گزارش سه ماه نقض حقوق پیروان ادیان , تابستان 1399

گزارش سه ماه نقض حقوق پیروان ادیان , تابستان 1399

تهیه و تنظیم نمودار: رضا عباسی زمان آبادی

تهیه گزارش: سید شایان حسینی برزی،رضا عباسی زمان آبادی

ماده 18 اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهره‌مند شود. این حق متضمن آزادی تغییرمذهب یا عقیده و ایمان می‌باشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس می‌تواند از این حقوق یا مجتمعاً به‌طور خصوصی یا به‌طور عمومی برخوردار باشد.
ماده 19 اعلامیه حقوق بشر
هر انسانی محق به آزادی عقیده و بیان است؛ و این حق شامل آزادی داشتن باور و عقیده ای بدون [نگرانی] از مداخله [و مزاحمت]، و حق جستجو، دریافت و انتشار اطلاعات و افکار از طریق هر رسانه ای بدون ملاحظات مرزی است.
گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران تا پایان تابستان 1399 شمسی است. این گزارش به‌صورت آماری-تحلیلی ارائه می‌شود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت به‌خصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همین‌طور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیت‌های مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودیت‌های فراوان در ایران محسوب می‌شود.
ادیان و مذاهب رسمی هم چون مسیحیان نیز با محدودیت‌هایی زیادی مواجه هستند، جمهوری اسلامی تنها عبادت مسیحیان عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت می‌شناسد، تبلیغ آئین برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی می‌شود. کسانی که فارس زبان هستند از ورود به کلیساها منع میشوند و کلیساها وظیفه دارند اسامی اعضای خود به همراه کپی کارت ملی آنها را به وزارت اطللاعات ارائه دهند ، توزیع کتب مقدس در کتابفروشی ها ممنوع میباشد . ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی، مسیحیت را به رسمیت می‌شناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت دین خود هستند کماکان وجود دارد و کلیساهای خانگی با سرکوب گسترده مواجه هستند. تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان سنی نیز اعمال می‌شود، آن‌ها که اکثراً در مناطق حاشیه‌ای کشور زندگی می‌کنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند. حتی در مواردی گزارش تخریب نمازخانه اهل سنت هم گزارش شده است و این گروه از افراد با اعدام و بازداشت و آزار و اذیت هایی مواجه هستند حتی آنها از استخدام در ادارات دولتی و تصدی سمت هم منع هستند که نمونه بارز آن انتخاب بیژن ذوالفقار نصب به سمت وزیر ورزش در دولت حسن روحانی بوده که به خاطر اهل تسنن بودن وی از مجلس رای اعتماد نگرفت .
اهل سنت:
اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تک‌تک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواسته‌ای زیاده خواهان نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی می‌شود.

زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را می‌گذرانند و بصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیده‌شان مورد بی‌احترامی قرار می‌گیرند.

اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران, برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار می‌دهد. با این حال در کنار سایر پیروان ادیان در ایران که این ماده اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از ۳ دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیت‌های کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهره‌مندی برابر از فرصت‌ها و امکانات محروم هستند، همین‌طور با موانع و محدودیت‌های جدی برای تبلیغ باورهای خود و بجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبه‌رو هستند.
در این فصل :
به گزارش کانون حقوق بشری نه به زندان – نه به اعدام، ۲تیر۹۹، سه زندانی اهل سنت در زندان تهران بزرگ پس از عدم پاسخگویی مسئولان زندان به خواسته هایشان مبنی بر انتقال به زندان شهر محل اقامتشان اقدام به اعتصاب غذا کردند. سه زندانی مالی از هموطنان اهل سنت با اسامی «ولی حاجی پور»، «نوروز سکان» فرزند علی و «پیمان امین الاسلام» محبوس در زندان تهران بزرگ، از روز ۳۱ خردادماه ۹۹، به دلیل عدم موافقت دادستان با انتقال ایشان به زندان شهرستان خود اقدام به اعتصاب غذا کرده اند.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، دادگاه تجدیدنظر استان تهران توحید قریشی، زندانی سنی مذهب را به ۵ سال حبس تعزیری محکوم کرد.براساس این حکم که توسط دادگاه تجدیدنظر استان تهران صادر و روز دوشنبه ۲ تیرماه ۹۹ به وی ابلاغ شده است، آقای قریشی از بابت اتهام “هواداری از گروه های مخالف نظام” به تحمل ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده است. آقای قریشی از دو اتهام “اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور و تبلیغ علیه نظام” نیز تبرئه شده است.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، یک زندانی سیاسی عرب بعد از تحمل سه سال و شش ماه حبس در زندان شیبان اهواز روز جمعه ۶ تیرماه ۹۹ از زندان شیبان اهواز به زندان یزد تبعید شد.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، محی الدین تازه وارد، زندانی سنی مذهب توسط دادگاه انقلاب ارومیه به اعدام محکوم شد.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، «محی الدین تازە وارد»، شهروند کُرد اهل سنت از اهالی شهر اشنویە که در زندان مرکزی ارومیە محبوس است، توسط شعبە دوم دادگاه انقلاب ارومیە بە ریاست قاضی « علی شیخلو» بابت اتهام «عضویت در گروه‌های سلفی» بە اعدام محکوم شده و ١٠ فعال عقیدتی اهل سنت دیگر از جملە یک شهروند ٧٠ سالە نیز بە حبس محکوم شدند. این حکم روز پنج شنبە ١٢ تیرماه ۱۳۹۹، به صورت رسمی بە آن‌ها ابلاغ شدە است.

به گزارش کمپین فعالین بلوچ، روز یکشنبه ۸ تیر ۱۳۹۹،نورمحمد جَلَبی یکی از اساتید مدرسه منبع العلوم کوه ون به اداره اطلاعات شهرستان سرباز، احضار شده است.

به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، حافظ اصغر کوهی، روحانی اهل سنت پس از ۸ ماه بازداشت با تامین قرار وثیقه ۲۰۰ میلیون تومانی صبح روز دوشنبه ۲۳ تیرماه ۹۹، از زندان زاهدان آزاد شد.

به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی به نقل از کمپین فعالین بلوچ، دو تن از طلاب اهل سنت تاجیکستانی که در دارالعلوم مکی زاهدان مشغول یادگیری علوم دینی بودند، توسط ماموران اداره اطلاعات این شهر بازداشت شده اند. هفته گذشته نیز دو تن دیگر از طلاب تاجیکستانی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بودند.

این فعال مذهبی پس از ٣٨ روز بازداشت در بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه به زندان مرکزی این شهر منتقل و نیروهای امنیتی وی را به عضویت در گروه “انصار السنه” متهم کرده‌اند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، به نقل از کمپین فعالین بلوچ، عبدالغفار نقشبندی، امام جمعه موقت شهرستان راسک طی روزهای گذشته با تماسی تلفنی به دادگاه ویژه روحانیت مشهد احضار شده است. بر اساس این گزارش، در این تماس تلفنی از وی درخواست شده است که روز سه شنبه ۱۴ مردادماه ۱۳۹۹ در محل دادگاه ویژه روحانیت حضور یابد.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، ظهر روز گذشته ۱ مردادماه ۹۹، یک فعال اهل سنت به نام «حسین حسن خانی» اهل مهاباد توسط اداره اطلاعات این شهرستان بازداشت شد

به گزارش کانون حقوق بشری نه به زندان – نه به اعدام به نقل از کمپین فعالین بلوچ،۶مرداد۹۹، شیراحمدی شیرانی زندانی سیاسی اهل سنت در حالی یازدهمین سال از ۲۲ سال محکومیت خود را سپری میکند که در این مدت حتی یک روز مرخصی نداشته است
به گزارش کمپین فعالین بلوچ، حافظ عبدالغفار نقشبندی امروز ۱۴ مرداد ماه ۹۹ که از طرف دادگاه ویژه روحانیت احضار شده بود با مراجعه به این دادگاه مورد بازجویی قرار گرفت
به گزارش خبرگزاری هرانا، به نقل از کمپین فعالین بلوچ، امروز پنجشنبه ۱۶ مردادماه ۱۳۹۹، یک طلبه اهل سنت حوزه علمیه جامعه الحرمین الشریفین چابهار، به اداره اطلاعات شهرستان نیکشهر احضار شد هویت این طلبه اهل سنت “اقبال شریفی یاد” فرزند اسحاق و اهل روستای دسک، احراز شده است
به گزارش کمپین فعالین بلوچ، روز گذشته ۱۸ مرداد ماه ۹۹، ماموران اطلاعات زاهدان “رحمت شهرسان زهی” فرزند فیض محمد طلبه سال هشتم حوزه علمیه مطلع العلوم کهن شهر شهرستان مهرستان را در پلیس راه زاهدان بازداشت و مورد بازجویی قرار دادند
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، حمید راست بالا، شهروند سنی مذهب اهل استان گلستان با گذشت بیش از ۵ سال کماکان در زندان وکیل آباد مشهد به صورت بلاتکلیف در بازداشت بسر می‌برد.
آقای راست بالا در تاریخ ۱۸ تیر ۱۳۹۴ در راه بازگشت از همایش ختم بخاری زاهدان در محور پلیس ‌راه نهبندان واقع در خراسان جنوبی توسط ماموران اداره اطلاعات بازداشت و پس از حدود ۶ ماه به زندان وکیل آباد مشهد منتقل شد. آقای راست بالا تاکنون از امکان تبدیل قرار بازداشت به وثیقه و آزادی موقت محروم بوده است.حمید راست بالا در زمان بازداشت به مدت چند ماه از حق تماس با خانواده خود محروم بوده است. از سوی دیگر گفته می‌شود ماموران اداره اطلاعات در جریان مراحل بازجویی وی اقدام به ضرب و شتم او با شوکر، پاشیدن اسپری فلفل بر روی اندام‌های جنسی و تهدید به بازداشت و تجاوز به خانواده‌اش کرده بودند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، ۹ زندانی سنی مذهب محبوس در زندان وکیل آباد مشهد در پرونده‌هایی جداگانه توسط دادگاه انقلاب مشهد به اعدام و سه تن دیگر هر کدام به ۱۵ سال حبس تعزیری محکوم شده‌اند. حمید راست بالا، فرهاد شاکری، کبیر سعادت جهانی، محمدعلی آرایش، عیسی عیدمحمدی، تاج محمد خُرمالی، حکیم عظیم گرگیج و عبدالرحمن گرگیج از بابت اتهامات “بغی از طریق عضویت در گروه سلفی حزب ‌الفرقان و عضویت در جبهه همبستگی ملی اهل‌ سنت ایران” به اعدام، حسین وارسته سلیمانی به اتهام “بغی از طریق عضویت در گروه تکفیری و سلفی داعش” به اعدام و محمدرضا شیخ احمدی، عبدالباسط اورسن و مرتضی فکوری به اتهام “بغی از طریق عضویت در گروه تکفیری و سلفی داعش” هر کدام به ۱۵ سال حبس تعزیری محکوم شدند.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از کردپا، روز دوشنبه ۲۰ مردادماه ۱۳۹۹، یک روحانی اهل سنت توسط نیروهای امنیتی در بوکان بازداشت و به مکان نامشخصی منتقل شد هویت وی “فایق شریعت پناه” ٣۵ ساله، فرزند نجم‌الدین و اهال روستای “حاجی آباد” از توابع منطقه “چومی مجیدخان” واقع در شهرستان بوکان، احراز شده است
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از کمپین فعالین بلوچ، روز چهارشنبه ۲۲ مرداد ۱۳۹۹، ابراهیم حبشی، امام جمعه بازگر سیریک آزاد شد
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از کردپا، روز چهارشنبه ۱ مرداد ۱۳۹۹، دو شهروند اهل شهرستان ارومیه به دلیل فعالیت‌های مذهبی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند در این گزارش هویت این شهروندان، “حامد علی مشکوه” ٣۶ ساله و “فرشاد جهش” ٣٢ ساله عنوان شده است
به گزارش کمپین فعالین بلوچ، امروز ۲۷ مرداد ماه ۹۹ ماموران بنیاد مسکن شهرستان کنارک، دیوار حوزه علمیه اهل سنت در روستای چادران را تخریب کردند ماموران بنیاد مسکن در ساعت ۱۴:۳۰ به این روستا وارد شده، اقدام به تخریب دیوار حوزه علمیه کرده و بدون پاسخگویی محل را ترک کرده اند.

حمزه درویش به اتهامات «تبلیغ علیه نظام» و «اقدام علیه امنیت ملی کشور» از سوی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی مقیسه به تحمل ۱۸ سال حبس تعزیری محکوم شد.
به گزارش سازمان حقوق بشری کُردپا یک شهروند کُرد به نام “آمانج حمزه لویی” اهل بوکان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است اتهامات وارده به این شهروندان فعالیت در فضای مجازی و تبلیغ مسائل عقیدتی اهل سنت می‌باشد.
به گزارش مرکز دموکراسی و حقوق بشر کردستان، دو فعال مذهبی اهل ارومیه از روز چهارشنبه ۱ مرداد ۱۳۹۹، به دلیل فعالیتهایشان در بازداشت و تحت بازجویی به سر می‌برند. هویت این شهروندان، “حامد علی مشکوه” ٣۶ ساله و “فرشاد جهش” ٣٢ ساله احراز شده است. این افراد هم‌اکنون در بازداشتگاه اداره‌ی اطلاعات ارومیه به سر می‌برند و به وکیل هم دسترسی ندارند.

به گزارش کمپین فعالین بلوچ، امروز دوشنبه ۳ شهریورماه، اصغر کوهی، روحانی اهل سنت و از اهالی روستای پشامگ شهرستان راسک، به اداره اطلاعات احضار شده و مورد بازجویی قرار گرفت. بر اساس این گزارش علت احضار وی سخنرانی های او در نماز جمعه و دیگر مراسم های مذهبی بوده است.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز سه‌شنبه ۴ شهریورماه ۱۳۹۹، حمزه درویش، زندانی سنی مذهب در زندان لاکان رشت مورد ضرب و شتم قرار گرفت. یک منبع مطلع از وضعیت آقای درویش به هرانا گفت: “روز شنبه ۲۵ مرداد ماموران اداره اطلاعات رشت به زندان رفتند و ضمن ضرب و شتم حمزه درویش وی را برای شکستن اعتصاب غذا تحت فشار قرار دادند و او نیز همان روز به اعتصاب خود پایان داد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، به نقل از کردپا،‌ روز چهار شنبه ۲۹ مرداد ۱۳۹۹، یک روحانی اهل سنت اهل منطقه مرگور از توابع ارومیه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. بر اساس این گزارش هویت این شهروند “حسن جنگ خواه” ۲۱ ساله عنوان شده است. تا لحظه تنظیم این گزارش پیگیری‌های خانواده آقای جنگ‌خواه جهت اطلاع از سرنوشت و محل نگهداری وی بی‌نتیجه بوده و از اتهامات مطروحه و محل نگهداری او اطلاعی در دست نیست.
به گزارش مرکز دموکراسی و حقوق بشر کردستان، ماموستا “حسن جنگخواه” روحانی منتقد اهل مرگور ارومیه پس از اتمام مراحل بازجویی با تودیع وثیقه‌ی ۳۰۰ میلیون تومانی از یکی از بازداشتگاههای امنیتی در این شهر آزاد شد. در خبری دیگر روز چهارشنبه ۵ شهریور ۹۹ دو شهروند بازداشت‌شده‌ به نام‌های “فرزاد مرادی” و “نوشیروان رضایی” اهل روستای “هلیزآباد” از توابع مریوان پس از اتمام مراحل بازجویی با تودیع وثیقه از بازداشتگاههای امنیتی این شهر آزاد شده‌اند.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، قاسم آبسته، زندانی سنی مذهب محکوم به اعدام علیرغم وخامت حال بدون رسیدگی مناسب پزشکی در در زندان رجایی شهر کرج بسر می‌برد
گفته می‌شود اخیرا غده‌ای در معده‌ی آقای آبسته ایجاد شده و وی هم‌اکنون از مشکل روده و معده در رنج است.
یک منبع مطلع به کانون حقوق بشری نه به زندان – نه به اعدام گفت؛ «روز ۷شهریورماه ۹۹، ماموران زندان، حمزه درویش را احضار کرده و با بستن چشمان وی و با دستبند و پابند، این زندانی را به محل نامعلومی منتقل کردند
نزدیک به یک هفته است که این زندانی عقیدتی با خانواده خود تماس نگرفته و خانواده اش در نگرانی بخاطر وضعیت او بسر می برند.
طی روزهای گذشته ۴ شهروند کُرد بازداشتی به نام رضا رمضانی، آرش دارابی، یحیی صیدمرادی و افشین صیدمرادی که پیشتر توسط نیروهای سازمان اطلاعات سپاه کرمانشاه بازداشت و به زندان دیزل‌آباد منتقل شده بودند با قرار وثیقه آزاد شدند. بنا به اطلاع شبکه حقوق بشر کردستان، روز گذشته ۶ شهریور، رضا رمضانی، ورزشکار اهل اسلام آباد غرب با قراروثیقه ۶۰۰ میلیون تومانی از زندان دیزل ‌باد کرمانشاه آزاد شد. وی در تاریخ ۱۱ تیر توسط نیروهای سازمان اطلاعات سپاه به اتهام «فعالیت‌های تبلیغی علیه نظام» و «توهین به مقدسات اسلام» بازداشت شد. این شهروند کُرد در تاریخ ۱ مرداد پس از اتمام بازجویی‌ها از بازداشتگاه سپاه پاسداران به زندان دیزل‌آباد کرمانشاه منتقل شده بود. همچنین بنا به گزارش دریافتی دیگری، روز سه‌شنبه ۴ شهریور، ۳ جوان بازداشتی اهل روستای داراب شهرستان دالاهو به نام‌های آرش دارابی ، یحیی صیدمرادی و افشین صیدمرادی که در تاریخ ۱۵ مرداد توسط نیروهای سازمان اطلاعات سپاه بازداشت شده بودند با قرار وثیقه‌های ۴۰۰ و ۵۰۰ میلیون تومانی از زندان دیزل‌آباد کرمانشاه آزاد شدند. اتهام این افراد ارتباط با گروه‌های مذهبی اهل سنت اعلام شده است.
سرنوشت یک روحانی کُرد به نام “فایق شریعت پناه” ٣٥ ساله فرزند نجم‌الدین امام جماعت روستای “حاجی آباد” از توابع منطقه “چومی مجیدخان” بوکان پس از یکماه بازداشت نامعلوم می‌باشد. به گفته یک منبع آگاه، خانواده این روحانی جهت اطلاع از سرنوشت وی به اداره اطلاعات بوکان مراجعه و نیروهای امنیتی به آنان اعلام کردند که فایق شریعت پناه جهت بازجویی به اداره اطلاعات ارومیه منتقل و از ارائه جزئیات در این رابطه خودداری کردند
این منبع آگاه افزود: این روحانی کُرد طی مدت بازداشت تنها یکبار تماس تلفنی کوتاهی را با خانواده‌اش داشته است

بر اساس گزارشهای رسیده به کانون حقوق بشری نه به زندان – نه به اعدام، روز ۲۰ شهریور ماه ۹۹، حکم اعدام ۷ زندانی عقیدتی – سیاسی اهل سنت محبوس در زندان رجایی شهر (گوهردشت کرج) به نامهای فرهاد سلیمی، قاسم آبسته، داوود عبداللهی، ایوب کریمی، انور خضری، خسرو بشارت و کامران شیخه که یازده سال پیش به اتهامات واهی دستگیر شده بودند، پس از ۱۱ سال بلاتکلیفی در زندانهای ارومیه، اوین و رجایی شهر، در شعبه ۳۸ دیوان عالی کشور تایید شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، فرشاد جهش و اسماعیل پروری دو شهروند سنی مذهب طی روزهای گذشته با پایان مراحل بازجویی از بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه به زندان این شهر منتقل شدند. فرشاد جهش در تاریخ ۱ مردادماه ۹۹ و اسماعیل پروری حدود یک ماه پیش توسط وزارت اطلاعات بازداشت و به بازداشتگاه این نهاد امنیتی در ارومیه منتقل شدند. اتهام مطروحه علیه این افراد عضویت در گروه‌های سلفی عنوان شده است. اسماعیل پروری، ۳۰ ساله و شهروند سنی مذهب اهل بوکان است. فرشاد جهش، ۳۲ ساله و شهروند سنی مذهب اهل ارومیه است. این افراد امروز شنبه ۲۲ شهریور از بند امن زندان ارومیه به بند سیاسی این زندان منتقل شدند
سه فعال مذهبی به نام‌های “ماموستا طاهر شیخی، فایق شریعت‌پناه و آمانج حمزه‌لو” اهل شهرستان بوکان پس از اتمام بازجویی از بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه به زندان مرکزی این شهر منتقل شدند. این سه فعال مذهبی طی روزهای اخیر به زندان ارومیه منتقل و پس از دو روز نگهداری در بند امن این زندان، روز چهارشنبه بیست و ششم شهریورماه به بند مشاوره منتقل و روز پنج‌شنبه بیست و هفتم شهریورماه به بند زندانیان سیاسی انتقال یافتند.

برپایە گزارش رسیدە بە سازمان حقوق بشری هەنگاو، روز پنجشنبە ٢٧ شهریور ٩٩ (١٧ سپتامبر ٢٠٢٠)، اکبر رشیدی، زندانی مذهبی با درجە معلولیت بسیار شدید کە در زندان مرکزی ارومیە محبوس می باشد، در حین بازدید، حمزە بروجنی، مدیرکل زندان های استان آذربایجان‌غربی، در سالن زندان دست بە اعتصاب زد.
بە گفتە یک منبع مطلع، حمزە بروجنی برای رسیدگی بە اعتصاب یک روزە ٤٥ زندانی سیاسی و مذهبی زندان ارومیە و شنیدن خواستەهای آنها بە زندان رفتە بود، کە اکبر رشیدی در حین بازدید وی بدون ویلچر در کف سالن اعتصاب نمود.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، روز یک‌شنبه ۲۳ شهریور ۱۳۹۹، یک شهروند اهل ارومیه توسط نیروهای امنیتی این شهرستان بازداشت شد.هویت این شهروند، «عبدالعزیز حیدرپور» عنوان شده است.

به گزارش کمپین فعالین بلوچ، روز جمعه ۲۸ شهریور ماه ۹۹، یک روحانی اهل سنت شهرستان سرباز به نام مولوی “محمد ایوب بارانی” فرزند یارمحمد به اداره اطلاعات راسک احضار و مورد بازجویی قرار گرفت.

به گزارش کانون حقوق بشری نه به زندان – نه به اعدام، ۳۰شهریور۹۹، روحانی اهل سنت، مولوی فضل الرحمن کوهی امام جمعه پشامگ شهرستان سرباز در سیستان و بلوچستان در تاریخ ۷آذر۹۹ توسط دادگاه ویژه روحانیت در مشهد احضار و پس از حضور، بازداشت شد و از همان زمان در بلاتکلیفی در زندان مشهد بسر میبرد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، به نقل از کمپین فعالین بلوچ، در تاریخ ۷ شهریور ماه ۹۹، یک طلبه حوزه علمیه اهل سنت، توسط نیروهای امنیتی در شهرستان سراوان، بازداشت شده است. بر اساس این گزارش، هویت این شهروند “علی نصرت زهی” ۱۹ ساله فرزند عبدالباقی، مشغول به تحصیل در حوزه علمیه دارالقرآن سراوان، عنوان شده است. در این گزارش به نقل از یک منبع مطلع آمده است: “با وجود پیگیری خانواده آقای نصرت زهی، به مراجع امنیتی و قضایی تاکنون از سرنوشت این شهروند اطلاعی بدست نیامده است و فقط به آنها گفته‌اند که وی به زاهدان منتقل شده است.”

در این ماه و در ادامه روند ستیز با اهل سنت، حقوق آنان به شرح ذیل نقض گردید:

بهائیان:
ایران، کشوری که در آن بهائیان زیادی زندگی میکنند، آئین بهایی هنوز یک در ایران «فرقه مرتد» تلقی می‌شود. . این مشهور است که بهاییان به دنبال صلح هستند، قدرت سیاسی نمی‌خواهند و تهدید امنیتی ایجاد نمی‌کنند. با این حال رژیم دینی ایران آن‌ها را تحت تعقیب قرار می‌دهد. از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ میلادی تاکنون، بهاییان به طور سامانمند و روشمند از دسترسی به تحصیلات عالی و همچنین حق اشتغال محروم بوده‌اند؛و اگر پیگیر حق از دست رفته خود باشند با اتهامات واهی و زندان و تهدید مواجه می‌گیرند و همواره در معرض دستگیری‌های بدون مجوز قانونی و حبس قرار گرفته‌اند. بهائیان هرگز قادر نبوده‌اند به طور علنی از تعالیم دینی خود پیروی کنند. آنها تقریباً در تمام مراحل زندگی مورد بدرفتاری قرار می‌گیرند.
انتقال دانش و تجربه بشری، جز از طریق آموزش امکان‌پذیر نیست و به همین دلیل حق تحصیل یکی از حقوق بنیادی بشر در مواد ۲۶ و ۲۷ اعلامیه جهانی حقوق بشر، بند ۲ ماده ۱۹ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی و مواد ۱۳ ، ۱۴ و ۱۵ میثاق بین‌المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که همگی بر حق تحصیل بدون هیچ نوع تبعیض از حیث نژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب، عقیده سیاسی و یا هر عقیده دیگر یا اصل و منشأ ملی یا اجتماعی، دارایی، نسب یا هر وضعیت دیگر شناخته‌شده و بر آن تأکید شده و دولت ایران موظف است تمامی امکانات و تسهیلات لازم را برای ایجاد شرایط مناسب جهت بهره‌مندی همه شهروندان از این حق طبیعی فراهم کند و کلیه موانعی را که در اثر شرایط خاص جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در مسیر رسیدن شهروندان به این حق قرار می‌گیرد، مرتفع سازند.
ممانعت از کسب‌وکار بهاییان یکی دیگر از فشارها و آزار و اذیت‌هایی است که بهاییان با آن مواجه هستند، پلیس اداره اماکن که وابسته به نیروی انتظامی است در نقاط مختلف کشور که سرکشی ماهانه به محل کسب شهروندان دارند، در اکثر مواقع محل کسب بهاییان را به دلیل عدم اجازه کسب، پلمپ می‌کنند.
در این فصل :
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، فرید زیرگی مقدم، شهروند بهایی ساکن بیرجند توسط دادگاه انقلاب این شهر به ۶ سال حبس تعزیری محکوم شد.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، فریبا اشتری، شهروند بهایی ساکن یزد توسط دادگاه انقلاب این شهر به ۶ سال حبس تعزیری محکوم شد.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، ۴ شهروند زن بهایی به نامهای «سارا محمدی»، «شیدا عابدی»، «سیمین محمدی» و «مریم مختاری» در زندان بیرجند به ویروس کرونا مبتلا شده و از ابتلای هشتاد زندانی دیگر به این بیماری در این زندان خبر دادند.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز سه‌شنبه ۳ تیرماه ۱۳۹۹، امین ذوالفقاری، شهروند بهایی ساکن یزد امروز سه‌شنبه ۳ تیرماه با تودیع قرار وثیقه از زندان یزد آزاد شد.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، روح الله زیبایی، شهروند بهایی ساکن کرج امروز یکشنبه ۱۵ تیرماه ۱۳۹۹، با دریافت ابلاغیه‌ای از طریق پیامک تلفنی به دادگاه انقلاب کرج احضار شد.در احضاریه ای که برای آقای زیبایی ارسال شده آمده است که «در خصوص شکایت علیه شما در تاریخ ۱۷ تیرماه ۹۹ خود را به شعبه ۲ دادگاه انقلاب کرج معرفی کنید.»شعبه پنجم بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب کرج به ریاست قاضی منتظری پیشتر آقای زیبایی را به اتهامی که اردیبهشت‌ماه امسال در دادگاه انقلاب برای آن محکوم شده بود، بازپرسی کرد.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، «نگین قدمیان»، شهروند بهایی که روز سه‌شنبه ۲۰ خردادماه ۱۳۹۹، از بند نسوان زندان اوین به مرخصی آمده بود، امروز یکشنبه ۱۵ تیرماه طی تماس تلفنی از واحد اجرای احکام دادسرای اوین، از آزادی زودهنگام خود مطلع شد.«نگین قدمیان» در اول خردادماه ۹۰ در یک اقدام هماهنگ به همراه ۳۹ شهروند بهایی در ارتباط با دانشگاه مجازی بهاییان در شهرهای تهران، شیراز، اصفهان، ساری، زاهدان، کرج بازداشت شد.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز چهارشنبه ۱۸ تیرماه ۱۳۹۹، ادیب ولی، دانش آموز ۱۵ ساله بهایی ساکن کرج به دلیل اعتقاد به آیین بهایی با محرومیت از ثبت نام و ادامه تحصیل در مدرسه مواجه شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز پنج‌شنبه ۱۹ تیرماه ۱۳۹۹ مهرداد موسوی، شهروند بهایی، پس از حضور در واحد اجرای احکام دادگاه کیفری شاهین شهر بازداشت و جهت تحمل حبس به زندان دستگرد منتقل شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز یکشنبه ۲۹ تیرماه ۱۳۹۹، با گذشت ۵۰ روز از دستگیری میترا بندی امیرآبادی و هیوا یزدان مهدی آبادی شهروندان بهایی ساکن یزد، این افراد کماکان به صورت بلاتکلیف در بازداشت بسر می‌برند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، دادگاه تجدیدنظر استان فارس طی حکمی هفت شهروند بهایی ساکن شیراز را مجموعا به ۱۹ سال و ۶ ماه حبس تعزیری و یک میلیون تومان جریمه نقدی محکوم کرد. بر اساس این حکم نیلوفر حکیمی به ۵ سال و ۹ ماه حبس، نوید بازماندگان، بهاره قادری، نورا پورمرادیان، سودابه حقیقت، الهه سمیع زاده هر کدام به ۲ سال و ۹ ماه حبس و احسان الله محبوب راه وفا به یک میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، دادگاه تجدیدنظر استان فارس چهار شهروند بهایی ساکن شیراز به نام‌های فرهام ثابت، فرزان معصومی، شهناز ثابت و سهیلا حقیقت را طی حکمی مجموعا به ۸ سال حبس محکوم کرد.

به گزارش خبر گزاری هرانا، روز چهارشنبه 4 مرداد 1399،کیارش معینی شهروند بهائی از ادامه خدمت به عنوان نیروی داوطلب در نیروی آتش نشانی محروم و خلع لباس شد.
به گزارش خبرگزاری هرانا،شعبه 36 دادگاه تجدید نظر استان تهران محکومیت صهبا فرنوش،شهروند بهائی ساکن تهران را عینا تایید کرد، وی از بابت اتهام اداره تشکیلات بهائی به 6 سال حبس تعزیری محکوم شده است.
به گزارش خبرگزاری هرانا؛قرار بازداشت میترا بندی امیرآبادی وهیوا یزدانی مهدی آبادی شهروندان بهائی ساکن یزد طی روزهای اخیر برای یک ماه دیگر تمدید شد.
به گزارش خبرگزاری هرانا، جلسه دادگاه تجدید نظر9 تن از شهروندان بهائی به نام های عطیه صالحی، رحمت الله دیمی، نسرین قدیری،بنفشه مختاری، فرزانه دیمی،آرزو محمدی، عطاالله ملاکی،رویا ملاکی و سعید ملاکی در تاریخ 3 شهریور 99 در شعبه 4 دادگاه تجدید نظر استان خراسان جنوبی برگزار خواهد شد. این شهروندان پیشتر در مرحله بدوی توسط دادگاه انقلاب بیرجند مجموعا به 51 سال و8 ماه حبس تعزیری محکوم شدند.
به گزارش خبرگزاری هرانا،کیانوش سلمان زاده، جمیله پاکرو،پیمان معنوی،پیام شعبانی،پروان معنوی، الهام سلمان زاده،هومن خوشنام،ندا شبانی و سروش آگاهی 9 تن از شهروندان بهائی ساکن کرج توسط دادگاه انقلاب شهریار هر کدام به 1 سال حبس تعزیری محکوم شدند.
به گزارش خبرگزاری هرانا،روز دوشنبه 20 مرداد با اعزام مهرداد موسوی خولنجانی،شهروند بهائی به مرخصی مخالفت شد.
به گزارش خبرگزاری هرانا،عصر شنبه 25 مرداد ماه 1399،لیزا تبیانیان،شهروند بهائی ساکن کرج توسط نیرو های امنیتی بازداشت شد،جهت تحمل حبس به زندان کچویی کرج منتقل شده است.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، فرید زیرگی مقدم، شهروند بهایی ساکن بیرجند در بخش دوم پرونده خود توسط دادگاه کیفری بیرجند به ۱ سال حبس تعزیری محکوم شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، روز یکشنبه ۲ شهریورماه ۱۳۹۹، مژده اقترافی و هوشمند طالبی زن و شوهر بهایی ساکن ویلاشهر اصفهان پس از احضار به یکی از نهادهای امنیتی این شهر بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. ماموران پس از بازداشت به منزل این زن و شوهر بهایی رفته و پس از تفتیش منزل تعدادی از لوازم شخصی ازجمله لپ‌تاپ، تلفن همراه، کتاب‌ها و یک دستگاه پیانوی آکوستیک آنها را ضبط کرده و با خود بردند. از سوی دیگر دو خودروی سواری و کامیونت این خانواده بهایی نیز توسط ماموران توقیف شده است.
به گزارش خبرگزاری هرانا، روز سه‌شنبه ۲۸ مردادماه ۱۳۹۹، اردشیر فناییان، شهروند بهایی با پایان ایام مرخصی به زندان سمنان بازگشت.
به گزارش خبرگزاری هرانا، روز سه‌شنبه ۱۱ شهریورماه ۱۳۹۹، میترا بندی امیرآبادی و هیوا یزدان مهدی آبادی شهروندان بهایی ساکن یزد روز سه‌شنبه ۱۱ شهریورماه با تودیع قرار وثیقه به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی از بازداشتگاه اداره اطلاعات یزد آزاد شدند.
به گزارش خبرگزاری هرانا،شعبه چهارم دادگاه تجدیدنظر استان خراسان جنوبی ۸ تن از شهروندان بهایی به نام‌های عطیه صالحی، نسرین قدیری، بنفشه مختاری، فرزانه دیمی، آرزو محمدی، عطاالله ملاکی، رویا ملاکی و سعید ملاکی را مجموعا به ۱۱ سال و ۳ ماه حبس تعزیری محکوم کرد. رحمت الله دیمی نیز از اتهامات مطروحه تبرئه شد. این شهروندان پیشتر در مرحله بدوی توسط دادگاه انقلاب بیرجند مجموعاً به ۵۱ سال و ۸ ماه حبس تعزیری محکوم شدند.
مهدی حاجتی، فعال مدنی و عضو پیشین شورای شهر شیرازبه دلیل نوشتن توئیتی در حمایت از دو شهروند بهایی برای مدتی بازداشت شده بود. و روز چهارشنبه ۱۹ شهریور در صفحه اینستاگرام خود با انتشار این خبر اعلام کرده است که از سوی شعبه ۱ دادگاه انقلاب شیراز، به ریاست قاضی محمود ساداتی به یک سال زندان و ۲ سال تبعید به بیرجند به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» محکوم شده است .
به گزارش خبرگزاری هرانا،روز چهارشنبه ۱۹ شهریورماه ۱۳۹۹، مهرداد موسوی خولنجانی، شهروند بهایی با تودیع قرار از زندان دستگرد اصفهان به مرخصی اعزام شد.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، کیانا رضوانی و کیمیا مصطفوی دو شهروند بهایی ساکن کرمان طی هفته گذشته آزاد شدند.آزادی این شهروندان که دوران محکومیت ۶ ماهه خود را با پابند الکترونیکی را سپری می‌کردند پس از تحمل بیش از ۲ ماه تحمل پابند الکترونیکی به صورت زودهنگام صورت گرفته است.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، دادگاه تجدیدنظر خراسان جنوبی فرید زیرگی مقدم، شهروند بهایی را محکوم کرد. بر اساس این حکم که توسط شعبه ۴ دادگاه تجدیدنظر استان خراسان جنوبی به ریاست قاضی ابراهیم رمضانی و مستشاری حمید عرب زاده صادر و طی روزهای اخیر به وی ابلاغ شده است، آقای زیرگی مقدم از اتهام تبلیغ علیه نظام تبرئه و به اتهام عضویت در تشکیلات غیرقانونی بهایی به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده است.

در این ماه و در ادامه روند ستیز با بهائیان و حقوق آنان به شرح ذیل نقض گردید:

مسیحیان:

جمهوری اسلامی کمر به نابودی مسیحیت بسته است، واقعیتی است تلخ در مورد جفا بر مسیحیان ایران؛ مسیحیانی که به خاطر دگراندیشی و تغییر دین از سوی حکومت مذهبی جمهوری اسلامی مورد اتهام و محکومیت قرار می‌گیرند. جفا بر مسیحیان در کشورهای اسلامی رو به رشد است و روزانه مسیحیان بسیاری مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند. در جمهوری اسلامی ایران نیز، تعداد بی‌شماری از مسیحیان به خاطر تغییر دین و فعالیت‌های مذهبی‌شان زندانی‌شده، مورد اتهام و محکومیت قرار می‌گیرند. در حال حاضر بر اساس گزارش سازمان‌های مدافع حقوق مسیحیان در ایران گفته می‌شود تعداد زیادی از مسیحیان شناخته‌شده تنها به جرم‌هایی نظیر اقدامات بشارتی و یا آموزش و پخش انجیل در زندان به سر می‌برند و یا دیگر شهروندان مسیحی با عناوین جاسوسی محکوم می‌شوند و بسیاری از نوکیشان مسیحی تحت جفا قرارگرفته و با ضربات شلاق به جرم روزه‌خواری و شرب خمر در مراسم عشاء ربانی یا شکنجه و آزار در سلول خود در زندان‌های ایران مواجه شده و بعضاً حتی تحدید به مرگ شده‌اند. فشار دستگاه‌های امنیتی و قضایی بر کلیساها همچنان ادامه دارد و در ادامه سلسله محدودیت‌های اعمال‌شده از سوی مسئولان امنیتی، کلیساهای تبشیری رسمی، کلیسای جماعت ربانی مرکز در تهران، کلیسای پروتستان عمانوئیل، کلیسای انجیلی پطرس واقع در تهران و … یا به اجبار تن به همکاری با نهادهای امنیتی و تن دادن به خواسته‌های آنان مبنی بر افشای فهرست اعضای این کلیساها به همراه سایر مشخصات ایشان من‌جمله شماره ملی، بستن درهای خود را به روی ایمان داران و نوکیشان مسیحی فارسی‌زبان و عدم برگزاری مراسم به زبان فارسی داده‌اند و یا به کل تعطیل، رهبران آنان جمهوری مانند روبرت آسریان دستگیر و با احکام غیرمنصفانه و بلندمدت مواجه شده‌اند. حتی کلیساها از پذیرش فارسی زبانان خودداری میکنند و باید مراسم خود را به زبان غیر از فارسی برگزار نمایند . صدور احکام حبس برای مسیحیان ایران همچنان ادامه دارد؛ با اینکه در قانون اساسی ایران آزادی دینی مسیحیان، کلیمیان و زرتشتیان به رسمیت شناخته‌شده ولی عملکرد حکومت در برابر تبلیغات دینی و اجرای مناسک مذهبی آنان تاکنون نشان داده است که اصول مندرج در قانون اساسی در مورد آزادی دین و مذهب و عدم تفتیش عقاید، تنها سرپوشی برای نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران بوده است. در قانون اساسی ایران مذهب شیعه جعفری تنها مذهب رسمی ایران بوده و ارگان‌های مذهبی و امنیتی حکومت ایران تبلیغ اصول و مبانی این ادیان و مذاهب را تهدیدی برای ایدئولوژی غالب حکومتی قلمداد می‌کنند و این مسئله یکی از عمده دلایلی است که حاکمیت به واسطه‌ی آن، پیروان و مبلغین مسیحیت را سرکوب و با بستن کلیسای آنان، راه را برای تبلیغات دینی این دسته از پیروان ادیان در ایران را سد می‌کند.

در این فصل :
روز یکشنبه ۱ تیرماه، هفت نوکیش مسیحی به نام های حبیب حیدری، سام خسروی، مریم فلاحی، ساسان خسروی، مرجان فلاحی، پوریا پیما و فاطمه طالبی توسط دادگاه انقلاب بوشهر به حبس، جزای نقدی، تبعید، محرومیت از کار و حقوق اجتماعی محکوم شدند. به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ماده ۱۸، روز یکشنبه ۱ تیرماه ۱۳۹۹، دادگاه انقلاب بوشهر هفت نوکیش مسیحی را به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به حبس، جزای نقدی، تبعید، محرومیت از کار و حقوق اجتماعی محکوم کرده‌است.
نیروهای امنیتی، بین عصر سه شنبه و صبح چهارشنبه، ۱۰ و ۱۱ تیر ماه، در یافت آباد تهران و کرج، دست به حمله و تفتیش منازل شهروندان مسیحی زده، عده ای از آنها را مورد ضرب و شتم قرار داده و دستکم ۹ نفر را بازداشت کردند. سه نوکیش مسیحی نیز روز چهارشنبه در ملایر بازداشت شدند. به گزارش هرانا به نقل از ماده ۱۸، ساعت هشت شب سه شنبه، ده مامور امنیتی که دو مامور زن نیز بین آنها حضور داشت، به یک جلسه عبادتی در یافت آباد تهران یورش بردند. در این جلسه، ۳۰ نفر حضور داشتند و ماموران امنیتی زنان و مردان را از هم جدا کرده و مورد بازجویی قرار دادند.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از محبت نیوز، روز سه شنبه ۱۰ تیرماه ۱۳۹۹، یک نوکیش مسیحی در منزل شخصی خود در منطقه آریا شهر تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
در این گزارش هویت این شهروند “ملیحه نظری ۴۶ ساله” عنوان شده است. ماموران هنگام مراجعه، پس تفتیش منزل برخی وسایل شخصی از جمله کامپیوتر، تلفن همراه، تعدادی کتاب و لوازم شخصی خانم نظری را نیز با خود بردند و به خانواده‌اش گفته شد که برای پیگیری به زندان اوین مراجعه کنند.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ماده ۱۸، روز یکشنبه ۱۵ تیرماه، اسماعیل مغربی نژاد، نوکیش مسیحی مطلع شده است که در شعبه ۱۷ دادگاه تجدید نظر استان فارس به ریاست قاضی جمشید کشکولی از اتهام “توهین به مقدسات” تبرئه شده است.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، «سمیه (سونیا) صادق» نوکیش مسیحی ساکن تهران روز پنجشنبه ۱۹ تیرماه ۱۳۹۹، پس از ۹ روز بازداشت در بازداشتگاه زندان اوین، از سوی شعبه ۳ دادسرای انقلاب شهید مقدسی، با سپردن وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی آزاد شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از محبت نیوز، روز چهارشنبه ۱۱ تیرماه ۱۳۹۹، معصومه قاسمی، مادر سمیه (سونیا) صادق، نوکیش مسیحی بازداشت و به بازداشتگاه زندان اوین منتقل شد.

دادگاه برای آزادی موقت ژوزف شهبازیان، عضو سابق کلیسای جماعت ربانی تهران و رهبر کلیسای خانگی،که سه هفته پیش،در دهم تیر ماه،یورش ماموران امنیتی به یک جلسه عبادتی مسیحیان دریافت آباد تهران بازداشت شد،سه میلیارد تومان وثیقه تعیین کرده است.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از محبت نیوز،روز چهارشنبه 1 مرداد 1399،ملیحه نظری نوکیش مسیحی ساکن تهران با گذشت بیش از 20 روز از زمان بازداشت،در پی ناتوانی در تامین مبلغ بالای وثیقه تعیین شده،از زندان اوین به زندان قرچک ورامین منتقل شد.
به گزارش خبرگزاری هرانا،رامین حسن پور،هادی رحیمی،کاترین سجاد پور و سکینه بهجتی چهار نوکیش مسیحی اهل شهرستان رشت مجموعا به تحمل 13 سال حبس تعزیری محکوم شدند.
آزمایش تشخیص کرونا محمد علی(یاسر) مسیب زاده، شهروند مسیحی زندانی،یکشنبه 19 مرداد ماه، مثبت اعلام شده است. و زندانیان عقیدتی مسیحی دیگر به نام های یوسف ندر خانی،زمان صاحب فدایی،محمد رضا(یوهان) امیدی و ناصر نورد گل تپه علائم بیماری کرونا را نشان می دهند ولی هنوز آزمایشی از آنها گرفته نشده است و تنها کمک پزشکی که دریافت کرده اند تعدادی مسکن بوده است.
مسئول نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی در اصفهان با پرورش خوک توسط شهروندان ارمنی در این شهرستان مخالفت می‌کند. یکی از شهروندان ارمنی می گوید که چند سالی می‌شود برای گرفتن مجوز پرورش خوک در اصفهان جهت صادرات و مصرف غیرمسلمان‌ها تلاش می‌کند اما مسئولین جهاد کشاورزی این کار را مشروط به صدور مجوز توسط نماینده ولی فقیه در این سازمان می دانند.
به گزارش خبرگزلری هرانا،به نقل از ماده 18، رای صادره علیه ویکتور بت تمرز و همسر وی شامیرام عیسوی،شهروندان مسیحی،توسط دادگاه تجدید نظر عینا تایید شد. این زوج مسیحی پیشتر در سال ۹۶ مجموعا به ۱۵ سال حبس محکوم شده بودند. وکیل آقای بت ‌تمرز در تاریخ ۲۹ تیرماه سال جاری، طی یک تماس تلفنی به موکلش از رد درخواست فرجام خواهی آنها خبر داده بود.
محمد رضا( یوهان) امیدی،نوکیش مسیحی، پس از تحمل دو سال و یک ماه حبس، روز سه شنبه 28 مرداد ماه،از زندان اوین آزاد شد.
حکم صادره علیه هادی عسگری، کاویان فلاح محمدی و امین افشار نادری نوکیشان مسیحی در دادگاه تجدید نظر استان تهران عینا تایید شد. پیشتر هادی عسگری و کاویان فلاح محمدی هر کدام به ۱۰ سال زندان، و امین افشار نادری به ۱۵ سال زندان محکوم شده بود.
برپایە گزارش رسیدە بە سازمان حقوق بشری هەنگاو، طی روزهای گذشتە، نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران در سردشت یک نوکیش مسیحی با هویت ”شیرکو سیاوشی“ ٣٧ سالە را بازداشت و بە مکان نامعلومی منتقل کردەاند. از سوی دیگر یک نوکیش مسیحی دیگر در استان فارس بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شده است. هویت این شهروند “مهدی ابراهیم زاده، فرزند ابراهیم، متولد ۱۳۶۲، اهل شهرستان سردشت” احراز شده است. تا لحظه تنظیم این گزارش از اتهامات مطروحه و محل نگهداری این شهروندان اطلاع دقیقی در دست نیست.
دادگاه برای آزادی موقت ژوزف شهبازیان، عضو سابق کلیسای جماعت ربانی تهران و رهبر کلیسای خانگی،که سه هفته پیش،در دهم تیر ماه،یورش ماموران امنیتی به یک جلسه عبادتی مسیحیان دریافت آباد تهران بازداشت شد،دو میلیارد تومان وثیقه تعیین کرده است.
حکم صادره علیه هادی عسگری، کاویان فلاح محمدی و امین افشار نادری نوکیشان مسیحی در دادگاه تجدید نظر استان تهران عینا تایید شد. پیشتر هادی عسگری و کاویان فلاح محمدی هر کدام به ۱۰ سال زندان، و امین افشار نادری به ۱۵ سال زندان محکوم شده بود.
محمد رضا( یوهان) امیدی،نوکیش مسیحی، پس از تحمل دو سال و یک ماه حبس، روز سه شنبه 28 مرداد ماه،از زندان اوین آزاد شده بود ، روز دوشنبه، ۲۴ شهریور ماه، برای اجرای دو سال حکم تبعید راهی استان بوشهر شد. تبعیدگاه این شهروند مسیحی، شهر برازجان در شهرستان دشتستان واقع در استان بوشهر و در ۶۵ کیلومتری بندر بوشهر است.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، ملیحه نظری، نوکیش مسیحی حدود سه هفته پیش با تودیع قرار از زندان قرچک ورامین آزاد شد.

در این ماه و در ادامه روند ستیز با مسیحیان و حقوق آنان به شرح ذیل نقض گردید:

دراویش:
دراویش گنابادی و نعمت اللهی با جمعیتی بالا در ایران با موارد گسترده ای از نقض حقوق شهروندی دست و پنجه نرم می کنند. در بهمن و اسفند ۱۳۹۶, در خیابان گلستان واقع در محله پاسداران تهران, درگیری و زد و خورد دراویش گنابادی با نیروهای امنیتی به شکل بسیار گسترده ای رقم خورد. در تنش‌هایی که میان پلیس ایران و شماری از دراویش گنابادی ایجاد شد نهایتاً به کشته شدن ۳ مأمور پلیس و ۲ عضو بسیج و بازداشت حدود ۳۰۰ درویش در اول اسفند منجر شد. این تنش‌های زمانی آغاز شد که دراویش نعمت‌اللهی گنابادی در اعتراض به ایجاد محدودیت علیه رهبر یا قطب خود، نورعلی تابنده ملقب به مجذوب علی شاه، در منطقه پاسداران در شمال تهران تجمع کرده بودند. با گسترش این درگیری جامعه‌ی دراویش طریقت نعمت‌اللهی گنابادی شاهد موج تازه‌ای از سرکوب، آزار و اذیت هم‌ کیشان خود بودند. در این نوع از برخوردهای امنیتی و سرکوب گرایانه بر ضد دراویش طریقت نعمت اللهی گنابادی رقم خورد و دامنه این اتفاقات به حدی گسترش پیدا کرد که نیروهای امنیتی اقدام به محاصره گلستان هفتم واقع در خیابان پاسداران تهران کردند و می‌خواستند قطب دراویش گنابادی یعنی آقای نورعلی تابنده را به جرم اقدام علیه امنیت ملی دستگیر کنند که با دراویش با خط قرمز خواندن بازداشت دکتر تابنده ” یک پیرمرد نحیف ۹۰ ساله” مقاومت و درگیری دراویش با نیروهای امنیتی انجامید و دراویش به شدت ایستادگی جانانه ای در مقابل نیروهای امنیتی نمودند . امیرعلی محمدی لباف از دراویش گنابادی صبح روز یکشنبه ۲۹ بهمن ماه ۱۳۹۷, در کلانتری ۱۰۶ نامجو احضار و بازجوئی و مور تفتیش عقیده قرار گرفته و به شدت ضرب و شتم می‌شود. گفتنی است چند تن از دراویش با اطلاع از بازداشت وی، فوراً به این کلانتری مراجعه کردند که این امر منجر به آزادی آقای لباف و بازداشت نعمت‌الله ریاحی دیگر درویش گنابادی می‌شود. آقای نعمت‌الله ریاحی عصر همان روز به صورت پنهانی از کلانتری ۱۰۶ به دادسرای ناحیه هفت منتقل و از آنجا به مأمورین امنیتی تحویل داده شده است . این اتفاقات و جو ملتهب ادامه پیدا کرد تا عصر روز ۲۹ بهمن که این درگیریها شکل تازه ای به خود گرفت و قضیه از آنجا شکل گرفت که جمعی از دراویش با تجمع در مقابل کلانتری ۱۰۶ نامجو خواستار آزادی نعمت الله ریاحی بودند که این تجمع مسالمت آمیز آنها با هجوم نیروهای یگان ویژه ناجا به کشتار ۳ مامور پلیس و دو بسیجی و ضرب و شتم شدید بسیاری از دراویش و کشته شدن ۵ تن از دراویش و تخریب منازل شهروندان و اتومبیلهای آنها و بازداشت بیش از ۳۰۰ تن از دراویش منجر گردید.
در این فصل :
برپایە گزارش رسیدە بە سازمان حقوق بشری هەنگاو، عصر روز پنجشنبە ١٩ تیر ٩٩ (٩ ژوئیە ٢٠٢٠)، صدها نفر از پیروان طریقت قادریە برای شرکت در مراسم خاکسپاری شیخ محمد کسنزانی رهبر طریقت قادری عازم سلیمانیە بودند کە از سوی نیروهای هنگ مرزی مورد حملە قرار گرفتە و دست کم ٦ درویش زخمی شدەاند.

به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، «مصطفی دانشجو»، وکیل دادگستری در توییتر از آزادی «رضا سیگارچی»، درویش گنابادی که در جریان اتفاقات موسوم به گلستان هفتم خیابان پاسداران، بازداشت شده بود خبر داد.

به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، بهنام محجوبی، درویش زندانی به دنبال عدم دریافت داروهای درمانی خود و عدم رعایت قانون تفکیک جرائم در زندان و انتقال او به بند ۸ زندان اوین، امروز جمعه ۱۰ مردادماه ۹۹ دست به اعتصاب غذا زد. بهنام محجوبی درویش گنابادی محبوس در زندان اوین، که روز جمعه ۱۰ مردادماه در اعتراض به عدم رعایت اصل تفکیک جرایم و تحویل ندادن داروهای خود اعتصاب غذا کرده بود، چند روز قبل توسط چندین زندانی مورد ضرب و شتم قرار گرفته و تهدید به قتل شده است.

همچنین «بهنام موسیوند»، دیگر درویش گنابادی محبوس در زندان اوین نیز در روزهای اخیر به دنبال مشاجره لفظی با «حیدرپور»، مسئول بند ۴ این زندان، به بند ۸ زندان اوین منتقل شده و در اعتراض به تحویل ندادن عمدی داروهای «بهنام محجوبی» و وخامت حال وی، توسط دو تن از زندانیان جرائم عمومی در بند ۸ زندان اوین مورد ضرب و شتم قرار گرفته بود.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، بهنام محجوبی درویش زندانی است که از ۳۱ خردادماه امسال در زندان دوران محکومیت خود را سپری می‌کند. او تاکنون طی دوماه گذشته حتی یکبار نیز موفق به دیدار با همسر و خانواده اش نشده است.
در این ماه و در ادامه روند ستیز با دراویش و حقوق آنان به شرح ذیل نقض گردید:

زرتشتیان :

در این فصل :
موبد آرش کسروی سال گذشته برای آیین درگذشت پدر خود شادروان داریوش کسروی از کالیفرنیا به ایران-کرمان سفر کرده بود و برای رسیدگی به کارهای انحصار وراثت در کرمان سکونت گرفت. چندی پیش موبد کسروی به همراه دو تن از دوستانش ناپدید می‌شوند. پس از جست‌وجو از خانه‌‌‌ی مسکونی اثری از وی پیدا نمی‌شود. بستگان، پلیس آگاهی کرمان را در جریان رخداد گم شدن موبد و دو تن از همراهانش می‌گذارند. پس از 3 روز پیکر بی‌جان آنان در شهر ماهان پیدا می‌شود. بنا به گفته شاهدان، پلیس آگاهی قتل را تایید کرده، هویت قاتل یا قاتلان و انگیزه‌ی قتل نامشخص است.

روند ستیز با زرتشتیان در این ماه نیز ادامه داشت به گونه ای که حقوق شهروندان زرتشتی در موارد ذیل نقض گردید.

عرفان حلقه :

در این فصل :
روز یکشنبه ۵ مردادماه، «امیرحسین میرخلیلی» از هواداران عرفان حلقه در بند ۸ این زندان توسط یک زندانی عادی مورد ضرب و شتم قرار گرفته و سپس تهدید به مرگ شده بود.

روند ستیز با پیروان عرفان حلقه در این ماه نیز ادامه داشت به گونه ای که حقوق شهروندان پیروان عرفان حلقه در موارد ذیل نقض گردید.

یهودیان:

در این فصل :
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، ماشاالله پسرکهن، شهروند یهودی محبوس در زندان تهران بزرگ با وجود بیماری قلبی و علیرغم پیگیری‌های متوالی از امکان مرخصی و درمان محروم است.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز جمعه ۱۴ شهریورماه ۱۳۹۹، ماشاالله پسرکهن، شهروند یهودی سالخورده از زندان تهران بزرگ به مرخصی اعزام شد.

روند ستیز با یهودیان در این ماه نیز ادامه داشت به گونه ای که حقوق شهروندان یهودی در موارد ذیل نقض گردید.

پیروان سایر ادیان :

حاکمیت کنونی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروه‌های مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آن‌ها ممکن است وفاداری به‌نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیت‌های مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار داده‌اند.
بازداشت‌ها و خشونت‌های هدفمند ارگان‌های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. در ایران دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم می‌شوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحت‌فشارهای بیشتری قرار دارند، آن‌ها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هم‌اکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره می‌کردند، در زندان‌های اوین و رجایی شهر به سر می‌برند و ده‌ها تن از پیروان آن نیز در زندان‌های کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبس‌های طولانی شده‌اند.
در این فصل :
مسعود مهدوی امام جمعه شهر ” الوند ” قزوین طی سخنانی پیروان آیین یارسان ” یاری ” را نجس خواند و « علی قدمی » یوی از پیروان یارسان و عضو شورای شهر الوند خطاب به این سخنان گفت؛ هر کس پیروان یاری را نجس بخواند، خود او نجس است. بر اساس گزارش: پس از جوابیه این عضو جامعه یارسان امام جمعه شکایتی طرح کرده و از سوی دستگاه قضایی حکومت جمهوری اسلامی ایران آقای علی قدمی به ۴۰ ضربه شلاق محکوم شد.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، سلمان فاطمی، از هواداران جریان یمانی از حضور در دادسرا خودداری کرده است.آقای فاطمی پیشتر طی ابلاغیه ای که در تاریخ ۲۶ خردادماه ۹۹ صادر شده است، به شعبه ۳ دادیاری دادسرای ویژه روحانیت اصفهان احضار شد.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، شب سه شنبه ۱۰ تیرماه ۱۳۹۹، رضا رمضانی توسط نیروهای اطلاعات سپاه، در منزل شخصی خود در شهرستان اسلام آباد غرب بازداشت شد.

روز پنج‌شنبه بیست و سوم مردادماه، یک شهروند کُرد به نام “اسماعیل علی‌پروری” اهل بوکان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است. نیروهای امنیتی بدون ارائه حکم قضایی این شهروند را بازداشت کرده و سپس او را جهت بازجویی به بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه منتقل کرده‌اند. این شهروند کُرد به اتهام “فعالیت‌های مذهبی” توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است.
برپایە گزارش رسیدە بە سازمان حقوق بشری هەنگاو، از اواسط مرداد ماه تاکنون دستکم ٢٦ فعال مذهبی کُرد در شهر بوکان از سوی نهادهای امنیتی بازداشت و بە مکان نامعلومی منتقل شدەاند. یکی از فعالین مذهبی بازداشت ٢٦ فعال مذهبی را در بوکان برای هەنگاو تایید کردە است، اما تاکنون هویت چهار نفر از این بازداشت شدگان برای هەنگاو احراز شدە است.

در این ماه و در ادامه روند ستیز با پیروان سایر ادیان و حقوق آنان به شرح ذیل نقض گردید:

  برای آگاهی بیشتر:   

آمار فوق از گزارشات رسانه های داخلی و خارجی مورد تائید دولت جمهوری اسلامی ایران جمع آوری شده و عملا نمی تواند بیش از ۳۰ در صد واقعیت های جامعه باشد. این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان که از رسانه های داخلی و خارجی مانند ایسنا؛ هرانا ؛ ایرنا ؛ایلنا، هنر آنلاین؛ باشگاه خبرنگاران جوان؛ خبرگزاری فارس، کیهان، همشهری آنلاین، مهرنیوز جمع آوری گردیده است. اعضائیکه درگردآوری اخبار نقض حقوق پیروان ادیان تابستان 1399 همکاری نموده اند عبارتند از: سید شایان حسینی برزی ، رضا عباسی زمان آبادی ،سام جباری کرمانی ، عباس رضایی سالاروند .