نهاله شهیدی؛ شش ماه بلاتکلیفی در زندان کرمان

روز سه‌شنبه ۸فروردین‌۱۴۰۲، «نهاله شهیدی» پس از پایان تعطیلات نوروزی و دیدار تنی چند از دوستان و خویشاوندانش در ایستگاه قطار کرمان در مسیر برگشت به کرج، محل سکونتش بود که چند فرد لباس‌شخصی به او نزدیک شده و محترمانه از او می‌خواهند تا برای پاسخ دادن به چند سوال با آنان همراه شود. ماموران به او اطمینان می‌دهند که به‌زودی برمی‌گردد و به قطارش خواهید رسید.

نهاله شهیدی توسط افراد مزبور به اداره اطلاعات کرمان منتقل می‌شود. او در‌حال‌حاضر شش ماه است که بلاتکلیف در زندان، تحت بازداشت موقت قرار دارد. 

***

نهاله شهیدی، شهروند بهایی که ۸فروردین توسط چند لباس‌شخصی بازداشت و به اداره اطلاعات شهر کرمان منتقل شد، پس از ۳۷ روز بازداشت در اداره اطلاعات، به زندان شهر کرمان منتقل می‌شود. این شهروند بهایی از زمان انتقال به زندان، بلاتکلیف نگه داشته شده و با درخواست قرار وثیقه برای آزادی موقت او هم موافقت نشده است.

بنا به گفته‌ یکی از دوستان این زندانی عقیدتی، شاید یکی از دلایل طولانی شدن دوره بازداشت نهاله، عدم پیگیری مداوم وضعیت نهاله توسط خانواده‌‌اش بوده است. نهاله مجرد است و پدر و مادرش هم سال‌ها قبل فوت کرده‌اند. یکی از برادران و خواهرش در خارج از ایران ساکن هستند و تنها برادرش در ایران هم، امکان پیگیری مداوم وضعیت خواهرش را نداشته و به وکیل پرونده سپرده است. وکیل نهاله، یکی از وکلای کرمانی و مورد تایید قوه‌قضاییه است.

این فرد در ادامه اظهار داشت که پس از انتقال نهاله به زندان کرمان، چون برادرش نمی‌توانست هر هفته به ملاقات او برود، بسیاری از هفته‌ها نهاله بدون ملاقات کننده بود. اما پس از مدتی با درخواست نهاله موافقت شد و خاله‌ پیرش که ساکن کرمان است، به ملاقات‌های هفتگی او در زندان می‌رود.

با گذشت چند ماه از پایان بازجویی‌ها، هنوز کیفرخواست صادر نشده و نماینده دادستان به‌بهانه‌های مختلف، روند رسیدگی به پرونده را متوقف کرده است.

نهاله شهیدی براساس مواد ۵۰۰ و ۴۹۸ قانون مجازات اسلامی، بابت اتهامات «تبلیغ علیه نظام» و «تشکیل گروه و دسته به قصد بر هم زدن امنیت کشور»، تفهیم اتهام شده است.

با اینکه اتهامات این شهروند بهایی مشخص شده، ولی او همچنان پس از شش ماه، بلاتکلیف در زندان به‌سر می‌برد. قرار بازداشت او هر ماه تمدید می‌شود و خبری از برگزاری دادگاه او نیست.

نهاله شهیدی کیست؟

در زمان وقوع زلزله بم، نهاله در کنار خانواده‌اش در کرمان زندگی می‌کرد. مدتی پس از زلزله، نهاله شهیدی به‌طور داوطلبانه برای کمک به کودکان زلزله زده عازم روستاهای بم شد.

نهاله شهیدی یکی از صدها جوان بهایی محروم از تحصیلات دانشگاهی در ایران است. او پس از اخذ دیپلم، تحصیلات خود را در موسسه علمی آزاد بهاییان ایران ادامه داد. موسسه علمی آزاد بهاییان در اواخر دهه ۶۰ توسط جامعه بهایی ایران در جهت ارتقاء دانش و ادامه تحصیل جوانان بهایی که از حق تحصیل در دانشگاه‌ها توسط دولت ایران محروم شده بودند، تاسیس شد. مدرسین این موسسه همگی بهایی بوده و از بین متخصصان بهایی در زمینه‌های گوناگون، اساتید و معلمان اخراجی بهایی انتخاب شده بودند.

نهاله چندین سال در مناطق زلزله زده بم به تدریس و سوادآموزی کودکان مشغول بود. نهاله در دو-سه سال آخر، بیشتر وقت خود را صرف احیاء مجدد مهدکودک، سوادآموزی و تدریس در روستای «کُرک» از حوالی بم می‌کرد.

این شهروند بهایی در ۱۴اسفند۱۳۸۹ هنگامی که مشغول تدریس در روستا بود، توسط ماموران وزارت اطلاعات برای اولین بار دستگیر شد. او پس از ۶۶ روز بازداشت، در ۲۰اردیبهشت۱۳۹۰ به قرار وثیقه آزاد شد.

دادستان انقلاب بم مدعی شد که دستگیری نهاله شهیدی و چند بهایی دیگر در مناطق زلزله زده، به‌دلیل ترویج و گسترش بهاییت در پوشش کارهای آموزشی فرهنگی آنان بوده است. این ادعا درحالی مطرح شد که پس از دستگیری نهاله و چند جوان بهایی دیگر، بچه‌ها و فعالان منطقه متوجه اعتقاد مذهبی او شدند.

دادگاه انقلاب شهرستان بم به ریاست قاضی «قربان شاهینی»، در اردیبهشت۱۳۹۱ نهاله شهیدی یزدی را به‌اتهام «اقدام علیه امنیت داخلی از طریق ترویج بهاییت» به دو سال حبس تعزیری و یک سال حبس تعلیقی محکوم کرد.

حکم بدوی در دادگاه تجدیدنظر استان به حبس تعلیقی تبدیل شد.

نهاله پس از زلزله خوی هم برای امدادرسانی به منطقه رفت که با تذکر وزارت اطلاعات مجبور به بازگشت و عدم کمک‌رسانی شد.

او حالا بار دیگر بازداشت شده است و بلاتکلیف در زندان کرمان روزگار می‌گذراند.

ایران وایر