حقوق بشر در ایران – طی روزهای گذشته, دراویش گنابادی محبوس در زندان تهران بزرگ در اعتراض به اعمال محدودیت و فشارهای امنیتی از سوی دستگاه قضائی و امنیتی بر “نورعلی تابنده” دست به اعتصاب غذا اعتراضی زدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران, روز سه شنبه ۱۴ آبان ماه ۱۳۹۸, جملگی ۷۲ نفر درویش گنابادی محبوس در بندهای زندان تهران بزرگ که در جریان حادثه گلستان هفتم بازداشت و به تحمل حبس محکوم شدند و در حال سپری کردن دوران محکومیت حبس خود می باشند در اعتراض به اعمال محدودیتهای امنیتی بر “نورعلی تابنده”, قطب دراویش گنابادی در اعتصاب غذا بسر می برند و امروز سومین روز از اعتصاب غذای اعتراضی خود را پشت سر گذاشتند. این دراویش معترض هدف خود از اعتصاب غذا را رساندن پیام به “نورعلی تابنده” برای خوردن غذا و دارو عنوان کردند.
براساس این گزارش, با توجه به فایلهای صوتی منتشره از سوی “کسری نوری” یکی از دراویش گنابادی محبوس در زندان تهران بزرگ اعلام کرده که از تاریخ ۱۲ آبان ماه ۱۳۹۸, با توجه به خبری که از وضعیت “نورعلی تابنده” دریافت کردند به آنها گفته شد که “قطب دراویش” به دلیل اعمال محدودیتهای امنیتی بر دروایش گنابادی از قبیل؛ زندانی بودن دراویش, اعمال ممانعت و محدودیت در برگزاری مجالس درویشی, اعمال کنترل گسترده بر نورعلی تابنده, ممانعت از دیدار وی با دوستان و سایر دراویش که به دیدار وی می روند, اخیرا هم بنا بر شنیده ها این احتمال قوت گرفته که در صدد هستند عنوان “قطب دراویش” را از وی سلب کنند و این وضعیت را به مدت ۲ سال است تحمل می کند و در سایه این همه فشارهای امنیتی و کنترل و سرکوب گسترده بر دراویش گنابادی از خوردن غذا و داروهای خود سر باز زده است.
این فعال حقوق دراویش و زندانی عقیدتی محبوس در زندان تهران بزرگ در ادامه همچنین گفت؛ از روزی که دراویش گنابادی که شامل ۷۲ درویش گنابادی محبوس در زندان تهران بزرگ و حتی آنهایی که خارج از زندان هستند با هدف حمایت از نورعلی تابنده و درخواست از وی برای پایان دادن به اعتصاب غذای اعتراضی خود در اعتصاب غذا به سر می برند.
“کسری نوری” همچنین گفت؛ هدف از این اعتصاب غذا میان برداشتن محدودیت بر دراویش گنابادی و همچنین داشتن آزادی فردی و اجتماعی برای سایر دراویش گنابادی که از آنها دریغ شده محترم شمرده شود و به سرکوب گسترده دراویش و اعمال محرومیت بر “نورعلی تابنده” پایان داده شود.
همچنین “علیرضا روشن”, شاعر و از فعالان حقوق دراویش با انتشار ۱ فایل صوتی با اعلام نگرانی گسترده از وضعیت دراویش و جدا کردن “نورعلی تابنده” از سایر دراویش و اینکه ارگانهای امنیتی در تلاش برای اعمال فشار بر قطب دراویش گنابادی هستند و مانع دیدارهای وی با مراجعان به منزلش می شوند لذا “نورعلی تابنده” در سایه این همه اعمال فشارهای امنیتی از خوردن غذا و داروهای خود امتناع کرده است.
این فعال حقوق دراویش گنابادی همچنین گفت؛ سفر اخیر “نورعلی تابنده به شهرستان بیدخت گویای حقیقت ماجرا است که از رفتن دراویش به شهرستان بی دخت ممانعت بعمل آمده بود و مانع دیدار آنها با “نورعلی تابنده” شدند و پس از بازگشت نورعلی تابنده به تهران همچنان ارگانهای امنیتی مانع ملاقات دراویش با “نورعلی تابنده” شدند. در زمانی که دراویش برای ملاقات با نورعلی تابنده “قطب دراویش گنابادی” به دراویش گفته می شود شما نمی توانید با وی ملاقات داشته باشید و وقتی دراویش جویای چرائی عدم ملاقات “نورعلی تابنده با آنها می شوند به آنها گفته شده بود که “قطب دراویش” دارای کسالت هستند و پس پیگیریهای مستمر دراویش مشخص شد که “نورعلی تابنده ۳ روز است که غذا نخورده و داروهای خود را استفاده نکرده است.
علیرضا روش در ادامه گفت؛ رفت و آمدها به محل گردهمایی دراویش (حسینیه امیرسلیمانی) و منزل نورعلی تابنده جهت انجام ملاقاتهای منظم هفتگی شدیدا محدود شده است. آنها همچنین نگران سلامتی رهبر دینی خود هستند.
لازم به یادآوری است، از نیمهشب ۱۴ بهمنماه سال ۱۳۹۶ حضور پر تعداد نیرو های امنیتی و انتظامی در اطراف منزل دکتر نور علی تابنده با واکنش منفی سایر دراویش مواجه شد، دراویش گنابادی در حمایت از قطب خود تجمعاتی اطراف منزل دکتر تابنده تشکیل دادند، این تجمعات با دخالت نیروهای انتظامی و لباس شخصی به خشونت کشیده شد و صدها تن زخمی و بازداشت شدند؛ این در حالی بود که پیش تر در شامگاه چهارشنبه ۴ بهمنماه ۱۳۹۶ نیز ماموران امنیتی در اقدامی مشابه در همین مکان حضور یافتند که موجی از نگرانیها در میان دراویش را رقم زده بود.
فشارها به دراویش در نظام جمهوری اسلامی عمدتا از شهر قم آغاز شد. قم مذهبی ترین شهر ایران است و با توجه به نزاع تاریخی صوفیه و اهل شریعت، فشار بر دراویش در این شهر سابقه طولانی دارد و به سالهای قبل از انقلاب میرسد؛ اما در سالهای اول دهه هشتاد خورشیدی با انتشار شماری از کتابهای ضد صوفی در قم که این سلسله را به ضد شیعی بودن متهم میکردند، رفته رفته جو سنگینتری علیه آنها شکل گرفت. تنش در مناسبات حکومت با دراویش نعمتاللهی با تخریب برخی از مکانهای مذهبیشان و مخالفت حکومت با گردهمایی آنها به خصوص در قم وارد مرحله ای شد که یک دهه بعد در تهران به درگیری فیزیکی و خونریزی انجامید.
در سالهای گذشته اخبار و گزارشهای پرشماری از احضار، تهدید، بازداشت و در نهایت محاکمه و صدور احکام سنگین برای دراویش – به ویژه دراویش سلسله گنابادی- منتشر شده است.
سازمان عفو بین الملل, در تاریخ ۴ خردادماه ۱۳۹۷, با صدور بیانیه ای ضمن ابراز نگرانی نسبت به وضعیت زنان دراویش، از جمهوری اسلامی ایران خواسته بود آنها را بیقید و شرط آزاد کند.