تهیه وتنظیم گزارشات : سعید بهشتی متین، صدرا مجیب یزدانی، شراره هادیزاده رئیسی
تنظیم نمودار آماری : کریم ناصری
ماده 18 اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهرهمند شود. این حق متضمن آزادی تغییرمذهب یا عقیده و ایمان میباشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس میتواند از این حقوق یا مجتمعاً بهطور خصوصی یا بهطور عمومی برخوردار باشد.
ماده 19 اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر انسانی محق به آزادی عقیده و بیان است؛ و این حق شامل آزادی داشتن باور و عقیده ای بدون نگرانی از مداخله و مزاحمت، و حق جستجو، دریافت و انتشار اطلاعات و افکار از طریق هر رسانه ای بدون ملاحظات مرزی است.
گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران تا پایان بهمن ماه 1403 شمسی است. این گزارش به صورت آماری-تحلیلی ارائه میشود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت به خصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همینطور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیتهای مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودییتهای فراوان در ایران محسوب میشود.
فشار بر پیروان سایر ادیان همچنان ادامه دارد :
جمهوری اسلامی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروههای مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری به نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیتهای مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر قرار دادهاند.بازداشتها و خشونتهای هدفمند ارگانهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. این دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم میشوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحتفشارهای بیشتری قرار دارند، آنها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هماکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره میکردند، در زندانهای اوین و رجایی شهر به سر میبرند و دهها تن از پیروان آن نیز در زندانهای کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبسهای طولانی شدهاند. ادیان و مذاهب رسمی هم چون مسیحیان نیز با محدودییتهای زیادی مواجه هستند، جمهوری اسلامی ایران تنها عبادت مسیحیان عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت میشناسد، تبلیغ آئین برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی میشود. کسانی که فارس زبان هستند از ورود به کلیساها منع میشوند و کلیساها وظیفه دارند اسامی اعضای خود به همراه کپی کارت ملی آنها را به وزارت اطللاعات ارائه دهند ، توزیع کتب مقدس در کتابفروشی ها ممنوع میباشد . ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مسیحیت را به رسمیت میشناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت به دین خود هستند کماکان وجود دارد و کلیساهای خانگی با سرکوب گسترده مواجه هستند. تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان سنی نیز اعمال میشود، آنها که اکثراً در مناطق حاشیهای کشور زندگی میکنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند. حتی در مواردی گزارش تخریب نمازخانههای اهل سنت هم گزارش شده است و این گروه از افراد با اعدام و بازداشت و آزار و اذیت هایی مواجه هستند حتی آنها از استخدام در ادارات دولتی و تصدی سمت هم منع هستند که نمونه بارز آن انتخاب بیژن ذوالفقار نصب به سمت وزیر ورزش در دولت حسن روحانی بوده که به خاطر اهل تسنن بودن وی از مجلس رای اعتماد نگرفت.
اهل سنت:
اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تکتک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواستهای زیاده خواهانه نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی میشود.زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را میگذرانند و بصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیدهشان مورد بیاحترامی قرار میگیرند.اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار میدهد. با این حال در کنار سایر پیروان ادیان در ایران که این ماده قانون اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از ۳ دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیتهای کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهرهمندی برابر از فرصتها و امکانات محروم هستند، همینطور با موانع و محدودییتهای جدی برای تبلیغ باورهای خود و بجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبهرو هستند.
در این ماه :
آزادی موقت امام جمعه اهل سنت چاهعلی، شهرستان دلگان با قید وثیقه پس از یک هفته بازداشت
مولوی « عبدالبصیر شاهوزهی »، حدودا ۵۰ ساله فرزند عبدالقادر اهل زاهدان و ساکن دهستان چاهعلی واقع بخش جلگه چاههاشم از توابع شهرستان دلگان، و مدیر سابق علوم دینی مخزنالعلوم منطقه کریمآباد زاهدان است. گفتنی است مولوی عبدالبصیر شاهوزهی در روز یکشنبه ۲۱ بهمنماه ۱۴۰۳ پس از احضار به دادگاه شهرستان ایرانشهر توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده بود، امروز با قرار وثیقه آزاد شد. از اتهامات و دلایل بازداشت این عالم اهل سنت تاکنون اطلاعی در دست نیست.(هرانا ,4 اسفند 1403)
انتقاد تند مولوی عبدالحمید به اعدامها در ایران: «این حجم اعدام با شریعت سازگار نیست»
مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در خطبههای نماز جمعه ۳ اسفند ۱۴۰۳، افزایش اعدامها در ایران را به شدت مورد انتقاد قرار داد.او اعلام کرد: «اعدامهای سیاسی و حتی اعدام بهخاطر جرائم مرتبط با مواد مخدر، با این حجم گسترده، با قوانین شریعت اسلامی سازگار نیست.» عبدالحمید پیشتر نیز بارها خواستار توقف اعدامها شده بود. (ههنگاو,5 اسفند 1403)
مولوی عبدالحمید: برای حوزههای علمیه و فعالیتهای مذهبی بودجه تعیین نکنید
امام جمعه زاهدان در خطبههای نماز جمعه این شهر ضمن انتقاد از عدم خرج بودجهها در زمینه اشتغال و حل مشکلات اقتصادی مردم، نسبت به تخصیص بودجه به حوزههای علمیه واکنش نشان داد و گفت: توصیۀ خیرخواهانه ما آن است که در این شرایط برای حوزههای علمیه و مکانهای مذهبی بودجه تعیین نکنید. حوزههای علمیه باید متکی به مردم باشند. روزی که مردم از حوزههای علمیه برنجند فعالیت این مراکز دیگر هیچ فایدهای ندارد و اگر تعطیل شوند بهتر است. (حال وش ,7 اسفند 1403)
عابد دهواری با تودیع وثیقه از زندان زاهدان آزاد شد
عابد دهواری ۲۵ ساله، شهروند اهل سنت که چندی پیش در شهرستان سیب و سوران بازداشت شده بود، با تودیع وثیقه از زندان زاهدان آزاد شد.آقای دهواری مورخ ۱۸ بهمن ماه ۱۴۰۳، پس از احضار به دادسرای شهرستان سیب و سوران بازداشت شده بود. تا این لحظه ، از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی حاصل نشده است.(هرانا ,9 اسفند 1403)
اعتصاب غذای زندانیان عقیدتی عرب در زندان شیبان، وخامت حال نادر هلیچی
سازمان حقوقبشری کارون از ادامه اعتصاب غذای ۹ زندانی عقیدتی عرب در زندان شیبان اهواز برای پنجمین روز متوالی و وخامت حال نادر هلیچی (عموری) خبر داده است. او که در اعتراض به بلاتکلیفی پروندهاش دست به اعتصاب غذا زده بود، روز ۲۳ اسفند به بیمارستان فاطمه الزهرا اهواز منتقل شد.این زندانیان از ۲۰ اسفند در بند ۸ این زندان اعتصاب غذا کردهاند. هادی حیدری نیز در اعتراض به عدم درمان سنگ کلیه و وضعیت قضایی نامشخص خود به این اعتصاب پیوسته است. نادر هلیچی، که حدود سه ماه پیش توسط اطلاعات سپاه بازداشت شده، متأهل و پدر ۶ دختر است و از اقشار ضعیف اقتصادی محسوب میشود.(ایران وایر ۲۴اسفند ۱۴۰۳)
بهائیان:
ایران، کشوری که در آن بهائیان زیادی زندگی میکنند، آئین بهایی هنوز یک در ایران «فرقه مرتد» تلقی میشود. . این مشهور است که بهاییان به دنبال صلح هستند، قدرت سیاسی نمیخواهند و تهدید امنیتی ایجاد نمیکنند. با این حال جمهوری اسلامی ایران آنها را تحت تعقیب قرار میدهد. از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ میلادی تاکنون، بهاییان به طور سامانمند و روشمند از دسترسی به تحصیلات عالی و همچنین حق اشتغال محروم بودهاند؛و اگر پیگیر حق از دست رفته خود باشند با اتهامات واهی و زندان و تهدید مواجه میگیرند و همواره درمعرض دستگیریهای بدون مجوز قانونی و حبس قرار گرفتهاند. بهائیان هرگز قادر نبودهاند به طور علنی از تعالیم دینی خود پیروی کنند. آنها تقریباً در تمام مراحل زندگی مورد بدرفتاری قرار میگیرند.انتقال دانش و تجربه بشری، جز از طریق آموزش امکانپذیر نیست و به همین دلیل حق تحصیل یکی از حقوق بنیادی بشر در مواد ۲۶ و ۲۷ اعلامیه جهانی حقوق بشر، بند ۲ ماده ۱۹ میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی و مواد ۱۳ ، ۱۴ و ۱۵ میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که همگی بر حق تحصیل بدون هیچ نوع تبعیض از حیث نژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب، عقیده سیاسی و یا هر عقیده مردادگر یا اصل و منشأ ملی یا اجتماعی، دارایی، نسب یا هر وضعیت مردادگر شناختهشده و بر آن تأکید شده و دولت ایران موظف است تمامی امکانات و تسهیلات لازم را برای ایجاد شرایط مناسب جهت بهره مندی همه شهروندان از این حق طبیعی فراهم کند و کلیه موانعی را که در اثر شرایط خاص جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در مسیر رسیدن شهروندان به این حق قرار میگیرد، مرتفع سازند.ممانعت از کسبوکار بهاییان یکی دیگر از فشارها و آزار و اذیتهایی است که بهاییان با آن مواجه هستند، پلیس اداره اماکن که وابسته به نیروی انتظامی است در نقاط مختلف کشور که سرکشی ماهانه به محل کسب شهروندان دارند، در اکثر مواقع محل کسب بهاییان را به دلیل عدم اجازه کسب، پلمپ میکنند.
در این ماه :
کرج؛ تفتیش منزل شوقی طبیانی و محل کار پدر این شهروند بهائی
یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروند بهائی، ضمن تأیید این خبر به خبرنگاران گفت: “صبح روز دوشنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۳، مأموران اداره اطلاعات کرج به منزل شوقی طبیانی مراجعه کرده و پس از لحظاتی انتظار، با پتک درب ورودی را شکستند. آنها پس از تفتیش محل، شماری از وسایل شخصی از جمله لپتاپ، تلفن همراه، هارد، فلش، کتاب، کارت ملی و شناسنامه متعلق به او و خانوادهاش را ضبط کردند.” نیروهای امنیتی پس از تفتیش منزل این شهروند بهائی، محل کار پدر آقای طبیانی را نیز مورد تفتیش قرار دادند و تعدادی از وسایل موجود در کارگاه وی را با خود بردند. شوقی طبیانی، شهروند بهائی، ۳۷ ساله، ساکن کرج، سازنده و نوازنده ویولن است.(هرانا, 1 اسفند 1403)
گزارشی از تفتیش منازل ۱۴ شهروند بهائی و بازداشت ۲ تن از آنان
براساس اطلاعات دریافتی خبرنگاران، منازل پیمان رضا، پژمان رضا، مهرانه مطلق آرانی (رضا)، نازیلا رییسی، نوا انصاری، نسیم انصاری، هما شعبان پور، شمیسا شهبازیان، فرهود یزدانی، آلیس بهاری، عرفان اشراقی و شوقی طبیانی شهروندان بهائی ساکن کرج و سوگند رنگرز و فریبا میثاقی از بهائیان قزوین مورد تفتیش نیروهای امنیتی قرار گرفته است. در جریان این تفتیش ها شماری از لوازم الکترونیکی و شخصی و آثار مرتبط با آئین بهائی از منازل این شهروندان ضبط شده است. در این میان فریبا میثاقی در قزوین و عرفان اشراقی در کرج توسط نیروهای امینیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.تا زمان تنظیم این گزارش، اطلاع دقیقی از دلایل بازداشت، اتهامات وارده، سرنوشت و محل نگهداری این شهروند بهایی در دسترس نیست. (هرانا, 2 اسفند 1403)
انتقال دو شهروند بهائی برای اجرای حکم حبس به زندان لاکان رشت
نازیلا خانیپور که به دو سال حبس محکوم شده و فرزندش وصال هروی که با حکم بیش از چهار سال حبس مواجه است، با اجرایی شدن این احکام به زندان لاکان رشت انتقال یافتند. نازیلا خانیپور و پسرش وصال هروی هشتم خرداد ۱۴۰۳ به دست مأموران سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بازداشت شده و پس از ۲۷ روز نگهداری در سلول انفرادی، با سپردن وثیقه به طور موقت آزاد شده بودند. شعبه سوم دادگاه انقلاب اسلامی رشت به ریاست مهدی راسخی، وصال هروی را با انتساب اتهام «تبلیغ علیه نظام، فعالیت آموزشی و تبلیغی انحرافی مغایر و مخل شرع اسلام» به چهار سال و یک ماه و ۱۶ روز حبس تعزیری و ۱۰ سال محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم کرد. این دادگاه همچنین نازیلا خانیپور را با اتهام «فعالیت آموزشی و تبلیغی انحرافی مغایر و مخل شرع اسلام» به دو سال و یک روز حبس تعزیری، پرداخت ۸۰ میلیون تومان جریمه نقدی، و پنج سال محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم کرد. (بخش فارسی صدای آمریکا, 2 اسفند 1403)
محدودیت تردد با پابند الکترونیکی؛ محکومیت طاهره نوروزی به اجرا درآمد
حکم حبس طاهره نوروزی، شهروند بهائی ساکن شیراز، با محدودیت تردد در خارج از زندان تحت نظارت پابند الکترونیکی، به اجرا درآمد. یکی از نزدیکان این شهروند بهائی در رابطه با حکم صادره علیه خانم نوروزی به خبرنگاران گفته بود: “طاهره مادر دو فرزند خردسال است و به دلیل اشتغال همسرش در شهری دیگر، اعمال محدودیت تردد برای این شهروند بهائی، زندگی شخصی کودکان او را نیز با چالش هایی مواجه میکند.”(هرانا, 11 اسفند 1403)
بیش از ۲۰ روز بلاتکلیفی، پرونده عرفان اشراقی، شهروند بهائی همچنان نامشخص
عرفان اشراقی، شهروند بهائی ساکن گلشهر کرج، با گذشت ۲۲ روز از بازداشت، همچنان در وضعیت بلاتکلیف بهسر میبرد. وی پس از اتمام مراحل بازجویی، به بند عمومی زندان قزوین منتقل شده و تاکنون با آزادی او به قید وثیقه موافقت نشده است.به گفته یک منبع مطلع، آقای اشراقی در روز بازداشت دچار مشکل سنگ کلیه بوده و نیازمند درمان پزشکی در خارج از زندان است. او در ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ هنگام خروج از منزل بازداشت شد و مأموران پس از تفتیش خانهاش، وسایلی از جمله لپتاپ، تلفن همراه و کتب مذهبی او را ضبط کردند.تا این لحظه، دلیل بازداشت و اتهامات او مشخص نشده است.(هرانا ۲۱اسفند ۱۴۰۳)
انیسا فنائیان جهت اجرای حکم حبس در سمنان بازداشت شد
انیسا فنائیان، شهروند بهائی ساکن سمنان، روز سهشنبه ۲۱ اسفندماه ۱۴۰۳، جهت اجرای حکم هفت سال حبس، در یکی از خیابانهای این شهر توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. او که از بیماری رنج میبرد، هنگام بازداشت همراه دخترش از بیمارستان خارج میشد. وی پیشتر در دادگاه تجدیدنظر استان سمنان به هفت سال حبس محکوم شده بود.انیسا فنائیان، که سابقه بازداشت و حبس دارد، در مرداد ۱۴۰۲ نیز بازداشت و با تودیع وثیقه آزاد شده بود.(هرانا ۲۱ اسفند ۱۴۰۳)
جامعه جهانی بهائی: در ایران، بهائیان از مرگ در آرامش نیز محرومند
نازیلا قانع، گزارشگر ویژه سازمان ملل، با انتقاد از حکومت ایران اعلام کرد که جمهوری اسلامی نمیتواند نقض حقوق بهائیان در دفن عزیزانشان را پنهان کند. جامعه جهانی بهائی نیز از تشدید فشار بر آرامستانهای بهائیان خبر داده و تأکید کرده که آنها نهتنها از حق زندگی در آرامش، بلکه حتی از مرگ در آرامش نیز محرومند. گزارشها نشان میدهد که بهائیان مجبور شدهاند درگذشتگان خود را در محل یک گور دستهجمعی دفن کنند، درحالیکه حکومت ایران این محدودیتها را انکار کرده و ادعای رعایت مقررات ملی را مطرح کرده است.(صدای آمریکا ۲۱ اسفند ۱۴۰۳)
خلاصه گزارش درباره وضعیت بهاییان در ایران در سال ۱۴۰۳
در سال ۱۴۰۳، حداقل ۲۴۶ شهروند بهایی (۱۴۲ زن و ۱۰۴ مرد) مورد برخوردهای امنیتی و قضایی قرار گرفتند. این برخوردها شامل زندان، بازداشت، احضار، بازجویی، محاکمه، تفتیش منازل و اماکن کسب، پلمب محل کار، و محرومیت از تحصیل بوده است.نمونههایی از محکومیتها:کیوان رحیمیان (روانشناس و مترجم بهایی): ۹ سال زندان به اتهام تبلیغ بهاییت از طریق کلاسهای روانشناسی. نیوشا بدیعی ثابت و سوزان عید محمدزادگان: ۵ سال زندان به دلیل تدریس روانشناسی .انیسا فنائیان: ۸ سال زندان به دلیل کمک به کودکان افغانستانی .بهزاد آذرگان (موزیسین بهایی): ۱۱ سال زندان .سیروس ذبیحی مقدم: ۸ سال زندان .در پایان سال ۱۴۰۳، تعداد زندانیان بهایی به ۳۰ نفر رسید که ۱۷ نفر از آنها زن بودند.در هرمزگان، دادگاه درخواست دیه خانواده عطاالله رضوانی را به دلیل بهایی بودن وی رد کرد، با اینکه قتل او عمدی اعلام شده بود.دو شهروند بهایی در همدان در خطر از دست دادن زمینهای خود به دلیل قوانین تبعیضآمیز ارث هستند.وزارت اطلاعات برخی فروشگاهها را از فروش محصولات شرکت رافونه منع کرد، زیرا مالک آن بهایی است.بانکهای سپه و رسالت در هنگام افتتاح حساب، مذهب افراد را پرسیدهاند.در ۱۴ شهر ایران، گورستانهای بهاییان مورد حمله قرار گرفتند.در اهواز، آرامستان بهاییان که ۱۱۰ سال قدمت داشت، به آتش کشیده شد.در مشهد، سردخانه و اموال گورستان بهاییان تخریب و سرقت شد.در کاشان، از دفن یک متوفی بهایی در محل زندگیاش جلوگیری شد.درخاوران، اموات بهایی بدون حضور خانواده دفن شدند.در خرداد ۱۴۰۳،ماموران دولتی به روستای احمدآباد مازندران حمله کردند و شالیزارهای متعلق به بهاییان را با بیل مکانیکی تخریب کردند. معبر آب رودخانه به زمینهای آنها نیز قطع شد، در حالی که این خانوادهها نسلها در این منطقه کشاورزی کردهاند.این گزارش نشاندهنده افزایش فشارهای امنیتی، قضایی و اقتصادی علیه جامعه بهایی در ایران طی سال ۱۴۰۳ است.( ایران وایر ۲۴ اسفند ۱۴۰۳)
۸ سال زندان؛ جرمم این بود که به کودکان افغانستانی کمک کردم
