وزارت خارجه ایران به آلمان اعتراض کرد

به گزارش خبرگزاری فارس، حسن قشقاوی، معاون وزارت خارجه ایران گفته است که در غیاب سفیر آلمان در تهران، کاردار این سفارتخانه به وزارت خارجه احضار شده و یک مقام این وزارتخانه اعتراض جمهوری اسلامی را نسبت به اظهارات نایب رئیس مجلس آلمان به او ابلاغ کرده است.

کلودیا روت، نایب رئیس بوندشتاگ -مجلس سفلای پارلمان آلمان- روز ۲۱ ژانویه (۱ بهمن)، در راس هیات پارلمانی آن کشور برای یک سفر پنج روزه به دعوت مجلس ایران وارد تهران شد. این هیات در هنگام دیدار در تهران، علاوه بر مقامات مجلس، از جمله علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران، با محمدرضا عارف، رئیس بنیاد باران، نیز دیدار داشت. بنیاد باران وابسته به محمد خاتمی، رئیس جمهوری پیشین ایران است.

این ملافات و برخی اظهارات بعدی خانم روت با واکنش تند برخی رسانه‌های جمهوری اسلامی و شماری از نمایندگان مجلس از جمله محمد حسین ابوترابی‌فرد، نایب رئیس مجلس مواجه شد که او را به دخالت در امور داخلی جمهوری اسلامی متهم کرده و وزارت خارجه ایران را نیز به خاطر این ملاقات مورد انتقاد قرار دادند و خواستار احضار سفیر آلمان شدند. آقای ابوترابی‌فرد از جمله مقاماتی بود که با هیات آلمانی دیدار کردند.

آقای قشقاوی گفته است که روز یکشنبه، درجلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس حاضر شد و به انتقادات نمایندگان مجلس در مورد این سفر پاسخ داد. وی گفته است که “روشن شد که وزارت خارجه در خصوص هیج یک از ملاقات‌های صورت گرفته، توصیه خاصی به مجلس نداشته و صرفا به عنوان یک رابط، اصل یادداشت‌های سفارت آلمان در تهران را برای بررسی، اعلام نظر و اتخاذ تصمیم به مسئولان ذیربط مجلس شورای اسلامی ارسال کرده است.”

معاون وزارت خارجه گفت که این وزارتخانه قبل از سفر هیات آلمان به تهران، به سفر خانم روت به تهران در سال ۲۰۱۰ هم ا شاره کرده و “گزارشی از مواضع ایشان نسبت به جمهوری اسلامی ایران و بازتاب‌های مسایل قبل و بعد از این سفررا به کمییسون ارائه کرد.”

وی گفت که در پایان جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس سخنگوی این کمیسیون تایید کرد که مسئولیت سفرهای پارلمانی به عهده مجلس شورای اسلامی است و بقیه ارگان ها موظف به همکاری با مجلس هستند.

سفر جنجالی

به گزارش منابع خبری، کلودیا روت در دیدار با آقای عارف که روز ۲۵ ژانویه صورت گرفت، در مورد تظاهرات اعتراضی نسبت به نتیجه اعلام شده انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری ایران گفت که “ما در سال ۲۰۰۹ شاهد حرکت‌هایی در جامعه مدنی ایران بودیم و نمودهای آن را در جامعه شما دیدیم که دانشجویان و جوانان، آزادی می‌خواستند.” مقامات جمهوری اسلامی از اعتراضات سال ۱۳۸۸ با عنوان “فتنه” نام می‌برند و همچنان بر صحت نتایج اعلام شده آن انتخابات تاکید دارند.

خانم روت از حصر خانگی میرحسین موسوی و مهدی کروبی، دو نامزد معترض آن انتخابات نیز ابراز تاسف کرده و گفته بود که “به عقیده من، حصر خانگی باید برداشته شود و اگر چنین شود، فکر می‌کنم مردم رضایت بیشری خواهند داشت و من امیدوار بودم که این حصر برداشته شود.”

پس از این ملاقات، برخی از نمایندگان مجلس ایران خواستار لغو تمامی دیدارهای هیات آلمانی شدند و گزارش‌هایی هم از محدودیت‌هایی در برابر تماس و ملاقات‌های این هیات انتشار یافت. از جمله برخی منابع خبری گفتند که قرار بود خانم روت با نمایندگان برخی اقلیت‌های مذهبی و همچنین شماری از هنرمندان و فعالان جامعه مدنی ایران دیدار کند که بعضی از این دیدارها انجام نشد.

همچنین، در آن زمان وبسایت سحام نیوز، متعلق به حزب اعتماد ملی، گزارش کرد که قرار بود ملاقاتی بین رئیس هیات آلمانی با نرگس محمدی، محمد نوری زاد و علی سیف زاده، از فعالان سیاسی منتقد حکومت در یکی از هتل‌های تهران صورت گیرد که این افراد در برابر هتل ظاهرا به طور موقت بازداشت و به وزارت اطلاعات منتقل شدند.

به گزارش برخی از رسانه‌ها، نایب رئیس مجلس آلمان گفته بود که ظاهرا در ایران همه می‌توانند نامزد انتخابات مجلس شوند اما باید از فیلتر شورای نگهبان عبور کنند و افزوده بود که “شنیده‌ام که بعضی‌ها از این فیلتر عبور نمی‌کنند.” وی با اشاره به انتقادات جمهوری اسلامی از نقض حقوق بشر توسط نیروهای آمریکایی نیز اظهار داشته بودکه “انسان باید اصلاحات حقوق بشری را ابتدا در خانه خود درست کنند و بعد از آن به گوانتانامو و ابوغریب بپردازد.”

آقای عارف در ملاقات با خانم روت از “عملکرد نمایشی و گزینشی کشورهای دیگر در بحث تروریسم” انتقاد کرده و همچنین از نقض حقوق بشر در کشورهای اروپایی سخن گفته بود.

نایب رئیس مجلس آلمان، که عضو سبزهاست، در جریان سفر به ایران، از دریاچه ارومیه هم دیدن کرد و با ابراز تاثر از وضعیت این دریاچه، گفت که کارشناسان آلمانی و ایرانی برای یافتن راه حلی جهت نجات دریاچه تلاش می‌کنند.

انتقاد از دیدارهای هیات‌های خارجی در سفر به ایران بدون سابقه نبوده است. از جمله در اسفندماه سال گذشته، کاترین اشتون، مسئول وقت سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در سفر به تهران با نرگس محمدی، روزنامه نگار و فعال حقوق بشر، و مادر ستار بهشتی، وبلاگ نویس ایرانی که در بازداشت امنیتی درگذشت، در سفارت اتریش دیدار کرد که باعث انتقاد برخی از نمایندگان مجلس و چند رسانه خبری از وزارت خارجه شد.

در آذرماه همان سال هم هیات پارلمان اروپا در سفر به تهران با نسرین ستوده، حقوقدان فعال حقوق بشر، و جعفر پناهی، کارگردان سینمایی ایرانی ملاقات کرد که بازهم باعث انتقاد شد. منتقدان تاکید داشتند که مقامات خارجی هنگام سفر به ایران نباید از آزادی عمل کامل برخوردار باشند.