وکیل امید کوکبی، فیزیکدانی که در ایران به ۱۰ سال حبس محکوم شده، می گوید که موکلش به سرطان کلیه مبتلا شده است و باید هر چه زودتر تحت عمل جراحی قرار گیرد.
آقای کوکبی، دانشجوی دکترای فیزیک با تخصص لیزر در دانشگاه آستین تگزاس، بهمن ماه سال ۱۳۸۹ هنگام خروج از ایران در فرودگاه بازداشت و بعد از چند ماه به اتهام ارتباط با دولت متخاصم و کسب مال نامشروع به ۱۰ سال زندان محکوم شد.
سعید خلیلی به خبرگزاری کار ایران، ایلنا، گفت: “متاسفانه پس از آزمایشها و معاینههای متعدد در بیمارستان، عارضه کلیوی وی، سرطان کلیه (Renal Cell Carcinoma) از جهت وجود تومور بدخیم در کلیه راست وی، تشخیص داده شده است.”
او گفت: “امید کوکبی نیازمند جراحی فوری نفروکتومی یا برداشت کامل کلیه به همراه تومور بدخیم کلیوی است که باید هر چه زودتر صورت پذیرد و هرگونه تعلل میتواند آسیبهای جبرانناپذیری را به بار آورد.”
آقای خلیلی توضیح داد که موکلش در طول ۵ سال و ۳ ماهی که در حبس بوده، چندین بار با دفع سنگ کلیه و خونریزی داخلی ناشی از آن دست و پنجه نرم کرده است.
حکم ۱۰ سال حبس امید کوکبی اوایل ژانویه ۲۰۱۵ مجددا تایید شد.
او گفت: “اگرچه دیوانعالی کشور در رای صادره خود در تاریخ ۱۹/۷/۱۳۹۳ جرم انتسابی را فاقد مستندات کافی دانسته بود، اما در هر صورت این حکم در شعبه همعرض (شعبه ۵۴) بدون التفات به مفاد رای دیوان، ابرام شد.”
آقای کوکبی گفته است که حکم دادگاه بر اساس اعترافات اجباری خلاف واقع صادر شد و ۱۸ برنده جایزه نوبل فیزیک اواخر سال ۲۰۱۴ در نامهای به رهبر ایران خواهان آزادی او شدند.
آنها در نامه خود نوشتند آقای کوکبی “تنها به خاطر امتناع از همکاری با مراکز تحقیقات نظامی جمهوری اسلامی ایران” زندانی شده است.
سعید خلیلی گفت: “صرفنظر از کفایت ادله و مستندات ارائه شده در لوایح دفاعیه و نیز رای دیوان در اثبات بیگناهی او، اکنون علاوه بر اینکه طبق قانون بیش از دو سال است که شرایط و استحقاق برخورداری از آزادی مشروط را دارد و آقای جواد لاریجانی هم در اسفند۱۳۹۳ در گفتگویی با شبکه دوم تلویزیون جمهوری اسلامی وعده عفو و آزادی وی را داده بود، با کمال تعجب نمیدانیم چه دستهایی تاکنون مانع تحقق این همه راهها برای آزادی ایشان شدهاند.”
به علاوه به گفته او براساس قوانین کشور امکان تعویق مجازات آقای کوکبی به دلیل بیماری وجود دارد.
“در عین حال هم علاوه بر آزادی مشروط اکنون ایشان بر اساس ماده ۵۰۲ آیین دادرسی کیفری شرایط توقف اجرای حکم و آزادی را دارد. این ماده قانون میگوید «هرگاه محکومٌعلیه به بیماری جسمی یا روانی مبتلا باشد و اجرای مجازات موجب تشدید بیماری یا تأخیر در بهبودی وی شود، قاضی اجرای احکام کیفری با کسب نظر پزشکی قانونی تا زمان بهبودی، اجرای مجازات را به تعویق میاندازد.»
آقای کوکبی سال پیش در نامه ای از زندان نوشت که دانشمندان نباید در فعالیت هایی که ممکن است خطراتی برای بشر داشته باشد شرکت کنند.