آنوشاوان اودیان، روز دوشنبه، ۲۷ شهریور ماه ۱۴۰۲ برای تحمل ده سال حبس به دلیل فعالیت مسالمتآمیز دینی، و به اتهام «تشکیل و اداره گروه غیرقانونی برای اقدام علیه امنیت ملی»، راهی زندان اوین شد.
دادگاه انقلاب تهران، ۲۲ فروردین ماه ۱۴۰۱، این شهروند ارمنی را همچنین به ده سال محکومیت از حقوق اجتماعی محکوم کرده بود.
طبق گزارش رسیده به سازمان ماده ۱۸، دو مأمور وزارت اطلاعات، چهارشنبه هفته گذشته، زمانی که ژوزف شهبازیان، دیگر شهروند ارمنی، پس از تحمل یک سال حبس به دلیل فعالیت مسالمتآمیز دینی، از زندان آزاد شد، به منزل آقای آودیان رفته و به او گفتند باید «خود را برای تحمل حبس به زندان برود.»
این مأموران امنیتی همچنین تهدید کردند در صورتی که آقای اودیان خود را به زندان معرفی نکند، مأموران وی را با «زور» و با «دستبند» به زندان خواهند برد.
این در حالی است که این شهروند مسیحی همیشه در دسترس بوده و امکان ارسال احضاریه از شعبه اجرای احکام یا از طریق سامانه قضایی وجود داشتهاست. با این همه آقای آودیان درخواست چند روز وقت کرده بود تا خود را آماده رفتن به زندان کند
درخواست اعاده دادرسی انوشاوان آودیان، مریم محمدی، و عباس سوری از نوکیشان مسیحی، هم پرونده ای این شهروند ارمنی، روز پنجم تیر ماه ۱۴۰۱ در شعبه ۲۶ دیوانعالی کشور رد شدهاست.
ایمان سلیمانی، که وکالت آقایان آودیان و سوری را برعهده داشته، گفته بود شعبه ۲۶ دیوانعالی «بدون هرگونه استدلال و بدون توجه به دفاعیات قبلی»، درخواست اعاده دادرسی آنها را رد کردهاست.
منبع دیگری نیز به «ماده ۱۸» اطلاع داده که درخواست خانم محمدی نیز رد شدهاست. دادگاه انقلاب تهران، ۲۲ فروردین ماه ۱۴۰۱، به جز آقای اودیان، عباس سوری و مریم محمدی، دو نوکیش مسیحی را نیز متهم به عضویت «گروه غیرقانونی» شدند.
دو نوکیش مسیحی در این دادگاه، هر کدام به ده سال محرومیت از حقوق اجتماعی، ۵۰ میلیون تومان جزای نقدی و ده سال عدم حق عضویت در گروههای اجتماعی و سیاسی محکوم شدند.
این در حالی است که پرونده این سه نفر، شامل هفت جلد، و هر جلد بالغ بر ۶۰۰ صفحه محتویات بودهاست. به علاوه دو تن از این شهروندان مسیحی در دادگاه بدوی فاقد وکیل بوده و امکان دفاع حقوقی از خود نداشتهاند. به گفته وکیل این متهمین مسیحی، «صدور رأی دادگاه تجدید نظر در عرض ده روز، نشان دهنده عدم مطالعه کافی، شنیده نشدن دفاعیات موکلین، و ناعادلانه بودن روند صدور این حکم است.»
زندانی شدن آقای اودیان، و تحمل یک سال حبس ژوزف شهبازیان در حالی به دلیل فعالیت صلح آمیز دینی ضورت میگیرد که حکومت ایران ادعا کرده که مسیحیان در ایران یعنی ارمنیها و آشوریها، از آزادی دینی و اجرای مراسم مذهبی برخوردار هستند. ارمنیها و آشوریهایی که ایمان مسیحی خود را با مسیحیان فارسیزبان درمیان میگذارند به شدت سرکوب میشوند.