خبرگزاری ایلنا گزارش داده که احمد جنتی دبیر شورای نگهبان در ابلاغیه ای خواستار جلوگیری از تایید صلاحیت کاندیداهای پیروان سایر ادیان در انتخابات شوراهای شهر و روستا شده است.
ایلنا تصویری از این نامه را منتشر کرده که در روزنامه رسمی کشور درج شده است. روزنامه رسمی کشور محل انتشار اطلاعیه های رسمی و قوانین ایران است که از سوی قوه قضائیه منتشر می شود. در نامه آقای جنتی آمده که تبصره ۱ ماده ۲۶ قانون انتخابات شوراها، در مناطقی که اکثریت ساکنان آنها “مسلمان و پیرو مذهب رسمی کشور” هستند، با گفته های آیت الله خمینی در ۱۲ مهر ماه ۱۳۵۸ مغایرت دارد و “خلاف موازین شرع” است.
ماده ۲۶ قانون انتخابات شوراها مربوط به شرایط نامزدها است که بر اساس آن نامزدهای انتخابات شوراهای شهر و روستا باید دارای “اعتقاد و التزام عملی به اسلام” باشند اما تبصره یک این ماده می گوید “پیروان سایر ادیان باید شناخته شده در قانون اساسی به جای اسلام باید به اصول دین خود اعتقاد و التزام عملی داشته باشند”.
در نامه احمد جنتی آمده است: “با عنایت به اطلاعات واصله از برخی مناطق کشور که اکثریت مردم آنها مسلمان و پیرو مذهب رسمی کشور هستند و افراد غیرمسلمان در این مناطق خود را داوطلب عضویت در شوراهای اسلامی شهر و روستا نمودهاند و با توجه به اینکه تصمیمات شوراها درخصوص مسلمین بدون لزوم رسیدگی آن در شورای نگهبان لازمالاتباع خواهد بود… تبصره ۱ ماده ۲۶ قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱۳۷۵ نسبت به چنین مناطقی با نص فرمایشات بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران … مغایر است و لذا خلاف موازین شرع شناخته شد”.
قانون اساسی ایران به علاوه دین اسلام، ادیان مسیحی، یهودی و زرتشتی را به رسمیت شناخته است. مطابق تبصره یک ماده ۲۶ قانون انتخابات شورها تایید صلاحیت داوطلبان نامزدی که دارای یکی از این ادیان رسمی باشند بلامانع است اما دبیر شورای نگهبان با استناد به گفته هایی از آیت الله روح الله خمینی، استفاده از این تبصره را در شهرهایی که “مسلمان و پیرو مذهب رسمی کشور” هستند خلاف موازین شرعی توصیف کرده است.
آیت الله خمینی در سخنانی که آقای جنتی به آن استناد کرده در جمع “ورزشکاران باستانی و قهرمانان سراسر کشور” در مهر ماه ۱۳۵۸ گفته “من لازم می دانم که مساله ای که الان محل ابتلای ماست به آقایان بگویم که در شهرهای خودشان که رفتند تبلیغ کنند، به برادران خودشان بگویند و آن مساله شوراهای شهر است”.
آقای خمینی در این سخنرانی با اشاره به احتمال تشکیل شوراها مشخصات نامزدها را برشمرده و گفته: “اول اینکه مومن باشند، مومن به این نهضت باشند؛ جمهوری اسلامی را بخواهند؛ طرفدار مردم باشند؛ امین باشند؛ اسلامی باشند”.
به نظر می رسد آقای جنتی با استناد به عبارت “اسلامی باشند” در اظهارات سال ۱۳۵۸ آیت الله خمینی، اجرای بخشی از قانونی که سال ۱۳۷۵ تصویب شده را “غیرشرعی” خوانده است.
انتخابات شوراها در ایران بر خلاف انتخابات مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان و ریاست جمهوری، بدون نظارت استصوابی شورای نگهبان برگزار می شود و به همین دلیل معمولا نامزدهای آن طیف وسیعی تری از شهروندان ایرانی را شامل می شود.
مرجع نهایی تایید صلاحیت ها در انتخابات شوراها، هیاتی مرکب از نمایندگان مجلس است.
وزارت کشور ایران اخیرا اعلام کرده است که از ۳ هزار نفری که در تهران برای انتخابات شوراها اعلام نامزدی کرده اند کمتر از ۱۰ درصد رد صلاحیت شده اند.