رییس قوه قضاییه: این آقای دبیرکل چه کاره است که می‌گوید شما باید اعدام‌ها را متوقف کنید، اینها چه کاره هستند؟!

zarif-larijani-sahamnews-450x263

وزیر امور خارجه و رئیس قوه قضائیه نیز به جمع منتقدان گزارش اخیر دبیرکل سازمان ملل متحد درباره وضعیت حقوق بشر در ایران پیوستند.

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران که در نیویورک آمریکا به سر می‌برد، در دیدار با دبیرکل سازمان ملل متحد به او گفت که گزارشش از وضعیت حقوق بشر در ایران، «خلاف روند واقعی و برنامه و اقدامات دولت» حسن روحانی است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، آقای ظریف در این دیدار که روز پنج‌شنبه، ۲۷ شهریور، برگزار شد گفته است: «این که در منطقه ما، فقط در مورد کشور ایران گزارش منتشر می‌شود قابل پذیرش نیست.»

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی همچنین به آن چه «جایگاه ایران و تحولات و ویژ‌گی‌های مثبت و انحصاری جامعه ایران در مقایسه با سایر کشورهای منطقه» توصیف کرد اشاره کرده و انتشار گزارش در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران را «مبتنی بر نگرش سیاسی و دوگانه به مسائل حقوق بشر» دانست.

محمدجواد ظریف افزوده است که «دولت ایران خود را نسبت به ارتقا و بهبود وضعیت حقوق بشر کاملا مسئول می‌داند و برنامه‌ها و اقدامات در این زمینه را در دستور کار خود دارد».

در این گزارش، اشاره‌ای به واکنش احتمالی بان گی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد، به سخنان وزیر امور خارجه ایران نشده است.

آقای بان در گزارش سالانه خود از وضعیت حقوق بشر در ایران گفته بود که شرایط آزادی بیان و حقوق بشر پس از روی کار آمدن حسن روحانی تغییر نکرده است.

رئیس قوه قضائیه: دبیرکل سازمان ملل چه کاره است؟

یک روز قبل از این سخنان محمدجواد ظریف، رئیس قوه قضائیه نیز در تهران گفته بود که «تاکنون در گزارش‌های گزارشگر ویژه سازمان ملل دروغ‌های زیادی خوانده بودیم و این بار همان موارد خلاف واقع و اشتباه در گزارش دبیر کل سازمان [ملل متحد] تکرار شده است.»

به گزارش خبرگزاری مهر، صادق آملی لاریجانی در عین حال گفته است که «این مطالب خلاف واقع و اشتباه» در گزارش بان گی مون، به «شکل محتاطانه‌تری» بیان شده است.

رئیس قوه قضائیه افزوده که «پاسخ مستدل و بند به بند» به این گزارش از سوی ستاد حقوق بشر ارائه شده است.

آقای لاریجانی همچنین «انتقاد از اعدام‌ها» در ایران را از «موارد عجیب» این گزارش خوانده و گفته این انتقاد «در حالی است که خود می‌دانند بیشترین موارد اعدام در کشور مربوط به محکومان مواد مخدر است».

او مجازات اعدام برای اتهام «افساد فی‌الارض» را نیز «موضوعی داخلی» دانسته و از «تکرار اعتراض به قصاص» در گزارش دبیرکل سازمان ملل هم انتقاد کرده است.

رئیس قوه قضائیه گفته که «حق قصاص از یک زیربنای کلامی و فقهی اسلامی برخوردار است» و افزوده است: «ما بر اساس قرآن و روایات، قصاص را یک حق برای اولیای دم می‌دانیم که البته منافاتی با مجازات از جنبه عمومی جرم ندارد.»

صادق آملی لاریجانی گفته که «ویژگی‌های جامعه مومن با جامعه سکولار متفاوت است» و تاکید کرده است: «کسی حق ندارد به ما بگوید که از اعتقاد و ایمان به عظیم‌ترین حقیقت هستی و بلکه تنها حقیقت مستقل عالم دست ‌بردارید. این آقای دبیرکل چه کاره است که می‌گوید شما باید این اعدام‌ها را متوقف کنید، اینها چه کاره هستند؟»

پاسخ به جزئیات

رئیس قوه قضائیه در بخش دیگری از سخنانش، به تعدادی از جزئیات گزارش دبیرکل پاسخ داده است.

او از جمله گفته اعدام جوانی به نام «جنت‌میر» در اصفهان که کمتر از ۱۸ سال داشته و بدون داشتن وکیل به جرم مواد مخدر به دار آویخته شده اصلا صحت ندارد، چون چنین فردی «وجود خارجی نداشته است».

صادق آملی لاریجانی همچنین بدون نام بردن از آیت‌الله کاظمینی بروجردی، ادعای این که در زندان با او بدرفتاری می‌شود و اجازه دسترسی به خدمات پزشکی و بهداشتی نداشته را رد کرده است.

رئیس قوه قضائیه گفته که آقای کاظمینی بروجردی اصلا آیت‌الله نیست و «اهل فساد بود».

آقای آملی لاریجانی از وضعیت زنان در ایران نیز دفاع کرده و افزوده است که وزیر نبودن زنان در ایران یا عضویت آنها در شورای نگهبان، به علت «سازوکارهای خاص» انتخاب اعضای این نهادهاست.

او حضور نداشتن زنان در سطوح بالای قوه قضائیه را نیز رد کرده و گفته است: «اکنون در دادسرای دیوان عالی کشور قاضی زن داریم و در دیوان عدالت اداری مستشار خانم حضور دارد، پس سخن دبیرکل خلاف واقع است.»

روحانی: در یک سال گذشته تحولات بسیار زیادی رخ داده است

حسن روحانی، رئیس جمهور، نیز بدون اشاره مستقیم به گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد درباره وضعیت حقوق بشر در ایران گفته «تحولات بسیار زیادی در این یک سال انجام گرفته است».

به گزارش ایسنا، آقای روحانی در مصاحبه با تلویزیون «ان‌بی‌سی» آمریکا افزوده است که «امروز در جامعه ما آرامش و نشاط بیشتری وجود دارد و از لحاظ سیاسی و همه جناح‌های سیاسی فعال‌تر از گذشته در حال فعالیت هستند.»

او همچنین گفته است که «فضای دانشگاه‌ها از گذشته بهتر است» و وعده داده تا با انتشار و اجرای «منشور حقوق شهروندی» توسط دولتش وضعیت در ایران بهبود پیدا کند.

رادیو فردا