گزارش ماهیانه نقض حقوق پیروان ادیان مرداد 1401

گزارش ماهیانه نقض حقوق پیروان ادیان مرداد 1401

تهیه وتنظیم گزارشاتآرشا کچوئیان، علی فروتن، سعید پورمند، وحید چرخ انداز یگانه، صدرا مجیب یزدانی

 

تنظیم نمودار آماری کریم ناصری

ماده 18 اعلامیه جهانی حقوق بشر

هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهره‌مند شود. این حق متضمن آزادی تغییرمذهب یا عقیده و ایمان می‌باشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس می‌تواند از این حقوق یا مجتمعاً به‌طور خصوصی یا به‌طور عمومی برخوردار باشد.

ماده 19 اعلامیه جهانی حقوق بشر

هر انسانی محق به آزادی عقیده و بیان است؛ و این حق شامل آزادی داشتن باور و عقیده ای بدون نگرانی از مداخله و مزاحمت، و حق جستجو، دریافت و انتشار اطلاعات و افکار از طریق هر رسانه ای بدون ملاحظات مرزی است.

گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران تا پایان ماه مرداد 1401 شمسی است. این گزارش به‌صورت آماری-تحلیلی ارائه می‌شود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت به‌خصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همین‌طور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیت‌های مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودیت‌های فراوان در ایران محسوب می‌شود.

فشار بر پیروان سایر ادیان همچنان ادامه دارد :

حاکمیت کنونی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروه‌های مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آن‌ها ممکن است وفاداری به‌نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیت‌های مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار داده‌اند.

بازداشت‌ها و خشونت‌های هدفمند ارگان‌های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. در ایران دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم می‌شوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحت‌فشارهای بیشتری قرار دارند، آن‌ها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هم‌اکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره می‌کردند، در زندان‌های اوین و رجایی شهر به سر می‌برند و ده‌ها تن از پیروان آن نیز در زندان‌های کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبس‌های طولانی شده‌اند. ادیان و مذاهب رسمی هم چون مسیحیان نیز با محدودیت‌هایی زیادی مواجه هستند، جمهوری اسلامی ایران تنها عبادت مسیحیان عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت می‌شناسد، تبلیغ آئین برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی می‌شود. کسانی که فارس زبان هستند از ورود به کلیساها منع میشوند و کلیساها وظیفه دارند اسامی اعضای خود به همراه کپی کارت ملی آنها را به وزارت اطللاعات ارائه دهند ، توزیع کتب مقدس در کتابفروشی ها ممنوع میباشد . ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مسیحیت را به رسمیت می‌شناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت دین خود هستند کماکان وجود دارد و کلیساهای خانگی با سرکوب گسترده مواجه هستند. تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان سنی نیز اعمال می‌شود، آن‌ها که اکثراً در مناطق حاشیه‌ای کشور زندگی می‌کنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند. حتی در مواردی گزارش تخریب نمازخانه اهل سنت هم گزارش شده است و این گروه از افراد با اعدام و بازداشت و آزار و اذیت هایی مواجه هستند حتی آنها از استخدام در ادارات دولتی و تصدی سمت هم منع هستند که نمونه بارز آن انتخاب بیژن ذوالفقار نصب به سمت وزیر ورزش در دولت حسن روحانی بوده که به خاطر اهل تسنن بودن وی از مجلس رای اعتماد نگرفت .

 

اهل سنت:

اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تک‌تک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواسته‌ای زیاده خواهان نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی می‌شود.

زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را می‌گذرانند و بصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیده‌شان مورد بی‌احترامی قرار می‌گیرند.

اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار می‌دهد. با این حال در کنار سایر پیروان ادیان در ایران که این ماده اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از ۳ دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیت‌های کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهره‌مندی برابر از فرصت‌ها و امکانات محروم هستند، همین‌طور با موانع و محدودیت‌های جدی برای تبلیغ باورهای خود و بجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبه‌رو هستند.

در این ماه :

انتقاد علمای اهل سنت مناطق کردنشین ایران از تبلیغات غدیر‌خم در مناطق اهل سنت

جمعی از ماموستاها، مدرسان، امامان جمعه و جماعت مناطق کردنشین کشور، با صدور بیانیه‌ای از «تبلیغات غدیر خم در مناطق اهل‌سنت کردستان و نهادینه‌کردن آن بر خلاف عقاید اهل‌سنت» به شدت انتقاد کردند. در بخشی از این بیانیه که به امضای ده‌ها تن از علمای اهل‌سنت مناطق کُردنشین رسیده، ضمن ابراز تأسف از این اقدام، آمده است: صرف‌نظر از بیان واقعه‌ی اتفاق‌افتاده در محل و برکه‌ی مشهور به غدیر خم و عدم ارتباط آن با تعیین جانشینی پیامبر اسلام صلی‌الله‌ علیه‌ وآله ‌و سلم-، در شرایطی که اهل‌سنّت به‌رغم وجود اصل ۱۲ قانون اساسی، در مناطق مختلف در ادای بعضی از مناسک دینی و مذهبی خود آزاد نیستند، در شهرهای مختلف استان کردستان با جمعیت بومی صد درصد اهل‌سنّت، اقدام به نصب بنرهای تبریک غدیر خم نموده و با آذین‌بندی خیابان‌ها، پخش غذا و میوه و شیرینی، پخش برنامه‌های تلویزیونی در صداوسیمای استان، به اهل‌سنّت توهین روا می‌دارند.( سنی آنلاین، 1 مرداد 1401)

پس از ۶ روز بازداشت؛ آزادی روحانی بلوچ اهل‌سنت اهل افغانستان

یک روحانی بلوچ اهل‌سنت اهل افغانستان در تاریخ ۳۰ مردادماه ۱۴۰۱ پس از ۶ روز بازداشت، آزاد شد. هویت این روحانی بلوچ مولوی “عبدالمجید رخشانی” فرزند عبدالحلیم اهل کنگ افغانستان برای کمپین محرز شده است. آقای رخشانی از فارغ‌التحصیلان مسجد مکی زاهدان است که روز ۲۵ مردادماه ۱۴۰۱، در حالی‌که قصد ورود به افغانستان از مرز میلک را داشته، توسط نیروهای مرزبانی سپاه بر روی پل ابریشم بازداشت شده بود.( کمپین فعالین بلوچ، 30 مرداد1401)

 

تجدید درخواست آزادی مولانا کوهی توسط علما و ریش سفیدان سرباز

مولوی محمد امین آسکانی مدیر داخلی انوارالحرمین پشامگ، و میر قلام‌غادر آسکانی از ریش سفیدان طایفه‌ی آسکانی در جلسه‌ی صلح طایفه‌ی میر بلوچزهی، بلیده‌ئی و دینارزهی با طایفه‌ی دشتی با انتقاد از بازداشت مولانا فضل الرحمن کوهی، خواهان آزادی وی شدند. مولوی محمد امین آسکانی با بیان اینکه آزادی مولانا کوهی درخواست توده‌ی مردم است افزود:” وی در عرصه‌ی صلح و برقراری امنیت شخصیتی خستگی‌ ناپذیر بوده که بسیاری از اختلافات و درگیری‌ها با وساطت ایشان به صلح تبدیل شده‌اند.( شبکه جهانی کلمه، 2 مرداد 1401)

مولوی موسی رحیمی در زندان درگذشت؛ نزدیکان می گویند او به قتل رسیده!

