به گزارش خبرگزاری مهر، خانه توقیفی اسقف کلیسای انگلیکن (اسقفی) یا عمارت «دایره اسقفی»، در محله عباسآباد اصفهان، با دستور رئیس بنیاد مستضعفان تبدیل به موزه میشود.
مهر، سه شنبه ۲۱ تیرماه ۱۴۰۰ گزارش داد که پرویز فتاح، رئیس بنیاد مستضعفان دستور داد تا این عمارت میراثی، با همکاری موسسه موزههای بنیاد مستضعفان به موزهای برای استفاده عموم تبدیل شود. در این گزارش توضیحی در مورد اینکه موزه قرار است چه آثاری را به نمایش بگذارد.
این مکان که به جز محل زندگی خانواده اسقف کلیسای اسقفی، دفتر و محل کار کلیسا نیز محسوب میشد، با زیر بنای یک هزار و ۲۴ متری، با حکم یک نهاد حکومتی در آبان ماه ۱۳۵۸ توقیف شد.
اسقف حسن دهقانی تفتی، اسقف کلیسای اسقفی در ایران و خاورمیانه، که در سال ۱۳۵۸ مجبور به ترک کشور شد؛ در کتاب «مشکل عشق»، مینویسد «منزل اسقف که ما در ان زندگی میکردیم جزیی بود از یک محوطه بزرگ که حاوی مدرسه و شبانهروزی و کلیسا و بیمارستان میگردید و رفت و آمد در ان زیاد بود و این وضع باعث میشد که خانواده ما کمتر به خود برسد حتی دفاتر دایره اسقفی نیز جزیی از منزل اسقف بود.»
به گزارش مهر،عمارت تاریخی «دایره اسقفی» اصفهان به عنوان میراثی باقیمانده از اواخر دوره قاجار، با چهار هزینه میلیارد تومان بازسازی شدهاست.
گلی فرانسیس دهقانی، دختر اسقف دهقانی تفتی، در واکنش به این موضوع به «ماده ۱۸» می گوید «اگر قرار باشد موزه شود ، امیدوارم به نوعی تاریخ آن را منعکس کند که متعلق به کلیسای مسیحی ایرانی بود.»
«ماده ۱۸» سال گذشته گزارش داد که بنیاد مستضعفان اخیرا ترمیم خانه توقیفی اسقف کلیسای انگلیکن در محله عباسآباد اصفهان را که از حدود دو سال پیش آغاز کرده بود، به پایان رساندهاست. این بنای تاریخی متعلق به کلیسای اسقفی، از چهل سال پیش که به تصرف نهادهای حکومتی درآمد، متروکه مانده و به تدریج دچار تخریب شده بود.
اسقف گلی فرانسیس دهقانی که خود در کلیسای انگلیکن در انگلستان فعالیت دارد، سال گذشته در این رابطه به «ماده ۱۸ » گفت «پدر و مادرم خیلی مهمان نواز بودند و وقتی ایران را ترک کردیم خانه مان مصادره شد و تمام وسایلمان به جز آنچه که در یک چمدان جا میشد.»
وی افزوده بود «چند ماه پیش از ترک ایران، شاهد اتفاقات ناخوشایندی از جمله حمله به منزلمان و سوقصد به جان پدرم بودیم. خانه مان بهطور غیرقانونی توقیف شد. وی ابراز امیدواری کرده بود که پس از ۴۱ سال که این خانه خالی مانده، هماکنون از آن استفاده خوبی شود و برای کمک به فقرا به کار گرفته شود.»
قتل کشیش ارسطو سیاح در شیراز، سو قصد نافرجام به جان اسقف دهقانی تفتی، ده روزپیش از صدور حکم تصرف و غضب بیمارستان صد و چند ساله بیمارستان اصفهان، تصرف سازمان کریستفل مخصوص نابینایان، سو قصد نافرجام به جان جین وادل، منشی کلیسا، بازداشت برخی از اعضا، تصرف بیمارستان شیراز و قتل بهرام، تنها پسر اسقف دهقانی تفتی، از جمله مواردی است که فشار مرگباراسلام گرایان و نهادهای حکومتی بر کلیسای انگلیکن را از اواخر بهمن ماه ۵۷ تا اوایل ۵۹ نشان میدهد.
اسقف دهقانی تفتی در۱۱ آبان ماه ۵۸ ، به همراه همسرش مارگرت، برای شرکت در کنفرانسی از ایران خارج شد و به توصیه دوستان و آشنایان هرگز به کشور بازنگشت.
موج توقیف و ضبط اموال کلیسا توسط نیروهای انقلابی با بهانههای مختلف ادامه پیدا کرد و منزل مسکونی خانواده دهقانی تفتی در اصفهان نیز توقیف شد، همان خانه ای که در اختیار بنیاد مستضعفان قرار دارد و در ماه محرم سال گذشته مبدل به عزاخانه شد و بنری بر روی درب آن نصب شد با تصویری از دو رهبر جمهوری اسلامی.
بنیاد مستضعفان که با اموال مصادره شده بنیاد پهلوی و اطرافیان حکومت پهلوی و با هدف حمایت از مستضعفین و با دستور بنیانگذار انقلاب ۵۷ تشکیل شد، از همان روزهای نخستین به یک غول اقتصادی در نظام جمهوری اسلامی تبدیل شد که نه در برابر ملت و دولت، بلکه تنها به رهبر ایران پاسخگو بود و طی ۴۰ سال گذشته درآمدهای آن در محل غیر شفاف و پنهان هزینه شدهاست. سازمان عرصه سوم واقع در هلند، گزارش مفصلی از فعالیت و ساختار بنیاد مستضعفان منتشر کردهاست.
پرویز فتاح، رئیس بنیاد مستضعفان در ایران اخیراً از حدود ۱۰ شخص حقیقی و حقوقی از جمله روسای جمهور فعلی و قبلی، مجمع تشخیص مصلحت نظام، سپاه، ارتش و مرکز پژوهشهای مجلس نام برد و با ذکر آدرس زمین و ملک و قیمت آن گفت هر کدام ملک چند صد میلیاردتومانی را تصرف کرده و بابت آن پولی نپرداختهاند. وی چند روز بعد عذرخواهی کرد و حلالیت طلبید.