به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳، محل کسب چهار شهروند بهائی در ارومیه پلمب شد.
براساس اطلاعات دریافتی هرانا، در این روز فروشگاه پوشاک فرائض رضایی، فروشگاه لوازم الکتریکی عنایت جواهردوست، فروشگاه پوشاک شیوا دهقان و فروشگاه قطعات یدکی تجهیزات سرمایشی شهاب نجف زاده، توسط ماموران اداره اماکن پلمب شده است.
یک منبع مطلع نزدیک به این شهروندان بهائی به هرانا گفت: «روز پنجشنبه، همزمان با یکی از اعیاد بهائیان، که طبق باور دینیشان موظف به تعطیلی محل کسب هستند، این چهار شهروند نیز مغازههای خود را بسته بودند، اما در همان روز مغازههایشان توسط مأموران اداره اماکن پلمب شد. روز شنبه برای پیگیری موضوع به اداره اماکن مراجعه کردند، اما ماموران اعلام کردند که بازگشایی مغازهها تنها با دستور قاضی انجام خواهد شد و زمان آن نیز نامشخص است.»
گفتنی است که در سال ۱۳۹۵ محل کسب پیشین آقای جواهردوست پلمب شده بود. همچنین محل کسب آقای نجف زاده نیز در سال ۱۳۹۶ توسط اداره اماکن پلمب شد که پس از ۱۷ ماه حکم فک پلمب آن به دستور شورای تامین استان آذربایجان غربی و مصوبه شورا صادر شد.
شهروندان بهائی، در طول سال و به مناسبتهای آیینی، مجموعاً ۹ روز محل کسب خود را تعطیل میکنند. با این حال، این اقدام در مواردی با واکنش نهادهای انتظامی و امنیتی مواجه شده و به پلمب اماکن کسب آنان انجامیده است؛ اقدامی که با توجه به اصول قانون اساسی و حقوق شهروندی در زمینه آزادی مذهب و نحوه اداره اماکن صنفی، مورد انتقاد نهادهای حقوق بشری قرار گرفته است.
این در حالی است که بر اساس بند «ب» ماده ۲۸ قانون نظام صنفی، صاحبان واحدهای صنفی میتوانند تا سقف ۱۵ روز در سال، بدون اطلاع قبلی به اتحادیه، محل کسب خود را تعطیل کنند.
بر اساس آماربرداری سالانه مرکز آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران طی بازه زمانی ۱ ژانویه ۲۰۲۴ تا ۲۰ دسامبر ۲۰۲۴، در رسته حقوق اقلیت های مذهبی و دینی، ۱۵۷ گزارش توسط نهاد آمار به ثبت رسیده است که بهائیان با ۶۷.۵۴٪ سهم از گزارشات در صدر دیده بانی گزارشگران حقوق بشر قرار گرفتند.
شهروندان بهائی در ایران از آزادیهای مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد. بر اساس منابع غیررسمی در ایران بیش از سیصد هزار نفر بهائی وجود دارد اما قانون اساسی ایران فقط اسلام، مسیحیت، یهودیت و زرتشتی گری را به رسمیت شناخته و مذهب بهائیان را به رسمیت نمیشناسد. به همین دلیل طی سالیان گذشته همواره حقوق بهائیان در ایران به صورت سیستماتیک نقض شده است.