 

مولوی موسی رحیمی از علمای اهل سنت شرق استان هرمزگان و منطقه سیریک که مدتی پیش توسط اداره اطلاعات شهرستان میناب بازداشت و به بندرعباس انتقال داده شده بود، در زندان‌ فوت کرده است. هنوز از علت واقعی فوت آقای رحیمی اطلاع دقیقی در دست نیست، اما نزدیکان او معتقدند، او را به قتل رسانده اند. نهادهای امنیتی شهروندان را تهدید کرده اند که سکوت کنند و طی تماسی تلفنی، از خانواده وی خواسته اند تا پول بریزید به حساب و جسد را تحویل بگیرید.( تلوزیون کلمه، 3 مرداد 1401)

 

اعدام سه زندانی از جمله یک روحانی بلوچ تبعه پاکستان پس از ۱۵ سال حبس در زندان شیراز

 

روز یکشنبه ۲ مردادماه ۱۴۰۱، حکم اعدام سیدسراج الحق صدیقی روحانی بلوچ تبعه پاکستان از بابت اتهام «مشارکت در قتل» در زندان عادل آباد شیراز اجرا شد. وی حدودا ۴۵ ساله، بلوچ و اهل کشور پاکستان بوده است. روز شنبه اول مردادماه ۱۴۰۱، حکم اعدام دو زندانی بنامهای علی صباحی و محمدحسین حسنی پور ۳۵ ساله با اتهامات مرتبط با مواد مخدر در زندان عادل آباد شیراز اجرا شد.(حال وش ، 3 مرداد 1401)

نامه ۷ زندانی سنی مذهب از زندان مشهد به مقامات سازمان ملل

هفت زندانی سنی مذهب محبوس در زندان وکیل آباد مشهد، نامه ای خطاب به میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل و جاوید رحمان، گزارشگر ویژه این سازمان در امور ایران نوشته اند.آنها در بخشی از این نامه با اعتراض به ناکارآمدی دستگاه قضایی ایران و همچنین ظلم و محرومیت هایی که در روند دادرسی خود متحمل شده اند، آورده اند: “اذعان میداریم، شخصیت ساخته و پرداخته ی ذهن بیمار سازمان اطلاعات نیستیم. از اتهامات کذب و بزرگنمایی های این سازمان مبرا هستیم و از احکام از پیش تعیین شده و دیکته شده از سوی آنان، اعلان انزجار می کنیم. از دادگاه مسمی به دادگاه علنی و حقیقتا دادگاه پوششی و نمایشی اظهار تأسف می کنیم. دادگاهی که مستندات آن مبتنی بر اخبار و حکایات متزلزل افراد و اعترافات متهمین تحت کنترل بازپرس و بازجوی جبار بوده متنفریم و از دادگاه و سازمان اطلاعاتی که حق داشتن وکیل تعیینی را از متهمین سلب کرد، شاکی هستیم. بهره گیری مأمورین سازمان اطلاعات از گزینه ی ارعاب علیه برخی از اعضای خانواده های متهمین، با استفاده از جملات آلوده به طعن و تهدید با ظاهری محترمانه را لکه ی ننگی در سوابق آنان می دانیم که برای خود می خرند.” (هرانا،10 مرداد 1401)

به خشونت کشیده شدن تنش مذهبی میان زندانیان بند زنان زندان ارومیه و زخمی شدن چندین نفر

تنش مذهبی میان زندانیان زن زندان ارومیه منجر به بروز خشونت شدید شده که در نتیجه چندین زن زندانی مجروح و تلفن‌های بند زنان و هرگونه ارتباط با این زندانیان کاملاً قطع شده است.( هه‌نگاو ، 13 مرداد 1401)

توهین و ضرب و شتم زنان اهل سنت در زندان ارومیە

با آغاز ماه محرم تعدادی از زندانیان “جرائم خطرناک” بند زنان زندان مرکزی ارومیه در حین برگزاری مراسم‌های عزاداری به بهانه‌های مختلف همچون عدم شرکت زندانیان کُرد اهل‌سنت در این مراسم‌ها و توهین به مراسم محرم با تحریک ماموران زندان، آنان را مورد توهین و ضرب و شتم قرار داده‌اند.ماموران زندان که خود عامل محرک در بروز این اتفاق بودند نیز اقدام به پرونده‌سازی علیه تعدادی از زندانیان زن کُرد کرده‌اند.همکاران سازمان هانا همچنین عنوان کردند؛ طی روزهای اخیر با جابجایی رئیس زندان ارومیه تمامی بندها مورد تفتیش گرفته و وسایل شخصی بسیاری از زندانیان نیز مصادره کرده‌اند.( سازمان حقوق بشری هانا،17 مرداد 1401)

با افزايش موج گرایش به اهل سنت، حکومت مدعی «متلاشی» کردن «شبکه تبلیغ سَلَفیت» در شیراز شد!

پلیس ایران روز پنج‌شنبه، ۲۷ مرداد، ادعا کرد که یک «شبکه بزرگ تبلیغ و ترویج سلفیت» را در شیراز «متلاشی» و ۱۵ نفر را در این رابطه بازداشت کرده است. در پیوند با این خبر، برخی رسانه های داخلی ایران به نقل از سازمان اطلاعات نیروی انتظامی، مدعی شده اند که این شبکه را «فردی افغان به هویت معلوم» اعلام کرده که از میان ۱۵ فرد بازداشت‌شده در شبکه ۱۴ نفر افغان و یک نفر تبعه یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس بوده است. در بررسی‌های صورت‌گرفته مرتبط با «انهدام» این شبکه «سوابق تغییر مذهب ایرانیان شیعه به اهل سنت» و «اعضای شبکه تغذیه مالی داخلی و خارجی» آن شناسایی شده و یک نفر در این مورد بازداشت شده است. (خبرگزاری شبکه کلمه.1401.05.28)

 

محمد حسین گرگیج خواستار برکناری رئیس قوه قضائیه شد

محمدحسین گرگیج، از رهبران جامعه اهل سنت ایران، ضمن انتقاد از “اهانت” رئیس قوه قضائیه به یکی از شخصیت های مورد احترام اهل سنت، خواستار برکناری و مجازات او شد. چندی پیش غلامحسین محسنی اژه ای رئیس قوه قضائیه در دیدار با مدیران مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه صفت منافق و خبیث را در اشاره به یکی از شخصیت های مورد احترام اهل سنت به کار برد. بی احترامی به عقاید پیروان اهل سنت در ایران مسبوق به سابقه است، این رویه حتی در رسانه های رسمی که با بودجه عمومی مدیریت می شوند نیز دیده می شود.(خبرگزاری کانون حقوق بشردر ایران.1401.05.29)

واکنش حاکم شرع مردمی کردستان در رابطە با سوء قصد به جان ماموستا مادح محمودی در مریوان

کاک حسن امینی، حاکم شرع مردمی کردستان با انتشار بیانیه ای، سوء قصد به جان ماموستا مادح محمودی در مریوان را محکوم کرد. حاکم شرع مردمی کردستان با تاکید بر حفظ وحدت و اخوت بین اقشار مختلف جامعه کردنشین کشور، اظهار کرد: به ماموستایان محترم و جوانان غیور و دیندار توصیه می‌شود از برخورد احساساتی و انتقامجویانه جدّاً پرهیز نمایند. این واکنش در حالیست که اخیرا در هنگام عزیمت ماموستا مادح محمودی امام جمعه و جماعت روستای تازه‌آباد شهرستان مریوان برای اذان و نماز صبح به مسجد، چند نفر با قمه و شمشیر به نامبرده حمله کرده و وی را زخمی می‌کنند و پس از انتقال به بیمارستان و انجام عمل جراحی حال وی تقریباً مساعد اعلام می‌شود.(خبرگزاری شبکه کلمه.1401.05.30)

 

بهائیان:

ایران، کشوری که در آن بهائیان زیادی زندگی میکنند، آئین بهایی هنوز یک در ایران «فرقه مرتد» تلقی می‌شود. . این مشهور است که بهاییان به دنبال صلح هستند، قدرت سیاسی نمی‌خواهند و تهدید امنیتی ایجاد نمی‌کنند. با این حال رژیم دینی ایران آن‌ها را تحت تعقیب قرار می‌دهد. از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ میلادی تاکنون، بهاییان به طور سامانمند و روشمند از دسترسی به تحصیلات عالی و همچنین حق اشتغال محروم بوده‌اند؛و اگر پیگیر حق از دست رفته خود باشند با اتهامات واهی و زندان و تهدید مواجه می‌گیرند و همواره در معرض دستگیری‌های بدون مجوز قانونی و حبس قرار گرفته‌اند. بهائیان هرگز قادر نبوده‌اند به طور علنی از تعالیم دینی خود پیروی کنند. آنها تقریباً در تمام مراحل زندگی مورد بدرفتاری قرار می‌گیرند.

انتقال دانش و تجربه بشری، جز از طریق آموزش امکان‌پذیر نیست و به همین دلیل حق تحصیل یکی از حقوق بنیادی بشر در مواد ۲۶ و ۲۷ اعلامیه جهانی حقوق بشر، بند ۲ ماده ۱۹ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی و مواد ۱۳ ، ۱۴ و ۱۵ میثاق بین‌المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که همگی بر حق تحصیل بدون هیچ نوع تبعیض از حیث نژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب، عقیده سیاسی و یا هر عقیده دیگر یا اصل و منشأ ملی یا اجتماعی، دارایی، نسب یا هر وضعیت دیگر شناخته‌شده و بر آن تأکید شده و دولت ایران موظف است تمامی امکانات و تسهیلات لازم را برای ایجاد شرایط مناسب جهت بهره‌مندی همه شهروندان از این حق طبیعی فراهم کند و کلیه موانعی را که در اثر شرایط خاص جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در مسیر رسیدن شهروندان به این حق قرار می‌گیرد، مرتفع سازند.

ممانعت از کسب‌وکار بهاییان یکی دیگر از فشارها و آزار و اذیت‌هایی است که بهاییان با آن مواجه هستند، پلیس اداره اماکن که وابسته به نیروی انتظامی است در نقاط مختلف کشور که سرکشی ماهانه به محل کسب شهروندان دارند، در اکثر مواقع محل کسب بهاییان را به دلیل عدم اجازه کسب، پلمپ می‌کنند.

در این ماه :

تداوم بازداشت ۵ شهروند بهائی در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز

 

دوشنبه ۳ مرداد ۱۴۰۱، نیلوفر حسینی، بهیه معنوی‌پور، میثاق معنوی‌پور، الحان هاشمی و حنان هاشمی علیرغم گذشت ۶ روز از زمان دستگیری، کماکان در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز بسر می برند. بهیه معنوی‌پور ۳۲ ساله، میثاق معنوی‌پور ۲۳ ساله، الحان هاشمی ۱۸ ساله، حنان هاشمی ۲۲ ساله و نیلوفر حسینی، شهروندان بهائی ساکن شیراز روز سه شنبه ۲۸ مرداد، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. ماموران در هنگام بازداشت اقدام به تفتیش منزل این شهروندان کردند.( خبرگزاری هرانا، 3 مرداد 1401)

وزارت اطلاعات شیراز؛ سه شهروند بهایی با اتمام مراحل بازجویی به صورت موقت با تودیع قرار وثیقه آزاد شدند

 

روز سه شنبه چهارم مردادماه ۱۴۰۱، نگار ایقانی، شقایق خانه زرین و ژیلا شرفی نصرآبادی، سه شهروند بهایی اهل شیراز پس از طی مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شدند. آزادی این سه شهروند بهایی با تودیع وثیقه و تحمل بلاتکلیفی در بازداشت صورت گرفته و هر یک از این افراد باید در انتظار دریافت ابلاغیه تاریخ دادرسی یا تشکیل جلسه بازپرسی خود در دادسرا باشند. لازم به ذکر است، شقایق خانه زرین، نگار ایقانی و ژیلا شرفی نصرآبادی، در دوران بازداشت خود به بیماری کرونا مبتلا شده و از حق درمان محروم مانده بودند. همچنین از میان این ۳ شهروند بهایی، نگار ایقانی، در کنکور سراسری سال ۱۳۹۸، پس از قبولی به علت اعتقاد به دیانت بهایی از حق ادامه تحصیل با ادعای《نقص در پرونده》محروم شد.( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی؛ 4 مرداد 1401)

مهوش ثابت و فریبا کمال آبادی توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شدند

 

مهوش ثابت (شهریاری) و فریبا کمال آبادی، از اعضای سابق مدیران جامعه بهائی ایران موسوم به “یاران ایران”، روز یکشنبه ۹ مرداد، توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود در تهران بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.در گزارشی از بازداشت عفیف نعیمی، از دیگر اعضای “یاران ایران” و همچنین سامان استوار، دیگر شهروند بهایی خبر داده بود. همچنین منازل و محل کار این شهروندان به همراه چهار شهروند دیگر به اسامی نصیر هروی، کامیار حبیبی، مظفر نبیلی و سارا شعبان توسط ماموران امنیتی تفتیش شده و برخی از لوازم شخصی آنها از جمله موبایل، لوازم الکترونیک، و آثار مربوط به آئین بهائی ضبط شد. تا لحظه تنظیم این گزارش، از اتهامات مطروحه و محل نگهداری این افراد اطلاعی در دست نیست.( خبرگزاری هرانا، 9 مرداد 1401)

سیامک هنرور و سعید اتحاد جهت تحمل حبس راهی زندان عادل آباد شیراز شدند

سیامک هنرور و سعید اتحاد جهت تحمل دوران محکومیت خود، راهی زندان عادل آباد شیراز شدند.این شهروندان توسط شعبه اول دادگاه انقلاب شیراز هر یک از بابت اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام” به ۷ ماه و ۱۶ روز حبس تعزیری و از بابت اتهام “عضویت در گروه های معاند نظام” به ۳۱ ماه و ۱۶ روز حبس تعزیری محکوم شدند. پس از تایید این احکام توسط شعبه ۳۷ دادگاه تجدید نظر استان فارس، با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، ۳۱ ماه و ۱۶ روز حبس تعزیری به عنوان مجازات اشد در خصوص هریک از این شهروندان بهائی قابل اجرا است. (فعالان حقوق بشر در ایران،10 مرداد 1401)

دو شهروند بهایی در استان قزوین توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند

امید کشاورز و پریا اقدسی، دو شهروند بهایی ساکن استاندقزوین در پی یورش ماموران وزارت اطلاعات به منزل شخصی این شهروندان بهایی بازداشت شدند.براساس این گزارش، ماموران وزارت اطلاعات هنگام بازداشت امید کشاورز و پریا اقدسی محل سکونت اینودو شهروند بهایی را تفتیش کرده و برخی وسائل شخصی آنها از قبیل گوشی هاي تلفن‌همراه، لپ تاپ و هارد دیسک کامپیوتر رو میزی را نیز توقیف کردند.‌(کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی؛ 11 مردادماه ۱۴۰۱)

استان البرز؛ حکم محکومیت ۹ شهروند بهائی با نصب پابند اجرایی شد

هومن خوشنام، الهام سلمان زاده، پیام شبانی، کیانوش سلمان زاده، سروش آگاهی، پروان معنوی، جمیله پاکرو، پیمان معنوی و ندا شبانی، شهروندان بهائی جهت تحمل دوران محکومیت خود، در دادسرای شهریار حاضر شدند.محکومیت این شهروندان پس از حضور در دادسرا، با نصب پابند الکترونیکی به اجرا درآمد. با احتساب ایام بازداشت، این شهروندان به مدت ۳۰۴ روز، فقط تا شعاع ۵۰۰ متری از محل سکونت خود اجازه تردد دارند.(خبرگزاری هرانا،11 مرداد 1401)

تفتیش منزل وحید خیبری، شهروند بهائی در فردیس

منزل وحید خیبری، شهروند بهائی ساکن فردیس کرج توسط نیروهای وزارت اطلاعات، مورد تفتیش قرار گرفت. ماموران ضمن اعمال خشونت و تهدید، شماری از وسایل دیجیتال آقای خیبری و خانواده اش از جمله ۷ دستگاه تلفن همراه و لپ تاپ را ضبط کردند. (خبرگزاری هرانا،11 مرداد 1401)

مصادره زمین و تخریب منازل شهروندان بهائی در روستای روشنکوه ساری

منازل شش خانواده بهائی در روستای روشنکوه ساری، توسط ارگان های دولتی تخریب و زمین های شمار دیگری از این شهروندان نیز مصادره شد. این اقدام بدون ارائه حکم و یا اخطار قبلی صورت گرفته است. سال گذشته نیز منازل سه خانواده بهائی دیگر در این روستا تخریب و شماری از زمین های شهروندان بهائی مصادره شده بود. این در حالی است که در تاریخ ۳۱ شهریور ۹۹، جلسه‌ای با حضور نمایندگان تعدادی از سازمان امنیتی و دولتی ایران، در فرمانداری شهر ساری برگزار شده بود که با توجه به اسناد محرمانه منتشر شده، در این جلسه تصمیماتی مبنی بر افزایش قابل توجه سرکوب اقلیت‌های دینی ناپذیرفته در قانون اساسی جمهوری اسلامی، به ویژه پیروان آیین بهائی و دراویش، گرفته شده بود. (خبرگزاری هرانا،11 مرداد 1401)

سه شهروند بهایی عضو یک خانواده توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان اوین منتقل شدند

فسانه امامی، سعید ناصری و برادر حمید ناصری، پیشتر توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری بصورت غیابی به حبس تعزیری محکوم شده بودند و پس از اعتراض و تائید درخواست واخواهی جلسه دادگاه این ۳ شهروند بهایی توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست محمدرضا عموزاد برگزار و برهمین اساس، افسانه امامی به اتهام اقدام‌علیه امنیت ملی از طریق عضویت در گروه و دسته، به تحمل سه سال حبس تعزیری و حمید ناصری و برادر او سعید ناصری هم از بابت اتهام مذکور هر یک به تحمل دو سال حبس تعزیری محکوم شدند. این حکم در شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران عینا تائید شد.(خبرگزاری هرانا،11 مرداد 1401)

تفتیش منزل یک شهروند بهائی دیگر در تهران

هویت یکی دیگر از شهروندان بهائی که منزلش در تهران توسط نیروهای امنیتی مورد تفتیش قرار گرفته است، توسط هرانا احراز شد. منازل شمار زیادی از شهروندان بهائی در شهرهای مختلف ایران مورد تفتیش نیروهای امنیتی قرار گرفت و ۷ تن نیز بازداشت شدند. هویت این شهروند “مهسا مهدوی، مربی موسیقی کودک” احراز شده است. (خبرگزاری هرانا،13مرداد 1401)

بازداشتگاه‌های امنیتی بجنورد؛ سه شهروند بهایی به صورت موقت با تودیع قرار وثیقه آزاد شدند

سه شهروند بهایی بازداشت شده به نام‌های شعله شهیدی به همراه فرزندان خود فاران ثنایی و شایان ثنایی، با اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام از بازداشتگاه‌ امنیتی بجنورد با تودیع قرار وثیقه آزاد شدند.    شعله شهیدی به همراه فرزندان خود فاران ثنایی و شایان ثنایی، شهروندان بهایی اهل بجنورد، پس از طی مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شدند.‌(کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، 14 مرداد 1401)

کنکور ۱۴۰۱؛ افزایش شمار دانشجویان بهائی محروم از تحصیل به ۱۴ تن

هویت یک تن دیگر از شهروندان بهائی شرکت کننده در کنکور سراسری امسال که در نتایج این آزمون با ایراد “نقص پرونده” در سایت سازمان سنجش مواجه شده است، در کرج توسط هرانا احراز شد. هویت این شهروند بهائی، «مهسا فروهری ساکن کرج» احراز شده است. (خبرگزاری هرانا،14مرداد 1401)

تداوم بازداشت و بی خبری از وضعیت عفیف نعیمی شهروند بهائی

عفیف نعیمی، شهروند بهائی ساکن کرج علیرغم گذشت چندین روز از زمان دستگیری کماکان در بازداشت و بی خبری بسر می‌برد. بی اطلاعی از وضعیت این شهروند بهائی که از بیماری قلبی رنج می‌برد، به افزایش نگرانی خانواده و نزدیکان وی منجر شده است. (خبرگزاری هرانا،14مرداد 1401)

بهائیان یزد؛ محبوبه میثاقیان جهت تحمل حبس راهی زندان یزد شد / مخالفت با آزادی امین ذوالفقاری تحت نظارت پابند الکترونیکی

محبوبه میثاقیان، شهروند بهائی ساکن یزد جهت تحمل حبس راهی زندان این شهر شد. همچنین درخواست آزادی با پابند الکترونیکی امین ذوالفقاری شهروند بهائی، محبوس در زندان یزد، از سوی دادگاه انقلاب این شهر رد و به وی ابلاغ شد. این شهروندان پیشتر به ۸ ماه حبس تعزیری محکوم شده بودند. (خبرگزاری هرانا،14مرداد 1401)

نیلوفر حسینی، شهروند بهایی، با تودیع قرار وثیقه از بازداشتگاه زندان عادل آباد شیراز آزاد شد

روز چهارشنبه ۱۲ مردادماه ۱۴۰۱، نیلوفر حسینی، شهروند بهایی ساکن شیراز و محبوس در زندان عادل آباد پس از طی مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه‌ای به مبلغ ۶۵۰ میلیون تومان آزاد شد.‌براساس این گزارش، نیلوفر حسینی پس از تودیع قرار وثیقه به صورت موقت تا پایان مراحل دادرسی و تشکیل جلسه رسیدگی به پرونده خود آزاد شده است.نیلوفر حسینی، در تاریخ ۲۸ مرداد ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی شیراز بازداشت و جهت بازجویی به بازداشتگاه پلاک ۱۰۰ متعلق به اداره اطلاعات این شهر منتقل شده بود. (کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی،12 مردادماه 1401)

هشدار احمد شهید در مورد آزار و اذیت بهاییان در ایران

احمد شهید گزارشگر پیشین ویژه سازمان حقوق بشر در ایران با انتشار توییتی در مورد آزار و اذیت بهاییان در ایران هشدار داد و نوشت:در ۱۲ سال گذشته، من پیوسته در مورد آزار و اذیت بهاییان در ایران و سایر مکان‌هایی که نفوذ ایران آنجا در حال افزایش بود، هشدار داده‌ام. در مارس ۲۰۲۲ گزارش ویژه‌ای منتشر کردم که در آن خلاصه‌ای از این نگرانی‌ها و توصیه‌هایی ارائه شد. امیدوارم این توصیه ها عملی شود .( شبکه جهانی کلمه،17 مرداد 1401)

بهائیان شیراز؛ آزادی ۲ تن با تودیع وثیقه همزمان با تداوم بازداشت ۳ شهروند دیگر

طی روزهای اخیر نیلوفر حسینی و الحان هاشمی، دو شهروند بهائی ساکن شیراز با تودیع قرار وثیقه آزاد شدند. آزادی این شهروندان بهائی با تودیع قرار وثیقه تا پایان مراحل دادرسی صورت گرفته است که در این میان میزان وثیقه الحان هاشمی ۷۰۰ میلیون تومان تعیین شده بود. بهیه معنوی‌پور، میثاق معنوی‌پور و حنان هاشمی دیگر شهروندان بهائی ساکن این شهر نیز کماکان در بازداشت و بلاتکلیفی بسر میبرند. این شهروندان روز سه شنبه ۲۸ مرداد، همراه با تفتیش منزلشان توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر موسوم به پلاک ۱۰۰ منتقل شدند.تا لحظه تنظیم این گزارش از اتهامات مطروحه علیه این شهروندان اطلاعی در دست نیست. (خبرگزاری هرانا،28 مرداد 1401)

تداوم بازداشت؛ فشار بر حنان هاشمی، شهروند بهائی جهت اخذ اعترافات اجباری

حنان هاشمی شهروند بهائی ساکن شیراز کماکان در بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر موسوم به پلاک ۱۰۰ بسر میبرد.یک منبع مطلع در خصوص آخرین وضعیت این شهروند گفت: خانم هاشمی که ۲۲ سال دارد، در تماسی تلفنی با خانواده خود عنوان کرد که بازجوها برای اخذ اعتراقات اجباری، وی را تحت فشار قرار داده اند. بازجوی وی همچنین طی تماس تلفنی با خانواده، شرط آزادی حنان را همکاری او در زمینه اعترافات ساختگی اعلام کرده است.حنان هاشمی ۲۲ ساله، بهیه معنوی‌پور ۳۲ ساله، میثاق معنوی‌پور ۲۳ ساله، الحان هاشمی ۱۸ ساله و نیلوفر حسینی، شهروندان بهائی ساکن شیراز روز سه شنبه ۲۸ مرداد، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. ماموران در هنگام بازداشت اقدام به تفتیش منزل این شهروندان کردند. این شهروندان پس از بازداشت به بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز موسوم به پلاک ۱۰۰ منتقل شدند.تا لحظه تنظیم این گزارش از اتهامات مطروحه علیه این شهروندان اطلاعی در دست نیست. (خبرگزاری هرانا،19 مرداد 1401)

احضار یک شهروند بهائی به ستاد خبری اداره اطلاعات کرج

روز سه شنبه ۱۸ مرداد ۱۴۰۱، حامد فرقانی نامقی، شهروند بهائی طی یک تماس تلفنی به اداره اطلاعات این شهر احضار شد.در این تماس تلفنی از این شهروند بهائی ساکن کرج خواسته شده است که روز چهارشنبه ۱۹ مرداد ساعت ۸ صبح در واحد ستاد خبری اداره اطلاعات این شهر حاضر شود. (خبرگزاری هرانا،18 مرداد 1401)

آزادی میثاق معنوی پور، شهروند بهائی با تودیع قرار وثیقه در شیراز

روز پنجشنبه ۲۰ مردادماه ۱۴۰۱، میثاق معنوی پور، شهروند بهائی ساکن شیراز،    از بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر موسوم به پلاک ۱۰۰، آزاد شد.آزادی آقای معنوی پور با تودیع قرار وثیقه، به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی صورت گرفته است.در تاریخ ۲۸ مردادماه امسال، میثاق معنوی‌پور ۲۳ ساله، حنان هاشمی ۲۲ ساله، بهیه معنوی‌پور ۳۲ ساله، الحان هاشمی ۱۸ ساله و نیلوفر حسینی، شهروندان بهائی ساکن شیراز، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. این شهروندان پس از دستگیری به بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز موسوم به پلاک ۱۰۰ منتقل شدند.تا لحظه تنظیم این گزارش از اتهامات مطروحه علیه این شهروندان اطلاعی در دست نیست. (خبرگزاری هرانا،20 مرداد 1401)

بهنام ممتازی، شهروند بهائی با تودیع قرار وثیقه آزاد شد

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران،        پنجشنبه ۲۰ مرداد ۱۴۰۱، بهنام ممتازی، شهروند بهائی بازداشتی از زندان قزوین آزاد شد. آزادی آقای ممتازی با تودیع قرار وثیقه دویست و پنجاه میلیون تومانی به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی صورت گرفته است. هنام ممتازی روز یکشنبه ۹ مرداد، همزمان با بازداشت ۶ شهروند بهائی دیگر در شهرهای مختلف ایران توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. در همان روز منازل دستکم ۳۷ شهروند بهائی دیگر مورد تفتیش نیروهای امنیتی قرار گرفت. بعد از این اقدامات، همزمان با انتشار اطلاعیه وزارت اطلاعات، صدا و سیمای جمهوری اسلامی با انتشار ویدیویی شهروندان بهائی بازداشت شده را به جاسوسی، نفوذ در مهدکودک‌ها و ترویج بی حجابی در کشور متهم کرد. به گفته سیمین فهندژ، سخنگوی جامعه جهانی بهائی در سازمان ملل “گزارشات منتشر شده توسط جمهوری اسلامی در رسانه ها، مجددا ثابت کرد که شهروندان بهائی در ایران صرفاً به دلیل اعتقادات دینی خود تحت آزار و اذیت سیستماتیک قرار می گیرند.( خبرگزاری هرانا. ۱۴۰۱/۰۵/۲۰)

سها ثابتی، شهروند بهائی با تودیع قرار وثیقه آزاد شد

سها ثابتی (رحمانی) شهرند بهائی ساکن ساری        یکشنبه ۲۳ مردادماه، با تودیع قرار وثیقه آزاد شد. وی روز یکشنبه ۹ مردادماه، همزمان با بازداشت شماری از شهروندان بهائی در شهر های مختلف، بازداشت شده بود. در همان روز منازل دستکم ۳۷ شهروند بهائی دیگر مورد تفتیش نیروهای امنیتی قرار گرفت. هویت شهروندان بازداشتی بهنام ممتازی در قزوین، سها ثابتی (رحمانی) در ساری، سامان استوار و عفیف نعیمی در کرج، مهوش ثابت (شهریاری) و فریبا کمال آبادی، در تهران و افنانه انصاری در ماهشهر توسط هرانا احراز شده است. از این میان خانم انصاری پس از ساعاتی آزاد شد و بهنام ممتازی، روز پنجشنبه ۲۰ مرداد، با تودیع قرار وثیقه از زندان قزوین آزاد شد. مهوش ثابت (شهریاری)، فریبا کمال آبادی و عفیف نعیمی از اعضای سابق مدیران جامعه بهائی ایران موسوم به “یاران ایران” هستند که پیشتر سابقه محکومیت و تحمل حبس طولانی مدت دارند.(خبرگزاری هرانا.1401.05.23)

جامعه جهانی بهائی ویدئوهای «آموزش بهائیت» در مهدکودک‌ها را صحنه‌سازی خواند

همزمان با یورش ماموران امنیتی به خانه بهائیان به بهانه دستگیری مربیان پیش‌دبستانی در روز نهم مرداد، شماری از این ماموران نیز وارد مهدکودکی در یکی از شهرهای بزرگ ایران شدند، کتاب‌ها و جزوه‌های بهائی را میان معلمانی که هیچ کدام بهائی نبودند پخش کردند. سپس به کارمندان مهدکودک دستور دادند که در مقابل دوربین بگویند که این مواد آموزشی را بهائیان به مهدکودک آورده و میان مربیان توزیع کرده‌اند.           وزرات اطلاعات ایران روز دهم مرداد با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرده بود که «اعضای هسته‌ مرکزی حزب جاسوس بهائیت» را بازداشت کرده است. در این بیانیه ادعا شده بود که متهمان در ارتباط با «کانون صهیونیستی بیت‌العدل» به دنبال «احیای» بهائیت بوده و ماموریت آن‌ها «جمع‌آوری هدفمند اطلاعات»، «تبلیغ گسترده‌ آموزه‌های بهاییت»، «نفوذ در محیط‌های آموزشی به‌ طور خاص مهدکودک‌های سراسر کشور» و «ترویج سازمان‌یافته‌ بی‌حجابی در ایران» بوده است. سیمین فهندژ، نماینده جامعه جهانی بهائی در سازمان ملل در ژنو، از این تلاش سیستماتیک جمهوری اسلامی ایرانی با هدف «نفرت‌پراکنی» علیه بهائیان با عنوان «ریاکاری» با هدف سرکوب پیروان این آیین نام برد و گفت: «دولت ایران هیچ مدرکی برای اتهامات مضحکی که علیه بهائیان مطرح می‌کند، ندارد و حال به جعل مدرک روی آورده است تا بهائیان را به تلاش برای نفوذ در کودکان مسلمان و بهائی کردن آنها متهم کند.(خبرگزاری جامعه جهانی بهاییان.1401.05.29)

تایید حکم مصادره املاک شماری از بهائیان در سمنان

شعبه ۵۴ دادگاه تجدیدنظر تهران با ادعای «کشف اسناد»، حکم مصادره املاک شماری از شهروندان بهائی ساکن شهر سمنان به نفع ستاد اجرایی امام را «تایید کرد».سعید دهقان، وکیل دادگستری، روز پنج‌شنبه، ۲۷ مرداد، در توئیتی سند مورد ادعای دادگاه تجدیدنظر را «يك برگه كاغذ آ ۴ عادی» عنوان کرد که از خانه یک شهروند بهائی به نام «جمال‌الدین خانجانی» پیدا شده و روی آن تنها «نام و مشخصات چند فرد و آدرس خانه يا مغازه‌ نوشته شده است».جمال‌الدین خانجانی از مسئولان جامعه بهائی «یاران ایران» است. این گروه فعالیت‌های اداری جامعه بهائی را در غیاب محفل روحانی ملی که به دستور نظام جمهوری اسلامی تعطیل شد در ایران هدایت می‌کرد. آقای خانجانی در چهار دهه گذشته بارها بازداشت و به احکام سنگین از جمله حبس‌های طولانی‌مدت محکوم شده است. این حقوقدان در ادامه «مصادره ماشین‌آلات واحدهای تولیدی‌»، «خلع ید از مراتع و مزارع کشاورزی و دامداری‌»، «تبدیل زمین‌های کشاورزی‌ به منطقه نظامی»، «قطع برق شهری و سهمیه گازوئيل مراكز تولیدی‌»، «مسدود کردن حساب‌های بانکی‌»، «اخراج از کار و دانشگاه» و «تخریب قبرستان» بهائیان سمنان را از دیگر مصادیق محرومیت این شهروندان از «حق زندگی» عنوان کرد.

(خبرگزاری کانون حقوق بشر درایران.1401.05.29)

کارشناسان سازمان ملل؛ مقامات ایران باید به سرکوب بهائیان خاتمه دهند

مردادماه امسال دستگاه های امنیتی و قضایی موج جدیدی از فشار بر جامعه بهائی را آغاز کردند. از جمله این اقدامات میتوان به تفتیش گسترده منازل، بازداشت ها، مصادره زمین و تخریب منازل شهروندان بهائی در روستای روشنکوه    و محرومیت گسترده شهروندان بهائی از تحصیل اشاره کرد.        دوشنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۱، کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل با انتشار بیانیه‌ای نسبت به موج جدید اعمال فشار بر اقلیت های دینی از جمله شهروندان بهائی توسط دستگاه های امنیتی و قضایی اعتراض کردند. کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل در بیانیه مذکور از مقامات ایران خواستند که آزار و اذیت بهائیان و دیگر اقلیت های مذهبی را متوقف کنند و به استفاده از دین برای محدود کردن اعمال حقوق بنیادین پایان دهند. آنها، در قسمتی از بیانه خود نوشتند: این اقدامات بخشی از یک سیاست گسترده تر برای سرکوب اقلیت های مذهبی است. جامعه بین‌المللی نمی‌تواند در حالی که مقامات ایران برای سرکوب اقلیت های دینی از اتهامات گسترده و مبهم امنیت ملی و جاسوسی استفاده می‌کنند و یا آنها را از خانه‌هایشان بیرون میکنند، سکوت کند.(خبرگزاری هرانا.1401.05.31)

بهائیان شیراز؛ آزادی حنان هاشمی همزمان با تداوم بازداشت بهیه معنوی‌پور

یکشنبه ۳۰ مرداد ۱۴۰۱، حنان هاشمی شهروند بهائی با تودیع قرار وثیقه آزاد شد. آزادی خانم هاشمی با تودیع وثیقه ۶۵۰ میلیون تومانی، به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی وی صورت گرفته است. خانم بهیه معنوی‌پور دیگر شهروند بهائی، “کماکان در اداره آگاهی این شهر در بازداشت و بلاتکلیفی بسر میبرد و برای بازجویی مرتبا به بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر موسوم به پلاک ۱۰۰ منتقل میشود. حنان هاشمی ۲۲ ساله، بهیه معنوی‌پور ۳۲ ساله، میثاق معنوی‌پور ۲۳ ساله، الحان هاشمی ۱۸ ساله و نیلوفر حسینی، شهروندان بهائی ساکن شیراز روز سه شنبه ۲۸ مرداد، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. ماموران در هنگام بازداشت اقدام به تفتیش منزل این شهروندان کردند. این شهروندان پس از بازداشت به بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز موسوم به پلاک ۱۰۰ منتقل شدند. (خبرگزاری هرانا.1401.05.31)

مسیحیان:

جمهوری اسلامی ایران کمر به نابودی مسیحیت بسته است، واقعیتی است تلخ در مورد جفا بر مسیحیان ایران؛ مسیحیانی که به خاطر دگراندیشی و تغییر دین از سوی حکومت مذهبی جمهوری اسلامی ایران مورد اتهام و محکومیت قرار می‌گیرند. جفا بر مسیحیان در کشورهای اسلامی رو به رشد است و روزانه مسیحیان بسیاری مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند. در جمهوری اسلامی ایران نیز، تعداد بی‌شماری از مسیحیان به خاطر تغییر دین و فعالیت‌های مذهبی‌شان زندانی‌شده، مورد اتهام و محکومیت قرار می‌گیرند. در حال حاضر بر اساس گزارش سازمان‌های مدافع حقوق مسیحیان در ایران گفته می‌شود تعداد زیادی از مسیحیان شناخته‌شده تنها به جرم‌هایی نظیر اقدامات بشارتی و یا آموزش و پخش انجیل در زندان به سر می‌برند و یا دیگر شهروندان مسیحی با عناوین جاسوسی محکوم می‌شوند و بسیاری از نوکیشان مسیحی تحت جفا قرارگرفته و با ضربات شلاق به جرم روزه‌خواری و شرب خمر در مراسم عشاء ربانی یا شکنجه و آزار در سلول خود در زندان‌های ایران مواجه شده و بعضاً حتی تحدید به مرگ شده‌اند. فشار دستگاه‌های امنیتی و قضایی بر کلیساها همچنان ادامه دارد و در ادامه سلسله محدودیت‌های اعمال‌شده از سوی مسئولان امنیتی، کلیساهای تبشیری رسمی، کلیسای جماعت ربانی مرکز در تهران، کلیسای پروتستان عمانوئیل، کلیسای انجیلی پطرس واقع در تهران و … یا به اجبار تن به همکاری با نهادهای امنیتی و تن دادن به خواسته‌های آنان مبنی بر افشای فهرست اعضای این کلیساها به همراه سایر مشخصات ایشان من‌جمله شماره ملی، بستن درهای خود را به روی ایمان داران و نوکیشان مسیحی فارسی‌زبان و عدم برگزاری مراسم به زبان فارسی داده‌اند و یا به کل تعطیل، رهبران آنان جمهوری مانند روبرت آسریان دستگیر و با احکام غیرمنصفانه و بلندمدت مواجه شده‌اند. حتی کلیساها از پذیرش فارسی زبانان خودداری میکنند و باید مراسم خود را به زبان غیر از فارسی برگزار نمایند . صدور احکام حبس برای مسیحیان ایران همچنان ادامه دارد؛ با اینکه در قانون اساسی ایران آزادی دینی مسیحیان، کلیمیان و زرتشتیان به رسمیت شناخته‌شده ولی عملکرد حکومت در برابر تبلیغات دینی و اجرای مناسک مذهبی آنان تاکنون نشان داده است که اصول مندرج در قانون اساسی در مورد آزادی دین و مذهب و عدم تفتیش عقاید، تنها سرپوشی برای نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران بوده است. در قانون اساسی ایران مذهب شیعه جعفری تنها مذهب رسمی ایران بوده و ارگان‌های مذهبی و امنیتی حکومت ایران تبلیغ اصول و مبانی این ادیان و مذاهب را تهدیدی برای ایدئولوژی غالب حکومتی قلمداد می‌کنند و این مسئله یکی از عمده دلایلی است که حاکمیت به واسطه‌ی آن، پیروان و مبلغین مسیحیت را سرکوب و با بستن کلیسای آنان، راه را برای تبلیغات دینی این دسته از پیروان ادیان در ایران را سد می‌کند.

در این ماه :

بازداشت دو نوکیش مسیحی، پس از حضور در شعبه اجرای احکام

سارا احمدی و همایون ژاوه، دو نوکیش مسیحی، روز شنبه، ۲۲ مرداد ماه، پس از حضور در شعبه اجرای احکام دادسرای «شهید مقدس» تهران، بازداشت شده و پس از گذشت دو روز، همچنان در آن مکان محبوس هستند. این دو شهروند مسیحی، پیامکی دریافت کردند، و به آنها دستور داده شده تا در مدت ۲۴ ساعت در شعبه اجرای احکام حضور یابند. این دو نفر به امید بازپس گرفتن اموال توقیف شده به این مکان رفتند. آنها تماس ده دقیقه ای با خانواده خود داشته و گفته‌اند «حالشان خوب است.» سارا احمدی و همایون ژاوه به دلیل باور مسیحی و فعالیت مسالمت آمیز عقیدتی به ترتیب به هشت سال و دو سال زندان محکوم شده‌اند. آقای ژاوه به بیماری پارکینسون شدید مبتلا است و عدم دسترسی به دوا و استرس بالا می‌تواند به شدت سلامت وی را به خطر بیاندازد. ۲۹ اسفند ماه ۹۹، سارا احمدی و همایون ژاوه، جهت تحمل دوران حبس به دادسرای اوین احضار شده بودند. آنها در این تاریخ به شعبه اجرای احکام مراجعه کردند، اما به آنها گفته شد به خانه برگردند و مجدداً با آنها تماس گرفته خواهد شد. این زوج نوکیش مسیحی همچنین به منع خروج از کشور و منع عضویت در حزب‌ها و گروه‌های اجتماعی نیز به مدت دو سال محکوم شده‌اند. دادگاه همچنان آنها را مجبور کرده به مدت شش ماه، روزی چهار ساعت خدمات عمومی رایگان به معلولان ذهنی و آن هم تحت نظارت حراست آسایشگاه ارائه دهند.(خبرگزاری ماده 18 . 1401.05.26)

دادگاه تجدیدنظر؛ سه شهروند مسیحی به حبس، جزای نقدی و محرومیت های اجتماعی محکوم شدند

شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران، محکومیت ژوزف شهبازیان، سمیه (سونیا) صادق و مینا خواجوی قمی، شهروندان مسیحی را عینا تایید کرد. پیشتر این شهروندان مسیحی توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران مجموعا به ۱۶ سال حبس، جزای نقدی، محرومیت از حقوق اجتماعی و ممنوعیت خروج از کشور محکوم شده بودند. این شهروندان به مواردی از جمله “تشکیل دسته و گروه غیرقانونی با هدف برهم زدن امنیت کشور، اقدام علیه امنیت ملی از طریق تبلیغ مسیحیت تبشیری و تشکیل کلیسای خانگی” متهم شده اند. ژوزف شهبازیان شهروند ۵۷ ساله ارمنی تبار مردادماه سال ۹۹ به همراه شماری از نوکیشان مسیحی در یک مراسم دینی در منطقه یافت آباد تهران بازداشت شده بود. مرداد همان سال آقای شهبازیان با قرار وثیقه‌ دو میلیارد تومانی به طور موقت آزاد شد. سمیه صادق و مینا خواجوی قمی نیز بازداشت و مدتی بعد با قید وثیقه‌ به طور موقت آزاد شدند.(خبرگزاری هرانا.1401.05.27)

 

دراویش:

دراویش گنابادی و نعمت اللهی با جمعیتی بالا در ایران با موارد گسترده ای از نقض حقوق شهروندی دست و پنجه نرم می کنند. در بهمن و اسفند ۱۳۹۶, در خیابان گلستان واقع در محله پاسداران تهران, درگیری و زد و خورد دراویش گنابادی با نیروهای امنیتی به شکل بسیار گسترده ای رقم خورد. در تنش‌هایی که میان پلیس ایران و شماری از دراویش گنابادی ایجاد شد نهایتاً به کشته شدن ۳ مأمور پلیس و ۲ عضو بسیج و بازداشت حدود ۳۰۰ درویش در اول اسفند منجر شد. این تنش‌های زمانی آغاز شد که دراویش نعمت‌اللهی گنابادی در اعتراض به ایجاد محدودیت علیه رهبر یا قطب خود، نورعلی تابنده ملقب به مجذوب علی شاه، در منطقه پاسداران در شمال تهران تجمع کرده بودند. با گسترش این درگیری جامعه‌ی دراویش طریقت نعمت‌اللهی گنابادی شاهد موج تازه‌ای از سرکوب، آزار و اذیت هم‌ کیشان خود بودند. در این نوع از برخوردهای امنیتی و سرکوب گرایانه بر ضد دراویش طریقت نعمت اللهی گنابادی رقم خورد و دامنه این اتفاقات به حدی گسترش پیدا کرد که نیروهای امنیتی اقدام به محاصره گلستان هفتم واقع در خیابان پاسداران تهران کردند و می‌خواستند قطب دراویش گنابادی یعنی آقای نورعلی تابنده را به جرم اقدام علیه امنیت ملی دستگیر کنند که با دراویش با خط قرمز خواندن بازداشت دکتر تابنده ” یک پیرمرد نحیف ۹۰ ساله” مقاومت و درگیری دراویش با نیروهای امنیتی انجامید و دراویش به شدت ایستادگی جانانه ای در مقابل نیروهای امنیتی نمودند . امیرعلی محمدی لباف از دراویش گنابادی صبح روز یکشنبه ۲۹ بهمن ماه ۱۳۹۷, در کلانتری ۱۰۶ نامجو احضار و بازجوئی و مور تفتیش عقیده قرار گرفته و به شدت ضرب و شتم می‌شود. گفتنی است چند تن از دراویش با اطلاع از بازداشت وی، فوراً به این کلانتری مراجعه کردند که این امر منجر به آزادی آقای لباف و بازداشت نعمت‌الله ریاحی دیگر درویش گنابادی می‌شود. آقای نعمت‌الله ریاحی عصر همان روز به صورت پنهانی از کلانتری ۱۰۶ به دادسرای ناحیه هفت منتقل و از آنجا به مأمورین امنیتی تحویل داده شده است . این اتفاقات و جو ملتهب ادامه پیدا کرد تا عصر روز ۲۹ بهمن که این درگیریها شکل تازه ای به خود گرفت و قضیه از آنجا شکل گرفت که جمعی از دراویش با تجمع در مقابل کلانتری ۱۰۶ نامجو خواستار آزادی نعمت الله ریاحی بودند که این تجمع مسالمت آمیز آنها با هجوم نیروهای یگان ویژه ناجا به کشتار ۳ مامور پلیس و دو بسیجی و ضرب و شتم شدید بسیاری از دراویش و کشته شدن ۵ تن از دراویش و تخریب منازل شهروندان و اتومبیلهای آنها و بازداشت بیش از ۳۰۰ تن از دراویش منجر گردید.

در این ماه :

گزارشی از آخرین وضعیت ۴ درویش گنابادی در زندان‌های اوین و شیراز

محمد شریفی مقدم، مصطفی عبدی و عباس دهقان، دراویش گنابادی، دوران محکومیت خود را در بند ۶ زندان اوین سپری می کنند. بعلاوه کسری نوری، دیگر درویش گنابادی در بند سیاسی زندان عادل آباد شیراز، از دسترسی به نشریات داخلی محروم بوده و امکان ادامه تحصیل در زندان نیز از او منع شده است. نوری مدت هاست که به دلیل دوری محل سکونت خانواده‌اش، از ملاقات با آنها محروم مانده است. این دراویش گنابادی در جریان واقعه گلستان هفتم در سحرگاه ۱ اسفندماه ۹۶ بازداشت و به زندان تهران بزرگ منتقل شدند. کسری نوری آذرماه سال ۹۸ از زندان تهران بزرگ به زندان عادل آباد شیراز منتقل شد. وی در بهمن‌ماه سال ۹۹ به زندان اوین منتقل و نهایتا در تاریخ ۲۹ اسفندماه همان سال مجددا به زندان عادل آباد شیراز بازگردانده شد. دراویش گنابادی به خصوص در سالهای اخیر فشار کم سابقه‌ای را از سوی دستگاه حاکمه تجربه می‌کنند. این فشارها به خصوص پس از واقعه “گلستان هفتم” شکل بیرونی و مشخص تری به خود گرفت.(خبرگزاری هرانا.1401.05.21)

پیروان سایر ادیان :

حاکمیت کنونی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروه‌های مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آن‌ها ممکن است وفاداری به‌نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیت‌های مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار داده‌اند.

بازداشت‌ها و خشونت‌های هدفمند ارگان‌های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. در ایران دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم می‌شوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحت‌فشارهای بیشتری قرار دارند، آن‌ها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هم‌اکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره می‌کردند، در زندان‌های اوین و رجایی شهر به سر می‌برند و ده‌ها تن از پیروان آن نیز در زندان‌های کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبس‌های طولانی شده‌اند.

در این ماه :

عدم رسیدگی پزشکی به وضعیت عباس دهقان در زندان اوین

 

عباس دهقان درویش گنابادی محبوس در زندان اوین علیرغم ابتلا به کرونا و حال نامساعد جسمی از رسیدگی مناسب پزشکی و اعزام به بیمارستان محروم مانده است. آقای دهقان هم اکنون با حال نامساعد جسمی در بهداری زندان اوین بسر میبرد، که به تازگی تست کرونا ایشان مثبت اعلام شد. وی علیرغم وخامت حال و تب ۳۸ درجه تاکنون به بیمارستان خارج از زندان اعزام نشده و رسیدگی پزشکی تخصصی در خصوص وی صورت نگرفته است. عباس دهقان روز یکشنبه ۲ مردادماه، همراه با تعداد پرشماری از زندانیان سیاسی از زندان تهران بزرگ به زندان اوین منتقل شد.( خبرگزاری هرانا، 6 مرداد 1401)

گزارشی از آخرین وضعیت محمد هادی قره‌داغی، از هواداران جریان یمانی

محمد هادی قره‌داغی، از هواداران جریان یمانی کماکان دوران محکومیت خود را سپری می‌کند. آقای قره داغی پیشتر توسط دادگاه ویژه روحانیت به تحمل ۲ سال و هفت ماه حبس تعزیری محکوم شد. وی از تاریخ ۲۴ دیماه ۹۹ دوران محکومیت خود را در زندان قم سپری میکند. آقای قره داغی، علیرغم ابتلا به بیماری سلیاک و توصیه پزشکان مبنی بر عدم استفاده از نان در وعده های غذایی، از رژیم غذایی مناسب در زندان محروم است.( خبرگزاری هرانا، 7 مرداد 1401)

سید حسین شیرازی، روحانی منتقد، ممنوع الخروج شد

سید حسین شیرازی، فرزند آیت الله صادق شیرازی، ممنوع الخروج شد. براساس این گزارش، گذرنامه سیدحسین شیرازی در فرودگاه و هنگام خروج از ایران به مقصد کویت، ضبط شده است. در این گزارش آمده است: «حسین شیرازی حدود پنج سال پیش به دلیل مقایسه ولی فقیه با «فرعون» بازداشت شد. در آن زمان، بازداشت او جنجال‌هایی در پی داشت، از جمله اینکه طرفداران او به اماکن وابسته به حکومت ایران در عراق و سفارت ایران در لندن حمله کردند. مدتی بعد حسین شیرازی آزاد شد. ( خبرگزاری هرانا، 7 مرداد 1401)

وحید هروآبادی، روحانی منتقد حکومت ایران، به دو سال زندان محکوم شد

وحید هروآبادی، روحانی منتقد حکومت ایران، به دلیل نوشته‌های اعتراضی خود در شبکه‌های اجتماعی به دو سال زندان، خلع لباس روحانیت و دو سال ممنوع‌الخروجی پس از اتمام حبس محکوم شد. ( خبرگزاری هرانا، 12مرداد 1401)

بازداشت ۸ تن از هواداران عرفان حلقه در یزد

روابط عمومی سپاه الغدیر یزد، از بازداشت ۸ تن از هواداران عرفان حلقه در این استان خبر داد.روابط عمومی سپاه الغدیر یزد، با انتشار اطلاعیه ای در این خصوص مدعی شده است که انجام فعالیت هایی نظیر “فرادرمانی، شفابخشی، جاذبه درمانی، تشعش دفاعی” که ادعای انجام آنها از جانب هواداران عرفان حلقه مطرح می شود، “غیر قانونی” است.سپاه الغدیر یزد همچنین در اطلاعیه خود از عرفان حلقه به عنوان یک “جریان انحرافی” یاد کرد و مدعی شد: فعالیت های هواداران عرفان حلقه، منجر به “آسیب‌های روحی و روانی در افراد، انحراف اعتقادات و در نتیجه فروپاشی خانواده‌ها” شده است.در این گزارش، به هویت، محل نگهداری و اتهامات مطروحه علیه این شهروندان اشاره ای نشده است.( صدا و سیما جمهوری اسلامی ایران،20 مرداد 1401)

استان تهران؛ ۴ تن از هواداران عرفان حلقه بازداشت شدند

دادستان عمومی و انقلاب پردیس از بازداشت ۴ تن از هواداران عرفان حلقه در استان تهران خبر داد. دادستان عمومی و انقلاب پردیس ضمن اعلام این خبر، این شهروندان را “اعضای اصلی و مرتبطان با خارج از کشور” عنوان کرد. به گفته وی این شهروندان در شهرستان‌های شرق استان تهران بازداشت شدند. در این گزارش، به هویت و محل نگهداری این شهروندان اشاره ای نشده است.(خبرگزاری هرانا.1401.05.26)

برای آگاهی بیشتر:

آمار فوق از گزارشات رسانه های داخلی و خارجی مورد تائید دولت جمهوری اسلامی ایران جمع آوری شده و عملا نمی تواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیت های جامعه باشد. این گزارشات آماری از میان بیش از 47 خبر که در طول مرداد ماه 1401 تهیه شده است. این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان حقوق ادیان که از رسانه های داخلی و خارجی مانند ایسنا ، هرانا ، ایسنا ، ایرنا ، ایلنا ، هنر آنلاین ، باشگاه خبرنگاران جوان ، خبرگزاری فارس ، کیهان ، همشهری آنلاین ، مهرنیوز، سازمان ماده 18 ، کردپرس ، کردپا ، کمپین فعالین بلوچ ، هه نگاو ، بی بی سی فارسی ، جمع آوری گردیده، تهیه شده است. همکارانی که درگردآوری این موارد خبری نقض حقوق ادیان درمرداد ماه همکاری کردند خانمها و آقایان: کریم ناصری، آرشا کچوئیان، علی فروتن، سعید پورمند، وحید چرخ انداز یگانه، صدرا مجیب یزدانی، سمانه بیرجندی، مریم افتخار، امین بلوردی بهمن، اسفندیار سنگری، داود لطفی، سحر حاجی قادر مرحومی، هستی عبداللهی اصل، امین ظهیری، محمد مهدی خسرو پناه، ندا غفاری گوندوغدویی، شهناز کریم زاده مقدم، رضا عباسی زمان آبادی، حسین اریس ، عباس رهبری، مریم حبیبی، لیلا ابوطالبی، غلامعلی نوروز پور، کوثر ولی زاده، شراره هادیزاده رئیسی، مهرداد یگانه، لیدا اسدی فر، مهرنوش ایمانی چگنی، می باشند. اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:

adian.bashariyat.org