دفاع ظریف در پارلمان اروپا از وضعیت حقوق بشر در ایران
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در طول دوران وزارت خود درباره وضعیت حقوق بشر در ایران همواره سخنان همتایان پیشین خود در جمهوری اسلامی را تکرار کرده است. او این بار در پارلمان اروپا از «دمکراسی نوپا»ی ایران دفاع کرد و اعدامهای گسترده مجرمان مواد مخدر در جمهوری اسلامی را به سود اروپا خواند.
بهگزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) محمدجواد ظریف روز سهشنبه ۲۷ بهمن به پارلمان اروپا رفت تا به پرسشهای نمایندگان این پارلمان پاسخ گوید. اما او همچون دیگر مسئولان حکومتی جمهوری اسلامی پاسخ روشن به نقض آشکار حقوق بشر در ایران را با فرافکنی مسائل پاسخ داد.
محمدجواد ظریف در بخشی از سخنان خود برگزاری انتخابات در ایران را نشانه «دمکراسی» در کشور دانست و گفت در ایران صندوقهای رأی در تعیین دولتها نقش داشتهاند.
او گفت در ایران طی چند دهه گذشته «هر دولت انتخاباتی را برگزار کرده است که نتیجه آن پیروزی رقیب آن دولت در انتخابات بوده است».
ظریف بدون اشاره به محدودیتهای شدید در تعیین نمایندگان مردم و ردصلاحیتهای گسترده در ایران، چنین انتخاباتی را «نشانه جدی بودن دموکراسی نوپای ایران» دانست.
او سپس در پاسخ به نقض حقوق بشر در ایران، به اروپا حمله کرد و گفت رویکرد اروپا نسبت به موضوع حقوق بشر «سیاستزده، گزینشی و ریاکارانه» بوده است.
وزیر خارجه ایران برای توجیه اعدامهای گسترده در ایران با بیان اینکه بیشتر اعدامها مربوط به قاچاقچیان مواد مخدر بوده است، باز هم پیکان را به سوی اروپا چرخاند و گفت: «اتحادیه اروپا در قبال فداکاریهای مالی و جانی ایرانیان برای جلوگیری از ترانزیت مواد افیونی به اروپا چه کرده است؟»
ایران در جهان بیشترین اعدامها را پس از چین دارد و به نسبت جمعیت خود در رتبه اول اعدامها در جهان قرار دارد. اغلب نهادهای حقوق بشری جهان و سازمان ملل افزایش شدید اعدامها، از جمله اعدام قاچاقچیان در ایران را محکوم کردهاند.
محمدجواد ظریف همچون دیگر مسئولان حکومتی ایران، ارزشهای حقوق بشری را ارزشهای جامعه ایران ندانست و گفت: «گفتوگو در مورد حقوق بشر نمیتواند یکطرفه و تحکمی باشد و هیچ کشور یا گروهی از کشورها حق ندارند ارزشهایی که در نظر آنها ارزشمند است را بر دیگران تحمیل کند.»
او برای گریز از توضیح نقض حقوق بشر در ایران بر «نقض حقوق بشر در اروپا» تأکید کرد و افزود: «اگر بنا بر شماتت و سرزنش باشد چیزهای بسیاری است که میتوان درباره رویکرد غرب نسبت به مقوله حقوق بشر مطرح کرد.»
این نخستین بار نیست که مسئولان جمهوری اسلامی از کنار پاسخگویی روشن و مشخص به جوانب مختلف نقض حقوق بشر در ایران با چنین فرافکنیهایی میگذرند. پیش از محمدجواد ظریف، دولتمردان قبلی نیز در مجامع جهانی همواره چنین مواضعی را تکرار کردهاند.
مرتبط
کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان