کانون دفاع از حقوق بشر در ایران
کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان
گزارش نقض حقوق پیروان ادیان مهر1393
تهیه و تنظیم: فرشيد شهيدی كاويانی
گردآوری داده: مصطفی خداکرمی
ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر:
هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهرهمند شود. این حق متضمن آزادی تغییر مذهب یا عقیده و ایمان میباشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس میتواند از این حقوق یا مجتمعاً بهطور خصوصی یا بهطور عمومی برخوردار باشد.
گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق اقلیتهای دینی در ایران تا پایان مهرماه 1393 شمسی است. این گزارش بهصورت آماری-تحلیلی ارائه میشود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت بهخصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همینطور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیتهای مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودیتهای فراوان در ایران محسوب میشود.
در چنین شرایطی بدیهی است مدافعان حقوق بشر علیرغم دشواری بسیار، تنها میتوانند حجم بسیار اندکی از نقض گسترده حقوق بشر در ایران را دیدهبانی کرده و یا امکان تحقیق و مستند کردن در رابطه با گزارشهای سایر گروهها و رسانهها را بیابند.
فشار بر اقلیتهای دینی همچنان ادامه دارد
حاکمیت کنونی ایران و سران آن اعتقاددارند که برخی از گروههای مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری بهنظام را دچار چالش کنند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیتهای مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار دادهاند.
بازداشتها و خشونتهای هدفمند ارگانهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی همچنان متوجه اقلیتهای دینی در ایران است. در ایران اقلیتها دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم میشوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحتفشارهای بیشتری قرار دارند، آنها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هماکنون هفت تن از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره میکردند، در زندانهای اوین و رجایی شهر به سر میبرند و دهها تن از پیروان آن نیز در زندانهای کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبسهای طولانی شدهاند. ادیان و مذاهب رسمی هم چون مسیحیان نیز با محدودیتهایی زیادی مواجه هستند، جمهوری اسلامی تنها عبادت اقلیتهای قومی عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت میشناسد، تبلیغ آئین برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی میشود. در سال ۱۳۹۲ دو تن از اقلیتهای ارمنی تبار به دلیل برگزاری کلاسهای دینی برای نوکیشان، بازداشت شدند.ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی، مسیحیت را به رسمیت میشناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت دین خود هستند کماکان وجود دارد. تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان سنی نیز اعمال میشود، آنها که اکثراً در مناطق حاشیهای کشور زندگی میکنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند.
احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران، در تازه ترین گزارش خود که در تاریخ 27 آگوست 2014، مطابق با قطعنامۀ ۲۵/۲۴ شورای حقوق بشر به شصت و نهمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در اکتبر ۲۰۱۴ ارائه گردید، متذکر شد که در بررسی دوره ای جهانی ایران٬ دولت نه توصیه در خصوص حقوق مذهبی، شامل تعهد به حمایت از آزادی عقیده و عبادت، گسترش حمایت به همه گروه های مذهبی، مبارزه با تحریکات نفرت مذهبی و اصلاح تمام قوانینی که علیه گروه های اقلیت تبعیض قائل می شوند را پذیرفت. با این حال، هیچ نشانه ای از پبشبرد این توصیه ها مشاهده نشده است. طبق گزارشات، در ژوئن 2014، حداقل 300 نفر که از مذاهب اقلیت پیروی می کنند، از جمله سه عضو فعال گروه یارسان و اعضای جنبشهای معنوی جدیدتر در زندان به سر می برند.
حداقل 126 بهایی در اوت 2014 در زندان به سر می برند و گزارشات ارائه شده بیانگر روند ناقص دادرسی در محاکمات، شامل دسترسی ناکافی به مشاورۀ حقوقی میباشد. چندﯾﻳن نفر مصاحبه شوندﻩ همچنین ادعا کردند که وکلا غالبا از به عهده گرفتن وکالت
آنان به دلیل ترس از اقدامات تلافیجوﻳانه خودداری می کنند. جامعۀ جهانی بهائیان و رهبران کلیسای انجیلی ایران همچنین اضافه کرده اند که بسیاری از وکلایی که پرونده های حساس بهائیان و مسیحیان را قبول کرده اند یا خود زندانی شده اند و یا از کشور گریخته اند.
تخرﯾﻳب و ﻳا بستن اماکن مذھبی مانند گورستان ﻫا،٬ مراکز نیایش و کلیسا ها ﻫمچنان ادامه دارد. در ماه مه 20014، علیرغم تقاضاﻫای جامعه و گروه های حقوق بشر، ماموران سپاﻩ پاسداران جمهوری اسلامی ﯾک گورستان بهایی را در شیراز تخرﯾﻳب کردند. علاوﻩ بر اﯾن،٬ حداقل 900 مقالۀ آنلاﯾﻳن به تروﯾﻳج باورھای بیگانه هراسی و یا معرفی پیروان آیین بهاییت به عنوان افرادی که از لحاظ سیاسی برانداز تلقی می شوند می پردازند، بین ژانویه و مه 2014.
در دسامبر 2013، یک فیلم مستند در تلویزیون دولتی ایران پخش شد که ادعا می کرد جامعه بهایی از نزدیک به دولتهای خارجی و حکومت سابق ایران متصل است. در مصاحبه های دیگر که طبق گزارشات در ماه مه 2014 پخش شده اند، ادعا می شود که بهاییان جاسوس هستند. مطابق گزارشات، در ژوئن 2014 اعلامیه هایی ضد بهایی که در آنها ادعا می شده که خون بهایی بی ارزش است در شهر یزد پخش شده و طبق گزارشات دیگر، شعارهایی که با رنگ روی دیوارهای شهر یزد اسپری شده بود، خواهان مرگ بهاییت شده است.
دولت ادعا می کند کهﻪ سابقۀ منفی و تبلیغات فرقه ای” جامعۀ بهایی “باعث اﯾﻳجاد نفرت در بخشهای بزرگی از جامعه نسبت به آنها شده، اما حقوق شهروندی افرادی که فعالیت های تبلیغی را تحریک نمی کنند مورد احترام است” و وقایع فوق الذکر را در یزد انکار میکند.
حداقل 49 مسیحی پروتستان در حال حاضر در بازداشت به سر می برند که بسیاری از آنان به دلیل فعالیت در کلیساهای غیر رسمی خانگی دستگیر شده اند. طبق گزارشات در آوریل 2014 ماموران امنیتی به یک مراسم نیایش عید پاک در یم منزل شخصی در جنوب تهران حمله بردند و حداقل شش نفر را دستگیر کردند. ظرف دو تا سه سال گذشته، مقامات به نحو فزاینده ای کلیساهایی که دارای مجوز رسمی بوده اند را بسته اند و کشیش های این کلیساها را به دلیل برگزاری مراسم نیایش به زبان فارسی و آنچه ادعا می شود ارائه خدمات مذهبی به ایرانیانی که پیشینه مسلمانی دارند، دستگیرکرده اند. مقامات به طور منظم وبسایت های مسیحی را مسدود می کنند.
نوکیشان مسیحی همچنان گزارش می دهند که گاهی اوقات در طول دوره بازداشت مورد آزار و اذیت روانی و جسمی شدید، از جمله تهدید به اعدام شده اند. بنا به گزارشات، در آوریل 2014، ماموران اطلاعاتی یک رهبر کلیسای زندانی (فرشید فتحی) را مورد ضرب و شتم قرار دادند، به نحویکه لازم شد وی را به بیمارستان منتقل کنند.
حداقل نه مسلمان صوفی یا درویش در حال حاضر در بازداشت به سر می برند. محدودیت های حقوق انجمن و اجتماعات مسالمت آمیز برای صوفیان از مراسم صرفا مذهبی آنان گسترده تر است. به عنوان مثال، در ماه مارس 2014، نیروهای امنیتی 326 درویش گنابادی که بیرون از ساختمان قوه قضائیه در تهران تجمع کرده بودند را دستگیر کردند. طبق گزارشات، آنان نسبت به مراقبت های پزشکی ناکافی ارائه شده به سه درویش زندانی و انتقال دو تن دیگر از دراویش زندانی به زندان رجایی شهر معترض بودند. همچنین تظاهرات مسالمت آمیز ماه مه 2014 در حمایت از اعضای زندانی جامعه دراویش گنابادی نیز توسط پلیس مورد حمله قرار گرفت.
همچنین طبق گزارشات، تهییج افراد علیه دراویش گنابادی نیز ادامه دارد. ادعا می شود که در ماه ژوئن 2014، رهبران مذهبی اعضاء جامعه دراویش را کافر و وهابی توصیف کردند.
طبق گزارشات حداقل 150 مسلمان سنی مذهب در حال حاضر به خاطر سازماندهی جلسات و فعالیت های مذهبی و یا پس از محاکماتی که اغلب گفته می شود با موازین بین المللی سازگار نیستند، در بازداشت به سر می برند. بسیاری از این افراد به جرایم امنیتی جدی متهم شده اند.
به گفته منابعی که منابعی که مایل هستند ناشناس باقی بمانند، 15 شهروند عرب که از شیعه به اسلام سنی گرویده اند در 21 فوریه 2013 هر یک به یک سال زندان محکوم شدند. بنابر به گزارشات، این افراد پس از دستگیری در 17 ژانویه 2012 به مدت 21 روز در مکان نامعلومی نگهداری شدند. طبق گزارشات این افراد مورد بازجویی قرار گرفته و تهدید شدند و تشویق شدند که به دنبال مشاوره حقوق نباشند. این منابع مدعی هستند که فعالیت های متهمان شامل سازماندهی نماز گروهی خصوصی، خواندن قرآن و فقه اسلامی در خانه های خود و انجام کارهای خیریه صرفا مذهبی بوده است. طبق گزارشات، این افراد به تبلیغ علیه نظام از طریق تریج وهابیت و سلفی گری، برگزاری نماز گروهی، تردید در مذهب رسمی کشور، تولید و توزیع کتاب های منحرف، برقراری ارتباط با عناصر سلفی-تکفیری (گروه هایی که دیگران را به ارتداد متهم می کنند) و شرکت در دوره های مذهبی عناصر سلفی-تکفیری متهم شده اند. هر یک از آنها در شعبه دوم دادگاه انقلاب اهواز به یک سال حبس تعزیری محکوم شدند و در آوریل 2014 برای اجرای حکم زندان خود احضار شدند.
گزارش شده است که خا نواده های چهار فعال عربی که در سال جاری اعدام شدند از انجام مراسم تدفین مناسب و از انجام مراسم عزاداری برای عزیزان خود بر اساس باورهای دینی خویش و مطابق با حقوق محفوظ بین المللی خود منع شده اند. یک خانواده دیگر از اخطار و آزار و اذیت توسط مقامات دولتی در زمانی که آنها می خواستند مطابق با اصول دینی و اسلامی شیعه اقدام به سوگواری برای آقای ستار بهشتی که در سال 2012 در زندان تحت شرایط مرموزی درگذشت بنمایند، گزارش داد.
اهل سنت
اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تکتک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواستهای زیادهخواهان نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی میشود.
مراعات حقوق قانونی اهل سنت، خواسته همه اهل سنت است. شیعه و سنی ایرانی هستند. ایران نهفقط متعلق به شیعه است و نهتنها متعلق به سنی است، لذا نباید حقوق این دو گروه در کشور متفاوت باشد.
رژيم ايران طبق برنامهای كه جديداً آن را طراحي كرده میخواهد آمار زندانيان اهل سنت در زندان رجايي شهر را كاهش دهد، بدون اينكه آنها را آزاد كند، تعداد زيادي از زندانيان اهل سنت را به زندانهای مختلف انتقال داده كه غالباً به شهرهاي خودشان فرستاده نشدند.
آگاهان به مسائل اهل سنت در ایران معتقدند که اهل سنت بدترین دوران پسازآنقلاب ۱۳۵۷ را پشت سر میگذارند. آنها همچنین هشدار میدهند که ادامه روند کنونی وحدت شیعه و سنی» در کشور را به مخاطره خواهد انداخت.
زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را میگذرانند و بهصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیدهشان مورد بیاحترامی قرار میگیرند.
ماده ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار میدهد. بااینحال در کنار سایر اقلیتهای دینی در ایران که این ماده اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از سه دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیتهای کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهرهمندی برابر از فرصتها و امکانات محروم هستند، همینطور با موانع و محدودیتهای جدی برای تبلیغ باورهای خود و بهجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبهرو هستند.
اهل سنت با مجموعهای از این فشارها از قبیل ایجاد شورای برنامهریزی مدارس علوم دینی اهل سنت، ممنوع التدریس کردن اساتید علوم دینی اهل سنت، محرومیت دانشجویان اهل سنت از تحصیل و ممنوعالخروج کردن بسیاری از دانشجویان اهل سنت که در مدارس دینی خارج کشور تحصیل میکنند و ممانعت از برگزاری نماز جماعت در اعیاد اسلامی برای اهل سنت ایران، مواجه هستند،بهخصوص در شهر تهران گفته میشود بیش از یک میلیون سنی در آن زندگی میکنند اما از حق ساختن مسجد و برگزاری مراسم و اعیاد خود محروم هستند.
در این ماه:
مولانا عبدالحمید امام جمعه اهل سنت زاهدان در خطبه های نماز جمعه با اشاره به مشکلات متعدد در جهان اسلام، ضمن انتقاد از برنامه ها و سیاستهای جنگ طلبانه غرب، بر ضرورت گفتمان، منطق و صلح عادلانه برای حل و فصل مسایل تاکید کرد. وی همچنین در انتقاد از عملکرد نیروی انتظامی در استان سیستان و بلوچستان گفت افزود: در جاده خاش- زاهدان دو حادثه تیراندازی اتفاق افتاده بود و چند نفر در این حوادث جان باختند، که بسیار دلخراش و نگران کننده بود. وی افزود: برادران نیروی انتظامی، که وظیفه تامین امنیت و آرامش مردم را بر عهده دارند، باید به گونه ای عمل کنند که هرگاه مردم آنها را می بینند دلگرم و خوشحال بوده و بر احساس امنیت کنند. همچنین وی با اشاره به اجلاس سازمان ملل اظهار داشتند: نکته تأسفبرانگیز این اجلاس این بود که در این کنفرانس هیچ بحثی از صلح و آشتی، که راه حل اساسی مقابله با ترور، خشونت و افراط گرایی است، به میان نیامد.
به گزارش هرانا، مولانا محمدحسین گرگیج طی خطبه های نمازجمعه با اشاره به حوادث اخیر تیراندازی مأموران نیروی انتظامی به سوی برخی از شهروندان که منجر به کشته شدن چند نفرشد ضمن انتقاد ازچنین رفتارهایی، نیروی انتظامی را مسئول حفظ جان و مال مردم و برقراری امنیت عنوان کرد و نسبت به بیقانونیها و برخوردهای سلیقهای هشدار داد و از مسئولین خواست تا با خاطیان حوادث اخیر برخورد کنند.
به گزارش کمپین فعالین بلوچ یکی از طلاب اهوازی دارالعلوم زاهدان(سعید زهیری)، شامگاه شنبه 5 مهر از کنار درب ورودی دارالعلوم دستگیر شد و به مکان نامعلومی انتقال داده شد. به گفته شاهدان عینی این طلبه پس از خروج از مدرسه وقتی قصد رفتن به منزل خویش را داشت توسط افراد لباس شخصی بازداشت و به زور به سمت ماشین پژویی که کمی دورتر در انتظار آنها بود برده شده و خودروی مذکور فورا از صحنه دور می شود.
به گزارش هرانا، امروز جمعه مورخ ۷ شهریورماه، نیروهای امنیتی شهر اهواز با مراجعه به منازل شخصی تعدادی از شهروندان این شهر در محلههای “کوی شکاره، کوی درویشیه، کوی کانتکس، کوی نصر و کوت عبدالله” این شهر تعدادی از شهروندان عرب سنی مذهب این شهر را بازداشت و پس از تفتیش منازل و ضبط اموال شخصی به نقطه نامعلومی منتقل کردند، هویت تعدادی از بازداشت شدگان مذکور “مهدی مجدم، ترکی آلبوخنفر، امین زبیدی و علی زهیری” گزارش شده است هر چند عنوان میشود تعداد بازداشت شدگان بیش از این تعداد است.
به گزارش هرانا، ماموستا محمد مدرسی، روحانی اهل سنت کرد که پیش از این توسط ماموران اطلاعات سپاه در شهر مهاباد بازداشت شد، به زندان مرکزی ارومیه منتقل شد.
به گزارش کمپین فعالین بلوچ، با وجود گذشت بیش از یک ماه از بازداشت توحید قریشی تا کنون هیچ اطلاعی از وضعیت و محل نگهداری وی در دست نیست. این روحانی اهل سنت تا کنون هیچ تماسی با خانواده خود نداشته است و از علت بازداشت وی تا کنون اطلاع دقیقی در دست نیست.
به گزارش کمپین فعالن بلوچ جاسم دامنی فرزند محمد ، طلبه 15 ساله حوزه علمیه حقانیه اهل سنت ایرانشهر از یکشنبه 23 شهریور مفقود شده است.
به گزارش هرانا، برزان نصراللهزاد زندانی سنی مذهب زندان رجایی شهر که زیر سن قانونی (۱۸ سال) بازداشت و به اعدام محکوم شده، درپی وخامت وضع جسمی بصورت اورژانس به مراکز درمانی خارج از زندان اعزام شد. این زندانی اهل سنت کُرد، به دلیل درد شدید در ناحیه شکم و به تشخیص متخصصین بهداری زندان رجایی شهر به بیمارستان مدنی کرج اعزام شد.
کمپین فعالین بلوچ گزارش داد که در شش ماه گذشته و تنها با بررسی یکی از شاخصه های نقض حقوق شهروندی در بخش بازداشت ها طبق آنچه از نمودار بر می آید استان های خوزستان و آذربایجان غربی شاهد بیشترین بازداشت و سرکوب اهل سنت را داشته اند.
به گزارش هرانا، ۲۵ تن از زندانیان سنی مذهب زندان رجایی شهر کرج که به اعدام محکوم شدهاند در انتظار پاسخ دیوان عالی کشور بسر میبرند در حالی که گفته میشود احکام ۵ نفر دیگر از این دسته زندانیان در دیوان عالی کشور به تایید رسیده است و نیز ۴ زندانی نیز در انتظار بررسی مجدد پرونده خود هستند. این ۲۵ زندانی محکوم به اعدام عبارت است از: کاوه شریفی، آرش شریفی، مختار رحیمی، بهمن رحیمی، محمد یاور رحیمی، بهروز شانظری، فرزاد شانظری، طالب ملکی، شهرام احمدی، محمد غریبی، احمد نصیری، ادریس نعمتی، عالم برماشتی، برزان نصراللهزاده، کیوان مومنیفرد، تیمور نادریزاده، فرزاد هنرجو، فرشید ناصری، سیدشاهو ابراهیمی، وریا قادریفرد، امید پیوند، محمد کیوان کریمی، کاوه ویسی، پوریا محمدی و امجد صالحی.
به گزارش هرانا، حفاظت و اطلاعات زندان رجایی شهر مانع رسیدن کتاب و وسایل قانونی از سوی خانواده زندانیان به ایشان میشود. بر اساس این گزارش، زندانیان سیاسی و عقیدتی زندان رجایی شهر از سختگیریهای غیر قانونی که از سوی حفاظت زندان بر ایشان اعمال میشود خبر میدهند. بنا بر اظهارات زندانیان ریاست حفاظت که بحرینی نام دارد مانع ورود کتاب و سایر وسایل قانونی که ریاست زندان اجازه ورود آنها را میدهد به داخل زندان میشود.
به گزارش کمپین فعالین بلوچ از اول شهريورماه تا كنون حدود دو هفته است كه مسئولان زندان مركزی زاهدان از تماس تلفني مولوی فتحی محمد نقشبندی با خانواده اش ممانعت بعمل آورده اند. به گفته یک منبع آگاه این فشار ها اغلب از طرف نیروهای امنیتی صورت می گیرند. کما اینکه هفته گذشته جواد ابادیان فرزند ملک محمد ابادیان زندانی هم پرونده مولوی نقشبندی نیز به بازداشتگاه وزارت اطلاعات احضار شده بود که از علت انتقال وی اطلاعی در دست نیست.
گزارشهای رسیده از ایران حاکی است که امید کوکبی، دانشجوی زندانی فوق دکترای فیزیک اتمی، با وجود وخامت وضعیت جسمانی خود اجازه درمان در خارج از زندان را دریافت نکرده است. آقای کوکبی، که به ۱۰ سال زندان محکوم شده، مبتلا به سنگ کلیه و ناراحتی قلبی است. وی از مدتی پیش نیز به درد شدید دندان نیز مبتلا شده است.
در این ماه و در ادامه روند ستیز با اهل سنت، حقوق آنان به شرح ذیل نقض گردید:
گزارش آماری | |
احضار و بازجویی | 1 مورد |
بازداشت و بیخبری | 6 مورد |
بلاتکلیفی اشخاص بازداشت شده | 1 مورد |
توقیف، مصادره اموال و تخریب اماکن | 4 مورد |
رفتار خشونت آمیز با شهروندان (آدم ربایی، ضرب و شتم، ارعاب و تهدید، قتل، تفتیش و …) | 1 مورد |
محرومیت از حق ملاقات، تماس تلفنی، استفاده از وکیل یا سایر حقوق زندانیان | 2 مورد |
انفرادی یا انتقال به بند زندانیان خطرناک یا مکان نامعلوم | 2 مورد |
عدم رسیدگی به بیماران زندانی | 1 مورد |
بهاییان
ایران، کشوری که در آن بهاییان یکی از بزرگترین اقلیت مذهبی را تشکیل میدهند، آئین بهایی هنوز یک «فرقه مرتد» تلقی میشود. . این مشهور است که بهاییان به دنبال صلح هستند، قدرت سیاسی نمیخواهند و تهدید امنیتی ایجاد نمیکنند. بااینحال رژیم دینی ایران آنها را تحت تعقیب قرار میدهد. از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ میلادی تاکنون، بهاییان بهطور سامانمند و روشمند از دسترسی به تحصیلات عالی و همچنین حق اشتغال محروم بودهاند؛ و همواره در معرض دستگیریهای بدون مجوز قانونی و حبس قرارگرفتهاند. آنها هرگز قادر نبودهاند بهطور علنی از تعالیم دینی خود پیروی کنند. بهاییان تقریباً در تمام مراحل زندگی مورد بدرفتاری قرار میگیرند. سال گذشته کمیسیون بینالمللی آزادی مذاهب آمریکا گزارش داد که کودکان بهایی به همراه مادرانشان زندانی میشوند. آنها از دانشگاه، تأسیس مدرسه و تأسیس عبادتگاه منع هستند. مقامات ازدواج آنها را به رسمیت نمیشناسند و رسانههای ایران بهاییان را پلید میشمارد. وقتی بهاییان میمیرند خویشان آنها نمیتوانند وارث آنها باشند و با گرفتن گواهی فوت مشکلدارند و اغلب شاهد خراب کردن قبرهایشان هستند، که این کار نهتنها توسط خرابکاران، بلکه توسط خود دولت نیز انجام میشود.
در شرایطی که امید میرفت باروی کار آمدن دولت جدید، وضعیت حقوق بشر در ایران بهبود یابد و اکثر زندانیان سیاسی و عقیدتی از زندان رهایی یابند، باگذشت زمان وضعیت حقوق شهروندی بدتر شده و دور جدیدی از بازداشتها و دستگیریها آغازشده است. در کمتر از یک ماه از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری خرداد ۹۲ اکنون کمتر روزی است که خبری از دستگیری یک فعال سیاسی، عضوی از اعضای جنبش دانشجویی یا کارگری، روزنامهنگار یا کنشگر اجتماعی منتشر نشود یا سایت خبری و رسانهای توقیف و تعطیل نشود. انتظار میرفت در شرایط حاکمیت دولت حسن روحانی فضای زندانها و وضعیت زندانیان عقیدتی – سیاسی دچار تحول شود و بسیاری از زندانیان دربند و در حصر آزاد شوند و تمام اصول قانون اساسی بلااستثناء اجراشده و همانگونه که رئیسجمهور در زمان مبارزات انتخاباتی وعده داده بود “حقوق شهروندی ” پایه و مبنای برخورد با تمام آحاد ملت باشد؛- وعدهای که به نظر میرسد بیاساس و توخالی بوده و دستکم مبنای عمل وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی قرار نگرفته است. این اخبار و گزارشها همچنین حاکی از شدت یافتن موارد احضار شهروندان بهایی به دادستانی برای ابلاغ حکم یا دستگیری و اعزام آنها به زندان است. اکثر قریب بهاتفاق این افراد را محکومانی تشکیل میدهند که پیش از آن احکام قضائیشان صادرشده، اما در پی روی کار آمدن دولت تدبیر و امید اجرای احکام آنها مدتی به عهدهٔ تعویق افتاده بود. نکتهٔ درخور تأمل اینکه بازداشتهای اخیر اغلب در کوچه و خیابان و در محل کار وزندگی شهروندان بهایی صورت گرفته است و در آستانهٔ ششمین سالگرد زندان رهبران بهایی موسوم به گروه “یاران ایران” است.
حسن روحانی رئیسجمهوری ایران برخلاف وعدههای پیشین (برابری برای همه ایرانیان) در اظهاراتی اعلام نمود: “دولت خواستار آن است که جایگاه همه ادیانی که قانون اساسی آنها را به رسمیت شناخته، حفظ و پیروان این ادیان بتوانند به حقوق مشروع خود برسند و در این راستا اگر مشکلی هم وجود دارد، باید رفع شود.” ازآنجاییکه بهاییان جزء دینهای رسمی کشور نیستند اظهارات آقای روحانی امید پیروان این آئین را به تغییراتی که انتظار داشتند، ناامید کرد.
بهاییان ایران پسازآنقلاب فرهنگی در دانشگاهها از تحصیل عالی در دانشگاههای ایران محروم هستند، عدهای از بهاییان برای مقابله با اخراج دانشجویان بهایی در سال ۱۳۶۶ اقدام به تأسیس موسسه آموزش عالی آنلاین نمودند، اما دستگاه قضایی کشور در خردادماه سال ۱۳۹۰ کلیه مدیران و اساتید آن را بازداشت کرد، کامران مرتضایی، کیوان رحیمیان، فؤاد مقدم، امانالله مستقیم، شاهین نگاری، نوشین خادم، فاران حسامی، کامران رحیمیان، ریاض سبحانی، رامین زیبایی، فرهاد صدقی و محمود بادوام افرادی بودند که در این رابطه احکام سنگینی دریافت کردند، سال گذشته دو شهروند بهایی مرتبط با این دانشگاه بهنامهای طلوع گلکار و نسیم باقری بازداشت و به ترتیب به پنج سال و چهار سال حبس تعزیری محکوم شدند. اخراج معدود دانشجویان بهایی در دانشگاههای کشور همچنان ادامه دارد.
انتقال دانش و تجربه بشری، جز از طریق آموزش امکانپذیر نیست و به همین دلیل حق تحصیل یکی از حقوق بنیادی بشر در مواد ۲۶ و ۲۷ اعلامیه جهانی حقوق بشر، بند ۲ ماده ۱۹ میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی و مواد ۱۳ ، ۱۴ و ۱۵ میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که همگی بر حق تحصیل بدون هیچ نوع تبعیض از حیث نژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب، عقیده سیاسی و یا هر عقیده دیگر یا اصل و منشأ ملی یا اجتماعی، دارایی، نسب یا هر وضعیت دیگر شناختهشده و بر آن تأکید شده و دولت ایران موظف است تمامی امکانات و تسهیلات لازم را برای ایجاد شرایط مناسب جهت بهرهمندی همه شهروندان از این حق طبیعی فراهم کند و کلیه موانعی را که در اثر شرایط خاص جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در مسیر رسیدن شهروندان به این حق قرار میگیرد، مرتفع سازند.
اکثر بهاییان ایران به دلیل اجرای مناسک مذهبی خود با اتهام تبلیغ علیه نظام مواجه میشوند این در حالی است که مطابق استانداردهای جهانی آموزش اعتقادات مذهبی ازجمله آزادی تأسیس حوزههای علمی، مدارس مذهبی و آماده کردن و توزیع کتب مذهبی و یا داشتن انتشارات از حقوق محافظتشده اقلیتها محسوب میشود و بهاییان ایران نیز میبایست از آن بهرهمند شوند.
ممانعت از کسبوکار بهاییان یکی دیگر از فشارها و آزار و اذیتهایی است که بهاییان با آن مواجه هستند، پلیس اداره اماکن که وابسته به نیروی انتظامی است در نقاط مختلف کشور که سرکشی ماهانه به محل کسب شهروندان دارند، در اکثر مواقع محل کسب بهاییان را به دلیل عدم اجازه کسب، پلمپ میکنند.
در این ماه:
به گزارش هرانا، رامین زیبایی استاد موسسه آموزش عالی علمی بهایی که به همین جرم به ۴۸ ماه زندان محکوم شده و اخیرا دخترش نیز به خاطر بهایی بودن از ادامه تحصیل محروم شده و هم اکنون در بند ۱۲ زندان رجایی شهر کرج بسر میبرد با نگارش نامه ای خطاب به هم میهنان گفت: من و تو فرزندانمان در یک خانواده بزرگ بنام «ایران زمین» زندگی میکنیم، خواهران و برادران همیم چون زیک خاک و زیک وطنیم. همچنانکه من وظیفه دارم بخاطر این پیوند مردمی و خانوادگی از شرافت و عزت این خانواده بزرگ دفاع کنم، از تو برادر و خواهر خودم هم انتظار میرود که در جهت رفع کلیه تبعیضات مذهبی، قومی، نژادی و… در آموزش و پرورش و تحصیلات عالیه دانشگاهی، برای کلیه فرزندان این مرز و بوم، اقدامات خالصانه و شجاعانه خود را به منصه ظهور رسانید و این غربت و بیگانگی را به اخوت و یگانگی تبدیل نمایید.
به گزارش استان وایر، محمد سیفزاده و حشمت الله طبرزدی دو تن از زندانیان سیاسی محبوس در زندان رجایی شهر کرج با ارسال نامهای کوتاه به خارج از زندان نسبت به تداوم محروم کردن شماری از دانشجویان از تحصیل با عناوینی چون “دانشجویان ستاره دار” و “دانشجویان بهایی” اعتراض کردند.
به گزارش هرانا، قرار بازداشت موقت سه شهروند بهایی مشهد به نامهای شایان تفضلی، دری امری و میخلوصی که در زندان وکیل آباد مشهد زندانی هستند به مدت یک ماه دیگر تمدید شد.
به گزارش هرانا، فرهود یزدانی در پی قرار جوانان شیرازی در شبکههای اجتماعی برای انجام آب بازی داخل پارک بعثت شیراز در تاریخ ۲۴ تیر ماه سالجاری بازداشت شده بود، توسط قاضی ساداتی رئیس شعبه ۱ دادگاه انقلاب شیراز که رئیس دادگاه انقلاب شیراز را نیز بر عهده دارد، بصورت شفاهی به ۱ سال زندان محکوم گردید. همچنین به وی اعلام شد که اگر به حکم اعتراض نزند تا چهار ماه دیگر با عفو مشروط آزادش میکنند. این در حالی است که فرهود در دعوت برای آب بازی نقش خاصی نداشت و تنها یکی از دعوت شدگان بود و این برخورد تنها بخاطر بهایی بودن با وی صورت گرفت.
به گزارش هرانا، جمالالدین خانجانی زندانی بهایی ۸۱ ساله سالن ۱۲ زندان رجایی شهر کرج روز دوشنبه ۲۸ مهر ماه به مراکز درمانی خارج از زندان اعزام شد.
به گزارش هرانا، فرهاد اقبالی شهروند بهایی زندانی که روز سهشنبه از بند ۸ زندان اوین به زندان رجایی شهر کرج منتقل شده بود بعد از ظهر روز چهارشنبه ۳۰ مهر ماه به سالن ۱۲ این زندان که به زندانیان سیاسی و عقیدتی تعلق دارد وارد شد.
به گزارش هرانا، شهرام چینیان میاندوآب زندانی بهایی بند ۱ زندان رجایی شهر کرج هنگام اعزام به مراجع قضایی بدلیل امتناع از پوشیدن لباس فرم زندان از سوی مسئولان مرود ضرب و شتم قرار گرفته است.
به گزارش هرانا، با گذشت سیزده ماه از قتل عطاءالله رضوانی شهروند بهایی ساکن بندرعباس، روز سه شنبه ۲۲ مهر ماه خانواده رضوانی به همراه وکیل پرونده به شعبه دوم بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب بندرعباس احضار شدند و امانی (بازپرس پرونده) به ایشان اظهار میدارد که تاکنون هیچ سرنخ از جریان قتل عطاءالله رضوانی پیدا نشده و این پرونده راه به جایی نخواهد برد. امانی به خانواده رضوانی توصیه میکند که از بیت المال دیه دریافت کنند تا پرونده بسته شود. لازم به ذکر است طبق قوانین جمهوری اسلامی اگر جسدی در معابر یا اماکن عمومی پیدا شود و قاتل یا قاتلین فرد متوفی پیدا نشود اولیای دم میتوانند از بیت المال دیه دریافت کنند. خانواده رضوانی این پیشنهاد را نمیپذیرند و خواستار پیگیری وضعیت پرونده میشوند. ولی بازپرس پرونده اصرار میکند که اگر دلیلی بر وقوع قتل توسط فرد یا افرادی دارید از آنها شکایت کنید و در غیر اینصورت نمیتوان پرونده را پیگیری کرد. همچنین روز چهارشنبه ۲۳ مهر ماه، نامهای از شعبه دوم دادسرای بندرعباس به درب منزل خانواده رضوانی آمده که در آن از کوروش رضوانی (پسر عطاءالله رضوانی و شاکی پرونده) خواسته شده که ظرف مدت یک هفته، چنانچه دلیلی بر وقوع قتل توسط فرد یا افرادی را دارد به شعبه مذکور ارائه دهد.
به گزارش هرانا، فرهاد اقبالی زندانی بهایی بند ۸ زندان اوین طی روز جاری به زندان رجایی شهر کرج تبعید شد. وی که اکنون در قرنطینه زندان مزبور نگهداری میشود، از سوی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی مقیسه به ۵ سال حبس محکوم شده است.
روند ستیز با بهاییان در این ماه نیز ادامه داشت بهگونهای که حقوق شهروندان بهایی در موارد ذیل نقض گردید.
گزارش آماری | |
بلاتکلیفی اشخاص بازداشت شده | 3 مورد |
محرومیت از حقوق شهروندی | 1 مورد |
محاکمه | 1 مورد |
محکومیت به زندان | 1 مورد |
شکنجه، یورش، توهین، تهدید، آزار و اذیت زندانیان یا خانواده آنان | 1 مورد |
تبعید | 2 مورد |
مسیحیان
جمهوری اسلامی کمر به نابودی مسیحیت بسته است، واقعیتی است تلخ در مورد جفا بر مسیحیان ایران؛ مسیحیانی که به خاطر دگراندیشی و تغییر دین از سوی حکومت مذهبی جمهوری اسلامی مورد اتهام و محکومیت قرار میگیرند. ضرب و شتم، شکنجه و تهدید به مرگ برای مسیحیان ایرانی تبدیل به امور عادی شده است.
جفا بر مسیحیان در کشورهای اسلامی رو به رشد است و روزانه مسیحیان بسیاری از سوی مسلمانان مورد آزار و اذیت قرار میگیرند. در جمهوری اسلامی ایران نیز، تعداد بیشماری از مسیحیان به خاطر تغییر دین و فعالیتهای مذهبیشان زندانیشده، مورد اتهام و محکومیت قرار میگیرند. لازم به توضیح است که جمهوری اسلامی ایران در ابتدای سال 2014 میلادی در رتبه نهم ردهبندی کشورهایی قرار گرفت که مسیحیان را بهشدت آزار میرسانند. در حال حاضر بر اساس گزارش سازمانهای مدافع حقوق مسیحیان در ایران گفته میشود حدود 40 نفر از مسیحیان شناختهشده تنها به جرمهایی نظیر اقدامات بشارتی و یا آموزش و پخش انجیل در زندان به سر میبرند و بسیاری از نوکیشان مسیحی تحت جفا قرارگرفته و با ضربات شلاق به جرم روزهخواری و شرب خمر در مراسم عشاء ربانی یا شکنجه و آزار در سلول خود در زندانهای ایران مواجه شده و بعضاً حتی تحدید به مرگ شدهاند.
فشار دستگاههای امنیتی و قضایی بر کلیساها همچنان ادامه دارد و در ادامه سلسله محدودیتهای اعمالشده از سوی مسئولان امنیتی، کلیساهای جماعت ربانی تهران (مرکز)، کلیساهای تبشیری رسمی، کلیسای جماعت ربانی مرکز در تهران، کلیسای پروتستان عمانوئیل، کلیسای انجیلی پطرس واقع در تهران و … یا بهاجبار تن به همکاری با نهادهای امنیتی و تن دادن به خواستههای آنان مبنی بر افشای فهرست اعضای این کلیساها به همراه سایر مشخصات ایشان منجمله شماره ملی، بستن درهای خود را به روی ایمانداران و نوکیشان مسیحی فارسیزبان و عدم برگزاری مراسم به زبان فارسی دادهاند و یا بهکل تعطیل، رهبران آنان مانند روبرت آسریان دستگیر و با احکام غیرمنصفانه و بلندمدت مواجه شدهاند.
صدور احکام حبس برای مسیحیان ایران همچنان ادامه دارد؛ با اینکه در قانون اساسی ایران آزادی دینی مسیحیان، کلیمیان و زرتشتیان به رسمیت شناختهشده ولی عملکرد حکومت در برابر تبلیغات دینی و اجرای مناسک مذهبی آنان تاکنون نشان داده است که اصول مندرج در قانون اساسی در مورد آزادی دین و مذهب و عدم تفتیش عقاید، تنها سرپوشی برای نقض حقوق اقلیتهای مذهبی و دینی در ایران بوده است. در قانون اساسی ایران مذهب شیعه جعفری تنها مذهب رسمی ایران بوده و ارگانهای مذهبی و امنیتی حکومت ایران تبلیغ اصول و مبانی این ادیان و مذاهب را تهدیدی برای ایدئولوژی غالب حکومتی قلمداد میکنند و این مسئله یکی از عمده دلایلی است که حاکمیت بهواسطهی آن، پیروان و مبلغین مسیحیت را سرکوب و با بستن کلیسای آنان، راه را برای تبلیغات دینی این اقلیت مذهبی، سد میکند.
در این ماه:
به گزارش محبت نیوز، روز پنج شنبه ۳ مهر ماه ۱۳۹۳ همزمان با سخنرانی رئیس جمهور اسلامی ایران در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیورک، مراسم ویژه ای به منظور دعا برای آزادی کشیش “سعید عابدینی” نوکیش مسیحی ایرانی – آمریکائی زندانی در ایران، در محوطه جلوی کاخ سفید واشنگتن برگزار شد. در این مراسم که به گفته نغمه پناهی همسر سعید عابدینی، مسیحیانی از 40 کشور دنیا و 500 شهر آمریکا حضور داشتند و در آنجا برای آزادی سعید عابدینی دعا شد. علاوه بر افراد مسیحی وابسته به کلیساها، فعالان سازمانهای حقوق بشر و مدافع حقوق اقلیت ها نیز با حضور در این مراسم، بر لزوم تلاش بیشتر دولت آمریکا برای آوردن فشار به حکومت ایران در زمینه آزادی سه آمریکائی ایرانی تبار زندانی در ایران، تاکید کردند. آنها اصرار داشتند که مسئله سعید عابدینی یک مسئله حقوق بشری است و فقط مربوط به مسیحیان نمی شود.
همزمان با دومين سالگرد دستگيری سعيد عابدينی کشيش زندانی ايرانی – آمريکايی، نيايش شبانه ای برای آزادی او در مقابل کاخ سفيد برگزار شد. اين مراسم پنج شنبه به دعوت و ميزبانی نغمه عابدنی همسر او و فرانکلين گراهام يکی از اعضای سرشناس کليسای انجيلی (اونجليست) برگزار شد و برای اجرای مراسم مشابهی در ۵۰۰ محل ديگر نيز برنامه ريزی شده است. بنا به گزارش وبسايت ای سی ال جِی «مرکز آمريکايی قانون و عدالت» که يک انجمن مسيحيان محافظه کار است، صدها نفر در اين مراسم شرکت داشتند. مراسم نيايش برای آزادی سعيد عابدينی علاوه بر آمريکا روز جمعه ۲۷ سپتامبر، ۷ مهر ماه، در ۳۳ کشور دنيا برگزار شد. وبسايت «مرکز آمريکايی قانون و عدالت» می نويسد در روز جمعه هزاران هزار نفر در سراسر دنيا در اين نيايش شرکت کردند. در کارزار حمايت از اين زندانی ۳۴ ساله، بيش از ۳۰۰ هزار نفر نامه درخواست آزادی او را امضا کرده اند.
به گزارش هرانا، شهرام قائدی، حشمت شفیعی و عماد حقی سه نوکیش مسیحی در تاریخ ۵ مهرماه در فولادشهر اصفهان بازداشت شدند. یک منبع مطلع در این خصوص به گزارشگر هرانا گفت: ۵ مهر ساعت ۴. ۳۰ بعد از ظهر به منزل مسکونی شهرام قائدی ریختند و ضمن تفتیش محل سکونتش و ضبط وسایل وی نامبرده را بازداشت کردند.
به گزارش هرانا، روز سهشنبه ۸ مهر ماه جلسه رسیدگی به اتهامات سه کشیش زندانی بهنامهای بهنام ایرانی، سید علیرضا علیحقنژاد و رضا ربانی در شعبه ۱ دادگاه انقلاب کرج برگزار شد. این دادگاه در شعبه ۱ دادگاه انقلاب کرج به ریاست قاضی آصف الحسینی برگزار شد و ادامه آن به جلسات بعد موکول شد. این سه کشیش زندانی کلیسای ایران هرسه از نوکیشان مسیحی بوده و در زندان ندامتگاه مرکزی کرج نگهداری میشوند.
به گزارش هرانا، بهنام ایرانی، کشیش نوکیش مسیحی که پیش از این نیز محکوم به تحمل ۶ سال حبس بود، بر اساس رای جدید دادگاه انقلاب، به ۶ سال حبس دیگر محکوم شده است. این کشیش نوکیش مسیحی که در مجموع به تحمل ۱۲ سال حبس محکوم است، در ندامتگاه مرکزی کرج محبوس است. از سوی دیگر کشیش سید عبدالرضا علی حقنژاد (متیاس) و رضا ربانی (سیلاس) هر کدام به شش سال حبس و تبعید به زندانهای میناب و بندر عباس محکوم شدند. این دو تن در سال جاری بازداشت و در ندامتگاه مرکزی کرج به سر میبرند.
علیرضا سیدیان، نوکیش مسیحی که به تازگی از اوین به این زندان منتقل شده، دست به اعتصاب غذا زده است.گفته میشود چند نفر از همبندیان او هم اعلام کرده اند اگر به وضع آن ها رسیدگی نشود، اعتصاب خواهند کرد. این زندانیان از بند 350 اوین به رجاییشهر برده شده اند ولی برخلاف روال معمول، به جای سالن 12 بند 4 که سایر زندانیان سیاسی و عقیدتی در آن جا نگهداری می شوند، در حسینیه «اندرزگاه یک» اسکان داده شدند. این بند مخصوص زندانیان جرایم عادی بوده و به گفته خانوادهها، خطرات بسیاری این عده را تهدید میکند.
به گزارش کلمه، صبح روز چهارشنبه مسئولان زندان اوین با فراخوانی هفت نفر از زندانیان عقیدتی و سیاسی بند ۳۵۰ اوین به نامهای رسول عبداللهی، علیرضا سیدیان، ابراهیم فیروزی (نوکیشان مسیحی)، سهیل بابادی، علی کاظمزاده، علی لویمی و آرش مقدم که هیچ کدام از آنها محل اقامتشان در استان البرز نیست، برخلاف قانون و به اجبار به زندان رجایی شهر کرج منتقل شدند.
به گزارش محبت نیوز، ماموران زندان اوین صبح روز چهارشنبه 16 مهرماه به هفت تن از زندان عقیدتی از جمله دو زندانی نوکیش مسیحی و یک دگراندیش مذهبی غیر تثلیثی، خبر دادند که باید آماده شوند تا همان روز به زندان رجائی شهر کرج منتقل شوند. این درحالی است که هیچکدام از این افراد از جمله سه زندانی که به اتهام “مسیحی بودن” در زندان بسر می برند هرگز در استان البرز که زندان رجائی شهر در آن قرار دارد ساکن نبوده اند. انتقال زندانیان به زندان رجایی شهر کرج برخلاف قانون و با اجبار مسئولان زندان بوده است. این افراد پس از چند روز اقامت در بند قرنطینه زندان جدید، در بندهای مختلف زندان رجائی شهر کرج تقسیم شدند. منابع خبری اسامی این سه زندانی را ، نوکیش مسیحی ابراهیم فیروزی و رسول عبداللهی و همچنین علیرضا سیدیان از دگر اندیشان مذهبی (غیرتثلیثی) اعلام نمودند.
در ادامه روند جفای سامانمند بر مسیحیان ایران، در این ماه حقوق آنان در موارد ذیل نقض گردید:
گزارش آماری | |
بازداشت و بیخبری | 3 مورد |
توقیف، مصادره اموال و تخریب اماکن | 1 مورد |
محاکمه | 3 مورد |
اعتصاب (غذا،ملاقات یا امتناع از درمان) | 1 مورد |
انفرادی یا انتقال به بند زندانیان خطرناک یا مکان نامعلوم | 1 مورد |
تبعید | 5 مورد |
دراویش گنابادی
دراویش نعمتاللهی گنابادی ازجمله اقلیتهای مذهبی در ایران هستند که برخورد با ایشان در طی سالهای اخیر افزایش چشمگیری داشته است. دراویش گنابادی جمعیتی چندمیلیونی از دراویش شیعه را در سراسر ایران شامل میشوند که سبک دینداری صوفیانه متفاوتی با تشیع فقاهتی رهبران جمهوری اسلامی دارند و خود را جمعیتی خواهان صلح و برادری و البته غیرسیاسی میدانند. اعتقادات دراویش گنابادی، گستردگی پیروانشان در سراسر کشور و پیروی آنها از نظرات قطب دراویش و رهبر معنویشان، دکتر نورعلی تابنده، از سوی جمهوری اسلامی تهدیدی امنیتی بهحساب میآید. سابقه سیاسی و اجرایی دکتر تابنده در اوایل انقلاب و اعتبار و محبوبیت ویژهای که در میان پیروانش و در جامعه دراویش دارد، بر نگرانی مقامات امنیتی افزوده است.
طی سالیان گذشته حکومت ایران برخلاف تعهدات بینالمللی خود درزمینهٔ احترام به میثاق حقوق مدنی و سیاسی و موازین حقوق بشر، ازجمله حق آزادی مذهب که شامل آزادی ابراز مذهب یا معتقدات خود در عبادات و اجرای آداب و اعمال و تعلیمات مذهبی میباشد، نهتنها حق برگزاری مناسک و مراسم مذهبی برای دراویش گنابادی را زیر پا گذاشته است بلکه به برخورد قضایی و امنیتی با آنان پرداخته است. بزرگترین و اساسیترین مشکل دراویش ایرانی رعایت نشدن حقوق شهروندی آنان است و این مشکل نه از طرف دولت کنونی بلکه از طرف تندروهای مذهبی و گروههای افراطی ایجاد میشود که در ساختار سیاسی حاکمیت نفوذ کرده و همچنین از طریق بعضی مراجع تقلید سرشناس حکومتی مانند نوری همدانی و مکارم شیرازی و… در قم حمایت میشوند.
در جریان واقعه کوار ۲۲ تن از دراویش گنابادی از سوی دادگاه مورد محاکمه قرار گرفتند. برخی از این افراد ازجمله ابراهیم فضلی، محمدعلی سعدی و اصغر کریمی به ۲ سال حبس محکوم شدند و ۳ تن دیگر به تبعید مادامالعمر محکوم شدند. در جریان اعتراضات صورت گرفته به عدم درمان برخی از زندانیان نیز،خانوادههای دراویش زندانی در مقابل دادستانی تحصن کردند و در پی آن و در دو نوبت نزدیک به ۴۰۰ تن از دارویش بازداشت شدند، اکثر بازداشتشدگان بدون تشکیل پرونده ساعاتی بعد آزاد شدند.
همینطور در سال گذشته محکومیت ۷ تن از مدیران سایت مجذوبان نور، وکلا و فعالان حقوق دراویش از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران صادر شد و درمجموع این دراویش زندانی به بیش از ۵۶ سال حبس تعزیری محکوم شدند.
در این ماه:
به گزارش مجذوبان نور، به دنبال نادرست خوانده شدن راه اعتراضی دراویش در سخنان اژهای، سخن گو و معاون اول قوه قضائیه، در کنفرانس خبری پیرامون تجمعات اعتراضی اخیر، صبح روز چهارشنبه 2 مهرماه، خانوادههای زندانی، به همراه جمع دیگری از دراویش با حضور در دفتر وی، خواستار ملاقات با این مقام مسئول شدند اما رئیس دفتر معاون اول قوه قضائیه، از عدم حضور آقای اژهای و پر بودن وقت ملاقات مردمی تا دو سال آینده خبر داد.
دراویش گنابادی در روز یکشنبه ۶ مهرماه ۹۳ در مقابل ساختمان وزارت دادگستری در خیابان ولیعصر تهران تجمع و به نگاه امنیتی حاکمان به اهل طریقت و عرفان اعتراض کردند. خانوادههای دراویش زندانی نیز با ارائه گزارشی مستند و مکتوب از ده سال ستم به دراویش گنابادی و همچنین نحوه بازداشت و صدور حکم برای دراویش زندانی و نوع برخورد با آنها در دوران حبسشان داده و تاکید کردند در صورتی که در این یک هفته پاسخی منطقی به خواستههای ما داده نشود، با چند برابر جمعیت فعلی، مقابل این وزارتخانه تجمع خواهیم کرد. گفتنی است جمعیت این دراویش در ساعات پایانی تجمع به بالای ۱۰۰۰ نفر رسیده بود که مرتب نیز درحال افزایش بود.
به گزارش مجذوبان نور؛ احمد شهید گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل، در گزارش ماه اکتبر خود به وضعیت ۹ درویش محبوس در زندانهای اوین تهران و نظام شیراز و همچنین حمله ور شدن پلیس به اجتماع ناکام دراویش گنابادی در مقابل دادستانی تهران واکنش نشان داد. این مقام حقوق بشری با اشاره به این نکته که محدودیتھای حقوقی اعمال شده بر اجتماعات مسالمت آمیز صوفیان از مراسم صرفا مذھبی آنان گستردهتر است، از حمله نیروهای امنیتی به تجمعات مسالمت آمیز دراویش در ماه های مارس و مه ۲۰۱۴ در حمایت از اعضای زندانی جامعۀ دراویش گنابادی انتقاد شده است.
گزارشگر ویژه سازمان ملل در زمینه حقوق بشر در بخشی دیگری از گزارش خود از ادامه دار بودن «تھییج افراد علیه دراویش گنابادی» خبر داده و نوشته است در ماه ژوئن ٢٠١۴، رھبران مذھبی اعضاء جامعۀ دراویش را کافر و وھابی توصیف کردهاند. این گفته آقای شهید ناظر به سخنرانیهای متعدد برخی روحانیون در ضدیت با تصوف و همچنین بیدین خواندن دراویش در سخنرانیهای مقامات دولتی کشورمان است. آقای شهید در پایان با اشاره به اینکه در ایران اقلیت ھای مذھبی به رسمیت شناخته شده ھم از نقض حق کار خویش مصون نیستند» تاکید کرده است: از سال ٢٠٠۵ حداقل ٣٧ تن از دراویش گنابادی از کار اخراج یا موفق به اخذ مشاغل دولتی نشدهاند، یا تقاضای آنان برای اخذ مجوزھای حرفهای به دلیل تعلقات مذھبی آنان رد شده است. در یک مورد، مقامات آقای علی معظمی فرد را به دلیل برگزاری تجمعات مذھبی در منزلش از شغلی که در کمیتۀ امداد امام خمینی در استان سمنان داشت اخراج کردند.
جمعی از زندانیان سیاسی زندان گوهردشت کرج با صدور بیانیه ای در حمایت از خواستههای دراویش زندانی و خانوادههای آنها و نسبت به دستگیری خانوادههای آنها ابراز نگرانی کردند.
به گزارش کلمه، شورای هماهنگی راه سبز امید با انتشار بیانیهای از خشونتهای صورتگرفته در قبال دراویش گنابادی و خانوادههای ستمدیدهشان ابراز تأسف کرد و با اعتراض به تداوم نقض فاحش حقوق اساسی شهروندان توسط دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی و قضایی، از هموطنان عزیز و بهویژه همراهان جنبش سبز دعوت کرد به هر طریق ممکن در قبال آنچه بر زندانیان سیاسی و عقیدتی میرود، آگاهیبخشی کنند. این شورا همچنین از دستگاههای اجرایی خواسته است که در راستای وعدههای رییس جمهور مبنی بر تحقق و پاسداری از حقوق مدنی و اساسی شهروندان، مانع تداوم نقض حقوق ملت ایران، و ازجمله دراویش کشور شوند.
به گزارش مجذوبان نور، پس از اعلام اخباری از وخامت حال ۹ درویش زندانی اعتصاب غذا کننده و درخواست پزشکان جامعه درویشی ایران؛ موجی از درخواستهای پایان اعتصاب غذای از سوی دراویش سراسر کشور در شبکههای اجتماعی منتشر شد. دراویش گنابادی سراسر کشور با انتشار گسترده درخواست خود، از دراویش زندانی عاجزانه درخواست کردند هر چه سریعتر به اعتصاب غذای خود پایان دهند تا موجبات شادی هم مسلکان خود را فراهم نمایند.
به گزارش کلمه، جمعی از خانواده های زندانیان سیاسی در نامه ای خطاب به حسن روحانی رئیس جمهوری، درباره وضعیت وخیم دراویش زندانی ابراز نگرانی کردند و از روحانی خواستند به وظیفه قانونی خود عمل کند و برای انجام عدالت به قوه قضائیه تذکر دهد تا بیش از این لطمه و صدمه به انسان های شریف در بند ستم وارد نشود.
اعضای کمپین کوچ دراویش گنابادی در بیانیهای اعلام کردند در واکنش به حرفهای وزیر اطلاعات و همچنین مراجعی که با صدور حکم و فتوای بیدین بودن دراویش باعث حملات قشریون به پیروان عرفان شده و ماموران امنیتی و قضات دادگستری را به سرکوب و محکومیت ایشان وادار کردهاند، روز یکشنبه، 6 مهرماه، مقابل یکی از نهادها نماز دستجمعی خواهند خواند تا هم ایشان و هم مردم ببینند که بیدین کیست؛ کسی که شکنجه میکند و به اسارت میبرد، یا کسی که شکنجه میشود و به اسارت برده میشود؟! به گزارش مجذوبان نور؛ این عده که در دو روز ۲۹ و ۳۰ شهریور آماج ضربات و حملات نظامی و امنیتی ماموران قرار گرفته بودند تا نتوانند به خواستهشان که تجمع با چشم و دست بسته در مقابل دادگستری بوده است برسند، در بیانیه جدید اعلام کردهاند از این پس تا پایان ظلم و ستم و قوم صلحدوست طریقت و عرفان به تجمعات خود ادامه داده و همچنان مصر هستند در صورتی که از ناحیه مسوولان جوابی به این خواستههای انسانی و حقوقی و قانونی داده نشود، همگی به زندان بروند.
به گزارش مجذوبان نور، صادق زیباکلام، مولف و استاد دانشگاه، در نامهای خطاب به محمد جواد اردشیر لاریجانی رییس کمسیون حقوق بشر قوه قضاییه، از وی خواست در صورتی که «احمد شهید» از سرکوب دراویش گنابادی گزارشی ارائه کرد، به جای استفاده از ادبیات سخیف، پاسخی مستدل به وی عرضه کند. آقای زیباکلام در این نامه کوتاه با اشاره به اینکه «هزاران نفر از مردم تهران با چشمان خودشان شاهد رفتار مامورین با زن و بچههای دراویش و معترضین به بازداشت عزیزانشان بودند» نوشته است: دراویش نعمت اللهی یا گنابادی بر اساس کدام بخش از قانون اساسی یا مصوبات مجلس میبایستی آراء و اعتقادات خودشان را کنار گذارده و از باورهای شرعی بنده و جنابعالی تمکین نمایند؟
فاطمه دانشجو، دختر کلاس دومی مصطفی دانشجو در پاسخ به نامهای که پدر زندانیاش به مناسبت بازگشایی مدارس برای او نوشته بود، گفته است: همه میگن اومدن ما جلوى دادسرا خوب بوده و ممکنه که تو زود آزاد بشى براى همین به مامان گفتم بیا هر روز بریم اونجا بشینیم. در بخشی دیگر از این نامه نوشته است: مامان میگه اعتصاب غذا مثل روزه ست ولى من از همه مى شنوم که اعتصاب غذا آدم رو مریض میکنه و من فقط به این فکر میکنم که تو دوباره حالت بد نشه نکنه مثل اون موقع بشى که تو بیمارستان نمیتونستى راحت نفس بکشى، همش فکر میکنم نکنه اون مأمورهایى که جلوى دادسرا به ما حمله کردن و بعضىها رو مجروح کردن بیان تو زندان و تو رو هم اذیت کنن.
به گزارش مجذوبان نور، افزایش احضار دراویش گنابادی به ادارات اطلاعات و پلیس امنیت و بازداشتهای چند ساعته تا چند روزه ایشان در پاسگاهها و بازداشتگاههای اطلاعات و نیروی انتظامی، در حالی که از شهرستان محل سکونتشان عازم تهران برای شرکت در گردهمایی پیروان این طریقت عرفانی بودهاند، و همچنین انتشار اخبار خلاف واقع در سایتهای ضد تصوف، نشان از تصمیم جدی عدهای در بدنه دولت و حکومت برای جلوگیری از احقاق خواستههای دراویش دارد. علاوه بر سرکوب خونین تجمع ناکام دراویش در مقابل دادستانی توسط نیروهای امنیتی، حضور گسترده ماموران لباس شخصی و نیروهای نظامی مجهز به ادوات سرکوب در اطراف دراویش گنابادی حاضر در تجمعها حاکی از اتخاذ این تصمیم است که به هر نحو ممکن از رسیدن صدای دراویش به گوش مقامات و حضور ایشان در مراجع اصلی تصمیم گیری دولتی و حکومتی، جلوگیری شود. یک روز قبل از برگزاری تجمع دراویش، از بندرعباس خبر رسید که عدهای از درویش از جمله آقایان نادر امیری فارسی، صادق آزادی و عقیل کریمی، از طریق پیامک تلفنی به پلیس امنیت فراخوانده شدند. ماموران پلیس امنیت در تهران نیز همزمان به مددکاری وابسته به دراویش گنابادی رفته و کارکنان آنجا را به عدم پیگری مطالبات قانونی و شرکت نکردن در تجمع دراویش هشدار دادند. لازم به ذکر است که شماری از کارکنان این خیریه پیشتر در یورش روز ۳۰ شهریور ماموران به دراویش در خیابان بهشت، مورد ضرب و شتم قرار گرفته بودند.
به گزارش مجذوبان نور، در پی افزایش احضارهای تلفنی و پیامکی و برخوردهای امنیتی پس از تجمعات اعتراضی دراویش گنابادی، روز شنبه،12 مهرماه، آقای حسن احمدی از دراویش ساکن میناب واقع در استان هرمزگان از سوی ماموران لباس شخصی در دفتر کارش مورد بازجویی و تفتیش عقاید قرار گرفت. این درویش گنابادی به مجذوبان نور گفته است که حضور ماموران اطلاعات در دفتر کار وی ناشی از امتناع وی از رفتن به دفتر وزارت اطلاعات از طریق احضارهای تلفنی صورت گرفته طی چند روز گذشته است.
به گزارش مجذوبان نور، هشت درویش گنابادی به نامهای عبدالحسین تقیزاده، محمود گودرزی، مجید گودرزی، جمال خوشحالزاده، مجید وطنی، قاسم نصیری، محمود نصیری، منصور دانایی فر در پاسگاه دو راهی طبس هنگام عزیمت به تهران برای حضور در تجمع روز یکشنبه (6 مهرماه) دراویش در مقابل وزارت دادگستری بازداشت و به اداره اطلاعات اشکذر منتقل شدند. این هشت درویش ساعت ۲ بامداد یکشنبه بازداشت شده و پس از ۱۵ ساعت بازداشت به اتهام قصد شرکت در تجمع، ۵ عصر روز یکشنبه – بعد از اتمام تجمع دراویش در تهران – آزاد شدند.
به گزارش مجذوبان نور، هشتم مهرماه، پس از آنکه ماموران پلیس راه به دستور پلیس امنیت، اتوبوس حامل بانوان درویش که به نیت دیدار با قطب معزز سلسله نعمت اللهی گنابادی و شرکت در مجالس درویشی تهران قصد عزیمت به تهران را داشتند، در بین راه متوقف و در کلانتری ۱۳ سبزوار مسافران آن را مورد تفتیش بازجویی قرار دادند، با اعلام اینکه دادستان گناباد نیز در تماس تلفنی از ممنوعیت سفر دراویش بیدخت به تهران به مدت ۵ روز تاکید کرده، پس از ساعتها معطلی آنها را مجبور به بازگشت کردند.
به گزارش مجذوبان نور، شانزدهم مهرماه، در ادامه ممانعت از سفر بانوان دراویش از بیدخت به سمت تهران، بار دیگر از حرکت کاروان دیگری از درویشان گنابادی عازم تهران، ممانعت به عمل آمد و به آنها گقته شد که دراویش حق خروج از شهر را ندارند.
به گزارش مجذوبان نور، پس از گذشت نزدیک به یک هفته از حمله وحشیانه ماموران امنیتی به زنان و مردان درویش، همچنان وضعیت بعضی از آنها وخیم بوده و در مواردی، صدمات وارده، بر اساس گزارشهای پزشکی غیرقابل جبران اعلام شدهاند. در میان آسیب دیدگان بیش از ۲۵ نفر دچار انواع شکستگی دست، پا، لگن، کتف، بینی و فک شده که اکثرا نواحی حساس استخوانی مانند مفاصل و استخوانهای حساس ایشان مورد اصابت قرار گرفته و همچنین قریب به ۲۰ نفر به علت پرتاب متعدد انواع گازهای اشکآور و گاز فلفل، دچار تنگی نفس، آسم و انواع مسمومیتهای شدید و عارضههای پوستی شدهاند که به توصیه پزشکان برای خروج این سموم از بدن تحت حجامت قرار گرفتند. همچنین ۶ نفر از دراویش (که اسامی آنها در مجذوبان محفوظ است) دچار مصدومیت بیضه شدهاند، به طوری که یک نفر از آنها به گفته پزشکان عقیم شده است. شاهدان عینی آن روز خبر دادهاند ضربات ماموران امنیتی به ناحیه بیضه آنچنان متداول بود که گوی این کار عامدانه و با دستور قبلی صورت میگیرد. از میان شکستگیهای ناشی از ضربات باتوم نیز گزارشهایی از غیرقابل جبران بودن بعضی صدمات رسیده است. آقای ابراهیم سیف از کرج دچار خرد شدگی مفصل مچ دست شده است، اقای امیر علیمحمدی لباف دچار ترک خردگی استخوان جمجمه و تاریکی در دید شدهاند و همین طور بهبود فقیهی که توسط باتوم برقی از ناحیه پا و کمر مورد ضرب شتم قرار گرفت نیز دچار اختلال در کنترل ادرار شده که معاینات اولیه از احتمال ایجاد ضایعه نخاعی خبر داده است.
به گزارش مجذوبان نور، در پی تجمعات اعتراضی دراویش در هفتههای گذشته، فضای امنیتی حاکم بر دراویش گنابادی تا حدی افزایش یافته است که علاوه بر احضارهای گسترده تلفنی و پیامکی دراویش به نهادهای امنیتی، مامورانی به صورت تمام وقت برای تعقیب و تحت نظر قرار دادن بعضی از شخصیتهای علمی و با نفوذ دراویش گنابادی گماشته شدهاند. گزارش چهاردهم مهرماه، دو موتور سوار لباس شخصی در مقابل درب منزل دکتر علی محمد صابری از دراویش گنابادی و از اساتید فلسفه و عرفان دانشگاه، گماشته شده به طوری که پس از خروج از منزل، ماموران مذکور اقدام به تصویر برداری و تعقیب وی در تمام طول مسیر کردهاند. این استاد دانشگاه و درویش گنابادی همچنین از ریخته شدن مقدار زیادی بنزین بر روی ماشین خود که در مقابل درب منزل پارک بوده خبر داده که در صورت روشن کردن ماشین و یا ایجاد هر گونه جرقه میتوانست اقدامی فاجعه آمیز به بار بیاورد. وی این موضوع را به پلیس ۱۱۰ نیز گزارش داده است.
همچنین از روز سیزدهم مهرماه، موتور سوران لباس شخصی با حضور در درب منزل شخصی دکتر شهرام پازوکی، از دراویش گنابادی و عضو هیئت علمی انجمن حکمت و فلسفه، رفت و آمدهای منزل ایشان را تحت نظر و وی را مورد تعقیب قرار دادهاند. این گزارش میافزاید که روز گذشته مراسم عید سعید قربان در حسینه امیرسلیمانی دراویش گنابادی نیز در حالی برگزار شد که حضور ماموران پلیس امنیت در اطراف حسینه دراویش محسوس بود. به نظر میرسد این اقدامات با هدف ایجاد جو ارعاب و تهدید برای جلوگیری از ادامه اعتراضات جمعی صورت میگیرد.
به گزارش مجذوبان نور، یک آخوند معلوم الحال که اقدامات تحریک آمیز وی در گذشته منجر به تخریب حسینه دراویش در بروجرد شد، همچنان با برگزاری کلاسهایی که متاسفانه از سمت حوزههای علمیه و ارگانهای دولتی حمایت میشود فعالیتهای اختلاف افزای خود را به قصد تحریک احساسات مذهبی علیه دراویش ادامه میدهد. این آخوند اخیرا گارگاههای دنباله داری با عناوین «بررسی و نقد تصوف فرقهای» در حوزه علمیه امام خمینی (ره) شهرستان نهاوند و «تبیین جایگاه عرفان اسلامی و عرفانهای کاذب» در مدرسه علمیۀ حضرت ولیعصر (عج) شهرستان سیرجان برپا کرده است.
به گزارش مجذوبان نور، روز سهشنبه یکم مهر ماه و در پی حضور خانوادههای ۸ درویش محبوس در زندان اوین و همراهی جمعی ۵۰ نفره از دراویش گنابادی با ایشان، در سالن ملاقات و محوطه امنیتی ترین زندان ایران، دراویش زندانی با خودداری از حضور در سالن ملاقات، از اعضای خانوادهشان خواستند به عیادت دراویش مجروح بروند. آنها اعلام کردند خانواده ما تمام دراویش هستند و متاسفیم که به خاطر ما به خاک و خون کشیده شدند. رییس زندان اوین در ملاقات با ۸ درویش محبوس در آن زندان، اظهار بیخبری معاون دادستان از اعتصاب غذای دراویش زندانی را بیاساس دانست.
به گزارش مجذوبان نور، مصطفی دانشجو، که با گذشت بیش از سه هفته از اعتصاب غذا راه رفتن وی به دلیل ضعف شدید جسمی با مشکل رو به رو شده است، صبح روز پنجشنبه 3 مهرماه، با احساس سردرد و درد شدید در ناحیه قفسه سینه برای دقایقی بیهوش شد. وی که با کمک همبندیهای خود پس از چند دقیقه به هوش آمد، علی رغم اصرارهای آنها از اعزام به بهداری خودداری کرد.
به گزارش مجذوبان نور؛ امیر اسلامی وکیل دادگستری و فعال حقوق دراویش گنابادی محبوس در زندان اوین در بیست و ششمین روز اعتصاب غذای دستجمعی دراویش زندانی، امروز دو بار متوالی دچار بیهوشی شد. وخامت حال این وکیل دادگستری در حالی گزارش میشود که مسوولان قوه قضاییه نه تنها به وضعیت آنان سرکشی نکردهاند، بلکه معاون دادستان تهران از این اعتصاب غذای بیست و شش روزه اعلام بیخبری کرده است.
به گزارش مجذوبان نور، امید بهروزی وکیل محبوس دراویش گنابادی در زندان اوین به دلیل افت شدید فشار خون و تشنج ابتدا به بهداری بند ۷ و سپس به بهداری مرکزی اوین منتقل شده است. هم بندیهای این درویش گنابادی گفتهاند ابتدا آقای بهروزی را به بهداری بند منتقل کردند و قرص زیر زبانی به او تجویز کردند اما درمان جوابگو نبود زیرا عرق سرد یکباره بدن او را گرفت و باعث شد به بهداری مرکزی زندان منتقلش کنند. به گفته ایشان، درد شدیدی در قفسه سینه آقای بهروزی عارض شده و در بهداری مرکزی اوین هم به او بار دیگر قرص زیرزبانی تجویز کردهاند.
به گزارش هرانا به نقل از مجذوبان نور، مصطفی دانشجو، وکیل محبوس دراویش گنابادی در زندان اوین که به دلیل کم کاری ریه و عارضه آریتمی قلبی بیهوش شده بود، ساعتی پیش از بهداری اوین به بند ۸ آن زندان بازگردانده شد. علت بیهوشی این وکیل دادگستری، تشدید بیماری قلبی و ریوی ناشی از اعتصاب غذای ۳۰ روزه و شرایط بد محل حبس عنوان شده است. بهداری اوین در درمان سرپایی این درویش گنابادی که به گفته پزشکان متخصص از بیماری قلبی ناشی از کاهش حجم ریه رنج میبرد، تنها به اکسیژن و نوار قلب اکتفا کرده و ساعتی پیش او را به بند بازگرداندهاند.
به گزارش مجذوبان نور، مورخ 30 مهرماه، مصطفی دانشجو، وکیل محبوس دراویش گنابادی در زندان اوین که به دلیل کم کاری ریه و عارضه آریتمی قلبی بیهوش شده بود، از بهداری اوین به بند ۸ آن زندان بازگردانده شد. علت بیهوشی این وکیل دادگستری، تشدید بیماری قلبی و ریوی ناشی از اعتصاب غذای ۳۰ روزه و شرایط بد محل حبس عنوان شده است. بهداری اوین در درمان سرپایی این درویش گنابادی که به گفته پزشکان متخصص از بیماری قلبی ناشی از کاهش حجم ریه رنج میبرد، تنها به اکسیژن و نوار قلب اکتفا کرده و ساعتی پیش او را به بند بازگرداندهاند.
به گزارش مجذوبان نور، بیش از ۸۰۰ تن از دراویش با وجود شکل نگرفتن هیچ تجمعی در روزهای 29 و 30 شهریورماه بازداشت شده بودند، روز سه شنبه 1 مهرماه، از کلانتریهای تهران آزاد شدند. سردار ساجدی نیا رئیس پلیس تهران بزرگ نیز به خانوادههای دراویش زندان وعده داده که مطالبات آنها را در مراجع ذی ربط پیگیری خواهد کرد.
در این ماه حقوق دراویش گنابادی در موارد زیر نقض گردید:
گزارش آماری | |
احضار و بازجویی | 4 مورد |
بازداشت و بیخبری | 8 مورد |
جلوگیری از برگزاری یا برهم زدن مراسم مذهبی | 2 مورد |
رفتار خشونت آمیز با شهروندان (آدم ربایی، ضرب و شتم، ارعاب و تهدید، قتل، تفتیش و …) | 56 مورد |
محرومیت از حق ملاقات، تماس تلفنی، استفاده از وکیل یا سایر حقوق زندانیان | 1 مورد |
فرا فکنی و حاشیه سازی | 1 مورد |
اعتصاب (غذا،ملاقات یا امتناع از درمان) | 10 مورد |
عدم رسیدگی به بیماران زندانی | 5 مورد |
اهل حق یا یارسان
آیین یاری در قانون اساسی ایران مانند یک اقلیت مذهبی بە رسمیت شناختە نشدە است و در چند سال گذشتە از آنها بە عنوان یک فرقە مذهبی» نامبرده شدە است. اهل حقّ یا یارسان، آئینی عرفانی با خاستگاه کردی است که پیروان آن در برخی از مناطق ایران بخصوص کردستان و کرمانشاه ساکن هستند. جمهوری اسلامی، این دین را به رسمیت نمیشناسد و پیروان آن از هرگونه حقوق شهروندی و اجتماعی محروم هستند و در صورت آشکار شدن باور و دین آنان، بلافاصله از محل کار یا تحصیل اخراج میگردند. روحانیون اسلام، آنان را مرتد و نجس خوانده و از حقوق مساوی با دیگر شهروندان در مراجع قضایی و حقوقی برخوردار نیستند.
توهین مأموران حکومتی ایران به پیروان اهل یاری همچنان ادامه دارد. در گزارش سالانه احمد شهید، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، با اشاره به وخیمتر شدن نقض حقوق بشر در ایران و محدودیت آزادی بیان و عقیده، سرکوبهای عمومی ، به نقض حقوق اقوام و اقلیتهای مذهبی نیز، پرداخته است. در بخش اقلیتهای مذهبی به نقض حقوق شهروندی، محدودیت آزادی بیان، ممنوعیت استخدام در ادارات و مؤسسات دولتی جامعه یارسان اشارهشده است. میتوان از خودسوزی یارسانی ها (اهل حق) در اعتراض به هتک حرمت همکیشان خود بهعنوان تلخترین نتایج اینگونه اقدامات مقامات جمهوری اسلامی ایران یادکرد. بیحرمتی نهادهای نظامی و حکومتی ایران نسبت به شهروندان یارسانی باعث شد که سال گذشته سه شهروند پیرو آیین یاری که دو نفر از آن کُرد بودند به نشانه اعتراض خود را به آتش بکشند و یک سرباز کُرد نیز در پادگان سپاه به دلیل بیحرمتی مسئولان نظامی به زندگی خود پایان داد.
در این ماه:
به گزارش کُردپا، یک جوان کُرد پیرو آیین یارسان به نام یاسر زارعی میرحصاری فرزند کاظم که در پادگان ابوذر شهرستان سرپلذهاب دوران سربازی را سپری میکرد به سبب هرآنچه “تعلل در اعزام به مراکز درمانی” عنوان شده جان خود را از دست داد. این سرباز به دلیل احساس درد شدید از ناحیه شانه و کتف، درخواست مرخصی و اعزام به مراکز درمانی را از فرماندهان نظامی میکند که با مخالفت شدید روبرو میشود.
در این ماه حقوق شهروندان یارسانی در موارد ذیل نقض گردید:
گزارش آماری | |
فتار خشونت آمیز با شهروندان (آدم ربایی، ضرب و شتم، ارعاب و تهدید، قتل، تفتیش و …) | 1 مورد |
محرومیت از حقوق شهروندی | 1 مورد |
سایر اقلیتهای دینی
حاکمیت کنونی ایران و سران آن اعتقاددارند که برخی از گروههای مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری بهنظام را دچار چالش کنند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیتهای مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار دادهاند.
در این ماه:
علی سعیدی نماینده رهبر در سپاه شامگاه پنجشنبه، ۲۴ مهر، در گردهمایی مبلغان سازمان اوقاف گفت: اکنون همه قدرتهای جهانی در منطقه حضور دارند و علت آن “منافع اقتصادی، ترس از مهدویت و قدرت نظام جمهوری اسلامی” است. او در ادامه خاطر نشان کرد: تداوم حرکت انقلاب و زمینهسازی برای ظهور از دیگر وظایف ما به شمار میروند و قطعا انقلاب اسلامی، همان انقلابی است که زمینهسازی برای قیام مهدوی را انجام خواهد داد. سعیدی همچنین گفته است: ترویج سه نوع اسلام تکفیری و وهابی، سکولاریزه شده که ترکیه پیامآور آن است و همچنین افراط شیعی و حمله مستقیم به مقدسات سایر مسلمانان از سوی آمریکا دنبال میشود. سعیدی در یک سخنرانی پس از انتخابات پرحاشیه سال ۸۸ که ویدئوی آن چند ماه پیش منتشر شد به دخالت سازمانیافته سپاه در انتخابات اعتراف کرد و علت آن را مقابله با “اسلام سکولار” خواند که مشروعیت حکومت را نه الهی بلکه مردمی میداند.
به گزارش بام آزادی، بر اثر پیگیری های مستمر خانواده آقای کاظمینی بروجردی و همچنین پیگریهای سازمان های بین المللی حقوق بشری، خانواده ایشان موفق شدند 5 دقیقه ملاقات حضوری داشته باشند و ابراز داشته اند که از نظر جسمی وضعیت عمومی آقای بروجردی وخیم است و در این مدت کاهش وزن چشمگیری نیز داشته اند. همچنین در این دیدار آقای بروجردی از شرایط سخت خود بسیار اظهار ناراحتی کرده اند. این دگراندیش در هجدهمین روزی است که در این شرایط کاملا غیر انسانی و تحت شکنجه نگهداری میشود و در این شرایط جان ایشان در خطر جدی می باشد . خانواده آقای بروجردی ضمن تشکر از همه سازمانهای بین المللی نگرانی عمیق خود را از وضعیت بحرانی اقای بروجردی اعلام کردند و خواستار ادامه تلاشهای مدافعین حقوق بشر، مقامات بین المللی و رسانه ها برای نجات ایشان شدند.
حسین کاظمینی بروجردی، در نامه ای خطاب به دبیر کل سازمان ملل متحد و روسای کشورهای شرکت کننده در اجلاس عمومی این سازمان، ضمن بر شمردن آنچه جنایت و خیانت و قساوت به نام شرایع دینی در مدت 35 سال گذشته برشمرده، تاکید کرد که این رهبر مذهبی مخالف تداخل دیانت در سیاست، که مدت هشت سال است مستمراً و متوالیاً در چنگال شکنجه گران مدعی معنویت به سر می برد و در اثر آزار روحی و جسمی و خانوادگی، دوران مرگ تدریجی را سپری می نماید، گناهش، دفاع از اعتبارات نابود شده الهی است و از آنان درخواست کرد که پژواک فریادهای حق طلبانه ما باشید.
شیرین عبادی که ریاست کانون مدافعان حقوق بشر را بر عهده دارد در گزارش های ماهانه کانون مدافعان حقوق بشر به بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران در مرداد ماه 1393 پرداخت. این گزارش وضعیت زندانیان سیاسی را ناگوار گزارش داد و افزود وضعیت به گونه ای است که تعدادی از آنان مانند نادر جانی، سید حسین کاظمینی بروجردی، امید بهروزی، مصطفی فقیه، جمال قادرنژاد و قاسم ابسته بیمار هستند که نسبت به درمان و معالجه آنها اقدامی جدی صورت نگرفته است.
به گزارش سحام نیوز، بیش از ۱۷۰۰ نفراز شاگردان وهواداران«محمدعلی طاهری» طی نامه ای خطاب به«بان کی مون » دبیرکل سازمان ملل متحد، خواستار رسیدگی جدی به موارد نقض حقوق بشر درخصوص وضعیت زندانیان عقیدتی و امنیتی در جمهوری اسلامی ایران و از جمله«محمدعلی طاهری » شدند.
به گزارش جرس، حجت الاسلام احمد منتظری به دادسرای ویژه روحانیت احضار شد. مطابق این احضاریه وی باید بیست و ششم مهر ماه خود را به دادسرای ویژه روحانیت شعبه چهارم معرفی کند. احمد منتظری، فعال و صاحب نظر سیاسی، از روحانیون منتقد حاکمیت است. احمد منتظری در گفتگویی از ادامه حصر کروبی، موسوی و رهنورد به شدت انتقاد کرده و خواستار آزادی آنها شده بود.
به گزارش هرانا، پس از تجمع پیروان عرفان حلقه در مقابل دادگاه انقلاب که در اعتراض به بازداشت آقای محمد علی طاهری صورت گرفت، حدودا ۷۰ نفر بازداشت شدند که تمام این افراد به جز معصومه ضیاء، نرگس فرهادی، ملیحه بیگانگان و آقای ایرج عمیدی با تعهدهای فردی و چند نفره ُآزاد شدند. معصومه ضیاء که پیشتر سابقه بازداشت در ارتباط با شرکت در تجمع اعتراض آمیز زنان در میدان هفت تیر در تاریخ ۲۲ خرداد سال ۸۵ را نیز داشت، پس از تجمع پیروان عرفان حلقه در مقابل دادگاه انقلاب که در اعتراض به بازداشت آقای محمدعلی طاهری صورت گرفته بود، بازداشت شد و به بند دو- الف سپاه منتقل شد. شایان ذکر است که خانم معصومه ضیاء در ارتباط با بازداشتش در سال ۱۳۸۵ به یک سال زندان تعلیقی محکوم شد.
به گزارش هرانا، روز پنجشنبه ۱۷ مهر ماه ثریا نخعی از مربیان عرفان حلقه در شهر کرمانشاه، برای دومین بار توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
به گزارش سحام نیوز سایت نزدیک به مهدی کروبی، روز چهارشنبه ۱اکتبر۲۰۱۴، حسین کاظمینی بروجردی، که هشتمین سال دوران حبس خود را در زندان اوین سپری می کند، به طور ناگهانی برای اجرای حکم اعدام، از بند ویژه روحانیت خارج شد. آیت الله بروجردی اوایل مهر سال جاری، توسط محمد موحدی دادستان ویژه روحانیت، به طور شفاهی به اتهام “بدعت و تفاسیر دینی مخالف با نظرات رهبری”، ازطریق “تدوین کتاب و تدریس آن در زندان”، به اعدام تهدید شده بود. رویا عراقی، معاون و سخنگوی آیت الله بروجردی، در مصاحبه با ونداد اولاد عظیمی، فعال حقوق بشر، گفت: “به خانواده این زندانی عقیدتی اعلام شده که وی تا زمان اجرای حکم اعدام، ممنوع تلفن و ممنوع الملاقات می باشد. مراجعه و تجمع خانواده این زندانی درمقابل دادگاه ویژه روحانیت، تا لحظه انتشاراین گزارش، بدون پاسخ مانده وهمچنان از سرنوشت این روحانی منتقد حکومت، اطلاعی در دست نیست.
در شرایطی که فشار بر زندانیان عقیدتی افزایش یافته، برخی از آنها اعدام شده و برخی دیگر با همین خطر مواجهاند، محمد علی طاهری، بنیانگذار نظریه «عرفان حلقه»، زندانی عقیدتی در اعتراض به افزایش فشارها دست به اعتصاب غذا زد. رکسانا حقیقتطلب، از گروه نویسندگان حقیقت و کمال، نزدیک به محمدعلی طاهری در گفتگو با خودنویس اظهار داشت، بنیانگذار نظریه «فرادرمانی» تحت فشار است تا با اقرار به موارد مورد نظر بازجوهایش، با اتهامات سنگینتری مواجه شود، حتی این نگرانی وجود دارد که براساس همین اتهامات «بی پایه و اساس» او را با خطر اعدام مواجه کنند.
بنابه گزارش فعالین حقوق بشر و دمکراسی در ایران ، روز سه شنبه اول مهر، محمد موحدی دادستان ویژه روحانیت به سلول آقای حسین کاظمینی بروجردی مراجعه کرد. موحدی در حالی که کتاب جدید اقای بروجردی که از داخل زندان تدریس و تدوین شده بود را همراه خود آورده بود، اظهار داشت که اعتقادات و نظرات اقای بروجردی بدعت و بویژه مخالف تفسیر و نظرات رهبری است و برای اقای بروجردی و کسانی که نشر و انتشار این کتاب را بدهند حکم ارتداد و اعدام دارد. در این مجادله آقای کاظمینی بروجردی اظهار داشت من نظراتم مستند است و حاضر به مناظره بین المللی با علماء هستم. موحدی در جواب گفته که ما اهل مناظرهم نیستیم بلکه ما محاکمه می کنیم و سپس دادستان ویژه روحانیت رژیم ستمدینی آقای کاظمینی بروجردی را صرفا به دلیل ابراز عقیده و بیان نظراتش به اعدام تهدید کرد. گفتنی است تهدید به اعدام آیت الله بروجردی تنها یک روز پس از انتشار آخرین نامه او به آقای بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد، چند روز پیش از رفتن حسن روحانی رییس جمهور ایران به مجمع عمومی سازمان ملل متحد روی داد.
به گزارش بام آزادی، روز پنج شنبه 2 اکتبر 2014 مطابق با 10 مهر ماه 1393، دومین روز پس از حمله گارد ویژه به سلول آقای بروجردی و انتقال ایشان به مکانی نامعلوم و بی خبری مطلق از وضعیت آقای کاظمینی بروجردی، خانواده ایشان برای پیگیری و کسب اطلاع از وضعیت آقای بروجردی به دادگاه ویژه روحانیت و همچنین زندان اوین در تهران، مراجعه نمودند. متاسفانه به علت مصادف شدن با تعطیلات آخر هفته، آنها موفق به دیدار مسئولین دادگاه ویژه روحانیت و یا مسئولین زندان اوین نشدند و در عوض به جای دریافت پاسخ صحیح، با توهینها و رفتار تهدید آمیز نگهبانان آنجا مواجه گردیدند. این در حالی است که خانواده اقای بروجردی از خبر انتقال ناگهانی ایشان برای اعدام در شوک به سر میبرند و عمیقا نگران هستند.
سحرگاه روز چهارشنبه دوم مهرماه، محسن امیراصلانی زنجانی در زندان رجاییشهر کرج اعدام شد. بیشتر رسانهها اتهام امیراصلانی را «بدعت در دین» اعلام کردند. به عنوان یکی از دلایل اتهام، ادعا شده امیراصلانی «می گفته که حضرت یونس پدر ژپتو نبوده که از شکم نهنگ آمده باشد و قرائت های جدیدی از حضرت یونس ارائه داده بود که هیچکدام خوشایند ماموران وزارت اطلاعات نبوده است». اما امروز، غلامحسین اسماعیلی، رئیس کل دادگستری تهران، در مصاحبه با خبرگزاری قوه قضائیه، میزان، مدعی شده: عمل مجرمانه محسن امیر اصلانی با عنوان اتهامی ارتکاب زنای به عنف و اکراه بوده است و اینکه رسانه های ضد انقلاب اعلام می کنند که وی به جرم موضوع انحرافی و تفسیر و روان درمانی قرآن اعدام شده است کذب و خلاف واقعیت است. این در حالی است که وی درسال ۱۳۸۵ به اتهام «بدعت در دین» توسط سازمان اطلاعات تهران دستگیر شد. گفتنی است که دیوان عالی کشور پیش از اعدام، دو بار حکم اعدام را غیرقانونی وغیرشرعی تشخیص داده بود.
در این ماه، حقوق این دسته از شهروندان در موارد ذیل نقض گردید:
گزارش آماری | |
احضار و بازجویی | 1 مورد |
بازداشت و بیخبری | 71 مورد |
محکومیت به اعدام | 1 مورد |
محرومیت از حق ملاقات، تماس تلفنی، استفاده از وکیل یا سایر حقوق زندانیان | 3 مورد |
اعتصاب (غذا،ملاقات یا امتناع از درمان) | 1 مورد |
شکنجه، یورش، توهین، تهدید، آزار و اذیت زندانیان یا خانواده آنان | 2 مورد |
اجرای حکم اعدام | 1 مورد |