۳۹ نفر از درویشان گنابادی بازداشتشده در حادثهی گلستان هفتم با حکم شعب ۱۵ و ۲۶ دادگاه انقلاب جمعاً به ۲۰۸ سال حبس تعزیری، ۱۵۵۴ ضربه شلاق، ۸ سال محرومیت از فعالیتهای اجتماعی و ۱۰ سال تبعید محکوم شدهاند.
به گزارش حقوق بشر در ایران ، محاکمهی دستهجمعی درویشان گنابادی و صدور احکام سنگین قضایی در دادگاههای کوتاهی که طول مدت آن برای هر درویش گاهی به چند دقیقه میرسیده است، با واکنش اعتراضآمیز افکار عمومی و جامعهی حقوقی کشور مواجه شده است. مجذوباننور خبرگزاری نزدیک به دراویش خبر دادهاست که فهرست تخلفات قضایی صورتگرفته در نحوه دادرسی و صدور حکم درویشان گنابادی را بهزودی منتشر خواهد کرد . به نقل از یک منبع مطلع در گفتگو با حقوق بشر در ایران , منابع مطلع پیشتر خبر از عدم روند قانونی دادرسی پرونده دراویش بازداشتی دادند و تمامی آنها در دادگاههای چند دقیقهای با اتهامهای عموما امنیتی مانند برهم زدن نظم عمومی یا بر هم زدن امنیت ملی با احکام سنگینی مواجه شدهاند.
فهرست اسامی و احکام این چهل درویش به نقل از این خبرگزاری به قرار زیر است:
وحید خموشی: ۱۲ سال حبس تعزیری و ۲ سال تبعید به راین
علیرضا آزادروش: ۷ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق و ۲ سال تبعید به کهنوج
علی کریمی: ۷ سال حبس تعزیری، ۲ سال تبعید به برازجان و ۷۴ ضربه شلاق
احسان ملکمحمدی: ۷ سال حبس تعزیری، ۲ سال تبعید به زابل و ۷۴ ضربه شلاق
احسان صفاری: ۷ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق و ۲ سال تبعید به زابل
آرمان ابوالفتحی: ۷ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق
آرمین ابوالفتحی: ۷ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق
مرتضی سهرابپور: ۷ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق
سعید خموشی: ۷ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق
محمداسعد زمانی: ۷ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق
مسعود علیمددی: ۷ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق
مجید رشیدی: ۷ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق
امیر سیدی: ۷ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق
افشین سلیمی: ۷ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق
امیر سلیمی: ۷ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق
محمدرضا ابوالفتحی: ۷ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق
مجید امیراحمدی: ۷ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق
حمیدرضا امیراحمدی: ۷ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق
محمدرضا زهتاب: ۷ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق
ابراهیم اللهبخشی: ۷ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق
نعمت کاظمی: ۷ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق
بابک تقیان: ۷ سال حبس تعزیری
مصطفی آرماندوست: ۷ سال حبس تعزیری
مهران اصغرزاده: ۷ سال حبس تعزیری
امین حسینی: ۶ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق
اصغر صمدیار: ۵ سال حبس تعزیری
امیربهادر جعفری: ۳ سال حبس تعزیری
میثم عزیزان: ۳ سال حبس تعزیری
مالک رضایی: ۲ سال حبس تعزیری
علیاصغر سالاری: ۲ سال حبس تعزیری
الیاس محمدی: ۲ سال حبس تعزیری
محمد امیراحمدی: ۲ سال حبس تعزیری
علی بلبلی: ۲ سال حبس تعزیری
اشکان کاظمی: ۲ سال حبس تعزیری
موسی فضلیپور: ۲ سال حبس تعزیری
مهدی سعادت: یک سال حبس تعزیری
هاشم آوازه: یک سال حبس تعزیری
مجید شایق: یک سال حبس تعزیری
ابراهیم رضایی: یک سال حبس تعزیری
پیشتر نیز هشت تن از دراویش گنابادی محبوس در زندان تهران بزرگ مجموعا به ۳۴ سال حبس تعزیری، ۲۹۶ ضربه شلاق و ۶ سال محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شدند.
ده درویش گنابادی دیگر نیز توسط شعب ۱۵ و ۲۶ دادگاه انقلاب تهران مجموعا به تحمل ۶۹ سال حبس، ۴۴۴ ضربه شلاق، ۱۴ سال تبعید، ۴ سال ممنوعالخروجی و ۸ سال محرومیت از فعالیتهای اجتماعی محکوم شدند.
گفتنی است برای ۲۳ تن از دروایش گنابادی در دادگاه انقلاب تهران، مجموعاً ۱۱۹ سال حبس تعزیری و نفی بلد صادر شدهاست و دادگاه ۸ تن دیگر از دروایش بازداشتی حادثه گلستان هفتم خیابان پاسداران شنبه ۵ خرداد ۱۳۹۷ در دادگاه انقلاب تهران در حالی برگزار شد که هیچ کدام آنها اجازه داشتن وکیل نداشتند.
همچنین، ۴۰ تن از دراویش گنابادی، در شعب ۱۵ و ۲۶ به ریاست قاضی صلواتی و قاضی احمدزاده، با اتهامهای امنیتی، به ۲ تا ۷ سال حبس تعزیری، شلاق و نفی بلد، محکوم شدند.
برای ۱۲ تن از دراویش گنابادی محبوس در زندان تهران بزرگ طی حکمی تازه مجموعا ۵۷ سال حبس در دادگاه انقلاب به ریاست قاضیان صلواتی و احمدزاده صادر شد.
چهار زن درویش محبوس در زندان قرچک ورامین نیز از سوی دادگاه انقلاب به ۲۰ سال حبس تعزیری محکوم شدند.
حال برخی از دراویش بازداشتی وخیم گزارش شدهاست و منابع خبری به کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی گفتهاند، تعدادی از آنها در طول مدت بازجویی و بازداشت مورد شکنجه یا ضرب و شتم قرار گرفتهاند.
منابع خبری به کمپین گفتهاند “دراویش بازداشتی از ابتدای بازداشت، از ابتداییترین حقوق خود محروم بودهاند و دادگاه آنان بدون اجرای تشریفات قانونی و بهرهمندی از حق وکیل و برخلاف قانون آئین دادرسی کیفری برگزار گردیده است.”
«اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی»، «اقدام علیه امنیت ملی»، «اخلال در نظم» و «تمرد از دستور پلیس» و «اخلال در نظم و آسایش عمومی جامعه» از جمله اتهاماتی است که علیه دستگیر شدگان مطرح شده است.
درگیری نیروهای امنیتی با دراویش از اواسط بهمن ۹۶ در مقابل منزل نورعلی تابنده، قطب دراویش صورت گرفت بود و پس از آن تحصن و تجمع دراویش گنابادی مقابل کلانتری ۱۰۲ در خیابان پاسداران در اعتراض به بازداشت نعمتالله ریاحی، یکی از دراویش با دخالت نیروهای امنیتی به خشونت و درگیری کشیده شد. در جریان این درگیری ها، صدها تن از دراویش معترض، بازداشت شدند یا مورد ضرب و شتم قرار گرفتند.
فشارها به دراویش در نظام جمهوری اسلامی عمدتا از شهر قم آغاز شد. قم مذهبیترین شهر ایران است و با توجه به نزاع تاریخی صوفیه و اهل شریعت، فشار بر دراویش در این شهر سابقه طولانی دارد و به سالهای قبل از انقلاب میرسد؛ اما در سالهای اول دهه هشتاد خورشیدی با انتشار شماری از کتابهای ضدصوفی در قم که این سلسله را به ضدشیعی بودن متهم میکردند، رفته رفته جو سنگینتری علیه آنها شکل گرفت. تنش در مناسبات حکومت با دراویش نعمتاللهی با تخریب برخی از مکانهای مذهبیشان و مخالفت حکومت با گردهمایی آنها به خصوص در قم وارد مرحله ای شد که یک دهه بعد در تهران به درگیری فیزیکی و خونریزی انجامید.
در سالهای گذشته اخبار و گزارشهای پرشماری از احضار، تهدید، بازداشت و در نهایت محاکمه و صدور احکام سنگین برای دراویش – به ویژه دراویش سلسله گنابادی- منتشر شده است.