اعدامهای جمعی در ایران مورد نکوهش سازمان دیده بان حقوق بشر قرار گرفت
سازمان دیده بان حقوق بشر اعدامهای اخیر در ایران را تقبیح کرد.
به گزارش «محبت نیوز» سازمان دیده بان حقوق بشر در گزارشی اعدام ۲۰ نفر در ایران به اتهام آنچه «عضویت در یک گروه تروریستی» خوانده شد را تقبیح کرد.
سارا لی ویتسون، رئیس بخش خاورمیانه سازمان دیده بان حقوق بشر روز دوشنبه اعدامهای اخیر را یک نقطه ننگین در سوابق حقوق بشر ایران توصیف کرد.به گفته خانم ویتسون جمهوری اسلامی با اعدام ۲۳۰ تن در هشت ماه گذشته همچنان یکی از پیشگامان اعدام در جهان است.
در گزارش سازمان دیده بان حقوق بشر به نقل از دو وکیل در این پرونده گفته شده که موکلین آنها از محاکمه عادلانه برخوردار نبودند.
همزمان صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضائیه ایران، واکنشهای بینالمللی به اعدامهای اخیر در ایران را «عجیب» خواند. وی غرب را به «رفتارهای دوگانه و متناقض با تروریسم» متهم کرد.
در ظاهر دادگاههای انقلاب این افراد را به اتهام «محاربه» محکوم کردند که مجازات آن در ایران اعدام است. گفته میشود این افراد اعضاء گروهی بوده اند که «جهاد و توحید» نامیده میشود. بیانیه های دولت حاکی از آن بود که مقامات این افراد را پس از آنکه به «تأسیس یک گروه تروریستی» و «کشتن یک امام جمعه و چند محیط بان» و جرائم دیگر محکوم شدند، با آویختن به دار اعدام نمودند.
قانون مجازات اسلامی ایران که در سال ۲۰۱۳ به اجرا گذاشته شد تصریح میکند که مقصود از «محاربه» این است که شخص « برای ایجاد رعب و هراس و سلب آزادی و امنیت مردم دست به اسلحه ببرد». اصلاحات اخیر دادگاه را ملزم میدارد که پرونده شخص محکوم به اعدام به جرم محاربه را مرور نموده و در صورتیکه آن فرد شخصن دست به اسلحه نبرده و مرتکب جنایت نشده باشد، مجازات وی را باطل نماید.
معیارهای بین المللی از کشورهایی که مجازات اعدام را اجرا میکنند میخواهد این مجازات را برای «شدیدترین جنایات» و در مواقع استثنایی به کار بندند.
در سال ۲۰۱۲ گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد اعدامهای فراقضایی، شتابزده، و خودسرانه اعلام داشت در کشورهایی که مجازات اعدام وجود دارد باید فقط به مواردی محدود گردد که در آن شخص مرتکب کشتارعامدانه شده باشد، که این موضوع در مورد اعدامهای ایران صدق پیدا نمی کند.
مرتبط
کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان