ماموستا محمد خضرنژاد، روحانی کُرد اهل سنت و از بازداشت شدگان خیزش ژن ژیان ئازادی که محکومیت ۲۵ سال حبس خود را در زندان مرکزی ارومیه سپری میکند در هفتههای گذشته به مدت ۱۲ روز دست به اعتصاب غذا زده است.
این زندانی سیاسی در آبان ۱۴۰۲ از سوی شعبه ۳ دادگاه انقلاب ارومیه به اعدام و ۱۶ سال حبس تعزیری محکوم شده بود اما حکم اعدام وی در خرداد ۱۴۰۳ پس از اعلام عفو قوه قضاییه به ۲۵ سال حبس تبدیل شد.
شبکه حقوق بشر کردستان مطلع شده است که این زندانی سیاسی در تاریخ ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ در اعتراض به نحوه بازداشت، نگهداری طولانی مدت در بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه ، برگزاری جلسه دادگاه به صورت ویدئو کنفرانس بدون حق دفاع در دادگاه انقلاب و عدم بررسی پرونده در دادگاه ویژه روحانیت اعلام اعتصاب غذا کرد. وی پس ارائه نامه اعلام اعتصاب غذا خود به مسئولین زندان به بازداشتگاه سازمان اطلاعات سپاه ارومیه منتقل و پس از چند روز به بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه انتقال یافت.
این زندانی سیاسی پس از ۱۲ روز به اعتصاب غذای خود پایان داد و به زندان بازگردانده شد.
مسئولین زندان مرکزی ارومیه قول مساعدت دادهاند که با توجه به سکونت خانوادهاش در شهر سنندج وی را به زندان مرکزی این شهر منتقل خواهند کرد. این زندانی سیاسی در مدت اعتصاب غذا از حق ملاقات با خانواده محروم بوده و تنها یک بار تماس کوتاه تلفنی با خانوادهاش داشته است.
محمد خضرنژاد در تاریخ ۲۸ آبان ۱۴۰۱ توسط نیروهای امنیتی در منزل خانوادگیاش در شهر بوکان بازداشت شد. ماموران با شکستن درب منزل و اعمال خشونت اقدام به ضرب و شتم او و دیگر اعضای خانواده کردند. نیروهای امنیتی همچنین یاسر خضرنژاد، فرزند این ماموستا را به مدت چند روز بازداشت کردند.
بازداشت او به دنبال سخنرانی انتقادی در مراسم یادبود اسعد رحیمی از کشتهشدگان خیزش ژن ژیان ئازادی در مسجد افتخاری شهر بوکان صورت گرفت. وی پس از آغاز خیزش ژن ژیان ئازادی در کانال تلگرامی خود نظرات و مطالبی در همراهی با اعتراضات مردمی و گرامیداشت جانباختگان منتشر کرده بود.
وی در چند هفته نخست بازداشت حق تماس و ملاقات با خانواده را نداشت و به مدت ۱۰۸ روز در سلول انفرادی بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه برای انجام اعترافات اجباری مورد شکنجه شدید جسمی و روحی قرار گرفت. شدت شکنجههای جسمی به حدی بوده که حتی پس از انتقال به زندان ارومیه، آثار آن بر روی بدنش قابل مشاهده بوده است.
دادگاه این روحانی اهل سنت در چهار جلسه کوتاه که آخرین آن در تاریخ ۱۷ آبان ۱۴۰۲ بود، به صورت ویدئو کنفرانس در شعبه ۳ دادگاه انقلاب ارومیه به ریاست قاضی رضا نجفزاده و بدون حق داشتن وکیل برگزار شد و قاضی، بدون شنیدن توضیحات و دفاعیات متهم و تنها بر اساس گزارش وزارت اطلاعات، از جمله ویدیوی ضبط شده از اعتراضات اجباری او تحت شکنجه در بازداشتگاه، اقدام به صدور حکم اعدام و ۱۶ سال حبس تعزیری کرد. این حکم به اتهامهای «افساد فی الارض»، «لطمه وارد کردن به تمامیت یا استقلال کشور» و «تبلیغ علیه نظام» صادر و در فروردین ۱۴۰۳ این حکم از سوی شعبه ۴۱ دیوان عالی کشور تایید شد.
پس از تایید این حکم در دیوان عالی کشور، درخواست عفو از طرف وکلا و خانواده به کمیسیون عفو و بخشودگی قوه قضاییه ارسال شد.
در خرداد ۱۴۰۳، سایت میزان، قوه قضاییه و رئیس دادگستری استان آذربایجان غربی از «عفو با یک درجه تخفیف» خبر داده بودند اما توضیحاتی بیشتر در مورد میزان حبس نداده بودند.
این زندانی سیاسی هماکنون دارای محکومیت ۴۱ سال حبس تعزیری است. بر اساس قانون ماده ۱۳۴، قانون تجمیع احکام، اشد مجازات یعنی ۲۵ سال حبس تعزیری قابل اجرا است.
محمد خضرنژاد، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد در رشته ادبیات عرب است. او در سالهای اخیر بیشتر به پژوهش و ترجمه در حوزه علوم اسلامی مشغول بود و طی ۲۰ سال گذشته بارها به دلیل فشار نهادهای امنیتی مجبور به ترک جایگاه خود به عنوان امام جماعت در مساجد مختلف شهرهای سنندج و بوکان و روستاهای این مناطق شده بود.