نهمین روز اعتصاب غذای خشک علی سلطانی از دراویش گنابادی محبوس در زندان فشافویه

وضعیت علی سلطانی از دراویش گنابادی محبوس در زندان تهران بزرگ (فشافویه) که در نهمین روز از اعتصاب غذای خشک بسر می‌برد، وخیم گزارش‌شده است.

به گزارش حقوق بشر در ایران ، وضعیت علی سلطانی از دراویش گنابادی محبوس در زندان تهران بزرگ که از ۲۴ شهریورماه دست به اعتصاب غذای خشک زده است وخیم گزارش شده، این در حالی است که این درویش زندانی از روز ۳۱ مردادماه در اعتراض به وضعیت خود و دیگر دراویش زندانی دست به اعتصاب غذای‌تر زده بود. یک منبع مطلع و نزدیک به خانواده علی سلطانی با اشاره به تصویر این درویش محبوس در زندان به گزارشگر حقوق بشر در ایران گفت: «شاید بسیاری از شما این تصویر معروف را دیده باشید که در آن چند تن از دراویش در حالی که به شدت مورد ضرب و جرح قرار گرفته‌اند با سر و دست شکسته به دوربین نگاه می‌کنند، یکی از آن اشخاص “علی سلطانی” است که در جریان حوادث گلستان هفتم بازداشت شده است.» این منبع در ادامه افزود: «آقای سلطانی از اواخر مرداد دست به اعتصاب غذای تر زده است و پس از ۲۵ روز در تاریخ ۲۴ شهریور ماه اعتصاب غذای خشک خود را آغاز کرده است و در حالی که وضعیت جسمی مناسبی ندارد به اعتصاب غذای اعتراضی خود ادامه می دهد.» حقوق بشر در ایران پیش‌ از این نیز طی گزارشی در رابطه با ۱۷ تن از دراویش گنابادی که در اعتصاب غذا بسر می برند با عنوان “افزایش فشار، توهین و ضرب و جرح دراویش گنابادی در زندان تهران بزرگ” منتشر کرده است.

فائزه عبدی‌پور روز یکشنبه ۱ مهر ۱۳۹۷ در حساب توئیتری خود گفته بود : « کماکان از وضعیت همسرش و سایر دراویش زندانی بی اطلاع است.»

به گزارش حقوق بشر در ایران بنقل از مجذوبان نور در حالی که درویشان زندانی اعتصاب‌غذاکرده در زندان فشافویه با سرگیجه و افت فشار ناشی از اعتصاب غذا در آستانه خطرات جسمی قرار دارند، “فرزادی” رئیس زندان تهران بزرگ (فشافویه) در واکنش به اظهار نگرانی زندانیان از وخامت حال اعتصاب‌کنندگان گفته است: «مُرد که مُرد! یک زباله کمتر».

گفته شده در میان درویشانی که دست به اعتصاب غذا زده‌اند حال جسمی مجتبی بیرانوند بسیار وخیم گزارش شده است. این درویش زندانی پیش‌تر به دلیل ضعف جسمی شدید ناشی از اعتصاب غذا به بهداری زندان منتقل شده بود، اما با بیان این که خواسته‌اش از اعتصاب غذا باید تأمین شود از دریافت سرم خودداری کرده بود.

عباس دهقان یکی دیگر از دراویش محبوس در زندان تهران بزرگ که در اعتصاب غذا بسر می برد نیز به دلیل داشتن تنها یک کلیه با عوارض ناشی از اعتصاب غذا دست و پنجه نرم می‌کند.

مجتمع ندامتگاهی تهران بزرگ(فشافویه) یکی از پرجمعیت‌ترین زندان‌های ایران است تا جایی که در هر بند از این زندان بیش از دوبرابر ظرفیت و گنجایش خود زندانی پذیرفته و شرایط آن به حدی اسفناک است که دست‌کم هفته‌ای یک نفر اقدام به خودکشی می‌کند.

البرز اسکندری، کسری نوری، رضا انتصاری، پوریا نوری، مهدی اسکندری، سعید سلطانپور، مهرداد رضایی، علی عبیداوی، حسن شاهرضا، سخاوت سلیمی، امیر نوری، جعفر احمدی، بابک مرادی، مجید مرادی، محمدرضا درویشی، حیدر تیموری، علی محمدشاهی، البرز اسکندری، امین سلیمانی، سجاد برادران و اکبر داداشی از جمله دراویشی هستند که بر اثر حمله‌ی گارد زندان به درویشان متحصن مورد ضرب و شتم شدید قرار گرفته و وضعیت جسمی‌شان وخیم گزارش شده است.

حقوق بشر در ایران ، در روز هفتم شهریورماه طی گزارشی اطلاع داده بود که از وضعیت برخی از دراویش گنابادی محبوس در زندان تهران بزرگ که در پی یورش نیروهای گارد زندان به بند ۳ ، مورد ضرب و جرح قرار گرفتند، اطلاعی در دست نیست.

مأموران گارد زندان فشافویه برای سرکوب درویشان متحصن که خواسته‌ی خود را آزادی زنان درویش محبوس در زندان قرچک اعلام کرده بودند به پرتاب گاز اشک‌آور و استفاده از شوکر و باتوم متوسل شده‌ و درویشان گنابادی را با توهین و فحاشی مورد ضرب و جرح شدید قرار دادند.

بنابر گزارش‌های ارسالی از زندان تهران بزرگ؛ در حمله ماموران گارد زندان به دراویش علاوه بر استفاده از باتوم، شوکر و گاز اشک‌آور در برخی موارد ماموران اقدام به کندن موی سر، صورت و سبیل بعضی درویشان کرده‌اند.

فرزادی، رئیس زندان تهران بزرگ و فرخ‌نژاد معاون زندان تهران بزرگ، در حضور محبی رئیس کل سازمان زندان‌ها، شخصاً دارویش گنابادی متحصن را مورد ضرب و شتم قرار داده و منجر به شکستگی اعضای بدن برخی درویشان شده‌ است.

پیش از این حقوق بشر در ایران خبر داده بود که ده زن درویش زندانی در زندان قرچک، در اعتراض به «ضرب و جرح» و «خشونت سازمان‌یافته» به دست گارد این زندان، از روز جمعه، ۲۵ خرداد، اعتصاب غذا کرده‌اند.

در روز ۳۰ بهمن ماه دست کم ۶۰ زن از جامعه تحت تبعیض دراویش گنابادی به خاطر شرکت در تظاهراتی که پس از استفاده نیروهای امنیتی از ضرب و شتم، اسلحه گرم، ماشین‌های آب‌پاش و گاز اشک‌آور به خشونت کشانده شد، بازداشت شدند.

این زنان بعد از دستگیری به بازداشتگاه وزرا منتقل شدند و گفته‌اند که در آنجا مورد بازجویی‌های رعب‌آور، فحاشی با صدای بلند و بازرسی‌های بدنی تعرض‌آمیز توسط ماموران زن قرار گرفتند.

تجمع اعتراضی موسوم به گلستان هفتم روز دوشنبه ۳۰ بهمن در اعتراض به بازداشت نعمت‌الله ریاحی، از دراویش گنابادی ساکن شهرکرد که روز ۲۹ بهمن ۱۳۹۶ از سوی مأموران امنیتی در تهران بازادشت شده بود صورت گرفته‌بود.

این درویش گنابادی ساکن شهرکرد، برای حمایت از قطب دراویش در جریانات اخیر گلستان هفتم به تهران آمده‌بود.

منابع خبری به حقوق بشر در ایران گفته‌اند “دراویش بازداشتی از ابتدای بازداشت، از ابتدایی‌ترین حقوق خود محروم بوده‌اند و دادگاه آنان بدون اجرای تشریفات قانونی و بهره‌مندی از حق وکیل و برخلاف قانون آئین دادرسی کیفری برگزار شده است.”

فشارها به دراویش در نظام جمهوری اسلامی عمدتا از شهر قم آغاز شد. قم مذهبی‌ترین شهر ایران است و با توجه به نزاع تاریخی صوفیه و اهل شریعت، فشار بر دراویش در این شهر سابقه طولانی دارد و به سال‌های قبل از انقلاب می‌رسد؛ اما در سال‌های اول دهه هشتاد خورشیدی با انتشار شماری از کتاب‌های ضدصوفی در قم که این سلسله را به ضدشیعی بودن متهم می‌کردند، رفته رفته جو سنگین‌تری علیه آنها شکل گرفت. تنش در مناسبات حکومت با دراویش نعمت‌اللهی با تخریب برخی از مکان‌های مذهبی‌شان و مخالفت حکومت با گردهمایی آنها به خصوص در قم وارد مرحله ای شد که یک دهه بعد در تهران به درگیری فیزیکی و خونریزی انجامید.

در سال‌های گذشته اخبار و گزارش‌های پرشماری از احضار، تهدید، بازداشت و در نهایت محاکمه و صدور احکام سنگین برای دراویش – به ویژه دراویش سلسله گنابادی- منتشر شده است.