متعصبین دینی علیه حضور زنان در انتخابات ریاست جمهوری
ممنوعیتهایی که زنان ایرانی در حکومت دینی ایران با آن مواجه هستند به مرور زمان تغییر و گاه بیشتر شدهاند. با برخی از این ممنوعیتها آشنا شویم.
ازدواج زنان ایرانی با غیرمسلمانها ممنوع است
بر اساس قوانین ایران زنان ایرانی اجازه ازدواج با فردی غیرمسلمان را ندارند. مردان ایرانی اما اجازه دارند با غیرمسلمانان “اهل کتاب” همچون مسیحیها و یهودیها ازدواج کنند.
دوچرخهسواری زنان ممنوع است
از جمله آخرین ممنوعیتها که زنان ایرانی با آن مواجه شدهاند، ممنوعیت دوچرخهسواری است. اخیرا علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به پرسشی درباره دوچرخهسورای زنان گفت: «دوچرخهسواری بانوان در مجامع عمومی و نیز در جایی که در معرض دید نامحرم باشد، حرام است.»
سلفی زنان با فوتبالیستها ممنوع است
پس از آنکه در سالهای اخیر برخی از زنان ایرانی عکسهای سلفی خود با فوتبالیستهای مشهور را در شبکههای اجتماعی منتشر کردند، “کمیته اخلاق” اعلام کرد: «عکس سلفی با بانوان ممنوع است.»
اشتغال زنان در کافیشاپ ممنوع است
در ایران زنان ایرانی اجازه کار در برخی زمینهها را ندارند. برای مثال در یکی از آخرین نمونهها، پلیس ایران اعلام کرده است: «اشتغال زنان ایرانی در کافیشاپها و قهوهخانهها ممنوع است.»
پوشیدن چکمه روی شلوار برای زنان ممنوع است
پلیس ایران در راستای طرح “مبارزه زمستانی” پوشیدن چکمه روی شلوار را برای زنان ایرانی ممنوع اعلام کرده است.
استفاده از کلاه به جای روسری برای زنان ممنوع است
پلیس ایران همچنین اعلام کرده: “با کسانی که به جای روسری کلاه بر سر میگذارند و مانتوهای زمستانی تنگ و کوتاه میپوشند برخورد خواهد شد”.
شنا با مایو برای زنان ممنوع است
در ایران زنان اجازه شنا کردن با مایو جلوی “مردان غریبه” را ندارند.
رفتن به روی سن برای زنان ممنوع است
به گزارش روزنامه “شرق” در ۱۳ استان ایران زنان نوازنده اجازه رفتن به روی سن و اجرای موسیقی را ندارند.
ورود زنان به استادیوم ممنوع است
در ایران ورود زنان به استادیومهای ورزشی همچون استادیومهای فوتبال و والیبال که در آنها مردان مشغول بازی هستند، ممنوع است.
رفتن به قسمت مردانه اتوبوس و مترو برای زنان ممنوع است
در اتوبوس و مترو قسمت کوچکی برای زنان در نظر گرفته شده و زنان اجازه نشستن در قسمت مردان که بزرگتر است را ندارند.
پوشیدن ساپورت برای زنان ممنوع است
پلیس ایران در سالهای اخیر پوشیدن ساپورت را برای زنان ممنوع اعلام کرده است.
“بیرون زدن موی زنان از دو طرف شال ممنوع است”
پیش از این نیروی انتظامی ایران اعلام کرده است: «در بحث شال و روسری یک نکته وجود دارد. برخی افراد تصور میکنند که اگر موهایشان از دو طرف شال مشخص نباشد، اما موهای خود را از یک طرف به بیرون شال بیندازند، این مسئله جزو مصادیق بدحجابی نیست که باید در پاسخ به این افراد گفت، تغییر نوع آرایش مو به منزله رفع مصداقها نیست.»
اردو رفتن زنان دانشجو با مردان ممنوع است
نمایی از اردو رفتن مختلط دانشجویان جیرفت که رسانههای ایران آن را به عنوان نمونهی عدم رعایت “شئونات اسلامی” و کاری ممنوعه منتشر کردهاند.
هرگونه عمل جراحی پیشگیری از بارداری برای زنان ممنوع است
در راستای سیاست جمهوری اسلامی برای تشویق افزایش جمعیت کشور، از چندی پیش جراحیهای پیشگیری از بارداری ممنوع اعلام شده است. همچنین تبلیغ درباره پیشگیری از بارداری نیز ممنوع است.
ورود زنان به قهوهخانه و ارائه قلیان به زنان ممنوع است
بنا بر اعلام اتحادیه قهوهخانهداران و سفرهخانههای سنتی، ورود زنان به قهوهخانههای معمولی “غیرقانونی” است و در مورد قهوهخانهها و سفرهخانههای سنتی نیز ارائه سرویس قلیان به زنان “غیرمجاز” است.
طلاق به درخواست زن ممنوع است
در ایران حق طلاق با مرد است مگر در موارد استثنایی. به این ترتیب در حالت عادی زنان اگر با شوهرشان موافق نباشد، اجازه ندارند از او طلاق بگیرند.
گرفتن گذرنامه و سفر به خارج از کشور بدون اجازه شوهر برای زنان ممنوع است
طبق قانون ایران زنان ایرانی در صورت عدم موافقت همسر خود اجازه گرفتن گذرنامه و خروج از کشور را ندارند.
پوشیدن مانتوی پشتنویسی شده ممنوع است
پس از انتقاد رسانههای محافظهکار ایرانی از عرضه “مانتوهای پشتنویسی شده” در ایران، نیروی انتظامی ایران اعلام کرده قصد دارد با واردکنندگان این مانتوها برخورد کند.
انجام مسابقه دو و میدانی با لباسهای بینالمللی همچون شورت و تیشرت آستین کوتاه ممنوع است
تحصیل زنان ایرانی در برخی رشتههای دانشگاهی ممنوع است
در سالهای اخیر وزیر نفت ایران اعلام کرد: «تحصیل خانمها در رشتههای عملیاتی همچون حفاری و فرآورش و امثال آن که نیازمند فعالیت در مناطق عملیاتی و سایتهاست، فایدهای ندارد و این مشاغل، مردانه است.
ممنوعیت زنان از ورود به انتخابات ریاست جمهوری به خودیها هم رسید
محدودیت زنان در ایران فقط شامل حجاب اجباری و ممنوعیت انجام ورزش و استخدام نیست، بلکه گروهی فراتر از این به طور عملی حقوق زنان و مردان را با استناد به قوانین شرعی و اسلامی یکسان نمیدانند.
محمدرضا باهنر گفته که «من با تفسیر شورای نگهبان از رجل سیاسی موافق هستم و از نظر من زن رجل سیاسی نیست».
باهنر که از چهرههای تندرو سیاسی در جناح اصولگرای ایران است این مطلب را در ارتباط با احتمال معرفی “مرضیه وحید دستجردی” به عنوان نامزد نهایی محافظهکاران در انتخابات سال آینده ریاست جمهوری بیان کرده است.
این درحالیست که مرضیه وحید دستجردی، در دولت احمدینژاد وزیر بهداشت بود و در وزاتخانه ی خود به قدری از نظر دینی متعصب عمل میکرد که تفکیک جنسیتی را به شدت به اجرا گذاشت و کمیته پیگیری امور شرعی برای امر به معروف و نهی از منکر در وزارت بهداشت تاسیس کرد که مسئولیتش اسلامیزه سازی نظام پزشکی ایران بود.
حسین انواری٬ عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه هم گفته «زن در جامعه اسلامی مجاز نیست زمام حکومت و ولایت امر را به دست گیرد». انواری افزوده «زنان مجاز نیستند به مسند قضاوت و حکم تکیه کنند».
مرضیه وحیددستجردی خواهر سردار وحید دستجری از نزدیکان علی خامنهای است.
مرتبط
کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان