گزارش ‪ نقض حقوق پیروان ادیان بهمن 1393‬‬‬‬‬‬

0کانون دفاع از حقوق بشر در ایرانg

کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان

گزارش ‪ نقض حقوق پیروان ادیان بهمن ماه 1393‬‬‬‬‬‬

تهیه و تنظیم: فرشيد شهيدی كاويانی

گردآوری داده: مصطفی خداکرمی، حسین حقیقی، سام دادفر، فاطمه تابع بردبار، مینا مصطفوی

ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر:

هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهره‌مند شود. این حق متضمن آزادی تغییر مذهب یا عقیده و ایمان می‌باشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس می‌تواند از این حقوق یا مجتمعاً به‌طور خصوصی یا به‌طور عمومی برخوردار باشد.

گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق اقلیت‌های دینی در ایران تا پایان بهمن‌ماه 1393 شمسی است. این گزارش به‌صورت آماری-تحلیلی ارائه می‌شود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت به‌خصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همین‌طور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیت‌های مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودیت‌های فراوان در ایران محسوب می‌شود.

در چنین شرایطی بدیهی است مدافعان حقوق بشر علیرغم دشواری بسیار، تنها می‌توانند حجم بسیار اندکی از نقض گسترده حقوق بشر در ایران را دیده‌بانی کرده و یا امکان تحقیق و مستند کردن در رابطه با گزارش‌های سایر گروه‌ها و رسانه‌ها را بیابند.

فشار بر اقلیت‌های دینی همچنان ادامه دارد

حاکمیت کنونی ایران و سران آن اعتقاددارند که برخی از گروه‌های مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آن‌ها ممکن است وفاداری به‌نظام را دچار چالش کنند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیت‌های مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار داده‌اند.

بازداشت‌ها و خشونت‌های هدفمند ارگان‌های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی همچنان متوجه اقلیت‌های دینی در ایران است. در ایران اقلیت‌ها دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم می‌شوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحت‌فشارهای بیشتری قرار دارند، آن‌ها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هم‌اکنون هفت تن از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره می‌کردند، در زندان‌های اوین و رجایی شهر به سر می‌برند و ده‌ها تن از پیروان آن نیز در زندان‌های کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبس‌های طولانی شده‌اند. ادیان و مذاهب رسمی هم چون مسیحیان نیز با محدودیت‌هایی زیادی مواجه هستند، جمهوری اسلامی تنها عبادت اقلیت‌های قومی عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت می‌شناسد، تبلیغ آئین برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی می‌شود. در سال ۱۳۹۲ دو تن از اقلیت‌های ارمنی تبار به دلیل برگزاری کلاس‌های دینی برای نوکیشان، بازداشت شدند.ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی، مسیحیت را به رسمیت می‌شناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت دین خود هستند کماکان وجود دارد. تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان سنی نیز اعمال می‌شود، آن‌ها که اکثراً در مناطق حاشیه‌ای کشور زندگی می‌کنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند.

احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران، در تازه‌ترین گزارش خود که در تاریخ 27 آگوست 2014، مطابق با قطعنامۀ ۲۵/۲۴ شورای حقوق بشر به شصت و نهمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در اکتبر ۲۰۱۴ ارائه گردید، متذکر شد که در بررسی دوره‌ای جهانی ایران٬ دولت نه توصیه در خصوص حقوق مذهبی، شامل تعهد به حمایت از آزادی عقیده و عبادت، گسترش حمایت به همه گروه‌های مذهبی، مبارزه با تحریکات نفرت مذهبی و اصلاح تمام قوانینی که علیه گروه‌های اقلیت تبعیض قائل می‌شوند را پذیرفت. بااین‌حال، هیچ نشانه‌ای از پیشبرد این توصیه‌ها مشاهده نشده است. طبق گزارشات، در ژوئن 2014، حداقل 300 نفر که از مذاهب اقلیت پیروی می‌کنند، ازجمله سه عضو فعال گروه یارسان و اعضای جنبش‌های معنوی جدیدتر در زندان به سر می‌برند.

حداقل 126 بهایی در اوت 2014 در زندان به سر می‌برند و گزارشات ارائه‌شده بیانگر روند ناقص دادرسی در محاکمات، شامل دسترسی ناکافی به مشاورۀ حقوقی می‌باشد. چندین نفر مصاحبه‌شونده همچنین ادعا کردند  که وکلا غالباً از به عهده گرفتن وکالت

آنان به دلیل ترس از اقدامات تلافی‌جویانه خودداری می‌کنند. جامعۀ جهانی بهاییان و رهبران کلیسای انجیلی ایران ‌همچنین اضافه کرده‌اند که بسیاری از وکلایی که پرونده‌های حساس بهاییان و مسیحیان را قبول کرده‌اند یا خود زندانی‌شده‌اند و یا از کشور گریخته‌اند.

تخریب و ﻳا بستن اماکن مذهبی مانند گورستان‌ها،٬ مراکز نیایش و کلیساها ﻫمچنان ادامه دارد.  در ماه مه 20014، علیرغم تقاضاﻫای جامعه و گروه‌های حقوق بشر، مأموران سپاﻩ پاسداران جمهوری اسلامی ﯾک گورستان بهایی را در شیراز تخریب کردند. علاوﻩ بر اﯾن،٬ حداقل 900 مقالۀ آنلاین به ترویج باورهای بیگانه هراسی و یا معرفی پیروان آیین بهاییت به‌عنوان افرادی که ازلحاظ سیاسی برانداز تلقی می‌شوند می‌پردازند، بین ژانویه و مه 2014.

در دسامبر 2013، یک فیلم مستند در تلویزیون دولتی ایران پخش شد که ادعا می‌کرد جامعه بهایی از نزدیک به دولت‌های خارجی و حکومت سابق ایران متصل است. در مصاحبه‌های دیگر که طبق گزارشات در ماه مه 2014 پخش‌شده‌اند، ادعا می‌شود که بهاییان جاسوس هستند. مطابق گزارشات، در ژوئن 2014 اعلامیه‌هایی ضد بهایی که در آن‌ها ادعا می‌شده که خون بهایی بی‌ارزش است در شهر یزد پخش‌شده و طبق گزارشات دیگر، شعارهایی که بارنگ روی دیوارهای شهر یزد اسپری شده بود، خواهان مرگ بهاییت شده است.

دولت ادعا می‌کند که سابقۀ منفی و تبلیغات فرقه‌ای” جامعۀ بهایی “باعث ایجاد نفرت در بخش‌های بزرگی از جامعه نسبت به آن‌ها شده، اما حقوق شهروندی افرادی که فعالیت‌های تبلیغی را تحریک نمی‌کنند مورداحترام است” و وقایع فوق‌الذکر را در یزد انکار می‌کند.

حداقل 49 مسیحی پروتستان در حال حاضر در بازداشت به سر می‌برند که بسیاری از آنان به دلیل فعالیت در کلیساهای غیررسمی خانگی دستگیرشده‌اند. طبق گزارشات در آوریل 2014 مأموران امنیتی به یک مراسم نیایش عید پاک در یک‌منزل شخصی در جنوب تهران حمله بردند و حداقل شش نفر را دستگیر کردند. ظرف دو تا سه سال گذشته، مقامات به نحو فزاینده‌ای کلیساهایی که دارای مجوز رسمی بوده‌اند را بسته‌اند و کشیش‌های این کلیساها را به دلیل برگزاری مراسم نیایش به زبان فارسی و آنچه ادعا می‌شود ارائه خدمات مذهبی به ایرانیانی که پیشینه مسلمانی دارند، دستگیر کرده‌اند. مقامات به‌طور منظم وب‌سایت‌های مسیحی را مسدود می‌کنند.

نوکیشان مسیحی همچنان گزارش می‌دهند که گاهی اوقات در طول دوره بازداشت مورد آزار و اذیت روانی و جسمی شدید، ازجمله تهدید به اعدام‌شده‌اند. بنا به گزارشات، در آوریل 2014، مأموران اطلاعاتی یک رهبر کلیسای زندانی (فرشید فتحی) را مورد ضرب و شتم قراردادند، به‌نحوی‌که لازم شد وی را به بیمارستان منتقل کنند.

حداقل نه مسلمان صوفی یا درویش در حال حاضر در بازداشت به سر می‌برند. محدودیت‌های حقوق انجمن و اجتماعات مسالمت‌آمیز برای صوفیان از مراسم صرفاً مذهبی آنان گسترده‌تر است. به‌عنوان‌مثال، در ماه مارس 2014، نیروهای امنیتی 326 درویش گنابادی که بیرون از ساختمان قوه قضائیه در تهران تجمع کرده بودند را دستگیر کردند. طبق گزارشات، آنان نسبت به مراقبت‌های پزشکی ناکافی ارائه‌شده به سه درویش زندانی و انتقال دو تن دیگر از دراویش زندانی به زندان رجایی شهر معترض بودند. همچنین تظاهرات مسالمت‌آمیز ماه مه 2014 در حمایت از اعضای زندانی جامعه دراویش گنابادی نیز توسط پلیس موردحمله قرار گرفت.

همچنین طبق گزارشات، تهییج افراد علیه دراویش گنابادی نیز ادامه دارد. ادعا می‌شود که در ماه ژوئن 2014، رهبران مذهبی اعضاء جامعه دراویش را کافر و وهابی توصیف کردند.

طبق گزارشات حداقل 150 مسلمان سنی مذهب در حال حاضر به خاطر سازمان‌دهی جلسات و فعالیت‌های مذهبی و یا پس از محاکماتی که اغلب گفته می‌شود با موازین بین‌المللی سازگار نیستند، در بازداشت به سر می‌برند. بسیاری از این افراد به جرائم امنیتی جدی متهم شده‌اند.

به گفته منابعی که منابعی که مایل هستند ناشناس باقی بمانند، 15 شهروند عرب که از شیعه به اسلام سنی گرویده‌اند در 21 فوریه 2013 هریک‌ به‌ یک سال زندان محکوم شدند. بنا بر به گزارشات، این افراد پس از دستگیری در 17 ژانویه 2012 به مدت 21 روز در مکان نامعلومی نگهداری شدند.   طبق گزارشات این افراد مورد بازجویی قرارگرفته و تهدید شدند و تشویق شدند که به دنبال مشاوره حقوق نباشند. این منابع مدعی هستند که فعالیت‌های متهمان شامل سازمان‌دهی نماز گروهی خصوصی، خواندن قرآن و فقه اسلامی در خانه‌های خود و انجام کارهای خیریه صرفاً مذهبی بوده است. طبق گزارشات، این افراد به تبلیغ علیه نظام از طریق ترویج وهابیت و سلفی گری، برگزاری نماز گروهی، تردید در مذهب رسمی کشور، تولید و توزیع کتاب‌های منحرف، برقراری ارتباط با عناصر سلفی-تکفیری (گروه‌هایی که دیگران را به ارتداد متهم می‌کنند) و شرکت در دوره‌های مذهبی عناصر سلفی-تکفیری متهم شده‌اند. هر یک از آن‌ها در شعبه دوم دادگاه انقلاب اهواز به یک سال حبس تعزیری محکوم شدند و در آوریل 2014 برای اجرای حکم زندان خود احضار شدند.

گزارش‌شده است که خانواده‌های چهار فعال عربی که در سال جاری اعدام شدند از انجام مراسم تدفین مناسب و از انجام مراسم عزاداری برای عزیزان خود بر اساس باورهای دینی خویش و مطابق با حقوق محفوظ بین‌المللی خود منع شده‌اند. یک خانواده دیگر از اخطار و آزار و اذیت توسط مقامات دولتی درزمانی که آن‌ها می‌خواستند مطابق با اصول دینی و اسلامی شیعه اقدام به سوگواری برای آقای ستار بهشتی که در سال 2012 در زندان تحت شرایط مرموزی درگذشت بنمایند، گزارش داد.

جمهوری اسلامی اتهام نقض شدید حقوق بشر در ایران را که در گزارش اخیر نماینده ویژه سازمان ملل بازتاب یافته رد کرد و مدعی شد که همه این انتقادات باهدف «ایران هراسی» و «اسلام هراسی» مطرح می‌شود. خبرگزاری رویترز، اظهارات فروزنده ودیعتی، از اعضای نمایندگی ایران در سازمان ملل، را منتشر کرده که خطاب به کمیته سوم مجمع عمومی این سازمان گفته است، انتقادات این کمیسیون از شرایط ایران به گفته او، به یک «برنامه بیهوده سالیانه» تبدیل‌شده است. وی سپس با حمله به احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد، او را متهم کرد که تحت تأثیر «سیاست خارجی برخی کشورها» به انتقاد از شرایط ایران می‌پردازد.  آخرین گزارش احمد شهید درباره وضعیت حقوق بشر در ایران می‌گوید که از آغاز کار دولت حسن روحانی، آمار اعدام در جمهوری اسلامی به‌شدت افزایش پیداکرده است. این گزارش همچنین از رواج شکنجه در زندان‌های ایران حکایت می‌کند و نیز بیان می‌کند که اقلیت‌های مذهبی همچنان تحت آزار حکومت جمهوری اسلامی قرار دارند.

به گزارش «محبت نيوز»، بر اساس پژوهش یک سازمان بین‌المللی، ایران و افغانستان جزو کشورهایی هستند که بیشترین میزان خشونت را علیه اقلیت‌های مذهبی اعمال می‌کنند. همچنین اسلام‌گرایان بیش از دیگران به نقض آزادی مذهب می‌پردازند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، سازمان غیردولتی «کمک به کلیسای درخطر»، گزارش دوسالانه خود را منتشر کرد و هشدار داد که آزادی مذهب در جهان در فاصله سال‌های ٢٠١٢ تا ٢٠١٤، شدیداً کاهش‌یافته است. در گزارش بیست کشور در دسته کشورهایی قرار داده‌شده‌اند که کمترین میزان آزادی مذهب در آن‌ها وجود دارد. در میان این بیست کشور، در چهارده کشور آزار و اذیت‌های مذهبی از سوی مسلمانان تندرو اعمال می‌شود که ایران، افغانستان، عراق، سوریه و یمن جزو آن‌ها هستند. این سازمان غیردولتی همچنین تأکید می‌کند در کشورهایی که مسیحیان در اقلیت هستند همچنان مورد بیشترین آزار و اذیت قرار می‌گیرند.

اهل سنت

 اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تک‌تک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواسته‌ای زیاده‌خواهان نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی می‌شود.

مراعات حقوق قانونی اهل سنت، خواسته همه اهل سنت است. شیعه و سنی ایرانی هستند. ایران نه‌فقط متعلق به شیعه است و نه‌تنها متعلق به سنی است، لذا نباید حقوق این دو گروه در کشور متفاوت باشد.

رژيم ايران طبق برنامه‌ای كه جديداً آن را طراحي كرده می‌خواهد آمار زندانيان اهل سنت در زندان رجايي شهر را كاهش دهد، بدون اينكه آن‌ها را آزاد كند، تعداد زيادي از زندانيان اهل سنت را به زندان‌های مختلف انتقال داده كه غالباً به شهرهاي خودشان فرستاده نشدند‪.

آگاهان به مسائل اهل سنت در ایران معتقدند که اهل سنت بدترین دوران پس از انقلاب ۱۳۵۷ را پشت سر می‌گذارند. آن‌ها همچنین هشدار می‌دهند که ادامه روند کنونی وحدت شیعه و سنی» در کشور را به مخاطره خواهد انداخت.

زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را می‌گذرانند و به‌صورت مدام  از سوی مأموران زندان به دلیل عقیده‌شان مورد بی‌احترامی قرار می‌گیرند.

ماده ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار می‌دهد. بااین‌حال در کنار سایر اقلیت‌های دینی در ایران که این ماده اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از سه دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علی‌رغم این‌که مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیت‌های کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهره‌مندی برابر از فرصت‌ها و امکانات محروم هستند، همین‌طور با موانع و محدودیت‌های جدی برای تبلیغ باورهای خود و به‌جا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبه‌رو هستند.

اهل سنت با مجموعه‌ای از این فشارها از قبیل ایجاد شورای برنامه‌ریزی مدارس علوم دینی اهل سنت، ممنوع التدریس کردن اساتید علوم دینی اهل سنت، محرومیت دانشجویان اهل سنت از تحصیل و ممنوع‌الخروج کردن بسیاری از دانشجویان اهل سنت که در مدارس دینی خارج کشور تحصیل می‌کنند و ممانعت از برگزاری نماز جماعت در اعیاد اسلامی برای اهل سنت ایران، مواجه هستند،به‌خصوص در شهر تهران گفته می‌شود بیش از یک‌میلیون سنی در آن زندگی می‌کنند اما از حق ساختن مسجد و برگزاری مراسم و اعیاد خود محروم هستند.

در این ماه:

به گزارش کمپین فعالین بلوچ، مأموران امنیتی پس از تعطیل کردن مدرسه علوم دینی “سنت نبوی” اهل سنت مشهد در روز جمعه 17 بهمن تلاش کرده‌اند از درز خبر تعطیلی مدرسه جلوگیری کنند. ازاین‌رو  مدیر مدرسه مولوی اسماعیل قربانی را احضار کرده و مورد تهدید و فشار قرار داده‌اند. یک منبع مطلع که به خاطر فشارهای امنیتی نخواست نامش فاش شود روز سه‌شنبه 21 بهمن گفت: همه اساتید و طلبه‌های مدرسه در خانه‌های خود هستند و هیچ‌کس اجازه نیافته برای تدریس و تحصیل در مدرسه حاضر شود و کلاس‌ها منعقد نشده و مدرسه تعطیل است. وی افزود: مأموران امنیتی با ایجاد فشار و تهدید از مولوی قربانی مدیر مدرسه نامه‌ای با امضا و مهر مدرسه گرفته‌اند که در آن اعلام‌شده مدرسه تعطیل نشده و صرفاً طلاب تبعه افغان از مدرسه اخراج شده‌اند.

به گزارش کمپین فعالین بلوچ، قاسم ابیات طلبه اهل دزفول خوزستان سه سال است با ترس اینکه یک روز از تحصیلش ممانعت شود تو حوزه درس می‌خوانده اما سه چهار روز پیش ناگهان گم می‌شود. یک منبع مطلع دراین‌باره گفت: پس از چند روز یک صاحب اتوبوسی در تماس با دارالعلوم زاهدان خبر داده که قاسم را در ترمینال زاهدان درحالی‌که قصد سفر مرخصی به اهواز داشته است بازداشت کرده‌اند. تاکنون هیچ اطلاعی از محل نگه‌داری و وضعیت این طلبه بازداشت‌شده در دست نیست. در چند ماه اخیر این سومین مورد از بازداشت طلاب دارالعلوم مکی زاهدان است پیش از وی سعید زهیری اهل اهواز و سلمان کتری زاده اهل چابهار بازداشت و با قرار وثیقه آزاد شدند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، سید جمیل بدوی، برادر یکی از دوازده شهروند کردی که اخیراً در روستایی از توابع مهاباد بازداشت‌شده‌اند با نگارش نامه‌ای تصریح کرده است که علیرغم بعضی شایعات این افراد تنها به دلیل نپذیرفتن امام‌جمعه دولتی و سعی بر برگزاری نماز جماعت خود در محلی دیگر بازداشت‌شده‌اند.

به دنبال دستگيري و بازداشت حداقل 30 نفر از شهروندان بلوچ در روستاي نصیرآباد بلوچستان، كودكان تعدادي از بازداشتی‌ها در يك حركت نمادين و اعتراضي با در دست داشتن پلاكاردهايي خواستار آزادي پدران خود شدند. خانواده‌های بازداشت‌شدگان از مجامع حقوق بشري و بین‌المللی خواستند كه در اين رابطه اقدام نمايند و نگذارند عزيزان آنان قرباني باندبازی‌های جناح‌های مختلف حكومت شوند. اين در حالي است كه مولوي دوست‌محمد رئيسي، امام‌جمعه اهل سنت در نصیرآباد و جمعي از معتمدين محل و خانواده‌های بازداشت‌شدگان از بعدازظهر جمعه سوم بهمن جهت ملاقات و پيگيري فرزندان دستگیرشده خود به زاهدان رفته و در مراجعات به ارگان‌های اطلاعاتي و قضاييه هیچ‌کس پاسخي به آنان نداده است. قبلاً به اين خانواده‌ها وعده داده‌شده بود كه در اين تاريخ براي ديدار و يا ملاقات به زاهدان مراجعه كنند، اما هیچ‌کس پاسخگو نبوده و به آنان گفته‌شده كه دست‌اندرکاران در ارگان‌های مختلف حضور ندارند.

به گزارش کمپین صلح فعالان در تبعید، سه دانشجوی اهل سنت کرد، با دخالت مستقیم وزارت اطلاعات شهر سنندج، از پذیرش در دانشگاه و ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، محروم شدند. سازمان سنجش به سه تن از پذیرفته‌شدگان آزمون کارشناسی ارشد سال ۹۳،  به نام‌های پوریا مردوخ روحانی(مهندسی مکانیک)، احمد قریشی (مهندسی برق)، رشاد هـُژبری (طراحی شهری)، اعلام کرده است که قبولی در آزمون ورودی تنها تائید صلاحیت علمی ایشان می‌باشد، اما به دلیل رد صلاحیت توسط وزارت اطلاعات، امکان ادامه تحصیل برای ایشان، وجود ندارد! طبق این گزارش، پس از اعتراض بی‌نتیجه به سازمان سنجش، این سه دانشجو در ۳۰  شهریور، به وزارت علوم مراجعه و اعتراض دیگری را تنظیم و به مسئولان امر تحویل می‌دهند که آن‌هم تا به امروز بی‌نتیجه بوده است.

به گزارش آژانس خبررسانی کُردپا، نماینده‌ی علی خامنه‌ای با ایراد سخنرانی در زندان زاهدان خشم و عصبانیت زندانیان این زندان را در پی داشت.بنا به گزارش منابع مطلع، رئیس سازمان حج و زیارت در حین سخنرانی، اعتقادات اهل سنت را مورد بی‌حرمتی و توهین قرار داده است. روز، بیست و ششم بهمن‌ماه قاضی عسکر به همراه رئیس بازرسی زندان مرکزی زاهدان توسط زندانیان بند ۳ “به‌شدت تنبیه” و از ناحیه سر زخمی شدند. گفته‌شده، رئیس سازمان حج و زیارت در بهداری زندان مورد درمان قرارگرفته است. در پی این اعتراضات، درب این بند بسته و ارتباطات این بند با سایر بندهای زندان و ارتباط تلفنی با خارج از زندان  قطع و نیروهای امنیتی اقدام به اعزام گسترده نیروهای گارد ویژه و حتی نیروهای تقویتی از بیرون زندان نموده‌اند.

به گزارش فعالان در تبعید، وضعیت جسمانی «علی حسین زاده»، روحانی اهل سنت کرد، براثر یورش مأموران مسلح در حوالی روستای داشبند (جادهٔ بوکان – میاندوآب)، که با ضرب و شتم شدید و تزریق آمپول همراه بود، وخیم گزارش می‌شود. روز دوشنبه ۲۹ دی ۹۳، مأموران لباس شخصی، پس از عدم تمکین یک روحانی اهل سنت کرد به نام کاک علی حسین زاده، به احضار غیرقانونی اداره اطلاعات بوکان، ضمن حمله و ضرب و شتم این روحانی اهل سنت، ابتدا اقدام به بازجویی صحرائی از وی کرده و سپس با تزریق یک آمپول، پیکر نیمه‌جان و بی‌هوش وی را‌‌ رها می‌کنند و از محل متواری می‌شوند. علی حسین زاده، امام جماعت روستای خان کندی از توابع میاندوآب، چندی پیش و به دنبال برگزاری مجلس مولودی‌خوانی در مسجد روستای مذکور، به اداره اطلاعات بوکان احضار شد اما به دلیل عدم وجاهت قانونی احضار شفاهی از حضور در اداره اطلاعات سرباز زده بود.

به گزارش کمپین فعالین بلوچ مولوی دوست‌محمد رییسی امام‌جمعه نصیرآباد و ریش‌سفیدان و جمعی از خانواده‌های بازداشت‌شدگان که بعدازظهر جمعه برای پیگیری مسئله بازداشت‌شدگان به زاهدان رفته بودند، پس از چند روز پیگیری و تلاش برای ملاقات با بازداشت‌شدگان امروز دوشنبه بدون هیچ نتیجه‌ای بازگشتند. یک منبع مطلع دراین‌باره گفت: “قبلاً مسئولین قول داده بودند که برای پیگیری در این تاریخ مراجعه کنید اما این بار هم همچون دفعات گذشته به بهانه‌ای حضور نداشتن مسئول مربوطه آن‌ها را بدون تماس و ملاقات با بازداشت‌شدگان از خود رد کردند و بی‌نتیجه به نصبراباد بازگشتند”تاکنون 18 شهروند اهل سنت روستای نصیرآباد هیچ‌گونه تماس و ملاقاتی با خانواده‌های خود نداشته‌اند.

به گزارش کمپین فعالین بلوچ، هفت نفر از بازداشت‌شدگان نصیرآباد روز یکشنبه 19 بهمن به زندان مرکزی زاهدان منتقل‌شده‌اند که اسامی آن‌ها بدین شرح است: عبید بهرام زهی فرزند عبدالله، یونس بهرام زهی فرزند عبدالله، مسلم دهقانی رحمت فرزند کریچ، یوسف بهرام زهی فرزند دارحیم، زبیر بهرام زهی فرزند شهداد، اکبر بهرام زهی فرزند یار محمد، نعیم بهرام زهی فرزند پیرمحمد

که چهار نفر اول از زندان به خانواده‌های خود تماس داشته‌اند. یک منبع مطلع از پرونده زندانیان نصیرآباد دراین‌باره گفت: امکان آزاد کردن این افراد قابل پیش‌بینی است. چون مأموران اطلاعت هرگاه برنامه حذف تعدادی از زندانیانی که به‌صورت مجموعه‌ای بازداشت‌شده‌اند را داشته باشند تعدادی را برای تلطیف فضا آزاد می‌کنند. وی اسامی بقیه افراد زندانی را به شرح ذیل بیان کرد: مصیب وطن‌خواه فرزند محمد، عبدالستار بهرامزی فرزند درا، نجیب الرحمن رییسی فرزند مولوی دوست‌محمد، محمدامین رییسی فرزند مولوی فضل الرحمن، امین بهرام زهی فرزند داد رحیم، ابوبکر ملازهی فرزند مراد بخش، ابوبکر (صدیق) بهرام زهی فرزند حاج احمد، عامر گهرامزهی فرزند محمد، ادریس بلیده ای فرزند عبدالطیف، بشیر بلیدیی فرزند عبدالطیف، داوود بهرام زهی فرزند دادمحمد و امید بهرام زهی فرزند حاج گل. این دوازده نفر تاکنون هیچ تماسی با خانواده نداشتند و احتمال می‌رود در بازداشتگاه وزارت اطلاعت زاهدان محبوس باشند.

به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، پدر جمال سلیمانی زندانی عقیدتی سابق براثر فشار اطلاعات دچار عارضه قلبی شد، شایان‌ذکر است که امین سلیمانی پدر زندانی عقیدتی سابق جمال سلیمانی که حدود 2 ماه پیش با وثیقه 800 میلیون تومانی به مرخصی اعزام شد و به دلیل تهدیدهای نیروهای امنیتی اطلاعات برای ترور این زندانی سیاسی مجبور به خروج از کشور شد، بعد از خروج این زندانی فشار بر خانواده و دامادشان برای توقیف چند خانه‌ی که برای وثیقه گذاشته‌شده است بیشتر شد و براثر این فشارها پدر این زندانی دچار عارضه قلبی شده و در بیمارستان شهرستان جوانرو تحت درمان قرارگرفته است. گفته‌شده جمال سلیمانی که از فعالان اهل سنت شهرستان جوانرود است، پس از تحمل شکنجه و رفتارهای غیرانسانی در زندان‌های ایران، به دلیل وجود تهدید از سوی نیروهای اطلاعاتی و امنیتی جوانرود و احضارهای گاه‌وبیگاه به اداره اطلاعات این شهر، به‌صورت مخفیانه از کشور خارج‌شده است.

به گزارش فعالان حقوق بشر از اهواز، سامی آلبوغبیش، یکی از زندانیان عقیدتی زندان ناوا شهر معشور، به قید وثیقه ۳۰۰ میلیون  آزاد گردید. وی که در ۲۹ تیر۱۳۹۳ ماه به همراه حسین صعبوری توسط نیروهای امنیتی بازداشت گردیده بود پس از گذراندن شش ماه در بازداشتگاه اطلاعات و زندان  و تحمل انواع شکنجه‌های روحی و جسمانی موقتاً با قيد وثيقه آزاد گردید.

در این ماه و در ادامه روند ستیز با اهل سنت، حقوق آنان به شرح ذیل نقض گردید:

گزارش آماری
احضار و بازجویی 2 مورد
بازداشت و بی‌خبری 1 مورد
بلاتکلیفی اشخاص بازداشت‌شده 30 مورد
پلمب محل کسب، محرومیت از تحصیل یا کار 4 مورد
رفتار خشونت‌آمیز با شهروندان (آدم‌ربایی، ضرب و شتم، ارعاب و تهدید، قتل، تفتیش و …) 3 مورد
فرافکنی و حاشیه‌سازی 1 مورد
محرومیت از حق ملاقات، تماس تلفنی، استفاده از وکیل یا سایر حقوق زندانیان 18 مورد
انفرادی‌ یا انتقال به بند زندانیان خطرناک یا مکان نامعلوم 7 مورد
شکنجه، یورش، توهین، تهدید، آزار و اذیت زندانیان یا خانواده آنان 1 مورد

 

بهاییان

ایران، کشوری که در آن بهاییان یکی از بزرگ‌ترین اقلیت مذهبی را تشکیل می‌دهند، آئین بهایی هنوز یک «فرقه مرتد» تلقی می‌شود. . این مشهور است که بهاییان به دنبال صلح هستند، قدرت سیاسی نمی‌خواهند و تهدید امنیتی ایجاد نمی‌کنند. بااین‌حال رژیم دینی ایران آن‌ها را تحت تعقیب قرار می‌دهد. از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ میلادی تاکنون، بهاییان به‌طور سامانمند و روشمند از دسترسی به تحصیلات عالی و همچنین حق اشتغال محروم بوده‌اند؛ و همواره در معرض دستگیری‌های بدون مجوز قانونی و حبس قرارگرفته‌اند. آن‌ها هرگز قادر نبوده‌اند به‌طور علنی از تعالیم دینی خود پیروی کنند. بهاییان تقریباً در تمام مراحل زندگی مورد بدرفتاری قرار می‌گیرند. سال گذشته کمیسیون بین‌المللی آزادی مذاهب آمریکا گزارش داد که کودکان بهایی به همراه مادرانشان زندانی می‌شوند. آن‌ها از دانشگاه، تأسیس مدرسه و تأسیس عبادتگاه منع هستند. مقامات ازدواج آن‌ها را به رسمیت نمی‌شناسند و رسانه‌های ایران بهاییان را پلید می‌شمارد. وقتی بهاییان می‌میرند خویشان آن‌ها نمی‌توانند وارث آن‌ها باشند و با گرفتن گواهی فوت مشکل‌دارند و اغلب شاهد خراب کردن قبر‌هایشان هستند، که این کار نه‌تنها توسط خرابکاران، بلکه توسط خود دولت نیز انجام می‌شود.

در شرایطی که امید می‌رفت باروی کار آمدن دولت جدید، وضعیت حقوق بشر در ایران بهبود یابد و اکثر زندانیان سیاسی و عقیدتی از زندان رهایی یابند، باگذشت زمان وضعیت حقوق شهروندی بدتر شده و دور جدیدی از بازداشت‌ها و دستگیری‌ها آغازشده است. در کمتر از یک ماه از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری خرداد ۹۲ اکنون کمتر روزی است که خبری از دستگیری یک فعال سیاسی، عضوی از اعضای جنبش دانشجویی یا کارگری، روزنامه‌نگار یا کنشگر اجتماعی منتشر نشود یا سایت خبری و رسانه‌ای توقیف و تعطیل نشود.  انتظار می‌رفت در شرایط حاکمیت دولت حسن روحانی فضای زندان‌ها و وضعیت زندانیان عقیدتی – سیاسی دچار تحول شود و بسیاری از زندانیان دربند و در حصر آزاد شوند و تمام اصول قانون اساسی بلااستثناء اجراشده و همان‌گونه که رئیس‌جمهور در زمان مبارزات انتخاباتی وعده داده بود “حقوق شهروندی ” پایه و مبنای برخورد با تمام آحاد ملت باشد؛- وعده‌ای که به نظر می‌رسد بی‌اساس و توخالی بوده و دست‌کم مبنای عمل وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی قرار نگرفته است. این اخبار و گزارش‌ها همچنین حاکی از شدت یافتن موارد احضار شهروندان بهایی به دادستانی برای ابلاغ حکم یا دستگیری و اعزام آن‌ها به زندان است. اکثر قریب به‌اتفاق این افراد را محکومانی تشکیل می‌دهند که پیش از آن احکام قضائی‌شان صادرشده، اما در پی روی کار آمدن دولت تدبیر و امید اجرای احکام آن‌ها مدتی به عهدهٔ تعویق افتاده بود. نکتهٔ درخور تأمل اینکه بازداشت‌های اخیر اغلب در کوچه و خیابان و در محل کار وزندگی شهروندان بهایی صورت گرفته است و در آستانهٔ ششمین سالگرد زندان رهبران بهایی موسوم به گروه “یاران ایران” است.

حسن روحانی رئیس‌جمهوری ایران برخلاف وعده‌های پیشین (برابری برای همه ایرانیان) در اظهاراتی اعلام نمود: “دولت خواستار آن است که جایگاه همه ادیانی که قانون اساسی آن‌ها را به رسمیت شناخته، حفظ و پیروان این ادیان بتوانند به حقوق مشروع خود برسند و در این راستا اگر مشکلی هم وجود دارد، باید رفع شود.” ازآنجایی‌که بهاییان جزء دین‌های رسمی کشور نیستند اظهارات آقای روحانی امید پیروان این آئین را به تغییراتی که انتظار داشتند، ناامید کرد.

بهاییان ایران پس از انقلاب فرهنگی در دانشگاه‌ها از تحصیل عالی در دانشگاه‌های ایران محروم هستند، عده‌ای از بهاییان برای مقابله با اخراج دانشجویان بهایی در سال ۱۳۶۶ اقدام به تأسیس موسسه آموزش عالی آنلاین نمودند، اما دستگاه قضایی کشور در خردادماه سال ۱۳۹۰ کلیه مدیران و اساتید آن را بازداشت کرد، کامران مرتضایی، کیوان رحیمیان، فؤاد مقدم، امان‌الله مستقیم، شاهین نگاری، نوشین خادم، فاران حسامی، کامران رحیمیان، ریاض سبحانی، رامین زیبایی، فرهاد صدقی و محمود بادوام افرادی بودند که در این رابطه احکام سنگینی دریافت کردند، سال گذشته دو شهروند بهایی مرتبط با این دانشگاه بهنام‌های طلوع گلکار و نسیم باقری بازداشت و به ترتیب به پنج سال و چهار سال حبس تعزیری محکوم شدند. اخراج معدود دانشجویان بهایی در دانشگاه‌های کشور همچنان ادامه دارد.

انتقال دانش و تجربه بشری، جز از طریق آموزش امکان‌پذیر نیست  و به همین دلیل حق تحصیل یکی از حقوق بنیادی بشر در مواد ۲۶ و ۲۷ اعلامیه جهانی حقوق بشر، بند ۲ ماده ۱۹ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی و مواد ۱۳ ، ۱۴ و ۱۵ میثاق بین‌المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که همگی بر حق تحصیل بدون هیچ نوع تبعیض از حیث نژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب، عقیده سیاسی و یا هر عقیده دیگر یا اصل و منشأ ملی یا اجتماعی، دارایی، نسب یا هر وضعیت دیگر شناخته‌شده و بر آن تأکید شده و دولت ایران موظف است تمامی امکانات و تسهیلات لازم را برای ایجاد شرایط مناسب جهت بهره‌مندی همه شهروندان از این حق طبیعی فراهم کند و کلیه موانعی را که در اثر شرایط خاص جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در مسیر رسیدن شهروندان به این حق قرار می‌گیرد، مرتفع سازند.

اکثر بهاییان ایران به دلیل اجرای مناسک مذهبی خود با اتهام تبلیغ علیه نظام مواجه می‌شوند این در حالی است که مطابق استانداردهای جهانی آموزش اعتقادات مذهبی ازجمله آزادی تأسیس حوزه‌های علمی، مدارس مذهبی و آماده کردن و توزیع کتب مذهبی و یا داشتن انتشارات از حقوق محافظت‌شده اقلیت‌ها محسوب می‌شود و بهاییان ایران نیز می‌بایست از آن بهره‌مند شوند.

ممانعت از کسب‌وکار بهاییان یکی دیگر از فشارها و آزار و اذیت‌هایی است که بهاییان با آن مواجه هستند، پلیس اداره اماکن که وابسته به نیروی انتظامی است در نقاط مختلف کشور که سرکشی ماهانه به محل کسب شهروندان دارند، در اکثر مواقع محل کسب بهاییان را به دلیل عدم اجازه کسب، پلمپ می‌کنند.

در این ماه:

به گزارش هرانا، طی دو ماه گذشته بیش از ۲۰ شهروند مسلمان رشتی به دلیل ارتباط با خانواده‌های بهایی توسط وزارت اطلاعات احضار و مورد تهدید قرار گرفتند.یک منبع مطلع در این خصوص گفت: «وزارت اطلاعات افراد مسلمانی که به‌نوعی با شهروندان بهایی ارتباط دارند را به‌تناوب احضار کرده و مورد بازجویی قرار می‌دهند. این بازجویی‌ها ۵ تا ۷ ساعت به طول می‌انجامد و تا امروز ۳۵ جلسه بازجویی در مورد ۲۰ نفر برگزارشده و احضارها همچنان ادامه دارد. وی همچنین بیان داشت: «افراد احضار شده مورد توهین و تحقیر و تهدید قرار می‌گیرند و به ایشان گفته می‌شود حق ندارند با بهاییان معاشرت و معامله‌ای داشته باشند. افرادی که بازجویی شده‌اند بین ۲۰ تا ۶۴ سال سن داشته و تنها به دلیل داشتن ارتباط با یکی، دو خانواده بهایی تحت این فشار‌ها قرارگرفته‌اند.»

به گزارش هرانا، پس از اعلام نتایج کنکور سال جاری دانشگاه‌های دولتی ایران ، تعدادی از جوانان بهایی که حائز رتبه‌های خوبی بودند و می‌توانستند در بهترین دانشگاه‌های دولتی ایران پذیرفته شوند، به دلیل نقص در پرونده پذیرش نشدند . این افراد پس‌ازاین به دیوان عدالت اداری شکایت کردند که سرانجام پس از تلاش‌های فراوان درخواست آن‌ها ثبت و قرار شد تا در شعبه یک دیوان عدالت اداری مورد رسیدگی قرار گیرد. بر اساس اخبار رسیده این شعبه که توسط رئیس دیوان عدالت اداری کشور اداره می‌شود به استناد شرایط عمومی گزینش و آموزش درخواست این جوانان را رد کرد و گفته است که این استناد نیز به خاطر مصوبه شورای انقلاب فرهنگی کشور است که در سال ۶۸ منتشرشده و در آن از ادامه تحصیل بهاییان در دانشگاه‌های دولتی ایران جلوگیری کرده است.

به گزارش هرانا، مأموران امنیتی صبح روز 29 دی‌ماه 1393 با حکم دادستانی دادگاه انقلاب به دفتر شرکت به ستون واقع در شیراز واردشده و پس از تفتیش محل اقدام به ضبط اسناد حسابداری، اوراق مالیاتی، مکاتبات اداری، سوابق بیمه، لپ‌تاپ‌ها و هارد کامپیوترها و حتی تقدیرنامه‌ها و لوح‌های تشویقی نمودند. این در حالی است که مأموران علت مراجعه را بهایی بودن صاحبان شرکت ابراز داشتند. پیش‌ازاین نیز محدودیت‌های بسیاری از سوی نهادهای امنیتی برای شرکت به ستون به وجود آمده بود. از این جمله می‌توان به بازپس‌گیری پروژه‌های دولتی، که این شرکت در مناقصات رسمی برنده‌شده بود، آن‌هم در اواسط مراحل اجرایی از سال 1386 به بعد نام برد. گذشته از این نام این شرکت به‌دفعات در مرحله پیشنهاد قیمت پروژه‌های معتبر از لیست پیمانکاران با اعمال‌نظر بخش‌های امنیتی به دلیل بهایی بودن حذف گردید.

به گزارش سحام، ظهر شنبه ۲۵ بهمن‌ماه، کلیم جهان داری از شهروندان بهایی شهر بندرعباس از سوی افراد ناشناس موردحمله و تهدید با اسلحه قرار گرفت. بر اساس گزارش رسیده، مهاجمین این شهروند بهایی را چشم‌بند زده و به مکانی خلوت در شهر منتقل کرده و پس از اذیت و آزار و توهین بسیار در مورد خانواده‌اش که بهایی نیستند به وی هشدار داده‌شده است که چنانچه قصد تبلیغ داشته باشد با واکنش شدیدتری روبرو خواهد شد. مهاجمین ناشناس ، اطلاعات دقیق از جزییات زندگی شهروندان بهایی شهر بندرعباس در اختیاردارند که این قضیه بیم ارتباط مهاجمین ناشناس با نهادهای امنیتی را تشدید می‌کند. درعین‌حال این افراد متذکرشده‌اند که “عطاالله رضوانی” از مدیران اسبق جامعه بهایی در شهر بندرعباس که چندی پیش به ضرب گلوله به قتل رسید را آن‌ها “به درک واصل کرده‌اند” و تهدید کرده‌اند که در زمان مقتضی به‌حساب دو تن دیگر از مدیران اسبق جامعه بهایی در شهر بندرعباس به نام‌های مهران افشار و بهزاد راستی نیز خواهند رسید.

به گزارش هرانا، شهرداری تهران اقدام به نصب تابلوهای تبلیغاتی علیه شهروندان بهایی و دیانت بهایی در ایستگاه‌های مترو تهران نمود.

به گزارش هرانا، دادگاه  محاكمه شهروندان بهايي تبريز كه به جرم بهايي بودن چند ماه گذشته  بازداشت و به قيد وثيقه آزادشده بودند, وارد پنجمین جلسه خود خواهد شد. در چهار جلسه گذشته از هر یک از این شهروندان  بهایی به مدت 4 ساعت بازجویی در دادگاه انجام‌شده است و از شهروندان دیگر فقط امضاء شرکت در جلسه دادگاه را گرفته‌اند.نامبردگان خانواده‌ی بهادري فرزاد، سيمين ، سحر و نسيم بهادري و شبنم عيسي خوانیو راشين صابري می‌باشند. این شهروندان بهایی در تیرماه امسال با ورود مأموران وزارت اطلاعات به خانه فرزاد بهادری،آقای بهادری و همه خانواده ایشان را دستگیر می‌کنند.مأموران که ۵ مرد و سه زن بودند و حکم جلب این خانواده را داشتند این خانواده بهایی را بازداشت کردند . کتاب‌های مذهبی و تعداد سازهای موجود در خانه را نیز توقیف کردند. اعضای این خانواده علاوه بر فرزاد بهادری، همسر ایشان خانم سیمین رسولی (مادر خانواده) و دو دختر خانواده نسیم و سحر بهادری نیز بازداشت شدند.لازم به ذکر است پیش از بازداشت آقای بهادری ایشان را به محل کارش بردند و کامپیوترهای محل کار ایشان را نیز توقیف کردند.

به گزارش هرانا، شعبه سوم دادگاه انقلاب شهر مشهد، منوچهر خلوصی، شهروند بهایی ساکن این شهر را به شش سال حبس تعزیری محکوم کرد، این محکومیت از آنجایی اهمیت دارد که نامبرده بر اساس حکم و کیفرخواست مندرج در پرونده صرفاً به دلیل باورهای دینی خود و تلاش برای احقاق حقوق شهروندی اعضای این جامعه محکوم‌شده است.

به گزارش هرانا، وضعیت دو شهروند زن بهایی و فرزندان شیرخوارشان در زندان سمنان وخیم‌تر شده و کودکان نیازمند مراجعه به پزشک برای مراقبت پزشکی هستند. خانم ترانه ترابی ۳۰ ماه محکومیت دارد که به همراه نوزاد 5 ماهه‌اش بارمان احسانی، در حال گذراندن دوران محکومیت خود می‌باشد و اين طفل شيرخواره نيز همراه مادرش در زندان به سر می‌برد. لازم به ذكر است، زمانی که ترانه باردار بود و منتظر ابلاغ حکمش برای اجرای احکام بود، ازآن‌رو که مجدداً به خانه‌شان هجوم بردند و همسرش عرفان احسانی را بردند به علت هیجان حاصله بچه هفت‌ماهه به دنیا آمده است لذا در حال حاضر این بچه ۵ ماهه بسیار ضعیف و نیازمند رسیدگی زیاد است. لازم به ذکر است که در حال حاضر عرفان احسانی همسر ترانه نیز مشغول گذراندن حکم یک‌ساله خود می‌باشد. خانم زهره نیک آئین نيز زنداني ديگري است كه ۲۳ ماه محکومیت دارد و در حال حاضر به همراه پسرش رسام تبیانیان، طفل ۱۱ ماهه خود در زندان به سر می‌برد. این در حالی است که، دادستان قبلی سمنان دستور مرخصی برای این دو نفر صادر کرده بود ولی در حال حاضر قاضی جنايتكار ناظر بر زندان روح‌الله اسماعیلیان و ریاست دادستانی استان سمنان حیدر آسیایی با مرخصی موافقت نمی‌کند و دادستان‌ هم جواب صریح نمی‌دهد و هر بار که مراجعه می‌کنند جواب‌های ضدونقیض می‌دهند. حال با توجه به اینکه هر دو کودک بیمارند و نیاز به رسیدگی و چک آپ ماهانه دارند و گوش‌های فرزند خانم نیک آئین چرک کرده كه نیاز است سریعاً به وضع آن رسيدگي شود. اما حكومت ديكتاتوري هيچ اهميتي به اين موارد نمی‌دهد چراکه حقوق بشر و رعايت آن در قاموس وي جايي ندارد و اين حكومت تنها مرگ می‌شناسد و اعدام و شكنجه.

یک هفته پس از بازگشت اجباری از بیمارستان، دکتر فؤاد مقدم در پی حمله مجدد قلبی به بیمارستان خارج از زندان منتقل شد (کمپین صلح فعالان در تبعید-30 ژانویه)

به گزارش کمپین صلح فعالان در تبعید، فؤاد مقدم، پزشک ۶۳ ساله و زندانی زندان رجایی شهر که علیرغم مشکلات قلبی و وضعیت وخیم جسمانی، پیش از درمان، با فشار مسئولان زندان، از تخت بیمارستان، به زندان رجایی شهر کرج بازگردانده شده بود، با حمله مجدد قلبی مواجه و به‌صورت اورژانسی به بیمارستان تجریش منتقل شد. شایان‌ذکر است که فؤاد مقدم، در هفته‌های گذشته، پس از انتقال به بیمارستانی در خارج از زندان، به دلیل وخامت وضعیت جسمانی، به‌صورت اورژانسی بستری شد اما ساعاتی پس از بستری شدن، با فشار مسئولان زندان رجایی شهر به‌ویژه اصرار شخصی به نام «اسدی»، به طرز توهین‌آمیزی به زندان رجایی شهر، بازگردانده شد. اقدامی که حتی با اعتراض سرباز وظیفه‌ای که با این زندانی همراه بود، مواجه شده و حتی منجر به تنبیه این سرباز توسط مقامات زندان شد! فؤاد مقدم، شهروند بهایی اهل اصفهان است که به اتهام فعالیت در دانشگاه آنلاین بهاییان توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی به پنج سال حبس تعزیری محکوم‌شده است. او دوران محکومیت خود را در تبعید و در زندان رجایی شهر کرج می‌گذراند.

 منابع خبری نزدیک به بهاییان اعلام کرده‌اند که دست‌کم ١٧ شهروند بهایی در تهران و اصفهان بازداشت و خانه‌های آن‌ها تفتیش شده است. به گفته یک روزنامه‌نگار، تمام تلاش جمهوری اسلامی، از بین بردن بهاییان یا مجبور کردن آن‌ها به خروج از کشور است. مأموران امنیتی در روزهای 27 و 28 بهمن‌ماه با هجوم به منزل چند نفر از بهاییان ساکن تهران و تفتیش و بازرسی منازلشان، کتاب‌ها، هارد کامپیوتر، موبایل و تبلت‌های آنان را توقیف کرده و با حکم قبلی 5 نفر از آنان را بازداشت کرده‌اند. این افراد ساسان یادگار، احسان یادگار، ارغوان اشراقی و مهرداد فرقانی نام داشته‌اند. تارنمای “جرس” نیز نوشته که مأموران امنیتی این افراد را به دادسرای ۳۳ اوین برده‌اند و در آنجا به آن‌ها گفته‌شده که پرونده‌شان به دادسرای ورامین ارسال خواهد شد. همچنین شب 28 بهمن‌ماه نیز نیروهای امنیتی شهر اصفهان به منزل چند شهروند بهایی یورش برده و بعد از تفتیش منازل، وسایل آن‌ها را توقیف کرده‌اند. از محل نگهداری دستگیرشدگان اصفهان خبری منتشرنشده است. نام افراد منتشرشده در ایران نیز از قرار زیر است: الهام کرم‌پیشه، مونا محرابی و اکبری و آقایان صفا فرقانی و مهرداد فرقانی در شهر تهران و خانم‌ها نیکا رجبی، مونا اقدسی، شیوا اغصانی و نگار سبحانیان و آقایان کاویدن دهقان، عارف دهقان، شایان کوثر، پیمان عاطفی، کوشا رحیمی و هوشنگ رحیمی. کمپین صلح فعالان در تبعید، اعلام کرده که این مأموران عضو سپاه پاسداران بوده‌اند.  هنوز هیچ توضیحی از سوی مقامات ایران درباره علت این دستگیری‌ها و جزئیات آن منتشرنشده است.

روند ستیز با بهاییان در این ماه نیز ادامه داشت به‌گونه‌ای که حقوق شهروندان بهایی در موارد ذیل نقض گردید.

گزارش آماری
احضار و بازجویی 22 مورد
بازداشت و بی‌خبری 17 مورد
پلمب محل کسب، محرومیت از تحصیل یا کار 1 مورد
توقیف، مصادره اموال و تخریب اماکن 1 مورد
رفتار خشونت‌آمیز با شهروندان (آدم‌ربایی، ضرب و شتم، ارعاب و تهدید، قتل، تفتیش و …) 40 مورد
فرافکنی و حاشیه‌سازی 1 مورد
محاکمه 1 مورد
محکومیت به زندان 1 مورد
عدم رسیدگی به بیماران زندانی 4 مورد
شکنجه، یورش، توهین، تهدید، آزار و اذیت زندانیان یا خانواده آنان 1 مورد

 

مسیحیان

جمهوری اسلامی کمر به نابودی مسیحیت بسته است، واقعیتی است تلخ در مورد جفا بر مسیحیان ایران؛ مسیحیانی که به خاطر دگراندیشی و تغییر دین از سوی حکومت مذهبی جمهوری اسلامی مورد اتهام و محکومیت قرار می‌گیرند. ضرب و شتم، شکنجه و تهدید به مرگ برای مسیحیان ایرانی تبدیل به امور عادی شده است.

جفا بر مسیحیان در کشورهای اسلامی رو به رشد است و روزانه مسیحیان بسیاری از سوی مسلمانان مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند. در جمهوری اسلامی ایران نیز، تعداد بی‌شماری از مسیحیان به خاطر تغییر دین و فعالیت‌های مذهبی‌شان زندانی‌شده، مورد اتهام و محکومیت قرار می‌گیرند. لازم به توضیح است که جمهوری اسلامی ایران در ابتدای سال 2014 میلادی در رتبه نهم رده‌بندی کشورهایی قرار گرفت که مسیحیان را به‌شدت آزار می‌رسانند. در حال حاضر بر اساس گزارش سازمان‌های مدافع حقوق مسیحیان در ایران گفته می‌شود حدود 40 نفر از مسیحیان شناخته‌شده تنها به جرم‌هایی نظیر اقدامات بشارتی و یا آموزش و پخش انجیل در زندان به سر می‌برند و بسیاری از نوکیشان مسیحی تحت جفا قرارگرفته و با ضربات شلاق به جرم روزه‌خواری و شرب خمر در مراسم عشاء ربانی یا شکنجه و آزار در سلول خود در زندان‌های ایران مواجه شده و بعضاً حتی تحدید به مرگ شده‌اند.

فشار دستگاه‌های امنیتی و قضایی بر کلیساها همچنان ادامه دارد و در ادامه‌ سلسله محدودیت‌های اعمال‌شده از سوی مسئولان امنیتی، کلیساهای جماعت ربانی تهران (مرکز)، کلیساهای تبشیری رسمی، کلیسای جماعت ربانی مرکز در تهران، کلیسای پروتستان عمانوئیل، کلیسای انجیلی پطرس واقع در تهران و … یا به‌اجبار تن به همکاری با نهادهای امنیتی و تن دادن به خواسته‌های آنان مبنی بر افشای فهرست اعضای این کلیساها به همراه سایر مشخصات ایشان من‌جمله شماره‌ ملی، بستن درهای خود را به روی ایمان‌داران و نوکیشان مسیحی فارسی‌زبان و عدم برگزاری مراسم به زبان فارسی داده‌اند و یا به‌کل تعطیل، رهبران آنان مانند  روبرت آسریان دستگیر و با احکام غیرمنصفانه و بلندمدت مواجه شده‌اند.

صدور احکام حبس برای مسیحیان ایران‌ همچنان ادامه دارد؛ با این‌که در قانون اساسی ایران آزادی دینی مسیحیان، کلیمیان و زرتشتیان به رسمیت شناخته‌شده ولی عملکرد حکومت در برابر تبلیغات دینی و اجرای مناسک مذهبی آنان تاکنون نشان داده است که اصول مندرج در قانون اساسی در مورد آزادی دین و مذهب و عدم تفتیش عقاید، تنها سرپوشی برای نقض حقوق اقلیت‌های مذهبی و دینی در ایران بوده است. در قانون اساسی ایران مذهب شیعه‌ جعفری تنها مذهب رسمی ایران بوده و ارگان‌های مذهبی و امنیتی حکومت ایران تبلیغ اصول و مبانی این ادیان و مذاهب را تهدیدی برای ایدئولوژی غالب حکومتی قلمداد می‌کنند و این مسئله یکی از عمده دلایلی است که حاکمیت به‌واسطه‌ی آن، پیروان و مبلغین مسیحیت را سرکوب و با بستن کلیسای آنان، راه را برای تبلیغات دینی این اقلیت مذهبی، سد می‌کند.

در این ماه:

باراک اوباما رئیس‌جمهوری ایالات‌متحده با همسر و دو فرزند سعید عابدینی، کشیش آمریکایی ایرانی‌تباری که در ایران زندانی است، ملاقات کرد. خانم عابدینی همچنین در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا ، ملاقات روز گذشته خود با آقای اوباما را «خیلی خوب» توصیف کرد و گفت این دیدار «بهتر ازآنچه که من تصور می‌کردم بود. پس‌ازاین دیدار،  پیغام  تشکر و قدردانی  از سوی این زندانی تحت جفا در حکومت جمهوری اسلامی برای آقای اوباما  ارسال شد.

به گزارش «محبت نيوز»، شهین دخت مولا وردی مسئول امور زنان و خانواده در دولت حسن روحانی، روز پنج‌شنبه (۱۲ فوریه / ۲۳ بهمن) با پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان، در واتیکان دیدار کرد. از محتوای گفت‌وگوی این دو اطلاعی در دست نیست.

به گزارش خبرگزاری هرانا، پرونده آرش مقدم اصلان پور و فرشید فتحی که ماه گذشته در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی هرکدام به یک سال زندان محکوم شدند به دادگاه تجدیدنظر ارسال شد.اتهام این دو زندانی عقیدتی که هم‌اکنون در سالن ۱۰ زندان رجایی شهر کرج نگهداری می‌شوند؛ نگهداری مشروبات الکلی عنوان‌شده بود که مورد رد هردو نفر نیز قرارگرفته بود. یک منبع مطلع در این خصوص به گزارشگر هرانا گفت: «آرش مقدم اصلان پور زرتشتی است و فرشید فتحی نیز کشیش مسیحی است. پس از بازرسی‌های بند ۳۵۰ مأموران مدعی شدند مقداری مشروبات الکلی از داخل بند پیداشده و چون این دو تن اقلیت مذهبی و غیرمسلمان هستند این مشروبات را به ایشان نسبت دادند درصورتی‌که هردو نفر داشتن مشروب در داخل زندان را به‌شدت تکذیب کرده‌اند. این منبع همچنین گفت: «این پرونده‌سازی کاملاً سیاسی بود؛ چراکه اگر واقعاً قرار بود به مسئله مشروبات الکلی رسیدگی شود این کار در صلاحیت دادگاه عمومی است و نه دادگاه انقلاب و آن‌هم شعبه ۱۵ که به دادن احکام آن‌چنانی شهره است.

به گزارش صدای مسیحیان ایران،  علیرغم موافقت مسئولین ندامتگاه مرکزی کرج مبنی بر آزادی مشروط کشیش بهنام ایرانی با توجه به بیماری وی ،ولی همچنان دادستانی و قاضی پرونده بر ادامه حبس این کشیش زندانی پافشاری می‌کنند.

به گزارش خبر گذاری صدای مسیحیان ایران و به نقل از فعالین مسیحی داخل ایران وحید حکانی نوکیش  مسیحی پس از گذراندن حدود سه سال حبس روز دوشنبه ۶ بهمن‌ماه ۱۳۹۳ از زندان شیراز آزاد شد وی در تمام طول مدت محکومیت  خود با بیماری مواجه بود ،همچنین وی به علت نامعلوم  بودن وضعیت خود و همچنین عدم موافقت با آزادی مشروط خود دومرتبه دست به اعتصاب غذا زده بود. حکم آزادی وحید حکانی در حالی به وی ابلاغ‌شده که  از وی به‌طور کتبی تعهد گرفتند.که با توجه به این تعهدنامه  نامبرده دیگر حق انجام  هیچ‌گونه فعالیت مسیحی اعم از شرکت در جلسات به‌عنوان کلیسای خانگی و مراسم مسیحی را ندارد

در ادامه روند جفای سامانمند بر مسیحیان ایران، در این ماه حقوق آنان در موارد ذیل نقض گردید:

گزارش آماری
محاکمه 1 مورد
محرومیت از حق ملاقات، تماس تلفنی، استفاده از وکیل یا سایر حقوق زندانیان 1 مورد

 

دراویش گنابادی

دراویش نعمت‌الله‌ی گنابادی ازجمله اقلیت‌های مذهبی در ایران هستند که برخورد با ایشان در طی سال‌های اخیر افزایش چشمگیری داشته است. دراویش گنابادی جمعیتی چندمیلیونی از دراویش شیعه را در سراسر ایران شامل می‌شوند که سبک دین‌داری صوفیانه متفاوتی با تشیع فقاهتی رهبران جمهوری اسلامی دارند و خود را جمعیتی خواهان صلح و برادری و البته غیرسیاسی می‌دانند. اعتقادات دراویش گنابادی، گستردگی پیروانشان در سراسر کشور و پیروی آن‌ها از نظرات قطب دراویش و رهبر معنوی‌شان، دکتر نورعلی تابنده، از سوی جمهوری اسلامی تهدیدی امنیتی به‌حساب می‌آید. سابقه سیاسی و اجرایی دکتر تابنده در اوایل انقلاب و اعتبار و محبوبیت ویژه‌ای که در میان پیروانش و در جامعه دراویش دارد، بر نگرانی مقامات امنیتی افزوده است.

طی سالیان گذشته حکومت ایران برخلاف تعهدات بین‌المللی خود درزمینهٔ احترام به میثاق حقوق مدنی و سیاسی و موازین حقوق بشر، ازجمله حق آزادی مذهب که شامل آزادی ابراز مذهب یا معتقدات خود در عبادات و اجرای آداب و اعمال و تعلیمات مذهبی می‌باشد، نه‌تنها حق برگزاری مناسک و مراسم مذهبی برای دراویش گنابادی را زیر پا گذاشته است بلکه به برخورد قضایی و امنیتی با آنان پرداخته است. بزرگ‌ترین و اساسی‌ترین مشکل دراویش ایرانی رعایت نشدن حقوق شهروندی آنان است و این مشکل نه از طرف دولت کنونی بلکه از طرف تندروهای مذهبی و گروه‌های افراطی ایجاد می‌شود که در ساختار سیاسی حاکمیت نفوذ کرده و همچنین از طریق بعضی مراجع تقلید سر‌شناس حکومتی مانند نوری همدانی و مکارم شیرازی و… در قم حمایت می‌شوند.

در جریان واقعه کوار ۲۲ تن از دراویش گنابادی از سوی دادگاه مورد محاکمه قرار گرفتند. برخی از این افراد ازجمله ابراهیم فضلی، محمدعلی سعدی و اصغر کریمی به ۲ سال حبس محکوم شدند و ۳ تن دیگر به تبعید مادام‌العمر محکوم شدند. در جریان اعتراضات صورت گرفته به عدم درمان برخی از زندانیان نیز،خانواده‌های دراویش زندانی در مقابل دادستانی تحصن کردند و در پی آن و در دو نوبت نزدیک به ۴۰۰ تن از دارویش بازداشت شدند، اکثر بازداشت‌شدگان بدون تشکیل پرونده ساعاتی بعد آزاد شدند.

همین‌طور در سال گذشته محکومیت ۷ تن از مدیران سایت مجذوبان نور، وکلا و فعالان حقوق دراویش از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران صادر شد و درمجموع این دراویش زندانی به بیش از ۵۶ سال حبس تعزیری محکوم شدند.

در این ماه:

به گزارش مجذوبان نور، پس از گذشته ۳ سال از شکایت صالح الدین مرادی، کسری نوری به همراه بیش از۴۰ نفر از دراویش گنابادی از ۴ تن از آخوندهایی که در سال ۹۰ نقش اساسی در تبلیغات سوء، تحریک و برپایی تظاهرات علیه دراویش گنابادی در شهرستان کوار داشتند، قاضی پرونده در پاسخ به پیگیری یکی از دراویش شاکی از نتیجه دادرسی این پرونده، گفته است: به دستور مقامات بالا از صدور رأی معذوریم. در مدت‌زمان سه‌ساله رسیدگی به این پرونده تنها یک جلسه دادگاه با حضور این ۴ آخوند در مردادماه سال جاری تشکیل شد.این ۴ آخوند با نام‌های شهبازی و قائمی، اکبری و قنبری در شهریور ۱۳۹۰ با پخش اعلامیه‌های موهون و سی‌دی‌های حاوی مطالب ضد عرفان و تصوف به تحریک دراویش منطقه کوار پرداختند.

در پی عدم رسیدگی به شکایت دراویش علیه ۴ آخوند مسبب غائله کوار پس از گذشت سه سال، یک درویش گنابادی در نامه‌ای به مسئولان دادگاه ویژه روحانیت خواستار اقدام عاجل قضایی و در نظر گرفتن عدالت در این پرونده شد.به گزارش مجذوبان نور؛ صالح الدین مرادی از فعالان حقوق دراویش که پس از غائله کوار بازداشت و بیش از دو سال را در زندان سپری کرد در پی عدم رسیدگی به پرونده شکایت بیش از ۴۰ درویش گنابادی از ۴ آخوند مسبب درگیری کوار با ارسال نامه‌ای به ریاست دادگاه‌های ویژه روحانیت و دادستان کل دادگاه ویژه روحانیت نسبت به رعایت نشدن عدالت در رسیدگی به پرونده‌هایی که دراویش شاکی آن هستند اعتراض کرد.

منابع نزدیک به درویش‌های گنابادی خبر داده‌اند که دیوان عالی کشور، رأی صادره شده توسط دادگاه انقلاب شیراز در مورد هفت درویش گنابادی را عیناً تأیید کرده است. این هفت نفر به اتهام محاربه و فساد فی‌الارض محکوم‌شده بودند. بر اساس رأی دادگاه انقلاب شیراز، سه تن از این درویشان به تبعید مادام‌العمر و چهار تن به ۲۸ سال تبعید محکوم‌شده‌اند. به‌این‌ترتیب، بر اساس رأیی که پیش‌تر توسط شعبه دوم دادگاه انقلاب شیراز صادرشده بود، کاظم دهقان، حمید‌رضا آرایش و محمدعلی شمشیرزن، به نفی بلد مادام‌العمر و محمدعلی دهقان، محمدعلی صادقی، ابراهیم بهرامی و محسن اسماعیلی هر یک‌به‌هفت سال تبعید محکوم‌شده‌اند. به نظر می‌رسد در روزهای اخیر فشارها بر درویشان گنابادی که بزرگ‌ترین فرقه صوفیان ایران هستند، افزایش‌یافته است.

به گزارش هرانا به نقل از مجذوبان نور؛ مصطفی دانشجو، وکیل زندانی و فعال حقوق دراویش گنابادی که طبق آخرین گزارشات پزشکی، قریب به ۵۰ درصد ریه وی ازکارافتاده بی‌آنکه پزشکان با ترخیص وی موافقت کنند، از سوی دادستانی تهران به زندان اوین بازگردانده شد.

دستور دادستانی مبنی بر بازگرداندن افشین کرم پور از بیمارستان به زندان درمان این درویش زندانی را نیمه کار باقی گذاشت. به‌این‌ترتیب در طی کمتر از یک هفته سه تن از فعالان زندانی حقوق دراویش بدون ترخیص پزشک یکی پس از دیگری به زندان اوین منتقل شدند.این در حالی است که وکلای دراویش زندانی به دنبال اعتصاب در زندان و همراهی جامعه دراویش ایران و تجمع آن‌ها برای ادامه مداوا، به خارج از زندان منتقل‌شده بودند.اما وعده مسئولان تاکنون عملی نشده بود و این همراهی اندک نیز نیمه‌کاره و غافلگیرانه به اتمام رسید و دراویش بیمار به بدون درمان به زندان بازگردانده شدند.

مصطفی دانشجو از وكلاي دراويش گنابادي، روز گذشته (شنبه 18 بهمن‌ماه) در زندان اوين دچار حمله قلبي و به بهداری زندان اوین منتقل شد. به دنبال وخامت حال وي پزشک بهداري اعلام كرد كه وي بايد به‌طور اورژانس و فوري به بيمارستاني در خارج زندان منتقل شود اما مأموران جنايتكار زندان از انتقال وي ممانعت به عمل آوردند و مدعي شدند كه بدون هماهنگی با دادستانی از انجام اين كار معذورند. اين در حالي است كه دادستانی پیش‌تر با مانع‌تراشی‌های مختلف و بی‌تفاوتی نسبت به درمان اين زنداني سياسي، باعث شدت يافتن بیماری وي شده بود به‌طوری‌که روز چهارشنبه اول بهمن‌ماه درحالی‌که پزشك معالج دستور ترخيص را صادر نكرده و درمان قطعی انجام‌نشده بود وي را از بيمارستان به زندان برگرداندند.

حمیدرضا مرادی فعال حقوق دراویش که چندی پیش درحالی‌که برای مشاوره پزشکی از بیمارستان سینا به بیمارستان شهدای تجریش منتقل می‌شد، از وسط راه به زندان اوین عودت داده شد، هم‌اکنون بیش از دو هفته است که حتی از مصرف داروهای قلبی خود محروم است.

در این ماه حقوق دراویش گنابادی در موارد زیر نقض گردید:

گزارش آماری
محرومیت از حقوق شهروندی 1 مورد
محاکمه 7 مورد
عدم رسیدگی به بیماران زندانی 5 مورد

اهل حق یا یارسان

آیین یاری در قانون اساسی ایران مانند یک اقلیت مذهبی بە رسمیت شناختە نشدە است و در چند سال گذشتە از آن‌ها بە عنوان یک فرقە‌ مذهبی» نامبرده شدە است. اهل حقّ یا یارسان، آئینی عرفانی با خاستگاه کردی است که پیروان آن در برخی‌ از مناطق ایران بخصوص کردستان و کرمانشاه ساکن هستند. جمهوری اسلامی، این دین را به رسمیت نمی‌شناسد و پیروان آن از هرگونه حقوق شهروندی و اجتماعی محروم هستند و در صورت آشکار شدن باور و دین آنان، بلافاصله از محل کار یا تحصیل اخراج می‌گردند. روحانیون اسلام، آنان را  مرتد و نجس خوانده و از حقوق مساوی با دیگر شهروندان  در مراجع قضایی و حقوقی برخوردار نیستند.

توهین مأموران حکومتی ایران به پیروان اهل یاری همچنان ادامه دارد‪. در گزارش سالانه‌ احمد شهید، گزارشگر ویژه‌ شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، با اشاره‌ به‌ وخیم‌تر شدن نقض حقوق بشر در ایران و محدودیت آزادی بیان و عقیده‌، سرکوب‌های عمومی  ، به نقض حقوق اقوام و اقلیت‌های مذهبی نیز، پرداخته است. در بخش اقلیت‌های مذهبی  به نقض حقوق شهروندی، محدودیت آزادی بیان، ممنوعیت استخدام در ادارات و مؤسسات دولتی جامعه ‌یارسان اشاره‌شده است. می‌توان از خودسوزی یارسانی ها (اهل حق) در اعتراض به هتک حرمت هم‌کیشان خود به‌عنوان تلخ‌ترین نتایج این‌گونه اقدامات مقامات جمهوری اسلامی ایران یادکرد.  بی‌حرمتی نهادهای نظامی و حکومتی ایران نسبت به شهروندان یارسانی باعث شد که سال گذشته سه شهروند پیرو آیین یاری که دو نفر از آن کُرد بودند به نشانه اعتراض خود را به آتش بکشند و یک سرباز کُرد نیز در پادگان سپاه به دلیل بی‌حرمتی مسئولان نظامی به زندگی خود پایان داد.

در این ماه:

به گزارش هرانا، مأموران جنايتكار زندان مرکزی زاهدان، یک زندانی به نام امین رجبی را با دستبند و پابند و طنابي به گردن در سلول انفرادي نگه‌داشته‌اند. اين زنداني اهل حق از 20 دی‌ماه در اعتصاب غذا به سر می‌برد 55ساله می‌باشد و علت اين رفتار غیرانسانی با وي اين است كه به اين وسيله می‌خواهند او را تحت‌فشار قرار دهند تا دست از اعتقادات خود بردارد.

در این ماه حقوق شهروندان یارسانی در موارد ذیل نقض گردید:

گزارش آماری
شکنجه، یورش، توهین، تهدید، آزار و اذیت زندانیان یا خانواده آنان 1 مورد

سایر اقلیتهای دینی

حاکمیت کنونی ایران و سران آن اعتقاددارند که برخی از گروه‌های مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آن‌ها ممکن است وفاداری به‌نظام را دچار چالش کنند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیت‌های مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار داده‌اند.

در این ماه:

عرفان حلقه‌ای‌ها، برای اطلاع از وضعیت نامعلوم «محمدعلی طاهری» و اطمینان از سلامتی وی، روبروی دفتر حقوق بشر سازمان ملل در ایران و کانون وکلا، تجمع کردند. بنا به گزارش سحام، تجمع اعتراضی که قرار بود روز سه‌شنبه ۷ بهمن، ساعت ۱۲ ظهر روبروی دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد برگزار شود، با دخالت نیروهای انتظامی با اختلال مواجه شد و شرکت‌کنندگان به‌ناچار به‌سوی کانون وکلا رفته و اعتراض خود را در آن محل ابراز کردند.

کتاب نوشته‌شده توسط آقای کاظمینی بروجردی در زندان اوین منتشر شد. این کتاب در هشت بخش جداگانه تنظیم‌شده است، شامل جدیدترین درس‌ها و تعالیم آیت‌الله سید حسین کاظمینی بروجردی از زندان اوین می‌باشد؛ در این مکتوبات از یک‌سو با تکیه‌بر منابع فقه اسلامی، ماهیت غیر الهی و ضد انسانی ولایت‌فقیه و دین سیاسی افشا گردیده و از سوی دیگر پیرامون قرائتی از معارف الهی و توحیدی اطلاع‌رسانی شده که خداپرستی بدون هر نوع وابستگی را ترسیم می‌نماید؛ به‌گونه‌ای که باارزش‌های مندرج در اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق‌ها و کنوانسیون‌های بین‌المللی انطباق کامل دارد.

به گزارش «محبت نیوز»، یوسف طباطبایی نژاد٬ امام‌جمعه اصفهان گفته تعبیر «استبداد» از تلاش‌های علی خامنه‌ای برای اجرای احکام اسلام و قرآن در ایران٬ تعبیر درستی نیست. وی از مردم خواسته مراقب «شبهات» این سایت‌ها باشند و «فریب» آن‌ها را نخورند.

سه نفر از مراجع تقلید محمدعلی طاهری بنیان‌گذار “عرفان حلقه” را مرتد دانسته‌اند و بر این اساس وی به‌زودی به اتهام ارتداد و افساد فی‌الارض در دادگاه محاکمه خواهد شد. نام این مراجع تقلید اعلام‌نشده‌ است به گزارش خبرگزاری فارس همچنین ۱۶ نفر از مربیان “عرفان حلقه” نیز درمجموع به ۳۷ سال حبس و ۱۳۰ میلیون تومان ردّ مال و جریمه نقدی محکوم‌شده‌اند این افراد جزء ۴۰ نفر از طرفداران “عرفان حلقه” بودند که پس از بازداشت محمدعلی طاهری کلاس‌های “عرفان حلقه” را در غیاب او برگزار کرده و به این دلیل بازداشت‌شده.

طبق  سند محرمانه دولتی از پرونده محمدعلی طاهری که برای اولین بار توسط حلقه نیوز منتشر می‌شود، آقای طاهری در تاریخ ۷ آذر ۱۳۹۳ با حکم قطعی افساد فی‌الارض از زندان اوین در اختیار حفاظت اطلاعات وزارت اطلاعات (حفا واجا) قرارگرفته است و از زندان اوین به مکانی نامعلوم منتقل‌شده است. این در حالی است که علیزاده طباطبایی، سومین وکیل محمدعلی طاهری در مدت سه سال و نُه ماه گذشته، طی مصاحبه‌ای با خبرگزاری امنیتی تسنیم، در رابطه با پرونده موکلش اظهارنظر کرد و درباره خبری که پیش‌تر حلقه نیوز درباره انتقال آقای طاهری به مکانی نامعلوم منتشر کرده بود، گفت: «برخلاف آنچه برخی سایت‌ها نوشته‌اند مبنی بر اینکه وی جابجا شده و مکانش معلوم نیست؛ او در زندان اوین بوده و جایش نیز بسیار خوب است و با خانواده‌اش نیز ملاقات دارد.»بر اساس منابع اطلاعات حلقه نیوز آقای طاهری بیش از دو ماه است که از زندان اوین به مکان نامعلومی منتقل‌شده است، بنابراین اظهارات اخیر طباطبایی، شبهه همکاری وی با اطلاعات سپاه و مسئولین پرونده طاهری را بیش‌ازپیش افزایش می‌دهد.

برخورد شدید نیروهای امنیتی با تجمع همراهان عرفان کیهانی ( حلقه) در مقابل ستاد حقوق بشر قوه قضاییه بوده است. در ابتدای همان زمان بیانیه تجمع  به دلیل برخورد نیروهای امنیتی خوانده نشد ولی در کمال شهامت توسط جمعی از همراهان قرائت گردید. آنان عنوان کردند که ما شاگردان استاد محمدعلی طاهری در عرفان کیهانی ( حلقه )، مسلمان شیعه، معتقد به اصول  و قوانین جمهوری اسلامی ایران  بوده  و خواستار اجرای قانون  عادلانه در مورد ایشان  و تمامی شاگردان بازداشت‌شده هستیم، چراکه تاکنون شاهد عدم رعایت قانون، تبعیض، توهین، تحقیر، ارعاب، تهدید و تطمیع بوده‌ایم که همه از موارد نقض حقوق اولیه انسانی بوده و این رفتار را شایسته نظام قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران نمی‌دانیم.

بنا به گزارشات دريافتي دو برادر به نام‌های محمد و سعيد حسين هاشمي، مدرس و برگزارکننده کلاس‌های خصوصي عرفان كيهاني معروف به كيهان حلقه به اتهام توهين به مقدسات در شهر هشتگرد دستگير و به زندان مركزي كرج سالن ٧ منتقل شدند.

در تاریخ 15 ژانویه 2015، انجمن پزشکی جهانی طی نامه‌ای خطاب به  سید علی خامنه‌ای رهبر ایران، خواستار آزادی فوری روحانی زندانی آقای سید حسین کاظمینی بروجردی شد که  در حال گذراندن محکومیت 11 ساله خود است.دکتر خاویر دوآ، رییس انجمن پزشکی(WMA) یادآور شد که آقای  کاظمینی بروجردی  نیاز فوری به درمان پزشکی دارد  و تأکید  نمود که  این زندانی عقیدتی باید آزاد شود.در این نامه دکتر دوآ نوشته است “بر اساس  گزارش سازمان عفو بین‌المللی و گروه حقوق مدنی بروجردی، آقای کاظمینی بروجردی از بیماری‌های زیادی ازجمله  دیابت، آسم، پارکینسون، ناراحتی کلیوی و مشکلات قلبی و درد شدید  در کمر و پاهای خود رنج می‌برد. بر اساس گزارش‌های متعدد، ایشان بینایی یکی از چشمانش را ازدست‌داده است و همچنین بنا به گزارش اخیر شرایط سلامت او ظاهراً رو به وخامت می‌باشد، به حدی که در حین حرکت به‌طور پیوسته زمین می‌خورد.

«محمد ایوب کاظمی» محقق حوزه و دانشگاه و از شاگردان مرحوم آیت‌الله منتظری به دادگاه ویژه روحانیت احضار شد. به این روحانی منتقد ابلاغ‌شده است که روز یک‌شنبه مصادف با ۱۲ بهمن ۱۳۹۳ در دادگاه ویژه روحانیت تهران برای پاسخ‌گویی به اتهامات خود حضور یابد.

به گزارش محبت نيوز، یکی از مدعیان ارتباط با ائمه شيعه و امام زمان به نام در پی شکایت چندین خانم جوان بازداشت شد. «حمید.ع» با صدور حکم شرعی و دستور ازدواج و طلاق، اتاق‌هایی را در منزل خود تهیه وزنان جوان را با تشویق جدایی از همسرانشان برای بخشش گناهان زندانی می‌کرد، در برخی موارد طبق گفته شاکیان، متهم برای پاک شدن گناهان افراد را بعد از زندانی کردن با چوب مورد ضرب و شتم قرار می‌داده است. به گفته خبرگزاری فارس، وی خود را محرم به کلیه زنان دانسته و اجازه تعرض به آنان را به خود داده بود، یکی از کارهای «حمید.ع» اجبار شاگردان و مریدان خود به دادن گزارش روزانه و حتی هزینه کرده‌ای روزانه بوده است. در ادامه اين گزارش آمده است، نامبرده فاقد تحصیلات آکادمیک بوده و در سال ٨٥ محکوم‌به زندان و شلاق شده بود که پس از پایان محکومیت فعالیت‌های خود را در قالب برگزاری دعای کمیل از سر گرفت.

به گزارش «محبت نيوز»، “مجید جعفری تبار” یکی از روحانیون برجسته قم و یزد و همسرش «مینا مناقب» توسط دادگاه ویژه روحانیت به اعدام محکوم شدند. بر اساس گزارش‌ها این زن و شوهر از نوادگان آیت‌الله صدوقی چهارمین شهید محراب جمهوری اسلامی هستند.گفته می‌شود آقای مجید جعفری تبار در ۱۲ تیرماه ۱۳۹۲ و مینا مناقب همسر وی در آبان ماه بازداشت‌شده است. اتهامات آقای جعفری تبار «ارتداد، اتهامات مالی و ارتباط با اجنه» ذکرشده است و همسرش نیز به دلیل «مشارکت در جرم» به اعدام محکوم‌شده است.

بنا به گفته خانواده زنداني عقيدتي آقاي حسين کاظمینی بروجردی وضعيت جسمي اين زنداني شدیداً رو به وخامت است. خانواده اين زنداني كه در روز شنبه يازدهم بهمن‌ماه با وي ملاقات داشته‌اند شرايط جسمي او را بسيار وخيم گزارش كرده و شدیداً از اين وضعيت ابراز نگراني کرده‌اند. گفتني است مأموران زندان از رسیدگی درماني به این زندانی سیاسی ممانعت به عمل‌آورده و هيچ اقدامی برای درمان وي در بيمارستاني خارج زندان انجام نمی‌دهند.

در این ماه، حقوق این دسته از شهروندان در موارد ذیل نقض گردید:

گزارش آماری
احضار و بازجویی 1 مورد
رفتار خشونت‌آمیز با شهروندان (آدم‌ربایی، ضرب و شتم، ارعاب و تهدید، قتل، تفتیش و …) 1 مورد
محرومیت از حقوق شهروندی 1 مورد
فرافکنی و حاشیه‌سازی 4 مورد
محاکمه 2 مورد
محکومیت به اعدام 2 مورد
عدم رسیدگی به بیماران زندانی 1 مورد

 01 02 03 04 05