احضار ۸ شهروند بهایی در بیرجند جهت تحمل حبس

عطیه صالحی، نسرین قدیری، بنفشه مختاری، فرزانه دیمی، آرزو محمدی، عطاالله ملاکی، رویا ملاکی و سعید ملاکی، ۸ تن از شهروندان بهایی ساکن بیرجند طی احضاریه‌های جداگانه جهت تحمل دوران محکومیت خود به واحد اجرای احکام دادسرای بیرجند احضار شدند. این شهروندان بهایی پیشتر در شهریورماه امسال توسط شعبه چهارم دادگاه تجدیدنظر استان خراسان جنوبی مجموعا به ۱۱ سال و ۳ ماه حبس تعزیری محکوم شدند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، ۸ تن از شهروندان بهایی ساکن بیرجند جهت تحمل دوران محکومیت خود به واحد اجرای احکام دادسرای بیرجند احضار شدند.

عطیه صالحی، نسرین قدیری، بنفشه مختاری، فرزانه دیمی، آرزو محمدی، عطاالله ملاکی، رویا ملاکی و سعید ملاکی، هشت شهروند بهایی هستند که طی احضاریه‌های جداگانه جهت تحمل حبس احضار شدند. به این افراد گفته شده ظرف ده روز از زمان دریافت این ابلاغیه خود را جهت تحمل حبس به واحد اجرای احکام دادسرای بیرجند معرفی کنند.
این شهروندان پیشتر در مرحله بدوی همراه با یک شهروند بهایی دیگر به نام رحمت الله دیمی محاکمه و مجموعاً به ۵۱ سال و ۸ ماه حبس تعزیری محکوم شدند. بر اساس این حکم عطیه صالحی، عطاالله ملاکی، فرزانه دیمی، نسرین قدیری، بنفشه مختاری، آرزو محمدی، سعید ملاکی و رویا ملاکی هر کدام توسط شعبه ۲ دادگاه انقلاب بیرجند به ریاست قاضی حجت نبوی به تحمل ۶ سال حبس تعزیری و رحمت الله دیمی به دلیل کهولت سن به ۳ سال و ۸ ماه حبس تعزیری محکوم شدند.

پس از اعتراض متهمان به رای صادره، شعبه ۴ دادگاه تجدیدنظر استان خراسان جنوبی به ریاست قاضی ابراهیم رمضانی و مستشاری حمید عرب زاده، در تاریخ ۱۷ شهریورماه ۱۳۹۹ نسرین قدیری، فرزانه دیمی و بنفشه مختاری را از بابت اتهام “عضویت در تشکیلات غیرقانونی و مخل امنیت فرقه ضاله بهاییت” هر کدام به ۱۵ ماه حبس تعزیری، آرزو محمدی، عطاالله ملاکی، رویا ملاکی، عطیه صالحی و سعید ملاکی را از بابت این اتهام هر کدام به ۱۸ ماه حبس تعزیری محکوم کرد. دادگاه همچنین رحمت الله دیمی را از اتهام مطروحه تبرئه کرد.
به علاوه مجازات یک سال حبس تمامی متهمان به اتهام “تبلیغ به نفع تشکیلات بهائیت به عنوان گروه و سازمان مخالف نظام مقدس جمهوری اسلامی” نیز حذف شد. دادگاه دلیل این امر را اینگونه عنوان کرد که «به دلیل آنکه این اقدام آنان تحت عنوان اتهام اول به محکومیت منتهی شده است، لذا این اقدام دارای مجازات جداگانه‌ای نیست».

پیشتر یک منبع مطلع پیشتر در خصوص چگونگی بازداشت این افراد به گزارشگر هرانا گفت: «در خلال مراسم دویستمین سالگرد تولد بهاالله، پیامبر آیین بهایی، دستگیری بهاییان و پلمپ محل کسب آنها در شهرهای مختلف ایران اتفاق افتاد. شهر بیرجند هم از این حملات به جامعه بهایی در امان نموند و نیروهای امنیتی شهرستان بیرجند در اواخر مهرماه ۱۳۹۶ با مراجعه به منزل این افراد، اقدام به تفتیش منزل آنان کرده و تعدادی از وسایلشان را ضبط کردند. این شهروندان در سال ۹۸ برای بازپرسی دو بار به دادگاه احضار شدند و تاریخ دادگاه آنها ۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ بود و در تاریخ ۲ اردیبهشت ابلاغیه صدور حکم برایشان پیامک شد و ۳ اردیبهشت حکمشان روی سایت در دسترس قرار گرفت.»

این منبع مطلع در خصوص شرایط نسرین قدیری که اساسا شهروند این شهر محسوب نمی‌شود نیز به هرانا گفت: «خانم قدیری ۶۰ ساله و ساکن مشهد هستند. ایشان فقط از سال ۹۳ تا آخر سال ۹۶ به طور موقت و برای مراقبت از پدرشان که بیمار بودند در بیرجند زندگی می‌کردند. در مهر ۹۶ که از جانب اداره اطلاعات برای بازرسی منازل بهاییان به خانه‌های آنها رفتند، خانم قدیری در مشهد بودند و در بیرجند نبودند اما باز هم نیروهای امنیتی هنگام مراجعه به منزل پدرشان در بیرجند وسایل شخصی او را ضبط کرده و با خود بردند. وی در سال های ۶۲ و ۸۹ هم بازداشت و تحمل حبس کرده بود.»

شهروندان بهایی در ایران از آزادی‌های مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد.
بر اساس منابع غیررسمی در ایران بیش از سیصد هزار نفر بهایی وجود دارد اما قانون اساسی ایران فقط اسلام، مسیحیت، یهودیت و زرتشتی گری را به رسمیت شناخته و مذهب بهاییان را به رسمیت نمی‌شناسد. به همین دلیل طی سالیان گذشته همواره حقوق بهائیان در ایران به صورت سیستماتیک نقض شده است.