مولوی فضل الرحمن کوهی امام جمعه پشامگ سیستان و بلوچستان از تاریخ ۷آذر ۹۸ دربازداشت و بلاتکلیفی بسر می برد، خانواده و نزدیکان او بخصوص مردم پشامگ در نگرانی از وضعیت وی بسر میبرند.
به گزارش کانون حقوق بشری نه به زندان – نه به اعدام، ۳۰شهریور۹۹، روحانی اهل سنت، مولوی فضل الرحمن کوهی امام جمعه پشامگ شهرستان سرباز در سیستان و بلوچستان در تاریخ ۷آذر۹۹ توسط دادگاه ویژه روحانیت در مشهد احضار و پس از حضور، بازداشت شد و از همان زمان در بلاتکلیفی در زندان مشهد بسر میبرد.
مولانا کوهی همواره در برابر سیاستهای حکومت بخصوص کشتار مردم سیستان و بلوچستان به اعتراض و مخالفت برخاسته و از مردم سیستان و بلوچستان دفاع کرده است، وی همچنین از اعتراضات آبان ۹۸ حمایت کرده و گفته بود: «مردم برای گرانی سوخت به خیابان آمده اند و اعتراضشان بر حق است، چرا آنها را کشتید؟»
وی در مورد خونهایی که در آبان ۹۸ به ناحق بر زمین ریخته شد گفته بود: «خونهای ریخته شده معترضان مانند طوفان ظالمان را فرا خواهد گرفت».
این روحانی آزاده پیشتر نیز یکبار در سال ۹۶ بازداشت شد و مورد تهدید و پرونده سازی قرار گرفت، اما بدلیل اعتراضات مردمی، حکومت مجبور شد او را آزاد کند.
مولانا همواره دنبال آزادی برای مردم سیستان و بلوچستان بوده و با سیاستهای ضدمردمی حکومت مخالفت کرده است.
مولوی فضل الرحمن کوهی در فرازی دیگر از سخنانش گفته بود: « سپاه پاسداران با افتخار می گوید ما مردم معترض را سرکوب کرده ایم! اما گفتن این حرف افتخار نیست»!
در حال حاضر به او گفته شده که جانت دست خودت است! اگر با ما همکاری کنی و از مواضعت کوتاه بیایی آزاد میشوی! سپاه پاسداران از او میخواهد که از امامت کناره گیری کند اما او به این خواسته ها دست رد زده است.
این روحانی مردمی همچنین مخالف مشارکت ایران در جنگهای منطقه ای و سیاستهای دولت در سالهای اخیر و همچنین مخالف سرسخت شرکت مردم ایران در جنگ سوریه بوده و به مردم بلوچستان تاکید داشته که برای شرکت در جنگ سوریه نروند.
بسیاری از مردم سیستان و بلوچستان بخاطر نجات این حامی بزرگ خود دست به اعتراض زدند که با شدیدترین رفتار از طرف نیروهای امنیتی مواجه شد و حتی چند نفر نیز در این درگیری ها مجروح شدند. گفته میشود که ۲ نفر جانشان را از دست داده اند.
پس از گذشت یک سال از بازداشت مولوی فضل الرحمن کوهی او همچنان در بلاتکلیفی بسر میبرد. در طی یک سال بازداشت او فقط یک بار اجازه ملاقات و یکبار تماس با خانواده اش داشته است. دوبار خانواده اش برای ملاقات با او از سیستان و بلوچستان تا مشهد رفته اند اما آنها را با قساوت و بی رحمی برگردانده اند و به آنها اجازه ملاقات داده نشده است.
اکنون جان این روحانی اهل سنت در خطر است و مردم و جوانان سیستان و بلوچستان نگران جان این حامی و پشتیبان خود هستند.
کانون حقوق بشری نه به زندان – نه به اعدام این بازداشت خودسرانه را محکوم میکند. بازداشت خودسرانه افراد و عدم تفهیم اتهام فرد در زمان بازداشت و عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اصول بین المللی حقوق بشر بخصوص ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز مورد تاکید قرار گرفته است.
سرکوب شهروندان اهل سنت در ایران و بیان اتهامات امنیتی بر علیه این دسته از شهروندان از جمله موارد ناقض حقوق بشر و در راستای سرکوب آزادی بیان و عقیده در ایران است و در ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر بر آن تاکید شده است.