“جشن سده” به صورت امنیتی و فقط با حضور زرتشتیان برگزار شد
در دهمین روز یا آبان روز از بهمن ماه با افروختن هیزمی که مردمان، از پگاه بر بام خانه خود یا بر بلندی کوهستان گرد آوردهاند، این جشن آغاز میشود.در اشارات تاریخی این جشن همیشه به شکل دسته جمعی و با گردهمایی همه مردمان شهر و محله و روستا در یکجا و با برپایی یک آتش بزرگ برگزار میشده است. مردمان در گردآوردن هیزم با یکدیگر مشارکت میکنند و بدین ترتیب جشن سده، جشن همکاری و همبستگی مردمان است. زرتشتیان تهران، کرج، استان یزد و روستاهای اطراف میبد و اردکان، کرمان و روستاها، اهواز، شیراز، اصفهان،اروپا (سوئد) و آمریکا (کالیفرنیا) و استرالیا با گردآمدن در یک نقطه از شهر یا روستا در کنار هم آتشی بسیار بزرگ میافروزند و به نیایش خوانی و سرودخوانی و پایکوبی میپردازند.این جشن در تقویم جدید زرتشتیان مصادف با مهر روز از بهمنماه شده حال آنکه ابوریحان بیرونی و دیگر منابع آنرا آبان روز گزارش کردهاند.تخریب نماد باستانی زرتشتیان در شورای شهر یزد، رفتار عصبی رئیس شورای شهر یزد در تخریب یک نماد مربوط به زرتشتیان در محل کارش با واکنش منفی شهروندان و کاربران فضای مجازی مواجه شده است. انتقاد شدید نماینده زرتشتیان مجلس شورای اسلامی از نماینده ولی فقیه اصفهان،اظهاراتِ امام جمعه اصفهان درباره دین زرتشت با تاخیری طولانی از سوی یکی از نمایندگان زرتشتی مجلس شورای اسلامی، انتقاد شد.
جشن سده یکی از آیینهایی است که به ثبت ملی رسیده و به عنوان یک میراث شناخته میشود.همزمان با روز مهرایزد، یخ روزهای سرد زمستانی با آمدن ستاره گرما به زمین باز می شود و ایرانیان با برگزاری جشن سده آیین کهن اجداد خود را پاس می دارند اما امسال نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی از پیوستن ایرانیان غیر زرتشتی بسیاری، که از سراسر ایران برای شرکت در همایش “سده” به استان یزد رفته بودند، با شدت جلوگیری نمودند.
رییس جامعه زرتشتیان استان یزد نیز پیش از این با بیان اینکه جشن سده به عنوان یک آیین کهن به ثبت رسیده است، گفت: «امسال در استان یزد جشن سده به دلیل حواشی ایجاد شده فقط با حضور زرتشتیان انجام میشود.»
نیکنام جشن سده را یکی از جشنهای ملی به مانند نوروز عنوان کرد و گفت:«جشن سده هر ساله در نقاط مختلف کشور و برای تمام قومیتهای ایرانی فارغ از هر قوم و زبان و برگزار میشود.»
نیکنام خاطرنشان کرد: «متأسفانه امسال به دلیل حواشی ایجاد شده این جشن بدون حضور دیگر قومیتها و ادیان و فقط با حضور زرتشتیان انجام میشود.»
زرتشتیان تهران نیز همزمان با سایر همکیشان خود در دیگر شهرهای ایران، یکشنبه دهم بهمنماه ۱۳۹۵ خورشیدی جشن را در مارکار تهرانپارس برگزار کردند.
این جشن با تلاش انجمن زرتشتیان تهران و همکاری دیگر سازمانهای زرتشتی مانند، کانون دانشجویان زرتشتی و سازمان زنان زرتشتی برگزار شده بود.
شایان ذکر است پیش از این نیز بارها روحانیون و امامان جمعه پای منابر خود مخالفت علنی شان را با برگزاری این جشن ابراز نموده، چنانچه سابق بر این امام جمعه طبس در خصوص برگزاری جشن سده گفته بود: «انقلاب ما انقلابی مکتبی و اسلامی است و برای احیای ارزشهای اسلامی این همه شهید دادهایم، احیا نمودن و اهمیت دادن به مراسم و آدابی که مربوط به گذشتگان آن هم آتشپرستان منتهی میشود امری خطا و اشتباه است.»
مرتبط
کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان