همزمان با سالگرد «جمعه خونین زاهدان»،گزارشها و ویدئوهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی از اعزام گسترده نیروهای یگان ویژه و سپاه پاسداران از استانهای خراسان جنوبی، کرمان و هرمزگان به سیستان و بلوچستان حکایت دارد.
فعالان سیستانو بلوچستان ابعاد اعزام نیرو به این منطقه را «محاصره زاهدان» توصیف کرده و گفتند که این اقدامات با هدف ارعاب مردم و نگرانی حکومت از اعتراضات گسترده در این شهر، انجام شده است.
در همین حال نماینده زاهدان در مجلس شورای اسلامی فاش کرد که مقامهای ارشد حکومتی در تهران طی یک سال گذشته «مانع از تشکیل هیئت تحقیق» درباره کشتار جمعه خونین زاهدان شدهاند و به این نماینده گفتهاند: «نیازی به ورود شما و دیگران نیست، ما خودمان اشراف داریم.»
کانال رصد بلوچستان با انتشار ویدیوهایی از انتقال گسترده نیروهای یگان ویژه و نیروهای سپاه پاسداران از استانهای کرمان، خراسان جنوبی و هرمزگان به شهرهای مختلف سیستان و بلوچستان به ویژه زاهدان، سراوان، خاش، ایرانشهر، چابهار و دیگر شهرهای این استان، گزارش داد.
«فضای امنیتی و حضور نظامیان» در سیستان و بلوچستان در آستانه سالگرد «جمعه خونین» زاهدان
در این گزارش از قول منابع محلی تأکید شده که علاوه بر حضور و گشتزنی گسترده نیروهای سپاه پاسداران و یگان ویژه در خیابانها و میادین شهرهای مختلف استان سیستان و بلوچستان در عمل شهر زاهدان به «محاصره» نیروهای امنیتی و سپاه پاسداران در آمده است.
این کانال تلگرامی که رویدادهای سیستان و بلوچستان را پوشش میدهد همزمان ویدئوهایی را منتشر کرد که شعارنویسی معترضان در سطح شهر زاهدان را نشان میدهد.
در تعدادی از ویدئوها، برخی معترضان پلاکاردهایی در دست دارند که در آن به ایجاد فضای به شدت امنیتی توسط حکومت همزمان با سالگرد «جمعه خونین زاهدان» اعتراض شده و این اقدامات حکومتی، «محاصره زاهدان» توصیف شده است.
کمپین فعالین بلوچ، نیز با انتشار ویدیوهایی از گشتزنی نیروهای ویژه اعزام شده به زاهدان، گزارش داد که «نیروهای نظامی با تردد مداوم در شهر» در حال نمایش قدرت و اجرای «برنامهای هدفمند در جهت ایجاد رعب و وحشت» در سطح شهر زاهدان هستند.
در همین حال سایت حالوش در سالگرد «جمعه خونین زاهدان» با انتشار گزارشی درباره ابعاد گسترده کشتار مردم در ۸ مهر سال ۱۴۰۱، اسامی ۱۰۵ تن از مردم و نمازگزاران اهل سنت کرد که در «جمعه خونین زاهدان» با شلیک نیروهای حکومتی کشته شدند.
این گزارش میافزاید که دهها تن نیز در «جمعه خونین زاهدان» با شلیک نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی زخمی و مصدوم شدند.
این سایت همچنین اسامی ۱۸ تن از کشتهشدگان در شهر خاش را منتشر کرد که بعد از نماز جمعه ۱۳ آبان ۱۴۰۱ در این شهر استان سیستان و بلوچستان با «شلیک مستقیم» نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی کشته شدند.
حالوش همچنین اسامی ۱۹ کودک ۷ تا ۱۷ ساله را منتشر و تأکید کرد که این کودکان در جمعه خونین زاهدان و همچنین اعتراضات سیزدهم آبان شهر خاش با «شلیک مستقیم» نیروهای حکومتی کشته شدند.
در همین حال مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران نیز با انتشار گزارشی تأکید کرد که در هشتم مهرماه پارسال «شهر زاهدان در پس زمینه اعتراضات سراسری در ایران، شاهد قتل عام حدود یکصد شهروند بلوچ توسط نیروهای انتظامیامنیتی شد.»
در این گزارش آمده که با گذشت یکسال و در حالی که اعتراضات مردم زاهدان به صورت پیوسته ادامه یافته است، تاکنون دستگاه قضایی جمهوری اسلامی هیچ فرد و مقامی را «به خاطر ایفای نقش در قتل عام معترضان مورد تعقیب و برخورد قضایی جدی» قرار نداده است.
در گزارش مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران که سایت هرانا منتشر کرد همچنین ۲۳ تن از مقامهای استان سیستان و بلوچستان به عنوان عاملان نقض حقوق بشر و «عوامل کلیدی در کشتار زاهدان و حوادث پس از آن در سطح استان سیستان و بلوچستان» معرفی شدهاند.