علیرغم مناطق دیگر کشور در بلوچستان زنان تشویق به پیشگیری از بارداری می شوند

مسئولان جمهوری اسلامی برای جلوگیری از بارداری زنان بلوچ، در سیستان و بلوچستان علیرغم مناطق دیگر کشور اقدام به پخش وسایل پیشگیری از بارداری وتشویق به پیشگیری می کنند.

به گزارش کمپین فعالین بلوچ، در سیستان و بلوچستان و مناطق بلوچ نشین ارگان های بهداشتی و درمانی جمهوری اسلامی بنابر دستوری از سوی ارگان های امنیتی اقدام به پخش و توزیع وسایل پیشگیری از بارداری در مراکز بهداشت میکنند.

این اقدام در حالی صورت گرفته که مغایر با موازین بین المللی حقوق بشری است که ایران نیز طبق ماده هفت یکی از امضا کنندگان این میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی است؛ در کتاب بنیاد جامعه های باز صفحه ۲ آن آمده است: «بر اساس بیانیه‌ای مشترک که توسط سازمان بهداشت جهانی، یونیسف، دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر و چند نهاد دیگر مربوط به سازمان ملل تهیه شده است، هیچ کس نباید برای عقیم شدن مشوق دریافت کند، خواه از طرف همسر یا دیگر اعضای خانواده و خواه از طرف پرسنل پزشکی یا مامور حکومتی باشد.»

فعالان بلوچ این اقدام را در راستای کاهش جمعیت بلوچها عنوان کردند در حالی که در کل کشور به دستور علی خامنه ای سیاست افزایش جمعیت اجرا میشود چرا زنان بلوچ از فرزند آوری ممانعت میشوند.

«حمیرا» یکی از کارکنان مرکز بهداشت یکی از توابع شهرستان «نیک‌شهر» در استان سیستان و بلوچستان است؛ او می‌گوید ما نه تنها مقدار کمتری اقلام پیشگیری دریافت نمی‌کنیم؛ بلکه الان باید با خانم‌هایی که بیشتر از سه بچه دارند، صحبت کنیم تا اگر با بستن لوله‌هایشان مشکلی ندارند، برای جراحی ثبت‌نام شوند.

این پرسنل مرکز بهداشت گفته، «من ۴ سال است که اینجا کار می‌کنم فقط یادم می‌آید یک‌ماه وسایل پیشگری از بارداری کم بود. مردم اینجا اما تمایلی به استفاده از این وسایل ندارند. بعضی‌هایشان اصلا استفاده از اقلام پیشگیری را حرام می‌دانند.»

او مکثی کرده و می‌گوید: «اکثر مردم اینجا سنی هستند. دوست دارند جمعیت‌شان زیاد شود؛ البته حکومت هم چندان دوست ندارد جمعیت سنی‌ها زیاد شود و شاید به همین دلیل است که وسایل پیشگیری از بارداری در مراکز و خانه‌های بهداشت شهرستان‌های بلوچستان به‌ راحتی پیدا می‌شود.

«حمیرا» می گوید: «مقامات حکومت از زبان خودشان علنی می‌گویند که نباید جمعیت سنی‌ها زیاد شود. مثلا چند سال پیش شخصی به اسم سالک که نماینده مجلس بود این حرف را زده بود»

احمد سالک» نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی، سال ۱۳۹۳ گفته بود: «خانواده‌های وهابیت به ‌سرعت در حال تولید مثل با پوشش اهل‌سنت هستند و این زنگ خطری برای مردم کشور است.»

این گفته‌ها توسط خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران نیز تایید شده بود؛ اما مورد انتقاد روحانیون بلوچ اهل‌سنت قرار گرفت.

همان ‌وقت «مولوی عبدالحمید» گفته بود: «در جامعه اهل‌سنت چیزی به نام وهابیت وجود ندارد و حساب اهل‌سنت از افراط‌ گرایان وهابی جداست و تعرض به جان و مال شیعیان حرام است.»

او در ادامه گفته بود: «این سخنان در نوع خود عجیب است، چون در گذشته چنین سخنانی مطرح نشده است. اظهار نگرانی درباره افزایش جمعیت اهل سنت و یا نگرانی از پیشرفت اهل‌سنت در زمینه‌های فرهنگی و تحصیلی، خرید زمین و سکونت اهل‌سنت در مشهد و شهرهای دیگر، که مایه نگرانی این بزرگواران شده است، سخنان بسیار تاسف‌برانگیزی هستند. زمانی که ما اعتقاد به اخوت اسلامی شیعه و سنی داریم و معتقدیم شیعه و سنی مسلمان، برادر و ایرانی و دو واقعیت هستند؛ نباید چنین سخنانی را بر زبان بیاوریم.»

حمیرا می‌گوید، مردم روستانشین سیستان و بلوچستان بچه‌آوردن را نوعی مبارزه می‌دانند؛ بنابراین خیلی‌هایشان سراغ اقلام پیشگیری از بارداری نمی‌‌آیند.

این موضوع در کنار دو برابر بودن آمار مرگ و‌میر مادران و کودکان در حال ولادت باعث نگرانی شده است.

پیش از این آمارها در خصوص اینکه آمار مرگ و میر مادران و فرزندان در حال ولادت دو برابر متوسط کشوری است گزارشهایی منتشر شد اما پس از آن در این زمینه پنهانکاری صورت گرفت.

برخی از زنان بلوچ هم گفتند که همواره در مراکز بهداشتی و درمانی از سوی پزشکان متخصص که عمدتا غیر بومی هستند تشویق به بستن لوله میشوند و آن را خطری برای سلامت بیان میکنند.

مدتی پیش نیز پخش قرص های مختلفی در کیک ها و مواد غذایی دیگر «قرص عقیم سازی» تعبیر شد و باعث نگرانی خانواده های بلوچ گردید.