زنان بهایی، هدف اول سرکوب این گروه در ایران توسط جمهوری اسلامی

گروهی هجده نفره متشکل از گزارشگران ویژه سازمان ملل متحد و کارشناسان کار؜گروه‌های‌ این سازمان با انتشار نامه‌؜ای مشترک، جمهوری اسلامی ایران را به‌دلیل افزایش حملات اخیر علیه زنان بهایی ایران مورد سرزنش قرار دادند.

بنا به اطلاع، این هجده کارشناس بین‌المللی، نامه مزبور را در اوایل مرداد سال جاری به حکومت ایران ارسال کردند و ضمن تشریح موارد نقض حقوق زنان بهایی در کشور، خواستار پاسخگویی مسوولان شدند. به مقامات ایرانی شصت روز فرصت داده شد تا پیش از عمومی شدن این نامه به آن پاسخ دهند، اما هیچ جوابی دریافت نکردند. کارشناسان اخیرا نامه خود مبنی‌بر تداوم سرکوب جامعه بهایی توسط حکومت ایران را، به‌شکل عمومی منتشر کردند.

در بیانیه کارشناسان و گزارشگران بین‌المللی حقوق‌بشر نوشته شده: «ما نسبت به آنچه به نظر می‌رسد افزایش هدف قرار دادن سیستماتیک زنان بهایی در سراسر ایران است، ابراز نگرانی جدی می؜‌کنیم. ازجمله این اقدامات می‌توان به دستگیری‌، احضار برای بازجویی، ناپدید شدن، تفتیش منازل آن‌ها، مصادره اموال شخصی‌شان، محدودیت در رفت‌و‌آمد و همچنین محرومیت‌های طولانی‌مدت و متوالی آن‌ها از آزادی‌هایشان اشاره کرد.»

این هجده گزارشگر حقوق‌بشر با تاکید بر اقدام فوری دولت ایران نوشتند که تمامی زنان بهایی باید بدون تاخیر آزاد شوند. زندانیان باید تحت مراقبت‌های پزشکی فوری و کامل قرار گیرند و مکانیسم‌هایی برای بازداشت عاملان نقض حقوق‌بشر علیه بهاییان ایجاد شود.

به نظر کارشناسان سازمان ملل، ماهیت سیستماتیک این تخلفات، نشان‌دهنده الگوی مستمر تبعیض و آزار‌و‌اذیت هدفمند جامعه بهایی و اعضای آن بر‌اساس وابستگی و هویت مذهبی آن‌هاست.

آنان با ابراز نگرانی بیشتر نوشتند: «از این بابت نگران هستیم که زنان بهایی، هم به‌عنوان زن و هم به‌عنوان اعضای اقلیت دینی بهایی، با آزار و سرکوب مضاعف و بیشتر مواجه هستند. علاوه‌بر این، ما نسبت به اثرات قابل توجه رعب و وحشت اتهامات مزبور که بر سایر اعضای اقلیت دینی بهایی و بر امکان بهره‌مندی آن‌ها از حقوق و آزادی‌های انسانی‌شان اِعمال می‌شود، ابراز نگرانی می‌کنیم.»

زنان بهایی هدف سرکوب‌های حکومتی
بر اساس گزارشات، در‌حال‌حاضر دو‌ سوم تمام موارد آزار‌و‌اذیت بهاییان در ایران، شامل زنان بهایی می‌شود. ازجمله این آزارها می‌توان به بازداشت خودسرانه، محرومیت از تحصیل، تفتیش منازل، جدا کردن آن‌ها از خانواده‌، احضارهای حقوقی، محاکمه‌ براساس اتهامات کیفری واهی و حبس‌های طولانی‌مدت و ناعادلانه اشاره کرد. آمارها همچنین نشان می‌دهد که زنان بهایی بیش از سایرین از اثرات منفی این سرکوب‌ها آسیب می‌بینند.

«سیمین فهندژ»، نماینده جامعه جهانی بهایی در سازمان ملل در همین رابطه گفت: «وقتی زنان بهایی مورد حمله قرار می‌گیرند، تمام خانواده درد و رنج این بی‌عدالتی را احساس می‌کند. این هفته بار دیگر شاهد محکومیت بی‌رحمانه و کاملا ناعادلانه ده زن بی‌گناه بهایی در اصفهان، به پنج یا ده سال زندان بوده‌ایم. اکنون فرزندان این زنان، همچون بسیاری از دیگر کودکان، از آغوش مادران‌شان گرفته خواهند شد. همسران، دختران و خواهران بدون هیچ دلیلی و فقط به خاطر باورشان، از عزیزان‌شان جدا می‌شوند.»

فهندژ در ادامه گفت که حکومت ایران از جنبش سال ۱۴۰۱ به‌دنبال سرکوب شدید گروه‌های مختلف جامعه، به ویژه زنان بوده است. زنان بهایی که به‌دلیل بهایی بودن دهه‌ها با آزار و ستم مواجه بوده‌اند، اکنون هم به‌دلیل جنسیت و هم اعتقادشان، بیشتر تحت‌تاثیر سیاست‌های تبعیض‌آمیزی قرار گرفته‌اند.

نماینده جامعه جهانی بهایی در سازمان ملل، این بیانیه را اقدامی استثنایی و پیامی قدرتمند به مقامات حکومت ایران دانست که آن‌ها دیگر نمی‌توانند اقدامات شنیع خود را علیه بهاییان پشت تبلیغات نفرت پراکنی و دروغ‌پردازی درباره این جامعه پنهان کنند.

او در ادامه بیان کرد که امروز برای جامعه جهانی واضح شده است که بهاییان در ایران تنها به یک دلیل، یعنی به خاطر باورهایشان، مورد آزار‌‌و‌اذیت قرار می‌گیرند.

سیمین فهندژ افزود: «هیچ انسانی نباید هرگز به‌دلیل جنسیت، باور، نژاد یا قومیت خود مورد آزار‌و‌اذیت قرار گیرد. توانمندسازی زنان، اجتماع را صلح‌آمیزتر، باثبات‌تر و شکوفا‌تر می‌کند و اقدام صحیحی است، اما متاسفانه در ایران نه‌تنها زنان از هر سو تحت فشار هستند، بلکه اعضای اقلیت‌های دینی مانند بهاییان، با تبعیض مضاعف روبه‌رو می‌شوند، تبعیض‌هایی که بر فشارهای اجتماعی و اقتصادی پیش‌ روی آن؜‌ها و خانواده‌هایشان می‌افزاید.»

نماینده جامعه جهانی بهایی از «مسعود پزشکیان»، رییس‌جمهور جدید ایران که دوره ریاست جمهوری خود را با وعده «برابری برای همه» آغاز کرد، خواست تا نشان دهد که سخنانش شامل بهاییان نیز می‌شود، بهاییانی که هر گونه نقض فاحش و قابل‌ تصور حقوق‌بشر را تحمل کرده‌اند و سزاوار زندگی به‌عنوان شهروندان برابر در کشور خودشان هستند.

سرکوب زنان بهایی در روزهای گذشته شدت داشته است. مواردی از این سرکوب نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی زنان بهایی را در صدر فهرست آزار‌و‌اذیت این گروه این قرار داده است.

محکومیت دو زن بهایی به ‌تهام برگزاری کارگاه روانشناسی
شعبه اول دادگاه انقلاب بابل دو شهروند بهایی به نام‌های «نیوشا بدیعی ثابت» و «سوزان عید محمدزادگان» را، به زندان و مجازات‌های تکمیلی محکوم کرد.

بنا به رای صادره، هرکدام از این این دو شهروند به اتهام «فعالیت آموزشی و تبلیغی مغایر با شرع اسلام» با استناد به ماه ۵۰۰ مکرر قانون مجازات اسلامی، به پنج سال حبس تعزیری محکوم شده‌اند. دادگاه از حیث مجازات تکمیلی متهمان را به مدت ۱۸ ماه از هر‌گونه فعالیت آموزشی و پرورشی محروم کرده است.

همچنین، دادگاه شش مدیر مهد‌کودک را به پرداخت جریمه نقدی ۲۴۰ میلیون ریال و شش ماه زندان محکوم کرد.

دادگاه، دو شهروند بهایی را متهم به تبلیغ آیین بهایی در کارگاه و کلاس‌های روانشناسی کرد، در‌حالی‌که هیچ‌کدام از برگزارکنندگان و شرکت‌کنندگان در کلاس‌ها از بهایی بودن این افراد تا پیش از بازداشت مطلع نبودند.

یادآوری می‌شود نیوشا بدیعی ثابت و سوزان عید محمدزادگان در ۲۴‌مرداد سال گذشته در بابل بازداشت شدند.

نیوشا بدیعی ثابت، روانشناس و نویسنده کتاب «روایت درمانی» است که برای برگزاری یک کارگاه آموزشی از تهران به بابل سفر کرده که در حین برگزاری کلاس، دستگیر شد.

دادگاه، برگزاری کلاس‌های مشاوره را که منابع آموزشی مورد بهره برداری آنان کتاب‌های روانشناسی ترجمه و تالیف «کیوان» و «کامران رحیمیان» و «فاران حسامی» است را، مصداق تبلیغ آیین بهایی دانسته است. این ادعا در‌حالی مطرح شده که کلیه کتب مزبور مجوز انتشار از وزارت ارشاد داشته و به دفعات تجدید چاپ شده‌اند.

محکومیت ده زن بهایی به زندان، جریمه نقدی و محرومیت‌های اجتماعی
گزارشی دیگر، از محکومیت به زندان و جریمه نقدی ده زن بهایی در اصفهان خبر داد.

شعبه یک دادگاه انقلاب اصفهان به ریاست قاضی «توکلی»، این ده زن بهایی را به‌ اتهام «فعالیت تبلیغی و آموزشی انحرافی مغایر با شرع اسلام از طریق ترویج و آموزش عقاید بهایی»، مجموعا به ۹۰ سال حبس و جریمه نقدی محکوم کرد.

این زنان بهایی، در تاریخ ۱آبان۱۴۰۲ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و طی دو ماه در تاریخ‌های متفاوت، با تودیع وثیقه از زندان دولت آباد اصفهان آزاد شدند.

براساس رای صادره، «نگین خادمی»، «یگانه روحبخش» و «یگانه آگاهی»، هرکدام به ۱۰ سال زندان و صد میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شدند که یک‌سوم از محکومیت حبس و جزای نقدی متهمان به حالت تعلیق درآمد.

«آرزو سبحانیان»، «شانا شوقی‌فر»، «مژگان شاهرضایی»، «ندا بدخش» و «پرستو حکیم» نیز، هرکدام به ۱۰ سال زندان و یک‌صد میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شدند که دادگاه نیمی از محکومیت حبس و جزای نقدی را به حالت تعلیق درآورد.

«ندا عمادی» و «بهاره لطفی»، هرکدام پنج سال حبس و پنجاه میلیون تومان جریمه نقدی که طبق رای دادگاه، چهار سال از محکومیت حبس و نیمی از جزای نقدی متهمان به حالت تعلیق درآمد.

دادگاه برای مجازات تکمیلی، هر ده شهروند را به دو سال ممنوعیت خروج از کشور و دو سال ممنوعیت استفاده از فضای مجازی محکوم کرد.

همچنین، بنا به رای دادگاه، کلیه تلفن‌های همراه، لپ‌تاپ‌ها، کتب مذهبی، زیورآلات و مقداری دلار مضبوط از منازل متهمین، به نفع صندوق بیت‌المال مسلمین مصادره شد.

وزارت اطلاعات برای پرونده‌سازی در زمان دستگیری از این شهروندان بهایی، دست به ارعاب و تهدید نزدیکان و همسایگان این زنان زد و تعدادی را مجبور به شهادت اجباری علیه ایشان کرد.

قابل ذکر است که برگزاری کلاس‌های آموزشی زبان انگلیسی، نقاشی، موسیقی، یوگا و اردوهای طبیعت‌‌گردی برای خردسالان، نونهالان و نوجوانان ایرانی و اتباع کشور افغانستان، از مصادیق اتهام این ده زن بهایی عنوان شده است.

احضار یک زن بهایی جهت گذراندن حبس
«پریدخت شجاعی باغینی»، شهروند بهایی ساکن شهر کرمان، جهت اجرای حکم دو سال و یک ماه حبس خود، به شعبه اجرای احکام زندان کرمان احضار شد.

پیش‌تر در گزارش ماه شهریور عنوان شد که دادگاه تجدیدنظر استان کرمان با تایید حکم بدوی، پریدخت شجاعی را بابت اتهام «فعالیت تبلیغی و آموزشی مغایر و یا مخل به شرع اسلام» طبق ماده ۵۰۰ مکرر مجازات اسلامی به دو سال و یک ماه حبس تعزیری محکوم کرد.

زندانیان زن بهایی در ایران
در زمان تهیه این گزارش، حداقل پنج زن بهایی در حال گذراندن محکومیت در زندان‌های مشهد و تهران هستند. «فریبا کمال آبادی»، «مهوش ثابت»، «آزیتا فروغی»، «نسیم ثابتی» و «رویا ملکوتی»، اسامی این افراد است.

آمارها نشان می‌دهد ده‌ها زن بهایی منتظر صدور یا اجرای حکم، برگزاری دادگاه، مرخصی موقت، حبس تعلیقی یا با پابند الکترونیکی هستند.