روز ۲۱ اسفند ۱۴۰۳، مأموران امنیتی «انیسا فناییان»، شهروند بهایی ساکن سمنان را در خیابان برای اجرای حکم بازداشت کردند. او به اتهام تشکیل گروه برای برهم زدن امنیت ملی به ۷ سال و به تبلیغ علیه نظام به ۱ سال زندان محکوم شد که ۷ سال آن اجرایی است.انیسا فناییان در نامهای به فرزندانش، دلیل محکومیت خود را کمک به کودکان پناهجوی افغانستانی عنوان کرده و تأکید کرده است که این کودکان و خانوادههایشان از اعتقادات مذهبی او اطلاعی نداشتند. او در این نامه از امید به آینده، احترام متقابل میان ایرانیان و درسهایی که از مادرش، «صهبا رضوانی»، یکی از زندانیان سابق بهایی، آموخته است، سخن گفته و ابراز دلتنگی برای خانوادهاش کرده است.(ایران وایر ۲۵ اسفند ۱۴۰۳)
بهاییان در سال ۱۴۰۳؛ از تخریب زمینهای کشاورزی تا هجوم به آرامستان
آزار و سرکوب سیستماتیک شهروندان بهایی در سال ۱۴۰۳ همچون سالهای گذشته ادامه داشته است. گزارشها بیانگر این است که فشار و آزار بر بهاییان ایران در این سال نسبت به سال گذشته شدت یافته است و زنان بهایی در این سال در قیاس با مردان جامعه بهایی مورد آزار و سرکوب بیشتری قرار گرفتهاند. این نکته حایز توجه است که زنان بهایی بهعنوان اعضای بزرگترین اقلیت دینی غیرمسلمان کشور با تبعیض مضاعف، هم بهعنوان زن و هم بهعنوان پیروان آیین بهایی، روبرو بودهاند.(هرانا.26اسفند1403)
تفتیش منزل امیلیا حکیمان، شهروند بهائی در زاهدان
روز چهارشنبه ۲۲ اسفند، منزل امیلیا حکیمان از بهائیان ساکن زاهدان توسط نیروهای امنیتی این شهر تفتیش شد. این بازرسی که حدود دو ساعت به طول انجامید، منجر به ضبط تعدادی از کتب مذهبی و تلفن همراه وی شد. ماموران از خانم حکیمان خواستند که شهر را ترک نکند. بر اساس آماربرداری سالانه مرکز آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران طی بازه زمانی ۱ ژانویه ۲۰۲۴ تا ۲۰ دسامبر ۲۰۲۴، در رسته حقوق اقلیت های مذهبی و دینی، ۱۵۷ گزارش توسط نهاد آمار به ثبت رسیده است که بهائیان با ۶۷.۵۴٪ سهم از گزارشات در صدر دیده بانی گزارشگران حقوق بشر قرار گرفتند.(هرانا.27اسفند1403)
عرفان اشراقی با تودیع وثیقه آزاد شد
عرفان اشراقی، شهروند بهائی روز دوشنبه ۲۷ اسفند با تودیع وثیقه دو میلیارد تومانی از زندان قزوین آزاد شده است. تاکنون از اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی حاصل نشده است. وی در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۴۰۳، هنگام خروج از منزل، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. سپس ماموران به محل سکونت وی مراجعه کردند و ضمن تفتیش محل، لپتاپها، تلفنهای همراه، کتب و عکسهای مذهبی متعلق به این شهروند و خانوادهٔ او را ضبط کردند. آقای اشراقی پس از بازداشت به یکی از بازداشتگاههای امنیتی در قزوین و پس از چندی به زندان این شهر منتقل شد.(هرانا.28اسفند1403)
مسیحیان:
جمهوری اسلامی ایران کمر به نابودی مسیحیت بسته است، واقعیتی است تلخ در مورد جفا بر مسیحیان ایران؛ مسیحیانی که به خاطر دگراندیشی و تغییر دین از سوی جمهوری اسلامی ایران مورد اتهام و محکومیت قرار میگیرند. جفا بر مسیحیان در ایران رو به رشد است و روزانه مسیحیان بسیاری مورد آزار و اذیت قرار میگیرند. در جمهوری اسلامی ایران تعداد بیشماری از مسیحیان به خاطر تغییر دین و فعالیتهای مذهبیشان زندانیشده، مورد اتهام و محکومیت قرار میگیرند. در حال حاضر بر اساس گزارش سازمانهای مدافع حقوق مسیحیان در ایران گفته میشود تعداد زیادی از مسیحیان شناختهشده تنها به جرمهایی نظیر اقدامات بشارتی و یا آموزش و پخش انجیل در زندان به سر میبرند و یا دیگر شهروندان مسیحی با عناوین جاسوسی محکوم میشوند و بسیاری از نوکیشان مسیحی تحت جفا قرارگرفته و با ضربات شلاق به جرم روزهخواری و شرب خمر در مراسم عشاء ربانی یا شکنجه و آزار در سلول خود در زندانهای ایران مواجه شده و بعضاً حتی تهدید به مرگ شدهاند. فشار دستگاههای امنیتی و قضایی بر کلیساها همچنان ادامه دارد و در ادامه سلسله محدودیتهای اعمالشده از سوی مسئولان امنیتی، کلیساهای تبشیری رسمی، کلیسای جماعت ربانی مرکز در تهران، کلیسای پروتستان عمانوئیل، کلیسای انجیلی پطرس واقع در تهران و … یا به اجبار تن به همکاری با نهادهای امنیتی و تن دادن به خواستههای آنان مبنی بر افشای فهرست اعضای این کلیساها به همراه سایر مشخصات ایشان منجمله شماره ملی، بستن درهای خود را به روی ایمان داران و نوکیشان مسیحی فارسیزبان و عدم برگزاری مراسم به زبان فارسی دادهاند و یا به کل تعطیل و رهبران آنان مانند روبرت آسریان دستگیر و با احکام غیرمنصفانه و بلندمدت مواجه شدهاند. حتی کلیساها از پذیرش فارسی زبانان خودداری میکنند و باید مراسم خود را به زبان غیر از فارسی برگزار نمایند . صدور احکام حبس برای مسیحیان ایران همچنان ادامه دارد؛ با اینکه در قانون اساسی ایران آزادی دینی مسیحیان، کلیمیان و زرتشتیان به رسمیت شناختهشده ولی عملکرد حکومت در برابر تبلیغات مردادنی و اجرای مناسک مذهبی آنان تاکنون نشان داده است که اصول مندرج در قانون اساسی در مورد آزامرداد دین و مذهب و عدم تفتیش عقاید، تنها سرپوشی برای نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران بوده است. در قانون اساسی ایران مذهب شیعه جعفری تنها مذهب رسمی ایران بوده و ارگانهای مذهبی و امنیتی حکومت ایران تبلیغ اصول و مبانی این امردادان و مذاهب را تهدیدی برای ایدئولوژی غالب حکومتی قلمداد میکنند و این مسئله یکی از عمده دلایلی است که حاکمیت به واسطهی آن، پیروان و مبلغین مسیحیت را سرکوب و با بستن کلیسای آنان، راه را برای تبلیغات دینی این دسته از پیروان ادیان در ایران را سد میکند.
در این ماه :
ادامه اعتصاب غذای ناصر نورد گلتپه، شهروند مسیحی محبوس
ناصر نورد گلتپه، شهروند مسیحی که در ۱۸ بهمن ۱۴۰۳ در پی یورش مأموران امنیتی به منزلش در پرند بازداشت شد، همچنان به اعتصاب غذای خود در زندان اوین ادامه میدهد. نگرانیهای شدیدی درباره وضعیت سلامت او وجود دارد. آقای نورد گلتپه در اعتراض به ناعادلانه و غیرقانونی بودن بازداشت خود دست به اعتصاب غذا زده است.با این حال، هنوز به این زندانی عقیدتی اجازه دسترسی به وکیل منتخبش داده نشده و تاکنون هیچ اتهام مشخصی علیه او اعلام نشده است.( ماده18, 14 اسفند 1403)
ادامه بازداشت ژوزف شهبازیان، بدون دسترسی به وکیل و ارائه رسمی اتهام
ژوزف شهبازیان، نوکیش مسیحی، پس از یک ماه از بازداشت مجدد همچنان در زندان اوین محبوس است و به وکیل خود دسترسی ندارد. او ۱۸ بهمن ۱۴۰۳ با یورش مأموران اطلاعات سپاه در تهران بازداشت شد، اما هنوز اتهامی علیه او اعلام نشده است.این شهروند مسیحی پیشتر به ۱۰ سال زندان محکوم شده بود که در دادگاه تجدیدنظر به ۲ سال کاهش یافت. وی پس از گذراندن بیش از یک سال زندان در شهریور ۱۴۰۲ آزاد شد. بازداشت او و دیگر نوکیشان مسیحی با اتهامات امنیتی، نقض قوانین جمهوری اسلامی از جمله حق داشتن وکیل محسوب میشود.(ماده ۱۸ ۱۵ اسفند ۱۴۰۳)
نوکیشان مسیحی، مهران شاملوئی و عباس سوری به بیش از ۲۵ سال حبس محکوم شدند
مهران شاملوئی و عباس سوری، دو نوکیش مسیحی ساکن تهران، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران مجموعاً به ۲۵ سال و هشت ماه حبس، ۳۰ سال محرومیت اجتماعی و پرداخت ۵۸۰ میلیون تومان جزای نقدی محکوم شدند. این حکم به دلیل اتهاماتی از جمله فعالیت تبلیغی مغایر با شرع اسلام و عضویت در جمعیتهای معارض کشور صادر شده است.عباس سوری به ۱۵ سال حبس، ۳۳۰ میلیون تومان جزای نقدی، ۱۵ سال محرومیت اجتماعی و محدودیتهایی از جمله منع خروج از کشور محکوم شده است. مهران شاملوئی نیز به ۱۰ سال و هشت ماه حبس، ۲۵۰ میلیون تومان جزای نقدی و ۱۵ سال محرومیت اجتماعی محکوم شد.این دو نفر در آبانماه به دلیل تشکیل کلیسای خانگی بازداشت و پس از یک ماه بازجویی، با وثیقه دو میلیارد تومانی آزاد شده بودند.(هرانا ۲۰ اسفند ۱۴۰۳)
نرگس نصری، نوکیش مسیحی به ۱۶ سال حبس و دیگر مجازاتها محکوم شد
نرگس نصری، نوکیش مسیحی ساکن تهران، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ۱۶ سال حبس، ۱۵ سال محرومیت اجتماعی و پرداخت ۳۳۰ میلیون تومان جزای نقدی محکوم شد. وی به اتهام فعالیت تبلیغی مغایر با شرع اسلام، عضویت در جمعیتهای معارض کشور و تبلیغ علیه نظام مجرم شناخته شده است.خانم نصری که در چهارمین ماه بارداری به سر میبرد، همچنین به دو سال منع خروج از کشور، منع اقامت در تهران و استانهای همجوار و ممنوعیت عضویت در گروههای اجتماعی محکوم شده است.او در آبانماه به همراه دو نوکیش دیگر به دلیل تشکیل کلیسای خانگی بازداشت و پس از یک ماه بازجویی، با وثیقه دو میلیارد و پانصد میلیون تومانی آزاد شده بود.(هرانا ۲۰ اسفند ۱۴۰۳)
سمیه رجبی، نوکیش مسیحی با تودیع وثیقه آزاد شد
سمیه رجبی، نوکیش مسیحی ۴۲ ساله، روز شنبه ۱۸ اسفندماه ۱۴۰۳، با تودیع وثیقه چهار میلیارد تومانی تا زمان برگزاری دادگاه، بهطور موقت از زندان متیکلا بابل آزاد شد. او در ۱۸ بهمن ۱۴۰۳، در جریان یورش مأموران اطلاعات سپاه به یک تجمع مسیحیان در شهر گتاب، از توابع شهرستان بابل، بازداشت و به یکی از بازداشتگاههای امنیتی در ساری منتقل شده بود.سمیه رجبی با اتهاماتی از جمله اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام روبهرو است و باید منتظر رسیدگی به پروندهاش در دادگاه بماند.(محبت نیوز ۲۱ اسفند ۱۴۰۳)
اینجا روزگاری کلیسای ارامنه مسجدسلیمان بود
یک شهروندخبرنگار با ارسال عکسهایی از وضعیت اسفبار کلیسای «نمره چهل» مسجدسلیمان برای ایرانوایر نوشت: « این وضعیت کلیسای ارامنه مسجدسلیمان در منطقه نمره چهل این شهر است. کلیسایی تاریخی که تعمدا به حال خود رها و به ویرانه تبدیل شده است.» بررسی نشان میدهد که شورای خلیفهگری ارامنه طی قولنامهای در دفترخانه ساختمان این کلیسا را به شرکت مخابرات واگذارکرده است. ساخت و ساز کلیسای سورپ گئورگ در محله نمره چهل مسجدسلیمان سال ۱۳۳۰ شمسی به اتمام رسید. بنایی به سبک معماری ارمنی که حالا به محلی برای انباشت زباله تبدیل شده است.(ایران وایر 28اسفند1403)
ضرب و شتم و عدم رسیدگی به وضعیت سلامتی نوکیش مسیحی در زندان اوین
امیرعلی مینایی، نوکیش مسیحی محبوس در زندان اوین، علیرغم حال نامساعد جسمی از رسیدگی پزشکی محروم مانده است. او به اتهام «تبلیغ علیه نظام» از طریق فعالیت و راهاندازی کلیسای خانگی به ۳ سال و ۷ ماه حبس تعزیری و محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شده است. بهتازگی این شهروند مسیحی توسط یکی از نگهبانان بهشدت مورد ضرب و شتم قرار گرفت و با ضربه مستقیم به ناحیه سینه و قلب دچار وخامت حال شد، اما از اعزام وی به بهداری جلوگیری شده است. وی ۶۶ روز در بند ۲۰۹ زندان اوین تحت بازجویی شدید قرار داشت و پس از پرداخت وثیقه ۶۰۰ میلیون تومانی بهطور موقت آزاد شد. اما پس از اجرای حکم، وضعیت جسمی او به دلیل فشارهای وارده در زندان بهشدت وخیم شده است.( سازمان ماده هجده.29اسفند1403)
پیروان سایر ادیان :
جمهوری اسلامی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروه های مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری به نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیت های مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار داده اند.بازداشت ها و خشونت های هدفمند ارگان های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. در ایران دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم می شوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحت فشارهای بیشتری قرار دارند، آن ها از انجام مناسک مذهبی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هم اکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهائیان را در این کشور اداره می کردند، در زندان های اوین و رجایی شهر به سر می برند و ده ها تن از پیروان آن نیز در زندان های کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبس های طولانی شده اند. یکی از آیینهای مذهبی در ایران، «یمانی» نام دارد که مدعی زمینهسازی ظهور امام دوازدهم شیعیان است.
در این ماه :
بلاتکلیفی امیرحسین دلشاد، از هواداران جریان “یمانی” در زندان بجنورد ادامه دارد
آقای دلشاد در تاریخ ۳۰ دی ماه سال ۱۴۰۳، توسط نیروهای امنیتی در شهر آشخانه استان خراسان شمالی بازداشت شد. وی پس از ۱۰ روز بازجویی در بازداشتگاه این نهاد امنیتی به زندان بجنورد منتقل شد. تا لحظه تنظیم این گزارش از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی حاصل نشده است.هر ساله افرادی در ایران به صرف ادعای ارتباط با امام غایب شیعیان بازداشت میشوند. گفتنی است جریان فکری یمانی نیز به رهبری فردی به نام “احمد الحسن یمانی ” با طرح ادعاهایی پیرامون موضوع مهدویت فعالیت دارد.( هرانا, 2 اسفند 1403)
قصرشیرین؛ بازداشت و بی خبری از سرنوشت دو شهروند کُرد و پیرو آیین یارسان
دو شهروند کُرد و اهل قصرشیرین از توابع استان کرمانشاه و از پیروان آیین یارسان به نامهای لقمان ویسی و ناصر عزیزی توسط نیروهای اطلاعات سپاه جمهوری اسلامی ایران در این شهر بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند و با گذشت یک هفتە اطلاعی از سرنوشت آنها در دسترس نیست. بازداشت این دو شهروند و بدون ارائه هرگونه برگه قضایی انجام گرفته است.به گفته منابع آگاه، پیگیریهای خانوادهی این دو شهروند جهت اطلاع از سرنوشت و وضعیت آنان تاکنون بینتیجه مانده است. ( ههنگاو, 6 اسفند 1403)
بازداشت خشونتآمیز مجتبی ویسی، پیرو آیین یارسان، در کرمانشاه
مجتبی ویسی، شهروند کُرد و از پیروان آیین یارسان، روز ۱۵ اسفند ۱۴۰۳ در پارک شیرین کرمانشاه توسط نیروهای اطلاعات سپاه با توسل به خشونت بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. در هنگام بازداشت، دختر خردسالش همراه او بود که در همان محل رها شد.ویسی به همراه گروهی از فعالان فرهنگی برای برپایی مراسم نوروز در کرمانشاه آماده میشد، اما نهادهای امنیتی در تلاش برای جلوگیری از این مراسم هستند. تاکنون از دلایل بازداشت، محل نگهداری و وضعیت او اطلاعی در دست نیست.(ههنگاو ۱۶ اسفند ۱۴۰۳)
آگاهی بیشتر:
این گزارشات آماری از میان بیش از55 خبر که در طول اسفند ماه 1403 تهیه شده است.
آمار فوق از گزارشات رسانههای داخلی و خارجی مورد تائید دولت جمهوری اسلامی ایران جمعآوری شده و عملاً نمیتواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ درصد واقعیتهای جامعه باشد.
این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان که از رسانههای داخلی و خارجی مانند ایسنا، هرانا، ایسنا، ایرنا، ایلنا، هنر آنلاین، باشگاه خبرنگاران جوان، خبرگزاری فارس، کیهان، همشهری آنلاین، مردادنیوز، سازمان ماده 18، کردپرس، کردپا، کمپین فعالین بلوچ، ههنگاو، بیبیسی فارسی، جمعآوری گرمردادده، تهیه شده است.
همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حقوق ادیان در اسفند ماه همکاری کردند خانمها و آقایان: کریم ناصری، آرشا کچوئیان، صدرا مجیب یزدانی، سینا اشجعی، امیر پالوانه، سعید بهشتی متین، اسفندیار سنگری، محمود گلستانی، پروین رحمانی آرتیانی، نغمه ظریفیمقدم، عباس رهبری، مریم حبیبی، آیلین علیوردیلوییی، کوثر ولیزاده، پروین محمدی افقا، شراره هادیزاده رئیسی، میباشند. اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است: