سخنگوی وزارت خارجه گزارش های حقوق بشری بریتانیا در خصوص ایران را “بی اساس” خواند

آماری نقض حقوق بشر فقط در ماه گذشته:

در دی ماه سال ۱۳۹۵ نقض سامانمند حقوق بشر در ایران همچنان مانند گذشته ادامه داشت و در این ماه حکم اعدام ۷۱ نفر در استان‌های البرز، آذربایجان شرقی و غربی، خراسان رضوی، فارس، کرمانشاه، گیلان، مرکزی، هرمزگان اجرا شد.

اعدام: متأسفانه در آذرماه ۹۵ تعداد قابل‌توجهی از زندانیان اعدام شدند از برجسته‌ترین گزارش‌ها اعدام در این ماه باید به اعدام  دستکم ۱۶ زندانی در رجایی شهر و ندامتگاه کرج ، چهار زندانی در مشهد اعدام شدند، اعدام یک کودک-مجرم در کرمان، و اعدام دستکم سه زندانی در زندان مرکزی قزوین اشاره کرد.

پیروان ادیان: این ماه همچنین با تداوم تعرض به حقوق اولیه  قومی و دینی در ایران همراه بود که بارزترین آنها، بازداشت توام با خشونت سجاد افروزیان در ملکان، زخمی شدن سه شهروند بلوچ در پی تیراندازی مستقیم سپاه در سرباز، بازداشت ۴۹ نفر در زاهدان در جریان اعتراض به تخریب منازل بودند.در رابطه با نقض حقوق شهروندان بهایی نیز همانند گذشته شاهد تبعیض و آزار و اذیت متعدد بودیم، گزارشات، از جمله گزارش بنیاد شهید سرباز بهایی جان باخته در جنگ را به رسمیت نمی شناسد / اسناد، محرومیت نازنین نیکوسرشت، دانشجویی بهایی از ادامه تحصیل.

درزمینهٔ حقوق شهروندان اهل سنت نیز گزارش‌هایی منتشر گردید از جمله گزارش‌ احضار دو تن از اساتید ‘عین العلوم گشت’ به وزارت اطلاعات.

درزمینهٔ حقوق دراویش نیز گزارش‌هایی در دی ماه منتشر شد، بازداشت یک درویش گنابادی در تبعیدگاهش در بندرعباس، بازداشت یک‌ ساعته ‘مجلس‌دار’ دراویش گنابادی در قم ازجمله آن بود.

حقوق کودکان: درزمینهٔ حقوق کودکان نیز گزارش‌هایی در این ماه داشتیم که برجسته‌ترین آن‌ها عبارت بود از در خراسان شمالی بیش از ۲۳۵۰ دانش آموز از تحصیل بازمانده اند، شناسایی ۱۰۹ کودک سوء تغذیه‌ای زیر شش سال در ماه‌نشان، قتل هولناک نوزاد ۵ ماهه توسط مادرش در شیراز.

حقوق زنان: درزمینهٔ حقوق اولیه زنان در ایران همچنان در ماهی که گذشت قدم جدی برای تحقق شعار برابری جنسی از سوی دولت و دستگاههای اجرایی برداشته نشد، زنان ایرانی همچنان شاهد نقض متعدد حقوق خود بودند، از پراهمیت‌ترین گزارش‌های منتشره در دی ماه در رابطه با نقض حقوق بشر در حوزه حقوق زنان میتوان به: افزایش همسر آزاری در مازندران، دستگیری ۲ دختر موتور سوار در دزفول، برنامه دولت برای مقابله با بدحجابی در دستگاه‌های خصوصی، درشش ماه اول سال؛ ثبت ۹۵۰۰ همسرآزاری در تهران اشاره کرد.

کارگری: رویدادها و اخبار کارگری در آذرماه ۹۵  پرشمار بود. معاون وزیر راه و شهرسازی: سالانه ۱۵۰۰ کارگر کشته می‌شوند، نه ماهه امسال؛ مرگ ۶۵ نفر براثر حوادث ناشی از کار در مازندران، برگزاری دو تجمع اعتراضی کارگران، ازجمله آنها بود.

اصناف: در حوزه اصناف و حقوق صنفی هم این ماه خالی از حوادث نبود چنانکه اعتراضات گسترده متقاضیان مسکن مهر پردیس؛ برگزاری چهار تجمع اعتراضی از برجسته‌ترین‌های این رسته بود.

بهداشت و محیط زیست: در زمینهٔ ی بهداشت و محیط‌زیست در این ماه گزارش‌ها متعددی منتشر شد که غالب آن‌ها با موضوع آلودگی هوا ، محیط‌زیست و کمبود آب در کشور بود در زمره مهم‌ترین آن می توان به: تلفات ناشی از آنفلوآنزای پرندگان در تالاب میقان اراک به ۲ هزار و ۴۲۲ لاشه رسید، رهاسازی زباله های بیمارستانی و عفونی بیخ گوش کلان شهر زاهدان ، آلودگی هوا مدارس برخی استان های ایران را فردا تعطیل کرد، ریزگردها در اهواز ۱۲ برابر حد مجاز شد؛ آلودگی هوای تبریز ۱۵ روزه شد، وضعیت آب درسیستان و بلوچستان بحرانی است اشاره کرد.

سخنگوی وزارت خارجه نسبت به گزارش ارائه شده به مجلس اعیان بریتانیا واکنش نشان داد و آن را “بی اساس و مداخله‌جویانه” خواند.

روز سه‌شنبه ۵ بهمن گزارشی درباره وضعیت حقوق بشر در برخی از کشورها، از جمله ایران در مجلس اعیان این کشور ارائه شد.بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه، در این باره گفت: «اظهارات نادرست، ناسنجیده، تحریک‌آمیز، مداخله‌جویانه و چون همیشه برگرفته از منابع غیرموثق معاون وزارت خارجه انگلیس در مجلس اعیان این کشور در قبال موضوعات به زعم خود، حقوق بشری کشورمان ، مردود، مغرصانه و بی‌اساس است و ما آن را محکوم می‌کنیم.»

دویچه وله دراین خصوص گزارش کرده است؛ یکی از تازه‌ترین موارد مورد اختلاف میان تهران و لندن که در گزارش جویس انلی به مجلس اعیان به آن اشاره شده بازداشت و محاکمه شهروند ایرانی بریتانیایی “نازنین زاغری رتکلیف” است.

زاغری برای بنیاد تامسون رویترز (بنیاد خیریه وابسته به خبرگزاری رویترز) کار می‌کند و میانه‌ی فروردین ماه امسال هنگام خروج از کشور بازداشت شد.

او مدتی در کرمان زندانی بود و خرداد ماه برای محاکمه در دادگاه انقلاب تهران به زندان اوین منتقل شد. غلامحسین محسنی‌اژه‌ای، سخنگوی قوه قضائیه سوم بهمنا ماه در جمع خبرنگارات گفته که حکم پنج سال زندان این شهروند ایرانی بریتانیایی قطعی شده است.

همزمان با انتقال زاغری به تهران، سازمان اطلاعات سپاه ثارالله کرمان در اعلامیه‌ای مدعی شد او در”پروژه‌های براندازی نرم نظام جمهوری اسلامی” مشارکت داشته و یکی از “سرشبکه‌های اصلی وابسته به بیگانگان” است.

ریچارد رتکلیف، همسر زاغری همان زمان به کمپین بین‌المللی حقوق بشر گفته بود: «این اتهام یک فانتزی ساخته شده توسط مقامات سپاه پاسداران ایران است که همسرم را بیش از دو ماه حبس کرده‌اند.»

تنش‌های تازه در روابط تهران و لندن

روابط ایران و بریتانیا در دولت محمود احمدی‌نژاد بسیار پرتنش‌تر از پیش بود و آذر ماه ۱۳۹۰ پس از حمله اصول‌گرایان افراطی به سفارت بریتانیا در تهران روابط دیپلماتیک دو کشور به کلی قطع شد.

پس از روی کار آمدن دولت یازدهم روند عادی‌سازی روابط تهران و لندن کلید خورد و مهرماه ۹۳ برای نخستین بار پس از انقلاب ۵۷ حسن روحانی به عنوان بالاترین مقام اجرایی جمهوری اسلامی با نخست‌وزیر وقت بریتانیا دیوید کامرون دیدار و گفت‌وگو کرد.

در ادامه این روند و اندکی پس از امضای توافق هسته‌ای میان ایران و کشورهای ۱+۵ دو طرف در شهریور ۹۴ روابط خود را به سطح سفیر ارتقاء دادند.

سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به اقدام‌هایی که برای حل اختلاف‌های میان دو کشور در سال‌های اخیر انجام شده هشدار داد: «مواضع اخیر مقامات عالی انگلیس سبب تخریب فضای لازم برای ارتقای مناسبات دو کشور می‌شود.»

او بدون نام بردن از نازنین زاغری گفته است: «در خصوص دستگیری برخی افراد، همانطور که در مذاکرات با مقامات انگلیسی اعلام شده است، طرح ادعاهای بی‌پایه و اساس حقوق بشری علیه شهروندان ایرانی را دخالت در امور داخلی خود و غیرقابل قبول می‌دانیم.»

در ماه‌های اخیر اظهارات برخی مقام‌های بریتانیایی درباره آنچه نقض حقوق بشر و بی‌ثبات کردن منطقه از سوی ایران خوانده می‌شود با انتقاد شدید تهران روبرو شده است.

رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنه‌ای ۲۷ آذر سخنان ترزا می، نخست‌وزیر بریتانیا که به شورای همکاری خلیج فارس وعده کمک در برابر اقدام‌های تهدیدآمیز ایران در منطقه را داده بود “بی‌شرمانه” توصیف کرد.