گزارش ماهیانه نقض حقوق پیروان ادیان دیماه 1402
تهیه وتنظیم گزارشات :علی فروتن، سعید بهشتی متین، صدرا مجیب یزدانی
تنظیم نمودار آماری : کریم ناصری
ماده 18 اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهرهمند شود. این حق متضمن آزادی تغییرمذهب یا عقیده و ایمان میباشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس میتواند از این حقوق یا مجتمعاً بهطور خصوصی یا بهطور عمومی برخوردار باشد.
ماده 19 اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر انسانی محق به آزادی عقیده و بیان است؛ و این حق شامل آزادی داشتن باور و عقیده ای بدون نگرانی از مداخله و مزاحمت، و حق جستجو، دریافت و انتشار اطلاعات و افکار از طریق هر رسانه ای بدون ملاحظات مرزی است.
گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران تا پایان ماه آبانماه 1402 شمسی است. این گزارش بهصورت آماری-تحلیلی ارائه میشود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت بهخصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همینطور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیتهای مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودیتهای فراوان در ایران محسوب میشود.
فشار بر پیروان سایر ادیان همچنان ادامه دارد :
جمهوری اسلامی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروههای مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری بهنظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیتهای مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار دادهاند.
بازداشتها و خشونتهای هدفمند ارگانهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. این دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم میشوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحتفشارهای بیشتری قرار دارند، آنها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هماکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره میکردند، در زندانهای اوین و رجایی شهر به سر میبرند و دهها تن از پیروان آن نیز در زندانهای کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبسهای طولانی شدهاند. ادیان و مذاهب رسمی هم چون مسیحیان نیز با محدودیتهایی زیادی مواجه هستند، جمهوری اسلامی ایران تنها عبادت مسیحیان عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت میشناسد، تبلیغ آئین برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی میشود. کسانی که فارس زبان هستند از ورود به کلیساها منع میشوند و کلیساها وظیفه دارند اسامی اعضای خود به همراه کپی کارت ملی آنها را به وزارت اطللاعات ارائه دهند ، توزیع کتب مقدس در کتابفروشی ها ممنوع میباشد . ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مسیحیت را به رسمیت میشناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت دین خود هستند کماکان وجود دارد و کلیساهای خانگی با سرکوب گسترده مواجه هستند. تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان سنی نیز اعمال میشود، آنها که اکثراً در مناطق حاشیهای کشور زندگی میکنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند. حتی در مواردی گزارش تخریب نمازخانه اهل سنت هم گزارش شده است و این گروه از افراد با اعدام و بازداشت و آزار و اذیت هایی مواجه هستند حتی آنها از استخدام در ادارات دولتی و تصدی سمت هم منع هستند که نمونه بارز آن انتخاب بیژن ذوالفقار نصب به سمت وزیر ورزش در دولت حسن روحانی بوده که به خاطر اهل تسنن بودن وی از مجلس رای اعتماد نگرفت.
اهل سنت:
اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تکتک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواستهای زیاده خواهان نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی میشود.
زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را میگذرانند و بصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیدهشان مورد بیاحترامی قرار میگیرند.
اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار میدهد. با این حال در کنار سایر پیروان ادیان در ایران که این ماده اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از ۳ دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیتهای کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهرهمندی برابر از فرصتها و امکانات محروم هستند، همینطور با موانع و محدودیتهای جدی برای تبلیغ باورهای خود و بجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبهرو هستند.
در این ماه :
احضار و بازداشت راننده مولوی عبدالحمید توسط مامورین اطلاعات زاهدان
روز پنجشنبه ۷ دی ماه ۱۴۰۲، راننده مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی به اداره اطلاعات زاهدان احضار و سپس بازداشت شد و با گذشت چندین ساعت هنوز همراهان وی در مقابل اداره اطلاعات منتظر هستند. هویت این شهروند بازداشت شده، « رضا اسماعیلزهی» ۵۵ ساله فرزند عبدالرحیم متاهل و دارای فرزند اهل و ساکن زاهدان عنوان شده استبراساس این گزارش، چند روز قبل نیز حاجی رضا در ایست بازرسی ورودی شهر زاهدان که نیروهای اداره اطلاعات در قسمتی از آن مستقر هستند وی را به مدت سه ساعت مورد بازجویی قرار داده بودند؛ در هفته قبل نیز مدیر دفتر عبدالحمید و فرزند وی مولوی الیاس نیز از سوی نیروهای امنیتی مورد بازجویی قرار گرفته بودند .»قابل ذکر است پس از واقعه جمعه خونین دستگاه های امنیتی و نظامی به اشکال و انحای مختلف سعی کرده اند تا از طریق تهدید، بازداشت و ایجاد فضای رعب و وحشت مولوی عبدالحمید و مجموعه مسجد مکی را تسلیم خواسته های خود نمایند که تاکنون موفق نشده اند.( شبکه کلمه,7 دی 1402)
فضل الرحمن کوهی به تبعید محکوم شد
فضل الرحمن کوهی به تبعید محکوم شد.براساس حکمی که توسط دادگاه ویژه روحانیت مشهد صادر شده است، این روحانی اهل سنت به پنج سال تبعید به شهرکرد واقع در استان چهارمحال بختیاری محکوم شده است.در این گزارش آمده است که جلسه رسیدگی به اتهامات وی، هفته گذشته در دادگاه روحانیت مشهد برگزار شده بود.آقای کوهی روز یکشنبه ۳۰ مهر امسال، توسط نیروهای امنیتی در زاهدان بازداشت و به زندان وکیل آباد مشهد منتقل شد.فضل الرحمن کوهی، روحانی اهل سنت، پیشتر در آذرماه سال ۱۳۹۸، پس از احضار به دادگاه ویژه روحانیت در مشهد، با همراهان خود بازداشت شده بود.وی در تاریخ نهم مهرماه ۱۳۹۹، توسط دادگاه ویژه روحانیت مشهد به شش سال و چهار ماه حبس محکوم شد.نهایتا آزادی مشروط این روحانی اهل سنت در تاریخ سوم مهر سال جاری، به او ابلاغ شد.(هرانا ,11 دی 1402)
ابراهیم آبیل، روحانی اهل سنت از زندان زاهدان آزاد شد
روز چهارشنبه سیزدهم دی ۱۴۰۲، ابراهیم آبیل (رودینی) از زندان زاهدان آزاد شد.بر اساس این گزارش، آزادی این روحانی اهل سنت با تودیع وثیقه صورت گرفته است.آقای آبیل در تاریخ ۲۷ مهرماه سال جاری، توسط نیروهای امنیتی در یکی از خیابانهای زاهدان بازداشت شده بود.ابراهیم آبیل (رودینی)، روحانی اهل سنت، سخنران مذهبی و مدیر مؤسسه خیریه و فرهنگی رحمت و اهل زاهدان است.تا لحظه تنظیم این گزارش از اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی حاصل نشده است.(هرانا,15 دی 1402)
انتقاد مولوی اکرم کوهی از حکم ۵ سال تبعید برای مولوی فضل الرحمن کوهی توسط دادگاه ویژه روحانیت
مولوی محمداکرم کوهی در مراسم نماز جمعه روستای پشامگ، پنج سال حکم تبعید برای مولانا فضلالرحمن کوهی را محکوم و آن را پارادوکس با آزادی بیان دانست. مولوی محمداکرم گفت: “حکم پنج سال تبعید برای مولانا فضلالرحمن کوهی بدور از هر گونه انصاف است، تمام ملت اهلسنت و حتی دیگر انسانهای آزاد اندیش از این حکم بسیار نگران و پریشان هستند. گاهی مردم از حکمهایی که توسط قضات کشور صادر میشوند حیران میماند که آنها بر چه اساس و مبنایی چنین حکمهای سنگینی را صادر میکنند.” (کمپین فعالین بلوچ, 18 دی 1402)
احضار و بازجویی یک روحانی بلوچ به اداره اطلاعات شهرستان خاش
یکی از اساتید حوزه علمیه مخزن العلوم خاش به اداره اطلاعات این شهرستان احضار و مورد بازجویی قرار گرفت. هویت این روحانی بلوچ مولوی “نظیر احمد کرمزهی” مدیر داخلی حوزه علمیه مخزن العلوم خاش عنوان شده است. گفته می شود نیروهای اداره اطلاعات طی یک تماس تلفنی وی را به این ارگان نظامی احضار و او را مورد بازجویی قرار دادند. مسئولان اداره اطلاعات از مولوی نظیر احمد خواستند که در صورت داشتن طلبه اتباع خارجه تا هفته آینده همه آنها اخراج شوند. همچنین به این روحانی بلوچ گفته شده که اگر ظرف مدت یک هفته، طلاب خارجی اخراج نشوند، با یورش به این حوزه آنها را بازداشت و رد مرز خواهند کرد. (کمپین فعالین بلوچ, 18 دی 1402)
۴۰ درصد نمایندگان اهل سنت رد صلاحیت شدند!
جلال محمود زاده نماینده مهاباد در مجلس شورای اسلامی گفت: ۴۰ درصد نمایندگان اهل سنت مجلس ردصلاحیت شدند. وی درباره رد صلاحیت خود افزود: موافقت با استیضاح وزیر کشور باعث ردصلاحیتم شد. مگر میشود کسی ۳ دوره نماینده مجلس باشد، اما قانون اساسی و نظام را قبول نداشته باشد؟ (کلمه, 18 دی 1402)
ممانعت نهادهای امنیتی از سفر حاکم شرع مردمی کُردستان به خارج از کشور
در ادامه فشارها به فعالان مذهبی اهل سنت ایران، نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی در فرودگاه بین المللی خمینی، مانع از سفر “کاک حسن امینی”، حاکم شرع مردمی کُردستان و همراه وی کاک هاشم حسینپناهی به خارج از کشور شدند. دفتر محکمهی شرع کردستان در شرح این رویداد عنوان کرده که این دو فعال مذهبی کُرد اهل سنت در پی دعوت “اتحادیه جهانی علمای مسلمین” برای شرکت در ششمین مجمع عمومی این اتحادیه که در کشور قطر برگزار میشود، عازم سفر بودند. براساس این گزارش، نهادهای امنیتی در فرودگاه بینالمللی خمینی، بدون ارائه هیچ دلیل و حکمی، علیرغم انجام تمامی مراحل قانونی و ثبت مهر خروج از کشور بر گذرنامهها و اخذ کارت پرواز، مانع از سوار شدن آنها به هواپیما شدند و گذرنامههای آنان را توقیف کردند. (کلمه, 18 دی 1402)
مولوی حمیدالله فاروقی با قید وثیقه آزاد شد
مولوی “حمیدالله فاروقی” که ۱۰۵ روز پیش توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شده بود، روز ۱۷ دی ماه ۱۴۰۲ با قید وثیقه از زندان مرکزی زاهدان آزاد شد. وی یکی از کارکنان مسجد جامع مکی زاهدان است به اتهام انتقال ماهواره استارلینک برای دفتر مولوی عبدالحمید بازداشت شده بود. وی پیشتر به همراه پدرش “عبدالسلام فاروقی” در یکی از خیابان های شهر زاهدان بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده و در طول مدت بازداشت مورد شکنجه های جسمی و روحی قرار گرفته بود. (کلمه, 18 دی 1402)
محرومیت مولوی عبدالمجید مرادزهی از تماس در زندان
مولوی عبدالمجید مرادزهی از اساتید دارالعلوم مکی است. به گفته یک منبع آگاه، مسئولین زندان، دسترسی مولوی مردادزهی به تلفن زندان را قطع کرده اند. این خبر در حالیست که این فعال مذهبی اهل سنت پیشتر، در طول ۶ ماه از زمان بازداشت در سلول های انفرادی وزارت اطلاعات تحت شکنجه های روحی و جسمی قرار داشت و ممنوع الملاقات و ممنوع التماس با خانواده بوده است؛ وی پس از هفت ماه نگهداری در سلول های انفرادی به بند سیاسی زندان وکیل آباد مشهد منتقل شد. لازم به اشار ه است که مولوی مرادزهی در تاریخ ۱۰ بهمن ماه ۱۴۰۱، در یکی از خیابان های زاهدان توسط نیروهای نظامی بازداشت و پس از یک روز به مشهد منتقل شد. (کلمه, 21 دی 1402)
با فشار نهادهای امنیتی؛ «مرکز غیر دولتی دخترانه حفظ قرآن» در بانه پلمپ شد
ادامه فشارها بر جامعه اهل سنت ایران، مرکز غیر دولتی دخترانه حفظ قرآن شهرستان بانه با یورش ماموران امنیتی و بازداشت مدیران آن پلمپ شد. یک منبع آگاه اظهار داشت که ماموران امنیتی، یکشنبه ۱۷ دیماه ۱۴۰۲، با یورش به منزل استیجاری در شهرستان بانه از توابع استان کردستان که از آن به عنوان «مرکز دخترانه حفظ قرآن» استفاده میشد ضمن پلمپ این مرکز خصوصی، مدیران آن با نام های «عبدالله آذرنگ» و همسرش «نسرین عبداللهی» بازداشت کردند. برخی گزارش ها حاکی است که «عبدالله آذرنگ» و همسرش «نسرین عبداللهی» پس از انتقال از بانه به بازداشتگاه اطلاعات سنندج، به ارومیه منتقل شدند. (کلمه, 21 دی 1402)
انتقاد مولوی عبدالحمید از خامنهای: «بالاترین شخصیت مملکت» باید «جنایت» مصلای زاهدان را محکوم میکرد
مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در خطبههای نماز جمعه ٢٢ دی ماه ۱۴۰۲ بار دیگر علی خامنهای، رهبری جمهوری اسلامی ایران، را مورد انتقاد قرار داد. او با اشاره به سالگرد سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی، با خانوادههای قربانیان این حادثه ابراز همدردی کرد و گفت: «واقعا ضایعه بزرگ و مساله مهمی بود.» مولوی عبدالحمید در انتقاد از واکنش جمهوری اسلامی به «این خطای بزرگ» گفت: «کاش مسئولان ردهبالا عذرخواهی کرده و این جنایت را محکوم میکردند.» (کانون دفاع از حقوق بشر در ایران, 22 دی 1402)
شماری از شهروندان در زاهدان بازداشت شدند
جمعه بیست و نهم دی ماه، شماری از شهروندان زاهدان از جمله سه تن از اعضای انتظامات مسجد مکی توسط نیروهای امنیتی در این شهر بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. به دنبال اعتراضات روز جاری شهروندان در اعتراض به حمله نظامی پاکستان به مناطقی از شهرستان سراوان، شماری از این شهروندان از جمله سه تن از اعضای انتظامات مسجد مکی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. در این گزارش به هویت، تعداد دقیق و محل نگهداری آنان اشاره ای نشده است. روز پنجشنبه در پی حمله موشکی و پهپادی ارتش پاکستان به شهرستان سراوان در استان سیستان و بلوچستان ایران، دستکم ۱۲ نفر کشته و مجروح شدند. این حمله که در پاسخ به حملات اخیر ایران به خاک پاکستان انجام شد، منجر به کشته شدن سه زن و چهار کودک و همچنین مجروح شدن چندین فرد دیگر شد.( خبرگزاری هرانا.28دی1402)
«خطر اعدام» ۱۲ زندانی سیاسی و عقیدتی
این گزارش که متن کامل آن شامگاه چهارشنبه ۲۷ دیماه ۱۴۰۲ منتشر شده اسامی این ۱۲ زندانی در خطر اجری حکم اعدام را رضا رسایی و منصور دهمرده و عباس (مجاهد) کورکوری، سه معترض اهل کرمانشاه و زاهدان و ایذه، محسن مظلوم، پژمان فاتحی، وفا آذربار، محمد (هژیر) فرامرزی، انور خضری، کامران شیخه، فرهاد سلیمی، خسرو بشارت و فرشید حسن زهی اعلام کرده است.( خبرگزاری هرانا.29دی1402)
بهائیان:
ایران، کشوری که در آن بهائیان زیادی زندگی میکنند، آئین بهایی هنوز یک در ایران «فرقه مرتد» تلقی میشود. . این مشهور است که بهاییان به دنبال صلح هستند، قدرت سیاسی نمیخواهند و تهدید امنیتی ایجاد نمیکنند. با این حال جمهوری اسلامی ایران آنها را تحت تعقیب قرار میدهد. از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ میلادی تاکنون، بهاییان به طور سامانمند و روشمند از دسترسی به تحصیلات عالی و همچنین حق اشتغال محروم بودهاند؛و اگر پیگیر حق از دست رفته خود باشند با اتهامات واهی و زندان و تهدید مواجه میگیرند و همواره درمعرض دستگیریهای بدون مجوز قانونی و حبس قرار گرفتهاند. بهائیان هرگز قادر نبودهاند به طور علنی از تعالیم دینی خود پیروی کنند. آنها تقریباً در تمام مراحل زندگی مورد بدرفتاری قرار میگیرند.
انتقال دانش و تجربه بشری، جز از طریق آموزش امکانپذیر نیست و به همین دلیل حق تحصیل یکی از حقوق بنیادی بشر در مواد ۲۶ و ۲۷ اعلامیه جهانی حقوق بشر، بند ۲ ماده ۱۹ میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی و مواد ۱۳ ، ۱۴ و ۱۵ میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که همگی بر حق تحصیل بدون هیچ نوع تبعیض از حیث نژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب، عقیده سیاسی و یا هر عقیده دیگر یا اصل و منشأ ملی یا اجتماعی، دارایی، نسب یا هر وضعیت دیگر شناختهشده و بر آن تأکید شده و دولت ایران موظف است تمامی امکانات و تسهیلات لازم را برای ایجاد شرایط مناسب جهت بهرهمندی همه شهروندان از این حق طبیعی فراهم کند و کلیه موانعی را که در اثر شرایط خاص جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در مسیر رسیدن شهروندان به این حق قرار میگیرد، مرتفع سازند.
ممانعت از کسبوکار بهاییان یکی دیگر از فشارها و آزار و اذیتهایی است که بهاییان با آن مواجه هستند، پلیس اداره اماکن که وابسته به نیروی انتظامی است در نقاط مختلف کشور که سرکشی ماهانه به محل کسب شهروندان دارند، در اکثر مواقع محل کسب بهاییان را به دلیل عدم اجازه کسب، پلمپ میکنند.
در این ماه :
زندان اوین؛ بابک زینلی، شروین شبرخ و ایرن رحمانی آزاد شدند
روز پنجشنبه سی آذر ۱۴۰۲، بابک زینلی، شروین شبرخ و ایرن رحمانی آزاد شدند.آزادی این شهروندان بهائی هر کدام با تودیع وثیقه دو میلیارد تومانی و از زندان اوین صورت گرفته است.بابک زینلی، شروین شبرخ و ایرن رحمانی، در تاریخ شانزدهم آبان ماه، همراه با شماری دیگر از شهروندان بهائی توسط نیروهای امنیتی در کرج بازداشت شدند. آنها در تاریخ هفدهم آذرماه، به زندان اوین منتقل شدند.این شهروندان بهائی چندی بعد از بابت اتهامات فعالیت تبلیغی علیه نظام، اقدام علیه امنیت ملی و عضویت در گروه های مخالف نظام، در دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان شهریار تفهیم اتهام شدند.(هرانا ,1 دی 1402)
نزدیک به ۹ ماه بلاتکلیفی؛ تداوم بازداشت نهاله شهیدی یزدی در زندان کرمان
نهاله شهیدی یزدی کماکان در بازداشت بسر میبرد.یک منبع نزدیک به خانواده این شهروند بهائی به هرانا گفت: “در حالی که از زمان دستگیری خانم شهیدی یزدی دویست و هفتاد روز گذشته، وی همچنان به صورت بلاتکلیف در زندان کرمان بسر میبرد. این وضعیت موجب نگرانی های خانواده و دوستان ایشان شده است.”چندی پیش هرانا مطلع شده بود که عدم رسیدگی به پرونده وی با کارشکنی معاون دادستان صورت گرفته است.در شهریور ماه امسال، در حالی که وکیل مدافع این شهروند بهائی به پرونده موکلش دسترسی نداشت، خانم شهیدی یزدی از بابت اتهام «تبلیغ علیه نظام و تشکیل دسته یا جمعیت با هدف برهم زدن امنیت کشور» تفهیم اتهام شد.نهاله شهیدی یزدی، شهروند بهائی و فعال حقوق کودکان، پیشتر نیز به واسطه فعالیت های خود سابقه بازداشت و محکومیت را داشته است.(هرانا ,2 دی 1402)
پروندهسازی برای امیلیا فنائیان و هومن طائف، زوج بهائی در قائمشهر
روز شنبه دوم دیماه در شعبه شش بازپرسی دادسرای قائمشهر، برای امیلیا فنائیان و هومن طائف، زوج بهائی ساکن شهرستان گنبدکاووس، پرونده قضایی تشکیل شده است. این زوج بهائی در تاریخ ۲۴ مهرماه در منزل والدین امیلیا فنائیان در قائمشهر مهمان بودند که با هجوم همراه با خشونت نیروهای امنیتی به خانه مواجه شدند.با احتساب این زوج بهائی، شمار شهروندان بهائی که در دادسرای قائمشهر برایشان تشکیل پرونده شده، به سیزده نفر افزایش یافت.پیش از این در روندی مشابه برای آناهیتا کوشکباغی، کیومرث اکبری، بنفشه اسدیان، فارس فنائیان، فواد لقایی، زهرا گلابیان، نسیم صمیمی، ملودی صمیمی، حسین فنائیان، سهیل حقدوست و راکوئل عطائیان، یازده شهروند بهائی ساکن قائمشهر پرونده قضایی تشکیل شده بود.تمامی این افراد از طریق پیامکهای دریافتی روی تلفنهای همراهشان متوجه تشکیل پرونده برای خود شدهاند و از اتهامات مطرح شده علیه آنها اطلاعی در دست نیست.از میان این افراد فواد لقایی و کیومرث اکبری، در اواخر آذرماه طی تماسهای تلفنی به اداره اطلاعات این شهر احضار شده بودند.خانههای این شهروندان بهائی روز ۲۴ مهر ۱۴۰۲ به دنبال یورش نیروهای امنیتی تفتیش شد و ماموران شماری از وسایل شخصی آنها از جمله کتابها و گوشیهای تلفن همراهشان را ضبط کردند.( ایراناینترنشنال,4 دی 1402)
سرکوب بیامان بهاییان/ مهرک کمالی
وقتی رمان «قطار چهارشنبهها» (۱) نوشتهی انیسا دهقانی را میخواندم به سوالی غریب برخوردم: «تحمل دردی که منحصر به تو باشد ممکن است، اما دردی را که باید با دیگری شریک باشی چطور میشود تحمل کرد؟» «قطار چهارشنبهها» به زندگی بهاییان ایران در سالهای پس از انقلاب میپردازد اما سوالی که طرح میکند به درک و فهم رنج «دیگری» و «دیگران» میرسد. چگونگی تحمل دردی که با دیگران شریکیم یا درک رنجی که دیگران میکشند و مبارزه برای رفع یا تخفیف آن، یکی از مضمونهای اصلی جنبشهای اجتماعی است که در ایران پس از انقلاب پیاپی رخ دادهاند و میدهند. هر گام موفق مردم در این عرصه، جا را برای جمهوری اسلامی تنگتر میکند؛ دوستی و همدلی و همراهی نیروهای مختلف اجتماعی پاشنهی آشیل حکومت است. در آشفته بازار درگیریهای گاه سخیف گروهی، ضرورت درک رنج بهاییان که سالهای سال نادیده گرفته شده و ضرورت مبارزه برای زدودن آن، تنها نقطهای است که همهی نیروهای مخالف جمهوری اسلامی –و به نظر میرسد بیشتر مردم ایران— روی آن توافق دارند. به همین دلیل، جمهوری اسلامی به سرکوب بیسابقهی بهاییان دست زده تا هم زندگی را بر آنان سخت کند و هم مردم را از همراهی با آنان برحذر بدارد. سابقهی دشمنی تاریخی، تعصبات دینی، تئوریهای توطئه و انگارههای سیاسی همه از دلایل فشارهای بیسابقهی اخیر بر بهاییان بوده و هستند اما دلیل اصلی سرکوب بیامان علیه بهاییان، سرسختی جامعهی بهایی و اقبال عمومیشان در میان مردم است.بهاییان این اقبال عمومی را به بهای سرسختی، فعالیت و انسجام خود به دست آوردهاند. آنها از انزوای دههی شصت و ترک خوردن آن در دورهی اصلاحات تا بسته شدن فضا در دههی هشتاد، جنبش سبز سال ۸۸ و تبعیضهای بیسابقهی کنونی پیش آمدهاند. به بهای زندگیها و سختیها و کوتاه نیامدنها، جامعهی بهایی اکنون بخش مهم و غیرقابل انکار جنبش مردمی ایران است و چوب همین را هم میخورد. به همین دلیل است که جمهوری اسلامی نه تنها مسیرهای امرار معاش بهاییان را میبندد و دستهدسته آنها را به زندان میفرستد، بلکه از دخالت در جزئیترین امور زندگی بهاییان مانند مهمانی در رستوران یا دورهمی پاگشا هم ابایی ندارد.(ماهنامه خط صلح ,4 دی 1402)
شیراز؛ تداوم بازداشت و بلاتکلیفی یکتا فهندژ سعدی، شهروند بهائی
یکتا فهندژ سعدی، شهروند بهائی ساکن شیراز کماکان در بازداشت بسر میبرد.یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروند بهائی به هرانا گفت: “خانم فهندژ علیرغم گذشت بیش از یک هفته از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز موسوم به پلاک ۱۰۰ بسر میبرد. تاکنون آزادی موقت وی میسر نشده است.”در تاریخ بیست و هفتم آذرماه، یکتا فهندژ سعدی توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود در شیراز بازداشت شد.تا لحظه تنظیم این گزارش از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه خانم فهندژ اطلاعی حاصل نشده است.یکتا فهندژ سعدی پیش از این نیز بواسطه فعالیت های خود سابقه بازداشت و محکومیت دارد.(هرانا ,5 دی 1402)
زندان یزد؛ تداوم بازداشت و بلاتکلیفی ایمان رشیدی، شهروند بهائی
ایمان رشیدی، شهروند بهائی ساکن یزد در بازداشت بسر میبرد.یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروند بهائی به هرانا گفت: “آقای رشیدی علیرغم گذشت هشتاد و دو روز از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان یزد بسر میبرد. همچنین، تاکنون از اتهامات مطروحه علیه وی اطلاعی حاصل نشده است.”ایمان رشیدی در تاریخ سیزدهم مهرماه سال جاری، توسط ماموران اداره اطلاعات در یزد بازداشت شد. ماموران ضمن تفتیش منزل، تلفن همراه این شهروند و همسر وی را نیز ضبط کردند.این شهروند بهائی نهایتا چندی بعد از بازداشتگاه اداره اطلاعات یزد به زندان این شهر منتقل شد.آقای رشیدی پیشتر نیز به واسطه فعالیت های خود سابقه بازداشت و محکومیت دارد. وی در بهمن ماه سال ۹۶ با اتمام دوره محکومیت از زندان آزاد شد.(هرانا ,5 دی 1402)
تشکیل پرونده قضایی برای زوج بهائی ساکن گنبدکاووس
امیلیا فنائیان و هومن طائف شهروندان بهائی با تشکیل پرونده قضایی علیه خود مواجه شدند.یک منبع نزدیک به خانواده این شهروندان بهائی به هرانا گفت: “روز شنبه دوم دی ماه، امیلیا فنائیان و هومن طائف زوج بهائی ساکن گنبدکاووس با دریافت پیامکی از تشکیل پرونده قضایی علیه خود مطلع شدند. پرونده این شهروندان در شعبه شش بازپرسی دادسرای قائم شهر در حال رسیدگی است.”تاکنون از اتهامات مطروحه و دلایل تشکیل پرونده علیه این شهروندان اطلاعی حاصل نشده است.چندی پیش منازل پنج شهروند بهائی در قائم شهر، توسط نیروهای امنیتی تفتیش شد که نیروهای امنیتی در مجموع ۳۷ عدد تلفن همراه، شماری لپ تاپ و تبلت را از مالکین و مهمانان ضبط کردند. خانم فنائیان و آقای طائف نیز از جمله شهروندانی بودند که در جریان این تفتیش ها، لوازمشان ضبط شد.(هرانا ,8 دی 1402)
ساناز تفضلی؛ ۱۰ سال زندان به جرم آموزش به کودکان
سانازتفضلی به خاطر خدمات داوطلبانهای که برای زنان و کودکان محروم انجام داده، اگر در هر نقطه دیگری از دنیا بود، مطمئناً مورد تقدیر قرار میگرفت اما در کشورش، بهایی بودن نه تنها او را از حق خدمت به هموطنانش محروم کرده بلکه به خاطر همین خدمات، امروز زندانی است.» این را «نیوشا عرفانیان»، دختردایی «ساناز تفضلی»، شهروند بهایی زندانی در زندان «وکیلآباد» مشهد میگوید. ساناز بیش از یک سال است که در این زندان به سر میبرد. او به ۱۰ سال و ۹ ماه زندان محکوم شده است که شش سال و شش ماه از حکم اجرا میشود. (ایران وایر ,9 دی 1402)
چهار شهروند زن بهایی به ۱۴سال و ۸ماه زندان محکوم شدند
شعبه ۳۵ دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی، حکم بدوی چهار شهروند زن بهایی ساکن مشهد به نامهای «رویا قانع»، «سهیلا احمدی»، «نسیم ثابتی» و «آزیتا فروغی» را عینا تایید کرد. شعبه یک دادگاه انقلاب مشهد به ریاست قاضی منصوری، در آبان ماه چهار شهروند فوق الذکر را هر کدام بابت اتهام «عضویت در جمعیت یا شبه جمعیت به قصد بر هم زدن امنیت کشور» با استناد به ماده ۴۹۹ قانون مجازات اسلامی به سه سال زندان و بابت اتهام «تبلیغ علیه نظام» (فعالیت تبلیغی بهایی) با استناد به ماده ۵۰۰ قانون مجازات اسلامی به هشت ماه زندان، مجموعا به سه سال و هشت ماه حبس تعزیری محکوم کرد.با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد، یعنی سه سال زندان برای هر کدام از متهمان اجرا خواهد شد.(ایران وایر ,10 دی 1402)
گزارشی از مصادره زمین های شهروندان بهائی در روستای احمدآباد ساری
روز دوشنبه یازدهم دی ماه ۱۴۰۲، دهها مامور انتظامی و جهاد کشاورزی با مسدود کردن راههای ورودی و خروجی روستا ی احمدآباد، مانع از تردد ساکنان شدند. سپس ماموران دولتی با دستور محمد کریمی، دادستان ساری اقدام به مصادره زمینهای کشاورزی ساکنین روستا کردند.روستای احمدآباد، در نزدیکی ساری و در استان مازندران قرار دارد که اغلب ساکنان آن را بهائیان تشکیل میدهند. یکی از ساکنان بهایی این روستا که نخواست نامش فاش شود در گفتگو با هرانا ضمن تایید این گزارش، گفت: “ماموران دستکم ۶۰ هکتار از اراضی کشاورزی بهائیان این روستا را سیم خاردار زده و تصرف کردند. بیست و پنج هکتار از اراضی ضبط شده، زیر کشت گندم بود. طی سالیان متمادی شهروندان بهائی بر روی این زمینها کشاورزی میکردند.”نماینده استاندار مازندران در مصاحبه با خبرگزاری ایرنا، این اقدام را “عملیات رفع تصرف و خلع ید عرصههای منابع طبیعی” نامید و ادعا کرد که “در این زمینها ساخت و سازها و تغییر کاربریهای غیر مجاز صورت گرفته است”. اما منابع هرانا ضمن رد این ادعا اعلام کردند که در اراضی مذکور هیچ ساخت و سازی صورت نگرفته و از سال ۱۳۲۵ توسط مالکین برای کشاورزی مورد استفاده قرار گرفته است.یکی از ساکنین روستای مذکور به هرانا گفت: “چند سال قبل طرح احداث سد در نزدیکی این روستا تصویب شد. اگر زمینهای کشاورزی در محل احداث سد قرار گیرد، طبق قانون باید در جای دیگری به مالکین، زمین کشاورزی واگذار شود. حال با مصادره زمینهای شهروندان بهائی این روستا، عملا زمین دیگری در اختیار آنها قرار نخواهد گرفت.”مصادره زمینهای بهائیان، مسبوق به سابقه است. برای مثال، در سال ۹۹، زمینهای کشاورزان بهائی ساکن روستای ایول که جزو توابع شهر ساری است و همچنین سال گذشته زمینهای بهائیان ساکن روستای روشنکوه ساری، توسط نیروهای دولتی مصادره شدند.(هرانا ,12 دی 1402)
تداوم بازداشت و بلاتکلیفی یکتا فهندژ، شهروند بهائی در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز
یکتا فهندژ سعدی، شهروند بهائی همچنان به صورت بلاتکلیف در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز موسوم به پلاک ۱۰۰ بسر میبرد.یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروند بهائی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “خانم فهندژ علیرغم گذشت بیش از دو هفته از زمان دستگیری، تاکنون هیچ تماس تلفنی با خانواده خود نداشته است. بی اطلاعی از وضعیت این شهروند، افزایش نگرانی های خانواده و نزدیکان وی را به همراه داشته است.”در تاریخ بیست و هفتم آذرماه، یکتا فهندژ سعدی توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود در شیراز بازداشت شد.تا لحظه تنظیم این گزارش از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه خانم فهندژ اطلاعی حاصل نشده است.یکتا فهندژ سعدی پیش از این نیز بواسطه فعالیت های خود سابقه بازداشت و محکومیت دارد.(هرانا,14 دی 1402)
زندان یزد؛ قرار بازداشت ایمان رشیدی، شهروند بهائی تمدید شد
روز پنج شنبه سیزدهم مهر ۱۴۰۲، ایمان رشیدی، شهروند بهائی بازداشت شد.یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروند، به خبرنگاران گفت: “در ساعت ده صبح همسر آقای رشیدی در حال خارج شدن از منزل شخصی خود در یزد بوده که ماموران اداره اطلاعات وی را محاصره کردند. وی با اجبار ماموران این نهاد امنیتی نزد ایمان رفته و ماموران اقدام به بازداشت این شهروند بهائی کردند.”این منبع مطلع در ادامه افزود: “همچنین ماموران اداره اطلاعات ضمن تفتیش منزل، تلفن همراه این شهروند و همسر وی را نیز ضبط کردند.”به گفته این منبع مطلع، در تمامی مراحل بازداشت فرزند هجده ماهه این خانواده نیز همراه مادر خود بوده است.تاکنون از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این شهروند بهائی، اطلاعی حاصل نشده است.ایمان رشیدی پیشتر نیز به واسطه فعالیت های خود سابقه بازداشت و محکومیت دارد. وی در بهمن ماه سال ۹۶ با اتمام دوره محکومیت از زندان آزاد شد.(هرانا,15 دی 1402)
جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات کیوان رحیمیان، شهروند بهائی برگزار شد
جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات کیوان رحیمیان برگزار شد. در جریان این جلسه که امروز شنبه شانزدهم دی ماه ۱۴۰۲، برگزار شده است، آقای رحیمیان از بابت اتهامات انتسابی به دفاع از خود پرداخت.یک منبع مطلع نزدیک به خانواده وی ضمن تایید این خبر گفت: “با آزادی موقت وی تا صدور حکم قطعی مخالفت شده است.”آقای رحیمیان در تاریخ بیست و هفتم تیرماه ۱۴۰۲، توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و سپس به زندان اوین منتقل شد. روز شنبه چهارم آذرماه، این شهروند بهائی با تودیع وثیقه به منظور شرکت در مراسم درگذشت مادرش از زندان اوین به مرخصی کوتاه مدت اعزام شد و در تاریخ هشتم همان ماه با پایان ایام مرخصی به زندان اوین بازگشت. (هرانا,16 دی 1402)
بهائیان شهرکرد؛ بازداشت یک شهروند همزمان با تفتیش منزل تنی دیگر
روز پنجشنبه چهاردهم دی ۱۴۰۲، میثم موقن، شهروند بهائی ساکن شهرکرد توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. یکی از نزدیکان وی ضمن تایید این گزارش در تماس با هرانا گفت: “روز پنجشنبه بیش از ۳۰ نیروی اداره اطلاعات شهرکرد که مسلح بودند، به منزل مسیح موقن، رفته و میثم موقن برادر زاده مسیح را بازداشت کردند. همچنین نیروهای امنیتی منزل آقای موقن و خودروهای مهمانان وی را تفتیش و لوازم الکترونیکی، کتابهای مذهبی، طلاها و اشیاء قیمتی را ضبط کردند.” این منبع مطلع در ادامه افزود: “ماموران علت بازداشت میثم موقن را حضور در مهمانی منزل عمویش عنوان کردند و به این شهروند بهائی گفتند که تو در بازداشت قبلی تعهد داده بودی در هیچ جمع و میهمانی شرکت نمیکنی.” (هرانا,16 دی 1402)
با پایان ایام مرخصی؛ شیوا خلیلی به زندان بابل بازگشت
شیوا خلیلی، شهروند بهائی به زندان بابل بازگشت. بازگشت خانم خلیلی به زندان، روز شنبه شانزدهم دی ماه ۱۴۰۲ با پایان ایام مرخصی وی صورت گرفته است. او روز پنجشنبه چهاردهم ماه جاری به مرخصی کوتاه مدت اعزام شده بود. شیوا خلیلی در تاریخ بیست و نهم آذرماه ۱۴۰۲، پس از مراجعه به شعبه اجرای احکام دادسرای بابل، جهت تحمل دوران محکومیت خود بازداشت و به زندان این شهر منتقل شد. این شهروند بهائی ساکن بابل در تاریخ بیست و پنجم آبانماه ۱۴۰۰، در پی احضار تلفنی به شعبه یک بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب این شهر بازداشت و یک روز بعد با تودیع وثیقه آزاد شد. وی اواخر آذرماه همان سال، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب این شهر از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام، به یک سال حبس تعزیری و همچنین ضبط گوشی تلفن همراه به عنوان “آلت جرم” محکوم شد. نهایتا این حکم در اواخر سال ۱۴۰۰، توسط شعبه دوم دادگاه تجدید نظر استان مازندران عینا تایید شد. (هرانا,16 دی 1402)
دادگاه تجدیدنظر؛ سیروس ذبیحی مقدم، شهروند بهائی به ۸ سال حبس محکوم شد
سیروس ذبیحی مقدم به حبس محکوم شد. بر اساس حکمی که اخیرا توسط شعبه ۳۵ دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی صادر و به آقای ذبیحی مقدم ابلاغ شده است، این شهروند بهائی از بابت اتهام “عضویت در جمعیت های معارض کشور“ به هفت سال حبس و از بابت اتهام “تبلیغ علیه نظام“ به یک سال زندان، مجموعا هشت سال حبس محکوم شده است. از آقای ذبیحی مقدم خواسته شده تا ظرف مهلت ده روز آینده، جهت اجرای حکم حبس به شعبه اجرای احکام مراجعه کند. در صورت اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی هفت سال حبس در خصوص این شهروند قابل اجرا خواهد بود. (هرانا,19 دی 1402)
بجنورد؛ محکومیت سه شهروند بهائی از حبس و جزای نقدی تا محرومیت های اجتماعی
شعله شهیدی به همراه دو فرزندش به نام های فاران ثنائی و شایان ثنائی شهروندان بهائی ساکن بجنورد، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب این شهر به حبس، پرداخت جزای نقدی و محرومیت های اجتماعی محکوم شدند. بر اساس حکمی که اخیرا توسط شعبه اول دادگاه انقلاب بجنورد صادر و در تاریخ نهم دی ماه ۱۴۰۲، به این شهروندان ابلاغ شده است، شایان ثنائی به دو سال و دو ماه حبس تعزیری و پرداخت پنجاه میلیون تومان جزای نقدی، فاران ثنائی به دو سال و شش ماه حبس تعزیری و همچنین شعله شهیدی به پرداخت پنجاه میلیون تومان جزای نقدی محکوم شده اند. بر اساس گزارشاتی که به دست خبرنگاران رسیده است، این شهروندان از بابت مجازات تکمیلی، به محرومیت از خدمات اجتماعی به مدت ده سال محکوم شده و اموال شخصی آنها نیز از جمله لپتاپ، تبلت، گوشی ها، قاب عکس و کتب مکشوفه توقیف شده است. (هرانا,21 دی 1402)
بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز؛ تداوم بازداشت و بلاتکلیفی یکتا فهندژ سعدی
یکتا فهندژ سعدی، شهروند بهائی ساکن شیراز، علیرغم گذشت نزدیک به یک ماه از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف در بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر موسوم به پلاک ۱۰۰بسر میبرد. این شهروند بهائی تاکنون هیچ تماس تلفنی با خانواده خود نداشته است. امری که منجر به افزایش نگرانی های خانواده و اطرافیان وی شده است.” خانم فهندژ سعدی از زمان بازداشت تاکنون هیچ تماسی با بستگان خود نداشته است. خانواده این شهروند بهائی نیز علیرغم مراجعات مکرر به نهادهای امنیتی و قضایی، تاکنون موفق به ملاقات با فرزندشان نشده اند، موضوعی که به نگرانی های آنها دامن زده است. (هرانا,22 دی 1402)
تفتیش منازل تعدادی از بهاییان تبریز
در پی تشدید آزار و فشار بر شهروندان بهایی، ماموران وزارت اطلاعات در تبریز منازل تعدادی از شهروندان بهایی را در روز سه شنبه ۱۹دی۱۴۰۲ مورد تفتیش قرار دادند. ماموران اداره اطلاعات تبریز در یک اقدام همزمان منازل حداقل شش خانواده بهایی را در روز سه شنبه بازرسی کردند. در این عملیات، کتب و عکسهای مذهبی همچنین تعدادی از وسایل شخصی مانند کامپیوترها و موبایلهای ساکنین منازل توسط ماموران اداره اطلاعات ضبط شد. از اتهام و دلیل بازرسی منازل هیچ اطلاعی در دست نیست همچنین ماموران خانوادهها را از خبررسانی برحذر داشتهاند. (ایران وایر, 23 دی 1402)
در صدمین روز بازداشت؛ گزارشی از آخرین وضعیت ایمان رشیدی، شهروند بهائی
ایمان رشیدی، شهروند بهائی ساکن یزد، علیرغم گذشت صد روز از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان این شهر بسر میبرد. این شهروند بهائی همچنان از دسترسی به وکیل محروم است. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروند بهائی گفت: “آقای رشیدی در مراحل بازجویی با دو اتهام تبلیغ علیه نظام و فعالیت تبلیغی انحرافی بر ضد شرع مقدس اسلام مواجه شده است. وی کماکان از دسترسی یه وکیل محروم است. (هرانا, 24 دی 1402)
سروش ایقانی، شهروند بهائی جهت تحمل حبس راهی زندان عادل آباد شیراز شد
سروش ایقانی، شهروند بهائی روز یکشنبه بیست و چهارم دی ماه ۱۴۰۲، پس از مراجعه به شعبه اجرای احکام بازداشت و جهت تحمل دوران محکومیت شش ماه حبس خود به زندان عادل آباد شیراز منتقل شد. سروش ایقانی در سال ۹۵ توسط نیروهای امنیتی در شیراز بازداشت و مدتی بعد با تودیع وثیقه آزاد شده بود. نخستین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات این شهروند بهائی پیشتر در تاریخ ۲۶ خرداد ۹۹ و دومین جلسه پس از رفع ایرادات در دادسرا در تاریخ ۱۴ مهرماه ۹۹ در این شعبه برگزار شد. وی نهایتا در خردادماه سال ۱۴۰۱، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب شیراز به ریاست قاضی محمود ساداتی به دو سال حبس تعزیری، منع خروج از کشور با لغو گذرنامه به مدت دو سال و اقامت اجباری در مهریز به مدت دوسال محکوم شده بود. در نهایت این حکم در دادگاه تجدیدنظر به شش ماه حبس کاهش یافت. (هرانا, 25 دی 1402)
مینا کرمی، شهروند بهائی جهت اجرای حکم حبس احضار شد
مینا کرمی، شهروند بهائی ساکن شیراز با دریافت ابلاغیه ای، جهت اجرای حکم پنج سال حبس خود به شعبه یک اجرای احکام دادسرای عمومی و انقلاب این شهر احضار شد. بر اساس احضاریه ای که در تاریخ یازدهم دی ماه ۱۴۰۲، توسط شعبه یک اجرای احکام دادسرای عمومی و انقلاب شیراز صادر و به خانم کرمی ابلاغ شده، از وی خواسته شده در تاریخ دوازدهم بهمن ماه ۱۴۰۲، جهت اجرای حکم حبس، خود را به مرجع قضایی مذکور معرفی کند. منزل مینا کرمی در تاریخ بیست و چهارم فروردین ماه ۱۴۰۰، توسط نیروهای امنیتی مورد تفتیش قرار گرفته بود. وی چندی بعد به بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر موسوم به پلاک ۱۰۰ احضار شد. خانم کرمی نهایتا پس از اتمام مراحل بازجویی با تودیع وثیقه ۸۰۰ میلیون تومانی آزاد شد. خانم کرمی در شهریورماه سال ۱۴۰۱، توسط شعبه یکم دادگاه انقلاب شیراز به ریاست قاضی سید محمود ساداتی از بابت اتهامات “فعالیت آموزشی و تبلیغی انحرافی مغایر و یا مخل به شرع مقدس اسلام” به پنج سال حبس تعزیری، پنج میلیون تومان جزای نقدی، محرومیت از حقوق اجتماعی به مدت ده سال و منع خروج از کشور با ابطال گذرنامه به مدت دو سال محکوم شد. این حکم چندی بعد در شعبه ۳۷ دادگاه تجدیدنظر استان فارس عینا تایید شد. (هرانا, 26 دی 1402)
مسیحیان:
جمهوری اسلامی ایران کمر به نابودی مسیحیت بسته است، واقعیتی است تلخ در مورد جفا بر مسیحیان ایران؛ مسیحیانی که به خاطر دگراندیشی و تغییر دین از سوی جمهوری اسلامی ایران مورد اتهام و محکومیت قرار میگیرند. جفا بر مسیحیان در ایران رو به رشد است و روزانه مسیحیان بسیاری مورد آزار و اذیت قرار میگیرند. در جمهوری اسلامی ایران تعداد بیشماری از مسیحیان به خاطر تغییر دین و فعالیتهای مذهبیشان زندانیشده، مورد اتهام و محکومیت قرار میگیرند. در حال حاضر بر اساس گزارش سازمانهای مدافع حقوق مسیحیان در ایران گفته میشود تعداد زیادی از مسیحیان شناختهشده تنها به جرمهایی نظیر اقدامات بشارتی و یا آموزش و پخش انجیل در زندان به سر میبرند و یا دیگر شهروندان مسیحی با عناوین جاسوسی محکوم میشوند و بسیاری از نوکیشان مسیحی تحت جفا قرارگرفته و با ضربات شلاق به جرم روزهخواری و شرب خمر در مراسم عشاء ربانی یا شکنجه و آزار در سلول خود در زندانهای ایران مواجه شده و بعضاً حتی تحدید به مرگ شدهاند. فشار دستگاههای امنیتی و قضایی بر کلیساها همچنان ادامه دارد و در ادامه سلسله محدودیتهای اعمالشده از سوی مسئولان امنیتی، کلیساهای تبشیری رسمی، کلیسای جماعت ربانی مرکز در تهران، کلیسای پروتستان عمانوئیل، کلیسای انجیلی پطرس واقع در تهران و … یا به اجبار تن به همکاری با نهادهای امنیتی و تن دادن به خواستههای آنان مبنی بر افشای فهرست اعضای این کلیساها به همراه سایر مشخصات ایشان منجمله شماره ملی، بستن درهای خود را به روی ایمان داران و نوکیشان مسیحی فارسیزبان و عدم برگزاری مراسم به زبان فارسی دادهاند و یا به کل تعطیل و رهبران آنان مانند روبرت آسریان دستگیر و با احکام غیرمنصفانه و بلندمدت مواجه شدهاند. حتی کلیساها از پذیرش فارسی زبانان خودداری میکنند و باید مراسم خود را به زبان غیر از فارسی برگزار نمایند . صدور احکام حبس برای مسیحیان ایران همچنان ادامه دارد؛ با اینکه در قانون اساسی ایران آزادی دینی مسیحیان، کلیمیان و زرتشتیان به رسمیت شناختهشده ولی عملکرد حکومت در برابر تبلیغات دینی و اجرای مناسک مذهبی آنان تاکنون نشان داده است که اصول مندرج در قانون اساسی در مورد آزادی دین و مذهب و عدم تفتیش عقاید، تنها سرپوشی برای نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران بوده است. در قانون اساسی ایران مذهب شیعه جعفری تنها مذهب رسمی ایران بوده و ارگانهای مذهبی و امنیتی حکومت ایران تبلیغ اصول و مبانی این ادیان و مذاهب را تهدیدی برای ایدئولوژی غالب حکومتی قلمداد میکنند و این مسئله یکی از عمده دلایلی است که حاکمیت به واسطهی آن، پیروان و مبلغین مسیحیت را سرکوب و با بستن کلیسای آنان، راه را برای تبلیغات دینی این دسته از پیروان ادیان در ایران را سد میکند.
در این ماه :
گزارش ههنگاو از بازداشت یک زوج مسیحی در تهران
الیسا شاهوردیان و همسر او هاکوپ گوچومیان، زوج تبعه ارمنستان که به منظور دیدار با بستگانشان به ایران آمده بودند، شامگاه سهشنبه ٢٤ مردادماه ۱۴۰۲ (۱۵ آگوست ۲۰۲۳)، در منزل یکی از آشنایانشان در شهر پردیس تهران توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران بازداشت شدند.به گفته منابع مطلع، الیسا شاهوردیان، روز پنجشنبه ۲۷ مهر ماه سال جاری (۱۹ اکتبر)، پس از تحمل ۶۶ روز بازداشت با تودیع وثیقه سنگین دو میلیارد تومانی به صورت موقت تا پایان آزاد از زندان آزاد شد است، اما هاکوپ گوچومیان همسر وی علیرغم سپری شدن چهار ماه و ٩ روز، کماکان در زندان اوین، در بازداشت نگهداری میشود.ههنگاو مطلع شده است که، الیسا شاهوردیان و هاکوپ گوچومیان، چند هفته را در بیخبری کامل در بند ٢٠٩ زندان اوین، موسوم به بازداشتگاه وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران تحت فشار و شکنجه جسمی و روانی قرار گرفته بودند.بازداشت این زوج، با ورود بدون مجوز پانزده تن از نیروهای امنیتی وزارت اطلاعات انجام گرفته و طی آن، علاوه بر ایجاد فضای ارعاب و تفتیش کامل منزلی که در آن مهمان بوده، وسایل شخصی آنها شامل کتاب و وسایل الکترونیکی نیز، ضبط شده بود.قابل ذکر است که، الیسا شاهوردیان، فرزند رافی شاهوردیان، کشیش سرشناس تاکید کرده که او و همسر بازداشتشدهاش، هیچگونه فعالیت غیرقانونی نداشتهاند. پدر وی، در دورهای از فعالان شناختهشده کلیسا (جماعت ربانی) در داخل ایران بود و بعدها تحت فشار کشور را همراه خانواده به مقصد ارمنستان ترک کرد.الیسا شاهوردیان، شهروند مسیحی ایرانیتبار، نسبت به تداوم بازداشت همسر خود، هاکوپ گوچومیان ابراز نگرانی کرده و ضمن تاکید بر اینکه سفر آنها به همراه دو فرزندشان دیدار با بستگانشان بوده، خواهان آزادی همسرش شده است.( ههنگاو, 1 دی 1402)
بازداشت و بلاتکلیفی از هاکوپ گوچومیان شهروند ارمنستانی «مسیحی» در زندان اوین
هاکوپ گوچومیان مسیحی متاهل و دارای دو فرزند، شهروند اهل کشور ارمنستان، علیرغم گذشت بیش از چهار ماه از تاریخ دستگیری، به صورت بلاتکلیف در زندان اوین به سر می برد.یک فرد مطلع در تشریح این خبر اعلام کرد:”هاکوپ گوچومیان به همراه همسرش الیسا شاهوردیان، در تاریخ ۶ تیر ماه ۱۴۰۲، به ایران سفر کرده و در منزل مادر بزرگ الیسا شاهوردیان اقامت داشتند و در تاریخ ۲۴ مرداد ماه ۱۴۰۲، در حالی برای صرف شام به همراه فرزندان ۷ و ۱۰ ساله به یک مهمانی در منزل یک زوج ایرانی واقع در شهر پردیس در شمال شرق تهران رفته بودند پس از یورش ۱۲ تن از ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شدند.”این فرد مطلع در ادامه افزود:”ماموران وزارت اطلاعات، هنگام بازداشت الیسا شاهوردیان و همسر وی هاکوپ گوچومیان، اقدام به تفتیش منزل کرده و پس از توقیف چند جلد کتاب مرتبط با دیانت مسیحی و چند قلم دیگر لوازم شخصی، این زوج ارمنی تار را به محل اقامتشان منتقل و پس از تفتیش منزل و سپردن فرزندان این زوج به مادر بزرگشان، آنها را برای بازجویی به بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات واقع در زندان اوین، منتقل کردند.”این فرد در ادامه خاطرنشان کرد:”در حالی که الیسا شاهوردیان و همسر وی هاکوپ گوچومیان، در دوران بازجویی از حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق شهروندی یک متهم حتی برای تماس با سفارت ارمنستان و ملاقات با مسئول امور کنسولی آن سفارتخانه هم محروم بودند تحت بازجویی قرار گرفته و سپس به اتقاهای چندی نفره در بند ۲۰۹ و در نهایت هاکوپ گوچومیان به اندرزگاه ۴(بند قرنطینه) و همسر وی الیسا شاهوردیان هم به بند زنان زندان اوین منتقل و در شهریور ماه ۱۴۰۲، پس از تشکیل جلسه بازپرسی برای آزادی موقت الیسا شاهوردیان، وثیقه ای به مبلغ ۵ میلیارد تومان صادر شد و در پی اعتراض و کاشه وثیقه به ۲ میلیارد تومان، تاز ما ابلاغ حکم قطعی دادگاه آزاد شد اما هاکوپ گوچومیان، همچنان بطور بلاتکلیف در بازداشت بسر می برد.” ماده ۱۸،(کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی,2 دی 1402)
دزفول؛ اسماعیل نریمان پور، نوکیش مسیحی بازداشت شد
روز یکشنبه سوم دی ۱۴۰۲، اسماعیل نریمان پور در دزفول بازداشت شد. در این گزارش آمده است، آقای نریمان پور در آستانه فرا رسیدن جشن کریسمس توسط نیروهای اداره اطلاعات دزفول در منزل شخصی خود بدون ارائه حکم قضایی بازداشت شد. ماموران در زمان بازداشت اقدام به تفتیش منزل کرده و شماری از وسایل وی از جمله لپ تاپ و تلفن همراه را ضبط کردند.خانواده نریمان پور برای پیگیری وضعیت فرزندشان به اداره اطلاعات شهرستان دزفول مراجعه کردند اما پاسخ روشنی در خصوص وضعیت این نوکیش مسیحی به آنها ارائه نشد. نهایتا روز دوشنبه چهارم دی ماه آقای نریمان پور در تماسی تلفنی با خانواده اش، بدون ارائه جزئیات بیشتر اظهار داشته که به اهواز منتقل شده است.از اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی در دست نیست.اسماعیل نریمان پور، نوکیش مسیحی عضو «کلیسای پیام رهایی» پیش از این نیز از بابت فعالیت های خود سابقه بازداشت را دارد.لازم به اشاره است علیرغم اینکه طبق قانون مسیحیان به عنوان یک اقلیت دینی به رسمیت شناخته میشوند، با این حال دستگاه های امنیتی مسئله ی گرویدن مسلمانان به مسیحیت را با حساسیت خاصی دنبال میکنند و برخورد قهرآمیزی با فعالان این عرصه دارند.(هرانا , 5 دی 1402)
«ناپدید شدن» سیروس خسروی، پس از احضار به دادسرا و بازداشت سه نوکیش مسیحی دیگر
حمله مأموران وزارت اطلاعات به یک مهمانی کریسمس در ۲۰ آذرماه، بازداشت سه نوکیش مسیحی در روزهای اخیر، و نگرانی از «ناپدید» شدن سیروس خسروی، نوکیش مسیحی حاضر در این مهمانی است. نزدیکان سیروس خسروی، به شدت از بی اطلاعی از وضعیت این نوکیش مسیحی، ابراز نگرانی کردهاند. مأموران امنیتی به آین شهروند مسیحی از طریق تماس تلفنی دستور دادند که شنبه، دوم دی ماه، خود را به آدرسی در شهریار که گفته شده، «دادسرا» است، معرفی کند. از این شهروند مسیحی، تا انتشار این خبر در روز پنجشنبه، پس از خارج شدن از منزل و معرفی خود به به مقامات امنیتی در شهریار، هیج اطلاعی در دست نیست و «ناپدید» شدهاست.این شهروند مسیحی پدر دو قولوی ۱۴ سالهای است که از بیماری فشار خون در رنج هستند، و یکی از فرزندانش دارای بیماری حاد کلیه بوده، و در نوبت پیوند قرار دارد. آقای خسروی تنها کسی است که هزینه خانواده را تأمین میکند، بازداشت وی و وضعیت بیماری فرزندانش، نگرانی نزدیکان این خانواده را تشدید کرده است. غیبت آقای خسروی میتواند موجب صدمه جدی و «غیرقابل جبران» برای فرزندان بیمارش شود.آقای خسروی از جمله ۲۵ نوکیش مسیحی بوده که در بیستم آذرماه، زمانی که در منزل یکی از مسیحیان در شهریار، برای مراسم کریسمس جمع شده بودند، مورد حمله حدود۳۰ مأمور امنیتی قرار گرفتند.مأموران به محض ورود اسامی سه تن از حاضران، از جمله سیروس خسروانی را خوانده و هر کدام را به صورت جداگانه در اتاقی به مدت نیم ساعت بازجویی کردند.ماموران امنیتی که سه مأمور زن هم درمیان آنها بوده، از افراد حاضر در جلسه عکس گرفته و آنها را وادار کردند که هر یک فرمهای مشخصات پر کنند.این مأموران موبایل همه حاضران در این مهمانی را ضبط کرده، و در هفته گذشته این افراد تک به تک احضار شده و مورد بازجویی قرار گرفتند.آقای خسروی پس از دستگیری، به منزلش برده شده و مأموران امنیتی آن مکان را مورد تفتیش قرار دادند. این شهروند مسیحی در آن زمان، برخلاف دستکم دو نوکیش مسیحی دیگر که در مهمانی کریسمس حاضر بودند، بازداشت نشدهاست .( ماده ۱۸ , 7 دی 1402)
ملارد؛ تداوم بازداشت و بی خبری از وضعیت چهار نوکیش مسیحی
چهار نوکیش مسیحی بازداشت شدند. هویت دو تن از آنها “سیروس خسروی، ۵۰ ساله و پدر دو فرزند و تیمور حسینی ملقب به کوروش، تبعه افغانستان، متاهل و پدر سه فرزند” عنوان شده است.بر اساس این گزارش، در تاریخ بیستم آذرماه، ماموران اطلاعات سپاه بدون ارائه حکم قضایی، وارد یک کلیسای خانگی در ملارد شده و اقدام به بازداشت چهار شهروند از جمله یک زن کردند. به علاوه، نیروهای امنیتی سایر نفرات حاضر در این خانه را مورد تهدید و بازجویی قرار داده و تلفن های همراه آنها را نیز ضبط کردند.از میان شهرندان بازداشت شده، آقای خسروی پس از مدتی آزاد شد. وی پس از یک هفته بصورت تلفنی احضار و سپس بازداشت شد. بی خبری از وضعیت این شهروندان، به نگرانی خانواده و نزدیکان آنها دامن زده است.تاکنون از محل نگهداری و اتهامات مطروحه علیه این نوکیشان مسیحی اطلاعی حاصل نشده است.لازم به اشاره است علیرغم اینکه طبق قانون مسیحیان به عنوان یک اقلیت دینی به رسمیت شناخته میشوند، با این حال دستگاه های امنیتی مسئله ی گرویدن مسلمانان به مسیحیت را با حساسیت خاصی دنبال میکنند و برخورد قهرآمیزی با فعالان این عرصه دارند. ( هرانا , 8 دی 1402)
گزارشی از بازداشت کوتاه مدت دو تن از اعضای خانواده اسماعیل نریمان پور، نوکیش مسیحی
دو تن از اعضای خانواده اسماعیل نریمان پور، نوکیش مسیحی بازداشت شدند.بر اساس این گزارش، در تاریخ سوم دی، همسر و برادر آقای نریمان پور که جهت پیگیری از آخرین وضعیت وی به ستاد خبری اداره اطلاعات اهواز مراجعه کرده بودند، توسط نیروهای امنیتی و انتظامی بازداشت و به کلانتری شماره ۱۶ امانیه این شهر منتقل شدند.این دو شهروند پس از چند ساعت بازجویی، با اخذ تعهد آزاد شدند. طبق این گزارش، آنها مورد تهدید نیروهای امنیتی جهت عدم مراجعه مجدد به این نهاد قرار گرفتند.مورخ سوم دی ماه، اسماعیل نریمان پور، نوکیش مسیحی توسط نیروهای اداره اطلاعات در شهرستان دزفول بازداشت شد.اسماعیل نریمان پور، نوکیش مسیحی عضو «کلیسای پیام رهایی» پیش از این نیز از بابت فعالیت های خود سابقه بازداشت را دارد.لازم به اشاره است علیرغم اینکه طبق قانون مسیحیان به عنوان یک اقلیت دینی به رسمیت شناخته میشوند، با این حال دستگاه های امنیتی مسئله ی گرویدن مسلمانان به مسیحیت را با حساسیت خاصی دنبال میکنند و برخورد قهرآمیزی با فعالان این عرصه دارند. ( هرانا , 13 دی 1402)
مینا خواجوی، نوکیش مسیحی جهت تحمل حبس احضار شد
مینا خواجوی قمی، نوکیش مسیحی، با دریافت ابلاغیه ای جهت اجرای حکم حبس خود احضار شد. از وی خواسته شده تا ظرف مدت پنج روز .خود را به اجرای احکام دادسرای تهران معرفی کند در این گزارش آمده است: “دستور دادسرا در حالی صورت میگیرد که این شهروند مسیحی در حال درمان آسیب دیدگی ناشی از تصادف است.”خانم خواجوی در خردادماه سال گذشته، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به تحمل شش سال حبس محکوم شد. این شهروند به مواردی از جمله “تشکیل دسته و گروه غیرقانونی با هدف برهم زدن امنیت کشور، اقدام علیه امنیت ملی از طریق تبلیغ مسیحیت تبشیری و تشکیل کلیسای خانگی” متهم شده است. ( هرانا , 15 دی 1402)
ایمان سلیمانی،وکیل مدافع گروهی از شهروندان مسیحی به دادسرا احضار شد
ایمان سلیمانی، وکیل دادگستری، که وکالت و دفاع گروهی از شهروندان مسیحی و زندانیان عقیدتی را برعهده داشت، به دادسرای بندر ماهشهر احضار شده است. «بر اساس احضاریه ای که توسط شعبه دوم بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب بندر ماهشهر صادر و به این وکیل دادگستری ابلاغ شده، آقای سلیمانی باید در تاریخ بیست و ششم دی ماه ۱۴۰۲ در این شعبه حاضر شود.» آقای سلیمانی در سال های گذشته، از برخی از شهروندان مسیحی به ویژه نوکیشان، که به دلیل باور مسیحی و فعالیت صلح آمیز دینی،و با اتهام های واهی، بدون ارایه سند و مدرک، مانند «تبلیغ علیه نظام» و «اقدام علیه امنیت ملی»،محاکمه و راهی زندان شده اند، دفاع کرده است. ( ماده ۱۸ , 23 دی 1402)
ایران در رتبه نهم جهان در آزار و جفای مسیحیان
گزارش سالانه سازمان جهانی مسیحی «درهای باز»، که روز چهارشنبه، ۲۷ دی ماه منتشر شده، جمهوری اسلامی ایران را نهمین کشور «مسیحیتستیز» در جهان دانسته است. ایران در گزارش سال گذشته در رتبه هشتم قرار داشت و سال پیش از ان نیز نهمین کشور «مسیحیتستیز» جهان بود. سازمان «درهای باز»، وضعیت «مسیحیان در جفا» در ۵۰ کشور جهان را بررسی کردهاست. در فهرست سالانه دیدبان جهانی آزار مسیحیان که «درهای باز» یا «اوپن دورز» منتشر کرده، کره شمالی مانند سال گذشته در صدر جدول است و سومالی، لیبی در ردههای بعدی قرار گرفتهاند. اریتره، یمن، نیجریه، پاکستان و سودان، پیش از ایران در لیست کشورهای مسیحیت ستیز قرار گرفتهاند. افغانستان در رتبه دهم جای گرفتهاست. هند، سوریه و عربستان سعودی نیز در رتبههای بعدی قرار دارند. وضعیت مسیحیان ایران و سکوب و تبعیض حکومتی در سال گذشته تغییری نکردهاست و جابجایی از رتبه هشتم به نهم، ناشی از وخیمتر شدن وضعیت مسیحیان در کشورهای دیگر است. در ابتدای گزارش، سازمان «درهای باز» به جنبش «زن، زندگی، آزادی» و سرکوب حکومتی و اعدام دستکم هفت نفر از معترضان پرداخته، و افزوده که بسیاری از شهروندان مسیحی از این اعتراضات پشتیبانی کردهاند. در آبان سال گذشته،نماینده آشوریان در مجلس و گروهی از رهبران دینی آشوری، به درخواست وزارت اطلاعات، با جوانان معترض آشوری تماس گرفته و به آنها هشدار دادند تا دست از اعتراض و انتشار مطالب در شبکههای اجتماعی دست بردارند. بسیاری از جوانان آشوری پاسخ منفی به این درخواست دادند. این گزارش با تأکید بر این موضوع که «سرشت سرکوبگر» حکومت ایران تغییر نکرده، نوشته که در سال ۲۰۲۳، دستکم ۱۲۲ شهروند مسیحی دستگیر شدند و ۲۲ کلیسای خانگی و مکان متعلق به مسیحیان مورد حمله قرار گرفته و یا تعطیل شدهاند. دستکم ۱۶ شهروند مسیحی نیز بازداشت یا مجازت شدهاند. این نهاد جهانی مسیحی به حملات هماهنگ نیروهای امنیتی به منازل مسیحیان و کلیساهای خانگی اشاره کرده و نوشته که ماموران امنیتی «بین ۱۱ خرداد و ۲۶ تیرماه سال ۱۴۰۲، دستکم ۶۹ مسیحی را در ۱۱ شهر دستگیر کردهاست. دو نفر از این بازداشت شدگان شهروندان ارمنی بودند.»(خبرگزاری ماده هجده.29دی1402)
پیروان سایر ادیان :
جمهوری اسلامی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروه های مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری به نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیت های مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار داده اند.
بازداشت ها و خشونت های هدفمند ارگان های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. در ایران دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم می شوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحت فشارهای بیشتری قرار دارند، آن ها از انجام مناسک مذهبی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هم اکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهائیان را در این کشور اداره می کردند، در زندان های اوین و رجایی شهر به سر می برند و ده ها تن از پیروان آن نیز در زندان های کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبس های طولانی شده اند. یکی از آیینهای مذهبی در ایران، «یمانی» نام دارد که مدعی زمینهسازی ظهور امام دوازدهم شیعیان است.
در این ماه :
تایید حکم اعدام رضا رسایی جوان کُرد پیرو آیین یارسان در دیوان عالی
اخیرا حکم اعدام رضا رسایی، معترض ٣٤ ساله و اهل کرماشاه (کرماشان)، توسط شعبه ۱۷ دیوان عالی جمهوری اسلامی ایران، عیناَ تایید شده است. خانواده این زندانی سیاسی خبر تایید حکم مذکور را برای ههنگاو تایید کردهاند. رضا رسایی، پیشتر توسط شعبه دوم دادگاه کیفری یک استان کرمانشاه به اتهام قتل نادر بیرامی، رئیس اطلاعات سپاه پاسداران شهر صحنه، به اعدام محکوم شد. نادر بایرامی، روز شنبە ٢٧ آبان ماه ١٤٠١ در حین سرکوب مردم معترض شهر صحنه طی مراسم بزرگداشت سیدخلیل عالینژاد کشته شده بود.این حکم بر اساس اعتراف اجباری رضا رسایی و سایر افراد بازداشتشده همراه با او، پس از چند ماه شکنجه و پروندهسازی صادر شده و سند اثباتکننده در این مورد به لحاظ حقوقی، تاکنون ارائه نشده است.ههنگاو پیش از این در گزارشی، ضمن اشاره به اینکه اعضای خانواده و نزدیکان رضا رسایی، پیامها و تماسهای تهدیدآمیزی را از شمارههای ناشناس دریافت کردهاند، از افزایش نگرانی و اضطراب آنها به ویژه در مورد سرنوشت رضا رسایی، خبر داد.قابل ذکر است که، رضا رسایی در چهار ماه نخست بازداشتش توسط نهادهای امنیتی، از دسترسی به حقوق ابتدایی یک متهم، شامل وکیل و ملاقات حضوری محروم شده بود.رضا رسایی، روز جمعه ٣ آذر ماه ١٤٠١، در شهر کرج توسط نیروهای حکومتی بازداشت شد. وی بعد از بازجویی در بازداشتگاه سازمان اطلاعات سپاه پاسداران به زندان دیزلآباد کرمانشاه منتقل شد.(هه نگاو, 3 دی 1402)
بازداشت مهدی مسافر از پیروان مذهب یمانی
مهدی مسافر، از پیروان مذهب یمانی، توسط نیروهای امنیتی، دستگیر و به مکان نامعلومی منتقل شد.یک منبع مطلع در اینباره گفت:”ماموران هنگام بازداشت مهدی مسافر، منزل وی را تفتیش و سپس برخی لوازم وی را توقیف کردند.”تا لحظه تنظیم این خر، از مکان نگهداری، علت دقیق بازداشت و نام نهاد امنیتی دستگیر کننده مهدی مسافر اطلاعی حاصل نشده است.جریان یمانی، نوعی از باروهای مذهبی مسلمانان شیعه است که به بارو آنها سید یمانی شخصیتی در آخر زمان است و به همراه سید خراسانی و سفیانی هر ۳ در ۱ سال و ۱ ماه و ۱ روز پشت سرهم خروج خواهند کرد و زمان خروج این ۳ تن ۶ ماه پیش از ظهور مهدی امام ۱۲ شیعیان خواهد بود. آنها همچنین اعتقاد دارند هم زمان با شورش و خروج سفیانی در شام، او هم خروج کرده و مردم را به عقیده شیعه به حق و حقیقت دعوت میکند. این دسته از باورمندان معتقدند که سید یمانی از فرزندان زید پسر علی است.( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی.4 دی 1402)
پرونده رضا رسایی، معترض محکوم به اعدام به شعبه اجرای احکام ارجاع داده شد
حکم اعدام رضا (غلام) رسایی در آستانه اجرایی شدن قرار گرفت.یکی از اعضای خانواده آقای رسایی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “در پی تایید حکم اعدام رضا رسایی توسط شعبه هفدهم دیوان عالی کشور به ریاست قاضی محمد بارانی، پرونده وی روز یکشنبه دهم دی ماه به شعبه اجرای احکام دادگاه کیفری کرمانشاه ارجاع داده شد.”چندی پیش شعبه دوم دادگاه کیفری یک کرمانشاه، رضا رسایی را از بابت اتهام مباشرت در قتل عمد نادر بیرامی، رئیس اطلاعات سپاه پاسداران شهرستان صحنه به اعدام محکوم کرد؛ حکم صادره در تاریخ پانزدهم مهرماه به وکلای مدافع آقای رسایی ابلاغ شد.گفته میشود که اتهامات دیگری همچون مباشرت در ایراد جراحات عمدی غیرکشنده غیر منتهی به مرگ، تظاهر و قدرت نمایی با چاقو و همچنین اخلال در نظم عمومی از طریق ایجاد هیاهو و جنجال نیز در پرونده وی مندرج است؛ این موارد در مرحله بدوی دادرسی به اتهامات آقای رسایی به صدور مجازات های دیگری همچون پرداخت دیه، یک سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق برای وی انجامید.استناد قاضی صادر کننده حکم بدوی به “اعترافات اجباری اخذ شده از آقای رسایی در دوران بازجویی”، سهم چشمگیری در محکومیت متهم به مجازات اعدام را در پی داشت.رضا رسایی، شهروند پیرو آیین یارسان در تاریخ سوم آذر ۱۴۰۱ توسط ماموران اداره آگاهی در شهریار تهران بازداشت و سپس به شهرستان صحنه منتقل شد.او پس از پایان مراحل بازجویی به زندان دیزل آباد کرمانشاه منتقل شد. آقای رسایی مجددا پس از چند هفته، به همراه تعدادی دیگر از شهروندان بازداشت شده در جریان مراسم سالگرد سید خلیل عالی نژاد، از زندان دیزل آباد کرمانشاه به بازداشتگاه اداره آگاهی این شهر انتقال یافت.چندین تن دیگر از بازداشت شدگان اعتراضات مردمی ۲۷ آبان ماه در شهرستان صحنه نیز با اتهام قتل رئیس اطلاعات سپاه این شهرستان مواجه شده اند. سید معصوم رضوی و (نام کوچک نامشخص) بیگی نیز از دیگر متهمان این پرونده بوده اند که گفته میشود معصوم رضوی از اتهامات انتسابی تبرئه شده است. از سرنوشت دیگر متهم این پرونده نیز کماکان اطلاعی در دست نیست.لازم به ذکر است، در تاریخ ۲۷ آبان ۱۴۰۱، مراسم گرامیداشت بیست و یکمین سالگرد وفات سید خلیل عالی نژاد، ار رهبران پیشین جامعه یارسان به صحن اعتراضات مردمی تبدیل شد. این اعتراض با دخالت ماموران امنیتی-نظامی به خشونت کشیده شد. کوتاه مدتی بعد اطلاعات سپاه کرمانشاه در بیانیه ای مدهعی شد که نادر بیرامی، رئیس اطلاعات سپاه پاسداران شهرستان صحنه در جریان این تجمع جان باخته است. مجمع مشورتی فعالان مدنی یارسان نیز در بیانیه ای ضمن تایید کشته شدن این مقام نظامی، از کشته شدن چندین شهروند و بازداشت ده ها تن دیگر در جریان تجمع اعتراضی مذکور خبر داد.رضا (غلامرضا) رسایی، ۳۴ ساله، پیرو آیین یارسان و شهروند اهل شهرستان صحنه است.( هرانا،11 دی 1402)
داوود عبداللهی پس از ۱۴ سال حبس در زندان قزلحصار کرج اعدام شد
صبح رروز سهشنبه ۱۲ دی ماه ۱۴۰۲، داوود عبداللهی، زندانی عقیدتی کُرد اهل مهاباد پس از ١٤ سال حبس در زندان قزلحصار کرج اعدام شد.یک منبع آگاه نزدیک به خانواده این زندانی گفت: اعدام داوود عبداللهی بدون اطلاع قبلی به خانواده اش صورت گرفت. این زندانی سنی مذهب روز سه شنبه پنجم دی ماه به سلول انفرادی زندان قزلحصار کرج منتقل شد. وی در اعتراض به این اقدام دست به اعتصاب غذا زده بود.یک منبع مطلع گفت: جسد این زندانی عقیدتی به خانواده این زندانی تحویل داده شده است.پس از ۱۴ سال حبس حکم اعدام دو همپروندهای داوود عبداللهی، قاسم آبسته و ایوب کریمی در ۱۴ آبان و ۸ آذر ۱۴۰۲ در زندان قزلحصار کرج به اجرا درآمد. بنابراین جمهوری اسلامی در مدت ۵۶ روز این سه زندانی عقیدتی را اعدام کرده است.داوود عبداللهی شانزدهم آذرماه ١٣٨٨ به همراه شش شهروند دیگر کُرد به نامهای قاسم آبسته، انور خضری، ایوب کریمی، فرهاد سلیمی، کامران شیخه و خسرو بشارت اهل شهرهای سقز و مهاباد توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مدت هشت ماه در بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه مورد بازجویی قرار گرفتند.این هفت زندانی عقیدتی کُرد سپس به زندان اوین منتقل و پس از شش ماه بازجویی در تاریخ بیست و پنجم فروردینماه ١٣٩١ به زندان رجاییشهر کرج انتقال یافتند.اسفندماه ١٣٩٤، این هفت زندانی کُرد به اتهامات “اقدام علیه امنیت ملی”، “تبلیغ علیه نظام”، “عضویت در گروههای سلفی” و “افساد فیالارض” توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی “مقیسه” به اعدام محکوم و این حکم در تاریخ پنجم خردادماه ١٣٩٥ به صورت رسمی به آنان ابلاغ شد.پس از اعتراض این هفت زندانی عقیدتی، این حکم اواخر سال ١٣٩٥ در دیوان عالی کشور نقض و برای رسیدگی مجدد به شعبه ١٥ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی “صلواتی” ارجاع داده شد.خردادماه ١٣٩٧ این هفت زندانی عقیدتی به اتهام “افساد فیالارض” و جرایم مرتبط با امنیت ملی به اعدام محکوم شدند و با وجود موارد متعدد نقض جدی ضوابط دادرسی عادلانه، در تاریخ چهاردهم بهمنماه ١٣٩٨، شعبه ٤١ دیوان عالی کشور، احکام صادره علیه این هفت زندانی را تأیید کرد و در شهریورماه ١٣٩٩، شعبه ٣٨ دیوان عالی درخواست آنها را برای اعاده دادرسی رد کرد. ( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی،12 دی 1402)
تاریخ محاکمه هاکوپ گوچومیان، شهروند ارمنستانی تعیین شد؛ اتهام: «تبلیغ علیه نظام»
هاکوپ گوچومیان، شهروند ارمنستانی که همراه با همسر ایرانی تبارش، الیسا شاهرودیان در ۲۴ مرداد ماه توسط مأموران اطلاعات بازداشت شده بود، روز یکشنبه قرار است در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب با اتهام «تبلیغ علیه نظام از طریق تبلیغ مسیحیت» محاکمه شود. الیسا شاهرودیان با وثیقه دو میلیارد تومانی در ۲۷ مهرماه ۱۴۰۲ بهطور موقت از زندان آزاد شد ولی آقای گوچومیان با گذشت حدود پنج ماه همچنان در زندان اوین و در بازداشت موقت به سر میبرد. (ماده۱۸، 15 دی ماه 1402)
آگاهی بیشتر:
این گزارشات آماری از میان بیش از 73 خبر که در طول دی ماه 1402 تهیه شده است.
آمار فوق از گزارشات رسانههای داخلی و خارجی مورد تائید دولت جمهوری اسلامی ایران جمعآوری شده و عملاً نمیتواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ درصد واقعیتهای جامعه باشد.
این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان حقوق ادیان که از رسانههای داخلی و خارجی مانند ایسنا، هرانا، ایسنا، ایرنا، ایلنا، هنر آنلاین، باشگاه خبرنگاران جوان، خبرگزاری فارس، کیهان، همشهری آنلاین، دینیوز، سازمان ماده 18، کردپرس، کردپا، کمپین فعالین بلوچ، ههنگاو، بیبیسی فارسی، جمعآوری گردیده، تهیه شده است.
همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حقوق ادیان در دی ماه همکاری کردند خانمها و آقایان: کریم ناصری، آرشا کچوئیان، علی فروتن،امیر پالوانه، صدرا مجیب یزدانی، قندیل دادخواه، پوریا فرجی، سینا اشجعی، سعید بهشتی متین، اسفندیار سنگری، داود لطفی، محمدمهدی خسروپناه ، عباس رهبری، مریم حبیبی، پانیذ ترابنژاد، شیوا کردفروشانی ،کوثر ولیزاده، شراره هادیزاده رئیسی، میباشند. اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است: