تحصیل روی لبه تیغ
شهروندان بهائی بعد از انقلاب 57 از تحصیلات عالی محروم شدند، در حالی که طبق اصل 30 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران(دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سر حد خودکفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد).بهائیان اما براساس بند سوم مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، مصوب اسفند ماه 1369،ازتحصیل دردانشگاهها محروم هستند. براساس این بند دانشجویان بهایی “در دانشگاهها چه در ورود و چه در حین تحصیل چنانچه احراز شد بهاییاند ازدانشگاه محروم میشوند.جوانان بهایی محروم از تحصیل در ایران یا راهی خارج از کشور میشوند و یا در موسسه علمی آزاد بهاییان درس میخوانند، موسسهای که به دلیل برخوردهای امنیتی، محدودیتهای فراوانی دارد.
در واپسين سال دولت محمد خاتمی، با حذف سوال مذهب از فرم ثبت نام آزمون سراسری، امکان شرکت بهائیان در آزمونهای ورود به دانشگاهها فراهم آمد. اما آن گونه که بهاییها و مسئولان دفتر جامعه بينالمللی بهاییان در سازمان ملل میگويند کسانی که بهایی بودنشان بر مسئولان دانشگاهها معلوم شده از تحصيل محروم شدهاند.
امسال تعداد زیادی از شهروندان بهائی شرکت کننده در کنکور سراسری به اشکال مختلفی از جمله با “پیغام نقص در پرونده” مواجه شده و نهایتا از ادامه تحصیل محروم شدهاند تا کنون نام بیش از چهل نفر ازین افراد اعلام شده و قطعا ده ها نفراز شهروندان بهایی نیز وجود دارند که هنوزاحراز هویت نشده اند .اما با وجود محرومیت شهروندان بهایی از تحصیل در دانشگاهها، برخی از این شهروندان، موفق به ورود به دانشگاه شده و پس ازمدتی به بهانههای مختلف توسط مسئولین ازادامه تحصیل محروم میمانند. هر ساله گزارشات زیادی از محروم شدن شهروندان بهایی از ادامه تحصیل دردانشگاههای ایران منتشرمیشود.این موضوع حتی افرادی را که درآستانه فارغالتحصیلی هستند را نیزدربر میگیرد.
میثاق اغصانی، دانشجوی بهایی مقطع کارشناسی دانشگاه پیامنور ارومیه به دلیل بهائی بودن از دریافت مدرک کارشناسی و ادامه تحصیل محروم شد.شقایق ذبیحی امریی، دانشجوی بهایی مقطع کاردانی پیوسته رشته نقشه کشی معماری دانشگاه غیرانتفاعی رسام کرج، به دلیل بهائی بودن از دریافت مدرک کاردانی و ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی محروم شد.هومن ایمانی،دانشجوی کاردانی رشته گرافیک به دلیل بهایی بودن، از دانشگاه آزاد کرمان اخراج شد.آرش رضویان دانشجوی دانشگاه گیلان وکیانا ثنائی نیز به همین دلیل از دانشگاه گرگان اخراج شدند.نسیم باقری، از اساتید دانشگاه مجازی بهائیان به حکم دادگاه انقلاب تهران به چهار سال حبس تعزیری به اتهام تبلیغ علیه نظام و اقدام علیه امنیت کشور از طریق عضویت در موسسه غیرقانونی محکوم شد(منظور ازموسسه غیرقانونی، دانشگاه مجازی بهاییان ایران است که وظیفه تدریس به دانشجویان محروم از تحصیل بهایی را به عهده دارد)
نیکان شیدان شیدی دانشجوی ورودی بهمن 95 دانشکده فنی انقلاب اسلامی تهران در رشته کاردانی قالبسازی بعد از گذراندن سه ترم به حراست دانشگاه احضار شده و با برخورد بسیار بدی به وی گفتند که چرا با وجود بهایی بودن از اول در دانشگاه ثبتنام کرده است؟!! و جای بهایی که اینجا نیست و همینقدر هم که در دانشگاه مانده، اضافه بودهاست. و در نهایت گفته اند در صورتی که مذهبش را تغییر دهد میتواند ادامه تحصیل دهد. پس از امنتناع آقای شیدان شیدی از این کار پدرش را نیز از طرف حراست خواسته اند. ولی با همهی تلاشها توسط وی و پدرش کارت ورود به جلسه امتحان برای ایشان صادر نشد و در نهایت از دانشکده اخراج شد”.متاسفانه شهروندان بهایی در ایران از آزادیهای مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده 18اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده 18 میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد
ما اعضای کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان : با استناد به اعلامیه جهانی حقوق بشر به خصوص ماده 1 (همه آزاد و برابر بدنیا آمده اند)، ماده 2 (عدم تبعیض)،ماده 6(ارزش انسانی در همه جا )، ماده 18 (حق آزادی عقیده) و ماده 19 (حق آزادی بیان)، ماده 26 (حق تحصیل رایگان برای همه ) ضمن محکوم نمودن اینگونه اقدامات غیرقانونی علیه شهروندان بهایی، خواهان برابری و رعایت حقوق کلیه پیروان سایر ادیان در جمهوری اسلامی ایران و برقراری کلیه مفاد اعلامیه جهانی حقوق بشر هستیم.
1054
کانون دفاع از حقوق بشر در ایران
کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان