کانون دفاع از حقوق بشر در ایران
کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان
گزارش نقض حقوق پیروان ادیان اسفندماه 1393
تهیه و تنظیم: فرشيد شهيدی كاويانی
گردآوری داده: مصطفی خداکرمی، حسین حقیقی، سام دادفر، فاطمه تابع بردبار، مینا مصطفوی
ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر:
هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهرهمند شود. این حق متضمن آزادی تغییر مذهب یا عقیده و ایمان میباشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس میتواند از این حقوق یا مجتمعاً بهطور خصوصی یا بهطور عمومی برخوردار باشد.
گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق اقلیتهای دینی در ایران تا پایان اسفند ماه 1393 شمسی است. این گزارش بهصورت آماری-تحلیلی ارائه میشود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت بهخصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همینطور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیتهای مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودیتهای فراوان در ایران محسوب میشود.
در چنین شرایطی بدیهی است مدافعان حقوق بشر علیرغم دشواری بسیار، تنها میتوانند حجم بسیار اندکی از نقض گسترده حقوق بشر در ایران را دیدهبانی کرده و یا امکان تحقیق و مستند کردن در رابطه با گزارشهای سایر گروهها و رسانهها را بیابند.
فشار بر اقلیتهای دینی همچنان ادامه دارد
حاکمیت کنونی ایران و سران آن اعتقاددارند که برخی از گروههای مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری بهنظام را دچار چالش کنند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیتهای مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار دادهاند.
بازداشتها و خشونتهای هدفمند ارگانهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی همچنان متوجه اقلیتهای دینی در ایران است. در ایران اقلیتها دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم میشوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحتفشارهای بیشتری قرار دارند، آنها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هماکنون هفت تن از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره میکردند، در زندانهای اوین و رجایی شهر به سر میبرند و دهها تن از پیروان آن نیز در زندانهای کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبسهای طولانی شدهاند. ادیان و مذاهب رسمی هم چون مسیحیان نیز با محدودیتهایی زیادی مواجه هستند، جمهوری اسلامی تنها عبادت اقلیتهای قومی عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت میشناسد، تبلیغ آئین برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی میشود. در سال ۱۳۹۲ دو تن از اقلیتهای ارمنی تبار به دلیل برگزاری کلاسهای دینی برای نوکیشان، بازداشت شدند.ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی، مسیحیت را به رسمیت میشناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت دین خود هستند کماکان وجود دارد. تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان سنی نیز اعمال میشود، آنها که اکثراً در مناطق حاشیهای کشور زندگی میکنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند.
احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران، در تازهترین گزارش خود که در تاریخ 27 آگوست 2014، مطابق با قطعنامۀ ۲۵/۲۴ شورای حقوق بشر به شصت و نهمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در اکتبر ۲۰۱۴ ارائه گردید، متذکر شد که در بررسی دورهای جهانی ایران٬ دولت نه توصیه در خصوص حقوق مذهبی، شامل تعهد به حمایت از آزادی عقیده و عبادت، گسترش حمایت به همه گروههای مذهبی، مبارزه با تحریکات نفرت مذهبی و اصلاح تمام قوانینی که علیه گروههای اقلیت تبعیض قائل میشوند را پذیرفت. بااینحال، هیچ نشانهای از پیشبرد این توصیهها مشاهده نشده است. طبق گزارشات، در ژوئن 2014، حداقل 300 نفر که از مذاهب اقلیت پیروی میکنند، ازجمله سه عضو فعال گروه یارسان و اعضای جنبشهای معنوی جدیدتر در زندان به سر میبرند.
حداقل 126 بهایی در اوت 2014 در زندان به سر میبرند و گزارشات ارائهشده بیانگر روند ناقص دادرسی در محاکمات، شامل دسترسی ناکافی به مشاورۀ حقوقی میباشد. چندین نفر مصاحبهشونده همچنین ادعا کردند که وکلا غالباً از به عهده گرفتن وکالت
آنان به دلیل ترس از اقدامات تلافیجویانه خودداری میکنند. جامعۀ جهانی بهاییان و رهبران کلیسای انجیلی ایران همچنین اضافه کردهاند که بسیاری از وکلایی که پروندههای حساس بهاییان و مسیحیان را قبول کردهاند یا خود زندانیشدهاند و یا از کشور گریختهاند.
تخریب و ﻳا بستن اماکن مذهبی مانند گورستانها،٬ مراکز نیایش و کلیساها ﻫمچنان ادامه دارد. در ماه مه 20014، علیرغم تقاضاﻫای جامعه و گروههای حقوق بشر، مأموران سپاﻩ پاسداران جمهوری اسلامی ﯾک گورستان بهایی را در شیراز تخریب کردند. علاوﻩ بر اﯾن،٬ حداقل 900 مقالۀ آنلاین به ترویج باورهای بیگانه هراسی و یا معرفی پیروان آیین بهاییت بهعنوان افرادی که ازلحاظ سیاسی برانداز تلقی میشوند میپردازند، بین ژانویه و مه 2014.
در دسامبر 2013، یک فیلم مستند در تلویزیون دولتی ایران پخش شد که ادعا میکرد جامعه بهایی از نزدیک به دولتهای خارجی و حکومت سابق ایران متصل است. در مصاحبههای دیگر که طبق گزارشات در ماه مه 2014 پخششدهاند، ادعا میشود که بهاییان جاسوس هستند. مطابق گزارشات، در ژوئن 2014 اعلامیههایی ضد بهایی که در آنها ادعا میشده که خون بهایی بیارزش است در شهر یزد پخششده و طبق گزارشات دیگر، شعارهایی که بارنگ روی دیوارهای شهر یزد اسپری شده بود، خواهان مرگ بهاییت شده است.
دولت ادعا میکند که سابقۀ منفی و تبلیغات فرقهای” جامعۀ بهایی “باعث ایجاد نفرت در بخشهای بزرگی از جامعه نسبت به آنها شده، اما حقوق شهروندی افرادی که فعالیتهای تبلیغی را تحریک نمیکنند مورداحترام است” و وقایع فوقالذکر را در یزد انکار میکند.
حداقل 49 مسیحی پروتستان در حال حاضر در بازداشت به سر میبرند که بسیاری از آنان به دلیل فعالیت در کلیساهای غیررسمی خانگی دستگیرشدهاند. طبق گزارشات در آوریل 2014 مأموران امنیتی به یک مراسم نیایش عید پاک در یکمنزل شخصی در جنوب تهران حمله بردند و حداقل شش نفر را دستگیر کردند. ظرف دو تا سه سال گذشته، مقامات به نحو فزایندهای کلیساهایی که دارای مجوز رسمی بودهاند را بستهاند و کشیشهای این کلیساها را به دلیل برگزاری مراسم نیایش به زبان فارسی و آنچه ادعا میشود ارائه خدمات مذهبی به ایرانیانی که پیشینه مسلمانی دارند، دستگیر کردهاند. مقامات بهطور منظم وبسایتهای مسیحی را مسدود میکنند.
نوکیشان مسیحی همچنان گزارش میدهند که گاهی اوقات در طول دوره بازداشت مورد آزار و اذیت روانی و جسمی شدید، ازجمله تهدید به اعدامشدهاند. بنا به گزارشات، در آوریل 2014، مأموران اطلاعاتی یک رهبر کلیسای زندانی (فرشید فتحی) را مورد ضرب و شتم قراردادند، بهنحویکه لازم شد وی را به بیمارستان منتقل کنند.
حداقل نه مسلمان صوفی یا درویش در حال حاضر در بازداشت به سر میبرند. محدودیتهای حقوق انجمن و اجتماعات مسالمتآمیز برای صوفیان از مراسم صرفاً مذهبی آنان گستردهتر است. بهعنوانمثال، در ماه مارس 2014، نیروهای امنیتی 326 درویش گنابادی که بیرون از ساختمان قوه قضائیه در تهران تجمع کرده بودند را دستگیر کردند. طبق گزارشات، آنان نسبت به مراقبتهای پزشکی ناکافی ارائهشده به سه درویش زندانی و انتقال دو تن دیگر از دراویش زندانی به زندان رجایی شهر معترض بودند. همچنین تظاهرات مسالمتآمیز ماه مه 2014 در حمایت از اعضای زندانی جامعه دراویش گنابادی نیز توسط پلیس موردحمله قرار گرفت.
همچنین طبق گزارشات، تهییج افراد علیه دراویش گنابادی نیز ادامه دارد. ادعا میشود که در ماه ژوئن 2014، رهبران مذهبی اعضاء جامعه دراویش را کافر و وهابی توصیف کردند.
طبق گزارشات حداقل 150 مسلمان سنی مذهب در حال حاضر به خاطر سازماندهی جلسات و فعالیتهای مذهبی و یا پس از محاکماتی که اغلب گفته میشود با موازین بینالمللی سازگار نیستند، در بازداشت به سر میبرند. بسیاری از این افراد به جرائم امنیتی جدی متهم شدهاند.
به گفته منابعی که منابعی که مایل هستند ناشناس باقی بمانند، 15 شهروند عرب که از شیعه به اسلام سنی گرویدهاند در 21 فوریه 2013 هریک به یک سال زندان محکوم شدند. بنا بر به گزارشات، این افراد پس از دستگیری در 17 ژانویه 2012 به مدت 21 روز در مکان نامعلومی نگهداری شدند. طبق گزارشات این افراد مورد بازجویی قرارگرفته و تهدید شدند و تشویق شدند که به دنبال مشاوره حقوق نباشند. این منابع مدعی هستند که فعالیتهای متهمان شامل سازماندهی نماز گروهی خصوصی، خواندن قرآن و فقه اسلامی در خانههای خود و انجام کارهای خیریه صرفاً مذهبی بوده است. طبق گزارشات، این افراد به تبلیغ علیه نظام از طریق ترویج وهابیت و سلفی گری، برگزاری نماز گروهی، تردید در مذهب رسمی کشور، تولید و توزیع کتابهای منحرف، برقراری ارتباط با عناصر سلفی-تکفیری (گروههایی که دیگران را به ارتداد متهم میکنند) و شرکت در دورههای مذهبی عناصر سلفی-تکفیری متهم شدهاند. هر یک از آنها در شعبه دوم دادگاه انقلاب اهواز به یک سال حبس تعزیری محکوم شدند و در آوریل 2014 برای اجرای حکم زندان خود احضار شدند.
گزارششده است که خانوادههای چهار فعال عربی که در سال جاری اعدام شدند از انجام مراسم تدفین مناسب و از انجام مراسم عزاداری برای عزیزان خود بر اساس باورهای دینی خویش و مطابق با حقوق محفوظ بینالمللی خود منع شدهاند. یک خانواده دیگر از اخطار و آزار و اذیت توسط مقامات دولتی درزمانی که آنها میخواستند مطابق با اصول دینی و اسلامی شیعه اقدام به سوگواری برای آقای ستار بهشتی که در سال 2012 در زندان تحت شرایط مرموزی درگذشت بنمایند، گزارش داد.
جمهوری اسلامی اتهام نقض شدید حقوق بشر در ایران را که در گزارش اخیر نماینده ویژه سازمان ملل بازتاب یافته رد کرد و مدعی شد که همه این انتقادات باهدف «ایران هراسی» و «اسلام هراسی» مطرح میشود. خبرگزاری رویترز، اظهارات فروزنده ودیعتی، از اعضای نمایندگی ایران در سازمان ملل، را منتشر کرده که خطاب به کمیته سوم مجمع عمومی این سازمان گفته است، انتقادات این کمیسیون از شرایط ایران به گفته او، به یک «برنامه بیهوده سالیانه» تبدیلشده است. وی سپس با حمله به احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد، او را متهم کرد که تحت تأثیر «سیاست خارجی برخی کشورها» به انتقاد از شرایط ایران میپردازد. آخرین گزارش احمد شهید درباره وضعیت حقوق بشر در ایران میگوید که از آغاز کار دولت حسن روحانی، آمار اعدام در جمهوری اسلامی بهشدت افزایش پیداکرده است. این گزارش همچنین از رواج شکنجه در زندانهای ایران حکایت میکند و نیز بیان میکند که اقلیتهای مذهبی همچنان تحت آزار حکومت جمهوری اسلامی قرار دارند.
به گزارش «محبت نيوز»، بر اساس پژوهش یک سازمان بینالمللی، ایران و افغانستان جزو کشورهایی هستند که بیشترین میزان خشونت را علیه اقلیتهای مذهبی اعمال میکنند. همچنین اسلامگرایان بیش از دیگران به نقض آزادی مذهب میپردازند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، سازمان غیردولتی «کمک به کلیسای درخطر»، گزارش دوسالانه خود را منتشر کرد و هشدار داد که آزادی مذهب در جهان در فاصله سالهای ٢٠١٢ تا ٢٠١٤، شدیداً کاهشیافته است. در گزارش بیست کشور در دسته کشورهایی قرار دادهشدهاند که کمترین میزان آزادی مذهب در آنها وجود دارد. در میان این بیست کشور، در چهارده کشور آزار و اذیتهای مذهبی از سوی مسلمانان تندرو اعمال میشود که ایران، افغانستان، عراق، سوریه و یمن جزو آنها هستند. این سازمان غیردولتی همچنین تأکید میکند در کشورهایی که مسیحیان در اقلیت هستند همچنان مورد بیشترین آزار و اذیت قرار میگیرند.
اهل سنت
اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تکتک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواستهای زیادهخواهان نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی میشود.
مراعات حقوق قانونی اهل سنت، خواسته همه اهل سنت است. شیعه و سنی ایرانی هستند. ایران نهفقط متعلق به شیعه است و نهتنها متعلق به سنی است، لذا نباید حقوق این دو گروه در کشور متفاوت باشد.
رژيم ايران طبق برنامهای كه جديداً آن را طراحي كرده میخواهد آمار زندانيان اهل سنت در زندان رجايي شهر را كاهش دهد، بدون اينكه آنها را آزاد كند، تعداد زيادي از زندانيان اهل سنت را به زندانهای مختلف انتقال داده كه غالباً به شهرهاي خودشان فرستاده نشدند.
آگاهان به مسائل اهل سنت در ایران معتقدند که اهل سنت بدترین دوران پس از انقلاب ۱۳۵۷ را پشت سر میگذارند. آنها همچنین هشدار میدهند که ادامه روند کنونی وحدت شیعه و سنی» در کشور را به مخاطره خواهد انداخت.
زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را میگذرانند و بهصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیدهشان مورد بیاحترامی قرار میگیرند.
ماده ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار میدهد. بااینحال در کنار سایر اقلیتهای دینی در ایران که این ماده اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از سه دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیتهای کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهرهمندی برابر از فرصتها و امکانات محروم هستند، همینطور با موانع و محدودیتهای جدی برای تبلیغ باورهای خود و بهجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبهرو هستند.
اهل سنت با مجموعهای از این فشارها از قبیل ایجاد شورای برنامهریزی مدارس علوم دینی اهل سنت، ممنوع التدریس کردن اساتید علوم دینی اهل سنت، محرومیت دانشجویان اهل سنت از تحصیل و ممنوعالخروج کردن بسیاری از دانشجویان اهل سنت که در مدارس دینی خارج کشور تحصیل میکنند و ممانعت از برگزاری نماز جماعت در اعیاد اسلامی برای اهل سنت ایران، مواجه هستند،بهخصوص در شهر تهران گفته میشود بیش از یکمیلیون سنی در آن زندگی میکنند اما از حق ساختن مسجد و برگزاری مراسم و اعیاد خود محروم هستند.
در این ماه:
به گزارش کمپین فعالین بلوچ امامجمعه اهل سنت آزادشهر در بخشی از خطبههای جمعه(29 اسفند 93) این شهرستان،خطاب به گروههای جهادی که در ایام نوروز به مناطق محروم جهت سازندگی اعزامشدهاند،گفت: در ایام تعطیلات نوروز، تعداد زیادی از بسیج طلاب و دانشجویان در قالب گروههای جهادی جهت سازندگی به مناطق محروم اعزام میشوند،مناطق محروم بیشتر در سیستان و بلوچستان و مناطق سنی نشین هستند، اگر آنها هدفشان مانند جهاد سازندگی زمان انقلاب، ساختوساز مدارس،جادهها ،مسکن،اماکن عمومی و بهداشت است که این مسئله خوشایند میباشد و مشکلی نیست،اما توصیه بنده این است اگر افرادی بخواهند در مناطق محروم سنی نشین فرهنگ و باورهای مذهبی خاص خود را به آنان تلقین و جاری کنند سبب ایجاد مشکلات میشود.
به گزارش کمپین فعالین بلوچ، باگذشت بیش از 60 روز از بازداشت شهروندان نصیرآباد همچنان در مورد وضعیت 12 نفر از بازداشتشدگان هیچ اطلاعی در دست نیست. و این امر باعث نگرانی خانوادههای آنها شده است. چهار نفر از بازداشتشدگان نصیرآباد بعدازظهر روز دوشنبه 18 اسفند که مدتی قبل به زندان مرکزی زاهدان منتقلشده و با خانوادههای خود در تماس بودهاند آزاد شدند. یک منبع مطلع در این مورد گفت: “مأموران وزارت اطلاعات ابتدا برای آزادی این چهار نفر وثیقه خواستند اما خانواده این زندانیان از گذاشتن وثیقه امتناع کرده و گفتند فرزندان ما بیگناه هستند و برای آزادی آنها نیازی به وثیقه نیست تا اینکه این چهار نفر بانامهای: یوسف بهرامزهی فرزند دادرحیم، زبیر بهرامزهی فرزند شهداد، اکبر بهرامزهی فرزند یارمحمد، نعیم بهرامزهی فرزند پیرمحمد بدون گذاشتن وثیقه آزاد شدند. این در حالی هست که دوازده تن از مجموع این بازداشتشدگان تاکنون هیچ اطلاعی از آنها نیست و خانوادههای آنها نه ملاقاتی با فرزندان خود داشتهاند و نه حتی تماس تلفنی و این امر خانوادهها را بهشدت نسبت به وضعیت فرزندانشان نگران کرده است. اسامی 12 نفری که هیچ اطلاعی از وضعیت آنها نیست: عبدالستار بهرامزهی فرزند درا، امین بهرامزهی فرزند داردحیم، ابوبکر (صدیق) بهرامزهی فرزند حاج احمد، ابوبکر ملازهی فرزند حاج مرادبخش، ادریس بلیده ای فرزند عبدالطیف، بشیر بلیده ای فرزند عبدالطیف، عامر گهرامزهی فرزند محمد، داود بهرامزهی فرزند داد محمد، امین رییسی فرزند مولوی فضل الرحمن، نجیب رییسی فرزند مولوی دوست محمد، فرهاد (امید) بهرامزهی فرزند حاج گل و مصیب وطنخواه فرزند محمد.
به گزارش ماف نیوز، ادارهی اطلاعات شهرستان ارومیه، و همچنین برخی از سازمانهای وابسته به آقای “علی خامنهای” رهبر ایران، در برگزاری مراسم سالانهی فارغالتحصیلی دانشپژوهان اهل سنت ارومیه مانعتراشی کردند. بنابراین گزارش، مأموران اطلاعاتی، پاسپورتهای شماری از مدعوین مراسم را که از مالزی و پاکستان به این ارومیه سفرکرده بودند، از آنها گرفته و مانع از شرکت آنها در مراسم شدند، این در حالی است که پیشتر با حضور آنها در مراسم موافقت و برای آنها روادید صادرشده بود. یک منبع مطلع از این موضوع در مسجد “امام شافعی ارومیه” به ماف نیوز گفت: به هیچکدام از مهمانهای خارجی اجازه حضور در مراسم داده نشد و همچنین نیروهای امنیتی، از برگزاری این مراسم میان سه مرکز دینی در ارومیه به نامهای “امام شافعی” ،”صلاحالدین ایوبی” و “نور” بهصورت مشترک جلوگیری کردند.
به گزارش کمپین فعالین بلوچ، مولانا عبدالحمید اسماعیل زهی امامجمعه اهل سنت زاهدان به کنفرانس (رابطه العالم السلامی) که با حضور شخصیتهای برجسته جهان اسلام در مکه برگزار شد دعوت بود که روز یکشنبه 3 اسفند، پس از ممانعت نیروهای امنیتی به زاهدان بازگشت. یک منبع مطلع به “فعالین بلوچ” گفت: مولانا بهمنظور شرکت در کنفرانس رابطه العالم السلامی به تهران سفرکرده بود و همه مقدمات سفر از قبیل گرفتن ویزا و بلیت انجام شد اما پس از دو روز انتظار به وی اجازه ندادند به این سفر برود و ناچار ایشان روز یکشنبه به زاهدان برگشت.
به گزارش هرانا، ماموستا محمد صالح علی مرادی اهل شهرستان ثلاث باباجانی از توابع استان کرمانشاه، روز گذشته مورخ هشتم اسفندماه در مقابل منزل خود توسط افرادی ناشناس به ضرب گلوله از پای درآمد. لازم به ذکر است آقای علی مرادی در حال بازگشت از کلاسهای مذهبی خود بود که ترور شد، تا زمان انتشار این گزارش هنوز هیچ فرد یا گروهی مسئولیت این ترور را به عهده نگرفته است. لازم به اشاره است چندی پیش یکی دیگر از مبلغان مذهبی وابسته به مکتب قرآن نیز در منطقه کردستان مورد سوءقصد گرفته بود.
به گزارش هرانا، روز چهارشنبه سیزدهم اسفندماه، حامد احمدی، کمال ملایی، جمشید دهقانی، جهانگیر دهقانی، صدیق محمدی و سید هادی حسینی سپیدهدم روز سهشنبه در زندان رجایی شهر کرج اعدام شدند.به گزارش هرانا، این ۶ زندانی سنی مذهب که ساعت ۸ و ۳۰ دقیقه روز سهشنبه از سالن ۱۰ زندان رجایی شهر کرج به سلول انفرادی منتقلشده بودند ساعت ۴ صبح روز چهارشنبه ۱۳ اسفندماه از طریق چوبه دار اعدام شدند. یکی از بستگان حامد احمدی یکى از اعدامشدگان، در این خصوص گفته است: دو آمبولانس چند دقیقه قبل [ساعت ۵ صبح] از در زندان خارج شد و تجمعکنندگان به سمتشان هجوم بردند. ما نتوانستیم اجساد را ببینیم ولی مأموران به ما گفتند هر شش نفر اعدامشدهاند و ما باید برویم اجساد را در بیبی سکینه تحویل بگیریم. شایانذکر است که خانواده این زندانیان که برای آخرین ملاقات با فرزندانشان و تحویل گرفتن جسد آنان به شهر کرج سفرکرده بودند، پس از ٢٤ ساعت انتظار در مقابل زندان رجایی شهر و گورستان “بیبی سکینه”، جسد فرزندانشان به آنها تحویل داده نشد. به گفته نزدیکان خانواده زندانیان اعدامشده، پسازآنکه از هر خانواده یک نماینده انتخاب شد تا در مرحله شناسایی پیکرها و نمازخواندن بر میت مشارکت کنند، جسد زندانیان اعدامشده بنا به تصمیم نهادهای امنیتی و بدون حضور خانوادههایشان در گورستان “بیبی سکینه” به خاک سپرده شد. همچنین درحالیکه قرار بود شب گذشته، خانواده شش زندانی اعدامشده در منزل یکی از بستگان خود بمانند و روز پنجشنبه چهاردهم اسفندماه بهطرف سنندج حرکت کنند، نیروهای اطلاعاتی در قروه به منزل موردنظر یورش و خانواده این شش زندانی را مجبور به ترک قروه و حرکت بهسوی سنندج کردهاند تا از برگزاری مراسم ختم برای زندانیان اعدامشده ممانعت کنند.
در این ماه و در ادامه روند ستیز با اهل سنت، حقوق آنان به شرح ذیل نقض گردید:
گزارش آماری | |
بازداشت و بیخبری | 12 مورد |
جلوگیری از برگزاری یا برهم زدن مراسم مذهبی | 7 مورد |
ممنوعیت خروج از کشور یا توقیف گذرنامه | 1 مورد |
رفتار خشونتآمیز با شهروندان (آدمربایی، ضرب و شتم، ارعاب و تهدید، قتل، تفتیش و …) | 1 مورد |
فرافکنی و حاشیهسازی | 1 مورد |
محرومیت از حقوق شهروندی | 6 مورد |
اجرای حکم اعدام | 6 مورد |
بهاییان
ایران، کشوری که در آن بهاییان یکی از بزرگترین اقلیت مذهبی را تشکیل میدهند، آئین بهایی هنوز یک «فرقه مرتد» تلقی میشود. . این مشهور است که بهاییان به دنبال صلح هستند، قدرت سیاسی نمیخواهند و تهدید امنیتی ایجاد نمیکنند. بااینحال رژیم دینی ایران آنها را تحت تعقیب قرار میدهد. از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ میلادی تاکنون، بهاییان بهطور سامانمند و روشمند از دسترسی به تحصیلات عالی و همچنین حق اشتغال محروم بودهاند؛ و همواره در معرض دستگیریهای بدون مجوز قانونی و حبس قرارگرفتهاند. آنها هرگز قادر نبودهاند بهطور علنی از تعالیم دینی خود پیروی کنند. بهاییان تقریباً در تمام مراحل زندگی مورد بدرفتاری قرار میگیرند. سال گذشته کمیسیون بینالمللی آزادی مذاهب آمریکا گزارش داد که کودکان بهایی به همراه مادرانشان زندانی میشوند. آنها از دانشگاه، تأسیس مدرسه و تأسیس عبادتگاه منع هستند. مقامات ازدواج آنها را به رسمیت نمیشناسند و رسانههای ایران بهاییان را پلید میشمارد. وقتی بهاییان میمیرند خویشان آنها نمیتوانند وارث آنها باشند و با گرفتن گواهی فوت مشکلدارند و اغلب شاهد خراب کردن قبرهایشان هستند، که این کار نهتنها توسط خرابکاران، بلکه توسط خود دولت نیز انجام میشود.
در شرایطی که امید میرفت باروی کار آمدن دولت جدید، وضعیت حقوق بشر در ایران بهبود یابد و اکثر زندانیان سیاسی و عقیدتی از زندان رهایی یابند، باگذشت زمان وضعیت حقوق شهروندی بدتر شده و دور جدیدی از بازداشتها و دستگیریها آغازشده است. در کمتر از یک ماه از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری خرداد ۹۲ اکنون کمتر روزی است که خبری از دستگیری یک فعال سیاسی، عضوی از اعضای جنبش دانشجویی یا کارگری، روزنامهنگار یا کنشگر اجتماعی منتشر نشود یا سایت خبری و رسانهای توقیف و تعطیل نشود. انتظار میرفت در شرایط حاکمیت دولت حسن روحانی فضای زندانها و وضعیت زندانیان عقیدتی – سیاسی دچار تحول شود و بسیاری از زندانیان دربند و در حصر آزاد شوند و تمام اصول قانون اساسی بلااستثناء اجراشده و همانگونه که رئیسجمهور در زمان مبارزات انتخاباتی وعده داده بود “حقوق شهروندی ” پایه و مبنای برخورد با تمام آحاد ملت باشد؛- وعدهای که به نظر میرسد بیاساس و توخالی بوده و دستکم مبنای عمل وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی قرار نگرفته است. این اخبار و گزارشها همچنین حاکی از شدت یافتن موارد احضار شهروندان بهایی به دادستانی برای ابلاغ حکم یا دستگیری و اعزام آنها به زندان است. اکثر قریب بهاتفاق این افراد را محکومانی تشکیل میدهند که پیش از آن احکام قضائیشان صادرشده، اما در پی روی کار آمدن دولت تدبیر و امید اجرای احکام آنها مدتی به عهدهٔ تعویق افتاده بود. نکتهٔ درخور تأمل اینکه بازداشتهای اخیر اغلب در کوچه و خیابان و در محل کار وزندگی شهروندان بهایی صورت گرفته است و در آستانهٔ ششمین سالگرد زندان رهبران بهایی موسوم به گروه “یاران ایران” است.
حسن روحانی رئیسجمهوری ایران برخلاف وعدههای پیشین (برابری برای همه ایرانیان) در اظهاراتی اعلام نمود: “دولت خواستار آن است که جایگاه همه ادیانی که قانون اساسی آنها را به رسمیت شناخته، حفظ و پیروان این ادیان بتوانند به حقوق مشروع خود برسند و در این راستا اگر مشکلی هم وجود دارد، باید رفع شود.” ازآنجاییکه بهاییان جزء دینهای رسمی کشور نیستند اظهارات آقای روحانی امید پیروان این آئین را به تغییراتی که انتظار داشتند، ناامید کرد.
بهاییان ایران پس از انقلاب فرهنگی در دانشگاهها از تحصیل عالی در دانشگاههای ایران محروم هستند، عدهای از بهاییان برای مقابله با اخراج دانشجویان بهایی در سال ۱۳۶۶ اقدام به تأسیس موسسه آموزش عالی آنلاین نمودند، اما دستگاه قضایی کشور در خردادماه سال ۱۳۹۰ کلیه مدیران و اساتید آن را بازداشت کرد، کامران مرتضایی، کیوان رحیمیان، فؤاد مقدم، امانالله مستقیم، شاهین نگاری، نوشین خادم، فاران حسامی، کامران رحیمیان، ریاض سبحانی، رامین زیبایی، فرهاد صدقی و محمود بادوام افرادی بودند که در این رابطه احکام سنگینی دریافت کردند، سال گذشته دو شهروند بهایی مرتبط با این دانشگاه بهنامهای طلوع گلکار و نسیم باقری بازداشت و به ترتیب به پنج سال و چهار سال حبس تعزیری محکوم شدند. اخراج معدود دانشجویان بهایی در دانشگاههای کشور همچنان ادامه دارد.
انتقال دانش و تجربه بشری، جز از طریق آموزش امکانپذیر نیست و به همین دلیل حق تحصیل یکی از حقوق بنیادی بشر در مواد ۲۶ و ۲۷ اعلامیه جهانی حقوق بشر، بند ۲ ماده ۱۹ میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی و مواد ۱۳ ، ۱۴ و ۱۵ میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که همگی بر حق تحصیل بدون هیچ نوع تبعیض از حیث نژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب، عقیده سیاسی و یا هر عقیده دیگر یا اصل و منشأ ملی یا اجتماعی، دارایی، نسب یا هر وضعیت دیگر شناختهشده و بر آن تأکید شده و دولت ایران موظف است تمامی امکانات و تسهیلات لازم را برای ایجاد شرایط مناسب جهت بهرهمندی همه شهروندان از این حق طبیعی فراهم کند و کلیه موانعی را که در اثر شرایط خاص جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در مسیر رسیدن شهروندان به این حق قرار میگیرد، مرتفع سازند.
اکثر بهاییان ایران به دلیل اجرای مناسک مذهبی خود با اتهام تبلیغ علیه نظام مواجه میشوند این در حالی است که مطابق استانداردهای جهانی آموزش اعتقادات مذهبی ازجمله آزادی تأسیس حوزههای علمی، مدارس مذهبی و آماده کردن و توزیع کتب مذهبی و یا داشتن انتشارات از حقوق محافظتشده اقلیتها محسوب میشود و بهاییان ایران نیز میبایست از آن بهرهمند شوند.
ممانعت از کسبوکار بهاییان یکی دیگر از فشارها و آزار و اذیتهایی است که بهاییان با آن مواجه هستند، پلیس اداره اماکن که وابسته به نیروی انتظامی است در نقاط مختلف کشور که سرکشی ماهانه به محل کسب شهروندان دارند، در اکثر مواقع محل کسب بهاییان را به دلیل عدم اجازه کسب، پلمپ میکنند.
در این ماه:
به گفته ثابتان، هماکنون بیش از ۱۰۰ شهروند بهایی در زندان هستند و از اواخر سال ۲۰۰۴ میلادی تاکنون بیش از ۷۷۰ بهایی، صرفاً به خاطر بهایی بودن دستگیرشدهاند. سخنگوی جامعه جهانی بهاییان به آمارهایی درزمینهٔ نقض حقوق پیروان این آیین در ایران هم اشاره میکند: “از سال ۲۰۰۵ وزارت اطلاعات بیش از هزار شهروند بهایی را بدون دستگیری رسمی و قانونی، بازخواست و مورد بازجویی قرار داده است. از سال ۲۰۰۴ تاکنون بیش از ۱۲۵ مورد پلمب مغازههای متعلق به بهاییان داشتهایم. همچنین از سال ۲۰۱۱ تعداد زندانیان بهایی از ۱۰۰ نفر هیچوقت کمتر نبوده. متأسفانه در چندین سال اخیر میزان دستگیری بهاییان بهشدت افزایش پیداکرده و خیلی از جوانانی هم که از تحصیل محروم هستند از کشور خارجشدهاند. همچنین خانوادههای تحتفشار و محروم از شغل و فعالیت اقتصادی مجبور به خروج شدهاند که اگرچه آمار دقیقی وجود ندارد اما تعدادشان اصلاً کم نیست.”
به گزارش جرس، بر اساس آنچه در این تابلوهای تبلیغاتی آمده بهاییان فرقهای دستساخته جریانهای امپریالیستی قلمداد شده که در تمام این سالها به دنبال جاسوسی و تغییر فرهنگ و مذهب مردم ایران و بهویژه شیعیان بودهاند . این تابلوهای تبلیغاتی در بیشتر ایستگاههای مترو تهران قابلمشاهده است . این در حالی است که بهصورت گسترده و مداوم در شبکههای مختلف تلویزیونی برنامههایی درباره این گروه و پیروان آن به نمایش درمیآید . مضمون تمام این برنامهها نیز همان چیزی است که در این تابلوهای تبلیغاتی آمده است .فرقهگرایی ، اقدام برای جاسوسی و ترویج رفتارهای غیراخلاقی .این روزها در مترو تهران تابلوهای تبلیغاتی متعددی درباره بهاییان به درودیوار نصبشده که بهراحتی قابلمشاهده است . این تبلیغات و دستگیری یکباره 14 نفر از بهاییان در دو هفته گذشته در اصفهان و تهران نشاندهنده موج جدید فشار به این گروه و پیروان آن است .
هیئتداوران سودویند متشکل از «شیرین عبادی»، برنده جایزه صلح نوبل، حقوقدان، قاضی سابق دادگاه، وکیل حقوق بشر، به همراه «آرون رودز» از بنیانگذاران و محقق اصلی پروژه حقوق آزادی و مدیر اجرایی سابق فدراسیون بینالمللی هلسینکی برای حقوق بشر و «کارولینا یانوزفسکی»، وکیل حقوق بشر و عضو هیئتمدیره سودویند، افراد دیگری از فعالان حقوق بشر در ایران مثل برادران کرد پور و حکیمه شکری را بهعنوان برندگان جایزه رها برگزیدند، که یکی دیگر از این برندگان جوایز فاران حسامی شهروند بهایی دربند است. فاران حسامی، شهروند بهایی روانشناس و استاد دانشگاه مجازی بهاییان؛ که به چهار سال حبس تعزیری محکومشده است، اکنون دوران محکومیت خود را دربند زنان زندان اوین میگذراند.
هنام روغنی شهروند بهایی که پیشتر محکومبه مرگ شده بود در گفتگو با کمپین فعالان صلح در تبعید در خصوص حکم ارتداد و همچنین مهدورالدم بودن خود، گفتگو کرده است. روغنی شرایط جامعه بهایی در ایران را بسیار بحرانی توصیف میکند. وی در خصوص آزار و سرکوب شهروندان بهایی و همچنین مشکلات دیگر آنها گفت: با توجه به رویکرد تندروها در جامعه خشونت و نقض حقوق شهروندی بهاییان در ایران رو به رشد است.
به گزارش هرانا، نیروهای امنیتی برای سومین بار در طی یک سال اخیر منزل خانواده باقری را مورد تفتیش قراردادند و پس از ضبط وسایلی، آقای ناصر باقری و فائز باقری را بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات یزد منتقل نمودند.
به گزارش هرانا، مأمورین امنیتی با ورود به منزل مهدی نژاد شهروند بهایی و پس از بازرسی و ضبط لوازم شخصی٬ وی را به بازداشتگاه وزارت اطلاعات ورامین برده و پس از بازجویی به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل کردند
به گزارش هرانا، در چندین هفته اخیر منازل بهاییان در شیراز بهطور مرتب و مستمر مورد هجوم و تفتیش مأموران اطلاعات قرارگرفته که بعد از تفتیش کامل کلیه کتابها، جزوات، عکسهای مربوط به مسائل اعتقادی آنها بهاضافه کامپیوتر، لپتاپ، گوشیهای موبایل همگی جمعآوری و ضبط گردیده و از خودشان هم خواستهشده در دسترس باشند تا در صورت نیاز به اداره اطلاعات احضار شده مورد بازجویی قرار گیرند.
به گزارش ایران وایر ، در یکماهه گذشته، تعداد زیادی از شهروندان بهایی در ایران بازداشت یا جهت اجرای حکم به زندان فراخوانده شدهاند. علاوه بر بازداشت گسترده و همزمان بهاییان در شهرهای تهران و اصفهان، طی ماه گذشته، تعدادی از شهروندان بهایی یزد، بازداشت یا برای گذراندن محکومیت راهی زندان شدهاند. در همین رابطه یک فرد مطلع گفت: “شنبه دوم اسفندماه، فریبا اشتری (باقری) مادر این خانواده جهت اجرای حکم دو سال حبس، خود را به زندان یزد معرفی کرد. او به همراه ۱۹ شهروند بهایی دیگر از سوی شعبه ۱ دادگاه انقلاب یزد محکومبه حبسهای چهار تا یک سال هستند.
به گزارش هرانا، فریبرز باغی و ۱۶ شهروند بهایی دیگر در عملیات همزمان و گسترده مأموران امنیتی در ۱۰ مرداد ۱۳۹۱ در شهرهای یزد، اصفهان، کرمان و اراک دستگیر شدند. چند روز بعد ۳ بهایی دیگر هم در یزد به مجموع بازداشتشدگان اضافه شدند. پس از یک ماه حبس، هر ۲۰ نفر با قید وثیقه آزاد شدند. تاکنون ۵ نفر از این ۲۰ شهروند بهایی برای اجرای حکم خود به زندان رفتهاند. فریبرز باغی بهعنوان ششمین نفر بعد از دریافت احضاریهای که چند روز پیش برای ضامن او فرستادهشده بود، امروز برای اجرای حکم خود به زندان رفت.
به گزارش هرانا، حدود ساعت ۸ شب ۲۸ بهمنماه نیروهای امنیتی در شهر اصفهان با هجوم به خانه تعدادی از شهروندان بهایی آنها را بازداشت و به زندان دستگرد اصفهان منتقل کرده بودند. خانمها نیکا رجبی، مونا اقدسی، شیوا اغصانی و نگار سبحانیان و آقایان کاویان دهقان، شایان کوثر، پیمان عاطفی، کوشا رحیمی جز بازداشتشدگانی هستند که همگی بدون وثیقه و کفالت آزادشدهاند.
به گزارش هرانا، روز چهارشنبه مورخ ۲۷ اسفندماه یک زوج بهایی به نامهای ایمان رشیدی و شبنم متحد جهت اجرای حکم بازداشت و به زندان مرکزی شهر یزد منتقل شدند. آقای رشیدی بهحکم دادگاه انقلاب شهر یزد به سه سال حبس تعزیری و یک سال حبس تعلیقی و خانم متحد نیز به دو سال حبس تعزیری و یک سال حبس تعلیقی محکومشدهاند.
به گزارش هرانا، صبح روز ٢۵ اسفند، مأموران اطلاعات شهر شیراز با هجوم به منزل کرامت امیرى شهروند بهایى، وسایل مختلفى اعم از لپتاپ، موبایل، کتب دینى و سى دى را ضبط کردند. آقاى امیرى شهروند ۶٢ ساله بهایى است که به همراه همسرش در شهر شیراز زندگى میکند.
روند ستیز با بهاییان در این ماه نیز ادامه داشت بهگونهای که حقوق شهروندان بهایی در موارد ذیل نقض گردید.
گزارش آماری | |
بازداشت و بیخبری | 5 مورد |
توقیف، مصادره اموال و تخریب اماکن | 4 مورد |
فرافکنی و حاشیه سازی | 1 مورد |
آغاز دوره محکومیت زندانیان | 3 مورد |
مسیحیان
جمهوری اسلامی کمر به نابودی مسیحیت بسته است، واقعیتی است تلخ در مورد جفا بر مسیحیان ایران؛ مسیحیانی که به خاطر دگراندیشی و تغییر دین از سوی حکومت مذهبی جمهوری اسلامی مورد اتهام و محکومیت قرار میگیرند. ضرب و شتم، شکنجه و تهدید به مرگ برای مسیحیان ایرانی تبدیل به امور عادی شده است.
جفا بر مسیحیان در کشورهای اسلامی رو به رشد است و روزانه مسیحیان بسیاری از سوی مسلمانان مورد آزار و اذیت قرار میگیرند. در جمهوری اسلامی ایران نیز، تعداد بیشماری از مسیحیان به خاطر تغییر دین و فعالیتهای مذهبیشان زندانیشده، مورد اتهام و محکومیت قرار میگیرند. لازم به توضیح است که جمهوری اسلامی ایران در ابتدای سال 2014 میلادی در رتبه نهم ردهبندی کشورهایی قرار گرفت که مسیحیان را بهشدت آزار میرسانند. در حال حاضر بر اساس گزارش سازمانهای مدافع حقوق مسیحیان در ایران گفته میشود حدود 40 نفر از مسیحیان شناختهشده تنها به جرمهایی نظیر اقدامات بشارتی و یا آموزش و پخش انجیل در زندان به سر میبرند و بسیاری از نوکیشان مسیحی تحت جفا قرارگرفته و با ضربات شلاق به جرم روزهخواری و شرب خمر در مراسم عشاء ربانی یا شکنجه و آزار در سلول خود در زندانهای ایران مواجه شده و بعضاً حتی تحدید به مرگ شدهاند.
فشار دستگاههای امنیتی و قضایی بر کلیساها همچنان ادامه دارد و در ادامه سلسله محدودیتهای اعمالشده از سوی مسئولان امنیتی، کلیساهای جماعت ربانی تهران (مرکز)، کلیساهای تبشیری رسمی، کلیسای جماعت ربانی مرکز در تهران، کلیسای پروتستان عمانوئیل، کلیسای انجیلی پطرس واقع در تهران و … یا بهاجبار تن به همکاری با نهادهای امنیتی و تن دادن به خواستههای آنان مبنی بر افشای فهرست اعضای این کلیساها به همراه سایر مشخصات ایشان منجمله شماره ملی، بستن درهای خود را به روی ایمانداران و نوکیشان مسیحی فارسیزبان و عدم برگزاری مراسم به زبان فارسی دادهاند و یا بهکل تعطیل، رهبران آنان مانند روبرت آسریان دستگیر و با احکام غیرمنصفانه و بلندمدت مواجه شدهاند.
صدور احکام حبس برای مسیحیان ایران همچنان ادامه دارد؛ با اینکه در قانون اساسی ایران آزادی دینی مسیحیان، کلیمیان و زرتشتیان به رسمیت شناختهشده ولی عملکرد حکومت در برابر تبلیغات دینی و اجرای مناسک مذهبی آنان تاکنون نشان داده است که اصول مندرج در قانون اساسی در مورد آزادی دین و مذهب و عدم تفتیش عقاید، تنها سرپوشی برای نقض حقوق اقلیتهای مذهبی و دینی در ایران بوده است. در قانون اساسی ایران مذهب شیعه جعفری تنها مذهب رسمی ایران بوده و ارگانهای مذهبی و امنیتی حکومت ایران تبلیغ اصول و مبانی این ادیان و مذاهب را تهدیدی برای ایدئولوژی غالب حکومتی قلمداد میکنند و این مسئله یکی از عمده دلایلی است که حاکمیت بهواسطهی آن، پیروان و مبلغین مسیحیت را سرکوب و با بستن کلیسای آنان، راه را برای تبلیغات دینی این اقلیت مذهبی، سد میکند.
در این ماه:
به گزارش محبت نیوز، در پیگیری ادعای آیتالله خامنهای و دیگر مقامات که مدعی “رواداری” نسبت به ایرانیان پیرو سایر ادیان هستند و کشورهای اروپایی و آمریکایی را به درس گرفتن از جمهوری اسلامی فرامیخوانند، مسیحیان ایران میتوانند یک محک مناسب باشند. یوتان بتکلیا، نماینده آشوریان مسیحی در مجلس همبارها در گفتوگو با رسانههای مختلف مدعی آزادی کامل مسیحیان در ایران شده و با انتقاد از آمریکا و دولتهای اروپایی از جمهوری اسلامی تقدیر و تعریف کرده است: ما در انجام فعالیتهای فرهنگی خود همانند انجام مراسم دینی خود از آزادی کامل برخوردار هستیم، ما طی ۱۳ سال گذشته و هرساله جشنوارهای را در سطح بینالمللی در شهر ارومیه برگزار میکنیم که آشوریان از کشورهای گرجستان، ارمنستان، روسیه عراق، سوریه، لبنان، در این مراسم شرکت میکنند که هزینه برگزاری این جشنواره پیشازاین توسط سازمان ملی جوانان و در حال حاضر وزارت ورزش و جوانان تأمینشده و میشود. علاوه بر این کنگرههای مختلفی در ایران توسط آشوریان برگزارشده که بازهم دولت جمهوری اسلامی ایران کمکهایی را برای تأمین هزینه این کنگرهها داشته است و مقامات بلندپایه سیاسی کشور برای مراسم افتتاحیه این کنگرهها در مراسم حضور پیداکردهاند. او همچنین گفته است: ما تمامی آداب و سنن خود را در ایران انجام میدهیم، مراکز دینی ما دایر است و اقلیتهای دینی آزادانه به انجام مراسم خود میپردازند. در بسیاری از نقاط جهان مشاهده میشود جهت تأمین امنیت در مقابل کلیساها مأمور گذاشتهشده اما در ایران به دلیل وجود آزادی کلیساها بهخوبی نگهداری میشوند و مشکلی ازنظر امنیتی دراینارتباط وجود ندارد. بهعنوان نمونه در ارومیه بیش از ۹۰ کلیسا وجود دارد که در برخی از روستاهای محل این کلیساها یک آشوری زندگی نمیکند و جالبتر اینکه در برخی موارد کلید این کلیساها در دست هموطن مسلمانی است که در مجاورت کلیسا زندگی میکند و زمانی که آشوریان برای عبادت به این کلیساها میروند میبینند که هموطن مسلمان آنها از کلیسا محافظت میکند که در هیچ جای دنیا نمیتوان نمونه این کار را پیدا کرد. به اعتقاد او حضور نمایندگان مسیحی در مجلس هم یک امتیاز ویژه از سوی جمهوری اسلامی است چراکه مجموع اقلیتهای دینی در ایران آنقدر نیست که واجد شرایط داشتن نماینده مجلس باشند: “درحالیکه در برخی از کشورهای مدعی دموکراسی چند میلیون نفر مسلمان زندگی میکنند یک نماینده از این مسلمانان در مجلس این کشورها نیست مسیحیان آشوری با جمعیتی ۲۰ تا ۲۵ هزار نفر دارای یک نماینده در مجلس شورای اسلامی هستند.”
به گزارش صدای مسیحیان ایران، روز پنجشنبه (۷ اسفند ۱۳۹۳) نیروهای امنیتی به جمع تعدادی از ایمانداران نوکیش مسیحی که در یکمنزل مسکونی واقع در خیابان طالقانی حوالی چهارراه صیاد شیرازی شهرستان بجنورد در استان خراسان شمالی جهت برگزاری مراسم دعا و پرستش گرد هم آمده بودند یورش بردهاند و ضمن تخریب آلات موسیقی ،دوازده نفر ازجمله سه کودک حاضر در این جمع ایماندار را توسط یک خودرو ون به مکان نامعلومی منتقل کردهاند که پس از بازجویی پنج نفر از بازداشتشدگان و سه کودک حاضر در این جمع به نامهای آقای سعید عزیزی ،همسرش خانم الهه بهزاد پور و فرزندشان سمیه ۷ ساله و همچنین رضا اسفندیاری و برادرش رسول به همراه همسرش خانم زهرا بابایی و فرزندانشان نازنین ۵ ساله و فرشاد ۹ساله آزاد شدند که این افراد متعهد شدهاند تا اتمام بررسیهای پرونده حق خروج از شهرستان بجنورد را ندارند، و آقای محمد شایان (پطرس) به همراه آقایان امیررضا رمضانی،احمد رحیمی و عباس پور نوروز کماکان در بازداشت نیروهای امنیتی میباشند و تاکنون هیچ خبری از وضیعت آنان در دست نمیباشد.
به گزارش ماف نیوز، دو نوکیش مسیحی بانامهای “حامد.ف” و “آزاد.ر” و “امید محمودی” از سوی نیروهای انتظامی حکومت اسلامی ایران در شهرستان گچساران استان کهگیلویه و بویراحمد بازداشت شدند.
به گزارش محبت نیوز، روحانی بند ۱۰ زندان رجایی شهر کرج که خواستار ضبط و توقیف کتب مذهبی مسیحیان بند شده بود در پی ممانعت ایشان شکایتی مبنی بر توهین از کشیش فرشید فتحی کرده است. این موضوع میتواند برای وی حکم ۲ سال زندان را در پی داشته باشد. روحانی و پیشنماز بند ۱۰ زندان رجایی شهر کرج طی روز پنجشنبه ۱۴ اسفندماه سال جاری از مسیحیان این بند میخواهد که کتب مذهبیشان ( انجیل ) را جهت بازرسی به وی تحویل دهند که این موضوع با مخالفت این زندانیان روبرو میشود. به گفته یکی از زندانیان این بند: پیشنماز بند ۱۰ بنام «مرتضوی» طی درخواستی بیدلیل دستور تحویل گرفتن کتابهای شخصی مسیحیان زندانی را جهت بازرسی صادر نمود. ازآنرو که مسیحیان این بند کتابهای مذهبی خود را از مسیرهای قانونی و با موافقت رئیس زندان و حفاظت وارد نمودهاند حاضر به تحویل آنها بهپیش نماز نشدند. این منبع در ادامه بیان داشت: روحانی بند نیز که از این موضوع ناراحت شده بود بهدروغ گزارشی مبنی بر توهین برای کشیش فرشید فتحی پرکرده و این موضوع میتواند برای وی حکم ۲ سال زندان علاوه بر محکومیت قبلی وی، را در پی داشته باشد.
به گزارش هرانا، ابراهیم فیروزی نوکیش مسیحی که از ۲۳ دیماه محکومیتش به پایان رسیده و هنوز در زندان بسر میبرد دوباره دادگاهی شد. به گزارش خبرگزاری هرانا، (یکشنبه ۱۷ اسفندماه) جلسه رسیدگی به اتهامات ابراهیم فیروزی در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی مقیسه برگزار شد.طی این جلسه که برای اولین بار وکیل این نوکیش مسیحی اجازه دیدار وی را پیدا کرد اتهام «اقدام علیه امنیت ملی و اجتماع و تبانی» به وی ابلاغ شد. ادامه رسیدگی به اتهامات ابراهیم فیروزی به جلسه بعد و پس از ارائه لایحه دفاعیه از سوی وکیل وی موکول شد.
به گزارش محبت نیوز، کشیش سابق کلیسای پنطیکاستی شهرآرا در تهران به همراه دو تن دیگر از نوکیشان مسیحی که در ایام کریسمس « جشن میلاد » مسیح در تهران توسط مأموران امنیتی لباس شخصی بازداشت و طول دوران بازداشت خود را زیر بازجویی و در سلول انفرادی گذرانده بودند، با سپردن وثیقه تا زمان برگزاری دادگاه بهطور موقت آزاد شدند. به گزارش آژانس خبری مسیحیان ایران « محبت نیوز»، “کشیش آشوری ” ویکتور بِت تًمرز” و دو تن از نوکیشان مسیحی که در دیماه سال جاری طی اجرای مراسم کریسمس (سالروز تولد عیسی مسیح) در خانهای در منطقه غرب تهران بازداشتشده بودند، به قید وثیقه بهطور موقت تا زمان تشکیل دادگاه از زندان اوین آزاد شدند. از این سه تن ابتدا نوکیش مسیحی “امین افشار نادری” ۲۶ ساله ، وی در روز ۲۱ بهمن ۱۳۹۳ (۱۰ فوریه ۲۰۱۵) پس از گذراندن ۳۶ روز در بازداشت با سپردن وثیقه ۰۰ ۱ میلیون تومانی بهطور موقت تا زمان تشکیل دادگاه از زندان آزاد شد. از این مدت وی ۳۰ روز از ایام بازداشت خود را در سلول انفرادی گذراند. این زندانی نوکیش مسیحی، پس از آزادی یکبار دیگر نیز توسط اداره اطلاعات به یک مکان غیررسمی احضار و مورد بازجوئی مجدد قرار گرفت.
به گزارش هرانا، رسول عبداللهی زندانی نو کیش مسیحی پس از پانزده ماه از حبس، روز چهارشنبه ۲۹ بهمن ۱۳۹۳ (۱۸ فوریه ۲۰۱۵ ) بهطور مشروط از بند ۱۰زندان رجایی شهر کرج آزاد شد. آزادی مشروط در صورتی به زندانیان مسیحی تعلق میگیرد که پس از گذراندن نیمی از دوران محکومیت خود، تعهد بدهند که از هرگونه فعالیت مسیحی یا حضور در مجالس مذهبی ویژه مسیحیان، خودداری خواهند کرد. در غیر این صورت دوباره بازداشت و زندانی خواهد شد تا باقیمانده دوران محکومیت خود را بگذراند. “رسول عبداللهی” در زمستان ۱۳۸۹ همزمان با شمار زیادی از نوکیشان مسیحی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. وی سپس در فروردینماه ۱۳۹۰ بهطور موقت تا زمان رسیدگی به پروندهاش در دادگاه انقلاب، از زندان آزاد شد. این نوکیش مسیحی سرانجام از سوی دادگاه انقلاب اسلامی به اتهام «اجتماع و تبانی و تبلیغ مسیحیت» به سه سال حبس تعزیری محکوم شد.
در ادامه روند جفای سامانمند بر مسیحیان ایران، در این ماه حقوق آنان در موارد ذیل نقض گردید:
گزارش آماری | |
احضار و بازجویی | 12 مورد |
بازداشت و بیخبری | 15 مورد |
بلاتکلیفی اشخاص بازداشتشده | 4 مورد |
جلوگیری از برگزاری یا برهم زدن مراسم مذهبی | 1 مورد |
فرافکنی و حاشیهسازی | 1 مورد |
محاکمه | 1 مورد |
دراویش گنابادی
دراویش نعمتاللهی گنابادی ازجمله اقلیتهای مذهبی در ایران هستند که برخورد با ایشان در طی سالهای اخیر افزایش چشمگیری داشته است. دراویش گنابادی جمعیتی چندمیلیونی از دراویش شیعه را در سراسر ایران شامل میشوند که سبک دینداری صوفیانه متفاوتی با تشیع فقاهتی رهبران جمهوری اسلامی دارند و خود را جمعیتی خواهان صلح و برادری و البته غیرسیاسی میدانند. اعتقادات دراویش گنابادی، گستردگی پیروانشان در سراسر کشور و پیروی آنها از نظرات قطب دراویش و رهبر معنویشان، دکتر نورعلی تابنده، از سوی جمهوری اسلامی تهدیدی امنیتی بهحساب میآید. سابقه سیاسی و اجرایی دکتر تابنده در اوایل انقلاب و اعتبار و محبوبیت ویژهای که در میان پیروانش و در جامعه دراویش دارد، بر نگرانی مقامات امنیتی افزوده است.
طی سالیان گذشته حکومت ایران برخلاف تعهدات بینالمللی خود درزمینهٔ احترام به میثاق حقوق مدنی و سیاسی و موازین حقوق بشر، ازجمله حق آزادی مذهب که شامل آزادی ابراز مذهب یا معتقدات خود در عبادات و اجرای آداب و اعمال و تعلیمات مذهبی میباشد، نهتنها حق برگزاری مناسک و مراسم مذهبی برای دراویش گنابادی را زیر پا گذاشته است بلکه به برخورد قضایی و امنیتی با آنان پرداخته است. بزرگترین و اساسیترین مشکل دراویش ایرانی رعایت نشدن حقوق شهروندی آنان است و این مشکل نه از طرف دولت کنونی بلکه از طرف تندروهای مذهبی و گروههای افراطی ایجاد میشود که در ساختار سیاسی حاکمیت نفوذ کرده و همچنین از طریق بعضی مراجع تقلید سرشناس حکومتی مانند نوری همدانی و مکارم شیرازی و… در قم حمایت میشوند.
در جریان واقعه کوار ۲۲ تن از دراویش گنابادی از سوی دادگاه مورد محاکمه قرار گرفتند. برخی از این افراد ازجمله ابراهیم فضلی، محمدعلی سعدی و اصغر کریمی به ۲ سال حبس محکوم شدند و ۳ تن دیگر به تبعید مادامالعمر محکوم شدند. در جریان اعتراضات صورت گرفته به عدم درمان برخی از زندانیان نیز،خانوادههای دراویش زندانی در مقابل دادستانی تحصن کردند و در پی آن و در دو نوبت نزدیک به ۴۰۰ تن از دارویش بازداشت شدند، اکثر بازداشتشدگان بدون تشکیل پرونده ساعاتی بعد آزاد شدند.
همینطور در سال گذشته محکومیت ۷ تن از مدیران سایت مجذوبان نور، وکلا و فعالان حقوق دراویش از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران صادر شد و درمجموع این دراویش زندانی به بیش از ۵۶ سال حبس تعزیری محکوم شدند.
در این ماه:
منابع نزدیک به درویشهای گنابادی خبر دادهاند که دیوان عالی کشور، رأی صادره شده توسط دادگاه انقلاب شیراز در مورد هفت درویش گنابادی را عیناً تأیید کرده است. این هفت نفر به اتهام محاربه و فساد فیالارض محکومشده بودند. بر اساس رأی دادگاه انقلاب شیراز، سه تن از این درویشان به تبعید مادامالعمر و چهار تن به ۲۸ سال تبعید محکومشدهاند.به نظر میرسد در روزهای اخیر فشارها بر درویشان گنابادی که بزرگترین فرقه صوفیان ایران هستند، افزایشیافته است. در چند روز گذشته، افشین کرمپرور، حقوقدان و فعال حقوق درویشان که از مدتی قبل به علت دیسک کمر و گردن و تنگی کانال نخاعی در بیمارستان شهدای تجریش بستری بود، با دستور دادستانی تهران و بدون ترخیص پزشک به زندان اوین بازگردانده شد. بهاینترتیب، بر اساس رأیی که پیشتر توسط شعبه دوم دادگاه انقلاب شیراز صادرشده بود، کاظم دهقان، حمیدرضا آرایش و محمدعلی شمشیرزن، به نفی بلد مادامالعمر و محمدعلی دهقان، محمدعلی صادقی، ابراهیم بهرامی و محسن اسماعیلی هر یکبههفت سال تبعید محکومشدهاند.
پایگاه خبری دراویش گنابادی از قول یک وکیل دادگستری که نامی از او نبرده، خبر داد که بر اساس حکم صادره از سوی شعبه ۵۴ دادگاه انقلاب تهران که اخیراً طی دادنامهای به دایره اجرای احکام زندان اوین ابلاغشده، محکومیت حمیدرضا مرادی از ۱۰ سال و نیم حبس تعزیری به ۴ سال و نیم حبس تعزیری و ۴ سال و نیم حبس تعلیقی، رضا انتصاری از ۸ سال و نیم حبس تعزیری به ۴ سال حبس تعزیری و سه سال و نیم حبس تعلیقی و همچنین ۷ سال و نیم حبس تعزیری مصطفی دانشجو، امیر اسلامی، افشین کرمپرور، فرشید یداللهی و امید بهروزی به ۳ سال و نیم حبس تعزیری و ۲ سال و نیم حبس تعلیقی تغییریافته است.
به گزارش مجذوبان نور، ۴ درویش گنابادی به نامهای داوود نصیری، جعفر احمدی، مرتضی کنگر لو، مسعود احمدی در شهرستان کوار بازداشتشده و هماکنون در کلانتری این شهرستان محبوساند. این ۴ درویش گنابادی ساکن ورامین چندی پیش به این شهرستان سفرکرده بودند.
به گزارش مجذوبان نور؛ دادستان کوار اتهام آقای مرادی را تحریک دراویش گنابادی در شهرستان کوار اعلام کرده و از تشکیل پروندهای جدید برای او خبر داده است. این مقام قضایی همچنین گفته است که پس از اتمام بازجویی از آقای مرادی در اطلاعات شیراز، حکم پرونده پیشین او، که سی ضربه شلاق و دو سال تبعید به بندرلنگه است، به اجرا گذاشته خواهد شد.
به گزارش مجذوبان نور، آقایان رضا انتصاری و مصطفی عبدی از فعالان حقوق دراویش که به دلیل امتناع از رفتن به هواخوری اجباری به انفرادی منتقلشده بودند، به بند عمومی بازگشتند.
به گزارش مجذوبان نور، صالح الدین مرادى، فعال حقوق دراویش گنابادى که زیر نظر مأموران امنیتى از بازداشتگاه پلاک ١٠٠ شیراز به دادسراى کوار اعزامشده بود، در پى امتناع از تودیع قرار کفالت، به زندان عادلآباد شیراز منتقل شد.
به گزارش مجذوبان نور، مصطفی دانشجو، وکیل دادگستری و فعال حقوق دراویش که به بیماری آسم شدید و آریتمی قلبی مبتلاست نیمهشب گذشته در پی حمله تنفسی به بهداری مرکزی اوین منتقل و پس از چند ساعت به بند ۸ عودت داده شد.
به گزارش مجذوبان نور، آزادی آقایان افشین کرمپرور، فرشید یداللهی، امیر اسلامی و امید بهروزی به دنبال تغییر حکم حبس تعزیری هفت سال و نیمه آنها به سه سال و نیم حبس تعزیری و دو سال و نیم حبس تعلیقی صورت گرفت که چندی پیش از سوی شعبه ۵۴ دادگاه انقلاب به اجرای احکام زندان اوین ابلاغشده بود.
در این ماه حقوق دراویش گنابادی در موارد زیر نقض گردید:
گزارش آماری | |
بازداشت و بیخبری | 4 مورد |
فرافکنی و حاشیهسازی | 1 مورد |
محاکمه | 1 مورد |
انفرادی یا انتقال به بند زندانیان خطرناک یا مکان نامعلوم | 3 مورد |
عدم رسیدگی به بیماران زندانی | 1 مورد |
تبعید | 3 مورد |
اهل حق یا یارسان
آیین یاری در قانون اساسی ایران مانند یک اقلیت مذهبی بە رسمیت شناختە نشدە است و در چند سال گذشتە از آنها بە عنوان یک فرقە مذهبی» نامبرده شدە است. اهل حقّ یا یارسان، آئینی عرفانی با خاستگاه کردی است که پیروان آن در برخی از مناطق ایران بخصوص کردستان و کرمانشاه ساکن هستند. جمهوری اسلامی، این دین را به رسمیت نمیشناسد و پیروان آن از هرگونه حقوق شهروندی و اجتماعی محروم هستند و در صورت آشکار شدن باور و دین آنان، بلافاصله از محل کار یا تحصیل اخراج میگردند. روحانیون اسلام، آنان را مرتد و نجس خوانده و از حقوق مساوی با دیگر شهروندان در مراجع قضایی و حقوقی برخوردار نیستند.
توهین مأموران حکومتی ایران به پیروان اهل یاری همچنان ادامه دارد. در گزارش سالانه احمد شهید، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، با اشاره به وخیمتر شدن نقض حقوق بشر در ایران و محدودیت آزادی بیان و عقیده، سرکوبهای عمومی ، به نقض حقوق اقوام و اقلیتهای مذهبی نیز، پرداخته است. در بخش اقلیتهای مذهبی به نقض حقوق شهروندی، محدودیت آزادی بیان، ممنوعیت استخدام در ادارات و مؤسسات دولتی جامعه یارسان اشارهشده است. میتوان از خودسوزی یارسانی ها (اهل حق) در اعتراض به هتک حرمت همکیشان خود بهعنوان تلخترین نتایج اینگونه اقدامات مقامات جمهوری اسلامی ایران یادکرد. بیحرمتی نهادهای نظامی و حکومتی ایران نسبت به شهروندان یارسانی باعث شد که سال گذشته سه شهروند پیرو آیین یاری که دو نفر از آن کُرد بودند به نشانه اعتراض خود را به آتش بکشند و یک سرباز کُرد نیز در پادگان سپاه به دلیل بیحرمتی مسئولان نظامی به زندگی خود پایان داد.
در این ماه:
به گزارش مجذوبان نور به نقل از مجمع مشورتی فعالان مدنی یارسان، جمعى از پیروان دین یارى (اهل حق)، با ارسال نامهای خطاب به رهبر جمهورى اسلامى، از وى خواستند نسبت به جلوگیرى از تضییع حقوق پیروان این طریقت اقدام کند. امضاکنندگان این نامه سرگشاده که به مهر مجتمع مشورتى فعالان مدنى یارسان ممهور شده است، با ارائه گزارشی از حقوق پایمالشده اجتماعى و سیاسی اهل حق، از آیتالله خامنهای خواستهاند براى حل واقعى مشکلات این گروه از افراد جامعه ایران، در قانون اساسی بازنگرى شود تا از این رهگذر، پیروان دین یارى از حقوق اجتماعى و شهروندى بهرهمند شوند. در این نامه با مواردی همچون ممانعت از ساخت عبادتگاه، محرومیتهای شغلی و تحصیلی، ایجاد هجمههای فرهنگی، محترم شمرده نشدن عقاید و نداشتن نماینده در مجلس شورای اسلامی بهعنوان تضییع حقوق و تبعیض علیه پیروان آیین یاری برشمرده شد. همچنین در فرازى از این نامه به حادثه خودسوزى دو تن از پیروان اهل حق در مقابل مجلس شوراى اسلامى و فرماندارى همدان اشارهشده و بابیان اینکه مسئولان قول رفع مشکلات پیروان این دین را داده بودهاند، از ادامه تحمیل فشارهاى اجتماعى و سیاسی بر این پیروان این اقلیت دینى یادشده است.
سایر اقلیتهای دینی
حاکمیت کنونی ایران و سران آن اعتقاددارند که برخی از گروههای مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری بهنظام را دچار چالش کنند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیتهای مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار دادهاند.
در این ماه:
در ماههای گذشته برخی از وبسایتهای خبری در ایران از صدور حکم اعدام برای مجيد جعفری تبار، از روحانيون قم خبر داده بودند. محمدجعفر منتظری، رييس دادگاه ويژه روحانيت، روز جمعه هشتم اسفندماه در خصوص پرونده روحانی معروف به «شيخ استخاره» که به اعدام محکومشده ، گفته است، متهم به اين حکم اعتراض کرده است و پروندهاش در دادگاه تجدیدنظر است.
در پی انتشار اخبار ضدونقیضی که در خصوص سلامت جسمانی محمدعلی طاهری، زندانی عقیدتی محبوس دربند امنیتی زندان اوین، در فضای مجازی و رسانههای غیر معتبر منتشرشده بود، خانواده این زندانی در کانادا طی انتشار بیانیهای با تأکید بر سلامت جسمی وی خواهان جلوگیری از دامن زدن به شایعات شدند.
آقای کاظمینی بروجردی در نامهای خطاب به گروه مذاکرهکننده 5+1 نوشت:
آرزوی قلبی این پیشوای توحیدی اسیر در توحش فقیه، پیشرفت مذاکرات در مسیر صلح عدالت و آزادی بوده و امید به حصر کامل تحرکات غیرانسانی و ضد ایرانی حکام مستبدمان دارم. اینجانب که مراتب اخلاقی و اعتباری اسلام سیاسی را با شکنجههای روحی و جسمی و خانوادگی، تحمل مینمایم، مدّت مدید هشت سال است که مستمراً و متصل در زندانها و سلولهای مختلف رژیم مدعی مذهب قرار دارد به خاطر مخالفت با تداخل دیانت باسیاست، در اسارت روحانیون حکومتی قرار دارد و به این جرم، جوانی و سلامتی خود را ازدستداده است، این رهبر الهی که همگان را به صلح و آزادی میخواند، و اعتلای نوازش خداوند را بر تمامی قوانین خشک و خشن ادیان و مذاهب اسمانی، تبلیغ مینماید، در تمامی مدت زندانش، از پزشک و درمان و وکیل محروم بوده و اینک در احتضارم.
به گزارش هرانا، تجمع چند صدنفره طلاب حوزه علمیه قم در اعتراض به ادامه بازداشت آیتالله نکونام صبح امروز به دستگیری 5نفر از شاگردان این مرجع تقلید انجامید. خبرهای رسیده حاکی است مأمورین امنیتی با حضور در منازل ایرج علی محمدی،جلیل عباسی،یوسفعلی رضایی، موسی علیزاده و علیرضا جهانشاهی از روحانیون شرکتکننده در تجمعات اعتراضی،ضمن بازداشت آنها را به مکان نامعلومی منتقل کردهاند.
به گزارش کمیته گزارشگران حقوق بشر، تعدادي از هواداران گروه عرفان حلقه در حوادث ششم اسفند بازداشت شدند عبارتاند از: سجاد کاظمی، حسین کریم آقایی، علیرضا کیمیایی، حسین پرنده، مجید علی.
به گزارش هرانا، معصومه ضیاء که در جریان تجمع در مقابل دادگاه انقلاب هواداران گروه عرفان حلقه بازداشتشده بود. در دادگاهی که در تاریخ ۱۸ اسفندماه تشکیل شد توسط دادگاه انقلاب شهر تهران به تحمل یک سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد
در این ماه، حقوق این دسته از شهروندان در موارد ذیل نقض گردید:
گزارش آماری | |
بازداشت و بیخبری | 10 مورد |
محاکمه | 1 مورد |
محکومیت به زندان | 1 مورد |