیشان خود بودند. در این نوع از برخوردهای امنیتی و سرکوب گرایانه بر ضد دراویش طریقت نعمت اللهی گنابادی رقم خورد و دامنه این اتفاقات به حدی گسترش پیدا کرد که نیروهای امنیتی اقدام به محاصره گلستان هفتم واقع در خیابان پاسداران تهران کردند و میخواستند قطب دراویش گنابادی یعنی آقای نورعلی تابنده را به جرم اقدام علیه امنیت ملی دستگیر کنند که با دراویش با خط قرمز خواندن بازداشت دکتر تابنده (( یک پیرمرد نحیف 90 ساله ))مقاومت و درگیری دراویش با نیروهای امنیتی انجامید و دراویش به شدت ایستادگی جانانه ای در مقابل نیروهای امنیتی نمودند . اميرعلی محمدی لباف از دراویش گنابادی صبح روز یکشنبه 29 بهمن در کلاتنری 106 نامجو احضار و بازجوئی و مور تفتیش عقیده قرار گرفته و به شدت ضرب و شتم میشود . گفتنی است چند تن از دراویش با اطلاع از بازداشت وی، فوراً به این كلانتری مراجعه كردند که این امر منجر به آزادی آقای لباف و بازداشت نعمتالله ریاحی دیگر درویش گنابادی میشود. آقای نعمتالله ریاحی عصر همان روز به صورت پنهانی از کلانتری 106 به دادسرای ناحیه هفت منتقل و از آنجا به مأمورین امنیتی تحویل داده شده است . این اتفاقات و جو ملتهب ادامه پیدا کرد تا عصر روز 29 بهمن که این درگیریها شکل تازه ای به خود گرفت و قضیه از آنجا شکل گرفت که جمعی از دراویش با تجمع در مقابل کلانتری 106 نامجو خواستار آزادی نعمت الله ریاحی بودند که این تجمع مسالمت آمیز آنها با هجوم نیروهای یگان ویژه ناجا به کشتار 3 مامور پلیس و دو بسیجی و ضرب و شتم شدید بسیاری از دراویش و کشته شدن 5 تن از دراویش و تخریب منازل شهروندان و اتومبیلهای آنها و بازداشت بیش از 300 تن از دراویش منجر گردید .
در این ماه ها
: حسن شاهرضا از درویشان محبوس در زندان فشافویه به دلیل خارج نشدن ساچمههای اصابت کرده در جریان بازداشت خشونت آمیز درویشان گنابادی در حادثهی گلستان هفتم، به عفونت شدید ریه دچار شده است. بنا بر این گزارش همبندیهای آقای شاهرضا گفتهاند دهها ساچمه در بدن و از جمله به بافت ریهی این درویش گنابادی نفوذ کرده که با وجود گذشت 10 ماه از بازداشت هنوز از بدنش خارج نشده است.
: الهام احمدی، درویش گتابادی محبوس در زندان زنان قرچک که با شکایت محمدی رئیس زندان قرچک دادگاهی شده بود با رأی دادگاه کیفری به تحمل 148 ضربه شلاق محکوم شد. وی آذرماه سال جاری از بابت اتهامات “نشر اکاذیب و توهین به ماموران” به دادگاه احضار شده بود و از حضور در جلسه دادگاه خودداری کرده بود.
: روز چهارشنبه 26 دی 1397 شکوفه یداللهی، الهام احمدی و سپیده مرادی سه زن درویش محبوس در زندان قرچک به اتهام اخلال در نظم زندان، تمرد از دستور مأموران در حین انجام وظیفه و توهین به مأموران به شعبه 7 بازپرسی دادسرای اوین احضار شدند.
: مصطفی دانشجو وکیل دادگستری و دراویش گنابادی محبوس در زندان اوین که در حال سپری کردن محکومیت 8 ساله حبس خود میباشد بدلیل عدم توجه مسئولان زندان اوین در اعزام وی به مرکز درمانی جهت درمان قطعی بیماری خود 50 درصد ریه خود را از دست داده است و از سوی دیگر با توجه به مشکل قلبی که این زندانی عقیدتی با آن دست و پنجه نرم میکند با خطر جدی مواجه شده است.
: شکوفه یداللهی از جمله زنان درویش محبوس در بند زنان ندان قرچک ورامین که در حال سپری کردن دوران محکومیت حبس 5 ساله خود میباشد, به دلیل هوای آلوده به دود مواد مخدر و دخانیات باعث شدت یافتن سردردهای مزمن، بیحالی و ضعف در این درویش زن محبوس در زندان قرچک ورامین شده است. میزان درد او تا حدی بوده که به گفتهی همبندیهای وی “از شدت سردرد و ضعف، توان حرکت و حتی تکلم خود را از دست داده است”.
: 16 بهمنماه 1397، علیرضا لک، زندانی عقیدتی و از دراویش گنابادی محبوس در زندان تهران بزرگ که در حال سپری کردن حبس 7 ساله خود میباشد به دلیل فتق کشاله ران به بهداری این زندان منتقل شده و علیرغم نیاز فوری به عمل جراحی، با ممانعت مسئولان زندان از اعزام وی به بیمارستان مواجه شد. این ممانعت در حالی اتفاق افتاده که خانواده این درویش گنابادی محبوس کارهای ثبت نوبت در بیمارستان برای انجام عمل جراحی برای وی را انجام داده بودند.
: چهار درویش زندانی با پایان دورهی محکومیت زندان، برای اجرای حکم تبعید به شهرهای محل تبعیدشان منتقل شدند. این شهروندان در زمستان سال گذشته در جریان وقایع موسوم به گلستان هفتم بازداشت و به حبس، شلاق و تبعید محکوم شده بودند. مهدی مردانی، ابوالفضل صحرایی، مجتبی شکری و مهرداد رضائی چهار درویشی هستند که روز یکشنبه 28 بهمن ماه به ترتیب به شهرهای سیب سوران، سربیشه، سرباز و تایباد تبعید شدهاند.
: روز یکشنبه 12 اسفندماه 1397، علی شریفزاده، وکیل مصطفی دانشجو گفت: قاضی مقیسه رئیس شعبه 28 با عناوین اتهامی اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی و تبلیغ علیه نظام و نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی، موکلم را جمعاً به هشت سال حبس محکوم کرده بود که با اعتراض او، پرونده برای رسیدگی در شعبه تجدیدنظر به شعبه 36 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ارجاع شد. لازم به ذکر است علیرغم وخامت اوضاع جسمانی همچنان از دسترسی آقای دانشجو به خدمات پزشکی ممانعت بعمل آمده است.
: یکشنبه 26 اسفند 1397. حکم قطعی امیر نوری از بازداشت شدگان حادثه گلستان هفتم که در حال حاضر در زندان تهران بزرگ (فشافویه) بسر میبرد به وی ابلاغ شده است. براساس این حکم وی به تحمل 6 سال حبس تعزیری, 74 ضربه شلاق, 2 سال محرومیت از عضویت در احزاب و رسانه ها, 2 سال تبعید و 2 سال ممنوع الخروجی از کشور محکوم شده است.
: چهارشنبه 22 اسفند 1397. احکام قطعی 21 تن از دراویش گنابادی محبوس در زندان تهران بزرگ که در حادثه گلستان هفتم بازداشت شده بودند به آنها ابلاغ شده است. بر اساس این گزارش، حکم تبعید این درویشان با اعمال ماده 23 قانون مجازات صادر شده است. طبق ماده 23 قاضی میتواند به اختیار خودش برای محکوم مجازات تکمیلی در نظر بگیرد. مجازات تکمیلی به قاضی این اختیار را میدهد تا بر اساس تشخیص خود برای محکومان تا 2 سال تبعید صادر کند. شهرستانهای میرجاوه، زهک، تایباد، سراوان، سربندان، خاش، ثلاث باباجانی و برازجان عمده شهرستانهایی هستند که بهعنوان تبعیدگاه این درویشان درنظر گرفته شدهاند و در جمع بندی 167 سال زندانی و 1,554 ضربه ی شلاق و 42 سال تبعید 42 سال محرومیت از اجتماعی و رسانه و 42 سال ممنوع الخروج بودن حکم صادره برای 21دراویش گنابادی بوده.
: روز چهارشنبه 15 اسفند 1397 مصطفی دانشجو از دراویش گنابادی و وکیل دادگستری محبوس در بند 4 زندان اوین با تودیع وثیقه و بطور موقت از زندان اوین آزاد شد. این وکیل دادگستری پیشتر توسط شعبه 28 دادگاه انقلاب تهران به 8 سال حبس تعزیری محکوم شده است.
: سه شنبه 28 اسفند 1397. علی اصغر سالاری, زندانی عقیدتی و از دراویش گنابادی بازداشت شده در حادثه گلستان هفتم که پیشتر از سوی دادگاه تجدیدنظر به 18 ماه حبس تعزیری محکوم شده بود با استفاده از قانون آزادی مشروط از زندان فشافویه آزاد شده است.
: سنگ قبر یاورمحمد ثلاث، درویش گنابادی که سحرگاه روز دوشنبه 28 خردادماه، در زندان رجاییشهر کرج اعدام شد، برای پنجمین بار متوالی در قبرستان دارالسلام بروجرد توسط افراد ناشناس تخریب شد. گفتنی است حکم اعدام محمد ثلاث علیرغم فشار افکار عمومی مبنی بر پذیرش اعاده دادرسی، سحرگاه دوشنبه 28 خردادماه در حالی اجرا شد که وی مدعی بود مقامات قضایی او را تحت شکنجه و ضرب و جرح وادار به اعتراف اجباری کردهاند. حکم اعدام ثلاث درحالی از سوی شعبه نهم دادگاه کیفری یک استان تهران به ریاست قاضی محمدی کشکولی صادر شده بود که از زمان بازداشت تا صدور حکم قصاص تنها یک ماه نیم طول کشیده است و وی در طول برگزاری جلسه اول به وکیل انتخابی دسترسی نداشت.
در ادامه روند ستیز با دراویش گنابادی ، حقوق آنان به شرح ذیل نقض گردید:
گزارش آماری | ||
احضار و بازجویی | 3 مورد | |
محاکمه | 23 مورد | |
محرومیت از درمان و دسترسی به خدمات پزشکی | 5 مورد | |
شکنجه | 2 مورد | |
تبعید | 26 مورد | |
فرافکنی و حاشیه سازی | 5 مورد | |
ممنوع الخروج | 22 مورد | |
صدور حکم حبس | 23 مورد | |
صدور حکم شلاق | 23 مورد | |
تخریب اماکن | 5 مورد | |
آزادی موقت و با قرار وثیقه | 1 مورد | |
ازادی مشروت | 1 مورد | |
محرومیت از حقوق شهروندی | 24 مورد | |
جمع کل موارد نقض | 163 مورد | |
**************************************************************************************************
عرفان حلقه
حاکمیت کنونی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروههای مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری بهنظام را دچار چالش کنند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیتهای مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار دادهاند. این نکته حائز اهمیت است که دستگاه امنیتی حکومت ایران و به طور خاص وزارت اطلاعات دارای بخشهایی برای مقابله با ادیان، عرفانها و جمعیتهای فکری-دینی است که در چارچوب پذیرش فکری ایدئولوژی حکومت ایران نیستند.
در این ماه ها
: روز 8 بهمن 1397 ناهید بهشید، از هواداران محمدعلی طاهری طی یورش نیروهای امنیتی در منزل شخصیاش بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. گفته شده طی این بازداشت، ماموران امنیتی درب منزل او را شکسته و با تهدید به منزل وارد شده، تعدادی از وسایل شخصی وی و همسرش از جمله تعدادی کتاب، گذرنامه، لوح فشرده و تلفن همراهشان، توسط نیروهای امنیتی ضبط شدهاست.
: محمد زمان دریاباری، وکیل محمدعلی طاهری موسس “عرفان حلقه” در گفتگو با کمپین حقوق بشر ایران از صدور حکم تبرئه و قرار منع تعقیب موکلش توسط شعبه سوم دادسرای امنیت تهران در روز ششم بهمن خبر داد. وکیل آقای طاهری به هفت سال و نیم “بازداشت غیرقانونی” موکلش اشاره کرده و گفته که از نظر قانونی دیگر “هیچ دلیلی” برای نگه داشتن او در زندان وجود ندارد و “باید هر چه زودتر آزاد شود.
: محمد علی طاهری، بنیانگذارعرفان حلقه و زندانی محبوس در زندان اوین آزاد شد. روز دوشنبه 26 فروردین ماه 1398 رای دادگاه تجدید نظر مبنی بر تجمیع احکام صادره علیه آقای طاهری این و اعمال اشد مجازات صادر و با توجه به سپری کردن حدود 8 ماه حبس بیش از مدت محکومیت رسما آزاد شد.
در ادامه روند ستیز با پیروان عرفان حلقه ، حقوق آنان به شرح ذیل نقض گردید:
گزارش آماری | ||
بازداشت و بیخبری | 1 مورد | |
تهدید | 1 مورد | |
تفتیش منزل | 1 مورد | |
ضبط وسائل | 1 مورد | |
آزادی از زندان با پایان دوران محکومیت | 1 مورد | |
جمع کل موارد نقض | 4 مورد | |
**************************************************************************************************
سایر پیروان ادیان
: روز سهشنبه 7 اسفندماه 1397، شش تن از شهروندان ساکن تربت حیدریه، در ارتباط با یک جریان مذهبی موسوم به “انصار امام مهدی” یا “یمانی” بازداشت و به زندان این شهر منتقل شدند. از جمله اتهامات منتسبه به این شهروندان اقدام علیه امنیت ملی عنوان شده است.
: حسب بخشنامه صادره از سوی سازمان بهزیستی کشور از این پس مهد هی کودک از بکارگیری و استخدام پیروان سایر ادیان منع شدند. دربند 19 این بخشنامه که متن آن به دست مرکز اسناد حقوق بشر ایران رسیده آمده است: به کار گیری پرسنل از اقلیتهای دینی تحت هر عنوان در مهدهای کودک، به غیر از مهدهای مخصوص اقلیت های دینی، ممنوع میباشد.
: وضعیت جسمانی حسین سپنتا، شهروند زرتشتی زندانی که شش سال از دوران محکومیت خود را سپری کردهاست و از روز 1 اردیبهشتماه 1398 به دلیل عدم موافقت با آزادی مشروط و درخواست مرخصی دست به اعتصاب غذا زده، وخیم گزارش شدهاست. این زندانی در حالی پنجاه و سومین روز از اعتصاب غذای خود را پشت سر میگذارد که مسئولان زندان و مقامات قضایی با درخواست آزادی مشروط و نیز مرخصی او مخالفت میکنند.
در ادامه روند ستیز با پیروان سایر ادیان ، حقوق آنان به شرح ذیل نقض گردید:
گزارش آماری | ||
بازداشت و بیخبری | 6 مورد | |
محرومیت از کار | 1 مورد | |
اعتصاب غذا | 1 مورد | |
فرافکنی و حاشیه سازی | 1 مورد | |
مخالفت با مرخصی زندانیان | 1 مورد | |
محرومیت از حقوق شهروندی | 4 مورد | |
جمع کل موارد نقض | 14 مورد | |